📄بهبود حکمروایی شهری آغاز یک راه ناتمام
🖋حجتالله میرزایی -معاون برنامهریزی شهرداری تهران
📍مدیریت شهری پنجم، یعنی شورای شهر و مدیریت شهرداری در دوره جدید، به یکسالگی خود رسید. از یکسال پیش با رأی بیسابقه مردم، اداره امور بیشتر کلانشهرهای کشور به اصلاحطلبان واگذار شد. دستکم در چهار کلانشهر تهران، مشهد، اصفهان و کرج، اصلاحطلبان رأی قاطع و حداکثری را نصیب خود کردند. در سایر کلانشهرها نیز بهطور نسبی پیروز میدان انتخابات شدند. این گروه که با برنامه ایجاد شفافیت، مدیریت مشارکتمحور، پاسخگویی به مردم و کاهش نابرابریها و –بهطور خلاصه- بهبود حکمروایی شهری وارد کارزار و رقابت انتخاباتی شده بودند، مورد اعتماد بیسابقه مردم قرار گرفت و در شهر تهران نفر اول لیست پیشنهادی اصلاحطلبان با بیش از یکمیلیون و 750 رأی، یعنی حدودا سه برابر رأی نفر اول لیست مقابل به شورا راه یافت.
📍شاید برای عدهای در نگاه نخست، تأکید و اصرار نمایندگان برگزیده مردم بر بهبود حکمروایی، چه پیش از راهیابی به شورا و چه پس از آن، عجیب و غیرقابل فهم باشد؛ بهویژه آنکه در تصور بهدستآمده از عملکرد شهرداران گذشته، فعالیت اصلی شهرداری، خدمات شهری و نگهداشت مناسب شهر، اجرای پروژههای عمرانی و توسعه زیرساختهای شهری، بهخصوص بزرگراهها، پلها و... است.
📍دلیل این تأکید پیوسته و همگانی بر ضرورت بهبود حکمروایی شهری و نیز تأکید و تمرکز بر اصلاح سازوکارهای مربوط به آن چیست؟ در همان ابتدای فعالیت شورای پنجم و شهردار جدید، یعنی در شهریور 96، شهروندان تهرانی در پاسخ به نظرسنجیها، آلودگی هوا، ترافیک فرسایشی، تبعیض و نابرابری آشکار در شهر و بیتفاوتی مردم به یکدیگر و نیز ناامنی در برابر زلزله و آتشسوزی را بهعنوان مسائل اصلی شهر تهران معرفی کردند. همچنین آنان مدیریت قوی، مقابله با فساد و حمایت از توسعه و بهرهمندی محلههای فقیر و کمتر توسعهیافته را مهمترین ویژگیهای شهردار مطلوب خود دانستند.
📍خبرگان و کارشناسان مدیریت شهری در تهران هم ضمن تأکید چندینباره بر همین مسائل، مالیه شهری ناپایدار، ناعادلانه و فسادبرانگیز و نیز اقتصاد توسعهنیافته و سنتی شهر تهران را از مسائل اصلی این کلانشهر برشمردهاند. گزارش تحویل و تحول شهرداری تهران در دی 96، نشان داد شهرداری تهران با حدود 90 هزار میلیارد تومان تعهد (52 هزار میلیاردتومان بدهی و حدود 35 هزار تومان پروژه عمرانی ناتمام) مواجه است که در افق پنجسال آینده خوشبینانه به 130 هزار میلیارد تومان خواهد رسید. علاوه بر این، سازمان شهرداری با دستکم 25 هزار نفر نیروی انسانی مازاد و ساختار سازمانی بسیار گسترده و ناکارآمد، غیرخلاق و ناآشنا با لوازم مدیریت شهری جدید و بیگانه با روشهای نوین تأمین مالی، مصرفکننده اصلی درآمدهای شهری است و متأسفانه در نگاه شهروندان با برند فساد اداری شناخته شده است. اما و هزار اما در علتیابی مسائل امروز و فردای شهر و شهرداری تهران یک عامل بنیادین شناخته شد و آن شیوه بسیار بد حکمروایی شهری در گذشته است که شوربختانه روزبهروز بدتر و بدتر شده است.
📍مردم با هوشمندی بزرگ در بزنگاه تاریخی دریافتهاند و دانستهاند حل مسائل امروز و فردای شهر فقط و فقط در سایه یک دستاورد بزرگ مدنی و تاریخی است که باید بهتدریج فراهم و گسترانده شود: حکمروایی شهری مبتنی بر مشارکت مستمر و چندبعدی، شفافیت فراگیر و حداکثری، عدالت و برابریخواهی چندوجهی و مسئولیتپذیری و پاسخگویی مدیران شهری. این البته آزمونی بزرگ فراروی برگزیدگان مردم است، باشد که سربلند درآییم.
برای خواندن متن کامل این یادداشت روی "INSTANT" بزنید:
goo.gl/46JyPX
#مدیریت_شهری
#حکمروایی_شهری
@rahbordeshahr