ماه‌نامه سرمشق


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


ماه‌نامه فرهنگی اجتماعی سرمشق

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


🔻«نامه‌هایی به پیشی» در بین همه کارهایی که تا حالا نوشته‌ام کار متفاوتی است؛ یعنی حتی برخلاف عقاید داستانی خودم نوشته شده است. چون من شخصاً معتقدم که رمان باید قصه داشته باشد در حالی که نامه‌هایی به پیشی از این قاعده که در همه رمان‌های خودم به چشم می‌خورد پیروی ﻧمی‌کند. نامه‌هایی به پیشی نقد خود من است به سنت‌ها. مخصوصاً سنت در زمینه ازدواج؛ و روابط آدم‌ها با یکدیگر. ترکیبی از اتفاقات روزمره واقعی که برای خودم اتفاق می‌افتادند با تخیل که سعی کردم با استفاده از تکنیک‌های پست‌مدرن این داستان را بنویسم؛ و ارجاعاتی به کتاب‌های دیگر خودم هم در این رمان به چشم می‌خورد مثلاً به رمان «افغانی کشی » که چاپ شده و کتاب «دل‌مشغولی با من» که هنوز چاپ نشده است.

🔸از گفت‌وگوی حامد حسینى پناه کرمانى با محمدرضا ذوالعلی (برای من ماهیت عشق سؤال است) / بخش ادبیات / سرمشق شماره بیست و دوم🔸

عکس: فاطمه یوسف‌زاده


http://yon.ir/FO9oD

@sarmashqmag


🔻من از کار کردن با این بچه‌ها چیزهای عجیب و دوست‌داشتنی نصیبم شد. بچه‌ها خودشان اعتراف می‌کنند که بعد از اینکه پدر و مادرشان بازی آنها را روی صحنه دیدند، احساسشان نسبت به آنها عوض شده و حتی رابطه‌شان نیز بهتر شده است. این برای من خیلی باارزش است. به نظر من اگر هر کسی هوای فقط یک نفر دیگر غیر از خودش را داشته باشد، ما دیگر بی‌مهری نداریم. من فکر می‌کنم ما نسبت به یکدیگر مسئولیم و دین داریم، مخصوصاً ما هنرمندان. خوشحالی و تغییر مثبت این بچه‌ها برای من مایه دل‌خوشی است. حالا دیگر ما مثل یک خانواده هستیم که از هم باخبریم. من با همه این دردها آشنا هستم. خیلی‌ها همین سؤال را از من می‌پرسند. می‌گویند تو که این‌همه بی‌مهری دیدی چرا همچنان ماندی و باز داری کار می‌کنی؟ ما که در وادی هنر کار می‌کنیم خیلی جاها احساس بر منطق‌مان غلبه می‌کند. اگر غیر از این باشد اسممان هنرمند نیست.


🔸از گفت‌وگوی سکینه عرب‌نژاد و وجیهه کشاورزی با محسن میرزایی؛ کارگردان و بازیگر (تئاتر معلولین؛ معجزه‌گر و درمان‌کننده)/ بخش تئاتر / سرمشق شماره بیست و دوم🔸

🔺تنظیم: سکینه عرب‌نژاد
🔻عکس: مژده موذن‌زاده


http://yon.ir/lVO9w

@sarmashqmag


✔️شماره‌ی جدید ماه‌نامه‌ی سرمشق به زودی منتشر می‌شود.

