سازمان امور اراضی کشور


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified



Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


رئیس سازمان اموراراضی در نشست بررسی همکاری تشکل‌های محیط زیستی برای حفاظت اراضی: بهره‌گیری ازظرفیت سازمانهای مردم‌نهاد و فعالان حوزه حفاظت اززمين و محيط زيست در حفظ اراضی کشاورزی و باغها یک ضرورت است


رئیس سازمان امور اراضی در نشست بررسی همکاری تشکل‌های محیط زیستی برای حفاظت اراضی: بهره‌گیری از ظرفیت سازمانهای مردم‌نهاد در حفظ اراضی کشاورزی یک ضرورت است

رئیس سازمان امور اراضی کشور در نشست مشترک جمعی از مدیران سازمان امور اراضی کشور با مدیرکل دفتر تشکل‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست و نمايندگان تشکل‌های مردم نهاد فعال در حوزه محیط‌زیست که با هدف توسعه همکاری ها برای استفاده از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد در زمینه حفاظت از کاربری باغ‌ها و اراضی کشاورزی برگزار شد،‌ تاکید کرد:‌ استفاده از ظرفیت سازمانهای مردم‌نهاد برای تحقق اهداف کلان حاکمیتی برای حفاظت از زمین و عرصه های کشاورزی و محیط زیستی یک اصل غیرقابل انکار است.

به گزارش روابط عمومی سازمان امور اراضی کشور، مهندس علیرضا اورنگی افزود: واقعیت این است که حفظ کاربری اراضی و جلوگیری از تخریب زمین های کشاورزی، باغ ها، جنگلها و سایر عرصه های منابع طبیعی و محیط زیستی صرفا با سازوکارهای اداری و اجرای صرف قوانین موجود قابل تحقق نیست و باید از توان و ظرفیت این تشکل‌ها و همکاری سایر اقشار در جهت این اهداف مهم فراسازمانی بهره بجوییم.
وی خاطر نشان کرد:‌ درصد بالایی از ماموریت‌های ما درس ازمان امور اراضی کشور و دیگر دستگاه‌های متولی حفظ زمین همسان است،‌ از این رو می‌توان از توان و ظرفیت‌ موجود تشکل‌های فعال در این زمینه، در حوزۀ فعالیت‌های امور اراضی کشاورزی هم استفاده کرد.
اورنگی با تاکید بر اینکه هر جا مردم در تصمیم‌گیری‌ها حضور داشته‌اند موفق‌تر بوده‌ایم،‌ افزود: این نشست مقدمه ورود NGOها به بحث حفظ باغها، مزارع وبه طور کلی زمین های کشاورزی و نقطه عطفی در این زمینه است چرا که وجود سمن‌ها در افزایش آگاهی عمومی و پیشگیری و توقف تغییر کاربری‌ها بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

درابتدای این نشست مدیر کل دفتر ترویج،‌ روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان با تشریح ماموریت ها و وظایف سازمان امور اراضی کشور در راستای حفظ اراضی زراعی و باغ ها، برخی برنامه‌ها و فعالیت‌های صورت گرفته در زمینه حفظ کاربری اراضی کشاورزی را توضیح داد و خاطر نشان کرد: حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها، و انجام اقدامات ترویجی، آموزشی و فرهنگی با هدف پیشگیری از تخریب و تغییر کاربری این عرصه‌ها از جمله وظایف سازمان در جهت تامین امنیت غذایی جامعه،‌ رشد اقتصاد مبتنی بر کشاورزی و صیانت از منابع پایه و محیط زیست کشور است.
محققي تاکید کرد: با توجه به وجوه اشتراک بالای سازمان امور اراضی و سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه حفاظت از زمین و سرزمین به دنبال آن هستیم که از تجارب و دیدگاه‌های سازمان حفاظت محیط زیست و تشکل‌های مردم‌نهاد در جهت صیانت از این عرصه‌ها و توانمندسازی و آموزش عمومی در این رابطه بهره ببریم.

