Content Time


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


? در این کانال هرازگاهی مطالب تخصصی دربارۀ بازاریابی محتوایی، استراتژی محتوا، کپی‌رایتینگ و ... را دریافت می‌کنید.
? ارتباط با ما:
@NimaShafiezadeh
@SBehjati

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


🎯 شبکه‌های اجتماعی برای کسب‌وکار شما چه می‌کنند؟

چندسال پیش کسب‌وکارهای مختلف با خود فکر می‌کردند که چرا باید از شبکه‌های اجتماعی استفاده کنند. مطمئنا این سوالی است که ذهن بسیاری از صاحبان کسب‌وکارهای امروز ما در ایران را به خود مشغول کرده است. بسیاری از آن‌ها این مسیر را از سال‌ها پیش آغاز کرده‌اند و امروزه در این حوزه سرآمدند و برای بقیه این استفاده را به روشنی به نمایش می‌گذارند.
اگر شما از این شبکه‌ها استفاده نمی‌کنید کسب‌وکار شما یک بیزینس قدیمی و ایستا به مخاطبان آن معرفی می‌گردد. در سال 2013 بسیاری از کسب‌وکارها سرمایه‌گذاری بر روی شبکه‌های اجتماعی را اولین اولویت خود در ارتقا و برندسازی قرار داده‌اند. اگرچه این کسب‌وکار ها با این حقیقت که این کار را نباید فقط به جهت دارا بودن این شبکه‌ها انجام دهند؛ بلکه بیشتر دربارۀ این موصوع است که آن‌ها چگونه از آن استفاده نمایند. این کسب‌وکارها به دنبال یافتن راهی هستند تا از این شبکه‌ها به عنوان اهرمی برای پول‌سازی استفاده نمایند.

📌 «مسئله تنها دربارۀ داشتن شبکه‌های اجتماعی توسط کسب‌وکارها نیست، بلکه نحوۀ استفاده از آن‌ها بسیار مهم است!»

💡 اغلب سعی می‌کنیم چگونگی ستاره شدن و در جایگاه بهتر قرار گرفتن برخی کسب‌وکارهای کوچک را به واسطۀ استفادۀ صحیح از شبکه‌های اجتماعی را مورد بررسی قرار دهیم. این عمل باعث شده است آن‌ها عکس العمل‌های سریعتر و خلاقانه‌تری به اتفاقات و مسائل پیرامون کسب‌وکار خود داشته باشند و به همین جهت پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در این راه کسب نمایند. اگرچه تنها شرکت‌های بزرگ می‌توانند با بودجه‌های عظیم خود در این عرصه سریع جایگاه کسب کنند اما کسب‌وکارهای کوچک و متوسط نیز بایستی به این امر توجه ویژه‌ای داشته باشند.

برای کسب‌وکارهای کوچک جایگاه هوشمندانه محتوای مناسب عکس العمل سریع و به موقع، 3 اصل پیروزی در راه جذب مخاطبان در شبکه‌های اجتماعی است. اگرچه در سال 2013 با انتخاب بیشتر کسب‌وکارها و حضور آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی رونق بازار به همۀ آن‌ها سودهای زیادی رسانید اما این موضوع برای کسب‌وکارهای کوچک عددهای بزرگ‌تری را نشان می‌داد. رشد آن‌ها سریع‌تر شده و سود بیشتر باعث به وجود آمدن به یکباره بسیاری از کسب‌وکارهای حوزه میانی و متوسط فعلی گشت.
از آمار ترافیک ارجاعی به سایت‌های تجاری در سال 2012 که بالغ بر 36.3میلیون نفر بازدید در هرماه بود به عدد 51.5میلیون نفر بازدید ماهانه در سال 2013 رسیدیم. این مطلب رشد 42% حجم ترافیک انتقالی شبکه‌های اجتماعی همچون فیسبوک، توییتر، گوگل پلاس و یوتیوب به سایت‌های تجاری را نشان می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهد 63% از این بازدیدکننده‌ها از این سایت‌ها خرید داشته‌اند!!! همچنین این موفقیت باعث شد تا 400% رشد در تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی افزایش یابد.

