کانون فرهنگ و ایران شناسی


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


"كانال رسمي كانون فرهنگ و ايرانشناسي دانشگاه فردوسي مشهد"
براي آگاهي از برنامه هاي پيش رو ما را دنبال كنيد.
اينستاگرم:
fum.iranshenasi
پیوند با ما:
@mshsaghi

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


Репост из: اندیشه سیاسی ایران
سرمقاله دنياي اقتصاد: تكنيك هاي حكومت مندي ملي http://donya-e-eqtesad.com/بخش-سرمقاله-28/3338187-تکنیک-های-ملی-حکومت-مندی


Репост из: مجله گردشگر+
نمایش فیلم مستند مهر و مسیح
بازخوانی ریشه و جغرافیای گسترده آئین میترا در ایران و جهان/باحضور دکتر علی شهیدی و محمد مقدم
#میراث #مجله_گردشگر
@gardeshgarmag


SobheEmrooz8311110110498494852169507.pdf
1.2Мб
صفحه نخست روزنامه #صبح_امروز (پنجشنبه ۱۴ دی )

@AkhbarMashhad

دکه روزنامه های مشهد همراه با فایل کامل pdf هر روز صبح 👇
telegram.me/joinchat/CZYG3z-MBEfADMgBIa1J9g


✅نمايش اتحاد و همدلي مردم مشهد ✅خداحافظ پهلوان✅کاسبي هايي كه فيلتر شد
روزنامه صبح امروز خراسان رضوی پنج شنبه ١٤ دي ماه ٩٦
@sobhedaily
http://Www.sobhe-emrooz.ir


Репост из: اندیشه سیاسی ایران
شاهنامه به ما تاریخ می‌دهد
اسلامی گفت: شما اگر از بسیاری درباره شاهنامه بپرسید، به شما می‌گویند داستان پادشاهان است یا داستان زد و خورد پهلوانانی است که کارهای اغراق‌آمیز انجام می‌‌دهند. متأسفانه به‌جز نخبگان، افکار عموم جامعه درباره ضرورت شناخت شاهنامه بی‌‎تفاوت هستند.وی اظهارکرد: از چهار جنبه راهبردی می‌توان به متن شاهنامه پرداخت. نخستینِ آن تاریخ ایران است. کشوری که تاریخ ندارد هویت ندارد. این در حالی است که شاهنامه به ما تاریخ می‌دهد. در طول تاریخ، حملات بدی به کشور ما صورت گرفته که آثار و منابع تاریخی و فرهنگی ما را نابود کرده است. حالا کار فردوسی این بوده که منابع تاریخی را جمع می‌کند و آن‌ها را به زبانی شیرین، در شاهنامه می‌آورد تا به دوران ما نیز منتقل شود.

اهمیت‌ زبان‌شناسی شناسنامه
اسلامی زبان را دومین نکته درخورتوجه در شاهنامه خواند و گفت: در بسیاری از کشورهای دنیا زبان ملی تغییر کرده است. ما نیز در صد سال پیش و اول مشروطه به این مرحله رسیدیم که آیا زبان فارسی را کنار بگذاریم و انگلیسی را رسمی کنیم. خوشبختانه نخبگان فکری آن زمان همچون فروغی، تیمورتاش و حکمت به این نتیجه رسیدند که ما با همین زبان فارسی پیشرفت می‌کنیم. آنان فرهنگستان زبان فارسی را تشکیل دادند و این تلاش تا به امروز ادامه داشته است.حالا شما در نظر بگیرید فردوسی در دورانی زندگی می‌کرده که حکومت علاقه چندانی به زبان فارسی و تاریخ ایرانی نداشته است. پس شاهنامه از منظر زبان هم برای ما اهمیت بسیاری دارد.وی توجه به خرد و عقلانیت ایرانی را سومین نکته ارزشمند شاهنامه دانست و گفت: ایرانی‌ها همواره ستایشگر خرد بوده‌اند و در شاهنامه هم خرد ستایش شده است.

