جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


تلاش من در جهت توصیف، تبیین و تحلیل پدیده‌ها و مسائل اجتماعی ایران معطوف به «آینده» است… منتظر دریافت نظر شما پیرامون تحلیل ارایه شده هستم. با سپاس: ? https://t.me/drbokharaei
www.dr-bokharaei.com

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


🖋 چالش‌های دین‌داری و دین‌داران
📑
مطلبی برگرفته از سخنرانی احمد بخارایی در نشست «چالش‌های دین‌داری در ایران معاصر» برگزار شده در انجمن جامعه‌شناسی ایران

📅 منتشر شده در شماره‌ی ۶۸۴۱ روزنامه‌ی ایران، ۱۰ مرداد ۱۳۹۷

#احمد_بخارایی #جامعه #دین #دین‌داری

… چالش‌های «دین‌داری» اشاره به وجود موانع در سطح کلان دارد. اما اگر همین موانع در سطوح میانه یا خرد مورد توجه و تحلیل قرار گیرند به حوزه‌ی «دین‌داران» ورود کرده‌ایم. این دو نوع چالش، دو روی یک سکه هستند و تحلیل یکی بدون دیگری، ممکن نیست …
… در نگاه کارل مارکس هم که به «تریاک اجتماعی» اشاره می‌کند جنبه‌ی کارکردی دین مد نظر بوده ‌است. پس دین در نگاه جامعه‌شناختی در «ذهن» ناظر به بیرون، استقرار دارد و متأثر از آموزه‌های دینی و تجربه‌ی زیسته است …
… «جهانی‌شدن» باعث شده مرز بین ادیان کم‌رنگ شود و ادیان نتوانند در نمایش تعارضی با یکدیگر، نزد پیروان‌شان کسب اعتبار کنند ٰ…
… دو عنصر «قدرت» و «کنش این‌جهانی» در چارچوب رویکرد دینی قابل جذب نیست، بنابراین یکی از چالش‌های خاص دین‌داری در ایران، آمیختن دین و قدرت است …
… به نظر می‌رسد برای رفع چالش‌های موجود در حوزه‌ی «دین» باید از بین ابعاد سه‌گانه‌ی دین‌داری، ابعاد «اعتقادی» و «اخلاقی» مورد توجه داوطلبانه‌ی افراد در حوزه‌ی عمومی قرار گیرد اما بُعد «احکامی» دین به حوزه‌ی خصوصی ارجاع داده شود و از اجبار بیرونی و عمومی آن صرف نظر شود …

👈 در ادامه متن کامل این یادداشت به همراه فایل‌های دیداری و شنیداری این برنامه را در تارنما بخوانید، بشنوید و ببینید.
چالش‌های دین‌داری در ایران معاصر
| کارشناسان: دکتر حسن محدثی، دکتر احمد بخارایی، دکتر محمد باقر تاج‌الدین | یکشنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۷ | برگزار کننده: انجمن جامعه‌شناسی ایران (گروه مسائل و آسیب‌های اجتماعی با همکاری گروه جامعه‌شناسی دین) |


❇️ جوانان، رها شده در جامعه
انتقاد از عملکرد جزیره‌ای وزارت ورزش و جوانان

📰 گفت‌وگوی احمد بخارایی با خبرگزاری Isna

#احمد_بخارایی #جامعه #جوانان #ورزش #وزارت_ورزش

📑 محورهای گفت‌وگو:

… اقدامات جزیره‌ای در حوزه‌ی جوانان از سوی نهادهای متولی به ویژه وزارت ورزش و جوانان، پاسخ‌گوی آسیب‌های این حوزه نیست …
… اولین خطا همین است که وظایف یک محیط آکادمیک و دانشگاهی و وظایف یک انجمن علمی را وزارت ورزش و جوانان برای خود قائل است و دقیقاً بخشی را که باید به آن توجه داشته باشد، جزء وظایف‌شان نمی‌دانند …
… اگرچه معاون سامان‌دهی امور جوانان در این وزارت معتقد است مسئولیت پرداختن به آسیب‌های اجتماعی جزء وظایف این معاونت نیست، اما درواقع باید پرسید که چرا پرداختن به موضوعات، آسیب‌ها و مسائل حوزه‌ی جوانان در حیطه‌ی کار وزارت ورزش و جوانان نیست؟ …
… اگر این نهاد در این حوزه مسئولیتی ندارد چه کسی باید وارد عمل شود؟ …
… در جامعه‌ی ما وقتی از بالا نسبت به همه چیز شک و تردید وجود دارد و کسی که می‌خواهد کار داوطلبانه انجام دهد باید از هزار توی وزارت کشور بگذرد و مجوز بگیرد، تا چه حد می‌توان به تشکل‌های مردم‌نهاد امید بست؟ …
… گاهی بین دولتمردان، امور کوچک، بزرگ جلوه می‌کنند و امور بزرگ، به نظر کوچک می‌رسند. این مشکل گریبانگیر مسئولان حوزه‌ی جوانان نیز شده است …

👈 این پست در تارنما


📝 «قتل‌های خانوادگی»

📰 گفت‌وگوی احمد بخارایی با Isna

🗓 آدینه ۵ مرداد ۱۳۹۷

#احمد_بخارایی #جامعه #آسیب_اجتماعی #جرم #قتل‌های_خانوادگی

📑 محورهای گفت‌وگو:

