پيام فضلى نژاد


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


نويسنده كتاب هاى:
سينما، سياست، آزادى، ١٣٧٩
شواليه‌هاى ناتوى فرهنگى، ١٣٨٦
ارتش سرى روشنفكران،١٣٩٠
محكمه متفكران، در دست نشر
سردبير پيشين مجله عصر انديشه
تماس
@fazlinejad

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


٣ نكته در باب ٣ مساله

1️⃣ ميان 'جمع كردن موضوع' با 'حل كردن مساله' تفاوت بسيارى است؛ گرچه هر كدام لازم و ملزوم يكديگر به شمار ميروند.
‏برخى خواص ما به دنبال جمع كردن آشوبها هستند كه كار فورى و لازمى است، اما حل كردن مساله ناراضيان نيز بايد در دستور كار حاكميت باشد تا خط آشوب از خط اعتراض بهتر تفكيك شود.

2️⃣ انفعال دولت در اين اوضاع خطرناك است. كابينه بايد به سرعت يك طرح ضربتىِ اقتصادى-سياسى را در مناطق آشوب زده اجرا كند كه بسترهاى اعتراض در آنها پا گرفته است.
‏پايان اغتشاش، آغاز مطالبه است؛ اگر دولت از مطالبات فرودستان عبور كرد، ديگر نهادها نبايد سكوت كنند.

3️⃣ سياستهاى ناكارآمد را كنار بگذاريم. فيلتر شبكه هاى اجتماعى مثل آن است كه به مردم تهران بگوييم برويد يك شهر ديگر زندگى كنيد!
تجربه يك هفته گذشته نمونه عينى و شاهد زنده اى است كه بايد به سرعت در سياست هاى راهبردىِِ فضاى مجازى بازنگرى كنيم و شيوه هاى نو را بيازماييم.

@payamfazlinejad


Forward from: میان تیتر
📚 کتاب‌هایی که در ۱۰ سال اخیر بیش از ۴۰ نوبت چاپ و منتشر شده‌اند./ ایبنا

https://t.me/joinchat/AAAAADwWbJRCwhKFb4sd8w


Forward from: Medialogy/مديالوژي
💢رای الیوم: بسیاری از کشورها بر سر تشدید تظاهرات در #ایران و ساقط شدن نظام شرط‌بندی کردند و از بهار ایرانی سخن به میان آوردند، ولی غافلگیری بزرگ این بود که مسئولان ایرانی ضمن اعتراف به برخی اشتباهات در حوزه اقتصادی، با کمترین خسارت ممکن، بحران را مدیریت کردند و با روشنگری مردم، موفق شدند جلوی ادامه تظاهرات را بگیرند. @medialogy


Forward from: شهریار_زرشناس
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
⭕️ پیش بینی دکتر زرشناس از #تهدیدهای_امنیتی در دولت دوازدهم

#شهریار_زرشناس
#باز_نشر
.
🆔 @shahriar_zarshenas


Forward from: Renani Mohsen / محسن رنانی
.

ناشنوایی سیستماتیک
ــــــــــــــــــــــــــــــــ

این روزها که دیگر از جنس «اقتصادِ سیاسی» چیزی نمی‌نویسم، فرصت بیشتری برای تامل، اندیشه و خواندن دارم. یکی از واقع‌بینانه‌ترین نوشته‌هایی که در مورد تحلیل ریشه‌های وقایع اخیر خواندم نوشته‌ای بود که «ناشنوایی چپ و راست»‌ را عامل اصلی شورش‌ها می‌دانست. لذت خواندن این نوشته برای من وقتی بیشتر شد که متوجه شدم آن را یک دانشجوی انسانشناسی (مرتضی کریمی) نوشته است. توصیه می‌کنم شما هم بخوانید.

نوشته هایی که این روزها درباره وقایع اخیر نوشته شده است عمدتا یا تحلیل اقتصادی بوده است یا سیاسی یا جامعه شناختی. کمتر نوشته‌ای جنبه انسانشناختی مساله را نیز مورد توجه قرار داده است. این نوشته، درآمد خوبی است که نگاه انسانشناختی را هم وارد تحلیل‌هایمان از وقایع اخیر کنیم.

اصولا روشنفکران ما برای تحلیل شکست تاریخی جامعه ایرانی در حوزه توسعه، بهتر است تمرکز خود را از موضوعاتی نظیر استبداد، استعمار، فقر و نابرابری، دین، اقلیم و نظایر این‌ها بردارند و به سوی موضوعات مردمشناسی فرهنگی چرخش کنند. به گمان من دو مساله «ناشنوایی اجتماعی»‌ و «اختلال ارتباطی» دو بیماری فرهنگی است که جامعه ایرانی (اعم از حکومت و نهادهای مدنی و افراد) به صورت تاریخی به آن گرفتار است. استبداد یا فقر وقتی بر بستر «ناشنوایی اجتماعی»‌ قرار می‌گیرند، به نقطه انفجار می‌رسند.

توصیه‌هایی که در انتهای نوشته یاد شده آمده است نیز بسیار جدی است. نویسنده درست می‌گوید، در ایران امروز، ما همدیگر را نمی‌بینیم و نمی‌شنویم، برای این بیماری کوری و کری، باید کاری کرد. به گمان من مهم‌ترین خطایی که این روزها ممکن است رخ بدهد این است که به جای «شنیدن» پیام شورش‌های اخیر،‌ آن را به خارجی‌ها منتسب کنیم و دست به سرکوب خشن بعد از واقعه بزنیم.

این هفته به همراه دانشجویانم دومین نشست چهارساعته را با دکتر مقصود فراستخواه داریم تا درباره اندیشه‌های او در باب موانع توسعه ملی گفت‌وگو کنیم. ایده «کنشگران مرزی» فراستخواه، ایده راهگشایی است. او می‌گوید برای کاهش تضاد بین جامعه و حکومت، «کنشگران مرزی»، یعنی نخبگان اجتماعی که توان و مهارت تعامل با دو طرف را دارند، باید وارد عمل شوند و به مثابه واشری میان جامعه و حکومت عمل کنند. او انقلاب‌های گذشته ایران را نیز ناشی از فقدان یا تعداد اندک کنشگران مرزی می‌بیند.

من به نوبه خود آماده ام و گمان می کنم بسیاری از دانشگاهیان و کنشگران اجتماعی و سیاسی دغدغه‌مند دیگر هم آماده باشند که به میان جوانان معترض برویم و سخن آنها را بشنویم و باب گفت‌وگوی بی‌پرده میان نسل جدید و مدیران نسل قدیم کشور را باز کنیم. اما در شرایط کنونی، این کار نیازمند آن است که دستکم حکومت «اصل گفت‌وگو»‌ را بپذیرد تا نخبگان مدنی،‌ «راهکاری اجرایی» برای این امر تعبیه کنند.

