ریزوم


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


عقیل دغاقله. در اینجا از دغدغه ها، دلنگرانی ها و ایده هایم می نویسم. ریزوم (Rhizome) گیاهی است که افقی می روید . نه جهت دارد و نه شکل. و این قطع و پیوندهای مکرر است که هویت مقطعی اش را شکل می دهد. مطالب کامل را در فیس بوک دنبال کنید.

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
Drowned Out
(عقیل دغاقله - دانشگاه راتگرز)
«غرق می شویم ولی جابجا نمی شویم..می مانیم و جایی نمی رویم.» این داستان جدیدی نیست. یک دهه پیش فیلم Drowned Out روایتی از مردم بومی در هند را به تصویر کشید که مسیری مشابه را در برابر سیل و غرق شدن انتخاب کردن: آنها نیز تصمیم گرفتند که در سیل غرق شوند ولی بمانند. یکی از شخصیت های فیلم می گوید «جنگل مال ماست، زمین مال ماست، رودخانه نرمادا مال ماست. ما همه این ها را ترک نخواهیم کرد.» به یک عبارت او دارد می گوید «حمیدیه رو نمیدیم.» اگر حوصله دیدن همه فیلم را ندارید، تیزر فیلم را ببینید. این داستان تلخ فرودستان در اکثر دنیای امروز است.

«این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید.»
https://t.me/adagha


روایت هایی از سیل که ماندگار خواهند شد
(عقیل دغاقله - دانشگاه راتگرز)

🔹متاسفانه بسیاری در میان جریانات چپ، پیشرو، دموکراسی خواه و... نه تحلیلی از این خشم و رخدادهای زیر پوست شهر دارند و نه احتمالا تمایلی به دیدن این تصاویر.
برخی (یا شاید بسیاری) نیز در نقش «متخصص» نهاد دولت، نخ و سوزن در دست به دنبال بخیه تکه پاره های این پارچه گسسته از هم هستند. از منظر بسیاری، اینان فقرا و بیسوادانی هستند که نه خشم شان ارزش دیدن دارد و نه صدایشان ارزش شنیدن. صحبت هایشان نیز یا نشان از پارانویا دارد یا تئوری توطئه.
♦️اما فردا که همین مردم به جریاناتی فاشیستی ملی یا قومی پیوند خوردند، بسیاری به دنبال تئوری های رشد و شکل گیری فاشیسم در اروپای غربی در عهد بوق خواهند رفت تا بفهمند در ایران فردا چه رخ داده است. عده ای نیز به شکل وارونه یحتمل به دنبال رد پای جریانات امپریالیستی و آمریکا و عربستان.

🔹در فیلم فوق روایت پیرمرد اهوازی از رخداد سیل را می شنویم. او توضیح می دهد که «کاری با ما کردند که اسرائیل با فلسطینیان نکرد...ساعت چهار صبح سیل بندها را بر روی ما شکستند. زن و بچه، همه خواب بودیم. وقتی به سمت پشت بام فرار می کردم افتادم و دستم شکست.»

♦️مهم نیست که سیل چه بود و مسبب آن کیست. این روایتی است که در ذهن و حافظه تاریخی این مردم حک خواهد شد و برای نسل های آتی به یادگار خواهند ماند. و خوب یا بد این چنین روایت هایی هستند که عاملیت و فاعلیت نسل های بعدی را شکل خواهند بخشید.

«این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید.»
https://t.me/adagha


Video is unavailable for watching
Show in Telegram


رزیوم
«شما نمی توانید از شر مورچه ها خلاص شوید به این دلیل که آنها یک ریزوم حیوانی شکل می دهند که بعد از آنکه بخش عمده ای از آن را تخریب کردید می تواند بارها و بارها خود را بازتولید کند .» ژیل دلوز


* عکس از quantamagazine
* «این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید.»
https://t.me/adagha


