لیلا اردبیلی


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


ذهن، زبان و فرهنگ

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


و اینک پاییز؛ این بهار راستین


نشست‌های آنلاین
کارها و زندگی‌ها
سنجش و خوانش انسان‌شناسی ایران


در نشست‌های «کارها و زندگی‌ها» تلاش می‌کنیم متون و کارهای انسان‌شناختی ایرانی را بررسی و نقد کنیم. از خلال گفتگو با انسان‌شناس ایرانی به کاری که او انجام داده و متنی که تولید کرده می‌پردازیم، تا تجربه‌ی انسان‌شناختی او را بهتر فهم کنیم.

نشست ششم: لیلا اردبیلی
استادیار پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی

موضوع بحث با تمرکز بر کتاب درآمدی بر انسان‌شناسی شناختی: نظریه‌ها و مفاهیم

زمان: دوشنبه دوم مهر 1403
ساعت: 20 - 19

برای شرکت در نشست آنلاین در زمان مشخص‌شده کلیک کنید.

(لینک: https://meet.google.com/zqp-cifs-cps).

[منبع‌شناسی انسان‌شناختی]


انگشت در شیشه مربای هم نزنیم!

دوستانی که تجربه زندگی خوابگاهی دارند، می‌دانند که یکی از واقعیت‌های تلخ خوابگاه همین است که وقتی غذایی در یخچال می‌گذاشتیم از ناخنک‌های دیگران در امان نبود. یکی از آشنایان تعریف می‌کرد این وضعیت در اوایل برایش بسیار اسفناک و مشمئزکننده بود و نمی توانست باور کند که آخر چجوری کسی راضی می‌شود دست به این کار بزند. او همیشه این داستان تکراری‌اش را با لبخند تلخی پایان می‌داد و می‌گفت که «در نهایت، در اواخر زندگی خوابگاهی دیدم که خودم به یکی از همین ناخنک‌زن‌های یخچال‌های خوابگاه تبدیل شده‌ام و حتی اینقدر ماهر شده بودم که گاهی «آش را با جاش» غیب می‌کردم.» وقتی نوشته «قلی‌خان خان نبود» را همکار عزیز، آقای سوری برایم قبل از چاپ فرستاد تا بخوانم و نظر بدهم، به این فکر می‌کردم واقعاً چه رابطه‌ای بین این ناخنک‌زدن‌ها به مقاله و کتاب این و آن و آن هبیتوس معیوب زندگی خوابگاهی وجود دارد، به نظرم شاید قصه از همان ناخنک‌زدن‌ها در خوابگاه شروع می‌شود و بعدها وقتی وارد بازار کار می‌شویم باز آن عادتواره‌ به گونه‌ای دیگر در ما سربرمی‌آورد.
در بازار نشر علوم شناختی که در چند سال اخیر، باب شدن این حوزه باعث شده است که هر کسی که هوس تالیف و ترجمه دارد، نهیبی به خود بزند که «وای نات! حالا که قراره مولف/مترجم بشم باید برم در یه حوزه باب روز مثل علوم شناختی بنویسم» و همین باعث شده که به طرز چشم‌گیری بازار علوم شناختی از حوزه تخصص خود در تالیف و ترجمه خارج شود و بیشتر شبیه بازار سیاهی شود که در آن کالای دزدی از کتاب‌های خارجی یا ترجمه گوگل ترنسلیتی به وفور یافت شود. هرچند آمار نشر کتاب‌ها در این حوزه به کار سازمان‌ها و نهادهایی می‌آید که به دنبال آمارسازی و ادعای استقلال در این حوزه هستند اما متاسفانه به هیچ‌وجه نه به کار علم می‌آید نه به کار دانشجو و پژوهشگر.
https://t.me/leilaardebili


قلی‌خان، خان نبود.pdf
7.8Mb
🔶 قلی‌خان، خان نبود: نقد کتاب علوم شناختی دین نوشتهٔ نعیمه پورمحمدی

☑️ نویسندگان: محمد سوری و میثم فصیحی رامندی

آینهٔ پژوهش، شمارهٔ ۲۰۷، سال ٣٥، شمارهٔ ٣، مرداد و شهریور ١٤٠٣، ص ٢٦١-٣٢٨.