مدیرکل دفتر مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست هم در این نشست با بیان اینکه باغها و اراضی کشاورزی هم کارکرد محیط زیستی دارند گفت سازمان حفاظت محیط زیست آماده همکاری بریا اموزش و ترویج در زمینه حفاظت این عرصه و جلب مشارکت تشکل های مردم نهاد محیط زیستی برای همکاری با سازمان امور اراضی در این راستا است.
خانم مهندس مهدی‌آقایی اظهار داشت: در این رابطه آمادگی داریم که مباحث حفاظتی سازمان امور اراضی در دستور کار یکی از نشست های فصلی انجمن های تشکل های مردم نهاد سراسر کشور قرار داده شود و همچنین می‌توان در قالب برپایی گردهمایی سراسری و یا کارگاه آموزشی اختصاصی برای بیان مباحث امور اراضی، نمایندگان تشکلهای مردم نهاد استانها را آموزش داده و زمینه همکاری متقابل با مدیریت امور اراضی استانها را قرا هم نمود.

در ادامه،‌ آقای طهماسبیان از اعضاي شوراي مركزي شبکه تشکل‌های محیط زیستی گفت: تشکل‌های محیط زیستی از سال 93 اقدام به تشکیل شبکه کردند و تاکنون هفت استان عضو شبکه ملی سمن شده‌اند.وی افزود: لازم است به منظور بالا بردن آگاهی تشکل‌ها نسبت به مباحث امور زمین و قوانین این حوزه و اینکه بدانند کجا می‌توانند نقش ایفا کنند کارگاهی آموزشی برگزار کرد.

در این نشست همچنین خانم‌ها دکتر
کرمانشاهانی رئیس هیات مدیره انجمن توسعه حیات شهر، دکتر وطن‌دوست و مهندس مرتضوی‌پور به بیان تجربیات و پيشنهادات خود در زمینه بهره‌گیری از ظرفیت تشکل‌های مردم نهاد پرداختند.


جلسه کميسيون استانی رفع تداخلات اراضی استان آذربايجان غربي با حضور رئیس سازمان، مدير امور اراضي و سایر اعضا در سالن جلسات ساختمان شماره یک سازمان جهاد کشاورزی استان


در نشست بررسی چالشها و مشکلات باغستان سنتی قزوین توافق شد:
تشكيل كميته ويژه پيگيري مسائل حفظ كاربري و رفع مشكلات فني و اجرايي باغستان در سازمان جهادكشاورزي قزوين


✅ در نشست بررسی چالشها و مشکلات باغستان سنتی قزوین توافق شد:
تشكيل كميته ويژه پيگيري مسائل باغستان در سازمان جهادكشاورزي قزوين

❇️ نشست بررسی چالشها و مشکلات باغستان سنتی قزوین با حضور رييس سازمان جهادكشاورزي استان، مدیر کل دفتر آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، مدیر کل دفتر ترویج و روابط عمومی بین الملل سازمان امور اراضي كشور، معاون مدیر کل حفظ کاربری سازمان، مدیر امور اراضی و مدير آب و خاك جهادكشاورزي استان، سه تن از اعضاي شوراي شهر قزوين، جمعي از تشکل های مردم نهاد صیانت از اراضی کشاورزی و محیط زیست، چندتن باغداران و نمايندگاني از اداره كل محيط زيست دیگر ادارات ذيربط در قزوين برگزارشد .

✅ در اجراي دستور وزير جهاد كشاورزي و معاون آب و خاك وزارت در حاشيه مراسم روزجهاني خاك مبني بر اعزام هياتي براي بررسي مسائل و مشكلات باغستان سنتي قزوين و مطالبات تشكلهاي مردم نهاد و باغداران باغستان روز گذشته هياتي مركب از مهندس سرافرازي مديركل دفتر امور آب و خاك وزارت جهادكشاورزي، مهندس محققي مديركل دفتر ترويج سازمان امور اراضي كشور، دكترپناهي معاون دفتر حفظ كاربري اراضي و كارشناسان آب و خاك طي سفر به استان قزوين ضمن بازديد از مجموعه باغستان و اراضي زراعي و باغي حريم شهر قزوين در معيت تشكلها و باغداران، در جلسه مفصلي با حضور خانم مهندس خمسه رييس سازمان جهادكشاورزي استان و اعضاي شوراي شهر قزوين به بررسي مسايل و مشكلات و خطراتي كه باغستان را تهديد مي كند پرداختند.

