📝 ایران و «مصلحت درازمدت» در سیاست خارجی
ا➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ا
👤 مهرداد خوانساری
ا➖➖➖➖➖ا
◀️ گرچه با گذشت زمان، ما شاهد قدری انعطاف در برخی زمینههای مربوط به سیاست داخلی بویژه در رابطه با مسائل اقتصادی و فرهنگی بودهایم، ولی خطوط کلی سیاست خارجی ایران تغییر نکرده است و مسئولان حکومت اسلامی، امروز همچنان وارث شعارهائی از قبیل «مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل» هستند که نه میتوانند آنها را دور بریزند و نه قادرند کوچکترین استفادهای برای تحریک افکار عمومی و کسب حمایت از سوی مردم و یا پیشبرد مقاصدشان از آنها به عمل آورند.
◀️ مسئولان دو حکومت انقلابی قرن بیستم ـ کوبا و چین ـ بقاء حکومتهایشان را در پایان دادن به انزوا از جامعه بین المللی و پیوستن به «دهکده جهانی» تشخیص دادهاند و تامین منافع و بخصوص بهبود اوضاع اقتصادیشان را در بازسازی روابطشان با بازارهای بینالمللی و آمریکا پایهگذاری نمودهاند. در این میان، میتوان به کشور ویتنام نیز اشاره کرد که بعد از دو دهه جنگ چریکی با آمریکا که به مرگ بیش از یک میلیون شهروند آن کشور و بیش از ۶۰ هزار سرباز آمریکائي انجامید، نهایتا توانست به نوعی با آمریکا کنار آید و از آن طریق، موجبات بازسازی و رونق اقتصادی کشورش را هموار کند.
◀️ ابعاد دشمنی میان آمریکا و چین کمونیست به مراتب از آنچه که میان ایران و آمریکا پیچیدهتر و عمیقتر بوده است؛ افزون بر اینکه آن دو کشور به مدت سه سال در شبه قاره کره (۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳)، درگیر جنگ مهلکی بودند که بیش از ۵۰هزار آمریکائی و ۱۸۰هزار چینی کشته به جای گذاشت.
◀️ حراست از منافع ملی ایران در اوضاع و احوال بحرانی امروز ایجاب میکند که دستگاه دیپلماسی ایران روش دیگری را در قبال آمریکا و اسرائیل بکار گیرد. این بدان معنی نیست که ایران از توقعات مشروعش در ارتباط با این کشورها صرفنظر کند و یا کوتاه بیاید؛ ولی میتواند لحنش را تغییر دهد و شعارهای «مرگ بر این و مرگ بر آن» را کنار بگذارد.
◀️ ضمن اینکه هر دولتی در ایران باید از حق مردم مظلوم فلسطین در مقابل فشارهای غیرقابل قبول اسرائیل دفاع و ایستادگی نماید (همانطور که رژیم پیشین این ماموریت را در گذشته بطور پیگیر انجام می داد)، مقامات جمهوری اسلامی باید این موضوع را دریافته باشند که حاصل حمایت آنها از حماس و دولت خودگردان فلسطین این بوده است که حماس از همان روزهای اول جنگ داخلی علیه اسد در سوریه بطور علنی علیه ایران موضع گرفت و محمود عباس که از او به عنوان یک چهره معقول در میان فلسطینی ها نام برده میشود، حمایت و پشتیبانی خود را نه از حکومت اسلامی ایران و مواضعش در قبال اسرائیل بلکه از سازمان مجاهدین خلق که به نوعی مورد حمایت همان نیروهای ضد فلسطینی است، اعلام نمود.
◀️
◀️ امروز با توجه به دشمنیهای علنی کشورهای عربی، به ویژه عربستان سعودی و امارات که با بودجههای سنگین، آمریکا و کشورهای غربی را علیه ایران تحریک و «لابی» میکنند و خواستار تضعیف اقتصادی و استراتژیکی هرچه بیشتر و حتی تجزیه ایران نیز هستند، ایجاد همسوئی و نزدیکی با تنها کشورهای غیر عرب منطقه ـ یعنی ترکیه و اسرائیل ـ باید قاعدتا از اولویت خاصی برخوردار باشد.
◀️ در گذشته نظام پیشین به لحاظ نزدیکیاش با اسرائیل مورد نکوهش قرار میگرفت و متهم بود که با روابط «دو فاکتوی» ایران و اسرائیل (برخلاف ترکیه که اسرائیل را از ابتدای تاسیس در سال ۱۹۴۸ به رسمیت شناخت) به نوعی به جهان عرب بیاعتنایی میکند که به لحاظ حفاظت از حق و حقوق پایمال شده مردم فلسطین با اسرائیل در ستیز بودند. ولی امروز، ماجرا صورت دیگری دارد و اسرائیل نه تنها در ستیز با هیچ دولت عربی نیست، بلکه از روابط نزدیک علنی و غیر علنی با عمدهترین آنها از قبیل مصر و اردن و عربستان سعودی و امارات برخوردار است.
◀️
◀️ متاسفانه حاصل سیاستهای غیر قابل توجیه حکومت اسلامی ایران در گذشته این بوده که «طبیعیترین متحد منطقهای ایران، یعنی اسرائیل» را وادار سازد تا با «طبیعیترین دشمنانش در منطقه، یعنی اعراب» علیه مصالح ایران و ایرانی قدم به پیش گذارد. بدیهی است که ادامه چنین روندی نمیتواند به «مصلحت دراز مدت ایران» در منطقه و جهان باشد، بخصوص اینکه حل مشکلات ایران با آمریکا و غرب نیز به نوعی در گرو ایجاد نوعی روابط معقول با اسرائیل است.
💬 درمورد این مقاله 1 نظر داده شده، نظر شما چیست؟ 👈
@mihansitebothttp://mihan.net/1397/03/20/1444/🌐 Mihan.net 🙂
@mihansitebot