… بر اساس آمار، در سال ۹۵ حدود ٣٠٠ مورد قتل خانوادگی رخ داده و این عدد تنها بخشی از آماری است که به طور رسمی ثبت شده زیرا در فرهنگ و تفکر بعضی افراد در برخی مناطق کشور و برخی اماکن و محله‌ها و خرده‌فرهنگ‌ها ، گزارش قتل‌های خانوادگی، رفتاری هنجار شکنانه تلقی می‌شود و افراد ترجیح می‌دهند این دسته از قتل‌ها پوشیده بماند …
… افزایش سه برابری آمار قتل‌های خانوادگی در سه دهه اخیر، چرا؟ …
… در زمانی که نرخ بیکاری در جامعه افزایش می‌یابد و نیازهای معیشتی که برخی افراد برای رفع همان نیازها تشکیل خانواده داده‌اند برطرف نمی‌شود، بحران اقتصادی از جامعه به خانواده منتقل می‌شود و خشونت ساختاری را دامن می‌زند …
… فرهنگ ما فرهنگ مصرفی و زیاده‌خواهی است و ما عادت نکرده‌ایم به حداقل‌ها راضی شویم. زمانی که الگوهای فرهنگی و موانع اقتصادی در هم تنیده شوند برون‌داد آن‌ها می‌تواند وقوع قتل‌های خانوادگی باشد …
… در زمان خیانت مرد به زن، قانون پشتوانه زن نیست، اما بالعکس در زمان خیانت زن به مرد، قانون پشتوانه مرد است …
… در خرده‌فرهنگ‌هایی در جامعه ما زمانی که یک زن از سوی اعضای خانواده مورد ظلم قرار می‌گیرد حاضر به تن‌دادن به ظلم می‌شود و سکوت می‌کند؛ چون از حمایت قانونی برخوردار نیست و این امر متاسفانه ناشی از ساختار مردسالارانه در جامعه ماست …

👈 این پست در تارنما


| پی‌آمدهای اجتماعی زندانیان مهریه

§b صحبت تلفنی در رادیو تهران با برنامه‌ی زنده‌ی رادیویی «چراغ»

| سه‌شنبه ۲ مرداد ۱۳۹۷،ساعت ۲۱

#احمد_بخارایی #جامعه‌شناس #جامعه‌شناسی #جامعه #آسیب_اجتماعی #مهریه

… حدود ۳۰۰۰ زندانی که برای عدم توانایی در پرداخت مهریه، در بند هستند جزئی از کل زندانیان‌اند که مسائل مشترک دارند …
… در دنیا به ازای هر صد هزار نفر ۱۴۴ زندانی وجود دارد اما در ایران حدود ۲۰۰ زندانی یعنی تقریبا ۴۰ درصد بیش از میانگین نرخ جهانی …
… محکومین مهریه چون خودشان را مقصر نمی‌دانند پس زندان یا «ندامت‌گاه» دارای کارکرد «پشیمانی» نیست و بلکه ممکن است انحراف نخستین، تبدیل به انحراف ثانوی در بین این محکومین شود …
… دختر و پسری که در یک فضای هیجانی و عاشقانه مطابق هنجارهای جامعه مبتنی بر تعیین مهریه به مقدار زیاد بر اساس چشم و هم‌چشمی به‌هم پیوند می‌خورند، هر دو قربانی هستند زیرا خانواده، آموزش و پرورش، رسانه و فرهنگ و …نتوانستند به آن‌ها بی‌آموزند که ازدواج، خرید و فروش نیست …
… زن، خودش را محق می‌داند که مهریه‌اش را بگیرد چون در جامعه‌ی مرد‌سالار احساس امنیت نمی‌کند و پس از جدایی، هم برچسب می‌خورد و هم رها می‌شود و درآمد و پایگاه مشخصی نخواهد ‌داشت …
… متاسفانه در صدا و سیما نگاه جامعه‌شناسانه وجود ندارد، حال آنکه در کنار مشاوره‌های روان‌شناختی و حقوقی، تحلیل‌های جامعه‌شناختی در موضوع ازدواج و مهریه بسیار مهم و کارکردی هستند …
… قانونگذار معین کرده که تا ۱۱۰ سکه تمام بهار باید محکوم مهریه به زن پرداخت کند و مازاد بر آن در صورتی که استطاعت باشد، حال که سکه حدود ۳/۵ میلیون تومان است این ۱۱۰ سکه حدود۴۰۰ میلیون تومان می‌شود. حالا کدام بخت‌برگشته می‌تواند این را پرداخت کند؟

👈 این پست در تارنم
ا

👈 دریافت نظر شما پیرامون این تحلی
ل

👇پخش فایل صوتی برنامه‌ی رادیویی
پی‌آمدهای اجتماعی زندانیان مهریه
| صحبت تلفنی در رادیو تهران با برنامه‌ی زنده‌ی رادیویی «چراغ» | سه‌شنبه ۲ مرداد ۱۳۹۷،ساعت ۲۱ | http://blog.dr-bokharaei.com/2018/07/blog-post_24.html


📝 «نگاهی مفهوم‌گرایانه به عمیق‌ترین آسیب اجتماعی در ایران: اعتیاد و انزوای اجتماعی ـ سیاسی »

📰 مطلب احمد بخارایی منتشر شده در روزنامه‌ی اعتماد، شماره‌ی ۴۱۴۳

🗓 چهارشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۷

#احمد_بخارایی #جامعه #آسیب_اجتماعی #اعتیاد

📑 ابتدا بخوانید آنچه را که در نوشتار اصلی بود اما در روزنامه اعتماد، چاپ و منعکس نشد:

در
دنیا از هر صد نفر، تقریبا پنج نفر اعتیاد دارند یعنی ۵٪، اما در ایران بیش از آن است و از هر هشتاد نفر، تقریبا پنج تن معتادند یعنی ۶/۲ درصد کل جمعیت برابر پنج میلیون نفر … ایران رتبه‌ی چهارم در مصرف مواد صنعتی و رتبه اول در مصرف تریاک در دنیا را دارد … در سال ۱۳۸۸ در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان نمونه دانشگاهیان، خوش‌بینانه ۲۵ درصد قلیان، ۱۸ درصد سیگار، ۱۲ درصد مشروبات الکلی و ۱ درصد شیشه و کراک مصرف شده‌بود و امروز پس از ۹ سال، قطعا بیشتر! در سال ۱۳۹۰ تعداد معتادان، سه میلیون و سیصد هزار براورد شده بود که ۵۲ درصد تریاک، ۲۶ درصد شیشه و ۱۵ درصد کراک مصرف می‌کردند. پنجاه درصد زنان معتاد در آن سال، مجرد بودند و میانگین سنی‌شان ۲۷ سال بود. در سال ۱۳۹۴ گزارش شد که در محیط‌های صنعتی هم مصرف مواد، افزون شده‌است به گونه‌ای که در محیط‌های صنعتی اصفهان ۲۵ درصد کارکنان اعتیاد داشتند که ۱۰ درصدشان، مواد مخدر صنعتی از جمله شیشه و اکستازی و ۱۵ درصدشان مواد مخدر سنتی مصرف می‌کردند.

📑 و اما محورهای مطلب در روزنامه:

… اعضای جامعه وقتی از «خود اجتماعی» بی‌خود شوند احساس انزوا می‌کنند؛ این احساس در پنج مرحله، گام‌به‌گام تشدید می‌شود …
… گاه فرد ترجیح می‌دهد به جای گفت‌وگو با خود و استدلال برای خود در قبال ناملایمات پیرامونی، به سفر از حالت طبیعی به دیگر حالت‌ها روی آورد. بنابراین در این مرحله مصرف مواد مخدر، یک مصرف دل‌چسب است زیرا جامعه باعث شده‌است که استدلال و تعقل، اثرگذاری خود را به حداقل ممکن کاهش دهد …
… در تمام تحقیقات اجتماعی رابطه‌ی معناداری بین انزوای اجتماعی و اعتیاد مشاهده شده است …
… بنا به اعتقاد فوکو، «تعاریف اعتیاد و مصادیق آن به غایت با سلطه و هژمونی درآمیخته و ماهیتی سیاسی پیدا کرده‌است.» در یک نظام سیاسی اگر به عاملیت فردی اهمیت داده نشود و اعضای جامعه احساس نکنند که در تنظیم امور و نظم اجتماعی دخالت جدی می‌توانند داشته باشند کم‌کم به سوی انزوای اجتماعی روی می‌آورند و این آغازی برای اعتیاد است …
… هر قدر فضای سیاسی بسته‌تر باشد امکان مشارکت سیاسی ـ اجتماعی کاهش و متعاقباً انزوای اجتماعی و بیگانگی از جامعه افزایش می‌یابد. انزوای سیاسی ناشی از سه دسته عوامل در سه سطح خرد، میانه و کلان است که به ترتیب عبارتند از: کاهش مشارکت اجتماعی ـ سیاسی در داخل، افزایش انزوای سیاسی در منطقه و انزوای سیاسی در سطح بین‌الملل …
… انزوای سیاسی در دنیای پرتلاطم ارتباطات بین‌المللی و در دهکده‌ی جهانی، به ناپویایی اقتصادی و فضای غیر مشارکتی دامن می‌زند و اینها جزء متغیرهای ساختی در ایجاد انزوای اجتماعی‌اند …
… ایران ما حال و روز خوشی ندارد که طی ۱۲ سال تا ۱۳۹۵مصرف کراک در بین معتادانش از تقریباً سه درصد به ۲۰ درصد و مصرف شیشه به ۲۸ درصد مواد مخدر رسیده‌است و زنان معتادش با افزایش صددرصدی به حدود ۱۰ درصد کل معتادان افزایش یافته‌اند که عمدتاً مصرف‌کننده‌ی مواد مخدر صنعتی‌اند. گویا ایران، خود «معتاد» است!

👈 متن کامل این مطلب را می‌توانید در تارنما بخوانید.

👈 دریافت نظر شما پیرامون این تحلیل


📝 «وقتی که دیگر دیر است»
پیرامون فریب خوردن دختران از سوی یک خواننده‌ی پاپ در تهران

📰 یادداشت احمد بخارایی منتشر شده در روزنامه‌ی شهروند، شماره‌ی ۱۴۵۴

🗓 شنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۷

#احمد_بخارایی #جامعه #آسیب_اجتماعی

📑 … ابهامات در عنوان مجرمانه «تجاوز به عنف» به حدی است که امکان دارد دو قاضی برای یک پرونده‌ی مشخص دو حکم متفاوت صادر کنند. همین مسأله باعث می‌شود که زن‌ها در چنین شرایطی نتوانند از حق و حقوق خود به خوبی دفاع کنند …
… همه‌ی افراد به دنبال گروه‌های مرجع هستند. قربانیان حادثه‌ی فریب خوردن دختران توسط یک خواننده‌ی پاپ هم از این امر مستثنی نیستند. در شرایط بحران گروه مرجع، گروه خواننده‌های زیرزمینی می‌شوند یک گروه مرجع دلچسب …
… همه‌ی این موارد دلچسب و فریبنده برای یک دختر شهری که به دنبال شنیده شدن صدایش و دیده شدن چهره‌اش و به دنبال فرصت‌های بهتر برای ادامه‌ی زندگی است، باعث می‌شود تا فرآیند اعتمادسازی شکل بگیرد …
… به دلایل مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی بین جوان ما و جامعه گسل و گسست ایجاد شده و عمیق هم هست …
… در شرایطی که رسانه‌ی رسمی در این جامعه نتواند سواد رسانه‌ای را تقویت کند تا مخاطبش از توان استدلال برخوردار شود، طبیعی است که دختر جوان شهری فریب وعده‌ها را بخورد …
… در جامعه‌ای که «اندیشه» تقویت نشود احساس کور و عاطفه‌ی ناقص و هیجانات، گسترش می‌یابد و بیشترین قربانیان در این جامعه، دخترانی هستند که از امنیت اجتماعی و روانی برخوردار نیستند …