✳️ در اين جلسه سه ساعت پس از استماع ديدگاههاي تشكلها، باغداران و اعضاي شوراي شهر، در راستاي رفع مشكلات باغداران و جلوگيري از تغييركاربري در باغستان و تامين آب موردنياز باغستان تصميماتي از سوي هيات اعزامي و رييس سازمان جهادكشاورزي استان اتخاذ شد.

🔷 بر اساس اين گزارش به دستور رييس سازمان جهادكشاورزي مقررشد كه كميته اي با عضويت نمايندگان همه مديريت هاي ذيربط زيرمجموعه جهادكشاورزي از جمله امور اراضي، باغباني و آب و خاك و نمايندگان
ساير دستگاههاي ذي نقش مانند شهرداري، محيط زيست و ميراث فرهنگي به رياست رييس سازمان تشكيل و مستمرا مسايل اين عرصه از سوي اين كميته پيگيري شود.

🔶 انجام مطالعات و تحقيقات علمي و فني مرتبط با افات، وضعيت خاك و ساير مسايل باغستان با محوريت مركز تحقيقات كشاورزي، هماهنگي براي برگزاري جلسه اختصاصي درباره باغشهر با استانداري، بررسي راهكارهاي تامين حقابه باغستان، بررسي مسايل بيمه محصولات و ساير مباحث مرتبط با توليدات باغستان از جمله ديگر توافقات اين جلسه بود.

☑️ گفتني است بازديد و نشست برگزار شده در قزوين متعاقب تقدير از تشكل مردم نهاد "انجمن تخصصي باغستان سنتي قزوين، توسعه حيات شهر" به عنوان خادم خاك در مراسم روز جهاني خاك و سخنان طرح شده از سوي دبير اين انجمن در اين مراسم صورت گرفت.


مدیر امور اراضی سازمان جهادکشاورزی استان زنجان با اشاره به تخریب باغ شهر‌ها در زنجان گفت: باغ‌ شهر‌های غیرمجاز در زنجان بدون هیچ تبعیض و اغماضی تخریب می‌شوند.

جمال انصاری در گفت‌و‌گوی اختصاصی با خبرگزاري موج؛ با بیان اینکه تخریب تعدادی از باغ شهر‌ها نیز در آینده نزدیک اجرا می‌شود گفت: در راستای طرح شکایت و اجرای احکام هیچگونه بحث تبعیض یا اغماضی مطرح نیست.


مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل: با رفع تداخلات اراضی ملي و مستثنيات كشاورزان موانع تولید برداشته می شود

روح الله نوروز زاده در حاشيه جلسه كميسيون رفع تداخلات اراضي که باحضورمهندس سروی رئیس سازمان جهادکشاورزی استان درمحل این سازمان ترتیب برگزار شدگفت: در جلسه كميسيون استاني رفع تداخلات، پرونده هاي تداخلات اراضي برخي پلاك هاي شهرستانهاي گرمي، اردبيل و سرعين بررسي و به استناد مدارك موجود و نقشه هاي تهيه شده اراضي اين پلاك ها تعيين تكليف شدند.

بر اساس اين گزارش پرونده اراضي پلاك ٤٩ روستاهاي قره آغاج عليا و سفلي شهرستان گرمي، پلاك ١٣٠ اصلي روستاي تازه كند رضا آباد شهرستان اردبيل و اراضي پلاك ٣١٥ روستاي لاطران شهرستان سرعين در اين جلسه بررسي شد.

