💎انتقاد از تبعیض در پرداخت عیدیِ شاغلان و بازنشستگان/ مگر زنان نانآور خانه نیستند؟
✍🏻 نسرین هزاره مقدم
🔰تبعیض جنسیتی در زیر پوستِ قوانین دستمزدی کشور به طور متناوب اما آهسته و بطئی در جریان است؛ در کارگاههای غیررسمی، زنان عموماً چون پشت و پناهی ندارند و در معرض بیکاریهای مدام یا مقطعی هستند، بسیار کمتر از مردان حقوق میگیرند و این تبعیضِ زیر پلهای، مصداق زیر پا گذاشتن حکم کلیِ «کار یکسان- مزد یکسان» است؛ این زنان عموماً در معرض استثمار دائم قرار دارند اما چون این کارگرانِ در معرض خطر و عموماً متعلق به دهکهای فرودست اجتماعی، پای رفتن به دادگاهها و شکایت کردن ندارند، هیچ دادخواهیای صورت نمیگیرد؛ تبعیض مداوم اما با چراغ خاموش!
🔴اما تبعیض جنسیتی در روابط کار، فقط محدود به کارگاههای غیررسمی و کارگران بیتخصص و فاقد بیمه نیست؛ برابری دستمزدی حتی در کارگاههای رسمی و برای بیمه شدگان شاغل و بازنشستهی صندوقهای مختلفِ بازنشستگی کشور نیز رعایت نمیشود؛ یک نمونهی روشن: عدم پرداخت مزایای عیدی به زنان بیمه شده (چه شاغل و چه بازنشسته).
🔴بیست و چهارم بهمن ماه، علی بهادری جهرمی اظهار کرد: هیئت دولت عیدی پایان سال کارکنان دستگاههای اجرایی را یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تعیین کرد. همچنین در راستای سیاستهای کلی خانواده مقرر شد در چارچوب اعتبارات قانونی به کارکنان متأهل مشمول کمک هزینه عائلهمندی و اولاد ۴۰۰ هزار تومان و به ازای هر فرزند تحت تکفل هم ۱۵۰ هزار تومان پرداخت شود.
🔴این مبلغ، به تاسی روال سالهای قبل، بدون ذرهای تغییر، به بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی نیز تعلق گرفت؛ اما هرچندبار که این اطلاعیه رسمی را بازخوانی میکنیم، نشانی از تمایزگزاریِ جنسیتی یا فرقی در پرداخت بین زنان و مردان نمیبینیم؛ هیچ کجا اعلام نشد، مزایای عائله مندی و اولاد، فقط به مشمولانِ مرد پرداخت میشود.
🔴با این حال، وقتی فیشهای عیدی صادر شد، زنان مشمول دیدند که از مزایای عیدی خط خوردهاند و نصیبشان فقط همان یک میلیون و ششصد هزار تومانِ عیدی پایه است؛ در روزهای پایانی بهمن، فیشهای عیدی بازنشستگان کارگری نیز صادر شد؛ زنان بازنشسته، مستمری بگیر و بازماندهی تحتِ پوشش سازمان تامین اجتماعی که گاهاً تنها نانآور خانه و سرپرست خانوار بودند، دریافتند که تنها عیدی پایه به آنها تعلق میگیرد، یک میلیون و ششصد هزار تومان بدون ریالی حق اولاد یا عائله مندی!
🔴برای «برابری جنسیتی» قوانین روشن داریم؛ ماده ۳۸ قانون کار، در رابطه با ممنوعیت تبعیض جنسیتیِ دستمزد، صراحت دارد: «برای انجام کار مساوی که در شرایط مساوی در یک کارگاه انجام میگیرد باید به زن و مرد مزد مساوی پرداخت شود. تبعیض در تعیین میزان بر اساس سن، جنس، نژاد و قومیت و اعتقادات سیاسی و مذهبی ممنوع است.»
🔴قانون کلیِ «کار یکسان- مزد یکسان» باید قاعدتاً دربرگیرندهی مزد و تمام مزایای حقوقی باشد؛ اما متاسفانه این قانون کلی در ارتباط با عیدیِ پرداختی به کارمندان دولت و بازنشستگان صندوقهای مختلف از جمله تامین اجتماعی رعایت نشده است.
📌 ادامه مطلب را در Instant View بخوانید.
@BashgaheZanan @mowlaverdi2https://bit.ly/3H86u8I