@Mohammed_Soori


دانشی که قوه تقلید، به عنوان اولین ماده خود را به محک آزمون آن می‌زند، بدن آدمی است، که باید بیش از پیش از آن برای فهم هنر ماقبل تاریخ استفاده کرد... شاید انسان‌ عصر حجر از این رو توانست آن نقاشی‌های بی‌نظیر از گوزن را خلق کند که دستی که ابزار نقاشی او را هدایت می‌کرد هنوز برایش تداعی‌گر کمانی بود که با آن حیوان را از پا درآورده بود.

والتر بنیامین
https://t.me/leilaardebili




صوت جلسه نقد کتاب "کسب و کار رفتار"
یکشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۳👇👇


📚 نشست‌های #نقد_و_بررسی_کتاب
نشست پنجم

📓 کسب‌وکار رفتار: شیوۀ به‌کارگیری علوم رفتاری برای موفقیت در کسب‌وکار

نوشتۀ #ریچارد_چتاوی
ترجمۀ #کاوه_متمادی
انتشارات اندیشۀ حسان

با حضور:
👩🏻‍🏫 دکتر #فاطمه_شفیعی: منتقد
👩🏻‍🏫 دکتر #لیلا_اردبیلی: دبیر علمی نشست

🗓 یک‌شنبه، ۳۱ تیر ۱۴۰۳
🕕 ساعت ۱۸
📌 این نشست مجازی است.

«هر نوع تصمیم‌گیری در کسب‌وکار که عوامل روانی یا ادراکی انسان را نادیده می‌گیرد، برای کسب‌وکار فاجعه‌بار است! این رویکرد باید تغییر کند. شاید کتاب ریچارد چتاوی تغییردهنده این بازی باشد!»

🌐 لینک شرکت مجازی:
http://meet.google.com/zro-zuws-nob

▪️با همکاری #انجمن_انسان‌شناسی_ایران (کارگروه انسان‌شناسی شناختی)، و نشر #اندیشه_احسان
https://t.me/leilaardebili


میز علوم شناختی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدّنی با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی و کارگروه انسان‌شناسی زبان‌شناختی انجمن انسان‌شناسی ایران تقدیم می کند:

سلسله‌نشست‌های شناخت‌پژوهی
دوره دوم: فرهنگ در آینه زبان و ذهن

📚 تأملی انتقادی بر مقاله‌های کتاب «زبان، فرهنگ و شناخت»

🔹نشست هفتم
 زبان و فرهنگ در زبان‌شناسی اجتماعی و انسان‌شناسی

🎤 سخنران
     دکتر لیلا اردبیلی


🗓 سه‌شنبه ۱۹ تیرماه ۱۴٠۳


کارگروه انسان‌شناسی زبان‌شناختی
https://t.me/LinguisticAnthropologyGroup




@ICSCSCogGroup




با سلام و احترام
فایل‌های مربوط به نشست هفتم (زبان و فرهنگ در زبان‌شناسی اجتماعی و انسان‌شناسی) تقدیم همراهان گرامی:
https://t.me/leilaardebili


میز علوم شناختی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدّنی با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی و کارگروه انسان‌شناسی زبان‌شناختی انجمن انسان‌شناسی ایران برگزار می‌کند:

سلسله‌نشست‌های شناخت‌پژوهی
دوره دوم: فرهنگ در آینه زبان و ذهن

📚 تأملی انتقادی بر مقاله‌های کتاب «زبان، فرهنگ و شناخت»

🔹نشست هفتم
 زبان و فرهنگ در زبان‌شناسی اجتماعی و انسان‌شناسی

🎤 سخنران
     دکتر لیلا اردبیلی


🗓 سه‌شنبه ۱۹ تیرماه ۱۴٠۳
🕗 ساعت ۱۶ الی ۱۸


🔸شرکت در این رویداد برای عموم علاقه‌مندان، به هر دو صورت حضوری و آنلاین و پس از هماهنگی با ادمین، آزاد و رایگان است.

📥 جهت ثبت‌نام و اطّلاعات بیش‌تر، به ادمین پیام دهید:

@shokoofaCog


کارگروه انسان‌شناسی زبان‌شناختی
https://t.me/LinguisticAnthropologyGroup


@ICSCSCogGroup


📜هرزه های علمی

🖌لیلا اردبیلی

📍یکی از ویژگی‌های ذهن ما این است که بنا به حکم اقتصاد شناختی مفاهیم و واژگان یک قلمرو را برای توضیح مفاهیم موجود در قلمروی دیگر بکار می‌گیریم تا بتوانیم آن‌ها را مفهوم‌سازی کنیم و به حوزه فهم در آوریم. کاری که ذهن آشفته من نیز در این نوشتار قرار است انجام دهد. آشفته از آن جهت که چندیست در قلمروهای معنایی مختلف چیزهایی را می‌بینم و می‌شنوم که جایشان آنجا نیست؛ مثلاً پیشتر صفت لمپنی را یکی از ویژگی‌های قشر خاصی از مردم کوچه و بازار می‌دانستم اما «من خود به چشم خویشتن دیدم» که در ساحت علم هم کم نیستند لمپن‌های آنچنانی که با دیدنشان زیر لب صد رحمت می‌فرستی به روح پدر آن اولی‌ها، و همین‌هاست که ذهنم را آشفته کرده است.

