کانال تلگرام احمدرضا جعفری


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


احمدرضا جعفری ، مهندس عمران، طراح سازه
ارتباط با من ( جهت طرح سوال و سفارش کار): @arjafari2004
کانال تلگرام ایران سازه : @iransaze1
ایران سازه ، وبسایت تخصصی مهندسی عمران : www.iransaze.com
انجمن های گفتگوی ایران سازه : www.iransaze.co

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : اگر امکان داره لطفا درمورد نحوه اتصال #دیوار_برشی بتنی در سازه فولادی به #سقف_کامپوزیت توضیح دهید. می دونم که در دال های مجوف برای انتقال نیروی #زلزله به دیوار برشی باید از آرماتورهای برشی (عصایی) در محل #اتصال دیوار برشی به سقف استفاده شود. ولی سقف کامپوزیت فقط بر اساس بارهای ثقلی طراحی می شود.آیا برای اتصال بهتر باید از آرماتورهای عصایی استفاده شود؟
✅ پاسخ : سقف کامپوزیت لزوماً فقط برای انتقال بارهای ثقلی نیست و علاوه بر آن نقش #دیافراگم را نیز دارد. در واقع این سقف هم تحت تنشهای خارج از صفحه ناشی از بارهای ثقلی و هم تحت تنشهای داخل صفحه ناشی از بارهای جانبی است. پس لازم است علاوه بر بارهای ثقلی ، بتواند بارهای جانبی را نیز به سیستم باربر جانبی منتقل نماید. جهت انتقال نیروی جانبی به دیوار برشی بتنی ، میتوان مشابه سقف های دال از همان آرماتور عصایی یا به بیان دیگر #آرماتور_برش_اصطکاکی ( یا Shear Dowels ) استفاده نمود. به این صورت که از آرماتورهایی L شکل استفاده کرده که نیمی از آن داخل دیوار برشی و نیم دیگر داخل دال سقف قرار میگیرد و پیوستگی این دو را تامین مینماید.
🆔 @jafariar



🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : در یک سازه فلزی با سیستم #قاب_خمشی فقط در طبقه آخر ناشی از زلزله جهت x #نامنظمی_پیچشی به وجود آمده است. به چه شکل میتوان این #نامنظمی را رفع نمود؟
✅ پاسخ : لازم است که #سختی سازه در سمتی از پلان که تغییر شکل جانبی بیشتری در آن وجود دارد، افزایش یابد. برای اینکه این موضوع با کمترین تغییر لازم انجام گیرد و باعث غیراقتصادی شدن طرح نشود ، میتوان از خروجی کار مجازی یا انرژی ایجاد شده در عناصر مختلف سازه تحت نیروی زلزله همان جهت ( جهت x در اینجا ) کمک گرفت. در #ETABS 2016 از منوی Display/Energy /Virtual work Diagram در پنجره باز شده در دو قسمت Force و Dispalcement برای هر دو حالت یکی از بارهای جانبی زلزله جهت x را انتخاب نمایید و ok نمایید. بعد از آن نرم افزار میزان کار مجازی ناشی از زلزله جهت X بر اساس جابه جایی جهت X را در عناصر مختلف نمایش میدهد. اعضایی که در این حالت برای آنها عدد بزرگتری گزارش میشود، در صورت تقویت آنها میتوان میزان جابه جایی سازه در آن جهت را به میزان بیشتری کاهش داد. به بیان دیگر با تغییر این عناصر با کمترین افزایش در وزن اسکلت سازه ، میتوان سختی لازم در سازه را به دست آورد. چون در سازه ، نامنظمی پیچشی در طبقه بام به وجود آمده است ، باید عناصر سازه ای در این طبقه در سمتی از پلان سازه که دچار تغییر شکل بیشتری شده است و ترجیحاً در لبه های پلان را مورد توجه قرار داد و عناصری که در آنها عدد بزرگتری گزارش شده است را انتخاب و برای آنها مقطع با سختی بیشتر جایگزین نمود.
🔺 نکته : در سازه های با سیستم #قاب_ساده و #مهاربند یا #دیوار_برشی ، چون ممکن است جابه جایی های جانبی سازه ، عمدتاً تحت تاثیر عملکرد خمشی این قابها باشد، لزوماً تقویت عناصر سازه ای همان طبقه به تنهایی موثر نیست و ممکن است نیاز باشد که در طبقات پایینتر از سازه ، ستونهای متصل به مهاربند و یا المان مرزی دیوارهای برشی را نیز جهت کاهش انحناء قاب و طبعاً کاهش جابه جایی جانبی ناشی از اثر خمش در طبقات آخر ، مورد تقویت قرار داد.
🆔 @jafariar


🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : برای طراحی میلگردهای اصطکاکی اتصال سقف به #دیوار_برشی نیاز به محاسبه نیروی برشی منتقل شده از #دیافراگم سقف به دیوار برشی میباشد. این نیروی برشی چگونه استخراج میشود ؟
✅ پاسخ : طراحی برای انتقال نیروها از دیافراگم به عناصر مقاوم جانبی توسط عناصر #جمع_کننده ( #کالکتور ) و آرماتورهای برش اصطکاکی باید تحت #ترکیب_بار_تشدید_یافته انجام گیرد. نیروی منتقل شده به دیوار برشی مجموع نیروهای منتقل شده توسط آرماتورهای برش اصطکاکی و کالکتورها میباشد. مراحل استخراج نیروی برشی سهم #آرماتور_اصطکاکی به شرح زیر است :
1️⃣ مقدار نیروی برشی دیوار برشی ( در حالتی که به صورت Pier در آمده است ) در طبقه بالا و پایین دیافراگم مورد نظر و تحت بحرانی ترین حالت بار جانبی استخراج و در ضریب اضافه مقاومت ضرب میشود. اختلاف دو نیروی برشی در طبقه بالا و پایین ، مجموع نیروی منتقل شده توسط دیافراگم به آن دیوار خواهد بود.
2️⃣ مقدار مجموع نیروهای محوری عناصر کالکتور متصل به دیوار برشی مورد نظر تحت ترکیب بارهای تشدید یافته استخراج میشود. کالکتور شامل عناصری از سقف است که متصل به دیوار برشی مورد نظر است. در اینجا عرض کالکتور را به اندازه ضخامت دیوار در طبقه زیر خود در نظر میگیریم. کالکتور مشابه یک تیر تعریف میشود و ممکن است در مدل اصلی هم به عنوان یک تیر قبلاً تعریف شده باشد. اگر کالکتور نسبت به صفحه دیوار مورب باشد، مولفه نیروی محوری در راستای محور افقی صفحه دیوار در نظر گرفته میشود. فقط نیروی محوری در انتهای کالکتور در محل اتصال به دیوار در نظر گرفته شده و با هم جمع میشود. قابل ذکر است که جهت استخراج نیروها لازم است که دیافراگم در #ETABS به صورت Semi Rigid تعریف شده باشد.
3️⃣ اختلاف نیروی به دست آمده از مرحله اول با نیروی به دست آمده از مرحله دوم ، نیرویی است که دیافراگم با عملکرد برشی و با کمک آرماتورهای برش اصطکاکی و به صورت مستقیم به دیوار برشی منتقل مینماید.
🆔 @jafariar



🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


✳️ آرماتور برشی تقویتی ( #اوتکا ) مطابق #نشریه_543
🆔 @jafariar


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : در ساختمان های بتنی هنگام اجرای سقف روی هر تیرچه هم میلگرد اوتکا هم ممان منفی لازم هست یا اوتکا فقط در دهانه های وسط ؟
✅ پاسخ : #اوتکا یا آرماتور برشی مضاعف در سقف تیرچه بلوک بر اساس ضوابط بند 3-6-5 از نشریه 543 میباشد. استفاده از اوتکا در زمانی میباشد که تیرچه در انتهای خود به تنهایی بر اساس مقاومت بتن و میلگردهای زیگزاگ آن جوابگو نباشد و ربطی به دهانه کناری یا میانی بودن تیرچه ندارد. این موضوع تنها بر شکل و ابعاد هندسی این میلگرد تاثیرگذار است. در صورتی که تیرچه بدون اوتکا برای نیروی برشی جوابگو باشد ، نیازی به اجرای اوتکا نخواهد بود. میلگرد ممان منفی اما در هر صورت به اندازه 15 درصد سطح مقطع میلگردهای کششی پایین در وسط دهانه در نظر گرفته شده و به اندازه یک پنچم طول دهانه تیرچه ادامه می یابد.
🆔 @jafariar



🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


Репост из: گروه تخصصی سازه سازمان نظام مهندسی استان همدان
✳️ #نکته_آموزشی از #نشریه_543 در مورد سقف #تیرچه_بلوک :
✅ اتصال میلگردهای عرضی و اعضای بالایی و زیرین خرپای #تیرچه ، معمولاً توسط #نقطه_جوش تامین میشود. میتوان از هر نوع عمل #جوشکاری مناسب جهت #اتصال اعضای خرپا استفاده نمود؛ مشروط به آنکه در مرحله جوشکاری ، از سطح مقطع اعضای تیرچه کاسته نشود. لذا جوشکاری خرپای تیرچه با #شعله ( اکسی استیلن و مشابه آن ) مجاز نیست. مشخصات مربوط به جوشکاری باید مطابق #آیین_نامه_جوشکاری ساختمانی ایران ( #نشریه_228 ) باشد.
🆔 @nezamhamedansaze


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : درسازه های با سیستم جانبی مهاربندی بهتره که در جانمایی مهاربندها،این المان ها رو در داخل قاب های بزرگتر قرار بدیم،دلیل این کار چیه؟
✅ پاسخ : سیستم قاب_ساده و #مهاربند_همگرا مشابه یک تیر #کنسول عمل میکند. در واقع قابهای حاوی #مهاربند تبدیل به تیر کنسول میشوند. محل اتصال قاب به فونداسیون همانند یک اتصال گیردار و بالاترین تراز قاب در طبقه آخر همانند انتهای آزاد تیر #طره فرضی عمل میکند. در تیرها دو عمکرد برشی و خمشی بر طراحی و رفتار کلی تیر تاثیرگذار است. اگر نسبت ارتفاع مقطع تیر به طول تیر عدد بزرگی باشد، برش تاثیرگذارتر خواهد بود و بالعکس اگر ارتفاع مقطع در مقایسه با طول تیر عدد کوچکی باشد ، خمش بر رفتار این تیر تاثیرگذار است. در قاب حاوی مهاربند، ارتفاع مقطع فرضی تیر را میتوان برابر طول دهانه مهاربند و ارتفاع سازه از تراز پایه را برابر طول این تیر فرضی در نظر گرفت. ستونهای متصل به مهاربند همانند بال مقطع تیر فرضی و مهاربندها مشابه جان تیر فرضی عمل میکنند. برای اینکه طرح اقتصادی باشد ، بهتر است که ابعاد هندسی قاب شامل مهاربند ، به گونه ای انتخاب شود که برای هر دو رفتار برشی و خمشی مناسب باشد. در ساختمان های کوتاه ، استفاده از دهانه های بزرگ برای مهاربند هر چند عملکرد خمشی و برشی قاب را تقویت میکند ، اما به دلیل احتمال کمانش مهاربند ( یا به بیان دیگر کمانش جان تیر فرضی ) عملاً نیاز به مقطع بزرگتری برای مهاربند است ( یا به بیان دیگر نیاز به ضخامت بیشتری برای جان تیر فرضی است). پس در این حالت نیازی به جانمایی مهاربندها در دهانه های بزرگ نیست و دهانه های کوتاه تر در ارجحیت خواهند بود. در ساختمان های بلندتر به دلیل ارتفاع بیشتر سازه ( یا تیر فرضی ) اگر دهانه های کوتاه برای مهاربند انتخاب شوند ، عملکرد خمشی نسبت به عملکرد برشی غالب خواهد بود و برای ستونهای متصل به مهاربند و طبعاً اتصالات آنها به فونداسیون و خود فونداسیون نیاز به ابعاد و مشخصاتی غیراقتصادی خواهد بود؛ ضمن آنکه ممکن است دریفت سازه در این حالت به دلیل غالب شدن تغییر شکل های ناشی از خمش تیر فرضی به راحتی جوابگو نباشد. علاوه بر آن ستونها و اتصالات آنها به #فونداسیون و خود فونداسیون لازم است مطابق #مبحث_دهم برای #ترکیب_بار_تشدید_یافته طراحی گردند. بالا رفتن نیروها در این عناصر ممکن است موجب به دست آمدن مقاطعی گردد که علاوه بر غیراقتصادی بودن ، غیراجرایی نیز باشد.
🆔 @jafariar



🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : بعضی مواقع هنگام تفاضل برش طبقات در #ETABS برای #user_load کردن بار جانبی متناظر با نتیجه #تحلیل_دینامیکی طیفی ، عدد حاصل منفی میشه، آیا این موضوع منطقیه؟ و باید با همون علامت منفی در ایتبس وارد کنیم؟ دلیلش چی هست؟
✅ پاسخ :
1️⃣در تحلیل دینامیکی طیفی ، پاسخ سازه ترکیبی از نتایج مودهای ارتعاشی مختلف سازه است. هر مود ارتعاشی دارای یک درصد جرم مودی موثر نسبت به کل جرم مودی سازه است. هر مود ارتعاشی به نسبت این جرم موثر ، سهمی از پاسخ کلی سازه خواهد داشت.
2️⃣ در سازه های منظم ، معمولاً اکثریت جرم موثر در مود اول متمرکز خواهد شد و رفتار کلی سازه متاثر از همین مود خواهد بود.
3️⃣ در مود اول ارتعاشی برای این سازه ها رفتار مورد انتظار به این گونه است که نیروی جانبی و جابه جایی مطلق و نسبی طبقات همگی در یک جهت میباشد و طبعاً نیروی برشی طبقات نیز از بالا به سمت پایین حالت افزاینده خواهد داشت.
4️⃣با افزایش #نامنظمی و همچنین ارتفاع سازه ، #جرم_موثر مودی بین مودهای بیشتری توزیع میشود و اثر مودهای بالاتر بیشتر میگردد. در مودهای بالاتر ( و حتی بعضاً مود اول ) در این حالت ، رفتار سازه ، دیگر مشابه حالت قبل نیست و بعضاً جابه جایی نسبی و حتی مطلق سازه و مقادیر نیروهای جانبی طبقات در ارتفاع سازه در یک جهت نخواهند بود. به بیان دیگر ممکن است نیروی جانبی یک طبقه نسبت به طبقه مجاور بر خلاف جهت هم بوده و حالت کاهنده پیدا کند و این باعث میشود که بر خلاف انتظار در آن مودهای ارتعاشی ، برش طبقات پایین بعضاً کمتر از برش طبقات بالا باشد.
5️⃣ کلیه خروجی های نرم افزار ، ترکیب نتایج مودهای مختلف میباشد. این ترکیب میتواند به روش SRSS و یا CQC باشد. با این روش ترکیب ، کلیه خروجی هایی که نرم افزار ارایه میدهد اولاً مثبت خواهد بود و ثانیاً کلیه نتایج در مقایسه با قدر مطلق نتیجه متناظر در هر مود، عدد بزرگتری خواهد بود.
6️⃣ حال در نظر بگیرید که در یک سازه که اثرات مودهای بالاتر در آن قابل توجه است ، برش یک طبقه به دلیل اثر کاهنده نیروهای تراز پایینتر ، بیشتر از طبقه زیر خود باشد. وقتی که این نتایج با مودهای دیگر ترکیب میشوند ، این امکان وجود دارد که به دلیل نیروی برشی بالاتر در طبقات بالاتر برای برخی مودها ، نتیجه حاصل هم به همین شکل باشد و برش طبقه ای از طبقه مجاور در زیر خود بزرگتر به دست آید. طبعاً در این حالت اگر بخواهیم از تفاضل نیروهای برشی به دست آمده به نیروی جانبی هر طبقه در حالت USER LOAD برسیم ، با عددی منفی مواجه خواهیم شد.
7️⃣ اصولاً اعمال هر عملیات جمع و تفریق بر روی نتایج خروجی نرم افزار ، ناشی از تحلیل طیفی با توجه به اینکه این نتایج از ترکیب نتایج مودهای مختلف به روش SRSS و یا CQC میباشند ، نمیتواند به نتیجه ای درست و قابل اطمینان منجر گردد. تبدیل نتایج تحلیل دینامیکی به نیروهای جانبی به صورت USER LOAD فقط یک روش تقریبی است که جهت ساده سازی محاسبات انجام میشود. طبعاً اگر دنبال روش صحیح و دقیقتر برای محاسبات باشیم ، لازم است به جای به دست آوردن نیروی جانبی طبقات به روش تفاضل برش طبقات (حاصل از برش های ترکیب شده به روش مودی )، ابتدا نیروی جانبی طبقات برای هر مود ارتعاشی استخراج گردد و سپس این نتایج به روش مناسب ( مثلاً SRSS یا CQC ) با هم ترکیب گردند. برای این منظور لازم است از مودهای ارتعاشی که لااقل 90 درصد جرم موثر لرزه ای سازه را پوشش میدهند، ترکیب بارهایی ساخته شوند. هر ترکیب بار شامل فقط یک مود ارتعاشی خواهد بود. سپس برای هر کدام از این ترکیب بارها ابتدا برش طبقات و سپس از تفاضل مقادیر برش ، نیروی جانبی طبقات استخراج گردد و این نتایج سپس با هم ترکیب گردند. به جهت ساده سازی و با کمی اغماض میتوان برای ترکیب از روش SRSS استفاده کرد که محاسبات ساده تری هم دارد و به صورت دستی هم قابل انجام است. طبعاً لازم است ضرایب ترکیب بارها برای تمام مودها یکسان بوده و در نهایت کل نتایج به دست آمده در یک ضریب ثابت به نحوی ضرب گردد که مقدار برش پایه در این حالت با مقدار مورد نظر بعد از همپایه سازی یکسان گردد. طبعاً این روش دارای مشکلاتی بوده و استفاده از آن زمانبر خواهد بود. در مواردی که رفتار سازه دارای پیچیدگی است ، از جمله حالتی که با برش منفی مواجه هستیم شاید این روش دارای توجیه باشد.
🆔 @jafariar



🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : در طراحی یک ساختمان بتنی همراه با #دیوار_برشی ، در صورتیکه دیوار برشی ما تنها به یک ستون متصل باشد و به ستون دیگر نرسد در این صورت نیمی از تیر ما داخل دیوار برشی قرار میگیرد و نیمی از آن خارج از دیوار برشی . نحوه تعریف ، مدلسازی و طراحی تیر در نرم افزار #ETABS به چه صورت هست ؟
✅ پاسخ : در این حالت تیر را به صورت دو تکه مدل نمایید. قسمتی از تیر که داخل دیوار است به عنوان یک المان و قسمتی که خارج از دیوار برشی است هم به صورت المان دیگر. باید توجه نمود که قسمتی که داخل دیوار قرار میگیرد با توجه به سختی بالای دیوار ، عملاً مشابه یک قطعه صلب عمل مینماید و رفتار آن با قسمت بیرون از دیوار متفاوت خواهد بود. در این حالت قسمت بیرونی دیوار عملاً همانند یک تیر مجزا عمل مینماید و بهتر است به صورت مجزا مدل گردیده تا نتایج طراحی آرماتور این تیر نیز به صورت مستقل برای ابتدا ، وسط و انتهای آن گزارش گردد. البته باید توجه نمود که اگر طول این قطعه بیرونی از تیر ، کم باشد، سختی این قطعه نیز بالا رفته و جذب نیروی زلزله در آن زیاد میشود و ممکن است نیروی برشی زیادی در آن ایجاد گردیده و نیاز به مقطع با سایزی بالا باشد. حتی الامکان بهتر است از چنین وضعیتی احتراز گردد. برای حذف اثر نامناسب این تیر کوتاه بر سازه میتوان قسمت بیرونی دیوار را با یک تیر فلزی و اتصال مفصلی به ستون بتنی و دیوار برشی ( و البته در نظر گرفتن دتایل مناسب اتصال به ستون و دیوار برشی بتنی ) جایگزین نمود. باید توجه نمود که قسمتی از تیر نیز که داخل دیوار برشی قرار میگیرد هم در حضور دیوار برشی عملاً به دلیل صلبیت نسبی آن ، در آن لنگر و نیروی برشی قابل توجهی ایجاد نمیشود. اگر سیستم #دوگانه باشد و هدف تامین مقاومت لازم برای #قاب_خمشی در فایل 25 درصد هم باشد، با توجه به اینکه باید از #سختی #المان_مرزی دیوار برشی ( یا ستون متصل به دیوار برشی ) در این فایل صرفنظر گردد ، عملاً اتصال این تیرها به المان مرزی دیوار که همانند ستون عمل میکند نیز حالت مفصلی پیدا کرده و عملاً کاربرد خاصی در تحمل بارهای لرزه ای نخواهد داشت. پس اصولاً استفاده از تیری با این مشخصات در داخل دیوار برشی در اکثر موارد فاقد توجیه میباشد.
🆔 @jafariar


🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : در #مبحث_ششم مقررات ملی ساختمان ، مقدار #بار_زنده برای اتاق های محل تجمع و راهروهای مرتبط با آن ، در ردیف 4-2 از جدول 6-5-1 برابر 5 کیلونیوتن بر متر مربع ( تقریباً 500 کیلوگرم بر متر مربع ) ذکر شده است. آیا این موضوع شامل اتاق پذیرایی در کلیه ساختمان های مسکونی خواهد شد؟
✅ پاسخ : این موضوع به طور مشابه در آیین نامه #ASCE نیز وجود دارد ( به طور مثال همین مورد در Table 4.3-1 از ASCE 7-16 نیز دیده میشود ) . قضاوت در این مورد بستگی به این دارد که اتاق پذیرایی ساختمان ، به عنوان یک اتاق عمومی با امکان تجمع ( مثلاً به دلیل برگزاری میهمانی های عمومی ) در نظر گرفته شود و یا اینکه یک فضای خصوصی برای ساکنین آپارتمان و بدون احتمال تجمع افراد. تصمیم گیری در این مورد طبعاً در همه موارد به یک شکل نخواهد بود و حاوی قضاوت مهندسی و البته ترجیحاً کسب نظر از مهندس طراح معمار خواهد بود. طبعاً در صورت احتمال تجمع در این اتاقها و احتمال استفاده عمومی ، لازم است که بار زنده آنها و راهروهای عمومی ارتباطی آنها به 5 کیلونیوتن بر متر مربع افزایش یابد. قابل ذکر است که در صورت تجاوز بار زنده از مقدار 4 کیلونیوتن بر متر مربع ، مطابق بند 6-5-2-2 از مبحث ششم میتوان مقدار بار مربوط به دیوارهای تقسیم را صرفنظر کرد. این موضوع تا حدی میتواند جبران اضافه بار زنده در نظر گرفته شده برای اتاقهای پذیرایی و راهروهای منتهی به آن ( با فرض احتمال تجمع در این اتاقها ) باشد.
🆔 @jafariar



🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : در یک پروژه پیمانکاری بر اساس #فهرست_بها ، به درخواست #کارفرما پیمانکار مکلف به انجام کار در شیفت شب میشود. نحوه محاسبه اضافه بها پرداختی به پیمانکار به دلیل کار در شب به چه شکل خواهد بود؟
✅ بحث #کار_در_شب ، در #نشریه_4311 ( موافقتنامه ، شرایط عمومی و شرایط خصوصی #پیمان ) و به طور خاص در ماده 25 از شرایط عمومی ذکر گردیده است. بر اساس ماده 25 از #شرایط_عمومی_پیمان ، 4 حالت ممکن است در مورد کار در شب پیش آید :
🔺 الف - در برنامه تفصیلی پیش بینی شده باشد
🔺 ب- به دلیل تاخیرهای #پیمانکار و جهت جبران آنها از طرف کارفرما به پیمانکار تکلیف شده باشد.
🔺 ج - اگر به تشخیص مشاور ، پیمانکار توان اتمام کار در مدت پیمان را نداشته و نیاز به شیفت شب جهت پیشرفت کار طبق برنامه زمابندی باشد ، با تایید #کارفرما ، پیمانکار بدون حق ادعای اضافه بها مکلف به انجام کار در شب خواهد بود.
🔺 د - اگر به تشخیص مشاور ، خارج از قصور پیمانکار ، امکان اتمام پروژه در مدت پیمان نباشد، با تایید کارفرما ، انجام بخشی از کار در شب انجام میشود. در این حالت اضافه بهای ناشی از انجام کار در شب به پیمانکار پرداخت میشود.
✅ از موارد 4 گانه بالا جز در مورد آخر ، #اضافه_بها به پیمانکار پرداخت نمیشود. در مورد حالت آخر ، پیمانکار اضافه هزینه های مربوط به کار در شب را ( با رعایت ضوابط قانون کار برای کار در شب ) محاسبه مینماید. این اضافه بها بعد از تایید مشاور و تصویب کارفرما قابل پرداخت خواهد بود.
✅ اگر کار در شب به دلیل در کار و اتمام زودتر از موعد پیمان باشد ، پرداخت اضافه هزینه به پیمانکار مطابق شرایط ماده 50 الف از #شرایط_خصوصی_پیمان ( در مورد پاداش تسریع کار به پیمانکار ) محاسبه و به پیمانکار پرداخت میشود.
✅ در صورتی که در ماده 50-الف از شرایط خصوصی پیمان ، در مورد اضافه پرداخت به پیمانکار به دلیل تسریع در کار چیزی بیان نشده باشد ، این موضوع به عنوان تجدید نظر در #نرخ_پیمان محسوب شده و کارفرما باید برای پرداخت هزینه تسریع به پیمانکار ، بر اساس بند ج لایحه قانونی راجع به اصلاح تبصره 80 قانون بودجه سال 1356 ، پس از اخذ مجوز لازم اقدام نماید. این بند به شرح زیر میباشد :
🔹 ..... شورای عالی فنی مرکب از سه نفر به پیشنهاد وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه و‌تصویب هیأت وزیران تشکیل و وظایف ذیل را عهده‌دار می‌گردد. [....]
🔺 ج - تجدید نظر در نرخ پیمانها در صورت لزوم و وجود توجیه کافی، مشروط بر آن که در قالب قرار قرارداد و ضوابط مربوط پیش‌بینی لازم برای ‌جزییات جبران هزینه و خسارات مورد بحث نشده باشد.
✔️تبصره 1 - در مورد پیمانهای مربوط به طرحهای عمرانی منطقه‌ای و خاص ناحیه‌ای، در صورتی که بار مالی ناشی از تجدید نظر در قیمتها از 20% مبلغ ‌اولیه پیمان و حداکثر از مبلغ ده میلیون ریال تجاوز ننماید، اختیارات شورای عالی فنی با شورای فنی استان که اعضای آن بعداً اعلام می‌گردد.
✔️ ‌تبصره 2 - در مورد پیمانهای مربوط به طرحهای عمرانی کشوری اختیارات فوق‌الذکر در صورتی که بار مالی ناشی از تجدید نظر در قیمت‌ها از 15%‌مبلغ اولیه پیمان و حداکثر از مبلغ پنجاه میلیون ریال تجاوز ننماید، با وزیر یا رییس دستگاه اجرایی و بیش از پنجاه میلیون ریال تا یکصد و پنجاه میلیون ‌ریال مشروط بر آن که از 10% مبلغ اولیه پیمان تجاوز ننماید با وزیر یا رییس دستگاه اجرایی و تأیید وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه خواهد‌بود.
🆔 @jafariar




🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


Репост из: گروه تخصصی سازه سازمان نظام مهندسی استان همدان
📝 #نامه #دیوان_عدالت_اداری به سازمان نظام مهندسی استان فارس در مورد #مجری_ذیصلاح : تاکید بر لزوم استفاده از خدمات #مجری ذیصلاح
🆔 @nezamhamedansaze


