🔹
ما به مقاومت لاستیکی نیاز داریم، نه شیشه ای!
✍️ عباس عبدی تحلیلگر مسائل سیاسی در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت:
🔸ما دو جور مقاومت داریم، مقاومت منعطف و مقاومت شکننده. مقاومت منعطف به معنای مقاومت عقلایی و علمی است. در برابر چیزی مقاومت میکند که ممکن باشد. اگر به لحاظ عقلی و علمی متوجه شود که در مواردی امکان مقاومت وجود ندارد، انعطافپذیر میشود.
👈بهتر است از کلیات بیرون آمده و به ذکر مصادیق بپردازیم. یکی از مصادیق که روزمره با آن مواجه هستیم در کنار موضوع پوشش زنان، مسأله داشتن حیوانات خانگی است. ساختار رسمی به شدت با نگهداری حیوانات خانگی بویژه سگ مخالف است. اولین علت آن سیاسی است. گمان میکند که این نوعی سبک زندگی است که مخالف ارزشهای رسمی است و بقای آنان را تهدید میکند. بنابراین با انواع اقدامات میکوشد که این رفتار را متوقف و سپس حذف کند.
👈به همین علت هیچ گاه حاضر نیست که این رفتار را به سود جامعه و نه ارزشهای خودش قاعدهمند کند و آن را به رسمیت بشناسد. در نتیجه حاضر نیست که قانونی عاقلانه قابل اجرا که مورد پذیرش جامعه باشد برای آن تصویب کند. علت دوم هم عقیده آنان به نجاست سگ است. علت سوم نیز حساسیت روی فرزندآوری است. گمان میکنند که این رفتار موجب کاهش گرایش به فرزندآوری شده، در حالی که مسأله برعکس است.
❗️نتیجه چه میشود؟ هیچ عقل سلیم و منطق مورد پذیرشی وجود ندارد که نگهداری حیوانات خانگی را ممنوع کند. حتی امکان اجرای چنین منعی هم نیست. پس مقاومت در برابر آن نابخردانه و غیر عملی است. کافی است نگاهی به حجم عظیم اقتصاد این پدیده انداخته شود. تنها راه به رسمیت شناختن آن و البته قاعدهمند کردن آن است. چون قانون نویسی این موضوع را، مترادف به رسمیت شناختن میدانند از نوشتن آن پرهیز میکنند.
⁉️نتیجه چه میشود؟ شیوع یک رفتار اجتماعی ناهنجار و زیانبار که داشتن حیوانات خانگی فارغ از هر گونه مقرراتی میشود که زیان آن به چشم مردم میرود، اعتراض بسیاری از نخبگان و حتی طرفداران محیط زیست را هم درآورده است. کافی است نگاهی به کشورهای غربی انداخته شود که چه مقررات سفت و سختی برای نگهداری این حیوانات دارند، تا متوجه شویم در ایران با چه وضعیت ناهنجاری در نگهداری این حیوانات و حمایت از آنها مواجهیم. تنها علت آن تن ندادن سیستم سیاسی در رسمیت شناختن این پدیده متعارف و حتی رو به رشد است.
👈این مقاومت نابخردانه، موفق نخواهد شد و حتی شکسته میشود و رفتارهای ناهنجار در نگهداری حیوانات خانگی و حتی غیر خانگی گسترش پیدا میکند، در حالی که وظیفه حکومت، قاعدهمند کردن آن براساس خواست عمومی و نظم اجتماعی است.
👈مصادیق این ویژگی رفتاری بسیار زیاد است مورد حیوانات خانگی کم اهمیتترین آنها است. در باره مواد حقوق جزایی، ماهواره استارلینک، فضای مجازی، پوشش زنان، اعتیاد و مواد مخدر، حضور زنان در ورزشگاهها، قیمتهای بازار، شکلهای جدید خانواده، از همه مهمتر در سیاست و به رسمیت نشناختن خیلی از نیروهای سیاسی و حتی قدرتهای دیگر، یک فرهنگ و رفتار عادی در کشور شده است.
🚨برای نمونه با پوشش زنان به گونهای رفتار کردند که پوشش خانم مهسا امینی که برخورد با او جرقه اعتراضات ۱۴۰۱ را زد، اکنون به عنوان یک پوشش رسمی و قابل قبول تلقی میشود! نحوه رفتار ایران در جنگ نیز همین بود. در واقع اگر در سال ۱۳۶۵ به این نتیجه میرسیدیم که مقاومت در جنگ وضعیت شکنندهای دارد، و باید منعطف بود، شاید در شکلگیری و تدوین قطعنامه ۵۹۸ در سال ۱۳۶۶ یا سال قبلش شرکت میکردیم و به محتوای بهتری هم میرسیدیم. در این صورت نه با تبعات پذیرش قطعنامه مواجه بودیم و هم اینکه دستاوردهای بیشتری داشتیم. این رفتار در سیاست ما در سوریه نیز قابل مشاهده است. ببینید آمریکاییها چطور افغانستان را با هزاران میلیارد دلار هزینه و ۲۰ سال حضور به راحتی ترک کردند و همه آنان فراموشش نمودند.
🚨مقاومت شکننده مثل جسم شیشهای است که در برابر فشارها خم نمیشود و استوار میماند، البته هنگامی که فشار از حدی بیشتر شد خسته میشود یا مقاومت او به پایان میرسد و میشکند و از میان میرود. مقاومت منعطف مثل لاستیک است که در برابر فشار تغییر شکل میدهد، ولی تغییر شکل آن نوعی رفتار موقتی برای رسیدن به هدف است انرژی خارجی را درونی میکند و هنگامی که فشار کم شود به جای اولیه خود برمیگردد. مقاومت لاستیک که منعطف است، در برابر ضربات سهمگین خیلی بیشتر از مقاومت شیشهای است که فاقد انعطاف است. شیشه در برابر ضربات کوچک مقاوم است ولی در برابر ضربات سنگین میشکند. لاستیک نه تنها در برابر ضربات کوچک بلکه در برابر ضربات سنگین هم مقاومت خیلی خوبی دارد.
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1654657