مطالعات پژواک خرد معاصر


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan


🔶 مطالعات و تحقیقات در زمینه علوم انسانی
🔶 برگزاری نشستها و همایش های علمی
🔶 برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی
🔶 مشاوره، پژوهش و آموزش در حوزه آینده پژوهی
🔵لینک کانال:
@institutekherademoaser
🔵آیدی کانال :
https://t.me/institutekherademoaser

Связанные каналы

Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri




🌏 توازن در نگاه به شرق و غرب، فشارها از ایران را برمی‌دارد

✍ علی آدمی

☑️ سیاست نگاه به شرق، ایده تازه‌ای نیست. از ابتدای پیروزی انقلاب، ایران در حال تدوین یک سیاست خارجی بود.

☑️ ایران در هیچ پیمان منطقه‌ای خاصی حضور ندارد و این باعث می‌شود که هزینه‌های ناشی از ساختار نظام بین‌الملل را به صورت یکجا و انفرادی بپردازد در حالیکه در منطقه‌گرایی جدید، کمتر کشوری را در قد و قواره ایران می‌بینیم که جزو ائتلافی در دنیا نباشد.

☑️ اگر به سمت شرق برویم، غرب به سمت ما خواهد آمد. دلیل این استدلال، شرایط سخت تحریمی ایران و رقابت سنگین اقتصادی و هژمونی چین و آمریکاست.

☑️ باید شاخص‌های منافع ملی خود را تعریف کنیم و بر اساس آن با دنیا ارتباط برقرار کنیم. باید بدانیم چه بخش از منافع ملی ما در رابطه با شرق و چه بخش دیگری در رابطه با شمال، جنوب، غرب، اروپا و آمریکا تأمین می‌شود.

☑️ توسعه کشور نباید به وابستگی منجر شود؛ چه این وابستگی به غرب باشد چه شرق. باید خط انقلابی «نه شرقی نه غربی» که امروز به خط توسعه مستقل تعبیر می‌شود را ادامه داد.

https://t.me/institutekherademoaser


🌐‍ روش های پروپاگاندا و تکنیک های جنگ رسانه ای

1⃣ برچسب زدن: این روش به منظور برانگیختن وحشت یا تعصب افراد جامعه علیه یک گروه مخالف استفاده می‌شود. این روش باعث می‌شود که نیازی به ایجاد بحث استدلالی با گروه‌های مخالف نباشد یکی از این روش‌ها استهزای مخالفان با کاریکاتور می‌باشد.

2⃣ شعارهای فریبنده: دراین روش سعی می‌شود که بادادن شعارهایی با مفهوم مبهم و کلّی توجه افکار عمومی به پیام مبلغ جلب شود. این پیام‌ها اغلب بر حول محور ارزش‌هایی همچون شرافت، دین، افتخار به میهن و میهن‌پرستی یا ارزشهای خانوادگی می‌باشد.

3⃣ حمله شخصی: حمله کردن به شخصیت فرد (مثلاً اتهام روابط نامشروع یا خیانت به کشور)، به جای رد کردن منطقی افکار و سخنان او.

4⃣ تکرار: تکرار بی وقفه ی یک حرف، مخصوصاً اگر یک شعار ساده باشد، باعث می شود که کم کم به عنوان یک حقیقت بدیهی پذیرفته شود. این حربه اگر همراه با کنترل و سانسور رسانه ها باشد، تأثیر بیشتری خواهد گذاشت.

5⃣ توسل به مرجع: برای اثبات درستی یک سخن، به جای استدلال منطقی، به مرجعیت و اقتدار و محبوبیت گوینده ی آن استناد می شود.

6⃣ توسل به ترس: القای ترس و نگرانی همگانی برای آن که مردم با حکومت همراه شوند، همچون تأکید بر خشونت و وحشی گری دشمنان یا احتمال قریب ‌الوقوع حمله ی آن ها.

7⃣ توسل به اکثریت: القای این حس که اکثریت مردم پیرو این فرد یا حزب هستند و پیروزی آن قطعی است، تا افراد برای همرنگ جماعت شدن، یا برای رسیدن به پیروزی حتمی، به پیروان آن فرد یا حزب بپیوندند.

8⃣ دروغ بزرگ: بیان دروغی چنان بزرگ که هیچ کس فکرش را هم نمی‌کند که کسی آن قدر بی شرم باشد که چنین گستاخانه حقیقت را تحریف کند، در نتیجه همگان آن دروغ را باور خواهند کرد.

9⃣ سیاه و سفیدنمایی: جلوه دادن اوضاع به گونه ای که افراد تنها دو گزینه در برابر خود ببینند: یا دوست کامل بودن یا دشمن کامل بودن.

🔟 حقیقت گزینشی: گفتن پیام تبلیغاتی در ضمن حقایق گزینش شده، به شکلی که مخاطب متوجه نشود که مورد هجوم تبلیغاتی قرار گرفته است.