نوروز زاده گفت: اين جلسات در اجراي ماده 3 آئين نامه اجرايي تبصره 3 الحاقي ماده9 قانون افزايش بهره وري بخش كشاورزي و منابع طبيعي موضوع ماده 54، قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاء نظام مالي كشور و با هدف رفع اختلافات ملكي و برطرف كردن موانع توليد كشاورزي و حفظ حقوق متقابل مردم و دولت از طريق رفع تداخلات اراضي برگزار مي شود.

این مقام مسئول در ادامه افزود : طرح جامع کاداستر و نقشه برداری از اراضی کشاورزی و مشخص نمودن حد مرز زمین های زراعی با منابع طبیعی برای همیشه به مسائل و مشکلات مربوط به تداخل پایان خواهد دادو برای همیشه جلوی سوء استفاده کنندگان از منابع طبیعی گرفته خواهد شد.

نوروز زاده افزود : با رفع تداخل اراضی زارعی با منابع طبیعی عملاً موانع تولید برداشته شده و زارع می تواند با خیال آسوده به تولید مشغول باشد .

وي گفت: در اين جلسه مشکلات تداخلات مربوط به اراضي اهالی روستای قره آغاج علیا و سفلی و هنچنین روستای لاطران شهرستان سرعین برطرف شده که به همین ترتیب پرونده آندسته از روستاهایی نیز که در سطح استان در خصوص تداخل مشکل دارند مورد بررسی قرار خواهد گرفت و عملا ً موانع تولید از میان برداشته خواهد شد.


بازدید رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران و اعضاي كميسيون رفع تداخلات استان از مستثنیات روستای صنم شهرستان قائم‌شهر و بررسي روند پرونده خواني، بررسي نقشه هاي تجميعي و تعيين حدود اراضي ملي و مستثنيات


۸ ساخت و سازغيرمجاز در اراضی کشاورزی شهرستان ابهر استان زنجان در اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی قلع و قمع و حدود ۱/۵هکتار اراضي اين مناطق آزادسازي و به چرخه كشاورزي بازگشت


در اجرای قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی ساخت و ساز غیرمجاز در اراضي كشاورزي روستای اشتره گل گل كوهدشت استان لرستان شناسايي و متوقف و به استناد تبصره 2 ماده 10 قانون بناي احداثي قلع و قمع شد.


آغاز به كار اكيپ هاي جديد گشت حفاظت اراضي كشاورزي جهت صيانت از كاربري و يكپارچگي اراضي زراعي و باغي در شهرستان هاي سلماس و نقده استان آذربايجان غربي و ارائه آموزش هاي لازم به اعضاي اكيپ




جلسه اعضاي كميته ساماندهي و تعيين تكليف اراضي حاشيه رودخانه های مرزی استان آذربايجان غربي با حضور اعضا در سالن جلسات حوزه ریاست سازمان با هدف بررسی مسائل و مشکلات رفع تداخلات نظام های بهره برداری، واگذاری اراضي براي توسعه طرحهاي كشاورزي در اين منطقه برگزار شد.

در اين جلسه مدیر امور اراضی استان آذربايجان غربي طي سخناني درخصوص ضرورت ساماندهي و رفع تداخلات اراضي ملي و مستثنيات واقع در حاشيه رودخانه هاي مرزي گفت: کل محدوده رودخانه های مرزی شامل 53 قریه به مساحت کل 106000 هکتار که ازین تعداد، اراضي پلاك هاي 22 روستا به مساحتي بالغ بر 35000 هکتار در اجرای آیین نامه اجرایی ماده 54 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر کشور و در راستای اجراي طرح رفع تداخلات اراضي پرونده خوانی شده است.

سرخوش افزود: از این میزان نقشه هاي تجمیعی و بررسی هاي میدانی اراضي پلاك هاي 11 روستا به مساحت 21161 هکتار نيز انجام شده كه بزودی در کمیسیون رفع تداخلات استان مطرح و تعيين تكليف خواهد شد.


