#آپاندیسیت (Appendicitis)
✍ #آپاندیسیت (Appendicitis) به التهاب و عفونت آپاندیس گفته می شود. آپاندیس یک لوله ی انگشتی کوچک برآمده از روده ی بزرگ در محل اتصال آن با روده ی کوچک است. آپاندیسیت حاد به علت انسداد الومن آپاندیس به وجود می آید. افزایش فشار منجر به اختلال جریان خون، عفونت باکتریال، پاسخ التهابی و درنتیجه نکروز بافتی می شود.
#تظاهرات_بالینی:
📌علایم شکمی به طور کلاسیک به صورت درد مبهم با لوكاليزاسيون ضعیف و منتشر در اطراف ناف یا اپی گاستر شروع می شود که معمولا طی ۱۲ تا ۲۴ ساعت شارپ تر و لوکالیزه تر در RLQ (نقطه ی مک بورنی) می گردد.
📌 به طور تیپیک بعد از شروع درد شکمی مبهم، تریاد کلاسیک عبارتند از بی اشتهایی، تهوع و استفراغ. این علایم برای آپاندیسیت حساسیت و ویژگی ندارند.
📌یافته های معاینه ی فیزیکی ممکن است وجود داشته باشند : تندرنس نقطه ی MCBurney، نشانه ی Rovsing، نشانه ی پسوآسی، نشانه ی ابتراتور و تندرنس معاینه ی مقعدی م تب در آپاندیسیت، یافته ی نسبتا دیررس است و به ندرت از ۳۹ | درجه ی سانتی گراد فزونی می یابد، مگر پارگی یا عوارضی دیگر بروز
کنند.
🔍در آپاندیسیت ابتدا درد مبهم پری آمبلیکال یا اپیگاستریک، سپس تریاد بی اشتهایی، تهوع و استفراغ و بعد از ۱۲ تا ۲۴ ساعت درد لوکالیزهای نقطه ی مک بورنی در RLQ را داریم.
📌می بینید به طور کلاسیک آپاندیسیت با مهاجرت درد از ناحیه ی اطراف ناف به RLQ همراه است. ولی تظاهرات آتیپیک متعدد به علت تنوع محل آناتومیک آپاندیس (مثل رتروسکال، رتروایلثال) بروز میکنند.
📌 درد RLQ برای تشخیص آپاندیسیت حاد در ۸۱ درصد موارد حساس و در ۵۱ درصد موارد ویژه است. مهاجرت درد پری آمبلیکال به RLQ در ۶۴ درصد موارد حساس و در ۸۲ درصد موارد ویژه ی آپاندیسیت حاد می باشد.
📌اگر پارگی آپاندیس بروز کند ممکن است درد شکمی بهبود یابد ولی اگر پریتونیت منتشر بروز کند، علایم بدتر می شوند.
🔍 #برای_تشخیص_آپاندیسیت یافته های ذیل را به خاطر بسپارید:
📌درد مبهم اطراف ناف
📌بی اشتهایی، تهوع و استفراغ
📌تب Low- grade
📌درد و تندرنس RLQ
#تشخیص_های_افتراقی:
📌يورترولیتیاز (سنگ حالب)
📌تورشن بیضه یا تخمدان
📌پارگی کیست تخمدان
📌دیورتیکولیت یا PID
📌بیماری IBD مثل بیماری کرون
📌 #اوردر:
📍تشخیص کلینیکی
📍آزمایش CBC
📍آزمایش U/ A
📍آزمایش Pregnancy Test 📍رادیوگرافی ساده ی شکم (PAR) 📍سونوگرافی
📍سی تی اسکن
📍تحت نظر گرفتن
📍رژیم NPO
تعبیه IV Access
📍آنتی بیوتیک تراپی
📍ضد درد
📍مایعات وریدی
📍آپاندکتومی
#تحليل:
📌تشخیص کلینیکی:
تشخیص آپاندیسیت عمدتأ بالینی است. عواملی که احتمال آپاندیسیت را افزایش میدهند به ترتیب کاهش اهمیت عبارتند از:
1- درد RLQ
2- رژیدیته
3- مهاجرت درد به RLQ
4- درد قبل از استفراغ
5- نشانه ی پسوآس مثبت
6- ریباند تندرنس
7-گاردینگ
✍باید دانست بیمار مبتلا به آپاندیسیت معمولا ترجیح میدهد به پشت بخوابد و رانها به ویژه ران راست را جمع کند زیرا هرگونه حرکتی درد را افزایش میدهد.
اگر از بیمار بخواهید حرکت کند به کندی و با احتیاط این کار را می کند. حداکثر تندرنس در نقطه ی مک بورنی وجود دارد و ریباند تندرنس نیز معمولا یافت می شود. نشانه ی Rovsing مثبت است یعنی فشار لمس در LLQ باعث درد در RLQ می شود.
نشانه ی پسوآس مثبت است یعنی اگر بیمار به طرف چپ بخوابد و معاینه گر به آهستگی، ران راست را اکستانسيون بدهد، درد ایجاد می شود.
نشانه ی ابتراتور مثبت است یعنی اینترنال روتاسیون پاسیو ران راست در حالت فلکسیون و در حالتی که بیمار به پشت خوابیده است باعت درد می شود.
رژیدیته عضلانی ناشی از انقباضی عضلات در بالای صفاق جداری ملتهب وجود دارد و گاردینگ ناشی از مقاومت بیمار در مقابل افزایش درد ناشی از انقباض عضلانی به علت تحریک صفاق جداری ملتهب در زیر آنها می باشد. اگر آپاندیس ملتهب در پوزشن قدامی باشد تندرنس (لمس دردناک) و ریباند تندرنس (احساسی درد در برگشت) در RLQ و به ویژه نقطه ی مک بورنی وجود خواهند داشت. اگر تشخیص آپاندیسیت حاد در بالغین روشن نباشد، مطالعات اضافی از جمله U/ A ،CBC ، تست حاملگی و رادیوگرافی صورت می گیرند.
📌آزمایش CBC: لکوسیتوز خفیف از ۱۰۰۰۰ تا ۱۸۰۰۰ در میلی متر مكعب معمولا در بیمار مبتلا به آپاندیسیت حاد بدون عارضه وجود دارد و غالبا با غلبه ی متوسط PMN ها می باشد.
ولی توجه داشته باشید که شمارش WBC متغیر است. WBC بیش از ۱۸۰۰۰ در ميلی متر مکعب در آپاندیسیت بدون عارضه معمول نیست ولی احتمال پرفوراسیون آپاندیس با یا بدون آبسه را مطرح میکند.
🆔
@medical_university 🚑🏩