👀 نتایج تحقیقات در این سال نشان داد 10 برند برتر در حوزۀ شبکه‌های اجتماعی بیش از 500میلیون مخاطب را در این شبکه‌ها با خود مرتبط کرده‌اند و تقریبا 30% مخاطبان فیسبوک را در اختیار دارند. همچنین آن‌ها در بازۀ زمانی خاصی رشد بی‌سابقه 1.5میلیون کاربر مرتبط را به وسیلۀ نظردهی و به اشتراک‌گذاری لینک خرید و مطالب خود به دست آوردند.
این کسب‌وکارها رشدی 150% در سرمایه‌گذاری برای استفاده‌های استراتژیک از این شبکه‌ها داشته‌اند و در این مسیر تکنیک‌هایی همچون: ارتباط با تاثیرگذارترین افراد در شبکه‌های اجتماعی مختلف (نشانه‌گذاری گروه‌های مخاطب خاص در فیسبوک) استفاده از کلید به اشتراک‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی درون محتوای سایت‌های خود را به وجود آوردند.

این نتایج به طور باورنکردنی موید این مطلب است که کسب‌وکارهای کوچک با اندکی صرف زمان و انرژی و البته سرمایه‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی می‌توانند به موفقیت‌های کلانی دست یابند و راهی را که به واسطۀ تبلیغات غیر اثربخش و نامعلوم خود می‌پیمودند را با هزینه‌ای کمتر و با نتیجه‌ای بسیار فراتر از حد انتظارات بپیمایند.

📝 ایمان حیدری

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


سلام و درود

اگر تلگرام فیلتر شود، میتوانیم در فضای دیگری همین گروه و کانال را تشکیل دهیم.

برای اینکه در جریان باشید، از طریق لینک زیر در "جامعه بازاریابان محتوایی" ثبت نام کنید ...

http://t.me/contentsocial_bot?start=contentmarketers


📌 سه مرحله‌ای که همیشه فراموش می‌شوند...

نوشتن متن چه در مقاله‌نویسی چه روزنامه‌نگاری، داستان و چه در کپیرایتینگ ۳مرحله اساسی دارد. چه مراحلی؟ شاید پس از شنیدن نام این مراحل لبهایتان کمی از هم باز شود و شاید هم بلند بخندید؛ اما ریشۀ مشکل بسیاری از متن‌ها دقیقاً نادیده گرفتن همین ۳مرحله است:
۱. قبل از نوشتن
۲. هنگام نوشتن
۳. پس از نوشتن

بله، همۀ شما این مراحل را می‌داند، هر انسانی می‌داند. اما همه، ویژگی‌های این مراحل را نمی‌دانند.
خیلی اوقات افرادی که شروع به نوشتن می‌کنند به محض این‌که یک سوژه با اندکی جزئیات به ذهنشان خطور کرد، قلم را روی کاغذ می‌گذارند. به هیچ وجه این کار را نکنید!
پس چه کاری کنیم؟ بگذارید پاسخ این پرسش را از این مطلب شروع کنم:
✏️ هنگام نوشتن به هیچ‌وجه به هیچ قانون، تکنیک و یا اصلی فکر نکنید، فقط و فقط بگذارید قلم هرآنچه را که از درون شما تراوش می‌کند به روی کاغذ بیاورد. ممکن است بگویید به این شیوه هزار چیز نامربوط روی کاغذ آورده می‌شود و اصلا مشخص نخواهد شد متن به دنبال چیست و من به شما خواهم گفت، این در صورتی است که مرحله اول را نادیده بگیرید. برای همین با هم به سراغ مرحله قبل از نوشتن می‌رویم:

💡 قبل از نوشتن:
در این مرحه سوژه به ذهن شما خطور می‌کند. سوژه را تا هر اندازه که می‌توانید در ذهن پرورش دهید، ساختار کلی و جریان متن را در ذهن ترسیم کنید، ابتدا و انتهای متن را کاملاً مشخص کنید.(یادتان باشد دست به قلم نبرید، مگر در حد تک کلمه و یا شکل). اگر می‌توانید باز هم در ذهن پیش‌روی کنید. جزئیات متن را در ذهنتان بیشتر مشخص کنید. در بهترین حالت شما باید به جایی برسید که بدون اینکه متنی را روی کاغذ بنویسید، مطلب خود را در ذهنتان بلند بخوانید.