لينك گزارش منتشر شده از بخش خبري سيماي استان گلستان درباره بازديد مهندس صيدي نژاد معاون رييس سازمان امور اراضي و مهندس توكلي مديركل دفتر يكپارچگي و بهره وري اراضي سازمان از استان گلستان و جلسات برگزار شده. 👇👇

در اين گزارش معاون سازمان و مديركل يكپارچگي اراضي سخناني در جمع كاركنان امو اراضي گلستان و همچنين در گفتگو با خبرنگار صدا و سيما بر جديت سازمان در حفاظت كاربري، جلوگيري از خرد شدن و تلاش براي تجميع اراضي كشاورزي و اجراي قوانين مربوطه تاكيد كردند👇


http://www.iribnews.ir/files/fa/news/1396/10/6/1733198_890.mp4


Forward from: @attachbot
❇️كانال اطلاع رساني سازمان امور اراضي كشور❇️

◀️ سازمان امور اراضی كشور با جديت پيگير تحقق سياست تجميع و افزايش بهره وري اراضی کشاورزی است

معاون حفظ کاربری و یکپارچگی اراضی سازمان امور اراضی کشور گفت: این سازمان در تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی و در راستاي افزايش بهره وري اين عرصه ها مصمم است.

🔷 به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ فرید صیدی نژاد در گرگان و در جلسه ستاد فنی و شورای هماهنگی و برنامه ریزی جهادکشاورزی گلستان افزود: با تصویب قوانین جدید، اعتبارات، تسهیلات و مشوق ها به همین سمت هدایت می شود.

🔹 صیدی نژاد با بیان اینکه؛ تعیین تکلیف پرونده های انباشته شده تخلفات مربوط به تغییر کاربری اراضی سرعت می گیرد گفت: با مدیرانی که تخلفی را حداکثر تا 3 سال گزارش نکنند برخورد خواهد شد.

❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️
كانال اطلاع رساني سازمان امور اراضي كشور

https://t.me/laoii


معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در مراسم آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه باغات در اراضی شیبدار و کم بازده در شهرستان بروجرد استان لرستان:

طرح کاشت گونه های مثمر در اراضی شیبدار و کم بازده از جمله طرح های اقتصاد مقاومتی و اولویت دار در کشور می باشد که استان لرستان در این راستا یکی از مستعد ترین مناطق کشور است.

برای سال جاری، توسعه باغات در اراضی شیبدار در استان لرستان در سطح ۴۳۹۰ هکتار مصوب گردیده. توجه به تکنیک های کاشت و احداث باغات به صورت علمی و فنی و با توجه به نیاز گیاه ضروری است.


Forward from: سازمان امور اراضی کشور
مصائب این 15میلیون هکتار زمین

سید علی محقق- تا همین اواسط دهه هشتاد، دشت های شمال تا چشم کار می کرد یکدست شالیزار بود و دامنه ها باغ مرکبات، باقی منظر چشم هم جنگل بود و دریا. این سال ها اما ورق برگشته و دشت و دامنه و ساحل در بلوک و آهن و آجر و سیمان غرق شده است و سرسبزی یکدست بتدریج جای خود را به ویلاهای رنگ به رنگ داد.

تا همین چندی پیش اهالی تهران و ديگر شهرهای بزرگ و کوچک مناطق مرکزی کشور فقط دلداده زيبايي هاي شمال و برنج خوش عطرش و محصولات باغی دماوند و کرج و کردان و ساوجبلاغ و قزوین و همه دامنه جنوبی البرز بودند. اما بتدریج آنها که دستشان به جیبشان رسید، دل به قطعه قطعه کردن اراضی آنجا و اينجا دادند و نگاهشان به جای شکوفه های پرتقال و سیب و گیلاس در آسمان و شاليزار دشت، زمینگیر ارزش ملک زیرپایشان شد.

ماجرا اما به شمال، جنوب البرز، طرقبه و شاندیز مشهد ختم نمی شود. همه جا جرثقیل ها و بلدوزرها و بتونرها سخت مشغول کاشت آهن و سیمان به جای درخت آلو و گیلاس و مزارع گندم و ذرت و... هستند.

