تفکر


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


روشنگری را فراموش نکنید. شعار روشنگری به قول کانت از این قرار است که در به کار گیری فهم خود شهامت داشته باشیم.
هدف از ایجاد این کانال هم، همین روشنگری و روشنفکری است.
رواج بدهید این مکتب عالمگیر را...
پل ارتباطی:@Zahramehr
لطفا مطالب همراه لینک فوروارد شو

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


اصل کرامت چه اقتضائاتی دارد؟

رفتار برابر با همه‌ی انسان‌ها
اصل کرامت انسانی اقتضا دارد که با همه‌ی انسان‌ها از حیث انسان بودن‌شان رفتار برابر انجام گیرد. پس هرگونه تبعیضِ جنسیتی، تبعیضِ نژادی، تبعیضِ قومی، تبعیضِ دینی و مذهبی، تبعیضِ صنفی و شغلی، تبعیضِ میان عوام و خواص، تبعیضِ میان اغنیا و فقرا، تبعیض میان مشاهیر و اشخاص گم‌نام، تبعیض میان حاکمان و شهروندان، تبعیض میان عالمان و جاهلان، تبعیض میان آشنایان و بیگانگان و... با رعایت اصل کرامت انسانی منافات دارد.

پاسداشت استقلال اخلاقی انسان‌ها
اصلِ کرامت انسانی مقتضیِ پاسداشت استقلالِ اخلاقی انسان‌هاست. بنابراین دخالت در زندگیِ مردم و امر به معروف و نهی از منکر، که از موضع تفوق و برتری انجام می‌گیرند و با نظر مشورتی دادن فرق دارند، تقبیح و تخطئه‌ی شکل‌ها و سبک‌های زندگی دیگران و استهزای راه‌ورسم‌های دیگر با این اصل تنافی دارند.

پذیرش چندآوایی
اصل کرامت اقتضا دارد که حکومت و نظام سیاسی نسبت به تصورات گوناگون درباره‌ی ارزش، هدف، کارکرد، و معنای زندگی و نیز درباره‌ی زندگیِ نیک ساکت و بی‌طرف باشد. از این رو ایدئولوژیک بودن حکومت و تک‌آوایی و متحدالشکل ساختن جامعه و درنتیجه جلوگیری از آزادیِ بیانِ رأی و عقیده و آزادیِ دین و مذهب، ممیزی کردن گفته‌ها و نوشته‌ها، جرم‌انگاریِ هرگونه مخالفت، ولو مخالفتِ استدلالی و عقلانی، با ایدوئولوژیِ نظام سیاسی، منابع و امکانات و ثروت ملی را صرف تبلیغ و ترویج ایدئولوژیِ حکومت کردن، جلوگیری از رشدِ سالم و طبیعیِ علوم و فنون و هنرهایی که با ایدئولوژیِ حاکم ناسازگارند، و بد جلوه دادن سایرِ مکتب‌ها، مسلک‌ها، مشرب‌ها و مرام‌ها و طرفداران آن‌ها، همه با اصلِ کرامت ناسازگاری دارند.

کتمان حقایق، دروغ‌گویی، نیمی از حقیقت را گفتن و نه همه‌ی آن را، برآمیختنِ حق و باطل، مغالطه‌ کردن، تعمیم‌های نادرست، سخنان دارای ابهام و ایهام گفتن، شواهد و قراین مؤید ادعا را به رخ کشیدن و شواهد و قراین ناقض ادعا را پنهان داشتن، تناقض‌گویی، توسل به احساسات، عواطف و هیجانات به جای اقناع کردن، تشویق، ترغیب و تهییج کردن، اشکِ تمساح ریختن، مظلوم‌نمایی و قول و وعده‌ی دروغ دادن با رعایتِ اصل کرامت انسانی منافات دارند.

کرامت انسان و لوازم عملی و نظری آن
استاد مصطفی ملکیان
@Tafakkor


امروز‌در‌این‌آیه‌تدبر‌می‌کنیم
👇به نام خدا


…بَشَّرْناكَ بِالْحَقِّ فَلا تَكُنْ مِنَ
الْقانِطِينَ
تو را به ‌حق بشارت داديم؛ بنابراين جزء مأيوسان مباش.
حجر/۵۵
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

جهالت واقعی نداشتن آگاهی نیست، بلکه روگردانی از به دست آوردن آن است.

کارل پوپر
@Tafakkor


گفتم: اجازه بده سوال ساده‌ای ازت بکنم. چرا مرگ این قدر ترسناک است؟ چه چیز خاصی در مرگ هست که تو را می‌ترساند؟ فورا پاسخ داد: همه کارهایی که انجام نداده‌ام.

