📌هشتم مهرماه روز بزرگداشت عارف بزرگ ایران، مولانا جلال الدین محمد بلخی رومی(قدس الله روحه) است.
📌این نوشتار خلاصه ای از دیدگاه های متفکرین و اندیشمندان غرب پیرامون مولانا است:
📌در سالهای اخیر اشعار، اندیشه و دیدگاههای مولانا در غرب، به شدت گسترش یافته و محبوبیت فراوانی کسب کرده است. شاعری که همچون آفتاب روشن، درخشان و تمام ناشدنی است.
📌بی تردید نمیتوان سرودههای او را، به زمان خاصی محدود کرد. زیرا مولانا و اندیشههای وی بازتابی از شرایط روزگار معاصر است.
📌او در نهایت آزادگی تلاش دارد تا خودآگاهی را در سرشت خوانندگانش تقویت کرده و به نگاه و نگرش آنها به زندگی و هستی، سمت و سو دهد.
📌سرودههای آهنگین و موسیقایی وی آکنده از حیرت، شگفتی و پرسشهای فلسفی است. پرسشهایی که به زیباترین و دل انگیزترین وجه، انسان را از دلبستگیها میرهاند و به تردیدهای تشویش آلود فلسفی وی ، معنا میبخشد.
📌اروپایی ها و آمریکایی ها دلبستگی و علاقه فراوانی به مولانا، سرودهها و اندیشههای وی دارند. او شاعر صلح و دوستی است. زیرا در بیشتر اشعارش، انسانها را به مدارا، گفت و گو، عشق و معنویت فرامیخواند.
📌او در سرودههایش که سرشار از نوعی حس دلنشین است خواننده اش را، به سفری احساسی و عرفانی دعوت میکند. سفری برای ابراز عشق، صلح و دوستی. شاید به همین سبب است که مثنوی وی در سالهای اخیر، جزو پرفروش ترین کتابها، در اروپا و آمریکا بوده است.
📌در حقیقت اشعار مولانا نوعی افکار عرفانی، دینی و فلسفی است که با کشش و دلربایی خاصی، خواننده اش را به شور، وجد، هیجان و نشاط میآورد و به او فرصت اندیشیدن درباره زندگی و هستی را میدهد.
📌اگر امروز جهان غرب تا بدین حد شیفته مولانا، سرودهها، افکار عرفانی و نگرش هستی شناسانه وی شده، به این خاطر است که نحوه بیان او به نحو شگفت انگیزی موشکافانه، منطق پذیر، سرشار از قریحه و آزاداندیشانه است.
📌اکنون بیشتر خوانندگان اشعار و حکایات وی، خود را در دنیای مولانا شریک میدانند. انگار که سالهاست مولانا در میان آنها بوده و با آنان زندگی میکرده است.
📌عطر افکار فلسفی و عرفانی مولانا در قالب مثنویها و حکایتهای صریح و بی پیرایه، در سراسر جهان پراکنده شده است.
📌وی در قالب مفاهیمیچون وجد، سرور، شک، حیرت، مرگ، دوستی، صلح، آرامش و گریز از علایق دنیوی، در سرودههایش به نحو تاثیرگذاری به بازتاب پریشانیها، رنجها، اضطرابها، ترسها و ناامیدی نسل امروز میپردازد.
📌در حقیقت سخنانش ترانههایی تکان دهنده است. سرودههایی که انسان گمگشته کنونی را از حیرت و سرگردانی میرهاند.
📌سرودههای مولانا به سبب چیرگی و تسلط وی بر ادبیات، عرفان، اخلاق، معنویت و فلسفه، هرگز طراوت و تازگی خود را از دست نمیدهند.
📌به نوعی میتوان او را شاعر، حکیم و فیلسوفی دانست که نماد آزاداندیشی دینی است. زیرا در سرودههایش پیوسته تلاش دارد تا خود و دیگران را از قید قوانین خشک، تحجرآمیز و انعطاف ناپذیر برهاند.
📌این شاعر و حکیم نامدار انگار از پیش با زندگی و فلسفه غربیان آشنایی داشته است. به همین سبب نیز در مغرب زمین در مقایسه با دیگر شاعران پارسی گو، از محبوبیت و شهرت بسزایی برخوردار است.
📌مولانا یک آموزگار و مرشد و استاد معنوی است که سرودههایش همچون بارقه ای، اکنون سراسر جهان را درنوردیده است. مولانا از آن گونه آموزگاران است که با هرکس، به اقتضای ظرفیتش سخن میگوید.
📌سرودههای عرفانی مولانا این شایستگی را دارد که جای خالی معنویت و اخلاق را در غرب پر کند وافق های جدیدی را به روی تشنگان حقیقت در غرب بگشاید.
📌امروزه مولانا در جهان، به عنوان بنیان گذار فلسفه هستی و زندگی شناخته میشود. بی شک فلسفه زندگی -آن هم زندگی سرشار از عشق– در اشعار مولانا موج میزند.
📌سرودههای مولانا، فرازمانی و فرامکانی است، اندیشه و سخن مولانا بر دل هر خواننده ای از هر سرزمین و با هر فرهنگی خوش مینشیند. زیرا در سرودههای وی نشانههایی فراگیر از فضیلتهای اخلاقی و انسانی آشکار است.
📌انسان در هر جای جهان، با خواندن اشعار مولانا دوست دارد با دل کندن از دلبستگیها، به نوعی وارستگی برسد که با خود آگاهی همراه باشد.
📌مولانا چون گنجی است که انگار قرار نیست تمام شود. امروزه محبوبیت مولانا در میان خوانندگان آثار ادبی غرب، به چنان درجه ای رسیده است که برای شناخت خویش، زندگی و نجات از بحران سرگردانی و پریشانی روزگار معاصر و رسیدن به صلح و آرامش روحی، تنها به سرودههای او پناه میبرند.
🦋اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج🦋
♥️
@Montazeran455 🏴