اندیشکده سیاست‌گذاری اقتصادی تهران


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


تلاشی جمعی و عالمانه برای حل چالش‌های اقتصادی کشور 🇮🇷
Tept.ir
Instagram.com/tept_ir
Twitter.com/tept_ir98
Linkedin.com/in/teptir
Aparat.com/tept_ir
Shenoto.com/tept_ir
@Tept_PR
Fax: 02189787123
©

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


اولین نشست تخصصی مدیریت و مولدسازی دارایی‌های بخش عمومی در تاریخ 17 مهرماه 1398 توسط اندیشکده سیاستگذاری تهران در محل دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران برگزار گردید. این جلسه با حضور آقایان دکتر مجید شاکری کارشناس اقتصادی، دکتر میثم بیات از تامین سرمایه امین و دکتر سپهر محمدی رئیس انجمن بلاک‌چین تشکیل شد. در این جلسه، نخست ابعاد کلی بحث مولدسازی اعم از دسته‌بندی‌ دارایی‌ها، روش‌های اصلی و مزایای مولدسازی توسط آقای افضلی از پژوهشگران اقتصادی دانشگاه تهران ارائه شد و سپس کارشناسان به بحث و تبادل نظر پیرامون ابعاد مختلف مدیریت و مولدسازی دارایی‌های بخش عمومی پرداختند. از نکات مهم مطرح شده در این نشست می‌توان به موضوع اهمیت توجه به هدف اصلی از فروش و اجاره دارایی‌ها اشاره کرد؛ کارشناسان تاکید داشتند که هدف از این اقدامات بالا رفتن کارایی و بهره‌وری دارایی‌ها است، لذا نبایستی به هر قیمتی به فکر فروش و اجاره دارایی‌ها بود، بلکه بایستی به هدف غایی یعنی بالا بردن بهره‌وری آن‌ها توجه کرد. پیشنهاد مشخص در این زمینه و در گام اول تشکیل یک صندوق تجمیعی دارایی‌ها و سپس مدیریت هدفمند این دارایی‌ها به منظور بالا بردن کارایی بود. در حوزه ابزارهای مالی نیز ظرفیت استفاده از اوراق استصناع، اجاره و مبتنی بر اوراق رهنی مطرح گردید و تاکید شد انتشار اوراق خزانه اسلامی در حجم بالا بازار مالی را با مخاطره مواجه خواهد ساخت، همچنین استفاده از alternative investment ها به عنوان یکی از راه‌های مناسب در گام‌های آتی مولدسازی معرفی گردید. از دیگر بحث‌های مطرح شده می‌توان به ظرفیت استفاده از بلاک‌چین در این عرصه، مشکلات کنونی خزانه‌داری در شناسایی دارایی‌ها و اهمیت رجوع به نمونه مولدسازی و واگذاری در حوزه دارایی‌ها و شرکت‌های بانکی اشاره کرد.
فایل صوتی کامل این #نشست را می‌توانید در اینجا بشنوید.

#مالیه_عمومی
#اندیشکده
#نشست
@tept_ir


#خبر
🎙سخنرانی دکتر کاس سانستین درباره اقتصاد رفتاری و سیاست‌گذاری عمومی
📗دکتر سانستین قبلاً با دکتر تیلر (برنده نوبل اقتصاد) در نگارش کتاب تلنگر همکاری داشتند.
✔ سخنرانی ایشان به صورت ویدئو کنفرانس برگزار می‌شود.
@tept_ir


سناریوهای تامین #کسری_بودجه

راهکارهای دولت برای جبران کسری بودجه نه تنها یک درآمد پایدار به حساب نمی‌آید، بلکه تبعات منفی نیز برای اقتصاد کشور در پی دارد. کارشناسان معتقدند یکی از راهکارهای اصلی تامین بودجه، جلوگیری از فرار‌های مالیاتی در کشور است. در این مطلب که توسط علی نادری‌شاهی، عضو اندیشکده سیاست‌گذاری اقتصادی تهران، نگاشته شده به کلیاتی درباره سناریوهای تأمین کسری بودجه پرداخته شده است.
#کسری_بودجه
#گروه_مالیه_عمومی
#اندیشکده_سیاست‌گذاری_اقتصادی_تهران
@tept_ir