1⃣1⃣ شرطی سازی: اگر مخاطب نسبت به الف واکنش خاصی داشته باشد (مثلاً از آن بیزار باشد، یا به آن علاقه‌مند باشد)، در چنین صورتی اگر شرطی ساز همواره الف و ب را همراه هم به مخاطب عرضه کند، مخاطب کم کم خصوصیت الف را به ب هم سرایت می دهد، به طوری که حتی اگر الف نبود، مخاطب همان واکنش را نسبت به ب نشان می دهد (و از آن بیزار یا به آن علاقه‌مند می گردد)/ ژئوپلیتیک رسانه

https://t.me/institutekherademoaser




🌏 واقع گرایی تهاجمی آمریکا و چین

✍ ماجد کیاست

✅ مبنای تئوریک تصمیم ایالات متحده برای تلاش جهت تداوم حضور در منطقه جنوب غربی آسیا و خلیج فارس بر نظریات میرشامیر در تئوری واقع گرایی تهاجمی استوار است. بر اساس این تئوری امکان اینکه یک قدرت بزرگ کنترل و تسلط بر تمام مناطق جهان را در اختیار خود بگیرد، وجود ندارد. بهترین حالت برای چنین قدرتی تبدیل شدن به هژمون مسلط در منطقه پیرامون خود و سپس جلوگیری از تبدیل سایر قدرت ها به هژمون مسلط در مناطق پیرامون خودشان است.

✅ در حال حاضر تنها هژمون منطقه ای مسلط واقعی آمریکا است که برای دهه ها کنترل مناطق پیرامون خود را به تمامی در دست دارد. آمریکا حداکثر تلاش خود برای جلوگیری از سایر قدرت های جهان از جمله چین برای تبدیل شدن به هژمون مسلط منطقه پیرامون را به عنوان استراتژی اصلی در دستور کار دارد.

✅ مطابق با نگرش واقع گرایی تهاجمی، چین در صدد برخواهد آمد تا به هژمون و قدرت چیره در پیرامون خود (شرق و جنوب شرقی آسیا) تبدیل گردد و به طور همزمان آمریکا تلاش خواهد کرد تا ضمن حفظ هژمون مسلط پیرامونی، مانعی اساسی بر سر راه هر قدرت دیگری از جمله چین در رسیدن به اهداف استراتژیک خود و تبدیل شدن به هژمون مسلط منطقه باشد. آمریکا به خوبی می داند در صورت تبدیل شدن چین به هژمون مسلط پیرامونی قدم های دیگر را با سرعت و قدرت بیشتری برای کم کردن فاصله خود با آمریکا در سایر مناطق جهان برخواهد داشت. ' این دسته از واقع گرایان انتظار دارند که ایالات متحده در آینده با چین رویارویی مستقیم پیدا کند.' ( چرنوف)

✅ با توجه به اینکه چین بلقوه این توانایی را دارد تا ایالات متحده را در رقابت اقتصادی پشت سر بگذارد، در آینده نزدیک چین در صدد تغییر ساختار امنیت و اقتصاد در آسیا و به خصوص خاورمیانه و حتی فراتر از آن تا قلب اروپا برخواهد آمد که نمود آن را در طرح احیای جاده ابریشم با الگوها و ساختار های مورد پسند چین به وضوح می بینیم. در آن زمان است که چین آمادگی و قدرت رویارویی با آمریکا را خواهد یافت.

✅ پس برای آمریکا بهتر است زمانی به مقابله با یک قدرت چالشگر مانند چین برود که برتری محسوس خود را چه به صورت هژمون مناطق دور دست و چه اقتصاد برتر جهان را از دست نداده باشد. چه بعد از همترازی و یا نزدیک شدن چنین قدرتی، رویارویی به سمت امر ناممکن میل خواهد کرد.

✅ با در نظر گرفتن چنین رویکردی تلاش ایالات متحده برای به چالش کشیدن چین در دریای چین جنوبی و ایجاد موانع متعدد تجاری و تعرفه ای و به زبان ساده تر جنگ تجاری با چین توجیه پذیرتر خواهد شد و در مقابل نیز تلاش چین برای تغییر ساختار فعلی نظام اقتصادی آسیا تا اروپا با دربر گرفتن بیش از 60 کشور جهان (طرح یک کمربند یک راه) و نیز دنبال کردن طرح ها و معاهدات استراتژیک با کشورهای دارای ژئوپولتیک و ژئواکونومیک مساعد در رسیدن چنین هدفی( مانند دنبال کردن معاهده راهبردی 25 ساله با ایران) روشنتر خواهد شد./ نیم نگاه

https://t.me/institutekherademoaser


🌏 جنگ ۳۳ روزه و تغییر موازنه قدرت در غرب آسیا ( ۲ )

🔻نیروهای حزب الله پس از گرفتن ۲ اسیر از طریق خط امن (که بعدا به طور ویژه بدان خواهم پرداخت) به واحد فرماندهی و کنترل واقع در ضاحیه جنوبی بیروت موفقیت عملیات را اعلام کردند.

همزمان ظرف نیم ساعت تمام مراکز حزب الله و خانواده های آنان تخلیه شد؛ از منزل پدر و مادر سید حسن نصرالله تا خانه های اعضای رده پایین جنبش.

🔻در واقع از ساعت ۸:۵۵ دقیقه که رمز موفقیت عملیات به مرکز اعلام شد ، تا وقتی که حزب الله مراکز امن و منازل رزمندگانش را تخلیه کرد صرفا ۳۵ دقیقه زمان برد؛ این در حالی بود که اسرائیلی ها ساعت ۱۱ متوجه ربوده شدن ۲ نظامی خود شدند‌‌ و هنوز آمادگی کامل برای پاسخ همه جانبه نداشتند.