این روزها مرد موفق شهری کسی است که علاوه بر داشتن خانه ای و ماشینی در شهر، ویلایی و ملکی در خارج شهر داشته باشد. تا سالی حداکثر دو سه بار در آن اطراق نماید یا هر ازگاهی از آن سرکشی کند و آخرین وضعیت رشد قیمت آن را جویا شود. این میل کاذب، کسب و کار کاذب تری را برای جماعت سودجو و دلال در مقام بنگاهداران املاک پراکنده در شهرها، روستاها و دشت ها و کوهپایه های خارج از شهر و روستا هم به وجود آورده است.

گسترش روزافزون این روند و ساخت و ساز غیرمجاز انواع ویلا و باغشهر و تفرجگاه و مسائلی از این دست فشار برای زمین خواری از طریق تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی و نیز تصرف اراضی منابع ملی و دولتی در مناطق مختلف کشور بویژه در حریم شهرها و حوزه نفوذ شهرهای بزرگ را تشدید کرده است. در اواسط دهه هشتاد سیاست های ناکارآمد دولت در حوزه اقتصاد، رونق را از بسیاری از بازارهای رسمی بویژه بورس به عنوان چرخ گرداننده تولید و تجارت در کشور گرفت و سیاست های پولی و مالی هم میل به پس انداز در بانک ها و سرمایه گذاری های رسمی دیگر را کمرنگ کرد.

تسهیل در ارائه انواع وام های ارزان قیمت هم مضاف بر قضیه شد و همه چیز دست به دست هم داد تا حجمی بی سابقه از نقدینگی های سرگردان در جامعه جولان دهد. بخش اعظم این نقدینگی هم به دلیل رکود و سقوط دیگر بازارها و با هدف «سرمایه گذاری به امید فردا» از بازار ملک و بخصوص املاک خارج از محدوده سر در آورد.

آمارهای رسمی می گوید که از مجموع مساحت کشور، حدود 23میلیون هکتار یعنی معادل 15 درصد وسعت ایران زمین برای کشاورزی مستعد است. از این رقم حدود 11 درصد در چرخه تولید قرار دارد و سالانه به طور متوسط 15 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در کشور یعنی حدود 9 درصد به زیر کشت می رود. در این مساحت سالانه حدود 90 تا 100 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می شود تا امنیت غذایی جامعه حفظ شود. هر یک هکتار از این اراضی اگر از چرخه تولید خارج شود در عمل تأمین غذا و کالری لازم برای 20 نفر در سال با مشکل مواجه می شود. این در حالی است که طی دهه های اخیر تعداد شهرهای ایران از 200 شهر در سال 1335 به حدود 1300 شهر افزایش یافته است.

70 درصد این شهرها هم روی اراضی قابل کشاورزی ایجاد و گسترش یافته اند. از سوی دیگر در دولت قبل صرفاً برای جلب رضایت روستاییان و بدون کمترین کار کارشناسی نصاب قانونی تبدیل روستاها به شهر کاهش داده شد. در این فرآیند مساحت زیادی از اراضی زراعی و باغ ها در محدوده شهر قرار گرفته و از شمول قانون حفظ کاربری خارج شده است یا به دلیل رشد تصاعدی ارزش زمین های واقع در حاشیه این گونه شهرها و شهرک های نوپدید به امید الحاق به محدوده شهر تفکیک و خرید و فروش شده و از چرخه کشاورزی و تولید خارج شده اند.
همچنین طی یک دهه گذشته مساحت حریم بسیاری از شهرها هم معمولاً به دور از واقعیت و بسیار گسترده تر از روند رشد جمعیت (در مواردی بیش از 40 برابر محدوده!) در نظر گرفته شده است.

