نوباران


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


✔تحلیل های #اقتصادی_اجتماعی استان #فارس را در « #نوباران» دنبال کنید:
زیرباران بیا قدم بزنیم، حرف نشنیده ای به هم بزنیم
نو بگوییم و نو بیندیشیم، عادت کهنه را به هم بزنیم...

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


⛔️لطفا از #تولید_ملی حمایت نکنید! (بخش دوم)

✍سجاد افروزه


راه حل چیست؟

شاید اول بگوییم، #واردات را #ممنوع یا محدود کنیم، وام ارزان #خوداشتغالی بدهیم، برای صنایع مورد نیاز و اساسی یارانه بدهیم و... تا تولید و اشتغال رونق گیرد. اما یادمان باشد در زمین ناهمواری قرار داریم و باید به سمت اهداف بدویم. تجربه بیانگر اینست که این راهکار ها پاسخگو نیست. بهتر نیست با بولدوزر صخره و کوه ها را برداریم و با غلطک صاف کنیم؟ با لودر چاله ها را پر کنیم، گردنه ها را حذف کنیم تا دزدی نتواند کمین کند و فرماندار حقوق مالکیت افراد را تعیین و تضمین کند. روابط حاکم نیز #شفاف شود. در این فضای هموار نه تنها سرمایه های زمین ما از دست نمی رود، بلکه از سایر زمین ها نیز به سمت ما سرازیر خواهد شد و...

پیشنهاد نگارنده اینست که برای یکبار هم که شده از تولید ملی حمایت نکنند. فقط فضای کار را فراهم کنند، چیزی که زیرساخت هایش نیز فراهم است. برای حرف آخر به بخش کوتاهی از کتاب "دوبی، سریع ترین شهر دنیا" نوشته جیم کرین که توسط نشر نی با ترجمه هرمز همایون پور چاپ شده است اشاره می کنم. او در این کتاب بندر لنگه را مادر شهر دوبی می داند و می نویسد: لنگه بندری سرزنده با مردمانی هوشمند بود که میدانستند چگونه پول بسازند اما با سخت گیری دولت تهران و وضع عوارض و مالیات فضای بی قید و بندی که آن مردم را جذب کرده بود از میان رفت. در سال 1900 دولت ایران، مالیات و عوارض در بوشهر و لنگه را افزایش داد و شیخ مکتوم در دوبی مالیات و عوارض 5درصدی را ملغی کرد. سپس کارگزاران خود را به اطراف و اکناف خلیج فارس فرستاد تا بازرگانان را با وعده زمین رایگان و عدم دخالت دولت در اومور تجارتی به دوبی فرا بخوانند. از 1901 مهاجرت ایرانی ها آغاز شد. آن ها محله مدرن بستکیه را در دوبی ایجاد کردند و فناوری بادگیر را با خود به شهر سنتی و عقب افتاده دوبی بردند و اینگونه سیاست گذاران ایرانی باعث فرار و شیخ دوبی باعث جذب توانمندان شدند؛ ما اکثر العبر و اقل الاعتبار..


✅تلگرام
https://t.me/Nobaran_Shiraz

✅ایتا
https://eitaa.com/Nobaran_Shiraz

✅بله
https://ble.im/nobaran_shiraz

✅آی گپ
https://iGap.net/Nobaran_Shiraz

✅سروش‌
https://sapp.ir/Nobaran_Shiraz


⛔️لطفا از #تولید_ملی حمایت نکنید! (بخش اول)

✍ سجاد افروزه

در تاریخ معاصر کشور، از دوران امیرکبیر تا همین الآن، حکومت ها و دولت های مختلف قصد حمایت و گسترش #تولید_ملی و به تبع آن افزایش قدرت کشور را داشته اند، اما وضع جز در مواقعی معدود، آن هم به مدت محدود و به مدد منابع مواجه با کمبود چنگی به دل نزده است و نتوانسته رضایت حاکمان و مردم را تأمین کند
در این مدت مدید، هرگاه بحث حمایت از تولید ملی پیش می آید، گزینه های تکراری، آزموده، ناکارا و اکثرا از پیش باخته ای مانند وضع #عوارض_گمرکی، ممنوعیت #واردات، قیمت تضمینی، #معافیت_مالیاتی، گسترش مناطق آزاد، #یارانه دولتی، وام های کم بهره دولتی، #ارز یارانه ای، ایجاد رانت برای صنایع و افراد (بخوانیدش نورچشمی ها) خاص و مواردی از این دست، بر روی میز سیاست گذاران قرار می گیرد؛ البته برای آن که در اذهان تکراری ننمایند، هر چند وقت یکبار با بازی با الفاظ و ابلاغ های دوره ای در اذهان عموم مردم این تلقی ایجاد می شود که می خواهند طرحی نو در اندازند اما در اصل قضیه تغییری ایجاد نشده است. هنری جورج اقتصاددان آمریکایی قرن 19 می گوید: « حمایت از تولید ملی و حمایت گرایی "به معنای رایج و متداول آن، که در بالا ذکر شد" یعنی در حالت صلح، بلایی بر سر خودمان بیاوریم که دشمن می خواهد در در جنگ بر سر ما بیاورد.»
برای بررسی موضوع، ابتدا اقتصاد را به یک زمین تشبیه می کنیم و به کمک تمثیل بحث خود را پیش می بریم. پر واضح است که در زمین ناهموار و پر از چاله، پرتگاه و مانع، نه تنها نمی توان با سرعت پیش رفت و دوید، بلکه راه رفتن عادی نیز سخت است، حال اگر فضای اقتصاد ناهموار باشد، رشد به کنار، آیا می تواند امورات جاری و عادی خود را انجام دهد؟ اگر فضا ناهموار بود راه حل چیست؟