امضا کنید و با دوستان خود به اشتراک بگذارید...از قیام طبیعت حمایت کنیم
🔺بیش از یک دهه است که فعالان محیط زیست از دولت خواسته اند تا هور را خشک نکند.
🔺 در طی سالهای اخیر پدیده ریزگردها جان مردم را به لب آورده است. اعتراضات فراوانی صورت گرفته است. اما دولت و نفت عقب ننشستند.
✅اینبار نوبت به شورش طبیعت است. این آب ها به دنبال خانه شان هستند که آن را خشکانده اند. بگذاریم طبیعت رهبری کند و همه پشت طبیعت بایستم تا حقش را بگیرد.
اینبار طبیعت به دنبال خانه اش آمده است. این آب ها سال ها هور را تغذیه کرده اند. هور را باز کنید.
🔺 صنایع نفت باید در ارتفاع بالا و مناسب احداث شوند٬ حتی اگر به قیمت گران تمام شود.
🔹چون می دانم حرف مردم فرودست خریدار ندارد، بگذارید حرف هایم را از زبان متخصصان بنویسم. اکثر موارد فوق را را دیروز اساتید دانشکده آب دانشگاه شهید چمران اهواز نیز عنوان کردند. آنها نیز گفتند که هور هنوز ظرفیت بسیار بالایی دارد. آنها نیز نوشتند که نفت تنها بخش اندکی از آب را به هور هدایت کرده است. لطفا پتیشن را امضا کنید. امضای پتیشن زیر می تواند فشاری حداقلی بر دولت و دیگر نهادهای موثر در ایران باشد تا هور را آبگیری کنند. اگر می توانید بنویسید، فشار آورید، از فعالین محیط زیست، اساتید دانشگاه شهید چمران و خواسته های مردم فرودستی که باسیل دست و پنجه نرم می کنند حمایت کنید. این سیل، علیرغم آسیب های جبران ناپذیرش، می تواند نتایج مثبت بلند مدتی داشته باشد، اگر همه کمک کنیم.
http://chng.it/BMBSMjXbkT

«این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید.»
https://t.me/adagha


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
آن هنگام که زندگی در هور جاری بود...فیلمی قدیمی و کوتاه از هور العظیم ، ۵۰ سال پیش
منبع: صفحه فیس بوک دکتر عبدالنبی قیم، مورخ

https://t.me/adagha


باز نشر: سیل و تریاژ اجتماعی (تاریخ اصلی انتشار هفتم آوریل ۲۰۱۹)
(عقیل دغاقله - دانشگاه راتگرز)
قسمت دوم

🔺دولت در طی روزهای اخیر تمامی فشار خود را به کار برده تا مردم این مناطق را مجبور به تخلیه کند. با این حال در برابر این فشارها مردم مقاومت کرده و حاضر نشدند که خانه و زمین های خود را ترک کنند. در عوض با تمام وجود با دستان خالی به ساخت سیل بند پرداختند. در برخی نقاط روستایی مردم عرب نشین در درگیری با نیروهای دولتی سدهایی که برای محافظت از مجموعه های نیشکر برپا شده بود را شکستند و آب را به سمت زمین های نیشکر هدایت کردند.
🎯🎯مقاومت مردم دولت را با یک واقعیت جدید روبرو ساخت: حفظ تاسسیات دولتی یا غرق کردن ۱۰۰ها زن و کودک و خلق یک فاجعه انسانی. تا اینجای کار به نظر می رسد دولت سردرگم شده است. دیروز سیل بندهای هور العظیم (که به سمت زمین های در حال تاسیس- خالی از تاسیسات) را بشکند تا زمان بخرد و مقاومت مردم را در هم بشکنند. با توجه به داده های جدید به نظر می رسد استانداری خوزستان و کمیته بحران مصمم است که کماکان از تریاژ اجتماعی مصوب دولت پیروی کند و با غرق کردن شهرها و روستاهای عرب نشین از تاسسیات دولتی، نفتی و صنعتی حفاظت کند.
🔺ضرورت دارد همگان وارد شوند و دولت را مجبور به عقب نشینی از این تریاژ اجتماعی مصوب بکنند. متاسفانه یا خوشبختانه علیرغم فشاری که حتی از سوی نخبگان عرب صورت گرفته مردم شهرها و روستاهای عرب نشین حاضر نیستند که زمین های خود را ترک کنند و اصرار استانداری بر اجرای تریاژ اجتماعی مصوب فاجعه انسانی بزرگی را به بار خواهد آورد. اگر قرار است جایی غرق شود اول نیشکر است، دوم صنایع نفتی است. همگان باید بایستند تا شخص رئیس جمهور وارد شوند و تریاژ اجتماعی مصوب را به نفع مردم تغییر دهند.