🔻ظهر ۱۲ جولای ایهود اولمرت نخست وزیر وقت اسرائیل در بیانیه ای به حزب الله هشدار داد که ۲ نظامی اسرائیلی را آزاد کند و در غیر اینصورت لبنان بهای بسیار سنگینی را خواهد پرداخت.

🔻سید حسن نصرالله نیز عصر همان روز در کنفرانس خبری در بیروت حضور یافت و هرگونه مذاکره با اسرائیل را رد کرد و اظهار داشت تنها راه آزادی ۲ نظامی دربند حزب الله ، مذاکره غیر مستقیم و تبادل با اسرای لبنانی است و هیچ کسی در عالم جز از این طریق نخواهد توانست این ۲ نظامی را آزاد کند‌.

در واکنش تزیپی لیونی وزیر خارجه وقت دولت اولمرت هرگونه مذاکره را رد کرد و آغاز جنگ با حزب الله را اعلام نمود.

🔻اسرائیل اهداف حمله خود به لبنان را اینگونه اعلام کرد : ۱- آزادی ۲ نظامی در بند حزب الله ۲- اجرای کامل قطعنامه ۱۵۵۹ و خلع سلاح کامل این جنبش و تبدیل آن به یک حزب سیاسی.

🔻دولت وقت لبنان به نخست وزیری فواد سنیوره نیز اطلاع خود از عملیات اسیرگیری را رد کرد و مسئولیت تبعات درگیری با اسرائیل را بر عهده حزب الله دانست ‌‌.

🔻برای این که متوجه شویم چه کسی پیروز این جنگ بود تحقق یا عدم تحقق همان ۲ هدف اعلامی از سوی نخست وزیر وقت اسرائیل برای عملیات نظامی علیه حزب الله کافی ست.

🔻تا پایان روز سی و چهارم اسرائیل هیچ برتری تثبیت شده و تصرف نقطه استراتژیکی در خاک لبنان نداشت ، هیچ کدام از مسئولان و افراد کلیدی حزب الله را شکار نکرد و نتوانست مانع راکت پرانی آنها به خاک فلسطینی اشغالی شود و حزب الله به آتش باری خود روی شهرهای اسرائیل تا روز آخر ادامه داد و نه تنها نظامیان این رژیم را آزاد نکرد، بلکه مسئولان آن را وادار ساخت تا ۲ سال بعد اسرای لبنانی ( از جمله سمیر قنطار ) را آزاد کنند و توانست تمام شروط خود را در مقابل آزادی دو اسیر اسرائیلی محقق سازد.

علل و عوامل پیروزی حزب الله و نتایج آن نیز قابل مداقه است:

۱- موفقیت حزب الله در نبرد اطلاعاتی

از عوامل مهم موفقیت حزب الله می توان در حفاظت اطلاعات قوی این جنبش و حیطه بندی آن اشاره کرد.

🔻در اینجا مایلم برای آن که مخاطبان محترم کانال به سطح حفاظت اطلاعات و اجرای دستورالعمل های امنیتی حزب الله واقف شوند به ذکر خاطره ای از یکی از سرداران ارشد سپاه قدس که شخصا برای نگارنده تعریف کرد اشاره کنم‌.

آن سردار که سالها فرمانده سپاه قدس لبنان بود نقل می کرد روزی جلسه ای با دبیرکل حزب الله و فرمانده نظامی آن عماد مغنیه داشتم .

در آن جلسه شروع به توضیحات در خصوص موشک جدیدی که برای حزب الله آورده بودیم نمودم.

🔻داشتم وارد جزئیات می شدم که بلافاصله سیدحسن کلامم را قطع کرد و گفت : آقای ... آیا حاج عماد مغنیه اطلاعات دقیق این موشک را دارد که بلافاصله پاسخ دادم: بله .

سید ادامه داد: پس چرا اطلاعات دقیق این موشک را برای من نقل می کنی ؟

آن فرمانده ارشد گفت : تعجب کردم و گفتم شما دبیرکل حزب الله هستید و باید از اطلاعات دقیق زرادخانه موشکی تان باخبر شوید .

🔻سید دوباره پاسخ داد : فرض کنید من ماه آینده که به ایران آمدم هواپیمایم را دولت ترکیه مجبور به فرود در خاک این کشور کرد و اسیر شدم آیا این اطلاعات را داشته باشم بهتر است یا نداشته باشم‌؟ ( آن زمان عراق در اشغال کامل آمریکا بود و دبیرکل و مسئولان حزب الله از مسیر ترکیه به ایران رفت و آمد داشتند).

🔻در واقع سطح حیطه بندی اطلاعاتی حزب الله تا آنجا بود که حتی دبیرکل آن داده هایی در حدود وظایف خود را می دانست و از تمام بخش هایی که لزومی به دانستن آنها نبود آگاهی نداشت و به همین علت بود که اطلاعات نظامی اسرائیل حتی اگر یک نیروی حزب الله را اسیر می کرد و یا از طریق موساد به خدمت می گرفت نمی توانست اطلاعات جامع و کاملی به دست بیاورد .

