H4E


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


? نخستین سمپزیوم دانشجویی «علوم انسانی برای نخبگان ؛ دانشگاه برای انسان»
? زمان : اردیبهشت ۱۳۹۷
? مکان : دانشگاه صنعتی شریف
? ارتباط با ما :
? Email : h4e97sharif@gmail.com
? Admin : @H4EAdmin

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


خبر آمد!
خبری در راه است
قاصدک رقص کنان می آید
او ز راز دل من آگاه است
می دانم
خبری خوش ز سفر آورده
قدمت خیر گلم، قاصدکم!
قدمت خیر!
بهار در راه است...
🌺 سال نو مبارک 🌺


#محورهای_سمپوزیم
📜 پیرامون #توسعه

🔸دانشگاه شریف عمدتا به آموزش مهندسی و علوم فناوری شناخته شده است، اما نگاهی عمیقتر به تاریخ معاصر ایران نشان می دهد که دانشگاه شریف را باید مهمترین دانشگاه الیتی و نخبه پرور ایران در پنجاه سال اخیر دانست، دانشگاهی که قرار بوده و هست که طبقه نخبگان پیشرو، پیشتاز و آینده ساز ایران را بسازد و از طریق مدیریت و سیاستگذاری دانش و فناوری نظام اقتصادی-اجتماعی-سیاسی ایران را بهبود بخشد.

🔸«نخبه ایرانی» از آن جهت مهندسی نمی آموزد که تکنسینی فنی در پیکره صنعت ایران گردد، او از آن جهت مهندسی می آموزد که بنیان اقتصاد، نظام اجتماعی، آموزش و سیاست در جوامع مدرن و در حال توسعه، بر پایه تکنولوژی بنا نهاده شده است. امروز نمی توانیم از انرژی، نفت، محیط زیست، شرکتهای دانش بنیان، امنیت ملی، ابزار تولید، آموزش و پرورش، فرهنگ و هنر و بسیاری امور دیگر سخن بگوییم بدون اینکه درباره تکنولوژی سخنی داشته باشیم. مگر نه اینکه محور بزرگترین مناقشات بین المللی در صد سال اخیر که ساختار نظم کنونی جهان را ساخته است، «انرژی هسته ای» بوده است؟

🔸اگرچه عملا فارغ التحصیلان دانشگاه شریف به خاطر استعداد ذاتی و موقعیت اجتماعی خود در این چند دهه به اشکال مختلف نقش نخبگانی خویش را در اداره و هدایت کشور ایفا کرده اند، اما پرسش اساسی اینجاست که این هدف اساسی و مرکزی که با نام «شریف» گره خورده است، تا چه حد در برنامه آموزشی رسمی دانشگاه جدی گرفته شده است؟

🔸در جواب به این پرسش مدیران دانشگاه به سرعت ذهن ما را به سوی دو گزاره اساسی رهنمون می شوند: ۱) مهندسی، مهندسی است و برنامه درسی اصلی دانشگاه تنها موظف است که ۸۵ درصد از آموزش را به صورت دروس تخصصی به دانشجویان ارائه کند ۲) جنبه های مکمل مهندسی باید در مراکز علوم انسانی دانشگاه پوشش داده شود.

🔸بحث درباره مفاد نظری و ارزیابی عملی هر دو گزاره به محورهای دیگر سمپوزیوم H4E مربوط می شود. در محور «توسعه» ما قصد داریم که پا را یک مرحله فراتر بگذاریم و از «فقدان‌ یک جنبه اساسی» در محتوای آموزشی دانشگاه شریف سخن بگوییم:

🔸روشنفکران در تاریخ آن کسانی بودند که ارزیابی های فرهنگی، تاریخی، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی وسیعی درباره وضعیت جامعه ایران بویژه در نسبت با جوامع پیشرفته ارائه کرده اند. نسبت ما شریفی ها بعنوان «متخصص» با سنت «روشنفکری» چیست؟

🔸مهندسان آن زمان که به سیاستگذاری و اداره کشور می پردازند نهادهای حاکمیتی را همچون یک ماشین می نگرند و همواره دلمشغول «نقشه پردازی»، «برنامه ریزی» و «تعمیر و نگهداری» آن هستند. از آنجا که بخش عمده ای از مدیران ما در چنددهه اخیر مهندسان بوده اند و ما همچنان کشوری پیشرفته محسوب نمی شویم، اشکال کار را در کجا باید جستجو کرد؟