👈 این گزارش در تارنما

👈 دریافت نظر شما پیرامون این تحلیل


📝 " به من چه...! "
واکاوی «بی‌تفاوتی اجتماعی» به بهانه‌ی کلیپ یک قتل

📰 گزارش ایرنا پیرامون این پدیده در گفت‌وگو با احمد بخارایی و دو جامعه‌شناس دیگر

🗓 چهارشنبه ۲۷ تير ۱۳۹۷

#احمد_بخارایی #جامعه #خشونت #تاب‌آوری #آسیب_اجتماعی
https://t.me/dr_bokharaei

💬 ماجرا:
۲۰ تیر ۹۷، اسلامشهر، مقابل دادگاه خانواده … لکه‌های خون روی پا و بخشی از پیکر زن که بی‌جان به نظر می‌آید هویدا است و چند عابر ایستاده‌اند تماشا می‌کنند؛ عده‌ای هم که رد می‌شوند نیم‌نگاهی می‌اندازند و به راهشان ادامه می‌دهند …شوهرش او را در خیابان با چاقو مضروب کرده و ایستاده نگاهش می‌کند … چرا؟

📑 بخارایی:
… صرف نظر از زمینه‌های فرهنگی مردسالاری موجود در جامعه، ساختار حقوقی، قضایی و انتظامی نیز به گونه‌ای است که مردان به خودشان اجازه می‌دهند با زور علیه زنان اقدام به خشونت کنند …
… در جوامع سرمایه‌داری، زر و زور دو ملاک عمده برای ارتقا در بخش‌های مختلف زندگی بوده و در جامعه ما ملاک سوم (تزویر) هم شکل گرفته است و وقتی فردی خود را از ارتقا، محروم می‌بیند از درون، ناآرامی‌های او شروع می‌شود …
… خشونت در سطح خرد، نتیجه‌ی وجود خشونت در سطح کلان در جامعه است …
… در جامعه‌ای که در سطح کلان، مشکلات جدی و ساختاری وجود دارد در سطح خُرد هم آدم‌ها جزیره‌ای عمل می‌کنند و جامعه به شکل واقعی، معنای خود را از دست می‌دهد …
… اگر به صورت دقیق و با نگاه کلان‌نگر علت‌یابی نکنیم وضعیت بدتر خواهد‌شد …
… این جامعه است که حس نوع‌دوستی و ابراز محبت را در افراد می‌کشد و از بین می‌برد …
… جامعه‌ای که به بی‌تفاوتی اجتماعی نزدیک می‌شود، یعنی سقوط آزاد آن جامعه …

در ادامه متن کامل این گزارش را می‌توانید در سایت بخوانید:👇
http://blog.dr-bokharaei.com/2018/07/blog-post_18.html


📝 تشابه به جامعه‌ی مدنی: آب در هاون كوبيدن
در نقد مصوبه‌ی دولت برای تعیین مکان‌هایی از سوی شهرداری‌ها برای تجمعات اعتراض‌آمیز.

📰 یادداشتی از دکتر احمد بخارایی منتشر شده در ستون یادداشت روز شماره‌ی ۴۱۳۵ روزنامه‌ی اعتماد

🗓 دوشنبه ۲۵ تير ۱۳۹۷

#نقد_سیاسی #احمد_بخارایی #جامعه #اعتراض #اعتراضات_اجتماعی #جامعه_مدنی #اعتراض_مدنی
https://t.me/dr_bokharaei

📑 در نگاه اول به نظر مي‌رسيد اين مصوبه و اقدام بعدي، به مشاركت مدني ناشي از بروز اعتراضات و تخليه انرژي نهفته در ميان شهروندان منجر مي‌شود و اين روند هم متكي بر اصل ۲۷ قانون اساسي است ... چنين اقداماتي داراي كاركرد مثبت است زيرا امكان اعتراض را بيشتر فراهم مي‌كند و نهايتا مي‌تواند به اعتماد اجتماعي كمك كند البته پس از آنكه امكان اعتراض در عرصه‌هاي ديگر مانند مطبوعات فراهم آمده‌باشد... اينكه دولت به جاي «مردم» ايفاي نقش مي‌كند نيز مي‌تواند در شرايطي كه جامعه مدني به علت نظارت امنيتي شديد حكومت، ضعيف است، خوب باشد... اما چرا مثلا اعتراضات مدني از سوي دانشجويان و كارگران در محل‌هاي خود تعريف نشده‌اند؟ ... اينكه در هيات دولت مصوب شده است كه محل‌هاي مذكور بايد داراي قابليت حفاظت انتظامي و امنيتي باشند در كنار عملكرد اين نيروها تاكنون كه منجر به زنداني شدن بسياري از فعالان مدني شده است چه معنايي مي‌تواند داشته ‌باشد؟ ... توجه به «متن سياسي» با قدمت چهار دهه در ايران مطمئنا هيچ آدم عاقلي براي انجام اعتراض خود به چنين جاهايي نمي‌رود ... بنابراين فاصله زيادي وجود دارد بين امر «مطلوب» و امر «ممكن»... حال پرسش اين است كه چرا زمامداران ما اعم از جناحين اصولگرا و اصلاح‌طلبان رسمي، گاه از عمق لازم تحليلي برخوردار نيستند؟ ... اين معضل، جامعه را با بن‌بست‌هاي اجتماعي ـ اقتصادي مواجه كرده است.

