#ریاضیات_و_پیش_بینی_زلزله !!!
✴️ کاربرد مدلهای ریاضی نیمه مارکف در پیش بینی زلزله
✅ بسیاری از پدیده های طبیعی وجود دارند که هنوز بشر درک کاملی از رفتار آنها ندارد و با استفاده از علوم ریاضی و احتمال، سعی در تعیین الگوی رفتار و پیش بینی آنها دارد. زمین لرزه در طول زندگی بشر بدلیل خسارات جانی و مالی فراوانی که ایجاد نموده ، همواره یکی از مهمترین مسائل مورد توجه محققان بوده است.
✅ در این تحقیق ، مدل ریاضی نیمه مارکف برای تعیین الگوی رویداد زلزله در منطقه ای با عرض جغرافیایی 27 تا 30 درجه شمالی و طول جغرافیای 55 تا 58 درجه شرقی(بخشی از استانهای هرمزگان وکرمان) به کار گرفته شده است. حالتهای نیمه مارکف برای مجموعه داده ها بر اساس بزرگی زمین لرزه تعریف گردیده است. با برآورد پارامتری هسته ی نیمه مارکف، میانگین زمان بازگشت زلزله محاسبه شده است.
✅ برای پیش بینی زمان وقوع بزرگترین زمین لرزه ها از روشی جدید که بر پایه تقریب لاپلاس معکوس است استفاده شده است. این روش دارای سرعت محاسباتی بسیار بالایی در نرم افزارهای ریاضی نسبت به روش های معمول برای بدست آوردن این توابع می باشد.
با استفاده از این مدل، مکان و زمان وقوع زلزله های بعدی را پیش بینی نمودیم . به منظورسنجش میزان اعتبار مدل و نتایج پیش بینی، احتمال وقوع زلزله بعدی با شدت های متفاوت در یک بازه زمانی آینده، محاسبه گردیده و با زلزله رخ داده، تطابق کامل و جالب توجهی را نشان داد . . .
⭕️ پی نوشت : فایل کامل این مقاله رو تو پست بعدی براتون قرار میدیم.این مقاله مربوط به اولین همایش ملی کاربرد ریاضیات در علوم زمین شناسی هستش که گویا حدود سه چهار سال پیش برگزار شده.امیدواریم از خوندنش لذت ببرید و کارا بودن ریاضیات در سایر علوم رو به وضوح مشاهده کنید.
سایت همایش :
http://geomath.conference.gsi.ir/fa
@MathSBU