🔸آیا برنامه ریزی و مدیریت کشور تخصصی مانند مهندسی الکترونیک است که در همه جای دنیا از اصول واحدی تبعیت کند؟ آیا می شود نخبه و مدیر بود و چیزی از تاریخ ایران ندانست؟

🔸جامعه ایران در پشت درهای دانشگاه همواره در تب و تاب عدالت و‌آزادی و دموکراسی سوخته اند و دانشگاهیان و مدیران این کشور همیشه از توسعه و تکنولوژی و صنایع جدید سخن گفته اند. آیا این ها دو گفتمان بی ارتباطند یا امکان این وجود دارد که میان آرمانهای حوزه عمومی و شاخصهای توسعه ای متخصصان و مدیران گفتگویی برقرار شود؟
🔎 @H4E97


#محورهای_سمپوزیم
📜 پیرامون #اخلاق_و_فناوری

🔸 انسان ابزار می سازد تا ساده تر به اهدافش برسد و با ابزار توانایی‌های خود را گسترش دهد و محدودیت‌های آن را بکاهد ولی اگر همین ابزار بخواهد بندی بر دستان ِ انسان شود، لاجرم او آن بند را خواهد گسست چون انسان همواره در پی رهایی است و هر بندی را به امید رهایی می‌گسلد. مساله‌ی فناوری همین جاست که بروز پیدا می‌کند، بندهایی از ابزار بر دست ِ آدمی بسته شده و او می‌خواهد با طرح درست مساله این بندها را بگسلد. طرح این «مساله» به معنای دفاع از انسان و ارزش‌های اصیل اوست.

🔸 اما در اینجا این پرسش می‌تواند طرح شود که آیا مساله‌ی ما، که در مختصات فرهنگی اجتماعی ایران زندگی می‌کنیم، دقیقا مساله‌ی پیش‌گفته است یا می‌توان با قیودی نشان داد که مساله برای ما رنگ و بویی خاص دارد؟ برای پاسخ به این پرسش می‌توان به تفکیک طراحی فناوری و استفاده از فناوری اشاره کرد و چنین استدلال کرد که تفاوتِ ما با کشورهای صاحبِ فناوری در این است که ما در طراحی و تولید فناوری پیشتاز نیستیم و از همین روی ارزش‌ها و بینش‌های فرهنگی ما در فناوری‌هایی که زندگی ما را پر کرده‌اند حضور ندارند، و این کم و بیش تضادی در درونِ انسان ایرانی ایجاد می‌کند؛ از سویی کم و بیش ارزش‌ها و هنجارهای خاص خود را به دوش می‌کشد، و از سوی دیگر از فناوری‌هایی استفاده می‌کند که حاوی گرایش‌هایی متفاوت اند.

🔸 با این توضیحات، بخشِ «اخلاق و فناوری» گردهمآیی «علوم انسانی بر نخبگان» بر آن است که به تامل در نسبت دو سویه‌ی انسان و فناوری بپردازد تا فهمی عمیق از این نسبت پیدا کند، و درک کند که انسان چگونه فناوری را شکل می‌دهد و ارزش‌های خود را در فرآیند طراحی ابزارهای فناورانه دخیل می‌کند، و فناوری چگونه انسان، جامعه و فرهنگ او را تحت تاثیر قرار می‌دهد. شناخت این رابطهی دوسویه کمک می‌کند بستری برای خلقِ راهبردِ مناسب برای مواجهه‌ی فعالانه با مساله‌ی فناوری معلوم شود، و طراحی و استفاده از فناوری متناسب با هویت انسان ایرانی اتفاق بیفتد.

🔸 البته از میان فناوری‌های گوناگون، تمرکز اصلی بخش اخلاق و فناوریِ گردهمایی بر فناوری‌های هوش‌ مصنوعی است، که تاثیرات ژرف و انقلابی بر فرهنگ و ارزش‌های بشری داشته و خواهد داشت، و جا دارد به‌ نحو عمیقتری فهمیده شود. بررسی این تاثیرها و همچنین الزام و چگونگی جهت‌دهیِ طراحی و استفاده از این فناوری‌ها یکی از اهداف بخش «اخلاق و فناوری» گردهمایی «علوم انسانی برای نخبگان» خواهد بود.