یک #اقتصاد با #شاخص_کسب_و_کار در محدوده نامناسب و ضعیف را در نظر بگیرید؛ به مثابه همان زمین ناهموار یاد شده در بند پیشین، نهاد "یعنی قواعد حاکم بر اقتصاد" های حاکمی مانند چاله، صخره، باتلاق، کوه، حیوانات درنده، بدون جاده صاف و مشخص، پرندگانی همیشه مترصد فرصت سواری مجانی(بخوانیدش کرکس) و دزدانی همیشه حاضر در گردنه ها... در این زمین یک فرماندار کنترل امور را به دست دارد و ارتباط با فضای بیرون از آن سخت و جز با اجازه فرماندار ممکن نیست. منابع غنی و ظرفیت های عمده برای پیشرفت در این زمین نهفته است. صاحبان زمین های دیگر نیز قصد در اختیار گرفتن منابع این خطه را دارند. آیا گذران امور در این فضای وصف شده ممکن است؟ به تجربه می توان گفت هرکاری ممکن است، اما باید هزینه آن را پرداخت. گاهی باج کرکس و دزد، گاهی چرب کردن سبیل نماینده فرماندار، گاهی دور زدن کوه و گردنه و... البته ممکن است برخی که نتوانند با این قواعد کنار بیایند، خورده شوند، در چاه بیفتند یا اینکه فرار از این زمین را بر ماندن و ساختن ترجیح دهند. آن هایی که می مانند نیز با رانت و مجوز، حمایت فرماندار و چنگ و دندان است که سرپا می مانند. در این شرایط خبری از نوآوری نیست، آنی که حمایت خاص و رانت دارد، نیازی برای نوآوری نمی بیند وآنی که می بیند اجازه فعالیت راحت ندارد. استعداد ها شکوفا نمی شوند و منابع هدر می رود. هزینه زندگی مردم بالا می رود، تولید کم است و با فروش منابع خام، نیازهای مصرفی وارد می شود. نخبه، شایسته و توانمند سرکوب و فراری یا خانه نشین، متملق و آشنا، همه کاره و ثروتمند. راستی، دشمن چه هدفی داشت؟

راه حل چیست؟


#ادامه_دارد


✅تلگرام
https://t.me/Nobaran_Shiraz

✅ایتا
https://eitaa.com/Nobaran_Shiraz

✅بله
https://ble.im/nobaran_shiraz

✅آی گپ
https://iGap.net/Nobaran_Shiraz

✅سروش‌
https://sapp.ir/Nobaran_Shiraz


🎓 رابینسون کروزوئه، فرایدی و #دانشگاه_شیراز
(بخش دوم)

✍ ملیحه جهان آرا

اما در سوی دیگر دانشگاه شیراز که بر اساس معیارهای بین المللی به عنوان برتر کشور و در میان 900 دانشگاه برتر دنیاست و به دنبال عرضه خدمات در جغرافیای خاور میانه می باشد، در استان فارسی قرار دارد که با، #خشکسالی، #کشاورزی_معیشتی، #بیکاری، #رکود_صنعت، از دست دادن مزیت های اقتصادی، چالش اجتماعی چون #مهاجرت و ... روبروست؛ مسائلی که اصالتا فاقد وجود است و به سبب نبود برنامه ریزی و یا عدم سیاستگذاری مبتنی بر دانایی، اکنون از وجود برخوردار گشته و به طرز فجیعی در عرصه های مختلف استان عرض اندام می نماید!!!