💡 مرحله نوشتن:
حالا باتوجه به مرحلۀ قبل و مطالبی که در ذهنتان نقش بسته است، شروع به نوشتن کنید. مطالب مرحله قبل را روی کاغذ بیاورید و به هیچ قاعده و قانونی فکر نکنید. حتی اگر چیزی به ذهنتان خطور کرد که در مرحلۀ قبل به آن فکر نکردید، ایرادی ندارد. اجاز دهید روی کاغذ آورده شود. مرحلۀ نوشتن اصلا جای فکر کردن نیست؛ فقط بنویسید.

💡مرحله پس از نوشتن:
متن شما نوشته است. به نقطۀ شروع باز گردید. متن را بخوانید و به اصول، قواعد، تکنیک‌های استفاه شده و یا قابل استفاده و به تمام فنون و قواعد متن فکر کنید و بر اساس آن‌ها متن را اصلاح کنید.
در مرحله ۱ و ۳ تکنیک، فن و قواعد به شدت اهمیت دارند و در مرحله ۲ فقط نوشتن و دل سپردن به ذهن و ناخودآگاه؛.به همین دلیل می‌گویند در مرحله ۲ اصلا بر اطناب است و در مرحله ۱ و ۳ اصل بر ایجاز.

📝 پوریا شریفیان

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


👥 #پرسونا فراتر از تمپلیت
شناخت عمیق‌تر پرسونا

🗣 ۱۶دقیقه #بدون_ویرایش با سجاد بهجتی

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
🎯 بازاریابی محتوا
آشنایی با مفاهیم «بازاریابی محتوا» و «بازاریابی درونی» و چرایی استفاده از آن‌ها در کسب‌وکار

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


📥 هاب‌اسپات | مرجعی برای آموزش

یکی از بهترین دوره‌های آموزش ویدیویی بازاریابی محتوا متعلق به «هاب‌اسپات» است. این دوره‌ها فرآیند بازاریابی محتوا را از صفر تا صد به صورت کامل تشریح می‌کنند. این شرکت علاوه بر نرم‌افزارها و راهکارهای دیجیتال مارکتینگ دارای آکادمی تخصصی است که در آن به آموزش و ارائۀ مدارک مرتبط با بازاریابی درون‌گرا و بازاریابی محتوا می‌پردازد.

آموزش‌های ویدیویی این مجموعه به تدریج توسط تیم «گراف» زیرنویس فارسی شده و در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

🎬 قسمت اول
در قسمت اول به تشریح بازاریابی محتوا و لزوم استفاده از آن در کنار دیگر استراتژی‌های بازاریابی درونی پرداخته شده است. ویدیوی این قسمت را می‌توانید در پست بعدی ببینید.

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


🔘 #استراتژی_محتوا و جریان محتوا

اول تکلیفمان را با محتوا مشخص کنیم، هنوز هم هستند کسانی که محتوا را متن در نظر می‌گیرند در حالیکه محتوا متن، تصویر، فیلم، صوت و هر آن‌چیزی است که پیامی را می‌رساند و دارای مفهومی است. تولید محتوا آن‌قدر زیاد شده و هر روز در برابر محتواهای متعددی قرار می‌گیریم که دیده شدن، خوانده شدن و توجه شدن دغدغۀ اساسی تولیدکنندگان محتواست.

🔔 احتمالا عجیب نیست اگر بگوییم رقابت این روزها بر سر توجه است، شرکت‌ها برای چند دقیقه توجه بیشتر مخاطب کمپین‌های مختفی بپا می‌کنند، روزنامه‌ها ساختار‌شکنی می‌کنند و ... . در این بین مجموعه‌ها معمولا صدای محتوا را بالاتر می‌برند و با محتواهایی سنگین فریاد می‌زنند تا سری بلند کنند و دیده شوند، کمپین‌های مختلفی که هرازچندگاهی به پا می‌کنند، مخاطبین را درگیر می‌کنند، بدون هدفی واحد.