احیای سبک مملکت‌داری در اثر فردوسی
مملکت‌داری ایران آخرین موضوعی بود که این سخنران درباره ارزش‌های شاهنامه به آن اشاره کرد. وی توضیح داد: فردوسی تلاش کرد در شاهنامه سبک مملکت‌داری دوران باستان را احیا کند، سبکی که مبتنی‌‌بر تشریفات و ادب و اخلاق و پیوند دین و سیاست بود.
اسلامی در پایان سخنان خود با بیان اینکه نام و واژه «ایران» در کتیبه‌های هخامنشی و در عهد اردشیر و نیز در بسیاری از متون ما بوده است اظهار کرد: بسیاری از کشورها بین ٣٠٠ تا ۴٠٠ سال است که برای خود اسم انتخاب کرده‌اند اما نام ایران بیش از دو هزار سال تداوم داشته و شاهنامه از آن متونی است که نزدیک به ٨٠٠ بار نام ایران در آن تکرار شده است.
وی افزود: در حال حاضر، بسیاری از گروه‌های قومیتی تندرو و تروریستی منطقه به وجود آمدن ایران را از ١٣١٣ به بعد بیان می‌کنند. از همین روست که باید نسل امروز را به سمت شناخت هویت ایرانی و متونی همچون شاهنامه فراخواند.
برنامه گرامیداشت ابوالقاسم فردوسی به همت کانون فرهنگ و ایران‌شناسی دانشگاه فردوسی و با مشارکت کانون فیلم و عکس و کانون شعر و ادب دانشگاه فردوسی و قطب زبان و ادب فارسی این دانشگاه برگزار شد و با نقالی محسن میرآفتاب، عضو کانون ایران‌شناسی، همراه بود.
http://shahraraonline.com/news/78676


Репост из: اندیشه سیاسی ایران
در آیین بزرگداشت حکیم سخن فردوسی توسی مطرح شد
شاهنامه کتاب صلح است
آیین گرامیداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاعر حماسه‌سرا و نامدار ایرانی، پنجشنبه ٧ دی‌ماه در آرامگاه وی برگزار شد. در این مراسم، که به مناسبت زادروز وی و با چند روز تأخیر برگزار شد، دکترعلیرضا قیامتی، حماسه‌پژوه و ایران‌شناس، و دکتر روح‌ا... اسلامی، عضو هیئت‌ علمی علوم سیاسی دانشگاه فردوسی، درباره اندیشه‌های حکیم سخن راندند

محور شاهنامه انسان است
دکتر علیرضا قیامتی در آغاز سخنان خود با بیان اینکه شاهنامه کتاب خاص ایرانی‌ها نیست اظهار کرد: شاهنامه مجموعه‌ای از تجارب اخلاقی است که در درجه اول، محور آن انسان است و بعد، انسانِ ایرانی. در واقع، فردوسی کتاب خود را که سرشار از آموزه‌های اخلاقی و انسانی است فقط برای قوم ایرانی نگفته است. هیچ کتاب حماسی و غیرحماسی‌ای در ادبیات دنیا به اندازه شاهنامه خرد را توصیف و ستایش نکرده است.
این حماسه‌پژوه و ایران‌شناس گفت: شاهنامه از سه منبع اصلی ایران باستان استفاده کرده است و شما در آن کمتر مطلبی را می‌بینید که در متون ایران باستان وجود نداشته باشد. از اوستا بگیرید تا متون پهلوی و آثاری چون «مینوی‌خرد»، «جاویدان‌خرد» و «ارداویراف‌نامه». منابع اصلی شاهنامه در داستان‌های حماسی فریدون و ضحاک برگرفته از کتاب‌هایی هستند که پیش از اسلام به نام «خوتای‌نامک» (خدای‌نامه) مشهور بوده‌اند. این خدا‌ی‌نامه‌ها کتاب‌هایی بودند که حماسه‌های ملی ما را در خود داشتند.