محسن رنانی / ۱۴ دی‌ماه ۱۳۹۶

متن کامل نوشته آقای مرتضی کریمی را در لینک زیر بخوانید:
👇👇👇

http://telegra.ph/Nashnidan-01-01


Forward from: آینده (عباس عبدی)
🔴مسووليت اجتماعي نخبگان

🔺منتشر شده در اعتماد ۱۱ دی ۱۳۹۶

🔲اتفاقات روزهاي گذشته يك واقعيت را برجسته‌تر كرد كه از اصل اغتشاشاتی که در ادامه اعتراضات بوجود آمد، مهم‌تر بود. بي‌تفاوتي كساني كه به طور قطع از چنين رفتارهاي غيرمدني و خشونت‌آميز ناراحت بودند، از اصل اين رفتارها بدتر بود. در واقع شايد بتوان گفت كه ريشه رفتارهاي اغتشاشي برخي افراد در برداشتي است كه آنان از وجود اين انفعال داشتند. به نظر می‌رسد که كل حكومت بايد متوجه اين ماجرا باشد. در سال 1360 و هنگامي كه سازمان مجاهدين با آن سازماندهي و تشكيلات مخوف و حتي مسلح اقدام به عمل مسلحانه عليه حكومت كرد و ده‌ها هزار نفر را در سراسر كشور بسيج و وارد ميدان نمود، بلافاصله با واكنش خودانگيخته و نيمه‌سازماني طرفداران انقلاب مواجه شد، در حالي كه نيروهاي نظامي و بخش عمده‌اي از طرفداران انقلاب در جبهه‌ها سرگرم جنگ بودند، ولي در داخل شهرها نيز به سرعت بساط آنان را جمع كردند.

🔲اكنون چه شده است كه وضعيت منطقه و تجربيات زنده را مي‌بينيم، ولي اقدامي جدي در مقابله با آن نمي‌كنيم؟ اين پرسش يك پاسخ حاضر و آماده دارد و اين كه به كدام اميد؟ به كدام دلخوشي؟ اول انقلاب نه اين تبعيض‌ها بود، نه اين سطحي‌نگري‌ها و خودمحوربيني‌ها، نه اين فسادها و نه حتي اين قدرت‌طلبي‌ها. ولي اكنون و پس از گذشت اين سال‌ها به وجود كدامين اميد و روزنه روشنایی بايد دل خوش كرد؟ طبيعي است كه بنده نيز اين توصيف از وضعيت را نفي نمي‌كنم و با كساني كه چنين مشكلاتي را طرح مي‌كنند همدل و همزبان هستم. حتي معتقدم كه نيروهاي اصولگرا كه از برخي جهات اعتراض آنان به وضع كلي حكومت كمتر است، آنان نيز در جريان اين قضيه بسيار منفعل عمل كردند. شايد بخشي از آن به خاطر ضديتي بود كه با دولت داشتند و بسياري از آنان از اتفاقات روز شنبه خوشحال هم بودند، لذا نتوانستند تشخيص درستي دهند كه اين تظاهرات مثلا خودجوش مشهد كه كاملا برنامه‌ريزي شده بود، به سرعت مي‌تواند به شاخه‌هاي ديگر منتقل شود و لذا نتوانستند در برابر ماجرا واكنش درستي نشان دهند، حتي تا روز يكشنبه هم رسانه‌هاي رسمي آنان همچنان ساده‌انگارانه مساله را به اعتراضات مردم نسبت به وضع اقتصادي ربط مي‌دهند.

🔲با اين حال براي اين كه ساكت نباشيم و در عين حال كه از حق اعتراض همه مردم و در هر زمينه‌اي دفاع مي‌كنيم، بايد با تمام توان نسبت به اغتشاش و تخريب واكنش تند نشان دهيم. گمان نكنيم كه اين مساله فقط مشکل عده‌اي افراد در حكومت است. اين انتقامي است كه كشورهاي مرتجع منطقه مي‌خواهند از ايران بگيرند و لحظه‌شماري مي‌كنند كه تمدن ايراني را نيز در وضعيت ليبي و سوريه و عراق ببينند. مشكل آنان فقط دولت و حكومت ايران نيست، مساله آنان تمدن و تماميت ارضي ايران است. مساله ما نيز بايد همين باشد. هيچ خطري را كوچك فرض نكنيم.

🔲بارها در جريان انتخابات با اين پرسش مواجه مي‌شدم كه چرا بايد راي بدهيم؟ پاسخ بنده روشن بود. ما راي نمي‌دهيم، بلكه با راي خود واقعيت را مي‌سازيم. چنان نيست كه راي خود را از باب هديه يا تبرك به ديگران تقديم كنيم. راي ما با خودش پيام دارد و اين پيام را با خود به دل سخت‌ترين لایه‌های هسته‌هاي قدرت خواهد برد. شنيدن آن دير و زود دارد ولي سوخت و سوز نخواهد داشت. در واقع ما با راي خود مشاركت مي‌كنيم و كدام بازي است كه مشاركت‌كنندگان به شیوه بازي شكل ندهند؟ امروز نيز همين‌طور است. ورود ما به ماجرا از منظر دفاع از ايران و تمدن ايراني است. هر خطر كوچكي را براي آن مهم مي‌دانيم و از بغضی که نسبت به برخي از افراد داریم و حق هم داریم، حاضر نيستيم كه حب خود را نسبت به اين واقعيت و مفهوم از دست بدهيم.

🔲امروز به وضوح مي‌توان ديد كه دشمنان اين سرزمين و اين تمدن بيش از همه خوشحال هستند. اگرچه بخشي از لبه تيغ انتقادات ما همچنان متوجه مسوولان امر و صاحبان قدرت خواهد بود كه چرا به گونه‌اي عمل نكرده‌اند كه امروز شاهد اين وضع نباشيم و شايد خودمان هم كمابيش در مقاطعي در اين فرآيند نقش داشته‌ايم، ولي هيچ عاملي دليل نمي‌شود كه سكوت پيشه كنيم. شايد بسياري از افرادي كه در اين اتفاقات شركت كردند، ناآگاه و يا عصباني باشند. آنان هم محصول عملكرد ما و حكومت هستند، ولي اين واقعیت نیز مسووليت ما را بيشتر مي‌كند كه در برابر هرگونه تخريبي كه ثبات و امنيت ايران و بقاي تمدن ايراني را نشانه مي‌رود واكنش نشان دهيم.