برندگان نوبل اقتصاد ۲۰۱۹ معرفی شدند


اکنون؛ نشست مدیریت و مولدسازی دارایی‌ها و اموال دولتی


3️⃣ #اساسنامه_شرکت_گاز

باقی ماندن بدهی 70 میلیارد دلاری پارس جنوبی برای شرکت نفت

همان طور که در بخش قبل بیان شد، با انتقال درآمدهای شرکت ملی نفت از میدان پارس جنوبی به شرکت ملی گاز، چه کسی بدهی‌های انباشته 70 میلیارد دلاری این شرکت را پرداخت خواهد کرد؟ شرکت ملی نفت که توان پرداخت این بدهی سنگین را با سهم اندک خود از تولید نفت و گاز ندارد. شرکت ملی گاز نیز به دلیل وجود یارانه انرژی توان پرداخت این بدهی را به طریق اولا نخواهد داشت. بنابراین، لازم است این مسئله قبل از طرح اساسنامه جدید تعیین تکلیف شود.

بی‌معنی بودن رقابت بین دو شرکت دولتی نفت و گاز

رقابت برای دو بنگاه اقتصادی بر سر کسب سهم بیشتر از بازار فروش ایجاد خواهد شد. شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز در حال حاضر همانند دو سازمان دولتی عمل می‌کنند و عملاً سودآوری اقتصادی برایشان معنا ندارد. دلیل اصلی این مسئله نظام مالی غلط این شرکت‌ها در رابطه با دولت است که به صورت سالانه در مجلس و دولت مشخص می‌شود. کدام شرکت تجاری می‌تواند به صورتی که بودجه و برنامه‌های سالانه‌اش را دولت و مجلس، که به دنبال سیاست‌های مختلف حمایتی و یارانه‌ای در اقتصاد هستند، معین کنند، دوام بیاورد؟ از سوی دیگر، بازار شرکت ملی گاز عمدتاً فروش گاز طبیعی به مصرف‌کنندگان و بازار شرکت ملی نفت تولید نفت و صادرات آن است که هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارد. در بخش تولید نفت و گاز نیز تنها به عنوان کارفرما عمل خواهند کرد و عملیات فنی و اقتصادی اکتشاف و تولید به شرکت‌های پیمانکار سپرده می‌شود. بنابراین، رقابت کارفرمای تولید گاز کشور با کارفرمای تولید نفت کشور که هر دو نماینده دولت هستند و مشخصات اقتصادی طرح‌های آن‌ها کاملاً باهم متفاوت است معنایی ندارد.
🔼
در نهایت می توان گفت، مسئله ورود شرکت ملی گاز به بخش بالادستی به دلیل نظام اقتصادی دولتی و نظام یارانه‌ای در بخش انرژی نه تنها مشکلات فعلی را حل نخواهد کرد بلکه آن‌ها را دو چندان می‌کند. مجلس موظف است منابع درآمدی شرکت ملی گاز پیشنهادی را مشخص کند که باتوجه به حجم بزرگ یارانه در بخش گاز طبیعی، بایستی از محل منابع دولت تأمین شود. شرکت ملی گاز برای فعالیت در بخش بالادستی نیاز به 30% از درآمدهای میعانات گازی خواهد داشت که در بلندمدت نیز کفاف هزینه‌های این شرکت را نخواهد داد. در این راستا، بر اساس قانون اساسی، مجلس امکان طرح قانونی با ایجاد بار مالی برای دولت نخواهد داشت و لازمه ایجاد چنین شرکتی طرح لایحه از طرف دولت است

