🖊#تراکم_مخزن_در_طی_تولید 📚
در بسیاری از مخازن با شروع تولید و کاهش فشار، مخزن شروع به تراکم میکند. مخازن موجود در اعماق زیاد و مخازن پرفشار بیشتر تحت تاثیر تراکم قرار میگیرند. تراکم مخزن در عین حال که ممکن است با ایجاد انرژی اضافی برای تولید سبب بهبود بازیافت نفت شود، اما اغلب منجر به مشکلات عملیاتی متعددی از جمله تغییرشکل لوله جداری، تولید ماسه، رخداد شکستگی و فعال شدن گسلهای موجود و غیره در میدان میشود. از طرفی تراکم مخزن در حین تولید سبب تغییرات زیاد در خواص سنگ مخزن از جمله تخلخل و تراوایی میشود. شبیه سازیهای آزمایشگاهی که اخیرا در دانشگاه امیرکبیر بکمک دستگاه سه محوره حقیقی انجام شد، نشان داد که بعد از تولید و ایجاد افت زیاد در فشار، با تزریق مجدد سیال و جبران فشار، عمدهی این تغییرات برگشت ناپذیر میباشند.
حال سوال این است که چطور میتوان تراکم مخزن ناشی افت فشار در طی تولید را که میتواند منجر به کاهش بهرهدهی چاه و افزایش احتمال گسیختگی آن شود مدیریت کرد؟
ایجاد یک مدل ژئومکانیکی جامع در مرحله طراحی میدان میتواند بسیاری از مسائل مرتبط با تراکم را مشخص نماید. تکمیل این مدل در مرحله توسعه میدان و تولید میتواند شناخت ما از مخزن را بهبود داده و اثر تراکم بر نرخ تولید را پیش بینی کند.
آسیبهای مکانیکی به چاه از قبیل تغییرشکل لوله جداری و افزایش تولید ماسه میتواند با طراحی بهتر چاه، بکارگیری روشهای مناسب جداسازی زونها و استفاده از تکنولوژیهای کنترل ماسه کاهش یابد. از طرفی همانطور که عنوان شد، وقتی تراکم رخ میدهد، عمده کاهش تخلخل و نفوذپذیری برگشت ناپذیر میباشد. در این راستا لازم است اقدامات اصلاحی برای حفظ تولید از طریق تزریق آب و روشهای حفظ فشار انجام گیرد. نکتهی بسیار مهم و ضروری این است که با توجه به برگشت ناپذیر بودن بسیاری از تغییرات ناشی از تراکم، عملیات تزریق سیال و جبران فشار مخزن باید در زمان مناسب شروع شود.
🔻 گروه ژئومکانیک مخزن🔻
https://t.me/joinchat/Dn1dLUhE88WB8Ku4Pe3Bhw