@abdiabbas


Forward from: دكتر على دارابى
منشاء اعتراضات کنونی کجاست؟!/ بخش پایانی

🔺 مردم و جامعه

1⃣ ساليان زيادى است مى نويسم كه جامعه پوست انداخته است. نسل سوم و چهارم كه فرزندان ما هستند نياز به فضاى باز دارند. برای اوقات فراغت و #سرگرمى حساب باز مى كنند و برایش هزینه ميدهند. برخى محدوديت ها كه كاملا سليقه اى است اما برخى آن را به نام نظام و شرع جا می زنند و جوانان نیز اینها را برنمى تابند. در عين حال چون اكثرا درس خوانده اند و تحصيلات دانشگاهى دارند جويا كار و شغل هستند اما با در بسته رو به رو می شوند. در این شرایط طبيعى است، وقتى به حساب نيايند و استفاده ابزارى در هنگام انتخابات از آنان صورت گيرد، واكنش نشان ميدهند.

2⃣ فشارهای #اقتصادی و گاهی عجیب و غریب بر معیشت مردم باعث نارضایتی گسترده ای شده است. سفره خانواده ها هر روز کوچک و کوچک تر می شود و سهم آنها از درآمدهای ملی کمتر و کمتر. خانواده کارگری و کارمندی نمی توانند از حداقل هزینه های زندگی برآیند و این حجم فشار بر مردم، بی سابقه بوده است تا آنجا که #حقوق قانون کار کفاف یک زندگی بخور و نمیر را هم نمی دهد!

3⃣ حساب اعتراض از اغتشاش و مطالبه گرى جدا است. اعتراض حق مسلم مردم است و مسئولان موظف به #پاسخگویی هستند. در اين موضوع اختلافى نيست. اما اعتراض بايد قانونى و مسالمت آميز باشد؛ وقتى شعارهاى ضد اسلامى، ضدايرانى و تجزيه طلبانه سر داده می شود، #پرچم مقدس كشور در سرزمين خودمان به پايين كشيده و آتش زده می شود، ديگر جاى مماشات باقى نمى نماند. وقتى امنيت جامعه و مردم در خطرمى افتد و رسانه هاى بيگانه و ارتجاع وهابیت و صهيونيست ها در كنار شيطان بزرگ آمريكاى مداخله گر وحتى گروهک جنايتكار و تروريست منافقين از اغتشاشگران حمايت مى كنند، پس بايد معترضان فورى خط خود را با اغتشاشگران و ضدانقلاب جدا كنند و همه يدواحد شويم در برابر بدخواهان دين، #ايران و ملت بزرگ آن.

4⃣ تشكيل كميته حقيقت ياب زيرنظر دبير شورايعالى امنيت ملى با حضور نمايندگان قواى سه گانه و ساير نهادهاى ذيربط براى تحقيق و بررسى علل و زمينه هاى حوادث اخير و نيز قصور يا كوتاهى دستگاه ها و نهادها در انجام وظايف محوله از انتظارات به حق #مردم مى باشد. همچنین باید به دنبال راهكار بسط آزادى هاى مدنى و اعتراضات قانونى و لزوم پاسخگویی مسئولان باشیم كه داراى ضمانت اجراى لازم باشد.

5⃣ گفتمان اميد به آينده و افتخار به گذشته یکی از نکات مهم است. #جوانان ما بايد نسبت به توسعه، پيشرفت، آبادانى و استقلال كشور احساس مسئوليت كنند و براى تحقق آن سهم خود را تعريف كنند. نمى شود همه مخالف و اپوزوسيون وضع موجود باشيم. هركس به تناسب مسئوليت خود بايد پاسخگو باشد. ما بيش از هر زمانى محتاج توجه به گفتمان #اميد هستيم.

✍🏼 در پایان تاکید میکنم که بايد بررسى همه جانبه كرد تا زمينه ها و چرایی حوادث اخير را با حضور صاحبنظران و اندیشمندان تحليل كرد و براى آينده چاره انديشى شود. نبايد حوادث اخير را فرصت مغتنمى براى #تسويه_حساب هاى سياسى و جناحى يا بهانه اى براى تخريب و تخطئه اين و آن كرد. می بایست انسجام و وحدت ملى را حفظ كرد و بار ديگر نمايشى از اقتدار و صلابت ايرانيان را در صيانت از استقلال و مقابله با بيگانگان به رخ جهانيان كشيد. مشروط بر آنكه صداها را خوب بشنويم و هر مخالفت و اعتراض را به حساب دشمن نگذاريم. همچنین خويشتدارى، صبورى و نجابت نيروهاى اطلاعاتى، امنيتى و انتظامى قابل تقدير است. در حادثه اخير همگان صلابت و اقتدار #پليس و ساير نيروها را ديدند و در عين حال چون هميشه اين مردم بودند كه حماسه آفريدند. درود خدا بر اين مردم كه نعمت قدرشناسى از آنان خدمت صادقانه و بى منت به آنان است.

🌐 @Dr_alidarabi


Forward from: هفته‌نامه تجارت‌فردا
چقدر احتمال ونزوئلایی شدن اقتصاد ایران وجود دارد؟

