کاربرد ppm در نقشه برداری:
PPM
پی پی ام مخفف کلماتPart Per Million (قسمت در میلیون) است و دارای سه مفهوم جداگانه در نقشه برداری است که عموما با هم اشتباه گرفته میشود.
۱- یکی از مفهوم ها در بحث دقت اندازه گیری است. دقت ۱ پی پی ام یعنی مجاز بودن خطای یک میلیمتر در اندازه گیری یک بازه طول(base) یک میلیون میلمتری (معادل یک کیلومتر).
همچنین در اعلام دقت یک طول یا باز عبارت ریاضیx mm +/- y ppm x D استفاده می کنند که خطایy وابسته بطول مورد اندازه گیری است. لذا 2mm +/- 2 ppm یعنی انحراف معیار حاصل از اندازه گیری های یک بازه یک کیلومتری (D=1 km) برابر با ۴+/- خواهد بود.
۲- مفهوم دیگر اشاره به عددی است که در هنگام اندازه گیری طول به طولیاب یا توتال استیشن معرفی می شود. این عدد اختلاف ضریب شکست محیط در دما و فشارمعین با ضریب شکست شرایط استاندارد ( معمولا فشار یک اتمسفر و دما صفر وگاهی۲۵ درجه) است. اما چون ضریب شکست هوا معمولا درحد ۱،۰۰۰۲۹۷ است و اختلاف در رقم منتهی الیه سمت راست است ٬مقدار ورودی بصورت قسمت درمیلیون وارد میشود. بنابراین تصحیح ۳ پی پی ام یعنی ضریب شکست محیط برابر با ۱،۰۰۰۳۰۰ فرض میشود. بهتقریب هر ۵ درجه سانتیگراد ۱ میلیمتر و هر ۲۵ میلیمتر جیوه یک میلیمتر طول اندازه گیری شده را متفاوت از مقدار واقعی نشان خواهد داد.
گرچه در برداشت های توپوگرافی ممکن است بتوان تصحیح پی پی ام را نادیده گرفت ولی قطعا در مشاهدات پیمایش بایستی دما و فشار را به دستگاه معرفی کرد تا طول و به طبع آن مختصات درست بدست آید.
۳- مفهوم سوم در زمینه ضریب مقیاس است که با توجه به کاربرد آن در ژئودزی و ساده سازی مسائل مرتبط به آن به سبب استفاده از نرم افزارهای تبدیل مختصات در این زمینه٬ بطور عملی کمتر بکار می آید.
توجه: در برداشت های توپوگرافی ممکن است بتوان تصحیح PPM را صرفنظر کرد ولی به طور قطع در مشاهدات پیمایش بایستی دما و فشار را به دستگاه معرفی کرد تا طول و به طبع آن مختصات درست بدست آید.
🌐کانال عمران و نقشه برداری آذربایجان 👇👇👇👇
@Datum_Surveying