🔻فلذا با تصوری کاملا غلط وارد نبرد همه جانبه با حزب الله شد و از توانایی های این جنبش اطلاعات حداقلی داشت‌.


https://t.me/institutekherademoaser




‍ 🔔 توقف اجرای حکم اعدام مهم است یا لطمه زدن به سرمایه اجتماعی؟

🔹نشست خبری سخنگوی قوه قضائیه در هفته اخیر به دلیل اعلام احکام سه مجرم سابقه‌دار که از قضا در اغتشاشات آبان ‌ماه سال 98 نیز نقش موثری داشتند، با فضاسازی گسترده رسانه‌های معاند و عناصر ضدانقلاب روبرو شد و حتی ترامپ هم با یک توئیت فارسی در آن مشارکت جست.

🔹این فضاسازی گسترده که با تقطیع عمدی سخنان سخنگوی دستگاه قضا صورت گرفت عمدتا با دو هدف «تکمیل پروژه پرونده‌سازی حقوق بشری علیه کشورمان» و «ایجاد خدشه به روند اعتماد سازی قوه قضائیه در دوره جدید» انجام پذیرفت.

🔹به طور قطع متوقف کردن جلب اعتماد عمومی و افزایش سرمایه اجتماعی ناشی از اقدامات تحولی قوه قضاییه حتی از هدف اول نیز برای دشمن مهمتر است.

🔹واکنش جریان انقلابی اصیل و بیان برخی انتقادات سازنده به نقایص موجود در سازوکارهای اطلاع رسانی دستگاه قضا تا حدود زیادی افکار عمومی داخل را متوجه بازی مخرب و البته سراسر تناقض جریان معاند کرد.

🔹رفتار متناقض جریانات معاند در خصوص احکام قضایی مختلف نشان می‌دهد جان انسان‌ها برای آنان تنها بهانه‌ای برای خدشه به احکام اسلام و اعتبار نظام اسلامی در برخورد با جرائم است.

🔹جریانات ضدانقلاب و ضداسلام در حالی چشم به روی جرائم این سه نفر در آدم ‌ربایی، سرقت مسلحانه، اقدامات خلاف امنیت عمومی و مشارکت در تخریب اموال و اماکن در اغتشاشات 98 بسته و با «معترض» صرف خواندن آنها هشتگ «اعدام نکنید» زدند که در پرونده قتل رومینا با هدف زن ستیز نشان دادن اسلام و نظام اسلامی خواستار اعدام پدر او شده بودند.

🔹باید توجه جدی داشت که پیگیری اقدامات تحولی در قوه قضائیه با توجه به خباثت دشمن در شبهه‌دار کردن افکار عمومی و تفرقه‌ افکنی میان مردم و حاکمیت، قطعا نیازمند توجه بیشتر به اقناع افکار عمومی در فرآیند اطلاع رسانی است.

🔹صرف نظر از ریشه‌های حقوقی و قانونی صدور احکام ذکر شده، عدم توجه عمدی جریانات ضدانقلاب با پشتیبانی یگان سایبری منافقین و برخی سلبریتی‌های داخلی به موضوع احتمال اعاده دادرسی در این پرونده بر اساس قوانین موجود نشان می‌دهد که جریان‌ سازان تنها بدنبال هیاهو و فضا سازی برای فشار به قوه قضائیه و نظام هستند و جان انسانها تنها دستمایه پیشبرد اهدافی از این دست است./نورنیوز

https://t.me/institutekherademoaser


📗 سند راهبردی ایران-چین خبر بدی برای اسرائیل است

🔻جروزالم‌پست: برنامه 25 ساله همکاری‌های اقتصادی و امنیتی ایران و چین، زنگ‌های خطر را در اسرائیل به صدا درآورده است.‏

🔻این قرارداد، روابط نظامی، تسلیحاتی، اطلاعاتی و تحقیقاتی دو کشور را تقویت می‌کند و حجم عظیمی از سرمایه چین را وارد حوزه‌های بانکی، ارتباطاتی و حمل ‌و نقل ‏ایران می‌کند.‏

🔻‏«کاریس ویت» مدیر اجرایی اندیشکده «سیگنال» که روی روابط چین- اسرائیل متمرکز است، می‌گوید: «این قرارداد، رویکرد چین را نشان می‌دهد: شناسایی نقاط ضعف و سپس ‏جست ‌و جوی صبورانه به دنبال راه‌های بهره‌برداری از آن.»‏

🔻اگرچه طبق توافق، چین در ازای سرمایه‌ گذاری در ایران از تخفیف در خرید نفت و گاز این کشور بهره‌مند خواهد شد، اما با قیمت‌های کاهنده امروز، پکن به دنبال چیزی بیش‌تر ‏از نفت و گاز ارزان است.‏

🔻توافق چین با ایران گام بلندی به سوی تحقق پروژه «کمربند و جاده»، تقویت یوانِ دیجیتال با هدف دور زدن تحریم‌ها و تضعیف دلار، و افزایش نفوذ در تهران به عنوان ابزاری ‏دیپلماتیک علیه آمریکاست./چین‌نگار

https://t.me/institutekherademoaser




🌎 مناسبات ایران با قدرت‌های بزرگ: مناسبات با چین

🔻جمهوری اسلامی ایران امروز به واسطه تنش با امریکا در شرایط ویژه ای قرار دارد که اهمیت مناسبات آن با دیگر قدرت های جهانی را دو چندان کرده است. در یک نگاه کلی به هر میزان که مناسبات ایران با قدرت‌های بزرگ در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشد، خنثی کردن تحریم ها و مقابله با فشار حداکثری ایالات متحده آسان تر و به هر میزان این مناسبات از سطح مطلوب فاصله گیرد تقابل با سیاست های آمریکا دشوارتر و پرهزینه تر خواهد بود.