✍️ رضا طهماسبی/ دبیر تحریریه تجارت فردا

ایران و ونزوئلا، دو کشور دور و نزدیک به یکدیگرند که در سال‌های گذشته بارها به هم رسیده و از هم فاصله گرفته‌اند. زمانی پوپولیسم و درآمدهای سرشار نفتی حلقه‌های قرابت بود و پس از آن نرخ‌های رشد و تورم، نقطه افتراق. دو کشوری که نزدیک به هشت سال، دولتمردانشان صمیمی‌ترین دوستان عرصه سیاست بودند، بعد از آن دوستی ایدئولوژیک مسیری متفاوت پیمودند. تا جایی که عمده روشنفکران سیاسی و کارشناسان اقتصادی از ونزوئلانشدن ایران به عنوان یکی از دستاوردهای دولت یازدهم گفتند.
محمود احمدی‌نژاد و هوگو چاوس شباهت‌های زیادی داشتند، هم از نظر تفکر و دیدگاه‌های شخصی و هم از نظر دولتمداری. روسای جمهور ایران و ونزوئلا، در زمانی زمامداری را برعهده داشتند که جهش قیمت نفت دست آنان را در هزینه‌کرد برای خریدن محبوبیت در دل توده‌های مردم کاملاً باز کرده بود. هر دو سیاست‌های کمابیش مشابهی در پیش گرفتند و با اتکا به درآمدهای نفتی طرح‌هایی در حوزه‌های مختلف تامین اجتماعی و رفاه مانند ساخت مسکن اجرا کردند؛ زمانی که درآمدهای نفتی به دلیل کاهش قیمت پاسخگو نبود هم دستگاه چاپ پول در بانک‌های مرکزی را به راه انداختند تا هر نتیجه گریزناپذیر آن تورم باشد و افزایش کسری بودجه. با این تفاوت که ایران علاوه بر فشار کاهش قیمت نفت، زیر فشار شدید تحریم‌های بین‌المللی نیز قرار گرفت.
در ایران با رفتن احمدی‌نژاد، دولتی روی کار آمد که با در پیش گرفتن مذاکرات برای رفع تحریم، کنترل سیاست‌های پولی و نرخ تورم مسیری متفاوت در پیش گرفت. در حالی که در ونزوئلا با مرگ هوگو چاوس، معاون او نیکلاس مادورو بر مسند قدرت نشست که کپی ضعیفی از سلف خود بود. مادورو علاوه بر دنبال کردن سیاست‌های اشتباه اقتصادی، فاقد کاریزمای چاوس برای اداره کشور بود. از همین رو نتوانست مردمی را که رفاه‌شان به خاطر نبود درآمد نفتی و ابرتورم فزاینده از بین رفته بود آرام کند و از همان آغاز کار با اعتراضات خیابانی روبه‌رو شد که مداوم بر گستره و خشونت آن افزوده شد. نرخ تورم به 800 درصد بالغ شد و رشد اقتصادی به منفی هشت درصد رسید. کشوری که اقتصادش به طور کامل متکی به درآمدهای بادآورده نفتی بود با کاهش شدید این درآمدها و سیاست‌های رفاهی و یارانه‌ای دچار مشکلات بنیادی شد تا اقتصادش روزبه‌روز کوچک‌تر شود. ونزوئلا حالا با آشوب‌های داخلی، صف‌های طویل مردم برای دریافت مواد غذایی و دارو، گسترش بازار سیاه و قاچاق کالا و پول بسیار بی‌ارزش مواجه است، در حالی که در ایران مطالب زیادی نوشته شد که چطور ایران از ونزوئلا شدن نجات پیدا کرد.
اقتصاد ایران این روزها اگرچه در آمار و شاخص‌ها وضعیت رو به بهبودی دارد اما به تعویق‌انداختن اصلاحات ساختاری و ایجاد فضای روانی در مورد مشکلات معیشتی مردم باعث شده است تا امروز نگرانی‌هایی از فروافتادن اقتصاد ایران به جاده‌ای که مقصدش ونزوئلاست دوباره جان بگیرد. فرضیه تسری یافتن تفکر خارج کردن سرمایه از ایران در میان فعالان اقتصادی، اگرچه ممکن است در حال حاضر بدبینانه باشد اما نمی‌توان به کلی آن را نفی کرد. فرضیه‌ای که در انتهای آن ونزوئلاشدن ایران متصور شده است. ایران و ونزوئلا اگرچه همچنان بسیار دور از هم‌اند اما پوپولیسم و نفت دو حلقه اتصال قدرتمندی است که می‌تواند این خواهران دور از هم افتاده‌ها را در آینده به هم نزدیک کند.

شماره 253 #تجارت_فردا روز شنبه 16 دی ماه منتشر می‌شود

@tejaratefarda


Forward from: دغدغه ایران
جنبش «چیزباختگان ناامید»
(محمد فاضلی)
✅ من در حد دانش و توانم در برابر مسائل اجتماعی، محیط‌زیستی، اقتصادی و سیاسی ایران فعالانه موضع گرفته‌ام. تحلیل تفصیلی آن‌چه این روزها بر کف خیابان‌ها می‌گذرد، برای بعد، اما دانسته‌ها و تجربه‌هایم می‌گوید:
✅ اول، معترضان، صداهای ناشنیده جامعه ایران هستند. جوانانی که امیدی به آینده ندارند، آن‌ها که سبک زندگی‌شان به رسمیت شناخته نشده است، آن‌ها که تحقیر شده‌اند، و زیر بار خستگی اجتماعی ناشی از سال‌ها تنش اجتماعی، سیاسی، بمباران رسانه‌ای یکسویه، و فقدان مشارکت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی فعال در حیات همه‌جانبه جامعه ایران به صدا درآمده‌اند.
✅ دوم، معترضان الزاماً فقرا نیستند، بلکه کسانی‌اند که چیزی را باخته‌اند، و این چیزها متکثر و چندگانه‌اند. «مال‌باختگان» صندوق‌های مالی و اعتباری؛ «سبک‌باختگان» که احساس می‌کنند سبک زندگی‌شان به رسمیت شناخته نمی‌شود؛ «روح‌باختگان» که علی‌رغم شرایط نسبتاً مناسب زندگی مادی‌شان، زیبایی را در زندگی احساس نمی‌کنند؛ «میهن‌باختگان» که احساس می‌کنند ایران دوست‌داشتنی‌شان با بی‌آبی، آلودگی هوا و تخریب محیط‌زیست تهدید می‌شود؛ «شغل‌باختگان» که امنیت شغلی ندارند، کارشان را از دست داده‌اند یا اصلاً امیدی به اشتغال ندارند؛ «نان‌باختگان» که همان یک عدد تخم‌مرغ سد گرسنگی را گران یافته‌اند؛ و «عمرباختگان» فارغ‌التحصیل دانشگاه‌هایی که در آن‌ها علمی نمی‌آموزند و مهارتی کسب نمی‌کنند تا شغلی به دست آورند را می‌توان در میان آن‌ها دید. هر کدام «چیز» مهمی را باخته‌اند.
✅ سوم، همه جوامع بشری به درجاتی ترکیبی از «چیزباختگان» هستند؛ و هر آدمی بالاخره در جایی از وجودش احساس می‌کند که چیزی را در زندگی باخته است. فرصت اعتراض جمعی اما زمانی حاصل می‌شود که: تعداد و تکثر چیزباختگان زیاد شود،و مهم‌تر آن‌که نظام اجتماعی چشم‌انداز روشنی برای جبران کردن بخشی از باخته‌ها و کسب موفقیت را کور کند. «چیزباختگی» ویژگی زندگی آدمیزاد است و «چیزباختگان» بخش مهمی از هر جامعه بشری، اما امید مانع اعتراض و بروز خشونت است. آن‌چه چیزباختگان را عصبانی می‌کند، حاشیه‌ای شدن و سالیان دراز نشنیدن صدای ایشان است.
✅ چهارم، چیزباختگی محصول مجموعه ناکارآمدی‌های سیاسی، اداری، اقتصادی و اجتماعی است. بخشی محصول سیاست‌های داخلی و بخشی نتیجه تعامل با جهان است؛ اما واقعیت موجود است و نمی‌توان آن‌را انکار کرد.
✅ پنجم، سهم هر کس که قدرت بیشتری دارد در پیدایش احساسات اجتماعی بیشتر است؛ و در موضوع اعتراضات خیابانی، ناگزیر سهم قدرت سیاسی، دولت و حاکمیت سیاسی در همه وجوهش بیشتر است.
بر این اساس می توان گفت:
🔹باید قدرت سیاسی واقعیت «نارضایتی چندبعدی و متکثر چیزباختگان» را به رسمیت بشناسد؛ دستگاه‌های امنیتی کارشان را درست انجام دهند و هر مداخله خارجی در اعتراضات را امان ندهند اما مقامات سیاسی «چیزباختگان» را به خارجی‌ها منسوب نکنند؛ مأموران حفظ امنیت و نظم از خشونت بپرهیزند و مصیبت چیزباختگی را با «جان‌باختگی» تشدید نکنند؛ راه‌های گفت‌وگو باز شود – از پایین‌ترین سطوح تا بالاترین سطوح زبان به گفت‌وگو بگشایند – تا درد «زبان‌باختگی» و «کلام‌باختگی» هم به دردهای جامعه افزوده نشود؛ راه‌های بازنگری در سیاست‌ها بررسی شوند و با معترضان درباره آن‌ها سخن گفته شود.
🔹راه بازی برد-برد گشوده شود. زمان برای آغاز گفت‌وگو و ممانعت از وارد شدن خسارت‌های بیشتر هست. اولین خسارات این رخدادها را به احتمال زیاد در عرصه سیاست خارجی با مواضع ترامپ در قبال برجام، تحریم‌های بیشتر و کورتر شدن گره اقتصاد خواهیم پرداخت. اما این همه داستان نخواهد بود.
🔹نخبگان هنری، ورزشی، روشنفکران، استادان دانشگاه و هر کس که صدایش به جایی می‌رسد، در باب به رسمیت شناختن صداهای معترض، نفی خشونت، آشتی، صبوری، و سازوکارهای پیشنهادی برای اصلاح امور بگویند؛ اما همه این‌ها به یک طرف، و آن‌که قدرت بیشتری دارد و تعیین‌کننده است (نظام سیاسی و کل ارکانش) بیشترین مسئولیت را دارند. صدای «چیزباختگان ناامید» را به شیوه دیگری بشنوند، به شیوه‌ای که امیدوارشان سازد. راهکارهای شنیدن ارائه شده است، عزم جزم کنید.
(این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران نیز ارسال کنید.) @fazeli_mohammad