«این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید. »

https://t.me/adagha


باز نشر: سیل و تریاژ اجتماعی (تاریخ اصلی انتشار هفتم آوریل ۲۰۱۹)
(عقیل دغاقله - دانشگاه راتگرز)
قسمت اول

فاجعه انسانی در راه است..ضرورت لغو تریاژ اجتماعی مصوب توسط رئیس جهمور
🔺در تعداد زیادی از ویدیوهایی که در فضای مجازی منتشر شده است، مردم شهرها و روستاهای عرب را می بینیم که با دستان خالی مشغول ساختن سد و جلوگیری از پیشروی آب هستند. بسیاری از این مردم از دولت گلایه می کنند که چرا کسی به کمک آنها نمی رسد؟ چرا نهادهای دولتی یک ماشین سنگین و یا وسایل وآلات خاک برداری را به این مناطق ارسال نمی کند؟ آیا واقعا دولت عاجز از آن است که همین کاری که این مردم انجام می دهند را به سرانجام برساند؟ آیا دولت عاجز چندین ماشین سنگین نخاله ساختمانی را راهی این شهرها و روستاها سازد؟
جوانان شهر حمیدیه دیشب تا صبح با دست خالی گونی پر از خاک کردند و شهر را نجات دادند و فعلا جشن پیروزی گرفته اند. برخی پاسخ را در ناتوانی دولت می بینند. اما واقعیت در جای دیگری نهفته است. در مقوله تریاژ اجتماعی است.
🎯تریاژ اجتماعی به برنامه ریزی و مهندسی اجتماعی گفته می شود که در بحران های اجتماعی بر اساس آن اولویت بندی می شود که نجات کدامین نقاط اولویت دارد. و با تعیین اولویت های نجات، از بین رفتن و تخریب و حذف دیگری رقم می خورد.
🔺از هفته گذشته دولت اعلام کرد که شهرهای خفاجیه، حمیدیه، شوش، بستان و روستاهای اطراف این شهرها به زیر آب خواهند رفت. پلیس و نیروی انتظامی را به میان مردم فرستادند تا این مناطق را تخلیه کنند. اقدام پلیس و دولت و طبل بیست و ۴ ساعته رسانه های حکومتی جهت ترساندن مردم و به التبع تخلیه این نقاط نشان دهنده ضعف دولت نبود، بلکه منعکس کننده برنامه ریزی و اولویت بندی بود که بر روی میزی هیأت دولت و استاندار قرار داشت و مصوب جلسه هیأت بحران به ریاست حسن روحانی در استان خوزستان بود.
🔺بر اساس این تریاژ اجتماعی که دولت مصوب کرده بود قرار شد برای نجات شهراهواز، تأسیسات نفتی در هور العظیم، و تاسیسات صنعتی (نیشکر و و دیگر صنایع مهم)، در درجه اول زمین های روستاییان، سپس خانه های روستاییان، سپس شهرهای عرب نشین کم جمعیت تر غرق شوند. با توجه به اینکه استانداری و هیات دولت از سرعت خروج آب اطلاع داشت، حتی زمانبندی غرق شدن و به زیر آب رفتن این مناطق را می دانست.
🔺به همین جهت بود که از یک هفته پیش پلیس به حمیدیه و خفاجیه رفت و مردم را تحت فشار قرار داد تا هر چه سریعتر تخلیه کنند. برای اینکه عمق این فاجعه و شکل گیری آن را متوجه باشیم تنها به مکان های شکستن سیل بندها و جاری شدن سیل در یک خط چند ده کیلومتری حاشیه کارون در یک مسیر نگاه کنیم. توجه کنید که این مناطق یکی پس از دیگری هستند:
❶کارون- روستاهای عرب نشین منطقه خلفیه غرق شدند.
❷کارون- کیانپارس و محدودی شهری اهواز با وجود فاصه کمتر از ۳۰۰متر تا خلفیه غرق نشد‼️
❸کارون- کوت عبدالله شهر عرب نشین غرق شد.
❹کارون- روستای الجنگیه٬ سید صالح و ۱۰ها روستای عرب نشین غرق شد.
❺کارون- مجموعه نیشکر غرق نشد‼️
❻کارون- الدریسیة و روستاهای عرب نشین بعد از مجموعه نیشکر غرق شد.
همین برنامه در مسیرهای دیگر نیز دنبال شد و روستاهای عرب نشین زیر آب رفته و مزارع نیشکر جان سالم به در بردند و تاکنون این تنها روستاها٬ زمین ها و شهرهای مردم عرب نشین (که همیشه به مناطق حاشیه معروف بودند) غرق شده اند تا از تاسیسات دولتی و مناطق طبقه متوسط شهری و دولتی دفاع شود.