🔎 @H4E97


#محورهای_سمپوزیم
📜 پیرامون #علم_و_دین

🔸 علم و فلسفه علم:
۱- علم ابزار معاش یا شناخت؟
۲- آیا علم تعهدات پیشینی دارد؟ یا جستجویی آزادانه به سوی حقیقت است؟
۳- آیا علم تابع ارزشهاست یا ارزشها تابع علم یا هیچ کدام؟
۴- آیا علم متعهد داریم؟

🔸 فیزیک، فلسفه، الهیات:
۱- آیا پس از نظریه کوانتوم هنوز علیت وجود دارد؟
۲- آیا هنوز میتوان به نظریه همه چیز امید داشت؟
۳- آیا نظریه ربسمان علمی است؟ محدوده فیزیک کجاست؟ مرز علم و غیر علم چیست؟
۴- آیا نظریه چند جهانی تلاشی برای بیرون نمودن خداوند از فیزیک است؟
۵- آیا آگاهی را میتوان با فیزیک توضیح داد؟

🔸 تکامل، حیات، انسان:
۱- آیا زیست شناسی همان فیزیک پیچیده تر است؟
۲- تکامل کور است یا بینا؟
۳- آیا تکامل یک فکت است یا یک نظریه بسیار درهم و برهم؟
۴- آیا زیست شناسان همگی داروینیست هستند؟
۵- آیا انسان محصول فرآیند داروینی است؟
۶- نسبت خدا و پیدایش حیات چیست؟ آیا تکامل جایی برای خدا باقی خواهد گذارد؟

🔸 انسان، ذهن، اراده:
۱- آیا ذهن همان مغز است؟
۲- آیا مغز یک کامپیوتر است؟
۳- آیا ما مختاریم واقعا؟
۴- آیا اختیار با علیت قابل جمع است؟
۵- تجربه دینی کار خداست یا خطای مغزی؟

🔎 @H4E97


#محورهای_سمپوزیم
📜 پیرامون #دانشگاه

🔸 در تاریخ معاصر ایران، دانشگاه نه برای بحث و بررسی و پاسخ‌دهی به مسائل، بلکه در راستای تحکیم و تثبیت پاسخی از قبل معین شده تاسیس شده یا از آن استفاده شده است.

🔸 دانشگاه در اغلب ادوار، مرجع پاسخ‌دهی نبوده است، بلکه ابزاری برای دنبال کردن پاسخی از قبل مفروض بوده است.

🔸 لازمه مواجهه با این تحمیل تاریخی که دانشگاه را صرفا به یکی از کارکردهای فرعی آن فرو می‌کاهد، آغاز یک نهضت درونی برای خلق یک هویت مکتبی است؛ نهضتی با اتکاء به استعدادهای گلچینی از نخبگان ایران.

🔸 نخبگان امروزی شریف نیز، به هویت نیاز وافر دارند. این مهم را، از اساتیدی که در باب دانشگاه می‌اندیشند، شنیده‌ایم.
طنز و فکاهی، که امروز در میان شریفی‌ها پرطرفدار شده، مسکّنی لذت‌گرایانه است بر احساس درد بی‌هویتی.

🔸 منفعت بلند مدت آن است که تراز دانشگاه آن‌قدر بالا بیاید که دارای اهمیتی تاریخ علمی شود و این مهم در گرو هویت‌بخشی مکتبی به دانشگاه است.

🔸 دانشگاه نسل ما؛ یعنی دانشگاهی که نسل ما می‌سازد، هر شماره‌ای که داشته باشد، باید واجد هویتی شود که آیندگان آن را به مثابه یک نهاد نقش‌آفرین در مقیاس تاریخ علم و تمدن بشناسند. باید بیندیشیم که این دانشگاه، با همه تاریخ و تجربه‌اش و با همه نقاط قوت و ضعف‌اش، چطور به دانشگاهی تبدیل شود برای زندگی، دانشگاهی برای انسان...

🔎 @H4E97


ارسال چکیده.docx
24.8Kb
فرم مربوط به #ارسال_یادداشتها

🔎 @H4E97


#اطلاعیه
#ارسال_ایده‌ها

شماره 2️⃣

✅شما می‌تونید ایده‌ها و یادداشت‌های خود ( تا ۳۰۰ کلمه ) درباره هر یک از محورهای بالا را در فرم زیر وارد کرده و تا ۲۰ فرودین ۹۷ برای آدرس الکترونیکی h4e97sharif@gmail.com ارسال کنید و یا اینکه آن‌ها را درقالب پیام صوتی ( تا ۲ دقیقه ) برای
@h4eadmin
تلگرام کنید.