Forward from: پرویز امینی
✅ اینک ج.ا.ا در حالی با نارضایتی‌های اجتماعی روبروست که با وجود دولتی #فقیر_در_ایده_و_اجرا، دستش برای حل مسائل بسته به نظر می‌رسد.
#از_ماست_که_بر_ماست
@Parvizamini_ir
@Parvizamini_ir
@Parvizamini_ir


Forward from: دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری
seda-y-khiaban.pdf
203.8Kb
متن کامل یادداشت
«صدای خیابان»
(چند نکته‌ی پراکنده درباره‌ی تجمعات اعتراضیِ این روزها)


محسن حسام مظاهری


@mohsenhesammazaheri


Forward from: دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری
🔸صدای خیابان 🔸
(چند نکته‌ی پراکنده درباره‌ی تجمعات اعتراضیِ این روزها)


محسن حسام مظاهری

[قسمت 1 از 3]


🔹یک: قابل‌ِ پیش‌بینیِ‌قابلِ پیش‌گیری

ناآرامی‌ها و تجمعات اعتراضی این روزها، نه غیرقابل پیش‌بینی بود و نه غیرقابل‌پیش‌گیری. این نکته‌ی مهمی است که قبل از هر تحلیل، باید گفته شود. کم نبودند تحلیلگران اقتصادی، اجتماعی و سیاسی که وقوع چنین رخدادهایی را از مدت‌ها پیش هشدار داده بودند. متأسفانه گوش شنوایی در مجموعه‌ی حاکمیت نیست؛ وگرنه رسیدنِ این روزها، هیچ دور از انتظار نبود. خودِ من از سال 1388 در یادداشت‌هایم به‌دفعات به شکاف‌ «حاشیه»‌ و «متن» در جامعه و سیاست ایرانی و مخاطرات آن پرداخته‌ام. ازجمله آبان همان سال در یادداشت «انذار یک تولد شوم» نوشتم:

«من پيش‌گو نيستم. ولي هركس كمي شامه‌اش قوي باشد پشت اين وقایع مي‌تواند يك اتفاق جديد را ببيند. ... شواهد حكايت از يك اتفاق نو دارد: زمزمه‌هاي تولد يك شكاف ديگر. ... اين شكاف، اگر به‌تمامي ظهور كند، و اگر مانع و رادعي سر راهش نباشد، بسي بيش از هر شكاف ديگر براي نظام جمهوري اسلامي مخاطره‌آفرين خواهد بود. چه، بالقوه پتانسيل آن را دارد كه محل تراكم همه‌ي شكاف‌ها و پويش‌های موجود باشد؛ از شكاف‌هاي قوميتي، تا مذهبي، تا نسلي، تا جنسيتي و تا سياسي. آن‌وقت سيلي بنيان‌كن راه خواهد افتاد كه شوينده‌ي همه‌ي رنگ‌هاست؛ از سبز تا سرخ و سياه و پلنگي. آن‌وقت ديگر نه از تاك نشان ماند و نه از تاك‌نشان. از تبعات شوم چنين تولد نامباركي، ظهور جنگ داخلي است. كه خدا نياورد آن روز را براي ايران. مسأله‌اي كه تا به حال مسأله‌ي ما نبوده و هيچ‌گاه ـ جز مقطع كوتاهي در آغاز انقلاب و در كردستان‌ ـ تجربه‌اش نكرده‌ايم.»

اما دریغ که مسئولان جمهوری اسلامی ـ تعارف را کنار بگذاریم: از صدر تا ذیل ـ هیچ‌گاه انگیزه و اراده‌ی جدی و واقعی برای توجه به هشدارهایی از این قبیل نشان ندادند. هرکدام و از هر جناح، تنها به حلقه‌ی بسته‌ی مشاوران همفکر پیرامون خود بسنده کردند و فهمِ به‌روزنشده‌ و موضعی و محدود و منسوخ خود از جامعه‌ی ایرانی را معیار سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های کلان قرار دادند. وقایع این روزها شاید بتواند یک خوبی داشته باشد و آن بیدارساختن متولیان نظام باشد از خواب خوش چندین‌ساله و رساندن به این تنبه که امر حکومت‌داری جدی‌تر و پیچیده‌تر از آن است که گمان می‌کنند.