@sarmashqmag


🔻در آثار بیضایی، اغلب حضور زن قهرمان یا زن اسطوره‌ای برجسته و واضح است. در اکثر مواقع، زنان نقش قهرمانانی قدرتمند را ایفا می‌کنند که به‌تنهایی برای هدفشان می‌جنگند. زنی که رنج‌ها بر او تحمیل می‌شود و در برابر این رنج‌ها، طغیان می‌کند. او در مسیر این طغیان ملامت می‌شود، تنها می‌ماند، مرارت می‌کشد و سرانجامی تراژیک در انتظار اوست، امّا با همۀ این احوالات پیش می‌رود و از رفتن بازنمی‌ماند


🔸از یادداشت عطیه حجت بر کتاب فیلم‌نامۀ «آهو، سلندر، طلحک و دیگران» نوشتۀ بهرام بیضایی / بخش سینما / سرمشق شماره بیست و دوم🔸


http://yon.ir/XIN21

@sarmashqmag


🔻آرت بوک‌ها کتاب‌هایی‌اند که به نوعی گزارشی از پیشروی فیلم یا انیمیشن‌اند و فضاها و مکان‌های فیلم، تم رنگی و شخصیت‌ها را با نوشته‌هایی به همراه عکس‌ها، طراحی‌ها و نقاشی‌ها، به نمایش می‌گذارند. آرت بوک‌ها جنبۀ تجاری و تبلیغاتی نیز دارند. بخشی از این کتاب، کانسپت‌ها هستند که به جزییات فضای یک صحنه می‌پردازند و چیدمان عناصر حاضر در یک صحنه را با طراحی و نقاشی به نمایش می‌گذارند.

🔸از یادداشت احسان شعبانیان دربارۀ کاربرد گرافیک در سینما/ سرمشق شماره بیست و دوم🔸


http://yon.ir/xpYug

@sarmashqmag


🔻فیلترینگ در مفهوم گزینشگری هوشمندانه در استفاده از رسانه‌ها، نیاز شهروندان است. در این نوع فیلترینگ که می‌توان از آن به‌عنوان گزینشگری درونی و خود مدیریت‌شده رسانه (ابزار و محتوا) نام برد، با ارتقای دانش و مهارت شهروندان، و اعتماد به آنها همراه با گشودگی‌های ارتباطی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی؛ دسترسی و استفاده از رسانه‌های مختلف به سمت ارتقای مشارکت مردم‌سالارانه در کنار احترام به حق انتخاب و دسترسی آزاد به اطلاعات سوق می‌یابد.
حذف رسانه‌ها نه شدنی و نه عاقلانه است. از سویی بهتر است به جای حذف فیزیکی خود از این فرهنگ، فرایند جریان پیام‌ها را مدیریت کرده و با توجه به جنبه‌های مسائل روانشناختی و فرهنگی از آن استفاده کنیم. یعنی باید یک راهنمای خودکار در ذهن به کار انداخت تا بتوان با پردازش پیام‌ها، از صحت و سقم پیام‌ها آگاه شد.

🔸از یادداشت عباس تقی‌زاده، روزنامه‌نگار و دکترای علوم ارتباطات (فیلترینگ درونی)/ سرمشق شماره بیست و دوم🔸


http://yon.ir/6p9Sl

@sarmashqmag


🔻ما آخرین نسلی هستیم که می‌توانیم بقایای فرهنگ شفاهی را به آیندگان منتقل کنیم این انتقال قبل از هر چیزی وظیفۀ مردم‌شناس‌هاست وظیفۀ جامعه‌شناس‌هاست متأسفانه در این حوزه اصلاً کار نشده است. در کرمان فقط مرحوم دکتر روح‌الامین به این پرداخت و آن هم در یک حوزه‌ای محدود نسبت به کل ساختار فرهنگی و در حوزۀ تاریخ هم استاد باستانی پاریزی در حوزه‌های دیگر هیچ.
این‌همه دانشکدۀ ادبیات چه می‌کنند؟
این‌همه جامعه‌شناس چه می‌کنند؟ این‌ها می‌بایست از طریق رسانه‌های مختلف این ذخایر را منتقل می‌کردند و نکردند حاملین این ذخایر در حال حاضر آدم‌هایی هستند بالای ۷۰ یا ۸۰ سال. این‌ها اگر فوت نکرده باشند اگر آلزایمر نگرفته باشند زمان اندکی فرصت داریم که بیاییم و آن فرهنگ غنی و پرعیار را از آنها بشنویم و از آن استفاده کنیم
شما وقتی برای دیدن اهرام مصر می‌روید به لحاظ فیزیکی یک تعداد سنگ چیده شده روی هم به شکل یک هرم هست یا در روم و آتن و هر جای دیگر، هیچ جهانگردی به خاطر دیدن سنگ و خشت و گلِ به آن جاها سفر نمی‌کند بلکه به خاطر فرهنگ و معنای پشت آن و چیزی که آن را شکل داده است به آنجا می‌رود ما هیچکدام از بناهای تاریخی‌مان یک شناسنامه ندارند قلعه دختر آنچنان ظرفیتی دارد که روی آن می‌توان هزار افسانه ساخت؛ و صدها افسانه هم داشته. این افسانه‌ها کجایند؟ افسانه‌هایی که راجع به ارگ بم داشتیم کجایند؟