🔎 @H4E97


#اطلاعیه
#محورهای_سمپوزیم

شماره 1️⃣

✅این سمپوزیم در ۴ محور اصلی و حول موضوعات زیر برگزار خواهد شد:

۱) دانشگاه: هویت دمیده شده در کالبد دانشگاه شریف، از هنگام تاسیس تا به امروز، چه بوده است؟ آیا اساسا می‌توان برای شریف، مانند دانشگاه‌های برتر جهان، هویتی قائل بود؟ شریف؛ دانشگاه صنعتی یا دانشگاه فناورانه؟ درباره هویت این دانشگاه، چه ایده‌های مختلفی وجود دارد؟ هویت این دانشگاه در آینده چه باید باشد؟ ارزیابی شما از عملکرد نهادهای متولی علوم انسانی برای نخبگان شریفی، چیست؟ آیا این نهادها، سهم خود در شکل‌دهی به هویت شریف را به درستی انجام داده‌اند؟ علوم انسانی در شریف چه جایگاهی باید داشته باشد؟

۲) علم و دین: علم سازنده جهان‌بینی ماست یا خود محصول جهان‌بینی خاصی است؟ آیا روش علم، روشی مطلوب است؟ برای چه مطلوب است؟ هدف علم شناخت عالم است یا کنترل آن؟ هاوکینگ چرا به این نتیجه رسید که خدایی نیست؟ آیا مشکل او یک اشتباه ساده در خلط علم و دین بود؟ آیا در شناخت عالم باید ردپای آفرینش خدا را دید یا این موضوع بی ربط است؟ آیا دانشمند خوب کسی است که موقع فعالیت علمی، باورهای دیگر خود را پشت در بگذارد و وارد آزمایشگاه شود و پس از خروج هم سعی کند باورهای خود را مصون از نتایج یافته های علمی خود نگاه دارد؟

۳) اخلاق و فناوری: فناوری چگونه ما و جامعه ما را شکل می‌دهد؟ چطور می‌توان تناقضات پیشرفت فناوری و اخلاق را حل کرد؟ فناوری اطلاعات چه تاثیری بر زندگی ما داشته است؟ هوش مصنوعی چه آینده‌ای را برای بشر رقم خواد زد؟ آیا رابطه‌ای بین پیشرفت فناوری و تخریب محیط زیست وجود دارد؟

۴) توسعه: آیا تکنوکرات و روشنفکر دو تیپ متضادند؟ چرا هنوز بعد از یک قرن برنامه‌ریزی عقب‌مانده‌ایم؟ برنامه‌ریزان توسعه و سیاستگذاران درباره تاریخ ایران چه باید بدانند؟ چه نسبتی میان خواست فراگیر توسعه‌یافتگی از یک سو و خواسته‌های سیاسی مثل عدالت، آزادی و دموکراسی وجود دارد؟

❇️در روزهای آینده درباره هرکدام از این محورها بیشتر توضیح داده خواهد شد.

🔎 @H4E97


#معرفی_سمپوزیم

❖دانشگاه، مهد انقلاب علمی و منشاء پدید آمدن تمدن مدرن است. گرچه حدود یک قرن است که این پدیده وارد کشور ما شده اما به نظر می‌رسد اقتضای مواجهه صحیح با آن؛ یعنی تعریف نسبت آن با تمامی مقولات مهم جامعه ایرانی مانند اقتصاد، فرهنگ و دین، کماکان به طور کامل محقق نشده است. اگر امروز به نسبت دانشگاه با صنعت و نقش‌آفرینی آن در اقتصاد کشور و نسبت این نهاد نخبگانی با حل مسائل اقتصادی، به صورت جدی پرداخته می‌شود، چرا نباید به ارتباط آن با مسائل بنیادینی نظیر جهان‌بینی، اخلاق و ارزشهای برگزیده ما، هویت و غیره اندیشید؟


