این مسئله جای تفصیل دارد :
1- کسی که در راه خدا صادقانه و مخلصانه و به امید کسب اجر و ثواب عملا در میدان نبرد جهاد و قتال می کند، و با دشمنان اسلام می جنگد، و امید دارد که خداوند متعال وی را به درجه شهداء نائل کند، اما در میدان سالم می ماند، در آنصورت او ان شاء الله اجر کامل شهید را می گیرد.
2- کسی که عزم صادقی برای مشارکت در جهاد داشته باشد، و با اخلاص از الله متعال درخواست کند که این مقام را نصیبش کند، و حتی اسباب لازم - که در تملک دارد - برای رسیدن به آن هدف بکارمیگیرد، ولی مانعی بر سر مشارکت عملی او برای جهاد ایجاد میشود، در آنصورت ان شاء الله اجر شهید برای وی نوشته می شود، و الله متعال از وسعت فضل خویش اجر و ثوابی به او خواهد داد که به اجر شهداء میرسد.
از انس بن مالک رضی الله عنه روایت است که گفت : رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمود : «مَنْ طَلَبَ الشَّهَادَةَ صَادِقًا أُعْطِیَهَا وَلَوْ لَمْ تُصِبْهُ» مسلم (1908).
یعنی : «هرکس در کمال صداقت شهادت را طلب کند، به او عطا میشود، اگرچه به ظاهر شهید نشود».
و از سهل بن حنیف رضی الله عنه روایت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : « مَنْ سَأَلَ اللَّهَ الشَّهَادَةَ بِصِدْقٍ بَلَّغَهُ اللَّهُ مَنَازِلَ الشُّهَدَاءِ وَإِنْ مَاتَ عَلَی فِرَاشِهِ» مسلم (1909).
یعنی : « آنکه صادقانه از خداوند تعالی شهادت طلبد، خداوند او را بمراتب شهداء می رساند هر چند بر بالینش بمیرد».
3- اما آنکس که تنها نیت جهاد در راه خدا دارد، ولی تلاش کافی را بکار نمی بندد و اسباب لازمه را برای نیل به شهادت اتخاذ نمی کند، او تنها اجر نیتش را دارد، ولی اجر شهیدی که در میدان نبرد کشته می شود را کسب نخواهد کرد.
ابن عباس رضی الله عنهما می گوید: پیامبر صلی الله علیه وسلم به نقل از پروردگارش فرمود :
« فَمَنْ هَمَّ بِحَسَنَةٍ فَلَمْ یعْمَلْهَا، کَتَبَهَا اللَّهُ لَهُ عِنْدَهُ حَسَنَةً کَامِلَةً .. ». (بخاری:6491).
یعنی: «هرکس اراده نماید که کار نیکی انجام دهد ولی آنرا عملی نکند، خداوند برای او نزد خودش، یک نیکی کامل، ثبت می نماید».
والله اعلم
کانال گروه اسلامی کلام اللهﷻ و سُنَّتْ رسول اللهﷺ
ردی بر شبهات ملحدین و شیعیان
https://t.me/joinchat/C1qBwkwPUbcd-A-1U7_-kA@kalamallah_va_sunnatrasoolallah