💡 استراتژی محتوا قرار است بین این فریادها حباب‌هایی از سکوت و آرامش قرار دهد و از ترکیب این فریادها و سکوت‌ها موسیقی زیبایی بنوازد که مخاطب پسندیده و همراه شود .

📌 «کل هر چیزی، بیش از مجموع اجزای آن است.» ارسطو
این جمله کل ارزش استراتژی محتوا را توضیح می‌دهد. استراتژی محتوا صدها یا هزاران داستان بهم چسبیده نیست؛ بلکه یک داستان با تعداد زیادی سکانس است.
تنها راه برقراری یک ارتباط بلند مدت با مخاطب، تنوع بخشیدن به محتوا و اتصال کمپین‌ها و قطعات بزرگتر با استفاده از قطعات کوچکتر است. شاید بد نباشد کمی از موسیقی کمک بگیریم.

🎵 موسیقی جریان محتوا
ماهرترین تولیدکنندگان محتوا در تاریخ موسیقی‌دانان کلاسیک هستند، استادان اثربخشی با «نجوا و فریاد». به یک قطعه موسیقی کلاسیک گوش کنید، به سرعت متوجه وجود بخش‌هایی آرام و به دنبال آن اوج گرفتن‌های بزرگ خواهید شد. با شتابی متفاوت در بخش‌های مختلف اثر و همراه با فراز و فرودهایی پی‌درپی شما را به سفری لذتبخش دعوت می‌کنند.
مثلا اگر به امواج صوتی حاصل از یکی از قطعات ساخته موتزارت نگاهی بیندازیم متوجه بالا و پایین‌های متعددی خواهیم شد که مخاطب را جذب کرده و بدون از دست دادن جذبه خود در عمل می‌توان آن‌را برای مدت طولانی بدون خستگی گوش کرد.
اگر فرض کنیم قرار بود این یک استراتژی محتوا باشد، نقاط اوج گرفتن موسیقی همان کمپین‌های پرهیاهو و شلوغ هستند و نقاط فرود و پایین آمدن، محتوای روزمره‌ای که باعث پیوستگی جذاب آن کمپین‌ها می‌شود.

🏁 نتیجه، یک ترکیب چسبنده است که به مخاطب اجازۀ لمس اجزا مختلف استراتژی محتوا را در غالب یک تجربه واحد می‌دهد.

📝 سیدجواد موسوی / سجاد بهجتی

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


Golden Time.jpg
398.3Кб
📊 #اینفوگرافیک: بهترین و بدترین زمان برای پست گذاشتن در شبکه‌های اجتماعی (برای کاربران ایرانی)

🌐 منبع:
@NazarBazaar_Business

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


§b بهترین و بدترین زمان برای پست گذاشتن در شبکه‌های اجتماعی (برای کاربران ایرانی)

تعیین بهترین زمان برای ارسال پست در تلگرام، اینستاگرام، لینکدین و… برای موفقیت در بازاریابی کسب‌و‌کارتان از طریق شبکه‌های اجتماعی، بسیار حیاتی است.

📌 شما می‌توانید از اینفوگرافیک زیر برای تدوین «تقویم محتوایی» و «تنظیم زمان ارسال پست‌هایتان» در شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان تلگرام استفاده کنید. ساعت مطلوب برای به‌اشتراک‌گذاشتن پست‌ها در شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان تلگرام ممکن است بسته به مخاطبان شما تغییر کند. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم برای ارزیابی شبکه‌های اجتماعی‌ کسب‌و‌کارتان از ابزارهای تحلیل مانند Hootsuite , Keyhole , Klout , Cyfe , Buffer و... استفاده کنید تا با توجه به اطلاعات جمع‌آوری‌شده، بتوانید برای انتخاب زمان مناسب ارسال پست‌هایتان هوشمندانه‌تر تصمیم‌ بگیرید.

📥 فایل اینفوگرافیک را در پست بعدی کانال مشاهده و دانلود کنید.

🌐 منبع: نظربازار
@NazarBazaar_Business

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


📝 این کارگاه، همان دوره قلم سیاه است که بصورت فشرده و در یک روز برگزار می‌شود.