از بیشتر مراجعه‌کنندگان می‌پرسم: دقیقاً از چه چیز مرگ می‌ترسید؟ پاسخ‌های مختلفی که به این پرسش می‌دهند، غالباً به درمان سرعت می‌بخشد. پاسخ جولیا «همه کارهایی که انجام ندادم» به جان‌ مایه‌ای اشاره می‌کند که برای همهٔ آنهایی که به مرگ می‌اندیشند یا با آن روبرو می‌شوند اهمیت دارد. رابطه دو جانبه بین ترس از مرگ و حس زندگی نازیسته. به عبارت دیگر، هر چه از زندگی کمتر بهره برده باشید، اضطراب مرگ بیشتر است. در تجربهٔ کامل زندگی هر چه بیشتر ناکام مانده باشید، بیشتر از مرگ خواهید ترسید.
نیچه این عقیده را با قوت تمام در دو نکته کوتاه بیان کرده است "زندگی‌ات را به کمال برسان و به‌موقع بمیر". همان‌طور که زوربای یونانی با گفتن این حرف تأکید کرده است "برای مرگ چیزی جز قلعه‌ای ویران به جا نگذار".

خیره به خورشید/اروین_یالوم
@Tafakkor


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
احساسات/خودآگاهی
#آلن_دو_باتن

چطور احساسات‌مان را پردازش کنیم؟
این ویژگی عجیب ذهن ‌ما است که هر احساسی که با خود به همراه داریم، ممکن است کاملاً شناخته شده نباشد، درک نشود و یا حتی واقعاً به درستی حس نشده باشد.
@Tafakkor


اغلب مردم در اکثر فرهنگ‌ها همانند خاصان مصر باستان، زندگی خود را وقف ساختن اهرام می‌کنند. فقط بسته به نوع فرهنگ‌ها اسم و شکل و اندازهٔ این هرم‌ها ممکن است متفاوت باشد.
مثلاً، شاید شکل یک ویلا در حومهٔ شهر، با استخر شنا و چمن همیشه سبز، یا پنت‌هاوسی پرنور با چشم اندازی دلخواه را به خود بگیرند.
معدودند کسانی که اسطوره‌هایی را که در بدو امر باعث تمایل ما به اهرام می‌شوند زیر سؤال ببرند.

انسان خردمند/یووال نوح هراری
@Tafakkor


امروز‌در‌این‌آیه‌تدبر‌می‌کنیم
👇به نام خدا


فَاتَّخِذْهُ وَكِيلًا
او را بر خود وکیل
و نگهبان اختیار کن.
مزمل/۷
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

برای مملکت فقر واقعیْ مال نیست، فقرِ رجال است که موجب بی‌قابلیتی ملت می‌شود.

محمدعلی فروغی
@Tafakkor


می‌دانی وطن چیست؟ ‌‏
وطن یعنی اینکه
نباید همه‌ی این اتفاق‌ها می‌افتاد.

غسان کنفانی

#کرمان! تسلیت
@Tafakkor


دوست داشتن ناآگاهانه

از آنجا که هیچ گاه استقلال حقیقی را نیاموخته‌ام، رابطه‌هایی برقرار می‌کنم تا به وابستگی تداوم دهم.

استقلال حقیقی، بسیار نادر است. به گمان بسیاری از مردم، استقلال به این معناست که بتوانند به خوبی تنهایی را تحمل کنند، اما استقلال حقیقی به کلی با این مفهوم تفاوت دارد. استقلال حقیقی، توان تنها بودن و در عین حال، داشتن ارتباطات نزدیک است. کناره‌گیری و رفتن به یک غار یا عبادتگاه برای مستقل بودن، کار چندان دشواری نیست. لازمۀ استقلال حقیقی، آن است که بتوانید با دیگران صمیمی باشید و همزمان، خودتان را حفظ کنید. این هماهنگی، به مراتب سخت‌تر است. یکی از ترس‌های اصلی زندگی، این است که به اندازه‌ای به دیگران نزدیک شویم که بلعیده شویم. عامل مهم در ایجاد یک زندگی سالم، این است که یاد بگیریم کاملاً خودمان باشیم و با همۀ وجود، با دیگران احساس همدلی کنیم. وقتی به روابط نزدیک خود می‌نگرید، ببینید آیا از یادگیری درس‌های استقلال می‌گریزید؟ آیا می‌آموزید کاملاً خودتان باشید و همزمان، با دیگران احساس یکی بودن کنید؟ اگر نه، شاید در این دام افتاده باشید. اگر از استقلال رو برمی‌گردانید، خودتان را در معرض سخت‌ترین درس‌های زندگی قرار داده‌اید. برخی از غمگین‌ترین مراجعه‌کنندگان ما، آن‌هایی بوده‌اند که تا مدت‌ها پس از موعد، حاضر نشده‌اند یاد بگیرند خودشان باشند و این آموختن را به تعویق انداخته‌اند.
اگر شما از طریق دیگران زندگی کنید، وابستگی عمیقی به آدم‌ها را شکل می‌دهید و با رفتن آن‌ها ضربۀ سنگینی می‌خورید. وقتی هنگام جدایی برسد، نمی‌دانید چه کسی هستید و به هم می‌ریزید. رو به رو شدن با زندگی، از جایگاه یک پوستۀ میان‌تهی می‌تواند عمیقاً آزاردهنده باشد. ما آدم‌های هم‌وابستۀ فراوانی را دیده‌ایم که تازه در پنجاه - شصت سالگی به این فکر افتاده‌اند که خودشان را پیدا کنند.
ما در حرفۀ خود، این دام ‌ها را بارها دیده‌ایم. این‌ها دام‌های اصلی به شمار می‌آیند. بی‌تردید دام‌هایی دیگر نیز وجود دارند و شکل‌های دیگری از همین‌ها که شرح داده‌ایم نیز موجودند. اما این‌ها شیوه‌های متعارف خوابگردی انسان‌ها در زندگی هستند و اگر نقش خودتان را در یکی از این الگوها می‌بینید، بیدار شوید! وقت آن رسیده است که نسبت به رابطۀ دلخواه خود هشیار شوید. شما هرگز در جهان تخیلی و کم‌نور «گرفتاری‌های» ناآگاهانه شاد نخواهید بود.
فرایند بیداری، گام مشخص را برای دگرگونی هر رابطه‌ای در بر می‌گیرد تا دوست داشتن ناآگاهانه به دوست داشتن آگاهانه تبدیل شود.

