@theapllنودمین سالگرد تأسیس مجلۀ صدای شرق
دوشنبه، چهارم دیماه ۱۳۹۶، مراسم جشن ۹۰سالگی مجلۀ صدای شرق، نشریۀ ملی انجمن نویسندگان تاجیکستان، با حضور اهالی قلم و فعالان فرهنگی و علاقهمندان، در اتفاق نویسندگان تاجیکستان برگزار شد.
در مراسم ۹۰سالگی مجلۀ صدای شرق که استاد صدرالدین عینی و همراهانش از پایهگذاران آن بودند، پس از گزارش نظام قاسم، رئیس اتفاق نویسندگان، محیالدین پنجشنبهزاده، مشاور یاردمچی (معاون) رئیسجمهوری تاجیکستان، در سخنانی اظهار کرد: مجلۀ صدای شرق در آن سالهای وزنین (سنگین) چراغ روشنی را میماند که خاندان معنوی مردم تاجیک را روشن میکرد.
پنجشنبهزاده در ادامه افزود: این نشریه نهتنها در ترغیب ادبیات تاجیک، بلکه در تربیت قلمکشان بزرگ و انکشاف زبان ملی ما نقش بارز داشت و هدف اصلی آن همیشه سهم گذاشتن در رشد ادبیات و فرهنگ ملی تاجیکان و راهنمایی برای ادیبان و آموزگاران بود.
ادیبان و استادان عبدالحمید صمد، ستار تورسون، عبدالنبی ستارزاده، گلنظر کلدی، گلرخسار صفیاوا، عسکر حکیم، نورمحمد تبراُف از دیگر سخنرانان این محفل بودند که در خصوص سابقۀ این نشریه، شیوۀ انتخاب مطالب، مدیریت و نقش این مجله در دورههای مختلف سخن گفتند.
حسن قریبی رئیس پژوهشگاه فرهنگ فارسی ـ تاجیکی نیز طی سخنانی اظهار کرد: ابتدا، با افتخار، ۹۰سالگی پایش و پویش مجلۀ ملی صدای شرق را به گردانندگان آن، نخست انجمن نویسندگان تاجیکستان، و سپس به جناب آقای رستم وهاب، سردبیر محترم این مجله، تبریک عرض میکنم. لازم میدانم از گروههای کاری و نویسندگان پیشین که اکنون با این نشریه همکاری ندارند و نیز آنها که روزگار دست و قلمشان را از این دنیا کوتاه کرده قدردانی کنم. همچنین، با احترام، یاد پایهگذاران این مجلۀ دیرپا را گرامی میدارم.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ فارسی ـ تاجیکی در ادامه افزود: کوتاه سخن اینکه در روزگار ما یکی از شاخصهای مهم توسعهیافتگی و نشانههای پیشرفت و حیات و نشاط علمی و فرهنگی یک کشور وابسته به تعداد و کیفیت یا صفت مجلههای تخصصی علمی ـ پژوهشی و ادبی است. در جهان امروز نهادها و دستگاههایی هستند که وظیفۀ آنها رصد کردن و آمارگیری و بررسی تولیدات علمی منتشرشده در کشورهاست و گزارشهای سالانۀ آنها نشاندهندۀ رتبۀ علمی هر کشور به شمار میرود.
وی با اشاره به اهداف و وظایف هریک از ارکان یک نشریه اذعان کرد: اگر وظیفۀ پژوهشگر، نویسنده و شاعر تولید اثر باشد وظیفۀ مجله یا نشریه توزیع آن دستاوردهاست. نشریهها با توزیع اطلاعات و نتایج پژوهش، تحلیل، داوری و نقدهای آموزشی و همچنین ارتباط با گروههای علمی و محققان خاص و عامۀ پژوهشگران در داخل کشور و خارج از آن میتوانند یکی از مهمترین ابزارهای پیشروی یک کشور در ساحههای مختلف به حساب آیند.
قریبی در پایان سخنان خود افزود: خوشبختانه مجلۀ صدای شرق، با دیرینگی ۹۰ساله، گامهای مفیدی در این راه برداشته و توانسته است چه در تاجیکستان و چه در خارج از مرزهای تاجیکستان، بهویژه کشور من، ایران، خود را بهعنوان یک شاخص معرفی کند.
پس از آن استاد نظام قاسم، ضمن اشاره به سابقۀ همکاری این مجله با مراکز علمی و فرهنگی ایران، بر ادامۀ این فعالیتها تأکید کرد و از رئیس پژوهشگاه خواست تا این همکاریها بیشتر از گذشته تداوم یابد.
در پایان این مراسم، پس از شعرخوانی شاعران جوان، رستم وهاب، سرمحرر این نشریه، ضمن ارائۀ گزارش ۹۰سالگی مجلۀ صدای شرق، به برخی از پرسشها پاسخ گفت. در حاشیه این نشست فهرست دوازدهسالۀ این نشریه بههمراه ویژهنامۀ ۹۰سالگی صدای شرق توزیع شد.
http://persianacademy.ir/fa/X061096.aspxhttp://persianacademy.ir/UserFiles/Image/X0610961.jpg