🔻چین تنها قدرت بزرگی است که با وجود فشارهای آمریکا همواره از مناسبات باثباتی با ایران برخوردار بوده و کمتر اجازه داده است که روابط فی مابین تحت تاثیر عوامل و متغیرهای خارجی قرار گیرد. در همین راستا چین تنها کشوری است که در سال 98 با وجود اتمام معافیت های تحریم نفتی از سوی آمریکا، به خرید نفت از ایران ادامه داد. این کشور کماکان از مواضع ایران حتی با وجود کاهش تعهدات هسته ای حمایت کرده و ضمن مخالفت با تحریم های غیرقانونی ایالات متحده، برخلاف سایر طرفهای برجام تلاش کرده مناسبات اقتصادی خود با ایران را حفظ کند.

🔻بنابراین به نظر میرسد یکی از سیاست های آمریکا و متحدان آن تلاش برای تضعیف محور تهران- پکن از طریق تحمیل تحریم ها، اعمال فشارهای شدید و فضاسازی رسانه ای منفی در مورد مناسبات دو کشور است.

🔻از این رو در شرایطی که اروپایی ها چاره ای جز همراهی با سیاست های واشنگتن ندارند، گسترش همکاری با چین و ایضا روسیه علاوه بر اینکه در راستای منافع ملی و تضعیف کننده فشار حداکثری ایالات متحده است، مانع شکل گیری اجماع جهانی علیه ایران میشود. با توجه به مشکلات متعددی که جمهوری اسلامی ایران در روابط خود با برخی کشورهای غربی و عربی دارد، سیاست نگاه به شرق و تقویت مناسبات با چین یک ضرورت استراتژیک است.

📚 برگرفته از کتاب "سالنمای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، تحولات راهبردی 1398، چشم انداز 1399" سال دهم، شماره 10.


https://t.me/institutekherademoaser




🌎 نشانه های افول قدرت آمریکا

📌 سیدهادی سیدافقهی

۱- ارکان قدرت نظام بویژه کاخ سفید و کنگره متزلزل شده و به تضعیف یکدیگر پرداخته اند، چه درباره مسائل داخلی و چه مسائل خارجی.

۲- وضعیت اقتصادی آمریکا بعد از ویروس کورونا آسیب دیده. بدهی به ۲۷ تریلیون دلار و تعداد بیکاران به ۴۵ میلون نفر رسیده. پدیده فرار سرمایه ها به کشورهای دیگر مزید بر علت شده.

۳- افزایش فضای دوقطبی در داخل (تنش سفیدپوستان باسیاه پوستان از یکسو و تنش و تقابل فقر و غنا از سوی دیگر) انسجام بافت اجتماعی را تهدید می کند.

۴- افزایش بزه و خطرات ناامنی موجب هجوم مردم به مراکز فروش سلاح شده که طبق برآوردهای اخیر روزنامه واشنگتن پست، حدود سی میلیون قطعه سلاح به دست مردم رسیده.

۵- افزایش فاصله نژادپرستانه بین سیاه پوستان و سفید پوستان در نیروهای مسلح آمریکا خصوصا نیروی دریائی.

۶- تشدید حس ناامیدی در میان مردم در نتیجه ناتوانی ویروس کورونا توسط دولت دونالد ترامب و تناقض در میان خود دولتمردان آمریکا چه کنگره و چه کاخ سفید.

۷- پدیده شیخوخیت دو حزب رقیب (دمکرات - جمهوری خواه) با توجه به دو کاندیدای رقیب بایدن دمکرات ۷۸ ساله خواب آلو و ترامپ ۷۲ ساله احمق و دروغگو، انگیزه مشارکت جوانان در حیات سیاسی و رقابتی را به شدت کاهش داده و در جست و جوی مدل جدیدی از مشارکت سیاسی هستند!

۸- ناامیدی همپیمانان و دوستان آمریکا در منطقه و در سطح جهان از اوضاع بی سر و سامان و سلوک رهبران سیاسی بویژه دولت ترامب با توجه به گشودن جبهه های متعدد جنگهای سیاسی و اقتصادی و حتی امنیتی با جهان و خروج از حدود ۲۴ سازمان و پیمان و معاهده بین المللی و منطقه ای.

۹- تزلزل روحیه شخص ترامب در چهار ماهه اخیر و بروز حالات افسردگی خشونت رفتاری با اطرافیان علی الخصوص پس از انتشار کتاب های خاطرات جان بولتن مشاور امنیتی ترامپ و برادرزاده وی علیرغم تلاشهای مذبوحانه ترامپ برای جلوگیری از منع انتشار این دو کتاب.