دوست داشتن آگاهانه
:گی_و_کیتلین_هندریکس
@Tafakkor


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
بزرگترین پشیمانی‌هایی که افراد بعدها در زندگی دارند، چیست؟
@Tafakkor


ما در کدام محکمه امضا داده‌ایم که می‌خواهیم همه مؤلفه‌های فرهنگ خودمان را حفظ کنیم؟

مصطفی ملکیان

اساسا یکی از نشانه‌های‌ رشد یک جامعه این است که به تناقض‌های درونی خودش پی‌ببرد؛ و وقتی که پی بُرد؛ بداند که از طرفین تناقض، کدام یک را می‌خواهد نگه دارد و کدام یک را می‌خواهد رها کند.
ما در کدام محکمه امضا داده‌ایم که می‌خواهیم همه مؤلفه‌های فرهنگ خودمان را حفظ کنیم؟ چرا چیزی بر دوش ما می‌گذارید که نمی‌توانیم به آن ملتزم باشیم؟ اصلا رشد هر جامعه‌ای در گِروِ کشف ناسازگاری اجزای فرهنگش و حذف یکی از اجزاء به زیان دیگریست. چرا ما باید ایرانیّت و اسلامیّت و تجدد را حفظ کنیم؟ این باید از کجا آمده است؟ ممکن است ما رشد عقلی پیدا کنیم و ببینیم بعضی از مؤلفه‌های تجدد حتی با ایرانیّت هم سازگاری ندارند. تجدد با اسلامیّت ما هم سازگاری ندارد. چرا باید بگوییم با هر زور و ضربی این سه تا را در آشتی نگه داریم؟ وقتی این‌ها نمی‌توانند با هم آشتی کنند، چرا ما باید نیروی خودمان را صرف آشتی دادن اینها کنیم؟ ما کجا امضا داده‌ایم که همه مؤلفه‌های فرهنگی‌مان را باید حفظ کنیم؟ به تعبیر عیسی مسیح، انسان را برای شنبه نیافریده‌اند؛ شنبه را برای انسان آفریده‌اند. فرهنگ را برای انسان آفریده‌اند نه انسان را برای فرهنگ. قرار نیست ما زیر فشار این عناصر متناقض له شویم فقط برای اینکه بگوییم ما هر سه عنصر فرهنگ خودمان را حفظ کرده‌ایم! اگر ما به این نتیجه رسیدیم که یکی از مشکلات ما نگه داشتن این سه مؤلفه فرهنگمان است باید هر سه مؤلفه را حفظ کنیم؟ آخر چرا؟ مگر فرهنگ نیامده بود زندگی مرا سهل و ساده کند ولی این فرهنگ زندگی مرا دشوار کرده است ولی با این حال شما می‌گویید نباید یکی از سه رشته این فرهنگ را قیچی کنیم و کنار بگذاریم.