🔹دو: گسل‌های طبیعی و اجتماعی

این روزها، ایران بیش از هر زمان دیگر شبیه پایتخت خود شده است. هردو دارای گسل‌های متعددِ مستعدِ فعال‌شدن اند و درعین‌حال هردو کاملاً بی‌دفاع در برابر آن‌ها و به‌شدت ناایمن و آسیب‌پذیر. همین است که یک لرزش چندریشتری تهران را شهر ترس می‌کند و چند ناآرامی کوچک، پایه‌های نظام سیاسی را می‌لرزاند.
گسل‌های پوسته‌ی زمین یک ویژگی طبیعی است که با دانش بشری تاحد قابل قبولی امکان مدیریت و کنترل یافته است. کماآان‌که در دنیا شهرهایی به‌مراتب زلزله‌خیزتر از تهران هستند اما ایمن ‌شده‌اند. کسی به‌خاطر زلزله‌خیزبودن فرمان تخلیه‌ی شهر را نمی‌دهد. گسل‌های اجتماعی هم همین‌طور است. تفاوت‌، تکثر و شکاف، ویژگی طبیعی هر جامعه‌ی بشری است. جوامعی با شکاف‌های به‌مراتب عمیق‌تر و بافت جمعیتی و فرهنگی به‌مراتب متکثرتر و چالش‌خیزتر از جامعه‌ی ایرانی هستند. اما با برپایی چند راهپیمایی و تجمع اعتراضی، کسی کلیت نظام سیاسی را در معرض خطر نمی‌بیند.

هم شورش طبیعت و هم شورش جامعه، قابل کنترل است. تازه اگر شورش طبیعت هنوز پیش‌بینی‌ناپذیر است، تغییرات اجتماعی را می‌توان تاحد زیادی پیش‌بینی و پیش از وقوع علاج کرد. آنچه تهران را با کلانشهرهای زلزله‌خیز اما ایمن‌ دیگر و جمهوری اسلامی را با دیگر نظام‌های سیاسی پرچالش اما باثبات متفاوت ساخته، ناکارآمدی الگوی حکمرانی و مدیریت است که از سطح رهبری آغاز می‌شود و همه‌ی دیگر اجزای ساختار سیاسی ـ حاکمیتی را دربر می‌گیرد.


#جامعه_شناسی_خیابان
#جنبش_تهی_دستان
#نقد_سیاستهای_اجتماعی_جمهوری_اسلامی


@mohsenhesamamazaheri


Forward from: کشکول|محسن مهدیان
🔢عبرت اغتشاشات برای "من" و "شما"

پیش بینی ها همین بود؛ آتش اغتشاشات سرد شد و آخرین سوسوی امید ضدانقلاب رو به خاموشی نهاد. اما همین ماجرا هم عبرت هائی برای ما و مردم و دولت داشت.

⏯گذرا مرور می کنیم...

🔻 #تجربه_دولتی‌ها؛

1⃣یکم. دولت فهمید اعتراضات کارگری و پابرهنه ها و یقه آبی ها شوخی نیست. کارد که به استخوان رسید پایان خط است.
2⃣دوم. فهمید که شوک درمانی در اقتصاد مثل افزایش ناگهانی قیمت بنزین بحران سازست و باید در این روش ها تجدید نظر کند.
3⃣سوم. متوجه شد که رهاسازی اقتصاد و بی اعتنائی به مطالبات مردم چه میزان بحران سازست.
4⃣چهارم. در نهایت اینکه خوی اشرافی گری در پاسخگوئی به مردم و بی اعتنائی به رشد فساد اقتصادی و حقوق های نجومی و غیره چه میزان در عصبانیت مردم سهم دارد. 

🔻 #تجربه_حاکمیتی؛

1⃣یکم. نسل شبکه های اجتماعی با هویت ۴۰ تکه راباید شناخت. نباید از ابعاد زندگی توهمی و متهورانه در شبکه های اجتماعی غافل بود.
2⃣دوم. متوجه شدیم سیاست بایکوت که در روزهای اول توسط رسانه ملی پی گیری می شد، چقدر ناکارآمد است و اینکه بجای مدیریت بر "جهل عمومی"، سراغ مدیریت بر "افکار عمومی" رویم.
3⃣سوم. اندازه تحرکات خالص ضدانقلاب در شهرها را برآورد کردیم. و البته ضعف مان در مواجهه با اغتشاشات در شهرهای کوچک را شناختیم.
4⃣چهارم. گرچه دولت مسوول مستقیم این اعتراضات است، اما بی اعتنائی عدلیه و مجلس به مطالبات مردم نیز در کاهش آستانه تحمل شان نسبت به مشکلات سهم مضاعف دارد. 

🔻 #تجربه_اصلاح‌طلب‌ها

1⃣یکم. اصلاح طلبان به شکل  کم سابقه ای مجبور شدند با ضدانقلاب مرز بندی کنند. متوجه شدند که اعلام برائت از آشوب طلبان در پایان بحران چه میزان موثر است؛ آقای خاتمی این موضوع را بهتر متوجه شدند.
2⃣دوم. اصلاح طلبان فهمیدند تجمع غیرقانونی چقدر عوارض دارد. احتمالا الان مخالفت با برگزاری تجمعات غیرقانونی در سال 88 را بهتر متوجه می شوند.
3⃣سوم. فهمیدند که اهمیت مردم تنها پای صندوق رای نیست و باید از مطالبات اقتصادی آنها نیز حمایت کرد.

🔻 #تجربه_اصولگراها

1⃣یکم.‌فهمیدیم نقد دولت نباید به ناامیدی از دولت منجر شود. ناامیدی از این یا آن دولت، ناامیدی از نظام است.
2⃣دوم. اصولگراها احتمالا متوجه شدند که برگزاری راه پیمائی و اعتراضات در قانون اساسی یک اصل قابل اعتنا و راهگشاست و می توان از آن دفاع کرد.
3⃣سوم. دوقطبی انقلابی-ضدانقلابی یعنی اینکه مقابل ضدانقلاب ائتلاف کنیم و وحدت میان اصلاح طلب و اصولگرا برای تقابل با دشمن یک ضرورت است. این دشمنی نیز فقط امنیتی است.

http://telegram.me/joinchat/AAAAADvUg2MEk7p60toRIw


Forward from: Iran's View|نگاه ایرانی
حتی پائولو کوئیلو هم به رضا پهلوی می‌گوید: خفه شو!
https://t.me/joinchat/AAAAAD3shX0MpY4IMl4KTQ


Forward from: وبسایت فرهنگی صدانت
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
🍂 میزگرد زاویه
بررسی حقوقی و جامعه شناختی رویدادهای اخیر
با حضور #هادی_صادقی و #حسن_محدثی
✨→ 3danet.ir/M7XxL
🌾 @sedanet | @HasanMohaddesi


Forward from: جدال- علی عليزاده
غرب میخواهد محصول کلنگی کردن اقتصاد ایران را درو کند
مصاحبه با روزنامه فرهیختگان. چهارشنبه ۱۳ دیماه

۱-مهم اســـت که مـــا وجـــود نارضایتیهای اقتصـــادی و همینطور وجـــود اعتراض به بیعدالتیهـــای اجتماعی در میان جامعه ایران را به رســـمیت بشناسیم.