❖سیر ۵۰ سال گذشته دانشگاه شریف، به مثابه اصلی‌ترین مجمع نخبگانی ایران، نشان می‌دهد که تلاش‌های متنوعی برای پرداختن به این دغدغه‌ها در این دانشگاه انجام شده است. جریان‌هایی که در دانشگاه در این زمینه به ایفای نقش پرداخته‌اند، گستره بسیار متنوعی را شامل می‌شوند: از جریان‌های علمی و آموزشی در قالب‌های رسمی تا جریان‌های پژوهشی و جریان‌های دانشجویی که الهام‌بخش در زمینه‌های علوم انسانی و اجتماعی بوده‌اند. اما به نظر میرسد که امروز، بحث و گفتگو پیرامون این مسائل قدری در حاشیه مشکلات ناشی از کمبود منابع برای اداره دانشگاه و نیز توجه مضاعف دانشگاه به مشارکت در حل مسائل اقتصادی جامعه قرار گرفته است.


❖سمپوزیوم (مجموعه نشست‌های) «علوم انسانی برای نخبگان» زمینه‌ای برای همفکری نخبگان رشته‌های علوم پایه و فنی مهندسی در باب نسبت این رشته‌ها و دانشگاه شریف با مقولاتی نظیر پیشرفت، دین، هویت و اخلاق است. امید است این مجموعه نشست‌ها بتواند به الگویی برای تعامل مطلوب و بایسته دانشگاه با دین و جامعه منجر شود.
در راستای افزایش مشارکت و فراگیر شدن دامنه مخاطب، به لحاظ قالبهایی که علاقه مندان میتوانند در این نشست‌ها مشارکت کنند، گشوده تر از قالبهای رسمی علمی-پژوهشی عمل شده است. امید است که تمهید لازم برای همایشهای تخصصی در این موضوع فراهم شود اگر چه از دیدگاههای متخصصین در این نشست‌ها هم بهره خواهیم برد.

🔎 @H4E97


🎓نخستین سمپوزیوم دانشجویی «علوم انسانی برای نخبگان ؛ دانشگاه برای انسان»

🔰 #معرفی_سمپوزیوم:
https://t.me/H4E97/30
🔰 #محورهای_سمپوزیم:
https://t.me/H4E97/32

🔹اطلاعات بیشتر:
🔎 @H4E97


... بحث هایی پیرامون نظریه کوانتومی :

- خدا با تاس بازی نمی‌کند.
+ انیشتین! لازم نیست تو به خدا بگویی چه کار کند.

| goo.gl/833vJA |

🔍 @H4E97


H4E?
منتظر بمانید...
@H4E97 🔍


«خداوندى كه زمين را براى شما فرشى گسترده و آسمان را بنايى افراشته قرار داد...»
پس به انسان عقل و آگهی بخشید تا به کشف خلق خدا بپردازد.
هاردینگ، از این میان، چشم خدا را کشف کرد.
| https://goo.gl/zK4UQk |
📷| https://goo.gl/tTYVEm |

🔍 @H4E97


H4E?
منتظر بمانید...
@H4E97 🔍


این داستان شهری ست که روزی قلب تپنده ی صنعت خودروسازی در ایالات متحده بوده است...
چشم و چراغی که کور شد...
دیترویت ...
| goo.gl/H94ux4 |
🔍 @H4E97


H4E?
منتظر بمانید...
@H4E97 🔍


«ای مردم آتن!
من شما را حرمت می‌گذارم و دوست می‌دارم؛ ولی اطاعت خدا را بر اطاعت شما ترجیح می‌دهم و تا هنگامی که جان و توان دارم از فلسفه و تعلیم آن دست نخواهم کشید… زیرا بدانید که این امر خداست و به عقیدهٔ من تاکنون هیچ امری که از خدمت من به خدا بزرگتر باشد، در شهر روی نداده‌است.
.
بدانید که آسان ترین و شریف ترین راه، از پای درآوردن دیگران نیست؛ بلکه بهتر ساختن خویشتن است.»
|در تاریخ فلسفه ی غرب|
.
... و سقراط جام شوکران را نوشید...

🔍 @H4E97


H4E?
منتظر بمانید...
@H4E97 🔍


«اغلبشان می‌میرند... با مرگ لحظه ای...

آنان می‌میرند بی آنکه کسی حقیقت ماجرا را از آنها سؤال کند...
|صداهایی از چرنوبیل| »
.
ناکازا
کی
چه تعداد انسان‌ها کشته شدند...
تا این عکس ساخته شود ؟
🔍 @H4E97


H4E?
منتظر بمانید...

🔍 @H4E97

20 last posts shown.

165

subscribers
Channel statistics