📍البته پیشتر برای رهایی از این آشفتگی‌های مفهومی درباره «کاپوهای دانشگاهی» نوشته بودم که با عنوان «لمپن‌های دانشگاهی» از گوگل قابل بازیابی است، اما باید اعتراف کنم که آن روز چه ساده بودم که تصور می‌کردم درباره فرومایه‌ترین گروه دانشگاهیان می‌نویسم، زیرا حالا که درباره «هرزه‌های علمی» می‌نویسم به شک افتاده‌ام که واقعاً کدامشان سفله‌ترند.

📍باری! درباره آشفتگی‌های ذهنی و مفهومی‌ام می‌گفتم. یکی از این مفاهیم که چندی است «خواب در چشم ترم می‌شکند» و مزید بر آشفتگی‌هایم شده همان چیزی است که من آن را هرزه‌گی علمی می‌نامم، هرچند قبل از این، هرزه در دایره واژگان و مفاهیم من به افراد خاصی خارج از سپهر علم و دانشگاه تعلق داشت اما گویا با کمال تأسف امروزه این مفهوم را می‌توان برای مفهوم‌سازی منش برخی از دانشگاه‌هیان نیز بکار بست. پیشتر تصورم این بود که دانشگاه جاییست که در آنجا نیز به اندازه زندگی خصوصی و اجتماعی باید پایبند اصول بود و تعهد اختیار کرد، مثلاً پایبندی به قلمرویی که در آن سال‌ها قلم زده‌ایم و تعهد به قلم و فکری که روی پرورش آن کار کرده‌ایم، اما دریافته‌ام در دانشگاه‌ هستند گروهی که چونان مرد/ زن هرزه‌ای‌ هستند که به حکم «هرآنچه دیده بیند دل کند یاد» وقتی چشمشان به یک حوزه یا موضوع جدید می‌افتد بی‌توجه به تخصصشان و چون «عروس هزار داماد» عجوزه‌وار بدون آنکه «کدو اندر میان ببینند» دامن پرهیز از کف می‌دهند، به خصوص اگر آن موضوع به بوی پروژه و پول، این دو دام ره علم، معطر باشد، و حتی در این میان نهیبی هم به خود نمی‌زنند که «هی یارو! مگر در این حوزه تخصص داری؟».

📍وضعیت به قدری وخیم است که شریف ترین افراد این گروه کسانی هستند که شاید یک مقاله یا یک کتاب در آن حوزه خوانده باشد والا مابقی، به‌حکم تجربه‌ام صرفاً دانشی ویکی‌پدیایی در مورد موضوع دارند آن هم شاید.

📍و نهایت امر می‌شود آنچه امروز می‌بینیم، استادی که درسی را تدریس می‌کند که حوزه تخصصش نیست، پژوهشگری که روی پروژه‌ای چنباتمه زده که چیزی حتی از پارادایم آن نمی‌داند چه رسد به اصول و ریزه‌کاری‌های راه، استاد راهنمایی را می‌بینیم که رساله‌ای را بر عهده می‌گیرد که حتی از پیشینه مطالعات و مبانی نظری آن هیچ نمی‌داند، و عجب آنکه چه وحشتناک و زامبی‌وار این هرزه‌های علمی در حال تکثیرند.

📍البته در مقابل این طیف هرزه، شرافتمندانی هم هستند که به قلم و پیشینه تحصیلی و تخصص مطالعاتی خود متعهدند. از این رو وقتی چشمشان به موضوع، پروژه و رساله‌ای خارج از تخصصشان می‌افتد دل و دین از دست نمی‌دهند چون می‌دانند این کامجویی ها شاید لذت آنی داشته باشد اما حلاوتش به پای شیرینی میوه تعهد و تخصص نمی‌رسد.