🔸از گفت و گوی کیمیا سعیدی با مهدی محبی کرمانی / بخش ادبیات/ سرمشق شماره بیست و دوم🔸


عکس: مژده موذن‌زاده


http://yon.ir/fbmY1

@sarmashqmag


🔻فیلم (پترسون) یک الگو برای مبارزه با جامعۀ امروزی اِمریکاست که پر از تکنولوژی و فساد و سیاست است. جامعۀ اِمریکایی پر از روزمررگی است که مفهوم انسان در آن از بین می‌رود. انسان سخت‌ترین آینده را در پیش دارد ولی با ساده زیستی و آلوده نشدن به هنجارهای مدرن می‌تواند در آرامش به زندگی خود ادامه دهد. در این فیلم نشان دایره را همه‌جا می‌توان دید. دایره به معنای تمامیت و جاودانگی است و در معنای زمانی‌اش چرخش زندگی و تکرار را یادآور می‌شود.


🔸از یادداشت پوریا صدری زاده ( نگاهی به فیلم «پترسون» ساختۀ «جیم جارموش») / بخش سینما/ سرمشق شماره بیست و دوم🔸


yon.ir/Pn1BK

@sarmashqmag


🔻حتی والدین می‌ترسند که اگر فرزندشان را به این مرکز بیاورند، اَنگ اُتیسم بخورد! درواقع خانواده‌ها نمی‌خواهند مشکل کودک‌شان را بپذیرند. برخی هم می‌گویند اگر بچه‌مان به مرکز بیاید، در تعامل با سایر بچه‌های مبتلا به اُتیسم، کارهای آن‌ها را الگوبرداری می‌کند!

✔️یارانه‌ای که در حال حاضر بهزیستی به‌ازای هر کودک مبتلا به اُتیسم می‌دهد به هیچ وجه کفاف هزینه‌های آن‌ها را نمی‌دهد. در کلینیک‌های توان‌بخشی برای هر یک از جلسات کاردرمانی، گفتاردرمانی و رفتاردرمانی به‌طور جداگانه 50 هزار تومان گرفته می‌شود؛ یعنی حضور کودک در این سه کلاس روزانه 150 هزار تومان برای خانواده‌ها هزینه در بر دارد.

✔️ما به‌شدت به کمک و مشارکت خیّران در بخش‌های مختلف نیاز داریم؛ مثلاً می‌توانند حامی یکی از بچه‌ها شوند و هزینه‌های درمان همان یک نفر را تقبل کنند؛ یا این‌که هزینه‌های یکی از مربیان یا همۀ آن‌ها را متقبل شوند. اصلاً نیاز نیست که پولی را به حساب مرکز بریزند؛ می‌توانند بعد از بازدید و هماهنگی، پول را مستقیماً به حساب مربیان بریزند.