آیا رتبه بندی بین المللی فاقد وجاهت است یا اینکه عرصه نقش آفرینی اشتباه تعریف شده است؟

با وجود تدوین مقالات متعدد علمی در مجلات معتبر که محل استناد پژوهش های دیگر است، پس چرا مشکلات متعدد در این استان خودنمایی می کند؟ آیا فرآیند فعالیت های علمی دانشگاه شیراز همان فرایدی دست آموز رابینسون کروزوئه نیست؟ آیا نشریات بین المللی علمی معتبر به نام پژوهشگران دانشگاه شیراز اما به کام خود از اقدامات علمی – تحقیقی دانشگاهیان دانشگاه شیراز بهره برداری نمی کنند؟

این متعدد پرسش ها و مستمر سوالات از آن روست که با مراجعه به مبنای رتبه‌بندی این قبیل اعلام گزارش های علمی، مشخص می شود که مبنای اعلام چنین عناوین پرطمطراقی چونان هوای بهاری، دمدمی و از کشوری به کشور دیگر متفاوت است، برای نمونه یک تحقیق در دانشگاه کرنل نشان می‌دهد که رتبه‌بندی دانشگاه‌های در ایالات متحده به صورت معناداری تحت تأثیر سیستم پذیرش دانشجوست در حالی که در انگلستان تعدد نشریات و مقالات رتبه دانشگاه‌ها را تعیین می‌کند، حال دانشگاه شیراز بر چه اساس ارزیابی می شود؟

چه پذیرش دانشجو ملاک عمل باشد، چه درج مقالات در نشریات و میزان استنادات بدانها، چه کمیت بالای پژوهش ها و چه نیم نگاهی به کیفیت مقالات، یک پرسش برجسته شده و پیش روی قرار می گیرد: «آیا اصولا نباید ارزیابی یک دانشگاه در گام اول در میزان خدماتش به بومی که در آن فعالیت می کند، صورت گیرد؟».

به راستی دانشگاه شیراز چه میزان پژوهش های خود را برای رفع مشکلات حاد گریبانگیر استان فارس و حتی شیراز هدایت کرده و بدان اختصاص داده است؟ آیا وقت آن نرسیده که از علم نافع برای دیگران، به سمت تولید علم نافع برای جامعه با اولویت بوم خود بپردازیم؟ این پرسشی است که مدیران، اعضای هیئت علمی و همه دانشجویان دانشگاه شیراز باید بدان بیندیشند و برای پاسخ بدان، در عمل همت نشان دهند.



✅تلگرام
https://t.me/Nobaran_Shiraz

✅ایتا
https://eitaa.com/Nobaran_Shiraz

✅بله
https://ble.im/nobaran_shiraz

✅آی گپ
https://iGap.net/Nobaran_Shiraz

✅سروش‌
https://sapp.ir/Nobaran_Shiraz


🎓رابینسون کروزوئه، فرایدی و #دانشگاه_شیراز
(بخش اول)

✍ ملیحه جهان آرا


در نگاه اول، رمان، تنها یک داستان جذاب با تصویرگری های کم نظیری از رابینسون کروزوئه است، فردی که در جزیره ای بکر به تنهایی حضور داشته و اهداف طبیعت را به منظور خود نزدیک کرده است؛ فرآیدی (Friday) بومی را به استخدام درآورده، تربیت کرده و از او برای مقاصد خود بهره برداری می کند. اما کنکاش در مطلب و بررسی نگاه مداقهِ گران، در داستانِ رابینسون کروزوئه، وی را به عنوان یک نمونه ساده از اقتصاد استعماری بریتانیای وقت (انگلیس کنونی و در ادبیات توسعه ای، استعمار پیر) دانسته که از به کارگیری مطلوب همه چیز برای حداکثرسازی منافع خود، نهایت بهره برداری را به انجام می رساند.

این حکایت، نه یک موضوع مستعمل و از رده خارج شده باشد، بلکه با نگاهی دقیق که بخشی از آن در بند پیشین مورد اشاره قرار گرفته، موضوعی است که با گذر زمان در حال نو شدن است. شاید بتوان حکایت این داستان را با قیاسی بر چیستی و چگونگی فعالیت های علمی در دانشگاه شیراز به تامل نشست.

دانشگاه شیراز را به روایتی زاییده دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا در سال 1325 خورشیدی عنوان می کنند که در طی مسیر علمی خود به کسوت خواهر خواندگی دانشگاه پرینستون آمریکا درآمده و از زمان آغاز به کار، محل گذر چهره های علمی و بعضا غیرعلمی سیاسی بوده است. اما دانشگاه شیراز کجا و رابینسون کروزوئه کجا؟

برای بیان ارتباط مبهم این دو مقوله در ابتدا می بایست دانشگاه شیراز را به بررسی نشست؛ دانشگاهی جامع با بیش از 600 عضو هیئت علمی، بالغ بر 80 رشته کارشناسی، بیش از 180 رشته کارشناسی ارشد و بالغ بر 100 رشته دکتری که بر اساس رتبه بندی «ایندکس نیچر» به عنوان #دانشگاه_برتر در بین دانشگاه های کشور معرفی شده است. دانشگاهی که به اذعان مدیرانش با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، در شش سال آینده به دنبال کسب عنوان « #قطب_پژوهشی_کشور» است تا علاوه بر خدمات‌دهی داخلی، امکان پوشش کشورهای #خاورمیانه را داشته باشد!!