برای من، انسان گوشت و پوست و خون‌دار مقدم بر فرهنگ است. این انسان باید کمترین درد و رنج ممکن را متحمل شود. برای کاستن از درد و رنج این انسان گوشت و پوست و خون دار، گاهی لازم است فرهنگ او را دست کاری کنیم. نمی‌توان گفت فرهنگ او باید دست نخورده بماند ولو این فرهنگ درد و رنج این انسان را افزایش دهد.
@Tafakkor


امروز‌در‌این‌آیه‌تدبر‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَلَلْآخِرَةُ خَيْرٌ لَّكَ مِنَ الْأُولَ
ىٰ
و بی تردید آخرت برای تو از دنیا بهتر است.
ضحی/۴
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

ما نمی‌توانیم مشکلاتمان را با همان تفکری حل کنیم که با استفاده از آن، آنها را به وجود آوردیم.

آلبرت انیشتین
@Tafakkor


همچنان که بهترینِ حکومت‌ها آن است که کمتر حکومت کند، بهترینِ اخلاق‌ها نیز آن است که کمتر نهی کند. نعمت آزادی در حیات چنان بزرگ است که باید کسانی را که به همسایگان خود پیوسته دستور اخلاقی می‌دهند دشمن انسان شمرد.

ویل دورانت/لذات فلسفه
@Tafakkor


در نظامی که فرمانروا خود را نایب یا نماینده یا ودیعه‌دارِ آسمان می‌داند، ناگزیر است که خود را پاسدارِ احکامِ آسمانی بشناساند تا اطاعت مردم را نسبت به خود پابرجا نگاه دارد.
از این‌رو، تظاهر به دینداری جزوِ نفسِ این‌گونه فرمانروایی به‌شمار می‌رود و شخصِ حاکم و همه‌ی کارگزارانش ناگزیر به رعایت آن هستند.
در مقابل، مردم نیز در برابرِ حکومتِ قاهرِ مستبدّ متظاهر، جز این راهی نمی‌بینند که تظاهر به تبعیّت و اعتقاد کنند ولو در دل، چیزِ دیگری بیاندیشند.

محمدعلی اسلامی‌ندوشن
ایران و تنهایی‌اش
@Tafakkor


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
آیا زندگی میدان رقابت است ؟
ترجمه و صدا: ایمان فانی
@Tafakkor


زیاده گویی و پریشان گویی

استاد ملکیان
@Tafakkor


عقلانی‌سازی فرهنگی به معنای حذف کارکرد مذهبی از جامعه نیست. چنان‌که در کلام عیسی (ع) در موعظۀ سرکوه آمده است «کار قیصر (جهان مادی) را به قیصر واگذارید و کار خدا (جهان معنوی) را به خدا». جهان‌بینی دنیوی اجازۀ پرسش مذهبی را می‌دهد اما این اجازه را نمی‌دهد که اصول اعتقادی مذهبی بر علم، فناوری و قانون‌گذاری اجتماعی حکم براند.

هادی خانیکی
اندیشۀ پیشرفت و تحولات جدید جامعۀ ایران
@Tafakkor


امروز‌در‌این‌آیه‌تدبر‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَيُخَوِّفُونَكَ بِالَّذِينَ مِنْ دُونِه
ِ
و مشرکان [به پندار خود] تو را از کسانی که غیر خدا هستند، می ترسانند.
زمر/٣۶
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

کسانی را که در جستجوی حقیقت‌اند باور کن.
و به کسانی که آن را یافته‌اند، شک کن .

آندره ژید
@Tafakkor




Репост из: عقل آبی | صدیق قطبی
سورن کی‌یرکگور در نامه‌ای به رگینه نوشته است:

«آن گاه که اندوهگینم بیشتر دوستم داری چون می‌دانی که اندوه، دلتنگیِ خدایی است و هر نیکی در نهادِ آدمی، فرزندِ اندوه.»

◽️(به نقل از: فیلسوف دل: زندگی و اندیشه‌ٔ بی‌قرار سورن کیرکگور، کلر کارلایل، ترجمه‌ٔ ارسطو میرانی، ص۴۱)

@sedigh_63


در همه‌جا تکالیف حکام و وظایف محکوم، معلوم و معین است، مگر در ایران که ما بدبختان اسیر حکم تابع خواهش‌های نفسانی این مشتی فراعنه و نمارده هستیم که هر چه بر مال و جان و ناموس ما حکم رانند مُجراست و بازخواست و مؤاخذه‌ای برای ایشان نیست. فریادخواهی ما به جایی نمی‌رسد. امروز زنگیان حبش و سودان از امثال این اسارت و تعدیات رسته‌اند و هر گونه حقوق بشریه را مالک‌اند؛ مگر ما بیچارگان که زنجیر اسارت را همه روزه سخت‌تر و دایرۀ حقوق بشریۀ ما را هر لحظه بیش از پیش تنگ‌تر می‌کنند.

زین العابدین مراغه‌ای سیاحت‌نامۀ ابراهیم‌بیگ
@Tafakkor

Показано 20 последних публикаций.