🌐 اطلاعات بیشتر:
https://goo.gl/dSJWpk

💳 کد تخفیف ویژه:
con098ts

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


دیجیتال_مارکتینگ_برای_کسب‌وکارهای.pdf
542.5Кб
📙 #دانلودکتاب: دیجیتال مارکتینگ برای کسب‌وکارهای کوچک

📨 توضیحات بیشتر دربارۀ این کتاب را در پست قبل بخوانید.

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


📚 #پیشنهادکتاب: دیجیتال مارکتینگ برای کسب‌وکارهای کوچک

این قضیه غیر قابل انکار است که دنیا به سوی دیجیتالی شدن پیش می‌رود. هرروز افراد بیشتری از محتوای دیجیتالی در گوشی‌های هوشمند، لپ‌تاپ‌ها، کامپوترها در سرکار، منزل و… استفاده می‌کنند. اما آیا کسب‌وکارها در استراتژی بازاریابی خود تغییری ایجاد کرده‌اند؟ چرا دیجیتال مارکتینگ بسیار با اهمیت است؟ دیجیتال مارکتینگ آیندۀ بازاریابی است و به زودی رسانه‌های دیجیتالی جایگزین شیوه‌های قدیمی خواهند شد.

✨ از مزایای بی‌شمار دیجیتال مارکتینگ
از مزایای دیجیتال مارکتینگ باید بگوییم که بسیار به صرفه‌تر از شیوه‌های بازاریابی سنتی می‌باشد. به عنوان مثال ایمیل مارکتینگ یا کمپین‌های شبکه‌های اجتماعی را در نظر بیاورید که با کمترین هزینه ممکن به تعداد گسترده‌ایی از مخاطبان پیام شما را اعلام می‌کند.
اما مزیت اصلی دیجیتال مارکتینگ امکان بررسی و پیگیری کمپین‌ها است. به جای استفاده از شیوهای آماری و استخدام متخصصین این امر می‌توانید به کمک ابزارهای ساده، تاثیرگذاری کمپین‌های خود را به راحتی محاسبه کنید و کمپین‌های قابل اندازه گیری طراحی کنید.

📌 خلاصه‌ای از کتاب:
به این منظور گروه تولید محتوای تبلیغات تلفن‌همراه «عدد» این کتاب را برای موفقیت هرچه بیشتر کسب‌وکار شما جمع‌آوری و ترجمه کرده است. در کتاب اصطلاحات مفید دیجیتال مارکتینگ و متدهای مختلف آن به زبانی ساده و با مثال‌های ملموس توضیح داده شده است. امیدواریم گامی موثر در استراتژی دیجیتال مارکتینگ کسب‌وکار خود بردارید و این کتاب کمک شایانی در این راه به شما کند.

📥 فایل PDF این کتاب را در پست بعدی کانال دانلود کنید.

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


دورهمی تخصصی #پرمحتوا
کشف پرسونا | طراحی Journey Map

... واقعیت این است که در اکثر موارد چیزی که تهیه می‌کنیم، پروفایل کاربر است نه پرسونا.

🔅 پرسونا سایه‌ای از مخاطب نیست، سایه‌ها ممکن است برای انسان‌هایی کاملا متفاوت، ظاهری یکسان داشته باشند.
در این ۳ساعت روش‌هایی برای شناخت عمیق مخاطب تمرین کرده و پرسونایی زنده را برای کسب‌وکار خود طراحی‌ می‌کنیم، پرسونایی که در تصمیم‌گیری‌ها بتواند دیدی درست به ما و تیم دهد.

⏰ ۲۱ آذر | ۱۶ تا ۱۹
👥 صالح امینی و سجاد بهجتی
🔖 کدتخفیف ویژه کانال: con40t
(کدتخفیف ویژه برای اعضاء این کانال است، لطفا آن‌را در اختیار بقیۀ دوستان قرار ندهید)

🕶 برای اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام، کلیک کنید.

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


۳×۷ نکته در ایمیل مارکتینگ.pdf
2.1Мб
📗 دانلود #کتاب: ۳×۷ نکته در ایمیل مارکتینگ

📨 توضیحات بیشتر دربارۀ این کتاب را در پست قبل بخوانید.