۲- با الگویی روبه‌رو هستیم که چه بسا پیشتر در دهه ۸۰ میلادی در اتحاد جماهیر شوروی هم ملاحظه شد. در آنجا هم به‌رغم اینکه شوروی در مذاکرات نظامی تعهد داد که زرادخانه خود را محدود می‌کند و عقب‌نشینی‌هایی کرد تا به شکلی دروازه‌های اقتصادی‌اش باز شود، پس از پایان مذاکرات فشارهای اقتصادی به‌شدت بر آن زیاد شد. فشارهایی که با هدف بالا بردن نارضایتی‌های اقتصادی و به‌منظور فلج کردن سیستم اقتصادی آن کشور تدارک دیده شده بود.

۳- در دو سال گذشته ما نزدیک به هزار تجمع و تظاهرات و اعتصاب داشتیم که می‌توانست و باید به صورت مسالمت‌آمیز ادامه یابد.

۴- طبقات فرودست، مستضعفان، کارگران، بیکاران و... در ایران دارای هیچ‌گونه تشکلی که از طریق آن به شکل مدنی و طبیعی مسائل خود را مطرح کنند، نیستند. در ایران یکی از جناح‌های اصلی که اصلاح‌طلبان و اعتدالی‌ها هستند بدون هیچ گونه تقیه‌ای، ۲۰ سال است که می‌گویند ما نماینده و بیان‌کننده مطالبات طبقه متوسط هستیم. آن چیزی که در ایران رها شده، بدون سخنگو مانده و بدون کسی مانده که مطالباتش را بیان کند دهک‌های اول تا چهارم کشور هستند و من معتقدم که بعد از آرام شدن شرایط باید از اصولگرایان بپرسیم که چرا به شکل مدون به واسطه ارتباط گرفتن با تشکیلات مدنی گروه‌های کارگری و طبقات محروم و سندیکاها به دنبال نمایندگی این طبقه نرفتند. البته ما در اصولگرایان گرایشی برای بیان مطالبات این بخش به صورت توده‌ای داریم ولی هیچ‌گاه این گرایش به صورت تشکیلاتی نمود نداشته است.

۵- ما نیازمند به صدا و سیمایی هستیم که روسای نهادها، وزارتخانه‌ها و افرادی که مسئولیت دارند از تریبون آنها در حوزه مسئولیت‌شان جواب پس بدهند. به عبارتی ما نیازمند رسانه‌‌هایی به‌عنوان دادگاه افکار عمومی هستیم و این را ما در حال حاضر نه در صدا و سیما که در رسانه‌های دولت و نزدیک به گروه‌های سیاسی هم نمی‌بینیم.

۶- خط قرمز نهایی ما باید همیشه منافع ملی باشد. در حال حاضر من احساس می‌کنم که عده‌ای از دو جناح وضعیت را برای ماهیگیری سیاسی و تایید حرف‌های همیشگی خودشان مناسب دانسته‌اند. اقتصاددان‌های نئولیبرال نزدیک به دولت حرف‌های همیشگی خود را تکرار می‌کنند. بخشی از اصولگرایان به شکل دیگری و اصلاح‌طلبان هم به‌گونه‌ای دیگر. در این لحظه خاص هیچ چیزی بیش از ادامه تجمعات به امکان پاسخ‌دهی به مطالبات مردم ضربه نمی‌زند. بنده اطمینان دارم در ادامه، کمتر از یک یا دو ماه دیگر ما مجموعه‌ای از تحریم‌های جدید علیه ایران را در سنا و کنگره آمریکا خواهیم داشت و این موضوع باعث کورتر شدن گره اقتصاد ایران خواهد شد. لذا شخصا به دوستان هر دو جناح و همین‌طور هر کسی که دلواپس منافع ملی است توصیه می‌کنم که اولویت خود را آرام شدن شرایط بگذارند و از هرگونه ماهیگیری برای تایید نگاه جناحی و سیاسی خود پرهیز کنند.

لینک به متن کامل: http://newspaper.fdn.ir/newspaper/PagePDF/25201

https://www.instagram.com/p/BdeeKYThw9m/


Forward from: Iran's View|نگاه ایرانی
سردبیر «نگاه ایرانی» در گفتگو با «کریستین ساینس مانیتور»: اصلاح‌طلبان نیز از نقش ایران در سوریه دفاع می‌کنند/ معترضان هم می‌دانند سپاه قدس امنیت آنها را تامین می‌کند

◀ روزنامه آمریکایی «کریستین ساینس مانیتور» در گزارشی از ناآرامی‌های هفته گذشته در برخی از شهرهای ایران، مشکلات اقتصادی را یکی از دلایل شکل‌گیری این اعتراضات دانست و با اشاره به تکرار برخی شعارهای آشوب‌های خیابان سال 88 همچون «نه غزه، نه لبنان»، نوشت: در حالی که حضور ایران در سوریه، عراق و لبنان، بیش از هر زمانی دیگری از انقلاب 57 تاکنون، نفوذ و ابزار کار بیشتری را در سراسر خاورمیانه برای ایران فراهم کرده است و قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس را نیز به یک قهرمان ملی تبدیل کرده، اما هزینه‌های این حضور برخی را ناخشنود ساخته است. با این حال، سعید لیلاز اقتصاد دان ایرانی می‌گوید، کشوری که صدها میلیارد دلار درآمد نفتی در یک دهه گذشته داشته، فقر مردم، نشانه عملکرد کاملا بد دولت است.

