⭐️
دیدگاه: خیالتان راحت، استارلینک در ایران کار میکند!⭐️بله درست است. بر خلاف ادعاهای رسانههای جمهوری اسلامی و بر اساس اسناد و نامههای ارائهشده در گزارش ویژهی نسنت، استارلینک خیال ندارد فعالیتهای خود را در ایران متوقف کند.
1️⃣🔤قطع استارلینک در یک محدودهی جغرافیایی غیرممکن است 🛰
➕استارلینک در پاسخ به سوال اتحادیهی بینالمللی مخابرات بر این نکته تاکید میکند که برای اپراتور ایستگاه مرکزی
«غیرممکن و غیر عملی» است که بخواهد تک تک کاربران را تحت نظر داشته باشد تا متوجه شود آیا دستگاه استارلینکی از کشوری خارج از حوزهی سرویسدهی استارلینک با آن ارتباط برقرار میکند. (فوریه ۲۰۲۴) زمانی که استارلینکی در یک کشور حوزهی حمایت استارلینک خریداری و رجیستر شد، میتواند به هر نقطهای از جهان منتقل و همچنان استفاده شود.
➕از سوی دیگر میدانیم که ماهوارههای استارلینک با سرعت ۲۷۰۰۰ کیلومتر بر ساعت در مدار پایینی زمین دائم در حال حرکت هستند و ترمینالهای استارلینک تقریبا هر چهار دقیقه ماهوارهای که با آن در ارتباط هستند را تعویض میکنند. استارلینک بر این نکته تاکید کرده که «روشن یا خاموش کردن ماهوارهها بالای یک محدودهی جغرافیایی خاص غیرعملیست و فعالیت ماهوارهها در کشورهای دیگر را تحت تاثیر قرار میدهد.» (ژوئن ۲۰۲۴)
2️⃣🔤 اسپیسایکس تمایلی به قطع استارلینک در ایران ندارد➕حتی اگر اسپیسایکس توانایی قطع کامل استارلینک در یک محدودهی جغرافیایی را داشته باشد، با توجه به پاسخهایش به بازخواستهای متعدد از سوی اتحادیهی بینالمللی مخابرات، به نظر میرسد که تمایلی به این امر ندارد و آن را مخالف رویکرد سازمانی خود میداند.
➕درست است که استارلینک اعلام کرده ترمینالهایی که از سوی جمهوری اسلامی اعلام شوند را متوقف خواهد کرد، اما جالب اینجاست که اول از همه دستگاهی را که جمهوری اسلامی با آن تستهایش برای اثبات کارکرد استارلینک در ایران را انجام داده بود را از کار انداخت.
➕کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده به این نکته اشاره میکند که ظاهرا ایران میخواهد اتحادیهی بینالمللی مخابرات در موضوع فعالیت واردکنندگان دستگاههای استارلینک دخالت کند. «علاوه بر این دولت ایران ظاهرا از ما میخواهد به او کمک کنیم تا مشکلات اجرایی قوانین داخلی کشورش را حل کند.» (ژوئن ۲۰۲۴)
3️⃣🔤اشارهی استارلینک به حق آزادی بیان و حقوق بشر ایرانیان➕یکی از مدارکی که جمهوری اسلامی به اتحادیه ارائه داده بود تا ثابت کند استارلینک در ایران فعالیت دارد، پیام هشدار فارسی در اپ استارلینک بود. (اطلاعات بیشتر در گزارش ویژه) وجود این پیام به زبان فارسی نشان از اهمیت کاربران ایرانی برای استارلینک دارد.
اسپیسایکس در پاسخ به بازخواست اتحادیه بر «تعهد اخلاقیاش نسبت به کاربران» تاکید کرده است. اسپیسایکس با اشاره به حق طبیعی ایرانیان بر آزادی بیان، به این نکته اشاره میکند که پیام فارسی به این دلیل در اپ قرار داده شده تا آنها را از خطراتی که ممکن است به خاطر استفاده از استارلینک متوجهشان باشد آگاه کند. (ژوئن ۲۰۲۴) استارلینک در این پیام فارسی بر این نکته تاکید میکند که «استارلینک اطلاعاتی از شما را در اختیار نیروی انتظامی یا دولتها قرار نمیدهد.»
4️⃣🔤قطع استارلینک از حوزهی وظایف ITU خارج است ➕کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده تاکید کرده که برای اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU)، «نقشی در اجرای داخلی قوانین واردات، صادرات و قوانین عرفی کشورهای عضو متصور نیست.» (ژوئن ۲۰۲۴)
➕همچنین نروژ در پاسخش تاکید کرده که فارغ از اینکه امکان غیرفعالکردن ماهوارهها در یک منطقه وجود داشته باشد یا نه، این موضوع از حوزهی وظایف ITU خارج است. (ژوئن ۲۰۲۴)
5️⃣🔤سابقهی جمهوری اسلامی در تلاش ناموفق برای توقف تکنولوژی
➕جمهوری اسلامی پیش از این نیز تلاشهای گسترده و ناموفقی برای توقف ارتباط ماهوارهای ایرانیان با جهان خارج انجام داده است. علیرغم تصویب قانون «ممنوعیت بکارگیری تجهیزات دریافت از ماهواره» در سال ۱۳۷۳، و سرمایهگذاری گسترده در زمینهی اخلال و پخش پارازیت که از اعتراضات سال ۱۳۸۸ شدت بیشتری گرفت، امروز میلیونها ایرانی همچنان از ماهواره برای دریافت شبکههای تلویزیونی خارج از ایران استفاده میکنند.
این تلاش ناموفق محدود به تکنولوژی ماهوارهای نبوده و مثلا در مورد برندهایی مثل اپل نیز صدق میکند. علاوه بر ممنوعیت دیشهای ماهواره، مثلا واردات آیفون نیز ممنوع شده، اما دیشهای ماهواره و محصولات اپل همچنان در ایران استفاده میشوند. این نشان میدهد که نظر دولت در موضوع استفاده از محصولات یک تولیدکنندهی خاص تعیینکننده نیست.
📍
@NASNETT