🔸از گزارش فهیمه رضاقلى از نشانه‌ها تا هزینه‌ها و چالش‌های اتُیسم/ بخش جامعه/ سرمشق شماره بیست و دوم🔸

عکس: مژده موذن‌زاده


http://yon.ir/gOLu2

@sarmashqmag


شماره بیست و دوم ماه‌نامه فرهنگی‌اجتماعی «سرمشق» منتشر شد.

توزیع در:

✔️دکه های مطبوعاتی شهر تهران

✅کتابفروشی طاقچه / میدان کوثر، ابتدای بولوار نصر، محوطه شهرداری

✅نشر مانوش/ بولوار جمهوري اسلامي، بعد از سه‌راه هوانيروز، مجتمع برج اول، طبقه دوم، واحد 41

✅کتابفروشی شهرکتاب/ خیابان شریعتی، نرسیده به چهارراه کاظمی

✅کتابسرای اردیبهشت/ خیابان شریعتی- رو به روی سه راه تجلی (گنجعلی خان)- کوچه شماره ۱۷

✅کتابفروشي ماهان/ بولوار پرستار

✅کتاب‌فروشی هومان/ خیابان ولفجر شمالی، بین کوچه 13 و 15، روبروی صندوق بازنشستگان

✅کتابفروشی فرهنگستان سیرجان/ خیابان خیام، بعد از سینما

✅و دکه های مطبوعاتی

لطفا به کانال ما بپیوندید:🔻
https://t.me/sarmashqmag


✔️شماره بیست و دوم ماهنامه‌ی سرمشق منتشر شد.

@sarmashqmag


✔️شماره‌ی جدید ماه‌نامه‌ی سرمشق به زودی منتشر می‌شود.

@sarmashqmag


🔻این کتاب نخستین طراح فیلم صامت سینمای ایران را «خان بابا معتضدی» فیلم‌بردار «آبی و رابی» معرفی می‌کند که از نقاشی‌ها «فردریک تالبرگ» استفاده کرد تا تیتراژ این فیلم را بسازد. سپس به بهترین طراحان تیتراژ ایران «فرشید مثقالی » ،« مرتضی ممیز» و «علی‌اصغر محتاج» می‌پردازد


🔸از یادداشت نازنین طاهرى، (معرفی کتاب «گرافیک و سینما») / بخش سینما/ سرمشق شماره بیست و یکم🔸


http://yon.ir/2Bpwl

@sarmashqmag


🔻«کمال‌الملک» به واسطۀ موقعیت ویژه و حضور طولانی‌اش در دربار، امکان خوبی برای فیلمساز بوده است که به بیان جوانب گوناگون یک دوران بپردازد و از «کمال‌الملک» مانند نخ تسبیحی که دوره‌های منقطع تاریخی را به هم وصل می‌کند بهره بگیرد. به قول «مظفرالدین شاه» او تنها کسی است که از جانب ملت ایران شانس حضور در دربار را پیدا کرده تا در جریان کم و کیف وقایع مربوط به مملکت قرار بگیرد


🔸از نوشتار محمد دانه‌چین بر فیلم «کمال‌الملک» ساختۀ زنده‌یاد «علی حاتمی» / بخش سینما/ سرمشق شماره بیست و یکم🔸


http://up.trolls.ir/uploads/152702504302381.jpg

@sarmashqmag


🔻گرخوری هندوانه کرکی
از کماچ سهن مخور پرکی

این بیت شعر که از سروده‌های ادیب قاسمی کرمانی است به زبانزدی از گروه زبانزدهای بهداشتی بدل شده است که با اندکی تغییر در برخی از خانواده‌ها شنیده‌ام. این امکان هم وجود دارد که به‌صورت مثل‌های: کشک و هندونه، عزراییل میون خونه، ماست و کش، نفس مکش، عسل و خیار، کفنه بیار، کله و ناری، حلیم و انگوری، گرمی و ناری، سردی و دکون عطاری، نون جو، دوغ گو، بخور و بدو، خرما آب بخور، آبگوشت آب مخور و ... در فرهنگ نانوشتۀ (عامیانه) مردم کرمان وجود داشته و جناب ادیب قاسمی کرمانی از آن در سرودن این بیت شعر بهره برده است. در هر صورت، سازندگان این زبانزد بر آن بوده‌اند که مخاطبان را از بدخوراکی یا به قول کرمانی‌ها که زمینه «ور هم شور خوراکی » بروز برخی بیماری‌ها و گرفتاری‌های گوارشی و خدای‌ناکرده مرگ و میر را فراهم آورده است، منع کنند.