📍هرگاه با دانشجو یا دوستی گذار سخن به این سر طیف از دانشگاهیان، یعنی پرهیزگاران علمی می‌افتد یاد این روایت از اسلامی ندوشن می‌افتم که وقتی از او پرسیده بودند چرا با وجود علاقه وافری که به ادبیات داشتی هرگز ادبیات نخواندی در پاسخ گفته بود وقتی در رشته‌ای مدرک می‌گیری به عقد آن در می‌آیی ولی من می‌خواستم رابطه‌ام با ادبیات عاشق و معشوقی باشد.

📍عاشق رشته و زمینه کاری‌ بودن یعنی دل در گرو آن داشتن، عمیق شدن در آن به‌نحوی که تمام جهان جلوه‌ای از آن باشد و دیگر چشمت هیچ غیر آن نبیند. آری! تنها با نگاهی چنین عاشقانه و پایبندی به حوزه تخصص‌ است که می‌توان مانند برخی چنین «هرزه‌گرد و هرجایی» نبود.

سوم تیرماه ۱۴۰۳
https://t.me/leilaardebili




✏️📜ﻣﻨﺸﺎء ﭘﯿﺪاﯾﺶ زﺑﺎن از دﯾﺪﮔﺎه ﺷﻨﺎﺧﺘﯽ
ﻟﯿﻼ اردﺑﯿﻠﯽ
👇👇
ﭼﮑﯿﺪه
در ﭼﻨﺪ دھﻪ اﺧﯿ،ﺮ ﻋﻠﻮم ﺷﻨﺎﺧﺘﯽ ﺑﺴﯿﺎری از ﻣﺴﺎﯾﻞ ﻣﻄﺮح در ﺳﺎﯾﺮ ﻋﻠﻮم را ﻣﻮرد ﺑﺎزﻧﮕﺮی ﻗﺮار داده اﺳﺖ .ﯾﮑﯽ از اﯾﻦ ﻣﺴﺎﯾﻞ
ﭘﯿﺪاﯾﺶ زﺑﺎن اﺳﺖ ﮐﻪ از دﯾﺮ ﺑﺎز ذھﻦ ﺑﺴﯿﺎری از اﻧﺪﯾﺸﻤﻨﺪان را ﺑﻪ ﺧﻮد ﻣﺸﻐﻮل ﮐﺮده اﺳﺖ .اﯾﻦ ﻣﻘﺎﻟﻪ ﺑﺮ آن اﺳﺖ ﺗﺎ ﺑﺎ ﻣﻌﺮﻓﯽ
ﭼﻨﺪ ﻧﻈﺮﯾﻪ در اﯾﻦ ﺑﺎب و ﺑﺮرﺳﯽ ﻋﺪم ﮐﻔﺎﯾﺖ آﻧﮫﺎ در ﺗﺒﯿﯿﻦ ﭘﯿﺪاﯾﺶ زﺑﺎن ﻧﺸﺎن دھﺪ ﮐﻪ ﭼﮕﻮﻧﻪ دﺳﺘﺎوردھﺎی ﻋﻠﻮم ﺷﻨﺎﺧﺘﯽ
ﺗﻮاﻧﺴﺘﻪ اﻧﺪ ﭘﺎﺳﺨﯽ ﻗﺎﻧﻊ ﮐﻨﻨﺪه ﺑﻪ ﻧﺤﻮه ﭘﯿﺪاﯾﺶ زﺑﺎن در اﻧﺴﺎن ھﻮﻣﻮﺳﺎﭘﯿﻨﺲ اراﺋﻪ دھﻨﺪ.
ﮐﻠﯿﺪواژه: آﻣﯿﺨﺘﮕﯽ ﻣﻔﮫﻮﻣﯽ دو ﺳﺎﺣﺘﯽ اﻧﺴﺎن ھﻮﻣﻮﺳﺎﭘﯿﻨس ﭘﯿﺪاﯾﺶ زﺑﺎن ، زﺑﺎن ﺷﻨﺎﺳﯽ ﺷﻨﺎﺧتی، ﻓﻄﺮت ﮔﺮاﯾﺎن.
https://t.me/leilaardebili


🖋📜اگر چیزی برای شما عجیب است و برای مدارهای عصبی شما عادی نیست به‌معنای غلط و اشتباه بودن آن پدیده نیست بلکه این امر فقط بدان معناست که شما باید مغز و مدارهای عصبی تان را در معرض تجربه های متفاوت قرار دهید.