«این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید. »
https://t.me/adagha


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
برشی کوتاه از شکل گیری یک ریزیوم
(عقیل دغاقله - دانشگاه راتگرز)

دستانی که در حاشیه شهر آرد را خمیر می کنند
و قلب و روح کودکانی که در میانه دستان و داستان های مادرانشان خمیر می شود
و در حیاط فقیرانه خانه شان پخته می شود
تا به همراه پدرانشان «نان» را به ریشه هایشان
که فریاد می زنند «سوف نبقی» برسانند
همانند نان ها، نسلی نو از تنور داغ روزگار بدنیا می آید
و ریزومی به ظاهر کهنه و قطع شده دوباره از درون می روید

«این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید.»
https://t.me/adagha


درباره ریزوم
(عقیل دغاقله - دانشگاه راتگرز)

اینجا از دلنگرانی، دغدغه ها و ایده هایم خواهم نوشت. نام ریزوم (rhizome) را از دلوز گرفته ام. ریزوم گیاهی است که افقی رشد می کند. اگر آن را قطع کنید دوباره می روید و دوباره رشد می کند. ریزوم نه به شکل متعهد است و نه به جهت. آنچه هست رشد است و زندگی دوباره. در این مسیر، این قطع و پیوندهای مکرر است که هویت مقطعی ریزوم را می سازد. ریزوم درباره ارتباط است و زایش های نو و هر نقطه از آن میتواند به رزیومی دیگر وصل شود. مطالب کامل تر را در فیس بوک می توانید دنبال کنید. به تدریج نوشته های قبلی ام را که هنوز قابل استفاده هستند را با ذکر تاریخ انتشار اولیه دوباره بازنشر خواهم کرد.

«این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید.»
https://t.me/adagha


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
فاجعه ای در مقیاس بزرگترین فجایع زیست‌محیطی تاریخ بشریت.....سه دولت دوست و همسایه ایران، ترکیه و عراق چه بر سر محیط زیست آورده اند؟ این ویديو را ببینید تا نابودی زیستگاه هور العظیم را متوجه شوید.

منبع: فیلم مستند ایران جنوب غربی
«این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید.»
https://t.me/adagha


فاجعه‌ای در مقیاس بزرگترین فجایع زیست‌محیطی تاریخ بشریت
(عقیل دغاقله - دانشگاه راتگرز)

♦️اگر می خواهید عمق فاجعه سیل و ریشه آن را ببینید حتما مستند «ایران جنوب غربی» به کارگردانی دوست عریزم محمدرضا فرطوسی را تماشا کنید. اگر می خواهید ببینید نفت چه بر سر ما آورده است این فیلم را ببینید.

🔹 فیلم با این جمله آغاز می شود که «در سال ۲۰۰۱ برنامه محیط زیست سازمان ملل UNEP رسماً به ایران هشدار داد که در جنوب غربی ایران فاجعه‌ای در مقیاس بزرگترین فجایع زیست‌محیطی تاریخ بشریت در حال وقوع است.»

♦️ این فیلم اواخر دهه ۸۰ ساخته شده است و حدود ۲۰ سال از هشدار برنامه محیط زیست سازمان ملل به ایران می گذرد. بله درست می خوانید دو دهه پیش به ایران هشدار داده شده است که بزرگترین فاجعه محیط زیستی در راه است و یک دهه است که فیلمی ساخته شده است که فاجعه را به تصویر کشیده است. فیلمی که در بسیاری از پایتخت های جهان نمایش داده شده است و جوایز بزرگی را از آن خود کرده است. اما گویی به تهران نرسیده است. چقدر زمان نیاز هست که به دولتی توضیح داده شود که دارد چه بلایی بر سر طبیعت و مردم می آورد؟

🔹 این سیل، با این مقیاس، تازه برخی را بیدار کرده و هنوز بسیاری هستند که تصور می کنند سیل یک پدیده طبیعی بود. بله، هیچ امر طبیعی در بلایای طبیعی نیست. دولت و تمامی نهادهایی که این هشدارها را دریافت کرده اند و علیرغم آن اجازه داده اند که سدها بناشوند و هور خشک شود و تاسیسات نفتی احداث شوند مسئول و پاسخگو هستند. تیزر چند دقیقه ای فیلم ایران جنوب غربی را گذاشته ام ولی اگر می خواهید متوجه عمق فاجعه شوید فیلم کامل را ببینید.


«این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید.»
https://t.me/adagha٬،


Video is unavailable for watching
Show in Telegram

13 last posts shown.

62

subscribers
Channel statistics