◀ اما مجتبی موسوی، تحلیلگر محافظه‌کار و بنیانگذار IransView.com (نگاه ایرانی) با اشاره شعارهای برخی ایرانیان علیه حضور ایران در سوریه و فلسطین به روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور گفت: همیشه درصدی افراطی وجود دارند که علیه نقش ایران در جهان اسلام موضع‌گیری می‌کنند. در سال 88 هم شعارهای مشابهی هم علیه حمایت ایران از فلسطین و حزب‌الله شنیده شد.
موسوی ادامه داد: رسانه‌های غربی نیز همگام با این افراد درباره هزینه‌کرد ایران در کشورهای خارجی سخن گفتند. اما مسئله مهم این است که به رغم پروپاگاندای قدرتمند آنها، این‌بار بسیاری از اصلاح‌طلبان نیز از نقش ایران در سوریه، عراق و دیگر کشورها دفاع می‌کنند.
او افزود: در وقایع اخیر، شعارها علیه نقش ایران در سوریه، چندان همه‌گیر نیست و از آن استقبال نمی‌شود. حتی اقشار ضعیف جامعه نیز اگرچه ممکن است به فسادهای اقتصادی معترض باشد اما می‌دانند که نقش سپاه قدس در حفظ امنیت آنها حیاتی است.
https://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2018/0102/What-has-brought-Iranians-into-the-streets-In-a-word-the-economy

https://t.me/joinchat/AAAAAD3shX0MpY4IMl4KTQ
-


Forward from: انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امام خمینی قزوین_ تحکیم وحدت
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
🎥 صادق زيباكلام در مناظره با فضلى نژاد: با تمام وجود براى بقاى نظام جمهورى اسلامى تلاش ميكنم، چون با سقوط نظام، دموكراسى از بين ميرود.

@payamfazlinejad
@anjoman_eslami_ikiu


‏ايران‌گرايان نيز رسواتر شدند. اكنون مخالف‌ترين روشنفكران (اپوزيسيون) با موافق‌ترين حاميان نظام (پوزيسيون) عليه اغتشاشات هم‌نظر هستند.
‏همه از رنجيدن پيكر ايران نگرانند، جز آنان كه شعار #ايران‌گرايى می‌دهند، اما اين هفته يا مانند #احمدى_نژاد در برابر خشونت و آشوب ساكت ماندند و هيچ تلاشى براى رفع فتنه نكردند؛ يا مانند #رضا_پهلوى همگام با دونالد ترامپ آشوبگران را تشويق كردند!

#اغتشاشات
#فتنه٩٦
https://instagram.com/p/BdhjDsMgcHf/
@payamfazlinejad


Forward from: Iran's View|نگاه ایرانی
آشوب برای تحریم
"منابع آگاه از تحرکات تازه اروپا و آمریکا برای اعمال تحریم‌های حقوق بشری علیه ایران خبر می‌دهند.
"
|خلاصه یادداشت 12 دی ماه، روزنامه جام جم|
https://goo.gl/gnTe1J

سید مجتبی موسوی

◀ تحریم‌های بعد از فتنه 88 از لحاظ شدت و گستردگی، تا آن زمان بی‌سابقه بودند. آمریکا برای اولین‌بار تحریم های ثانویه بانکی علیه سیستم مالی ایران را وضع کرد؛ اتفاقی که آثار منفی آن همچنان بر اقتصاد کشور سنگینی می‌کند و به یکی از مهم‌ترین چالش‌های بازیابی اقتصادی ایران، حتی در دوران پسابرجام تبدیل شده است. در مقدمه این قانون، وقایع بعد از انتخابات سال 88 ایران به عنوان یکی از زمینه‌سازهای وضع تحریم‌های مذکور ذکر شده بود.

◀ کمتر از ده سال بعد از آن تحریم‌ها و با وجود توافق هسته‌ای، شاهد تلاش‌های مستمر واشنگتن برای وضع تحریم‌های جدید علیه ایران هستیم.

⬅ گرچه بسیاری از رسانه‌های غربی و داخلی می‌کوشند رئیس‌جمهور جدید آمریکا را فردی فاقد راهبرد مشخص معرفی کنند، اما بررسی تحرکات حقوقی و سیاسی دولت ترامپ حاکی از آن است که ترامپ نیز راهبردی مشابه با اوباما را برای فشار به ایران دنبال می‌کند.آمریکا بعد از برجام و حل و فصل مسئله هسته‌ای ایران به دنبال بهانه‌های تازه‌ای برای تحریم جمهوری اسلامی است.

⬅ قانون پر سر و صدای «کاتسا» که در سال جاری به تصویب کنگره آمریکا رسید، شامل مفاد مختلفی است که بهانه‌های حقوقی برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران را به چند گروه مختلف از جمله نقش ایران در خاورمیانه، برنامه موشکی ایران و همچنین مسئله نقض حقوق بشر تقسیم می‌کند.

⬅ نقش موثر ایران در شکست داعش در منطقه تلاش‌های آمریکا برای اثبات مخرب بودن حضور ایران در خاورمیانه را بی‌اثر کرده است. تطابق کامل برنامه موشکی ایران با قوانین بین‌المللی موجب شده تا آمریکا نتواند شرکای خود را برای برخورد موثر با این برنامه راضی کند.

⬅ در این میان به نظر می‌رسد آشوب‌های اخیر در شهرهای کشورمان، تلاشی خشن برای متهم‌سازی ایران به نقض حقوق بشر و وجود تقابل میان مردم و نظام و در نتیجه فراهم شدن بستر لازم برای اعمال تحریم‌های یکجانبه و چندجانبه جدید علیه ایران باشد.

⬅ اکنون آمریکا بسترهای حقوقی لازم برای اعمال تحریم علیه ایران به بهانه‌های حقوق بشری را آماده کرده است؛ در کاتسا هم تصریح شده افرادی که «مانع شنیده شدن صدای مردم شوند»و یا «با تجمعات مردمی برخورد کنند» مورد تحریم‌های حقوق بشری قرار خواهند گرفت.

⬅ اتحادیه اروپا نیز آماده است. این اتحادیه چند ماه پیش از این، قانون اقدامات محدودیت‌زا علیه ایران بر مبنای نقض حقوق بشر را تا آوریل 2018، یعنی تنها چند ماه دیگر، تمدید کرد . امری که وقایع اخیر می‌تواند وجاهت قانونی اجرای تحریم‌های اروپا علیه ایران را نیز فراهم کند. قوانین پیشین این اتحادیه نیز بستر مناسب برای اعمال تحریم‌های جدید به بهانه اغتشاشات اخیر را فراهم می‌کنند.

⬅ آن‌طور که از گفتگو با برخی منابع آگاه برمی‌آید، مقام‌های اروپایی نیز در روزهای گذشته سیگنال‌هایی مبنی بر آمادگی آنها برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران به بهانه نقض حقوق بشر ارسال کرده‌اند و آن را مغایر با تعهداتشان تحت برجام نمی‌دانند. بر این اساس احتمال می‌رود در روزهای آینده شاهد تحرکات جدید اروپایی‌ها همگام با آمریکا باشیم که انتظار می‌رود دستگاه دیپلماسی کشورمان واکنش مقتضی به این مسئله نشان دهد.

https://t.me/joinchat/AAAAAD3shX0MpY4IMl4KTQ

20 last posts shown.

2 509

subscribers
Channel statistics