با شروع فصل امتحانات جنب و جوشی در بین دانش آموزان دیده می شود. آن ها میخواهند در کم ترین زمان بیشترین مطالب را بخوانند و احیانا کم کاری های مدتی قبل را جبران کنند. چیزی که بیشتر از همه ذهن دانش آموزان را به خود مشغول میکند این است که چطور برنامه ریزی کنم؟ چطور درس بخوانم تا زودتر مطالب درسی را یاد بگیرم؟ چیکار کنم تا مطالب فراموشم نشوند و بتوانم امتحانات را بخوبی پشت سر بگذارم.
در اینجا به شما چند توصیه میکنیم تا هم برنامه ریزی بهتری داشته باشید و هم مطالب را بهتر بخوانید.
۱. برای شروع برنامه ریزی ابتدا سعی کنید خود را آرام کنید. (با توجه به روزهای باقیمانده و حجم کتاب ها برنامه ریزی میکنیم. مثلا دو هفته زمان دارم و ۷تا کتاب، پس برای هر کتاب دو روز وقت خواهم گذاشت. البته این برنامه ریزی قابل انعطاف است مثلا امتحاناتی ک فرجه دارند و در زمان خودشان وقت برای خواندن دارم فقط یک روز وقت اختصاص میدهم و درس های مشکل تر و دارای زمان کمتر را سه روز اختصاص میدهم).
۲. بعد از اینکه مشخص شد برای هر کتاب چقدر زمان بگذارم حالا میرسیم به اینکه از کدام درس شروع کنم. (پیشنهاد من این است ک از درس های شیرین و ساده شروع کنید تا به اصطلاح موتورتان روشن شود بعد بروید سراغ درس های دشوارتر. اما یادتان باشد همه درس ها چه ساده چه مشکل و چه خوشایند و ناخوشایند باید خوانده شوند).
۳.در همه درس ها و کلا برای تمام زمانی که دارید اهداف بلند مدت و کوتاه مدت انتخاب کنید. (مثلا هدف بلندمدت شما این است که تمام درس هایتان رابخوانید و بازه زمانی شما دو هفته است. حالا این هدف را به اهداف کوچکتری تقسیم کنید مثلا این هفته قرار است این چند کتاب را بخوانم و بعد هدف را کوچکتر کنید امروز باید این کتاب را بخوانم و باز هم کوچکتر الان باید از فلان مطلب شروع کنم).
۴. ذهنتان را به اینجا و اکنون متمرکز کنید.(در مورد اینکه اگر امتحانات سخت باشن چه می شود؟ اگه درس هایم را نتوانم پاس کنم چیکار کنم؟ و...خیالبافی نکنید تنها کاری که در حال حاضر از دست شما برمی آید خواندن مطالب درسی است...پس شروع کنید....).
۵. ابتدا از خواندن اجمالی شروع کنید یعنی در ابتدا به دنبال حفظ کردن نباشید بلکه درس را به صورت کلی و خلاصه وار بخوانید تا به صورت کلی با محتوای درس آشنا شوید. و ذهن شما بداند قرار است چه چیزی را یاد بگیرد.
۶. بعد از خواندن اجمالی این بار به دنبال یادگیری باشید اما باز هم خیلی وقت صرف ماندن بر سر یک مطلب نکنید. بهتر است فقط مطالب را یاد بگیرد. و برای اینکار سعی کنید مطالب را از زبان خودتان بخوانید...یعنی اگر کلمات کتاب برای شما سخت و پیچیده است. سعی کنید از کلمات مدنظر خودتان و به زبان عامیانه مطالب را بخوانید.
۷. مرحله بعدی یه مرور کلی است. اکنون سعی کنید مطالبی را که یکبار روخوانی و یک بار با دقت خوانده اید با حرکات چشم فقط مرور کنید. برای این مرحله هم خیلی وقت نگذارید فقط قصد مرور کردن است. (به مطالب درسی با دیدی باز و شگفت انگیز و از جنبه یادگیری نگاه کنید. به این فکر کنید ما هر مطلبی را می خوانیم چیزی به یادگیری ما اضافه می شود و این مطالب درسی هم یادگیری و دانش ما را افزایش می دهند).
۸. اگر به پایان یک مطلب رسیده اید الان وقت استراحت است. شاید فکر کنید ک هنوز هم می توانید بخوانید اما بدانید که استراحت هم باید جزء برنامه ریزی شما باشد اگر فقط به خواندن بپردازید مطمئن باشید نصف زمان خواندن شما بدلیل خستگی یادگیری دربرندارد. پس بنابراین خودتان را بیش از خد خسته نکنید و دچار پرخوانی نشوید. به ازای هر دو ساعت درس خواندن یک ساعت به خودتان استراحت دهید.
نرگس حیدریان فر
مشاور شهرستان کارون مدرسه هجرت.
@konkor_successfull