در ادامه متن کامل این مطلب را می‌توانید در سایت بخوانید:👇
http://blog.dr-bokharaei.com/2018/07/blog-post_16.html


🔴 زیر پوست شهر، داغ‌تر از تابستان!

📅 سه‌شنبه ۲۶ تیر ۱۳۹۷

📄 امروز در خیابان‌های تهران، اطراف فردوسی و جمهوری و... قدم می‌زدم و هنوز ادامه دارد… به چهره‌ها دقیق شده‌ام… نگاه‌های پریشان را دنبال می‌کنم…
جوانان متشخصی را می‌بینم که با استیصال، برگه‌های تبلیغاتی از آموزش رایگان اصلاح موی سر تا تبلیغ پیتزا و تخلیه‌ی چاه را پخش می‌کنند و من هم برای احترام به آن‌ها از دستشان می‌گیرم تا زودتر تکلیفشان را انجام داده باشند…
احساس خوشایندی اصلاً ندارم، زیر پوست شهر، حرارت زیاد است و بوی آتشفشان به مشام میرسد… اگر یک جامعه‌شناس نتواند استشمام کند، صرفاً یک فرد ماهر در سطح حداقلی است و فاقد قوه‌ی استنباط است… داستان ما در تیر ۱۳۹۷ اصلاً حکایت اقوام نیست، فراقومیتی است… تلاش برای زنده ماندن…

#احمد_بخارایی #دکتر_احمد_بخارایی #دکتر_بخارایی #شهر #زیر_پوست_شهر #جامعه #جامعه_شناسی #جامعه‌شناس #جامعه_شناس #خیابانگردی #خیابان_گردی
https://t.me/dr_bokharaei


🔴 فيلترينگ و كنش‌های مسالمت‌آميز و صلح‌جويانه

🔶محورهای سحنرانی ارائه شده‌ی دکتر احمد بخارایی در نشست «انسداد ارتباطی (فیلترینگ) و تأثیرش بر کنش‌های صلح‌جویانه‌ی کاربران شبکه‌های اجتماعی» با حضور آقایان دکتر مهدی محسنیان راد و دکتر نعمت‌الله فاضلی

🔰 برگزار کننده: «گروه صلح» انجمن جامعه‌شناسی ایران
📅 تاریخ: ۱۲ تیر ۱۳۹۷
🏫 مکان: دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران

⭕ تلگرام تقریبا ششمین کشور دنیاست، اگر کاربرانش در یک جعرافیا گرد هم آیند که بیست درصدش یعنی حدود چهل میلیون کاربر ایرانی از حدود دویست میلیون دارد.

⭕ آمار چهل میلیون کاربر ایرانی در تلگرام به معنای استفاده‌ی حدود نود درصد ایرانیان در معرض ارتباط یعنی واقع در سنین ۱۵ تا ۶۵ سال از تلگرام است!

⭕ علت استقبال کاربران ایرانی از تلگرام: امکان عضو‌گیری وسیع در گروه‌ها، امکان تبادل فایل با حجم بالا، مبرا بودن از جنبه تبلیغاتی و وجود سرعت و امنیت، و اعتقاد طراح تلگرام،«پاول دورف» به حق آزادی بدون قید برای همه.

⭕ عوامل «سلبی» که نبودشان باعث سوق یافتن به سمت تلگرام شده‌است:
۱ـ بی‌اعتمادی به صدا و سیمای جمهوری اسلامی با پیش رفتن بر اساس نظریه «دروازه‌بانی» و سانسور کردن و روی خوش نشان ندادن به نظریه «برجسته‌سازی» .

۲ـ بی‌اعتمادی به وجود امنیت لازم در پیام‌رسان‌های پیشنهادی در داخل مانند «سروش».

⭕ عوامل «ایجابی» که وجودشان در روی آوردن به تلگرام موثر بوده است:
۱ـ تغییر گروه مرجع در ایران از گروه مرجع داخلی به گروه مرجع بیرونی به ویژه نزد قشرهای تحصیل‌کرده و طبقات متوسط و بالا در شهر‌ها و نزدیک شدنش به مرز پنجاه درصد این افراد با احتساب «وزن کیفی» قشرهایی که گروه مرجع‌شان به سمت بیرون از کشور، تغییر جهت داده است.

۲ـ خواست طبیعی شهروندان در جهت «هویت‌یابی» و امکان دیده شدن و شنیده شدن.

۳ـ مقابله‌ی انسان امروز با مقاومت حکومت‌ها که جنبه «خشونت‌ورزانه » دارد و در مقابل، رخ‌نمایی کنش جمعی تعارضی شهروندان مانند سیاست خشونت‌ورزانه حکومتی در فیلترینگ تلگرام در اردیبهشت ۹۷ و کنش جمعی تعارضی شهروندان در استفاده از فیلترشکن‌ها.

۴ـ نیاز به تکثر رسانه‌ای شهروندان و پاسخ‌گویی تلگرام به عنوان بستری برای اطلاع‌رسانی با توسل به خروجی‌های متکثر رسانه‌ای.

۵ـ وجود «امید» به اصلاح امور اما نه امید به اصلاح در بستری که تاکنون به طور رسمی از سوی جناح‌های راست و چپ حکومتی برای‌شان تعریف شده‌است.

۶ـ نیاز جامعه به «صلح» و گفت‌و‌شنود و کج فهمی این خواسته شهروند قرن بیست‌و‌یکمی در ایران از سوی صاحبان قدرت.