کتاب اخلاق
قیامتی در ادامه بیان‌ کرد: بخش مسائل اخلاقی و نکات تربیتی شاهنامه نیز به کتاب‌هایی به نام‌های «آیین‌نامک‌ها» برمی‌گردد که در متون ایران‌ باستان و کتیبه‌های ما خیلی پررنگ بودند.
قائم‌مقام خردسرای فردوسی تأکید کرد: تفاوت اصلی شاهنامه با دیگر حماسه‌های دنیا در نکات اخلاقی آن است. اگر تمام حماسه‌های دنیا را جمع کنید، حجم مسائل اخلاقی آن‌ها به اندازه نکات شاهنامه نیست.
وی با بیان اینکه «ما شاهنامه را کتاب جنگ می‌بینیم در حالی که کتاب صلح است» اظهار کرد: در شاهنامه ایرانی‌ها در هیچ جنگی آغازگر نیستند و همواره به دفاع در برابر حمله‌ها پرداخته‌اند. به همین خاطر است که ما به تاریخ خود افتخار می‌کنیم. ما هیچ‌وقت در طول تاریخ برای کشورگشایی و تحمیل یک باور، دنیا را به خاک و خون نکشیده‌ایم و اگر کشوری را فتح کرده‌ایم، مردم را اسیر و برده نگرفته‌ایم. این در حالی است که غربی‌ها برده‌داری را در نظام خود دارند. پیام ما همیشه پیام صلح و دوستی بوده است.
ز خون ریختن دل بباید کشید
سر بی‌گناهان نباید برید
قیامتی در پایان سخنان خود گفت: فردوسی عصاره فرهنگ ما را با گرفتن هویت از ایران باستان و آمیختن آن با منابع اسلامی، به نسل‌ها و شاعران پس از خود منتقل کرده است.

بی‌توجهی نسل حاضر به فرهنگ و ادبیات
دکتر روح‌ا... اسلامی، عضو هیئت‌ علمی علوم سیاسی دانشگاه فردوسی، نیز در ادامه این برنامه گفت: در حال حاضر، بیشترین داوطلبان ورود به دانشگاه گرایش‌هایی غیر از علوم انسانی را انتخاب می‌کنند. این موضوع نشان‌ می‌دهد که ما به فرهنگ و ادبیات و فلسفه خود، که ریشه‌های یک کشور هستند، بی‌توجه شده‌ایم و بیشتر به سمت رشته‌هایی تمایل داریم که فردگرا هستند.
وی تأکید کرد: رشته‌های علوم تجربی و ریاضی توانایی نزدیک‌شدن به متون سنتی ما را ندارند و در فضاهای آکادمیک نمی‌توانند به متون فلسفی و ادبی ما نزدیک شوند و به یک زبان گفت‌وگوی مشترک برسند.

نقش شاهنامه در تقویت فرهنگ ملی
اسلامی اظهار کرد: از سوی دیگر، با دقت بیشتر، می‌توان فهمید که گرایش‌‌های ضدایرانی در کشور و منطقه در حال شکل گرفتن است. جمعیت زیادی در نوبت مهاجرت از ایران هستند. نخبگان ما و حتی دانش‌آموختگان کارشناسی نیز می‌‌خواهند از کشور خارج شوند. در کنار این‌ها پژوهش‌هایی ضدایرانی دارد انجام می‌شود و روی خیلی از متون ما مثل شاهنامه دارند کار می‌کنند. شاید باورتان نشود حتی تحقیقاتی با این مضمون که ایران مفهومی ساختگی و بازنمایی شده است در حال انجام است.
وی افزود: با توجه به این وضعیت نامناسب، نسل جدیدی در حال ظهور است که گرایش ملی دارد اما این نسل جدید به اندیشه و فهم نیاز دارد تا این صورت‌های ناخودآگاه در خودآگاهش بیاید؛ یعنی فردوسی و تاریخ آن را بداند و بشناسد زیرا شاهنامه ظرفیت این را دارد که اندیشه و فرهنگ خودآگاه ملی را تقویت کند.




