📍 #فلسفه_علم_چیست؟
🏛 #گروه_فلسفه_علم_دانشگاه_صنعتی_شریف
@philsharifhttp://philsci.sharif.ir/philsciفلسفه علم چیست؟
فلسفه علم مجموعه تفکرات ما در باره ماهیت «علم» است.
وقتی درباره چیستی علم فکر میکنیم به سه طریق میتوانیم به ماهیت علم نزدیک شویم. همه این سه راه و مجموعه بحث های فلسفی پیرامون آن دیسیپلین فلسفه علم را تشکیل میدهد.
✅مسیر اول علم را نوعی «معرفت» میشمرد و به همین جهت وارد مباحث معرفت شناسی میشود.
بحث هایی مثل اینکه «توجیه معرفتی» چیست و چگونه شخص میتواند دارای آن باشد. آیا فقط «باور» حالت ذهنی منجر به معرفت است و یا اینکه تمایلات و دیگر گرایشات گزاره ای و یا حتی احساسات ما در معرفت ما تاثیر میگذارند. ایا معرفت حاصل از تجربه حسی که مبنای علم تجربی است میتواند یقین اور باشد. نسبت معرفت تجربی با متافیزیک جهان چیست ؟ این قبیل سوالات به علم از حیث معرفت توجه میکند.
✅روش دیگر پرداختن به چیستی علم این است که مستقل از تمام مباحث معرفت شناسی و یا متافیزیکی علم از حیث معرفت ، به علم صرفا به عنوان معرفت حاصل از « تجربه» حسی نگاه کنیم و معضلات و مشکلات ان را مد نظر قرار دهیم . سوالاتی از قبیل اینکه ایا تجربه گرایی به تنهایی میتواند معرفت بخش باشد ، اصلا شروط و قیود تجربه گرایی چیست؟ رابطه تجربه و عقل گراایی چیست؟ ایا استقرار بر تجارب گذشته مفید به حال اینده است؟ ایا تجربه حسی مستقل از باورهای پیش زمینه است؟ اگر نه، ایا تجربه تنها به باورهای پیش زمینه وابسته است و یا به عواطف هم وابسته است؟ اگر اری چگونه میتوان علمی ابجکتیو داشت؟ و صد ها سوال از این دست بخش مهمی از مباحث فلسفه علم را میپوشاند.
✅بخش سوم مباحث مربوط است به رابطه علم ، گزاره های متن شده و مقبول جوامع علمی، با دیسیپلین های دیگری مثل دین ، اخلاق و تکنولوژی. رابطه علم و دین و سوالاتی از قبیل اینکه انسان عالم با گزاره های دینی چه کند و چگونه انها را بپذیرد یا رد کند همه از سوالات مهم فلسفه علم است.
@philsharif❇️ پس در مجموع تفکر در چیستی علم ، شامل فکر در معرفت شناسی، معرفت تجربی و رابطه ان با متافیزیک جهان و رابطه علم با دین و اخلاق و سیاست و جامعه شناسی و بقیه دیسیپلین های فکری در حوزه فلسفه علم دنبال میشود.
@philsharifhttp://philsci.sharif.ir/philsci