⭕ «بخشی‌نگری» و تمایز خودی از غیر خودی، یک سیاست تاریخ گذشته است که فرجامی جز مواجه شدن با کنش‌های جمعی تعارضی از سوی شهروندان ندارد و این تعارضات هم جز به هزینه‌کردن‌های فراوان و آسیب‌رسان نمی‌انجامد.

📻 فایل شنیداری سخنرانی دکتر بخارایی:👇
https://soundcloud.com/dr-bokharaei/telegram-filtering-protests-meeting

📄 متن کامل در وب‌سایت:👇
http://blog.dr-bokharaei.com/2018/07/blog-post_5.html

منتظر دریافت نظر شما پیرامون تحلیل ارایه شده هستم. با سپاس: 👈 https://t.me/drbokharaei

#نقد_اجتماعی #نقد_سیاسی #احمد_بخارایی #جامعه #فیلترینگ #کنش_اجتماعی
فيلترينگ تلگرام و تأثیرش بر كنش‌های مسالمت‌آميز
(گزیده‌ی برنامه) سخنرانان: دکتر احمد بخارایی، دکتر نعمت‌الله فاضلی، دکتر مهدی محسنیان راد | ۱۲ تیر ۱۳۹۷ | «گروه صلح» انجمن جامعه‌شناسی ایران | دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران


بیننده‌گان پخش زنده نیز می‌توانند مانند شرکت‌کننده‌گان در سالن برگزاری برنامه، در بحث شرکت کنند و پرسش‌ها و دیدگاه‌های خود را در کادر گپ زدن که در کنار کادر پخش ویدئو قرار دارد، بفرستند.
برای دریافت راهنمایی بیش‌تر به این شناسه Email بفرستید:
09370226363@sahar.media

https://www.instagram.com/p/Bk2E2fWA4zO

دسترسی به پخش زنده:👇
http://blog.dr-bokharaei.com/2018/07/blog-post.html

اشاره در انجمن جامعه‌شناسی ایران:
https://t.me/iran_sociology/2379 | https://goo.gl/WhS555


#نقد_اجتماعی #نقدـسیاسی #احمد_بخارایی #جامعه #روان #امید #ناامیدی #امیدـاجتماعی
https://t.me/dr_bokharaei

🗓 دوشنبه ۴ تیر ۱۳۹۷

📝 ناامیدی اجتماعی؛ پیامد و چرایی؟

📰 یادداشتی از دکتر احمد بخارایی منتشر شده در سرمقاله‌ی شماره‌ی ۶۸۱۰ روزنامه‌ی ایران، دوشنبه ۴ تیر ۱۳۹۷

🔴 گفته‌شده‌است که «رؤیاها» برای روان، مانند اکسیژن برای ریه‌ها هستند که اگر به سمت آنها برویم هورمون‌های شادی آزاد خواهند‌شد و با نادیده گرفتن آنها احساسات بد را تقویت کرده‌ایم. البته این معنا در حوزه روان‌شناختی است اما در حوزه جامعه‌شناختی، «رؤیا» معادل «انتظار» است که برای شهروندان جامعه قرن بیست و یکمی آنچنان عرض اندام می‌کند که اگر پاسخ داده‌ شود اکسیژن به جامعه تزریق شده‌است و امید اجتماعی تقویت می‌شود و الا نومیدی، افزون خواهد شد. فرد ناامید، دیگر از پیروزی‌هایش هم لذت لازم را نمی‌برد و شادی‌ها را کمتر ارج می‌نهد. او احساس نمی‌کند جامعه به او تعلق دارد. او خود را قربانی می‌بیند. از نگاه او جامعه این گونه است: «هر کسی کار خودش، بار خودش، آتش به انبار خودش».
🔹 جامعه ما بر اساس نتایج تحقیق رضایت ملی، در بین ۱۴۹ کشور رتبه ۱۱۷ را دارد یعنی از میزان رضایت ملی در حد «کم» برخوردار است. ناامیدی اجتماعی مانند تمام پدیده‌های اجتماعی دارای علل و دلایل‌ مختلف است. در سطح «خرد»، ناامیدی ناشی از بدبینی و این هم ناشی از وجود تبعیض در جامعه است. بنابراین، ناامیدی اجتماعی یک پیامد است نه یک «رفتار» یا کنش که با سیاستگذاری قابل رفع باشد. به همین علت، باید به سمت علل ایجاد ناامیدی توجه شود. حال البته این سؤال مطرح می‌شود که آیا آن بدبینی و آن تبعیض، اموری هستند که در سطح خرد، قابل کنترل و تصحیح باشند؟ چنین به‌نظر نمی‌رسد. در میان مفاهیم مرتبط با نا امیدی اجتماعی، «انزوای اجتماعی» وزن قابل توجهی دارد. انزوای اجتماعی یک شبه پدید نمی‌آید. اگر در جامعه‌ای این مشخصات باشد افراد به سمت انزوای اجتماعی سوق پیدا می‌کنند:

۱- نگاه و رویکرد «گزینش‌محور» وجود داشته‌باشد و این رویکرد بویژه از منشأ ایدئولوژیک تغذیه شود. در این صورت «رانت» شکل می‌گیرد و متعاقبش «فساد» افزایش پیدا می‌کنند و آنان که دست‌شان از سفره رانت، دور است احساس طرد اجتماعی می‌کنند و آرام آرام، منزوی و ناامید می‌شوند.

۲- در چنین جامعه‌ای، یک منظومه فکری و معرفتی شکل می‌گیرد که حتی روشنفکران سیاسی و فرهنگی‌اش هم ناخواسته بدان متمایل می‌شوند و دیگر روشنفکران اجتماعی را از وجود تریبون، محروم می‌کنند. پس در این جامعه، روشنفکران مستقل هم منزوی می‌شوند و بالطبع، شهروندان از وجود جریان سالم آگاهی‌رسانی بی‌بهره می‌شوند و هم‌چنان در بستر سابق ناامیدی، به مسیر خود ادامه می‌دهند.