🔸در روز پنجشنبه ۷ دی ماه ۹۶ بزرگداشتی به مناسبت روایتی که زادروز حکیم فردوسی را سوم دی می داند در محل آرامگاه این حکیم خردمند و پرمایه به همت کانون فرهنگ و ایران شناسی دانشگاه فردوسی برگزار گردید.
☜ابتدا با راهنمایی و معرفی بنای آرامگاه و شرح رموز اساطیری موجود در معماری توسط جناب آقای محسن میرآفتاب برنامه آغاز گشت و سپس در کنار مقبره ،استاد میرآفتاب حدود ۳۵ دقیقه به نقالی حماسه های شاهنامه پرداخت. سوم باران به سوی مقبره جناب اخوان ثالث رفتیم.
☜در بخش دوم برنامه در سالن جلسات آرامگاه افتخار حضور دکتر علیرضا قیامتی و جناب دکتر اسلامی هیات علمی علوم سیاسی را داشتیم و در مرحله نهایی عکس یادگاری دسته جمعی و در کنار بنای آرامگاه انداختیم.
@Fum_iranshenasi


📸گزارش تصویری
🔸بزرگ داشت فردوسی
🗓۷ دی ماه ۹۶
@Fum_iranshenasi


📸گزارش تصویری
🔸بزرگ داشت فردوسی
🗓۷ دی ماه ۹۶
@Fum_iranshenasi


📸گزارش تصویری
🔸بزرگ داشت فردوسی
🗓۷ دی ماه ۹۶
@Fum_iranshenasi


📸گزارش تصویری
🔸بزرگ داشت فردوسی
🗓۷ دی ماه ۹۶
@Fum_iranshenasi


📸گزارش تصویری
🔸بزرگ داشت فردوسی
🗓۷ دی ماه ۹۶
@Fum_iranshenasi


📸گزارش تصویری
🔸شرح رموز اسطوره ای در معماری باشکوه آرامگاه فردوسی توسط استاد محسن میرآفتاب
🔹کانون ایران شناسی قدردانی خود را نسبت به مهروزی ایشان ابراز می دارد باآرزوی تندرستی🌼☘🌸
@Fum_iranshenasi


📸عکس یادگاری بزرگداشت فردوسی
🗓 در ۷ دی ماه ۹۶
🔹 با همت کانون فرهنگ و ایران شناسی
#بزرگداشت_فردوسی
@Fum_iranshenasi


کانون فرهنگ و ایران شناسی برگزار می کند:
به مناسبت بزرگ داشت زادروز فردوسی
مقدم همه‌ی میهن دوستان ارجمند را گرامی می‌داریم.
@Fum_iranshenasi
@ssafum


☀️درود و نیک روز
🔹مراسم بزرگداشت زادروز فردوسی در تاریخ ۷ دی ماه ۱۳۹۶ و در جایگاه آرامگاه فردوسی همراه سخنرانی اساتید دانشگاه و پرسش و پاسخ و نقالی برگزار میگردد.

🔺خواهشمند است همراهان ارجمند به علت ظرفیت محدود سریعتر اقدام به ثبت نام از طریق آی دی زیر کنند.

🔸@Aras17178

@fum_iranshenasi


🍉جشن شب چله شاد باد🍉

🔥جشن پیروزی بر اهریمن ، نیکی بر بدی ، روشنایی بر تاریکی و زایش دوباره خورشید. جشن افروختن آتش و گرد هم آمدن ، دوستی ، شادمانی و پایداری بیشتر خانواده.