https://t.me/leilaardebili


Forward from: CognitiveAnthropology
انسان‌شناسی شناختی چیست؟

از زمان عقل‌گرایی دکارت تا تجربه‌گرایی لاک  همواره این سؤال مطرح بوده است که چه رابطه‌ای میان ذهن انسان و جهان اطراف او وجود دارد. آیا عقل به‌تنهایی می‌تواند به دانش و شناخت جهان دست یابد یا آنکه ذهن انسان به ‌هنگام تولد لوحی سفید  است که از طریق تجربه‌های حسی به معرفت و شناخت جهان اطراف خود دست می‌یابد. آیا شناخت  در همان آغاز در ذهن انسان وجود داشته است یا آنکه بعد از تولد و از طریق تجربه و ادراکات حسی در ذهن انسان جای می‌گیرد. کلیه‌ی این پرسش‌ها از دیرباز مورد توجه اندیشمندان زیادی قرار گرفته‌اند و امروز نیز جزء موضوعات بحث‌برانگیز علوم مختلفی مانند، روان‌شناسی، زبان‌شناسی، انسان‌شناسی و فلسفه محسوب می‌شوند.

یکی از علومی که در چند دهه‌ی اخیر در تحقیقات میدانی خود سعی در پاسخ به این دست از پرسش‌ها داشته انسان‌شناسی شناختی است. رد پای این علم را می‌توان تا دهه ۱۹۵٠ و تا تحقیقاتِ فرانتس بوآس  زبان‌شناس دنبال کرد. بوآس در تحقیقات خود بر روی اسکیموها و بررسی درک آن‌ها از رنگ یخ و آب به انسان‌شناسی روی‌آورد. وی براساس مشاهدات خود دریافت که مردم فرهنگ‌های مختلف دارای مفاهیم متفاوتی از جهان اطراف هستند. تحقیقات بوآس راه را برای بررسی‌های بعدی دربارۀ مقوله‌هایی مانند، خویشاوندی، رنگ‌واژه‌ها، گیاهان، حیوانات، بیماری‌ها و غیره هموار کرد و به‌‌این‌ترتیب موجبات رشد انسان‌شناسی شناختی را فراهم آورد.

شاید به‌دلیل همین پیوستگی تاریخی باشد که اندیشمندان این علم معتقدند که کلید فهم شناخت، تلقی زبان به‌عنوان پدیده‌ای فرهنگی ا‌ست و ازهمین‌روست که این دسته از انسان‌شناسان تلاش می‌کنند تا از طریق زبان، به‌عنوان پدیده‌ای فرهنگی، به مطالعه پدیده‌های شناختی راه یابند.

همچنین، انسان‌شناسی شناختی که به‌دنبال مطالعه‌ی رابطه‌ی بین ذهن و جهان است تلاش می‌کند تا دریابد که چگونه مردم در فرهنگ‌های مختلف دانش خود را از جهان طبیعی و ماوراء طبیعی توصیف و مقوله‌بندی می‌کنند و آن را انتظام می‌بخشند.

برگرفته از کتاب مقدمه‌ای بر انسان‌شناسی شناختی (تألیف لیلا اردبیلی، انتشارات علمی و فرهنگی، ۱۳۹۴).

https://t.me/cognitiveAnthropologyGroup


Forward from: میز علوم شناختی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی🌱
میز علوم شناختی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدّنی با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی برگزار می‌کند:

سلسله‌نشست‌های شناخت‌پژوهی
دوره دوم: فرهنگ در آینه زبان و ذهن

📚 تأملی انتقادی بر مقاله‌های کتاب «زبان، فرهنگ و شناخت»

🔹نشست پنجم
    زبان و طرح‌واره‌های پویای فرهنگی


🎤 سخنران
     دکتر زهرا عبدی


🗓 سه‌شنبه ۲۲ خردادماه ۱۴٠۳
🕗 ساعت ۱۶ الی ۱۸

🔸شرکت در این رویداد برای عموم علاقه‌مندان، به هر دو صورت حضوری و آنلاین و پس از هماهنگی با ادمین، آزاد و رایگان است.

📥 جهت ثبت‌نام و اطّلاعات بیش‌تر، به ادمین پیام دهید:

@shokoofaCog


Forward from: کانون زبانشناسی شناختی (آرشیو)
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📤 انسان‌شناسی شناختی، گفتگو با دکتر لیلا اردبیلی

📮 مشاهده ویدئو از YouTube | لینک


Forward from: میز علوم شناختی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی🌱
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
گزارش تصویری از نشست ویژه با حضور پروفسور حسن عشایری
۸ خرداد ۱۴٠۳
پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی

@ICSCSCogGroup

20 last posts shown.