♦️انواع نیهیلیسم از دیدگاه نیچه و راههای مقابله با آن
✍️دکتر محسن محمودیاستادیار فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندر عباس
۱۲ مرداد ۱۴۰۳
نیچه در کتاب اراده معطوف به قدرت از دو نوع «نیهیلیسم» سخن می گوید:
«نیهیلیسم منفعل و منفی» و «نیهیلیسم فعال و مثبت». منظور از نیهیلیسم منفعل و منفی این تصور است که اگر ما به این نتیجه برسیم که این جهان گذرا (جهان شدن) دارای هیچ هدفی نیست و در پس تمامی وقایع معنایی و حقیقتی وجود ندارد، خیلی راحت میتوانیم به طرد زندگی و این دنیا، به عبارت دیگر به نوعی نفرت و رنجش از زندگی و دنیا برسیم.
این نیهلیسم منفی به دو صورت ظاهر میشود: در یک صورت وقتی ما به این نتیجه رسیدیم که این جهان هیچ و پوچ، و دارای هیچ معنا و ارزشی نیستَ، معتقد میشویم که جهان دیگری وجود دارد که جهان حقیقی است (نقطهی شروع این گرایش با فلسفهی افلاطون و بعد با مسیحیت که از نظر نیچه نوعی افلاطونگرایی عامیانه است، آغاز میگردد). اگر این اعتقاد هم بر باد رود، شکل دوم نیهیلیسم [منفی] بروز و ظهور میکند که نظیرش را در بودیسم یا فلسفهی شوپنهاور میبینیم که میگوید زندگی و جهان بهطور کامل چیزی جز رنج نیست. بنابراین، تنها هدفی که باقی میماند جستجوی «نیستی و نیروانا» است و از همین رو است که نیچه از نوعی ارادهی نیهیلیستی یا ارادهی معطوف به مرگ صحبت میکند که بهترین نمونهاش همین بودیسم و فلسفهی شوپنهاور است.
اما در مقابل این نیهیلیسم منفی و منفعل یک نیهیلیسم مثبت هم وجود دارد. نیهیلیسم مثبت آیین کسی است که میپذیرد زندگی فاقد هرگونه معنا و ارزش غایی است و هیچ حقیقت بنیانی ای وجود ندارد. به درون مغاک نیهیلیسم، به درون آن نیستی که در پس تمام واقعیتها نهفته است، نگاه میکند. شجاعانه زهر این نیهیلیسم را مینوشد. ولی در مقابل نه فقط دچار حس تهوع و کینخواهی از زندگی نمیشود بلکه بر عکس، قدرت زیست بیشتری از درون این نیهیلیسم کسب میکند؛ یعنی میپذیرد که این بازی بی معنی و بی ارزش را به خاطر نفس بازی کردن، بهخاطر نفس ارادهی خودش، به خاطر نشان دادن شجاعت درونی اش، ادامه دهد، بی آنکه این بازی هیچ معنا یا هدف بیرون از زندگی داشته باشد. نیهیلیسم مثبت در واقع همان جایی است که نیچه مفهوم «ابر انسان» را مطرح میکند. ابر انسان، انسانی است که بر نیهیلیسم غلبه کرده، فارغ از روح کینخواهی، زندگی این جهانی را شادمانه تایید میکند. نیچه که عقل متافیزیکی را منشا نیهیلیسم میدانست، از استعاره و اسطوره برای مقابله با نیهیلیسم استفاده میکند: «ارادهی قدرت» و «بازگشت جاودانه» و «ابر انسان».
نیچه در شاهکار خودش به نام «چنین گفت زرتشت» راههای مقابله با نیهیلیسم منفعل را مطرح میکند که خواندنی است.
@Mahmudi_mohsenn#نیچه
#نیهیلیسم
#محسن_محمودی
#بیژن_عبدالکریمی
#حسین_حجتپناه
@NewHasanMohaddesi