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


📚 #پیشنهادکتاب: ۳×۷ نکته در ایمیل مارکتینگ

حمید محمودزاده (نویسندۀ کتاب)، در این کتاب کوچک اما ارزشمند، در عین اینکه کوشیده است نکات تکنیکی و کاربردی در خصوص ایمیل مارکتینگ را به کاربران آموزش دهد، در جای جای کتاب، اخلاق حرفه‌ای، تخصصی و اصول افزایش اثربخشی این ابزار ارزشمند را برای کاربران خاطر نشان کرده است.

📌 ساختار کتاب
تحقیقات نشان می‌دهد ۹۳% از متخصصین بازاریابی معتقدند که ایمیل مارکتینگ برگشت سرمایه (ROI) عالی (۲۲%)، خوب(۴۴%) یا متوسط (۲۷%) دارد و از این نظر بعداز بهینه‌سازی برای موتورهای جستجو در رتبه دوم قرار گرفته است.
موضوعی که در ایران به واسطۀ عدم وجود ابزارهای مناسب و آگاهی کافی به آن خیلی پرداخته نشده است.
اگر توسعۀ کسب‌وکارتان برای شما مهم است، اگر به دنبال پیشی گرفتن از رقباء هستید، اگر می‌خواهید به میزان قابل توجهی فروش خود را افزایش دهید. پیشنهاد می‌کنیم، اگر آب در دستتان است زمین گذاشته و این کتاب را بخوانید چراکه ایمیل مارکتینگ می‌تواند یک اتفاق بزرگ در کسب‌وکار شما باشد!

📥 فایل PDF این کتاب را در پست بعدی کانال دانلود کنید.

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


🔻 دکمۀ «درخواست اقدام» برای بازاریابی محتوای موثرتر در کمپین‌های رسانه‌ای

• نکته: این مقاله به کاربردهای CTA در محتوا می‌پردازد و برای کاربران با دانش مرتبط با Google Analytics و تحلیل کمپین‌های آنلاین مناسب است.

🔘 برای استفاده بهینه از CTAها در محتوا توصیه‌هایی داریم:
1️⃣ مخاطب را به سمت یک صفحه از سایت‌تان که اطلاعات بیشتری در مورد محتوا در آن هست هدایت کنید. مثلا متن CTA می‌تواند این باشد: «برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید»
2️⃣ مخاطب را به یک صفحه ثبت‌نام یا لندینگ پیج (Landing Page) در سایت خودتان هدایت کنید. مثلا متن CTA را این قرار دهید: «ثبت‌نام کنید»
3️⃣ اگر محتوایتان در مورد یک محصول یا یک طبقه محصولی است که در سایت‌تان می‌فروشید، مخاطب را به آن صفحه از سایت‌تان هدایت کنید. مثلا متن CTA را این قراردهید: «کفش‌های مردانه جدید در جشنواره سایت ....». توجه کنید که این صفحه باید در بلندمدت در دسترس باشد چون محتوای شما در سایر سایت‌ها قابل ویرایش نیست.
4️⃣ مخاطب را به صفحه دانلود یک محتوای pdf یا دانلود اپلیکیشن خود هدایت کنید. مثلا متن CTA را این قرار دهید: «دانلود رایگان اپلیکیشن مغازه‌یاب»

🔅 نکته مهم: دکمه CTA خود را به روی یک محتوای همیشه سبز یا Green Content هدایت کنید. محتوای سبز یعنی محتوایی که... (ادام این مطلب را در لینک زیر بخوانید.)
https://t.me/iv?url=https%3A%2F%2Fblog.akhbarrasmi.com%2Fiv%2FPWkwpU&rhash=5a04fbd7d8b9a0

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


💡 به عنوان بازاریاب محتوایی درست بنویسیم...

📆 هر دوشنبه باهم تمرین می‌کنیم.

📌 #فارسی_فارصی_نیست

📜 واژۀ امروز: «»

گیومه («») نمادی در نشانه‌گذاری است که برای دو منظور به کار می‌رود:
سخنی که به طور مستقیم از جایی یا کسی نقل شود (نقل قول مستقیم).
اسم‌ها، لغات و واژگان خاص، عنوان‌ها، اصطلاحات فنی یا علمی (فقط برای بار اول)

• این واژه، واژهٔ قرضی فرانسوی (Guillemet) در زبان فارسی است.