#اساسنامه_شرکت_گاز
#گروه_انرژی
@tept_ir


2️⃣ #اساسنامه_شرکت_گاز

تأسیس شرکت گاز زیان‌ده به معنی توقف توسعه گاز کشور است

شرکت ملی نفت ایران از طریق منابع مالی داخلی صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی و منابع خارجی 100 میلیارد دلار برای توسعه پارس جنوبی سرمایه گذاری کرده است. علی‌رغم تولید فزاینده ایران از پارس جنوبی و پیشی گرفتن از قطر، بخش قابل توجهی از این سرمایه‌گذاری به عنوان بدهی شرکت ملی نفت به دولت که حدود 70 میلیارد دلار برآورد می‌شود، ثبت شده است. دلیل اصلی این مسئله پایین بودن تعرفه گاز به دلیل یارانه انرژی است. هر ساله شرکت ملی نفت بایستی از منابع صادرات نفت خام برای تولید گاز هزینه نماید که این مسئله به دلیل حضور در حساب‌های یک شرکت مسئله‌ساز نبوده است. اما حتی با انتقال درآمد 14.5% از صادرات میعانات گازی به شرکت ملی گاز بازهم این شرکت با کمبود شدید منابع درآمدی برای تولید گاز مواجه می‌شود. پیش‌بینی می‌شود شرکت گاز پیشنهادی توسط مجلس حداقل به سهم 30% از درآمدهای میعانات نیاز دارد که البته با تکمیل طرح‌های پالایشگاه‌های میعانات گازی، ستاره خلیج فارس و سیراف و تأمین یارانه‌های دولت برای بنزین از این محل، عملاً منابع درآمدی شرکت بسیار ناچیز خواهد شد و در آینده کفاف این شرکت را نخواهد داد. این مشکل تنها با افزایش دو تا سه برابر شدن تعرفه گاز طبیعی ممکن خواهد بود که در صورت عدم پذیرش حاکمیت، شرکت ملی گاز با زیان سالانه مواجه خواهد بود. توسعه میادین گازی با شرکتی که هر ساله زیان ده خواهد بود عملا ممکن نخواهد بود.

#اساسنامه_شرکت_گاز
#گروه_انرژی

@tept_ir


1️⃣ #اساسنامه_شرکت_گاز
طرح را این‌جا می‌توانید ملاحظه بفرمائید.

نبود منابع برای بودجه شرکت گاز پیشنهادی

تولید گاز طبیعی کشور روزانه حدود 800 میلیون مترمکعب به همراه 600 هزار بشکه میعانات گازی است که عمده آن از مخزن پارس جنوبی تأمین می شود. شرکت ملی نفت ایران به منظور تأمین هزینه های خود در بخش بالادستی مخازن گازی، در بودجه های سنواتی سهم 14.5% از فروش داخلی و صادرات میعانات و مبلغ مشخصی بابت گاز غنی دریافت می کند. باتوجه به مصرف عمده گاز طبیعی کشور در بخش خانگی و صنعتی به صورت یارانه ای، عملاً سهم بسیار کوچکی از ارزش واقعی گاز به شرکت ملی نفت پرداخت می شود. شرکت ملی نفت به منظور بازپرداخت بدهی های طرح های سرمایه‌ای پارس جنوبی و تأمین هزینه های جاری این بخش از منابع درآمدی بخش نفت استفاده می‌کند. این بدین معنا است که چرخ اقتصادی تولید گاز طبیعی به درستی نمی‌چرخد.
حال، در این شرایط مجلس شورای اسلامی، طرح اساسنامه شرکت ملی گاز ایران با هدف حضور این شرکت در بخش بالادستی گاز (اکتشاف و تولید) را مطرح کرده است. اولین سؤالی که باید به آن پاسخ داد، درباره منابع بودجه شرکت ملی گاز پیشنهادی است که با مشکل اساسی مواجه است.
#اساسنامه_شرکت_گاز
#گروه_انرژی

@tept_ir


#اساسنامه‌_شرکت_گاز
#گروه_انرژی
#اندیشکده
@tept_ir




Forward from: سار مديا
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
#دانلود_فیلم
#گفت‌وگوی_راهبردی

🎬 «نقد و بررسی کتاب امنیت انرژی»

✅ این گفت‌وگو با حضور دکتر #عباس_ملکی و دکتر #غلامحسین‌حسن‌تاش در تاریخ 25 اردیبهشت 1397 در مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری برگزار شد.

📎 برای تماشا و #دانلود این گفت‌وگو بر روی لینک‌های زیر کلیک کنید:

🔗 http://saarmedia.ir

🌐 www.aparat.com/v/d4Tzl

🆔 @saarmedia_ir


McKinsey_Energy_Insights_Global.pdf
4.1Mb
📔گزارش چشم انداز انرژی جهانی 2019 : سناریوی مرجع

📌شرکت گسترش انرژی پاسارگاد خلاصه گزارش مکینزی درباره چشم‌انداز انرژی جهان را ترجمه کرده که این فایل آن است.
#گزارش_خارجی
#انرژی
@Tept_ir


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📈 ده کشور با بالاترین نرخ ترم از سال ۱۹۸۲ تا کنون


Forward from: از مهندسى به علوم انسانى
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
✅ موسسه «حامی علوم انسانی» با همکاری «جهاد دانشگاهی واحد صنعتی امیرکبیر» برگزار می‌کند:

💠 دومین همایش “از مهندسی به علوم انسانی”

📆 دوشنبه، ۱۵ مهر ۱۳۹۸ - ساعت ١٤:۳۰ الي ١۸:۰۰

📍دانشگاه صنعتی امیرکبیر، مجموعه تالارها، تالار بهمن

👥 شرکت برای عموم با ثبت نام آزاد است.