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : جهت مدلسازی و طراحی سازه با #سقف_شیبدار در #ETABS چه نکاتی باید رعایت شود؟
✅ پاسخ :
1️⃣ قسمت شیبدار سقف را #دیافراگم_نیمه_صلب ( Semi Rigid ) اختصاص دهید تا امکان انتقال نیروی محوری به تیرهای مورب سقف را داشته باشد. مدل در نظر گرفته شده برای المان سقف تا حد امکان باید به شرایط واقعی سقف نزدیک باشد تا بر اساس سختی آن ، توزیع نیرو بین المان سقف و تیرهای پیرامونی آن انجام گیرد. در صورت لزوم میتوان با ضرایب اصلاح سختی ، مدل سقف را به مدل واقعی نزدیک نمود.
2️⃣ برای #مشبندی سقف از حالت Default نرم افزار استفاده نگردد. چون المان سقف به حالت مورب میباشد، نرم افزار آن را به صورت المان Ramp خواهد شناخت و پیش فرض حالت مشبندی نرم افزار برای این المان ها مناسب نیست. در صورتی که توزیع نیرو دوطرفه است ( مثلاً سقف به صورت دال دوطرفه عمل نماید ) لازم است که مشبندی در هر دو جهت انجام گیرد و اگر سقف علمکرد یکطرفه داشته باشد ( انواع سقف های با تیرچه یکطرفه ) مشبندی فقط در یک جهت انجام شود ( در جهت عمود بر تیرچه ها و توزیع بار ) و در جهت دیگر مشبندی انجام نمیشود ( تعداد قطعات تقسیم برابر یک ر نظر گرفته شود).
3️⃣ تیرهای سقف به صورت مورب خواهند بود و طبعاً در آنها نیروی محوری ایجاد میشود و عملکرد آنها مشابه یک تیرستون و یا المان PMM ( شامل نیروی محوری و لنگر خمشی حول دو محور اصلی مقطع ) ایجاد میشود. در صورت بتنی بودن تیرها ، به آنها المان مشابه ستون اختصاص داده شود.
4️⃣ در صورت بتنی بودن تیرها ، لازم است که ضریب ترک خوردگی مناسب به آنها مشابه تیرها یا ستونها اعمال شود. این ضریب وابسته به این است که مقدار نیروی محوری فشاری ایجاد شده در آنها چقدر میباشد. مرز بین حالت عملکرد تیری و ستونی حالتی است که نیروی فشاری عضو 15 درصد حاصل ضرب سطح مقطع عضو در مقاومت فشاری بتن و ضریب جزئی ایمنی بتن است. نیروی محوری فشاری عضو در حالت ضریبدار محاسبه و کنترل میگردد.
5️⃣ در صورت فلزی بودن تیرها با توجه به مورب بودن آنها ، این تیرها به عنوان مهاربند تشخیص داده میشوند. در صورتی که استفاده از این تیرها فقط جهت تحمل بارهای ثقلی باشد ، ضوابط لرزه ای در طرح این تیرها غیرفعال شود.
🔺 در صورت تمایل به ساده سازی مدل و تبدیل سقف شیبدار به یک سقف مسطح ، این موضوع باید با احتیاط انجام گیرد. به طور مثال در صورتی که سیستم سازه ای قاب خمشی باشد ، با این ساده سازی ، سختی ستونهای آن طبقه دچار تغییر شده و این موضوع بر توزیع نیروهای جانبی و رفتار لرزه ای سازه تاثیرگذار خواهد بود. برای بقیه سیستم های مقاوم جانبی نیز این موضوع کم و بیش صادق میباشد.

🆔 @jafariar



🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


✳️ #پرسش_و_پاسخ ( برای #تازه_کارها )
✅ پرسش : در #ETABS 2016 آیا میتوان مقاطع ساخته شده با #Sectiondesigner را به روش ساخت فایل با فرمت #xml به یک فایل دیگر منتقل نمود ؟
✅ پاسخ : این روش برای مقاطع ساخته شده با Sectiondesigner جوابگو نیست. برای این منظور باید ابتدا این مقاطع را با یک مقطع دیگر ، مثلاً با مقطع I شکل معادل نمود و سپس به هر فایل دیگری که مورد نظر است ، منتقل نمود. روش کار به صورت زیر است :
1️⃣ برای هر مقطع ساخته شده به روش SD یک مقطع I شکل یا باکس و یا هر شکل دیگری به دلخواه ساخته میشود. عرض و طول این مقطع را نزدیک به مقطع اصلی وارد میکنیم و ضخامت اجزا به دلخواه به گونه ای وارد میشوند که این مقطع شرایط #فشردگی یا در صورت نیاز #فشردگی_لرزه_ای را ارضاء نماید.
2️⃣ از مقاطع معادل شده یک خروجی xml میگیریم و فایل xml را در یک ویرایشگر متنی باز میکنیم.
3️⃣ در فایل ETABS برای مقطع ساخته شده به روش SD ( سکشن دیزاینر ) مشصات مقطع را برداشت میکنیم. این مشخصات شامل مواردی مثل سطح مقطع ، ممان های اینرسی ، شعاع های ژیراسیون ، اساس مقطع الاستیک و پلاستیک و ... میباشد. برای هر مقطع این کار جداگانه انجام میشود و اعداد برداشته شده به طور مناسب در فایل XML برای مقطع معادل شده متناظر وارد میشود. دقت شود که اعداد با واحدی متناظر با واحد فایل xml برداشت و در آن وارد شود.
4️⃣ بعد از اینکه برای تمام مقاطع ، اعداد متناظر با مشخصات مقطع اصلی برداشت و در فایل با فرمت xml وارد شد، فایل را ذخیره کرده و در فایل ETABS جدید که انتقال مقاطع به آن مد نظر است، در قسمت ساخت مقاطع ، فایل xml را ایمپورت میکنیم. به این روش مقاطع ساخته شده به روش SD به فایل جدید نیز منتقل میشوند.
🆔 @jafariar




🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : این درسته که بگیم برای سازه های بتنی با پلان منظم بهتر از آنالیز دینامیکی با 85%یا90%برش پایه استفاده کرد ولی در سازه های نامنظم بهتر است از حالت استاتیکی استفاده کنیم؟ کلا در چه مواردی آنالیز دینامیکی به نفع و اقتصادی ست؟
✅ پاسخ :
1️⃣ باید توجه نماییم که برای برخی از سازه ها اساساً استفاده از روش #تحلیل_استاتیکی_معادل مجاز نیست و لازم است به یکی از روشهای #تحلیل_دینامیکی ( به صورت طیفی یا تاریخچه زمانی ) مورد تحلیل قرار گیرند. پس در این موارد اساساً انتخابی وجود ندارد.
2️⃣ در مواردی که استفاده از هر دو روش تحلیل استاتیکی معادل و #تحلیل_دینامیکی_طیفی مجاز میباشد نیز باید توجه نماییم که صرفاً قضاوت بر اساس مقدار برش پایه به دست آمده از این دو روش ( بعد از همپایه سازی ) معیار مناسبی نیست. علاوه بر برش پایه باید به #لنگر_پیچشی و #لنگر_واژگونی به دست آمده در سازه ناشی از این دو حالت نیز توجه گردد. ممکن است برش پایه به دست آمده از تحلیل دینامیکی بعد از همپایه سازی کمتر از مقدار متناظر با حالت استاتیکی باشد، اما به دلیل تاثیر مودهای پیچشی و غالب بودن اثر مودهای بالاتر ، لنگر پیچشی و لنگر واژگونی بیشتری به سازه اعمال شده باشد و این موضوع باعث تلاشهای اضافه در برخی عناصر مقاوم جانبی در سازه شده باشد. ضمن اینکه باید توجه داشت که در همپایه سازی برش پایه دینامیکی با استاتیکی باید فقط مولفه همجهت با تحریک زلزله مد نظر قرار گیرد و این موضوع باعث شود که یک مولفه اضافه در جهت متعامد وجود داشته باشد که این مولفه در تحلیل استاتیکی معادل وجود ندارد. برای سازه های نامنظم ، هم اثرات مودهای بالاتر قابل توجه تر است و هم اثر مودهای پیچشی ؛ ضمن اینکه برش پایه دینامیکی با درصد بیشتری از برش پایه استاتیکی #همپایه_سازی میشود. علاوه بر آن اثر مولفه متعامد نیز نسبت به حالت سازه منظم بزرگتر خواهد بود. بر این اساس در اکثر موارد استفاده از روش تحلیل دینامیکی طیفی ( به شرطی که روش استاتیکی برای آن مجاز باشد) نمیتواند باعث اقتصادی شدن طرح گردد. اما برای سازه های منظم استفاده از روش تحلیل دینامیکی در اکثر موارد میتواند تا حدی به اقتصادی شدن طرح کمک نماید. تصمیمگیری قطعی در این مورد باید با مشاهده نتایج هر دو روش و مقایسه آنها با هم انجام گیرد.
🆔 @jafariar



🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : #بادبند در طبقه #خرپشته هم باید نصب شود یا خیر ؟ اگر نصب شود چون بصورت تک هست آیا ایجاد پیچش نمی کند ؟
اگر نصب نشود امکان ندارد در زلزله قاب خرپشته کاملا گسیخته شود ؟
✅ پاسخ : به صورت منطقی تامین پایداری جانبی کلیه اجزای تشکیل دهنده یک ساختمان ضروری است. این موضوع شامل خرپشته نیز میباشد.
🔹اگر #جرم_موثر_لرزه_ای طبقه خرپشته بیشتر از 25 درصد جرم موثر لرزه ای طبقه بام باشد، باید آن را مشابه یک طبقه مجزا در نظر گرفت و ارتفاع سازه جهت محاسبه زمان تناوب تجربی را تا روی طبقه خرپشته در نظر گرفت و طبعاً یک نیروی جانبی نیز به این تراز باید اختصاص داد و برای انتقال این نیرو نیز باید سیستم مقاوم لرزه ای نظیر مهاربند ، قاب خمشی ، دیوار برشی و ... در این طبقه پیش بینی گردد. سیستم مقاوم جانبی پیش بینی شده باید به گونه ای باشد که خرپشته در هر دو جهت و همچنین در برابر لنگر پیچشی دارای پایداری لازم باشد.
🔹اگر جرم موثر لرزه ای خرپشته کمتر از 25 درصد جرم موثر لرزه ای طبقه بام باشد، تراز روی بام جهت محاسبه زمان تناوب تجربی سازه باید در نظر گرفته شود. در توزیع نیروی زلزله در ارتفاع ساختمان ، در این حالت نیازی نیست که خرپشته یک تراز مستقل در نظر گرفته شود و نیروی زلزله را میتوان تا تراز بام توزیع نمود و جرم موثر لرزه ای خرپشته را نیز به جرم موثر لرزه ای بام اضافه نمود. در صورتی که ساختمان 8 طبقه یا بیشتر و یا با اهمیت خیلی زیاد و زیاد باشد، لازم است که ضوابط فصل 4 #آیین_نامه_2800 در مورد خرپشته به عنوان یک عضو غیرسازه ای الحاقی لحاظ گردد. در صورتی که خرپشته با سازه به صورت پیوسته باشد ( به طور مثال ستون خرپشته در طبقه پایین نیز ادامه یافته باشد ) لازم است که به عنوان جزیی از سازه اصلی مدلسازی و مورد تحلیل قرار گیرد و طبعاً نیاز است که بار لرزه ای نیز در مدل اصلی به خرپشته اعمال گردد.
🔹در حالتی که خرپشته تراز مستقل نیست و سازه نیز شامل ضوابط فصل چهارم آیین نامه 2800 نمیگردد، متاسفانه در مورد نحوه برخورد با خرپشته صراحتی در آیین نامه 2800 وجود ندارد. از طرفی بر اساس منطق باید هر جزء سازه ای و غیرسازه ای دارای پایداری لازم در برابر بارهای جانبی باشد و از طرف دیگر هیچ ضابطه ای برای این موضوع در این حالت پیش بینی نشده است. در این حالت با روشی محافظه کارانه میتوان تراز زلزله را تا تراز خرپشته افزایش داد ( بدون آنکه در زمان تناوب تجربی سازه تغییری ایجاد گردد ) و به خرپشته نیز نیز بار جانبی اختصاص داد و طبعاً در این حالت نیز لازم است که سیستم مقاوم جانبی برای طبقه خرپشته پیش بینی گردد. در صورت عدم پیوستگی خرپشته با بام میتوان در جهت اطمینان از ضوابط فصل چهارم آیین نامه 2800 نیز استفاده نمود. در صورتی که به هر دلیل امکان تعبیه سیستم مقاوم جانبی در خرپشته وجود نداشته باشد و پیوستگی بین خرپشته و سازه موجود باشد، میتوان از عملکرد کنسولی ستونهای خرپشته برای تحمل بارهای جانبی کمک گرفت و ستون خرپشته را به گونه ای طراحی نمود که برای لنگر ایجاد شده در آن در محل اتصال به ستون طبقه بام جوابگو باشد.
در بین صاحبنظران بعضاً این نظر هم وجود دارد که خرپشته را از هرگونه ضابطه لرزه ای بی نیاز میدانند و برای خرپشته نقشی مشابه یک میراگر در نظر میگیرند که میتواند بخشی از نیروهای لرزه ای را در خود مستهلک نماید و با فرض تخریب نیز به دلیل اهمیت کمتر آن نسبت به دیگر اجزای اصلی ساختمان ، مشکل حادی به وجود نمی آید و میتوان آن را بعد از زلزله دوباره بازسازی نمود.
🆔 @jafariar



🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
🎥 #فیلم : آموزش انتقال مقاطع ساخته شده در یک فایل #ETABS 2016 به یک فایل دیگر با کمک فرمت xml
تهیه و تنظیم : احمدرضا جعفری
🆔 @jafariar


✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : برای کاهش مقطع در ستون های بتنی از یک نسبت یک به شش استفاده میشه،دلیل استفاده از این نسبت چیه چرا این نسبت کوچکتر از یک به شش نیست؟
✅ پاسخ : نیرویی که در #میلگرد ایجاد میشود در تئوری یک نیروی محوری کششی یا فشاری است. در هر نقطه دلخواه از مقطع میلگرد ، باید تعادل استاتیکی مقطع برقرار باشد. وقتی میلگرد به صورت مستقیم اجرا میشود، نیرویی که در هر تکه از میلگرد ایجاد میشود، با فرض آنکه این نیرو به صورت محوری باشد، با نیروی محوری سمت مقایل میلگرد و نیروی ناشی از تنش تماسی بین میلگرد و بتن مجاور که آن هم در راستای میلگرد است ، در تعادل قرار میگیرد. در قسمتی که میلگرد خم میشود همراه با خم شدن میلگرد ، نیروی محوری ایجاد شده در میلگرد نیز دچار تغییر زاویه میشود. در این حالت در محل تغییر زاویه ، دیگر رابطه تعادل نیروها با فرض محوری بودن نیروی میلگرد و تنش تماسی بین میلگرد و بتن برقرار نخواهد بود و نیروهایی در راستای عمود بر راستای میلگرد ایجاد میشود. هر چقدر تغییر ناگهانی زاویه میلگرد بیشتر گردد، این نیروی عمود بر راستای میلگرد هم بیشتر میشود. این نیروی اضافه میتواند باعث ایجاد ترک در #بتن گردد و به همین جهت لازم است با محدود کردن شیب میلگرد در ناحیه تغییر سایز #ستون_بتنی از این موضوع جلوگیری گردد.
🆔 @jafariar


🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907


SSEC_TIP_96.pdf
855.4Кб
🔹 Steel tips: Seismic Detailing of Gusset Plates for Special Concentrically Braced Frames
🆔 @jafariar


ادامه از بالا ☝️☝️
🔟در مرحله آخر باید نسبت های عرض به ضخامت در لبه های آزاد ورق گاست پلیت محاسبه و با مقادیر مجاز آن بر اساس ضابطه کمانش موضعی ، کنترل گردد. مقدار مجاز برای این موضوع در نشریه 264 ذکر گردیده است. در صورت عدم تامین این ضابطه یا باید ضخامت ورق افزایش یابد و یا اینکه در لبه آزاد ورق از #سخت_کننده استفاده گردد. ورق سخت کننده عمود بر ورق گاست پلیت اجرا میشود.
🔹برای جزییات بیشتر در زمینه طراحی این اتصال میتوان به نشریه 264 و یا فایل راهنمای زیر مراجعه نمود :
Steel tips: Seismic Detailing of Gusset Plates for Special Concentrically Braced Frames
این فایل در ادامه قابل دانلود است 👇👇👇
🆔 @jafariar




🔺 آگهی :
دوره آنلاین طراحی سازه های بتن آرمه در ETABS 2016 مطابق آخرین ضوابط مقررات ملی و آیین نامه ACI
https://t.me/jafariar/907

Показано 20 последних публикаций.

613

подписчиков
Статистика канала