۱۰- تفویض بخشی از اختیارات کلان کاخ سفید به وزارت خارجه و بخش دیگر به نیروهای مسلح برای سبک کردن فشار از روی دوش مدیران ارشد کاخ سفید و تمرکز آنها بر مسائل داخلی و در راس انها انتخابات ریاست جمهوری فرارو در شرایط کاهش احتمال پیروزی ترامپ در انتخابات اتی ...


https://t.me/institutekherademoaser


🔰 جنگ ۳۳ روزه و تغییر موازنه قدرت در غرب آسیا ( ۱ )

مقدمه

در سال ۱۹۸۶ در دره بقاع یک فانتوم اسراییلی هدف موشک قرار می گیرد و خلبان آن رون آراد اجکت کرده و توسط گروهی وابسته به جنبش امل به فرماندهی مصطفی دیرانی به اسارت گرفته می شود.

اسرائیل تلاش زیادی را جهت آزادی خلبان خود انجام داد و در همین راستا شیخ عبدالکریم عبید رئیس اجرایی حزب الله و مصطفی دیرانی ( ابوعلی ) در عملیات های جداگانه سایرت متکال ربوده شدند .

حزب الله اعلام کرد زیر بار درخواست های اسرائیل نخواهد رفت و اسرای لبنانی و فلسطینی را با قدرت آزاد خواهد کرد.

فلذا در سال ۲۰۰۰ سرهنگ حنان تننباوم افسر ارشد اسرائیلی توسط نیروهای ویژه حزب الله ربوده شد.

سیدحسن نصرالله رسما اعلام کرد اسرای فلسطینی و لبنانی باید آزاد شوند از جمله ابوعلی دیرانی ، شیخ عبدالکریم عبید و سمیر قنطار.

نام آخر هیچ ربطی به حزب الله ، جنبش امل و طایفه شیعه نداشت و یک دروزی و مبارز عضو جبهه آزادی بخش فلسطین بود اما با توجه به عملیات متهورانه ای که در سال ۱۹۷۹ ( قبل از انقلاب اسلامی ) و در سن ۱۶ سالگی علیه اسرائیل انجام داده و به اسارت درآمده بود ، به عنوان یک قهرمان در لبنان شناخته می شد تا جایی که دبیرکل حزب الله از او با عنوان عمیدالاسرا یاد می کرد.

تبادل اسرا در سال ۲۰۰۴ انجام گرفت اما اسرائیل برخلاف توافق واسطه آلمانی را فریب داد و سمیر قنطار را آزاد نکرد.

در همان روز سید حسن نصرالله سوگند یاد کرد سمیر قنطار را با عملیات های جدید اسیرگیری آزاد خواهد کرد.

در فوریه سال ۲۰۰۵ رخداد بسیار مهمی به وقوع پیوست؛ رفیق حریری میلیاردر، رهبر جریان المستقبل و نخست وزیر سابق لبنان در یک انفجار مهیب کشته شد.

وی از جمله افراد بسیار نزدیک به خانواده سعودی و از مخالفان جدی حضور نظامی و نفوذ سوریه در لبنان به شمار می رفت و بی درنگ قتل وی انگشت اتهام را به سمت دولت سوریه و شخص بشار اسد روانه کرد.

دولت سوریه ماجرا را تکذیب کرد اما فایده ای نداشت و در نهایت تحت فشار شدید افکار عمومی نیروهای سوری از لبنان عقب نشستند و مهمترین متحدشان در لبنان یعنی حزب الله یکه و تنها باقی ماند.

ایجاد این خلاء حضور سوریه درکنار مواضع تند و رادیکالی احزابی چون ، قوات ، کتائب ، المستقبل ، سوسیالیست ترقی خواه و .‌‌.. که مخالف سرسخت حزب الله بودند مانع از تلاش های این گروه جهت اسیرگیری و مبادله آن با سمیر قنطار نشد و در نهایت در تاریخ ۱۲ جولای سال ۲۰۰۶ یک گروه از نیروهای ویژه حزب الله در منطقه مرزی خله ورده به دو خودروی اسرائیلی حمله کردند.

۶ نظامی اسرائیلی در دم کشته و ایهود گلدفاسر و الداد ریگیف دو سرباز اسرائیلی در حالتی مجروح به اسارت گرفته شدند.

همزمان حزب الله با گلوله باران برخی مناطق اشغالی سعی کرد ذهن ارتش اسرائیل را منحرف کرده و زمینه را برای انتقال اسرا فراهم کند.‌
فلذا تا ۲ ساعت بعد از عملیات صهیونیست ها متوجه ناپدید شدن دونظامی خود نشدند.

در ظرافت و پیچیدگی عملیات باید گفت کل عملیات اسیرگیری ظرف ۶ دقیقه انجام گرفت که حاکی از سرعت عمل و زبدگی بالای نیروهای ویژه حزب الله داشت./علیرضا تقوی نیا

https://t.me/institutekherademoaser




🔷 «الزامات سیاست‌های هویتی در جمهوری اسلامی ایران»

📌موسی نجفی

◀️ خیلی از ملت‌ها جعلی‌اند و حاصل برنامه ‌ریزی کشورهای غربی بعد از جنگ ‌های جهانی هستند. یکی از افتخارات و مواهب بزرگ ما این است که یک ملت واقعی هستیم. در مقطعی از جنگ جهانی اول ما حتی دولت نداشتیم اما ملت داشتیم و ایران باقی مانده است.