🔗لينك ثبت نام:
evand.com/events/E2H98

📨 ارتباط با ما:
@E2H_Admin

اطلاعات بيشتر:
🆔 @E2H98

@haameeorg
@jd_aut


2018 Global Go To Think Tank Index Report
#اندیشکده
#معرفی


برای ملاحظه آخرین روندهای اندیشکده‌های جهان، توزیع جغرافیایی، دسته‌بندی و رتبه‌بندی آن‌ها می‌توانید به گزارش زیر مراجعه بفرمائید:

2018 Global Go To Think Tank Index Report

#معرفی
#اندیشکده


مصاحبه مهم خبرگزاری فارس با دکتر #سیدعلی_مدنی‌زاده درباره سیاست‌گذاری پولی (اینجا)
این مصاحبه از آنجا که تجربه ایشان در حدود 5 سال حضور در دولت یازدهم و دوازدهم بوده است و ایشان به مشکلات و چالش‌های حوزه سیاست‌گذاری اشاره کرده‌اند بسیار حائز اهمیت است. برخی نکات مهم:

* سیاست‌گذار پولی و ساختار سیاست‌گذاری پولی در کشور نداریم
*تلاش این بود دولت برنامه کنترل تورم اتخاذ کند اما دولت خیلی کندتر و ضعیف‌تر از اینها بود. حالا نمی‌خواهم به دولت حمله کنم و ممکن است این مساله به یک مسائل بنیادی‌تری برگردد. مثلا ساختار بدنه کارشناسی دولت آنقدر ضعیف است که موجب بروز این مشکلات می‌شود اما من معتقدم اگر روسا نگاه‌شان این می‌بود خیلی از برنامه‌ها قابل تحقق بود. ما وقتی صحبت می کردیم (به‌گونه‌ای برخورد می‌کردند که) انگار درباره مسائل فضایی صحبت می‌کنیم.
*برنامه کنترل تورم اصلاح نظام بودجه‌ای، اصلاح نظام بانکی و اصلاح ساختار بانک مرکزی را دارد. شما نمی‌توانید تورم را کنترل کنید در شرایطی که شورای پول و اعتبار متشکل از وزرا و نمایندگان دولتی باشد.
* نباید جریانات پولی در اختیار دولت باشد
* وقتی می‌گوییم اصلاح نظام بانکی بعضی فکر می‌کنند چه کارهای عجیب و غریبی باید انجام شود در حالی که خیلی از کارهایی که طراحی شده بود اصلا بدیهیات بود و بانک مرکزی می‌توانست در لحظه انجام دهد.
*سیاست‌گذاری پولی مدرن می‌گوید من کاری که می‌کنم این است که اجازه نمی‌دهم اقتصاد هر چیزی را تقاضا کند. اینکه هر میزان نقدینگی‌ای را تقاضا کند می‌دهم، می‌شود درون‌زا اما به‌گونه‌ای سیاست‌گذاری و هدایت می‌کنم که به میزان مشخصی تقاضا کند.
*کمال درویش در ترکیه 19 تا لایحه را ظرف چند ماه تدوین کرد. او در مدت کوتاهی قوانین بانک مرکزی، بودجه، قانون کار، قانون کسب و کار، مالیات و... اصلاح می‌کند.
* اولویت اول کشور اصلاح نظام بودجه ای، نظام مالیاتی، نظام بانکی و ساختار بانک مرکزی است
*درباره صندوق توسعه ملی هم این نکته را بگویم که کارکرد صندوق توسعه ملی نتیجه بخش نیست یعنی نقش ضربه‌گیر ندارد و باز هم اگر درآمد نفتی کاهش یابد، بدبخت می‌شویم و اگر درآمد نفتی زیاد شود خوش‌بخت می‌شویم
*شما قانون بانکداری پاکستان را ببینید، چقدر خوب نوشته شده است. آنها از تجربیات دنیا استفاده می‌کنند. اگر همین الان قانون پاکستان را بیاورند بهتر از قوانین بانکداری ماست و وضع‌مان بهتر می‌شود.