• در نگارش فارسی، فقط از گیومه (« ») استفاده می‌کنند، نه از نشان نقل قول انگلیسی (" ").

• معمولاً در کیبوردهای فارسی برای تایپ گیومه از ترکیب کلیدهای شیفت با حروفِ L و K استفاده می‌کنند.

🌐 برگرفته از انتشارات چاپ و نشر کتاب‌های درسی، ۱۳۸۶

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


گوگل_آنالیتیکس_برای_بازاریابان_محتوا.jpg
883.5Кб
📉 #اینفوگرافیک: A تا Z گوگل آنالیتیکس، برای بازاریابان محتوایی

🌐 گردآورنده:
@KoroshehAdv

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


🔻 ۴ نکتۀ مهم بازاریابی محتوایی برای فروشگاه‌های اینترنتی

غالباً وقتی از تولید محتوا برای فروشگاه‌های اینترنتی صحبت می‌شود، اشکال متداول تولید محتوا به ذهن نویسندگان یا صاحبان کسب‌وکار می‌رسد.
اما پیشنهاد می‌شود تا کمی خلاقانه و اصول‌مند به استراتژی بازاریابی محتوایی و تولید محتوا برای فروشگاه اینترنتی پرداخته شود چرا که اگر برنامه‌ی مشخصی برای تولید محتوا نباشد تمام تلاش‌ها به نمایش اتفاقی یک پست وبلاگ در بین صدها مطلب دیگر در اینترنت منتهی می‌شود.

1️⃣ یک برنامه تولید محتوا طراحی کنید
یک استراتژی محتوایی تدوین کنید، برنامه تولید محتوا و به‌روزرسانی‌ها را به‌صورت منظم و پیوسته انجام دهید. تولید محتوا و استمرار آن مانند تمرین ورزشی است، اگر یک روز آن را کنار بگذارید و به روز بعد موکول کنید و برنامه‌ای برای آن نداشته باشید، تولید محتوا انجام نمی‌شود.

2️⃣ کیفیت محتوا را بر کمیت آن اولویت دهید
چنانچه می‌خواهید محتوا تولید کنید باید بسیار اصولی رفتار کنید. محتوای شما باید ساختارمند، دقیق و با رعایت اصول نگارشی تهیه شده باشد. انتشار یک پست وبلاگی برای هر هفته نتیجۀ کمی خواهد داشت اما به‌خاطر داشته باشید که محتوای با کیفیت در تعداد کم بهتر از تولید محتوای معمولی و بیشتر است.

3️⃣ توزیع محتوا را فراموش نکنید
بسیاری از کسب‌وکارها به همان اندازه که به تولید محتوا اهمیت می‌دهند از توزیع محتوا غافل می‌شوند. توصیه می‌شود که دو شیوۀ توزیع داخلی و خارجی را در نظر بگیرید. در توزیع داخلی محتوای شما در خبرنامه‌ها و صفحات رسمی شرکت شما در شبکه‌های اجتماعی قرار می‌گیرد اما در توزیع خارجی محتوا در فرووم‌ها(Forums)، گروه‌های تخصصی در شبکه‌های اجتماعی و یا وب‌سایت‌های اشتراک‌گذاری لینک قرار می‌گیرد. بررسی پلتفرم موردنظر و انتشار محتوا متناسب با آن بسیار ضروری است.

4️⃣ محتوای خوب برابر است با نتیجۀ خوب
ممکن است بازاریابی محتوایی بسیار ساده به‌نظر برسد اما اینطور نیست. اگر شما زمان زیادی بگذارید و محتوای خوب تولید کنید و در جایی صحیحی که مشتریان مورد هدفتان را می‌خواهید، منتشر کنید بعد از آن شما نتایج بازاریابی محتوایی و تولید محتوای خوب را خواهید دید.

🌐 منبع: گروه بازاریابی محتوایی جوهر

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime


💡 به عنوان بازاریاب محتوایی درست بنویسیم...

📆 هر دوشنبه باهم تمرین می‌کنیم.