◀️ برای هویت فرهنگی ایران امروز، سه منشأ وجود دارد. فرهنگ اساطیری و پهلوانی باقیمانده از دوره باستان، سنت‌ های فلسفی عمدتاً وارد شده از طرف یونان و نیز ورود اسلام به ایران با معارف و آدابی که به همراه خود داشته است. در بستر تاریخ ایران، التقاط صورت نگرفته بلکه یک نوع تألیف و تعامل متقابل میان سه منشأ اخیر رخ داده است.

◀️ ما در تاریخ خود چهار بحران هویتی را داشته‌ایم: بحران هلنی، عربی، مغولی و غربی. دو بحران عربی و غربی، بیشتر فرهنگی و البته عمیق‌تر هستند. اولی به دلایل مختلف تاریخی به ذات هویت ایرانی راه یافته اما دومی نتوانسته و در پیرامون متوقف شده و یکی از مناقشه‌ها همین جا است. اگر بحران غربی بتواند به ذات هویت ایرانی راه پیدا کند و موقعیتی در حد تشیع یا زبان فارسی پیدا کند، آنگاه باید از یک ایران جدید سخن گفت. این اتفاق نیفتاده و هنوز در پیرامون است. تقاضای من این است که به این ترتیب سنت و هویت که در طول تاریخ شکل گرفته و ایران را ایران کرده دست زده نشود وگرنه ایرانی باقی نخواهد ماند.

◀️ ایرانی‌ها دریافتند که حامل اسلام غیر از خود اسلام است. به همین دلیل آرام آرام ایرانی‌ها از خلافت فاصله می ‌گیرند و از قطب خلافت به قطب ولایت منتقل می‌شوند که قطب رسمی اسلامی نیست و اقلیت است. ایرانی ها به واسطه سابقه تمدنی خود فهمیدند که اسلام اهل بیت (ع) از نوع دیگر است.

◀️ این فهم و درک 9 قرن طول کشید تا به صفویه رسید. با صفویه است که هویت فرهنگی ایرانی ارتقا و اعتلای سیاسی یافت و در سطح ملیت جدید ظاهر شد. مذهب شیعه در ایران توانسته هم ملت بسازد و هم نظام مدنی. نخستین نظام مدنی که ساخت، صفویه بود؛ دومی مشروطه و سومین نظام مدنی هم انقلاب اسلامی است. ما از وقتی به شکل ملت درآمدیم، به‌خاطر مختصات شیعی که داشته‌ایم، در طول تاریخ مشارکت‌مان در امت مثل بقیه نبوده است. شبیه همان مشارکتی که علی بن ابیطالب (ع) با خلفا داشت؛ جزو خلافت نیست و نیروی مخالف محسوب می‌شود اما جزئی از امت است.

◀️ سمبل هویتی شیعی ما با قدمت 5 قرن، حرم حضرت رضا (ع) است که مقدس‌ترین نقطه ایران است. هویت دیگر ما با قدمت 9 قرن، زبان فارسی است که حافظیه و آرامگاه فردوسی نمادهای آن هستند. این‌ها محترم‌اند اما مقدس نیستند. سوم هم ایران باستان و سابقه تمدنی ماست که سمبل آن تخت جمشید است. بین آستان قدس رضوی، حافظیه و تخت جمشید، اختلافی نیست و هر کدام قسمتی از واقعیت روح ایرانی هستند./راهبرد ایرانی

https://t.me/institutekherademoaser




🌎 «نگاه به شرق» در غرب آسیا (2)

🔶 همچنان که در سطور پیشین مطرح شد، «نگاه به شرق» به یکی از مهم‌ترین مباحث محافل رسانه‌ای و کارشناسی در غرب آسیا تبدیل شده است. تحولات غرب آسیا، متأثر از رویدادها و روندهای جهانی است و این منطقه نیز مانند بسیاری از مناطق دیگر دنیا درحال تجربه جهانی جدید؛ پرسش اساسی اما این است که چرا نگاه به شرق در غرب آسیا هواداران بیشتری نسبت به گذشته دارد؟

🔶 پاسخ به این پرسش، اگرچه نیاز به بررسی بسیاری از مؤلفه‌های تاریخی، هویتی و اقتصادی دارد، اما به‌اختصار بخشی از آن را می‌توان در تفاوت رفتار آمریکا و چین در غرب آسیا ارزیابی کرد. جنبه‌های مختلف سیاست‌ورزی واشنگتن و پکن واجد تمایزهای بنیادینی است که می‌تواند رشد فزاینده تمایل به چین در این منطقه را توضیح دهد.

🔶 آمریکا حداقل در هزاره سوم، دو حمله نظامی فاجعه‌بار به عراق و افغانستان داشته که امروز پس از گذشت حدود دو دهه از این تجاوزات، مشکلات بنیادین اشغال‌شدگان همچنان پا برجاست. حمله آمریکا به عراق، حداقل در ذهنیت بخش بزرگی از مردم و نخبگان این منطقه، عاملی ثبات‌زدا و مولد گروه‌های تروریستی بوده است. قربانیان جنگ آمریکا علیه تروریسم در عراق، افغانستان و پاکستان، بیش از نیم میلیون نفر، برآورد شده و این درحالی است که چین، چنین سابقه‌ای از حضور نظامی در این منطقه ندارد.