در سوی دیگر این ماجرا روستاهای کشور هستند که عمدتاً در پهنه مرغوب ترین زمین های زراعی و باغی شکل گرفته اند و از دیرباز بخش اصلی هویت اجتماعی، فرهنگی واقتصادی هر روستای ایرانی با کشاورزی و تولید محصولات زراعی و باغی عجین بوده است.
در مناطقی مانند مناطق جلگه ای و جنگلی شمال کشور و روستاهای خوش آب و هوای واقع در حوزه نفوذ پایتخت و دیگر کلانشهرها، مزارع و باغ هایی که در طرح هادی واقع شده اند و از قضا وسعت کمی هم ندارند، عملاً مستعد خروج از چرخه تولید و تفکیک و قطعه بندی و فروش برای ویلاسازی شده است.

(منتشر شده در روزنامه ایران - ١٠بهمن ١٣٩٣)


برگزاري جلسه تعیین تکلیف وحل اختلاف اراضی ملی، موات و موقوفه منطقه دربند شهرستان ازنا با حضور مدیراموراراضی استان لرستان، نماینده ثبت اسناد و املاک، نماینده اوقاف، رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان ازنا


مصائب این 15میلیون هکتار زمین

سید علی محقق- تا همین اواسط دهه هشتاد، دشت های شمال تا چشم کار می کرد یکدست شالیزار بود و دامنه ها باغ مرکبات، باقی منظر چشم هم جنگل بود و دریا. این سال ها اما ورق برگشته و دشت و دامنه و ساحل در بلوک و آهن و آجر و سیمان غرق شده است و سرسبزی یکدست بتدریج جای خود را به ویلاهای رنگ به رنگ داد.

تا همین چندی پیش اهالی تهران و ديگر شهرهای بزرگ و کوچک مناطق مرکزی کشور فقط دلداده زيبايي هاي شمال و برنج خوش عطرش و محصولات باغی دماوند و کرج و کردان و ساوجبلاغ و قزوین و همه دامنه جنوبی البرز بودند. اما بتدریج آنها که دستشان به جیبشان رسید، دل به قطعه قطعه کردن اراضی آنجا و اينجا دادند و نگاهشان به جای شکوفه های پرتقال و سیب و گیلاس در آسمان و شاليزار دشت، زمینگیر ارزش ملک زیرپایشان شد.

ماجرا اما به شمال، جنوب البرز، طرقبه و شاندیز مشهد ختم نمی شود. همه جا جرثقیل ها و بلدوزرها و بتونرها سخت مشغول کاشت آهن و سیمان به جای درخت آلو و گیلاس و مزارع گندم و ذرت و... هستند.

این روزها مرد موفق شهری کسی است که علاوه بر داشتن خانه ای و ماشینی در شهر، ویلایی و ملکی در خارج شهر داشته باشد. تا سالی حداکثر دو سه بار در آن اطراق نماید یا هر ازگاهی از آن سرکشی کند و آخرین وضعیت رشد قیمت آن را جویا شود. این میل کاذب، کسب و کار کاذب تری را برای جماعت سودجو و دلال در مقام بنگاهداران املاک پراکنده در شهرها، روستاها و دشت ها و کوهپایه های خارج از شهر و روستا هم به وجود آورده است.

گسترش روزافزون این روند و ساخت و ساز غیرمجاز انواع ویلا و باغشهر و تفرجگاه و مسائلی از این دست فشار برای زمین خواری از طریق تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی و نیز تصرف اراضی منابع ملی و دولتی در مناطق مختلف کشور بویژه در حریم شهرها و حوزه نفوذ شهرهای بزرگ را تشدید کرده است. در اواسط دهه هشتاد سیاست های ناکارآمد دولت در حوزه اقتصاد، رونق را از بسیاری از بازارهای رسمی بویژه بورس به عنوان چرخ گرداننده تولید و تجارت در کشور گرفت و سیاست های پولی و مالی هم میل به پس انداز در بانک ها و سرمایه گذاری های رسمی دیگر را کمرنگ کرد.

تسهیل در ارائه انواع وام های ارزان قیمت هم مضاف بر قضیه شد و همه چیز دست به دست هم داد تا حجمی بی سابقه از نقدینگی های سرگردان در جامعه جولان دهد. بخش اعظم این نقدینگی هم به دلیل رکود و سقوط دیگر بازارها و با هدف «سرمایه گذاری به امید فردا» از بازار ملک و بخصوص املاک خارج از محدوده سر در آورد.