🔻شب چله یکی از کهن‌ترین جشن‌های ایرانی است . در این جشن، مردم فرارسیدن بلندترین شب سال و در پیامد آن، بلندترشدن طول روزها را که همان انقلاب زمستانی است به شادی و سرور می‌نشینند.
🔸مسعودی یکی از دانشمند ایرانی در کتاب قانون نخستین روز از زمستان را «خُره روز» نامیده است . در چند کتاب دیگر این روز را خرم روز نامیده اند . این جشن بر پایه فرهنگ ایرانشهری در کشورهای ایران ، افغانستان ، تاجیکستان ، پاکستان ، ازبکستان ، اران ، اقلیم کردی ترکیه ، اقلیم کردی عراق و بحرین برپا می شود .
🔹جشن شب چله در درازای هزاره ها با باورهای دینی هم پیوندهایی پیدا کرده است : بر اساس یک باور باستانی ، شب چله، شبی است که « ایزد مهر » یا « ایزد میترا » از مادر خود ، آناهیتا ( نماد پاکی در باورهای ایرانی ) زاییده می شود. گروهی از پژوهشگران ، از جمله فرانتس کومون ، پژوهشگر دین شناس اروپایی ، بر این باورند که جشن کریسمس مسیحیان نیز ریشه در همین باور دارد. در فرهنگ اوستایی، سال با فصل سرد آغاز می‌شد و در اوستا ، کتاب دینی ایرانیان ، واژه ی «سَرِدَ» یا «سَرِذَ» که معنی «سال» را می رساند ، خود به معنای «سرد» است و نشانی از مژده ی پیروزی اورمزد بر اهریمن و روشنی بر تاریکی است . برای همین است که در کتاب « برهان قاطع » ، از واژه نامه های قدیمی ایرانی ، در باره ی « جشن شب چله » چنین می خوانیم :
▪️تاریکی نماینده اهریمن بود و چون در درازترین شب سال، تاریکی اهریمنی بیشتر می‌پاید، این شب برای ایرانیان نحس بود و چون فرا می‌رسید، ایرانیان آتش می‌افروختند تا تاریکی و کارگزاران اهریمنی و شیطانی نابود شده و بگریزند. همچنین در تقویم کهن ارمنیان نیز از نخستین ماه سال نو با نام «ناواسارد» یاد شده است که با واژه ی اوستایی «نوسرده» به معنای «سال نو» در پیوند است .
🔺جشن شب چله یکی از جشن هایی است که در آن ، داماد به نامزد خود هدیه می دهد . در گذشته ، این کار با فرستادن طبقی از هدیه های گوناگون از خانه ی داماد به خانه ی عروس انجام می شد . در استان های ایران این هدیه ها گوناگون است : پارچه ، جواهر و میوه . در استان آذربایجان هندوانه ی تزیین شده که شال های قرمزرنگ کنار آن نهاده شده ، در شمال ایران ماهی تزیین شده با سبزی های گوناگون و در استان قزوین هفت نوع میوه مانند گلابی، هندوانه، خربزه، سیب و به، با تزئینات خاص ، هم از هدیه هایی است که به خانه ی عروس فرستاده می شود.

🌟شب چله بر همگی دوستان و دوستداران فرهنگ و آئین ایرانشهری شاد و خجسته باد.

@fum_iranshenasi


🌸درود و وقت بخیر🌸
به علت پاره‌ای مسائل برنامه بزرگداشت فردوسی که توسط کانون فرهنگ و ایران شناسی و همکاری جمعی از کانون های فرهنگی و انجمن های علمی دانشگاه فردوسی دردست اجرا بود با چند روز تاخیر برگزار میگردد.
متعاقبا زمان دقیق را اعلام میکنیم.
پیشاپیش پوزش های ما را بپذیرید🙏
سپاس و احترام🌷🌷🌷
@Fum_iranshenasi


Репост из: کانون هاي دانشگاه فردوسي مشهد
❄️صدای پای زمستان❄️
🌙جشن شب چله🌙
بااجرای دکترامیر الهامی
نقالی امیرصادقی،دکترای شاهنامه خوانی از وزارت ارشاد
گروه موسیقی ارغنون
اجرای نمایش
⏰چهارشنبه،۲٩ آذرماه،ساعت ١٧تا٢٠
🏛تالار رودکی
@kanoonnews

Показано 20 последних публикаций.

376

подписчиков
Статистика канала