🔸از یادداشت یحیى فتح نجات/ بخش فرهنگ/ سرمشق شماره بیست و یکم🔸



http://up.trolls.ir/uploads/152684584155941.jpg

@sarmashqmag


🔻شخصاً در تمام عمر خدمت قضایی‌ام به زندان اعتقادی نداشتم ولی حسب قانون و با تبعیت از قانون ناگزیر بودم که مجازات حبس و زندان تعیین شود و من می‌دانستم که عوارض زندان بسیار بیشتر از فواید آن می‌باشد و زندان نه‌تنها خود شخص بلکه خانواده شخص زندانی را درگیر و تحت تأثیر مستقیم و غیرمستقیم قرار می‌دهد. وقتی‌که ما فردی را به زندان می‌فرستیم نه‌تنها فردی را مستقیم از کار و فعالیت و حضور در جامعه و کنار خانواده محروم می‌کنیم بلکه خانواده ایشان را نیز از وجود سرپرست محروم می‌کنیم که اثر سوء فراوانی بر فرد و خانواده ایشان می‌گذارد که خسارت آن به‌سادگی قابل جبران نمی‌باشد لذا به عقیده خود من قانون‌گذار بایستی حدود مجازات‌های جایگزین حبس را گسترده‌تر ﻧﻤوده تا قاضی هم موارد بیشتری را بتواند در حدود قانون از اعزام محکوم به زندان خودداری و مجازات جایگزین حبس حکم صادر ﻧﻤاید.


🔸از گفت و گوی وحید قرایی با «محمد اطمینان»، قاضی محاکم جزایی کرمان که صدور احکام جایگزین حبس توسط او با واکنش‌های مثبت زیادی مواجه شده است/ بخش جامعه/ سرمشق شماره بیست و یکم🔸


عکس: مژده موذن‌زاده


http://up.trolls.ir/uploads/152650197113261.jpg

@sarmashqmag


🔻یکی از نکات بارز رمان "هرس" پختگی در "صحنه" است.‌ نویسنده، همه آن چیزهایی را که برای نشان دادن صحنه به کار می‌رود و جزئیاتی که برای ارائه آن انتخاب می‌شود و تاثیر عمیق و معینی در ذهن خواننده می‌گذارد تا داستان را باورپذیر کند در رمان "هرس" به کار برده است.
داستان، فضای غمگینی دارد از واقعیت تاریخی که مردمان کشورمان آن را لمس کرده‌اند. نخل‌های سوخته‌ء بی‌سر که مثل ستون‌های سنگی توی خاک فرو رفته است و زمینی که سال‌ها مُرده است و خانه‌ای که نفس ندارد.


🔸از یادداشت مصطفی بیان / بخش ادبیات/ سرمشق شماره بیست و یکم🔸


http://up.trolls.ir/uploads/152645287357171.jpg

@sarmashqmag


🔻آقای رهی که نمایندگی روزنامه اطلاعات را بر عهده داشت ماهنامه‌ای خاص جوانان می‌آورد که "جوانان رستاخیز" نام داشت. مجله‌ای بود که اگرچه تحت‌نظر حزب شاه ساخته رستاخیز منتشر می‌شد اما رویکرد فرهنگی نسبتا آزاد داشت طوری که در هر شماره با یکی از شاعران یا هنرمندان مطرح مانند شادروان اخوان ثالث یا شاملو یا بزرگان ادبیات کلاسیک نظیر دکتر شفیعی کدکنی و امثالهم مصاحبه و گفت و گویی داشت ولی حد نگه می‌داشت و به گمانم هرگز وارد بحث‌های انتقادی نمی‌شد. در همان مجله شاعر نامدار هم‌استانی ما مرحوم منوچهر نیستانی نیز یک صفحه طنز منتشر می‌کرد...