📌 #فارسی_فارصی_نیست

📜 واژۀ امروز: هست / است

بعضی از فضلا میان این دو کلمه تفاوت قایل‌اند: هست را به معنای «وجود دارد» یا نشانهٔ تأکید و است را فقط رابطه (یا فعل اسنادی) می‌دانند و بنابراین جمله‌های زیر از نظر آن‌ها غلط یا لااقل غیرفصیح است:
«او هنوز جوان هست» (به جای «او هنوز جوان است»)؛
«درختی در خانهٔ ماست» (به جای «درختی در خانهٔ ما هست »).
(البته این حکم را نه تنها در مورد هست و است، یعنی صیغهٔ سوم شخص مفرد مضارع، بلکه در مورد همهٔ صیغه‌های مضارع آن‌ها صادق می‌دانند.)
این حکم تا اندازه‌ای درست است، زیرا در آثار ادبی فارسی غالبا هست به معنای «وجود دارد» به کار رفته است:
انگار که هست هرچه در عالم نیست
پندار که نیست هرچه در عالم هست (خیام)
مرا خود با تو چیزی در میان هست
وگرنه روی زیبا در جهان هست (سعدی، غزلیات)
و اگر هم هست به جای است به کار رفته باشد به منظور تاکید معنای جمله است. مثلاً در دو جملهٔ زیر:
(۱) احمد عاقل است.
(۲) احمد عاقل هست.
جملهٔ (۱) فقط عاقل بودن احمد را خبر می‌دهد و حال آنکه جملهٔ (۲) این خبر را به تأکید بیان می‌کند و گویی به مخاطب اطمینان می‌دهد که در عاقل بودن احمد نباید تردید کرد.
📍 با این همه، این تمایز معنایی در همه جا و با این دقت مراعات نشده است و در آثار معتبر ادبیات فارسی مواردی را می‌توان یافت که در آن‌ها هست و است علی السّویه به جای یکدیگر به کار رفته‌اند. در مثال‌های زیر، هست به جای است واقع شده است:
«ای امام مسلمانان، تو را وقت ضعیفی نیست، که همزادان تو هنوز جوان هستند (به جای جوان‌اند )، چون است که تو بدین زودی ضعیف و دو تا شدی؟» (پند پیران، ۳۱)؛
«خدای تعالی یوسف را از چشم یعقوب پنهان کرد تا عماریها در رسید. هر عماری که پیش میآمد یعقوب می پرسید کہ: این عماری یوسف هست ؟ میگفتند: نه. یعقوب باد سرد برمی آورد» (قصص قرآن، ۱۸۳)؛
«من خطا کرده ام و مستوجب هر عقوبت هستم که خداوند فرماید.» (تاریخ بیهقی، توان گفتن به مهٔ مانی، ولی ماه نپندارم چنین شیرین دهان هست (سعدی، غزلیات)
آن دم که با تو باشم یا سال هست روزی واندم که بی تو باشم یالی لحظه هست سالی (حافظ) و در مثالهای زیر، برعکس، است به جای هست آمده است: «در خراسان شنیده بودم که جزیره ای است که زنان آنجا چون گربگان به فریاد میآیند» (سفرنامهٔ ناصرخسرو، ۴۸)؛
«در آدمی بسیار چیزهاست: موش است و مرغ است. مرغ قفس را بالا می برد و باز موش به زیر میکشد» (فیه مافیه، ۲۸)؛
یکی درخت گل اندر فضای خلوت ماست که سروهای چمن پیش قامتش پست اند (سعدی، غزلیات) در عبارت زیر همهٔ است ها در حقیقت به معنای «هست» به کار رفته است: «هر جا که گل است خار است و با خنز خمار است و بر سر گنج مار است و آنجا که نر شاهوار است نهنگ مردم خوار است» (گلستان سعدی، ۱۶۷).

📌 در نتیجه می‌توان گفت که استعمال هست به جای است و بالعکس غلط نیست، اما اگر هر کدام از آن‌ها، برطبق آنچه گفته شد، به جای خود به کار رود البته بهتر است.

🌐 منبع: کتاب غلط ننویسیم

🔰 کانال تخصصی بازاریابان محتوایی:
@ContentTime

Показано 20 последних публикаций.

2 539

подписчиков
Статистика канала