Wodanistische Omroep


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


Volk, Verhaal en Vaderland.
De WO is een kanaal op telegram dat zich richt op het bestuderen van het Dietse volksgeloof of Wodanisme. De inhoud van ons kanaal is voornamelijk theologisch, folkloristisch en archeologisch.
Contacteer ons @Zannekin

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


Gesp van Bobo

De gesp van Bobo is een riemgesp gevonden in het graf van een Frankische man in het Limburgse Borgharen. Op de riemgesp is de Frankische naam ‘Bobo’ te lezen, hoogstwaarschijnlijk de naam van de eigenaar.

Lang werd gedacht dat de Franken geen gebruik maakten van de Germaanse ruinstaven, maar vondsten als deze en de inscriptie van Bergakker tonen aan dat dit weldegelijk het geval was.


Grafheuvels te Ravels en Goirle.

De overblijfselen van een lang vervlogen tijd, grafheuvels zijn voor vele eeuwen een belangrijk onderdeel geweest van de Dietse cultuur. De eerste grafheuvels werden gebouwd rond de late steentijd en de traditie bleef tot de vroege middeleeuwen standhouden.

Grafheuvels waren voornamelijk graven voor hoofdmannen van lokale gemeenschappen of voor andere belangrijke personen. De doden werden gecremeerd, in een urn gestoken en vervolgens met vele grafgiften in de heuvels begraven. De grafheuvels werden tenslotte nog afgebakend met palen of een aarden gracht om zo de wereld van de doden gescheiden te houden met die van de levenden.

Naast hun functie als graf waren grafheuvels ook belangrijke gemeenschaps- en geloofsplaatsen waar religieuze rituelen en belangrijke vergaderingen plaatsvonden. Ook heiligdommen werden bij heuvels aangelegd zoals op de Oudenberg in Oost-Vlaanderen.


Een schijnbaar kleine houten constructie werd in maart van 1957 ontdekt in een veen te Barger-Oosterveld in de provincie Drenthe. Deze eikenhouten constructie bleek later een 3500 jaar oude offertempel te zijn uit de Midden-Bronstijd, om specifiek te zijn van de Nederlandse Elpcultuur, een cultuur die erg verwant was aan de Noordse Bronstijd en de Tumuliculturen.

In de buurt van deze offertempel werd ook een houten veenweg gevonden die het belang van dit kleine tempeltje voor de lokale bevolking aantoont. Daarnaast werden er blokken hout aangetroffen binnen de offertempel waarop mogelijks godsbeelden stonden en offers werden gemaakt. De originele tempel kan men vandaag de dag zien in het Drents Museum.


Vanaf dit moment, de dageraad van 20 maart, dagen de eerste dagen van de lente. Rond deze periode vierden onze voorouders het feest van Oostere ter ere van de Dietse godin van de dageraad en lente. Dit feest werd zoals vele andere feesten gevierd met vreugdevuren en met vele gemeenschapsactiviteiten waarvan delen vandaag de dag nog steeds te bemerken zijn in de viering van pasen.

Wij wensen daarom al onze lezers een goede lente en gezien de recente omstandigheden, ook een goede gezondheid toe.


Vroeg-Merovingische vogelfibula uit de Nederlanden.

Enorme aantalen van dit soort fibula zijn er gevonden in de Nederlanden en tonen samen met vele volksverhalen aan dat vogels, voornamelijk raven en adelaars, van enorm religieus en cultureel belang waren voor onze voorouders.


Een tekening van de Opstalsboom te Auerk in Oost-Friesland.

De Opstalsboom was tijdens de Friese Vrijheid een rechtsplaats of ding dat plaatsvond op een Oudfriese grafheuvel omringd met eiken waar gezanten uit alle Friese gebieden samenkwamen en overlegden. Het was destijds de hoogste gerechtsplaats in heel Friesland en een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Friese Vrijheid. De eerste neergeschreven bijeenkomst te Opstalsboom vond plaats in 1156 hoewel de traditie waarschijnlijk toen al vele eeuwen oud was.

Gemeenschapsbijeenkomsten bij oude grafheuvels of andere volksheilige plaatsen zoals bij de Opstalsboom waren oorspronkelijk doorheen de hele Nederlanden verspreid maar geraakten buiten Friesland rond de 8ste en 9de eeuw in onbruik door de kerstening en het begin van het feodalisme.


De derde runeninscriptie die we hier in het kanaal behandelen is een zwaardvormig stokje gemaakt uit Taxushout: een zeldzaam houtsoort dat gedacht werd magische eigenschappen te bevatten. Het stokje werd in 1895 ontdekt te Arum in Friesland en dateert uit de 7de eeuw.
De inscriptie zelf is nog erg goed leesbaar en leest als "edæbode" wat vanuit het Oudfries vertaald "eed-bode" betekent. Hieruit kan men afleiden dat dit houten stokje gebruikt werd om een eed op af te leggen en die over te brengen naar de Goden.




De fibula van Wijnaldum/Winaam is een rijkelijk versierde mantelspeld die in 1953 werd gevonden in een terp te Wijnaldum. De fibula is afkomstig uit de 7de eeuw en was mogelijk gemaakt voor de Friese koning Audwulf waarvan er in Wijnaldum in 2005 ook een muntstempel is ontdekt.

De fibula zelf is van goud en zilver ingelegd met rode almandijn. Op de kopplaat staat de Alvader Wodan afgebeeld met twee wolven (Geri en Freki?) naast Hem. Het is één van de grootste en rijkelijkst versierde fibula ooit ontdekt in geheel Europa.


Een verzameling van prachtige afbeeldingen gemaakt door Gustaaf van de Wall Perné. Hij maakte deze afbeeldingen voor de vertaling van de Eddas door Frans Berding en voor een aantal andere volkskundige werken waaronder de Veluwsche sagen.


Onze excuses voor de inactiviteit in de afgelopen twee maanden. Dat is iets dat we vanaf vandaag hopen recht te zetten door vanaf nu wat meer en regelmatig berichten te plaatsen.


Gegroet en welkom voor alle nieuwe abbonees. Na een goed Joel en nieuwjaar te hebben gevierd zullen hier terug meer artikels geplaatst worden. Er zijn ondertussen ook twee artikels in de maak en die zullen de komende weken geplaatst worden.

Ook willen we het nieuwe Engelstalige kanaal van onze kameraden bij @EuroNativeFaiths delen voor diegene die meer willen lezen over het Wodanistische geloof en de Oernederlandse tradities en willen we onze vrienden bij @TheDutchOven bedanken voor onze link te delen in hun kanaal.


De Wodanistische Omroep wenst jullie een gelukkig nieuwjaar!




Gelukkig Joel en drink er één op de Alvader, Ing-Freyr en de voorvaderen!


Links staat een zandstenen sarcofaagdeksel uit een kerk te Garnwerd in de provincie Groningen afgebeeld. Het deksel is mogelijk afkomstig van een voorgaande begraafplaats en is dus aanzienlijk ouder dan de dertiende-eeuwse kerk van Garnwerd. De steen is bij de bouw van de kerk als bouwmateriaal gebruikt, gezien steen destijds duur was. Het zonnerad van Garnwerd vertoont directe gelijkenissen met de gekerfde zonneraden en grafgiften uit Germaanse brons- en ijzertijd.




De Wodanistische Omroep wenst iedereen een fijn sinterklaasfeest! Vergeet zeker geen glas mede of bier voor de sint en een wortel voor zijn paard!



19 last posts shown.

77

subscribers
Channel statistics