#ادامه_دارد


✅تلگرام
https://t.me/Nobaran_Shiraz

✅ایتا
https://eitaa.com/Nobaran_Shiraz

✅بله
https://ble.im/nobaran_shiraz

✅آی گپ
https://iGap.net/Nobaran_Shiraz

✅سروش‌
https://sapp.ir/Nobaran_Shiraz


🌧 زیر باران بیا قدم بزنیم...

✍ فاطمه میرشکاری فرد

زیبایی « #نوباران» را باید در اراده ای جستجو کرد که با یک «یا علی» آغاز شده و ادامه اش هم با همت و ایضاً توسلات مختلف؛ نه اینکه قرار بر صدور حرفی عجیب و یا عرضۀ مطلبی غریب باشد، که هدف تقریب دانش و دیدگاه نخبگانی با مسائل اجتماعی و کاهش فاصله آرای نخبگانی و عوام است، چرا؟ که دانشجو طلایه دار مطالبه مردم است و نشریه دانشجویی، عرصه ای نخبگانی در محیطی نخبگانی برای تمرین نخبگی.

نبود فهم مشترک دانشجو و بدنه جامعه، مقدمه ای بر نبود درک مناسب از مسائل مردم در زمان جلوس بر کرسی وزارت و وکالت و یا حتی تدریس و پژوهش است، پس می باید «تمرین عملی نخبگی» کرد. نخبه و روشنفکر را نه در پستو و اتاق های شلوغ تاریک مزین به چراغ نفتی مملو از کتب، که باید در میان مردم و داعیه دار خواست مردم یافت. اصلا روشنفکری بدون نگاه به نیازهای جاری مردمی و عبور از این مسیر برای تحقق کرامت انسانی محلی از اعراب دارد؟

«نوباران» بارشی تازه از افکار، اندیشه ها و آرای تعدادی از جوانان #دانشگاه_شیراز یعنی جوانان دارالعلمی در دارالعلم شیراز است، برای الگوسازی در عرصه نخبگی توأمان با چاشنی روشنفکری با تعریفی که پیش تر از این عنوان شد. دست اندرکاران «نوباران» به دنبال تمرین پیوند اندیشه های دانشگاهی با مسائل و نیازمندی های روز جامعه است، اگرچه از مسائل محیطی خویش نیز غافل نخواهد بود و چه اینکه محاط بر آن نیز خواهد بود.

#بیکاری غول با شاخ و دم و یا بدون آن، زخم #رکود بر صنعت و نفس های به شمار افتاده #اقتصاد، #فقر و #اعتیاد و #طلاق و دیگر آسیب های اجتماعی با همه اعوان و انصارش، جدال های سیاسی اقتصادی با همه سبکی و بی حاصلی، نشاط و امید به آینده در مسیری که پمپاژ نومیدی رسم دیرینه برخی است و ... همه و همه عناوینی است که این نشریه ظرفیتش را در خود برای پرداخت بدانها احساس می کند، چرا که اینجا شیراز و دقیق تر دانشگاه شیراز است؛ دارالعلمی در دارالعلم ....

«نوباران» زیر باران همۀ بی تدبیری ها، بی کفایتی، بی برنامگی ها، بی عرضگی ها و ... به دنبال باریدن است؛ باریدن واژگانی که بتواند به سهم خود طرح مسئله و اولویت سازی ذهنی برای حل مسائل از سمت دانشگاهیان دارالعلم شیراز کند، همه مسائل را حل نمی کند اما حداقل به سهم خود مسائل را مطرح می کند.

آشتی دانشگاه و اجتماع–دقیق تر عنوان نمایم، ایجاد جاده یک طرفه ارتباط اجتماع با دانشگاهیان - همان آرمانی است که «نوباران» قصد دارد تا به بهانه اش ببارد و با مخاطبش زیر این باران قدم بزند، پس مخاطب من، هم دانشگاهی من؛

زیر باران بیا قدم بزنیم، حرف نشنیده ای به هم بزنیم
نو بگوییم و نو بیندیشم، عادت کهنه را به هم بزنیم
و زباران کمی بیاموزیم و حرف کم بزنیم
کم بباریم، اگر، ولی همه جا؛ عالمی را به چهره نم بزنیم... .

✅تلگرام
https://t.me/Nobaran_Shiraz

✅ایتا
https://eitaa.com/Nobaran_Shiraz

✅بله
https://ble.im/nobaran_shiraz

✅آی گپ
https://iGap.net/Nobaran_Shiraz

✅سروش‌
https://sapp.ir/Nobaran_Shiraz

5 last posts shown.

6

subscribers
Channel statistics