آمارهای رسمی می گوید که از مجموع مساحت کشور، حدود 23میلیون هکتار یعنی معادل 15 درصد وسعت ایران زمین برای کشاورزی مستعد است. از این رقم حدود 11 درصد در چرخه تولید قرار دارد و سالانه به طور متوسط 15 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در کشور یعنی حدود 9 درصد به زیر کشت می رود. در این مساحت سالانه حدود 90 تا 100 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می شود تا امنیت غذایی جامعه حفظ شود. هر یک هکتار از این اراضی اگر از چرخه تولید خارج شود در عمل تأمین غذا و کالری لازم برای 20 نفر در سال با مشکل مواجه می شود. این در حالی است که طی دهه های اخیر تعداد شهرهای ایران از 200 شهر در سال 1335 به حدود 1300 شهر افزایش یافته است.

70 درصد این شهرها هم روی اراضی قابل کشاورزی ایجاد و گسترش یافته اند. از سوی دیگر در دولت قبل صرفاً برای جلب رضایت روستاییان و بدون کمترین کار کارشناسی نصاب قانونی تبدیل روستاها به شهر کاهش داده شد. در این فرآیند مساحت زیادی از اراضی زراعی و باغ ها در محدوده شهر قرار گرفته و از شمول قانون حفظ کاربری خارج شده است یا به دلیل رشد تصاعدی ارزش زمین های واقع در حاشیه این گونه شهرها و شهرک های نوپدید به امید الحاق به محدوده شهر تفکیک و خرید و فروش شده و از چرخه کشاورزی و تولید خارج شده اند.
همچنین طی یک دهه گذشته مساحت حریم بسیاری از شهرها هم معمولاً به دور از واقعیت و بسیار گسترده تر از روند رشد جمعیت (در مواردی بیش از 40 برابر محدوده!) در نظر گرفته شده است.

در سوی دیگر این ماجرا روستاهای کشور هستند که عمدتاً در پهنه مرغوب ترین زمین های زراعی و باغی شکل گرفته اند و از دیرباز بخش اصلی هویت اجتماعی، فرهنگی واقتصادی هر روستای ایرانی با کشاورزی و تولید محصولات زراعی و باغی عجین بوده است.
در مناطقی مانند مناطق جلگه ای و جنگلی شمال کشور و روستاهای خوش آب و هوای واقع در حوزه نفوذ پایتخت و دیگر کلانشهرها، مزارع و باغ هایی که در طرح هادی واقع شده اند و از قضا وسعت کمی هم ندارند، عملاً مستعد خروج از چرخه تولید و تفکیک و قطعه بندی و فروش برای ویلاسازی شده است.

(منتشر شده در روزنامه ایران - ١٠بهمن ١٣٩٣)


22 هزار مترمربع از اراضی کشاورزی ملارد که توسط سودجویان تغییر کاربری پیدا کرده بودند آزاد و به چرخه تولید بازگشت.

اسماعیل صارمی مدیر جهاد کشاورزی ملارد با بیان این خبر اظهار داشت تعداد 13 مورد تغییر کاربری غیر مجاز در قالب دیوار کشی ویلا سازی درب ورودی و محوطه سازی در منطقه لم آبادشناسایی و با دستور دادستان شهرستان ملارد و به استناد تبصره 2 ماده 10قانون حفظ کاربری اراضی تخریب و 22000 مترمربع از اراضی کشاورزی وباغات آزادسازی و به چرخه تولید در بخش کشاورزی بازگشت.

مدیر جهاد کشاورزی ملارد درادامه به متعرضین به اراضی و باغات و سودجویان منطقه هشدار و ازهمکاری دستگاههای مرتبط بویژه فرمانداری و دادستانی ملارد و همچنین عوامل انتظامی قدردانی کرد .

20 last posts shown.

921

subscribers
Channel statistics