💠🔹علت بڪار گیری الفاظ زشت در ڪودڪان و نوجوانان چیست و چگونه میتوان با او برخورد ڪرد؟
🔻این رفتار، عللی دارد:
🔹الگوها: اگر والدین و نزدیڪان، با خود او یا با دیگران این گونه برخورد ڪنند و سخنان زشتی را بر زبان جاری سازند، او نیز چنین خواهد ڪرد؛ پس باید محیط اصلاح شود.
🔹نمایش استقلال: گاهی نوجوان برای تثبیت استقلال خود، به این ڪار دست میزند ڪه باید با راهڪارهای ذیل، او را متوجه زشتی این عمل ڪرد.
🔹عصبانیت: با توجه به اهمیت و تأثیر فراوان این عامل در بد دهنی ڪودڪ و نوجوان، بڪوشید زمینه های عصبانیت او را از بین ببرید.
🔹همسالان: نوجوان، از همسالان فحاش تأثیر جدی میپذیرد؛ بنابراین، با نرمی و عطوفت و آگاهی غیر مستقیم دادن درباره رفیقان بد، رابطه اش را با آنان قطع ڪنید.
🔻چـنـد توصیـه:
🔹برای مصونیت فرزندان از این رفتار نابهنجار، از دوران ڪودڪی باید توجه شود. وقتی فرزند خردسال و شیرین زبان شما، ڪلمه زشتی را بر زبان جاری میڪند، شادمانی نڪنید و مغلوب احساسات خود نشوید و همان لحظه، با آرامش به او بفهمانید ڪه سخنش ناپسند است.
🔹در مقابل سخنان زشت فرزندانتان داد و فریاد نڪنید و ادای شوڪه شدن را در نیاورید.
🔹هنگام مواجهه با بد دهنی فرزندان فقط رو ترش ڪنید و در موقعیتهای عاطفی، با سخنی نرم، او را از این عمل باز دارید (ڪودڪ و نوجوان، هر از چند گاهی، احساس عاطفی شدیدی به پدر و مادر می یابد؛ آنان را در آغوش میگیرد و میبوسد و اظهار محبت میڪند. این رفتار به این دلیل است ڪه شاید شب قبل ڪابوسی درباره از دست دادن پدر یا مادر دیده یا در مدرسه شنیده است ڪه یڪی از همسالان، پدر یا مادرش را از دست داده و یا فیلمی عاطفی را دیده است. این موقعیت عاطفی، بهترین زمان برای نهی فرزند از رفتارهای ناپسند است؛ زیرا مقاومت روانیاش به پایینترین حد میرسد). به او بگویید فحش دادن و بد دهنی، احساسات دیگران را جریحه دار میڪند و ممڪن است به او آسیبی برسد.
🔹هنگام نهی فرزندان، از روش استدلال خود محوری (وقتی فحش میدهی، به شخصیت تو لطمه میخورد و در جامعه بی ارزش میشوی)، و استدلال دیگر محوری (وقتی ناسزا میگویی، به شخصیت من لطمه میخورد؛ چون مادر تو هستم)، استفاده ڪنید.
🔹اگر ناسزاگویی برایش عادت شده است، به او بیاموزید ڪه تا مدتی، واژه زشت را در ذهن خود یا زیر لب و آرام بگوید.
🔹میتوانید الفاظی مناسبتر را جایگزین واژگان زشت ڪنید تا هنگام عصبانیت، با آن واژگان تخلیه شود؛ برای مثال، به جای «بیشعور» میتواند از «واژه بی منطق» استفاده ڪند.
🔹در صورت استمرار بد دهنی، از ساز و ڪارهای بازدارنده و به ویژه ڪاستن از پول توجیبی و ... استفاده ڪنید. به او بگویید ڪه در برابر هر ڪلمه زشت، مقداری از پول توجیبیاش ڪم خواهد شد.
🔹در صورت پیشرفت، از تحسین و تشویق غافل نشوید.
🔻روش درمانی برای فحاشی ڪودڪان
۱-والدين بايد به طور ڪلي ناسزاگويي را ترڪ ڪنند همچنين به ڪودڪ توضيح دهند ڪه رفتار قبلي آن ها صحيح نبوده است.
۲- ڪنترل محيط و تعاملات ڪودڪ بسيار حائز اهميت است بايد با دور ڪردن ڪودڪ از محيط هاي ناسالم، دوستان و رفت و آمدهاي مناسبي را نيز جايگزين ڪرد. مناسب تر است ڪه والدين به طور ويژه از دو سالگي يعني زماني ڪه ڪودڪ تقليد ڪلامي رو به پيشرفتي را نشان مي دهد به اين نڪته توجه داشته باشند.
۳- والدين با دقت بيشتري ڪارتون ها، فيلم ها و بازي هاي رايانه اي را برای ڪودڪانشان انتخاب ڪنند.
۴- روش هاي سختگيرانه والدين، رفتارهاي پرخاشگرانه به خصوص ناسزاگويي ڪودڪ را افزايش مي دهد، تغيير شيوه هاي تعامل با ڪودڪ از تثبيت اين رفتار جلوگيري مي ڪند.
۵- در مقابل فحاشي ڪودڪ هيچ گونه واڪنشي نشان ندهيد و ڪاملا حرڪات او را ناديده بگيريد تا حس ڪنترل ڪردن ديگران در او تقويت نشود.
۷- با شنيدن حرف های زشت ڪودڪ نخنديد، بلڪه با او صحبت ڪنيد و برايش توضيح دهيد هر روزي ڪه حرف هاي ناپسند نزند يا در مهماني ها اين رفتار را نداشته باشد پاداش خواهد گرفت.
۷- بايد در پی ايجاد ڪردن موقعيت هايی باشيد ڪه ڪودڪ احساس نشاط و دوست داشتنی بودن را تجربه ڪند. در چنين مواردی بايد به درمان حالات افسرده وار او نيز بپردازيم. اين حس را بايد در تمامی تعاملات بگنجانيد تا از افسردگی و اضطراب او ڪم شود.
@ghasemi8484ڪانال تخصصی مشاوره تربیتی