🔶 آمریکا با توجه به اینکه حداقل پس از جنگ جهانی دوم، قدرت مسلط در نظام بین‌الملل بوده است، در هر روابط دو جانبه‌ای با کشورهای غرب آسیا، صرفاً با افراد و گروه‌هایی که تمایل دارد، کار می‌کند. در غیر این‌صورت مسیر تغییر آن‌ها را پی می‌گیرد؛ نمونه‌ روشن آن در لبنان امروز قابل مشاهده است. چین اما چندان اهمیتی به ساختارهای داخلی کشورها نمی‌دهد. برای چین مهم این است که بتواند منافع اقتصادی مشترک با ساختار موجود هر کشوری تعریف کند.

🔶 آمریکا در دو دهه گذشته، هزینه‌های مالی فراوانی در غرب آسیا انجام داده که حداقل بخشی از آن‌ها به نتیجه مطلوب نرسیده است. اکنون اما واشنگتن دیگر تمایل چندانی به سرمایه‌ گذاری در این منطقه بدون منافع فوری و روشن ندارد. بنابراین هرگونه حمایت مالی از کشورهای این منطقه را منوط به تغییرات دلخواه خود می‌کند که عموماً مجموعه‌ای از مؤلفه‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را دربرمی‌گیرد. چین اما حداقل در مقطع فعلی، سرمایه‌گذاری اقتصادی را منوط به تغییرات سیاسی و اجتماعی کشورها نمی‌کند.

✔️ به هرروی و فارغ از ابعاد گسترده و پیچیده این موضوع، به نظر می‌رسد دوگانه آمریکا- چین در غرب آسیا به نحوه فزاینده‌ای در حال تولید است. فارغ از اینکه «نگاه به شرق»؛ انتخاب کشور های غرب آسیاست یا اضطرار، حکومت‌های این منطقه به اندازه کافی دلایل روانی و البته میدانی برای «نگاه به شرق» دارند. سیاست ‌ورزی واشنگتن اما در حال تقویت این رویکرد در غرب آسیاست./ تبیین

https://t.me/institutekherademoaser


🌎 «نگاه به شرق» در غرب آسیا (1)

🔶 مدت‌ها پیش، حداقل بخش مهمی از حاکمیت جمهوری اسلامی ایران، پیگیری رویکرد «نگاه به شرق» در سیاست خارجی را تأمین‌کننده منافع ایران دانست. برجام اگرچه راهبردی در این راستا نبود، فروپاشی نسبی آن، ایده نگاه به شرق را تقویت کرد. موضوعی که اوج آن را می‌توان در سند جامع همکاری ایران و چین مشاهده کرد.

🔶 سال گذشته و در سفر پنج ‌روزه عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر سابق عراق به چین، هشت توافقنامه اقتصادی و فرهنگی به امضای طرفین رسید که مهم‌ترینِ آن‌ها، فروش نفت عراق به چین در قبال مشارکت پکن در پروژه‌های زیربنایی عراق بود. برخی تحلیلگران، یکی از دلایل تلاش واشنگتن برای سقوط دولت عبدالمهدی را رویکرد «نگاه به شرق» وی قلمداد کردند.

🔶 در هفته‌های اخیر و به دنبال افزایش مشکلات اقتصادی لبنان، محافل این کشور از لزوم تقویت روابط بیروت-پکن و افزایش سرمایه‌گذاری چین در لبنان سخن گفتند. شب گذشته نیز، دبیرکل حزب ‌الله لبنان در سخنرانی خود که مهم‌ترین بخش‌های آن به تبیین ایده «نگاه به شرق» اختصاص داشت از دولت لبنان خواست برای حل مشکلات، مسیر چین را نیز بیازماید.

🔶 سوریه نمونه دیگری از کشورهای غرب آسیاست که تلاش می‌کند چین را برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بازسازی ترغیب کند. اگرچه به دلیل شرایط ناپایدار امنیتی، چینی‌ها هنوز انگیزه چندانی به حضور فعال در این کشور ندارند، اما موقعیت ژئوپلتیک ازجمله دسترسی به دریای مدیترانه و فرصت‌های فراوان سرمایه‌گذاری در سوریه، دیر یا زود نقش چین در این کشور را افزایش خواهد داد. چه‌اینکه به نظر می‌رسد تا آینده قابل پیش‌بینی، سایر بازیگران، امکانات ضروری برای چنین سطحی از نقش‌آفرینی را ندارد.

🔶 به هرروی، منطقه غرب آسیا دست خوش تحولات شگرفی است؛ اگرچه سیاست چین نشان می‌دهد غرب آسیا -حداقل در مقطع فعلی- نسبت به سایر مناطق، در اولویت کمتری برای نقش ‌آفرینی اقتصادی پکن قرار دارد، کشور های این منطقه اما تمایل بیشتری برای بازیگری چین دارند. موضوعی که ریشه ‌یابی آن حائز اهمیت است. از این‌رو در سطور بعد به این پرسش پرداخته می‌شود که اساساً چرا هواداران «نگاه به شرق» در غرب آسیا فزاینده است؟/تبیین

https://t.me/institutekherademoaser



20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

298

obunachilar
Kanal statistikasi