۳- جامعه‌ای که مبتنی بر «خودی-غیر‌خودی» اداره می‌شود نمی‌تواند جامعه پویایی باشد، چون بسیاری را فراری می‌دهد و آنان ‌که می‌مانند هر لحظه منتظر واقعه‌ای جدید هستند تا شاید دستی از آستین برون آید و... این جامعه ناپویا، توان اشتغال‌زایی و امید‌افزایی ندارد، زیرا تارو‌پود ساختارهای کلان مدیریتی‌اش آمیخته با عدم تخصص و تظاهر به وفاداری است. اگر اشتغال در یک جامعه به حد کافی نباشد آن جامعه مستعد منحرف شدن است و یکی از انواع انحرافات اجتماعی «انزوای اجتماعی» است.

۴- اگر در یک جامعه بین واقعیت موجود مبنی بر خواست مردم و شهروندان درمنظومه فکری جهانی از یک سو و رویه حکمرانی، فاصله باشد، نه تنها توقعات و انتظارات شهروندان بی‌پاسخ باقی می‌ماند بلکه توقعات به شکل غیر منطقی، فزاینده هم می‌شوند. در جامعه‌ای که آحادش نتوانند برای زندگی شخصی خود تصمیم بگیرند و ده‌ها سال در این درخواست درجا بزنند که مثلاً آیا حجاب، چگونه باید باشد یا زنان می‌توانند به ورزشگاه بروند یا خیر، توقعات بعدی متراکم می‌شود و با پاسخ نگرفتن، ناامیدی اجتماعی پدیدار می‌شود.

🔸 بنابراین، «ناامیدی» یک پیامد است و یک رفتار یا کنش نیست که بتوان با برنامه‌ریزی، کنترلش کرد. این حالت در میان شهروندان بنا به دلایلی است که در منظومه فکری هر فرد وجود دارد و جنبه ذهنی صرف ندارد، بلکه از واقعیات موجود تغذیه می‌شود. بدبینی، قطعاً نا امیدی را تکثیر می‌کند. این بدبینی هم بی‌دلیل و بی‌علت پدید نمی‌آید. انزوای اجتماعی و احساس طرد اجتماعی، از علل ایجاد بدبینی هستند پس برای کاهش بدبینی، باید در سطوح میانه و کلان به سیا‌ست‌ها و چارچوب‌هایی توجه داشت که موجب تشدید احساس طرد اجتماعی شده‌اند، مانند سیاست گزینش محور در سطح کلان و محدودیت در روند آگاهی‌رسانی در سطح میانه. پس آنگاه می‌توان امیدوار بود که در سطح خرد، امید اجتماعی افزون شود.

این مطلب در سایت:
http://blog.dr-bokharaei.com/2018/06/blog-post_25.html


برای پخش زنده، در زمان آغاز برنامه به این‌جا بروید: 👇
http://blog.dr-bokharaei.com/2018/06/blog-post.html


#نقد_سیاسی #احمد_بخارایی #عباس_عبدی #اصلاح‌طلبان #اصلاحات #اپوزیسیون
https://t.me/dr_bokharaei

🗓 یک‌شنبه ۳ تیر ۱۳۹۷

📝 یادداشتی از دکتر احمد بخارایی در پاسخ به آقای عباس عبدی

چندی پیش یادداشتی در نقد مصاحبه‌ی آقای عباس عبدی نوشتم که چاپ شد و در پایین ملاحظه می‌فرمایید. پس از چاپ یادداشت، آقای عبدی را در سومین همایش آسیب‌های اجتماعی در محل دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران در تاریخ پنج‌شنبه ۳۱ خرداد دیدم و متذکر شدم که یادداشت من در پاسخ به مصاحبه‌ی ایشان در روزنامه‌ی اعتماد به چاپ رسیده، ایشان با بی‌تفاوتی گفتند که مسئولین روزنامه‌ی اعتماد برایشان از پیش فرستاده‌اند، اما این مطالب را نمی‌خوانند...! گفتم، وظیفه‌ی من بود که خطای کلامی شما را باز گویم و بسا خطا گفته باشم اما شما هم مختارید که بخوانید یا نخوانید و این باز می‌گردد به روش و منش ... آن روز احساس کردم که در یادداشتم به نکات درستی اشاره کرده‌ام و غرور اصلاح‌طلبان صاحب تریبون، گاه به آنان آدرس غلط می‌دهد. این گذشت تا دیروز که سید محمد خاتمی اعلام کرد که مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا، نقض کرامت انسانی ایرانیان است. به نظر می‌رسد ایشان نمی‌دانند که در یک نبرد، پیروزی به طرفی تعلق دارد که توپخانه (بخوانید: تریبون و مشروعیت) قوی‌تری دارد و نمی‌توان در بستر ذهنیت نابارور، حرکت کرد. اصلاح‌طلبانِ معطوف به قدرت و دارای تریبون، از درک شرایط حساس کنونی، گاه کم‌بهره‌اند و برخی اوقات در یک حلقه‌ی معیوب قرار می‌گیرند..
اینک دوباره این یادداشت را با شما عزیزان به اشتراک می‌گذارم چون می‌دانم که رفتارتان، همچون رفتار آقای عباس عبدی نیست و می‌خوانید و نظر می‌دهید هر چند مخالفم باشید.