🔸از یادداشت محمدعلی علومی (خاطرات من و روزنامه‌نگاری (بخش ششم)) / سرمشق شماره بیست و یکم🔸


http://up.trolls.ir/uploads/152632285624611.jpg

@sarmashqmag


🔻افسانه‌های سحرآمیز: از رایج‌ترین، قدیمی‌ترین و پرشمارترین افسانه‌های جهان‌اند. در ایران ما از این نوع افسانه‌ها با نام‌های گوناگونی مانند افسانه‌های جادویی، افسانه‌های جن و پری، افسانه‌های پری‌وار، به‌ویژه افسانه‌های پریان یاد می‌شود. این اصطلاح از دیدگاه واژه‌شناسی فارسی، ویژۀ همین نوع یعنی پریان است اما معادل آن در انگلیسی ( fairy tales ) است که علاوه بر پری، معانی دیگری چون هر پدیدۀ جادویی دیگری را نیز دربر می‌گیرد. از این‌رو، در زبان انگلیسی به هر افسانه‌ای که به غیر از پری، دیگر عناصر سحرآمیز در آن نقش بیافرینند، نیز گفته می‌شود حتی اگر پریان در آن نقش نداشته باشند. از ویژگی‌های این نوع افسانه، آن است که حضور و ظهور عناصر واقعی زندگی در آن کم است و بیشتر شاید بتوان گفت عناصر نقشی ﻧﻤادین دارند.

🔸از یادداشت کاووس سلاجقه (جلوه‌های فرهنگ عامه / بخش فرهنگ/ سرمشق شماره بیست و یکم


http://up.trolls.ir/uploads/1526240160551.jpg

@sarmashqmag


🔻... در ایران مانند بسیاری از دیگر نهادهای برآمده از فرهنگ مدرن، موزه نیز نتوانسته جایگاه درخوری را در حوزه فرهنگ کسب کند. این امر قبل از هر چیز ناشی از بازتاب کارکرد و اهمیت این نهاد در نگاه متولیان امور هنری است که به نظر می‌رسد به چیزی شبیه مرکزی برای جمع‌آوری اشیاء عتیقه یا کالاهای لوکس نزدیک باشد (جایی که تاریخ، مسئله و دغدغه نباشد، موزه ﻧمی‌تواند جز به سیاقی تزئینی وجود داشته باشد). این موضوع به‌ویژه با بی‌توجهی‌های چند دهۀ گذشته به حوزۀ فرهنگ و هنر تشدید شده، ضمن آنکه شرایط اجتماعی نیز امکان بسط و قوام یافتن کار موزه‌ها را فراهم نکرده است. در شرایط بحران مستمر اقتصادی، فروپاشی ارزش‌های فرهنگی و رشد ناگزیر کاسب‌کاری در همۀ شئونات انسانی، ﻧمی‌توان انتظار داشت موزه‌ها به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نهادهای هنر اهمیتی اجتماعی داشته باشند و از آن هم کمتر می‌توان انتظار داشت که مخاطبانش مواجهه‌ای فراتر از تفنن و سیاحت با آثار داشته باشند.

🔸از یادداشت مهدى حبیب‌زاده، دانشجوى دکتراى پژوهش هنر (ویرانه‌های تاریخ هنر)/ بخش هنرهای تجسمی/ سرمشق شماره بیست و یکم

🔸تصویر: موزه ملی ايران

http://up.trolls.ir/uploads/15260631484181.jpg

@sarmashqmag

Показано 20 последних публикаций.

142

подписчиков
Статистика канала