* بازنشر آرا دیگران به معنای تأیید محتوا نیست. آرا دیگران با #دیگران منتشر می‌شود.
#دیگران
#پول #بانک #بازارهای_مالی #مالیات #بودجه


اگر علاقمند به مطالعه در زمینه فلسفه وجودی اندیشکده‌ها، شیوه عمل و سازوکار تأثیرگذاری آن‌ها هستید کتب زیر پیشنهاد می‌شود:


Managing Think Tanks: Practical Guidance for Maturing Organizations Raymond Struyk


What Should Think Tanks Do?: A Strategic Guide to Policy Impact Andrew Selee


The Fifth Estate: Think Tanks, Public Policy, and Governance James McGann


ساختار و كاركرد انديشكده‌ها مينا ايناتلو - سجاد فتاحي - محمد فكري - روح‌الله قاسمي


#معرفی_کتاب
#اندیشکده


🎬 دیباچه:
بسم ‌الله الرحمن الرحیم
در کشور ما، طی دهه‌های مختلف پس از انقلاب و حتی پیش از آن، چالش‌هایی در مقابل توسعه کشور وجود داشته است که این چالش‌ها و مسائل ناشی از آن، طی این سال‌ها تغییر اندکی کرده‌ است. به عبارت دیگر، ما با مسائل حل نشده تاریخی در کشورمان روبه‌رو هستیم. مسائلی در حوزه یارانه‌ها، نظام مالیاتی، ساختار بانکی و بانک مرکزی و ... . اما چرا این مسائل تاکنون حل نشده‌اند؟ دلایل مختلفی برای حل نشدن این مسائل وجود دارد مانند نبود نهادهای حل مسئله قوی در کشور، سرمایه انسانی ضعیف در حوزه علوم انسانی، انباشت ساختارهای ناکارای دیوان‎سالاری، نبود عزم جدی و مستمر برای تغییرات اساسی و ... . در این میان، نهادهایی که بتوانند به صورت پویا علوم تولیدی دانشگاه‌ها را به زبان سیاست‌گذار درآورده و به مثابه ساختار حل مسئله‌ برای کشور عمل کنند در کشور کم وجود دارد. از اواسط سال ۹7، جمعی از اساتید و دانشجویان دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران ایده چنین ساختاری در قالب اندیشکده را پرورش دادند، اندیشکده‌ای با ساختاری پویا، متمرکز بر سیاست‌گذاری کلان و در تلاش برای متمرکز ساختن بضاعت سرمایه انسانی کشور در حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی. در آغاز این راه، از نظر کارشناسان، اساتید، خبرگان بهره برده‌ایم. زمزمه ایجاد این نهاد جدید، از طرف ذینفعان مختلف، افراد دغدغه‌مند و درگیر در مسائل جاری کشور مورد تشویق و حمایت قرار گرفت. از طرفی، چالش‌های اقتصادی چند سال اخیر و خصوصاً سال 1397، انگیزه افراد درگیر در ایجاد این اندیشکده را بیشتر نمود. اکنون که به یاری خداوند متعال، اندیشکده سیاست‌گذاری اقتصادی تهران آغاز به کار نموده است، امید داریم که با همت و همکاری اساتید، کارشناسان و دانشجویان و در تعامل با نهادهای مختلف دولتی و حکومتی، برای مسائل اساسی کشور، با حداکثر توان، راه‌حل‌های علمی با مختصات بومی کشور را پیش‌ روی سیاست‌گذار نهاده و برای بهبود شرایط اقتصادی کشور بکوشیم. در این راه، از همراهی شما عزیزان در همکاری علمی مستقیم و غیرمستقیم، نقد سیاست‌های پیشنهادی و کمک به گفتمان‎سازی حول طرح‌های مطلوب، به شدت استقبال می‌شود.

#اندیشکده
#اندیشکده_سیاست‌گذاری_اقتصادی_تهران

19 last posts shown.

210

subscribers
Channel statistics