🔴 قابل توجه آقای عباس عبدی

📰 منتشر شده در روزنامه‌ی اعتماد به تاریخ ۲۹ خرداد ۱۳۹۷

در روزنامه اعتماد ۱۰ خرداد، گفت‌وگویی با آقای عباس عبدی تحت عنوان «به اپوزيسيون برانداز نبايد اهميت داد» به چاپ رسيد كه جای تامل دارد. محورهای كلام ايشان در اين مصاحبه كوتاه عبارت بودند از:

۱- «فيك» بودن پست‌ها و پيام‌هایی در توييتر كه به تخريب اصلاحات مربوط است (چهار مرتبه)
۲- قايل شدن به دوگانه: اصلاح‌طلبان و اپوزيسيون برانداز (هشت مرتبه)
۳- نفی كاركردی بودن فشار خارجی
۴-ارجاع شعار «اصلاح‌طلب، اصولگرا ، ديگه تمومه ماجرا» به اپوزيسيون برانداز
۵-بي‌اهميت خواندن حمله به اصلاح‌طلب‌ها از سوي اپوزيسيون برانداز

به نظر مي‌رسد پنج پيش‌فرض، متناظر با محورهاي مذكور در ذهن آقاي عباس عبدي وجود دارد كه به ترتيب عبارتند از:

۱-نقد اصلاحات در توييتر، جعلي است زيرا فيك (...) به امر جعلي و وانمودي اطلاق مي‌شود (در محور اول) . Fake

۲-اصلاح‌طلبان (كه عمدتا شناسنامه‌دار و رسمي و صاحب تريبون هستند) در نقطه مقابل اپوزيسيون برانداز قرار دارند و نيروي سومي در اين ميان وجود ندارد (در محور دوم) .

۳- فشار خارجي، كاملا منفك از اراده ايرانيان است و ايرانيان حول اصلاح‌طلبان و اصولگرايان گرد آمده‌اند (در محور سوم).

۴- اعتراضاتي از نوع دي ۹۶ سازماندهي شده از سوي اپوزيسيون برانداز بوده است (در محور چهارم) .

۵- استحكام دروني در ميان اصلاح‌طلب‌ها وجود دارد و نقدهاي وارده به جريان اصلاح‌طلبي اهميتي ندارند (در محور پنجم).
بر اين اساس، متناظر بر بندهاي مذكور به عنوان پيش‌فرض‌ها عرض مي‌شود:
۱- حضور كاربران در تمام شبكه‌هاي مجازي، نمادي از كنشگري از سطح حداقلي تا حداكثري است و همه قابل تحليلند و در حوزه جامعه‌شناسي ارتباطات، هيچ‌يك فيك و بي‌ارزش نيستند حتي يك طنز هم حاوي پيام‌هاي عميقي است اگر چه يك copy-paste ساده يا تاييد كلي باشد. شايسته نيست كه به نظر حقارت به ديدگاه ديگران بنگريم.

۲- لازم است بين «اصلاح‌طلبان» (مصاديق) كه عمدتا داراي تريبون بوده‌اند و طي دهه‌هاي گذشته كم و بيش در درون قدرت تعريف شده‌اند با جريان «اصلاح‌طلبي» (مفهوم) تمايز قايل شد. آقاي عبدي جريان «اصلاح‌طلبي» را به سطح «اصلاح‌طلبان» تقريبا رسمي و درون قدرت، تقليل معنا داده‌اند و به وجود بالقوه اصلاح‌طلبي مترقي و پيشرو بي‌توجه بوده‌اند. اين شق دوم، متفاوت از اصلاح‌طلبان داراي تريبون در داخل بوده و نسبت به اپوزيسيون برانداز هم داراي مرز است. آقاي عبدي و برخي ديگر از عزيزان اصلاح‌طلب مانند آقاي علي‌رضا علوي‌تبار كه در مركز مطالعات استراتژيك رياست‌جمهوري به رياست آقاي موسوي خوييني‌ها در حدود سه دهه قبل هم‌فكر بودند عمدتا داراي اين رويكرد «دوگانه محور» و بالطبع، به رسميت نشناختن جريان نوين اصلاح‌طلبي‌اند كه قابل نقد است.

۳- با توجه به حضور بيش از پنج ميليون ايراني در خارج از كشور و نيز خيل عظيم منتقدان در داخل، به نظر مي‌رسد فشار خارجي چندان بي‌اثر نيست همان‌گونه كه فشارهاي اقتصادي در ...
ادامه‌ی این مطلب در سایت:
http://blog.dr-bokharaei.com/2018/06/blog-post_26.html








http://youtu.be/a6DQARpC_gM
پخش زنده
آیا اصلاحات در بن‌بست قرار گرفته است؟
بررسی سرنوشت اصلاحات سیاسی در ایران به مناسبت دوم خرداد ۷۶ با حضور: محمدعلی ابطحی، الهه کولایی، احمد بخارایی، حجت‌الله شریفی دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده‌ی شی...


https://youtu.be/aqB53ixjLrU
پخش زنده
نشست "آیا اصلاحات در بن‌بست قرار گرفته است؟"
بررسی سرنوشت اصلاحات سیاسی در ایران به مناسبت دوم خرداد ۷۶ با حضور: محمدعلی ابطحی، الهه کولایی، احمد بخارایی، حجت‌الله شریفی دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده‌ی شی...


⭕️ بن‌بست اصلاحات؟
به مناسبت سال‌گشت دوم خرداد ۷۶
با حضور:
محمدعلی ابطحی، الهه کولایی، احمد بخارایی، حجت‌الله شریفی
📅 یک‌شنبه ، ۳۰ اردیبهشت
⏰ ساعت ۱۴
🏫 دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده‌ی شیمی، سالن جابر بن حیان
https://www.instagram.com/p/Bi9SdZigFV2

Показано 20 последних публикаций.

233

подписчиков
Статистика канала