موسسه مطالعات و تدوین تاریخ اردبیل


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


موسسه مطالعات و تدوین تاریخ اردبیل درسال 1387به شماره341به ثبت رسیده ارتباط باما @mahmoodhedayati

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


Forward from: @attachbot
نجیب مایل هروی؛ 

بر مزار ما غریبان نی چراغی ، نی گلی.....

میگوید خبر تلخ را شنیده ای ؟ میپرسم کدام را . این روزها از در و دیوار خبر بد میبارد. میگوید استاد مایل هروی در بیمارستان  بستری شده.
خبر بد و تلخ که زیاد شنیده ام اما این یکی نزدیک است اشکم را دراورد. آنقدر که میخواهم با همان دوست علاقمند   بلیت بگیریم و راهی بیمارستان روانپزشکی ابن سینا در مشهد شویم تا تنهایی حزن آلود مردی را ببینیم که عمری برای ایران فرهنگی نوشت و خواند و منتشر کرد. برویم ببینیم چگونه ممکن است نویسنده تاریخ فرهنگی خراسان و مصحح تاج التراجم از کهن ترین نسخه های تفسیر قران به پارسی باشی و اینگونه همه از حالت بیخبر ؟ برویم روزگار حیرت آور مردی را ببینیم که ممکن نیست بخواهید دست بر کارپیچیده  تصحیح متون ببرید و از خواندن راهنمای تصحیح متون او بی نیاز باشید.
مردی که بسیاری از رساله های فراموش شده تاریخ زبان فارسی را از دل کتابخانه ها و اینجا و آنجا بیرون کشید و  به جان و به مهر، بر تصحیح آنها عمر عزیز را صرف کرد و در اختیار دوستداران قرار داد. 
مردی که وقتی پژوهش گرانمایه اورا در مورد عین القضاه همدانی میخوانی بر آن همه تبحر و باریک اندیشی غبطه میخوری. عرفان پژوه نامدار، مصحح دهها رساله ی با ارزش در زمینه های تاریخی و ادبی ، شارح معراج نامه ابن سینا ،نویسنده مقامات جامی ، صاحب کتب با ارجی چون کتاب آرایی در تمدن اسلامی و نیز لغات و اصطلاحات فن کتابسازی و ...و ...و .... اکنون بدون بیمه درمانی ، بدون اینکه اجازه دهند چون افغانستانی است (در حالی که از هر ایرانی ایرانی تر بود و دلباخته تر ) برای خود خانه و کاشانه بخرد زیرا نمیتوانست سند را به نام خود زند ، با فرزندانی که نتوانست حتی برای آنها شناسنامه بگیرد... در گوشه ای از خاک خراسان سرزمین تکوین  زبان فارسی دری ، غریب و تنها دست بر گردن فرزند معلول و عقب مانده ذهنی خود انداخته که همانجا مسکن دارد ، و لابد زیر لب زمزمه میکند :
بر مزار ما غریبان نی چراغی ، نی گلی 

نی پر پروانه سوزی ، نی نوای بلبلی...

ما با مایل هروی بد کردیم. گرفتار  بود و دچار مشکلات بیشمار و اینجا و آنجا وضعیت نا به سامان زندگیش را میشنیدیم. اما مانند نامش نجیب بود و دم نمیزد. چقدر در خود ریخت که اینگونه آن ذهن فرهیخته و عزیز به پریشانی دچار شد؟ کاش میتوانستم کاری بکنم . کاش یارای تسلی  جسم نحیفش بودم. من استاد نجیب مایل هروی را هرگز از نزدیک ندیدم اما نام او در دفتر تاریخ ادبیات ایران چنان  آمده بود که روحم با روح بزرگش پیوند داشت. انگار زهر تلخی آن رفتار ناپسندمان با استاد ریچارد فرای پس از مرگ دوباره به جانم بازگشته. میخواهم باز هم بنویسم اما بغض تماشای این عکس تلخ با لباس بیمارستان روح و روان در کنار فرزند معلول و دلبندش نمیگذارد. فرزند خنده ای از ته دل کرده که لابد به خاطر دیدار پدر است. چه دیداری که پسر از حال پدر بیخبر است و پدر از اطراف و اکناف. چقدر اندوهبار و چه قدر دردناک. مارا ببخش استاد مایل هروی ، ببخش که زمانی از حال تو با خبر شده ایم که تو خود دیگر هیچ خبری برایت مهم نیست و پشت به دیوار دنیا کرده ای. مارا ببخش که  که الیته میدانم در پاسخم با آن لهجه شیرینت خواهی گفت:
ز یاران کینه هرگز در دل یاران نمی ماند

به روی آب جای قطره باران نمی ماند....

🖋رضا شاه ملکی، دانشجوی دکتری تاریخ ایران، مرکز تحصیلات تکمیلی تهران












عکسهای از کاشی و مقرنس های نقاره خانه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی 👇🏻👇🏻👇🏻


Forward from: @attachbot
به بهانه احیانقاره خانه بقعه شیخ صفوی الدین اردبیلی 👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
نقاره‌خانه چنان‌که پیداست این نام از دو کلمه «نقاره» و «خانه» ترکیب شده‌است و به محلی که در آن «نقاره» نوازند اطلاق می‌شود. به نقاره‌خانه «نوبت خانه» یا «کوس خانه» هم می‌گفتند و به نوازنده‌های نقاره «نوبت نواز» و «نوبت زن» می‌گویند. نقاره‌خانه پیشینه‌ای بسیار قوی دارد و از روزگار باستان در ایران معمول بوده‌است؛ و در پایتخت‌ها و شهرهای والی نشین به حکام این امتیاز داده می‌شد که نقاره‌خانه داشته باشند. در طلوع و غروب آفتاب گردهی نوازنده در محل بلندی گرد می‌آمدند و نقاره می‌نواختند و در واقع با نواختن نقاره، خورشید مظهر حیات و روشنائی و «مهر» را استقبال یا بدرقه می‌کردند.

در نقاره‌خانه سازهایی مثل «کرنا» و «سرنا» هم نواخته می‌شود که این همنوازی، صبح و شام، برای استقبال از خورشید و بدرقهٔ بوده‌است. هنوز هم در مکانهای متبرکه مثل حرم علی بن موسی‌الرضا، شاهچراغ نقاره‌خانه وجود دارد که در مواقع خاص نواخته می‌شود.
نقاره خانه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی که در دوره شاه عباس دوم احداث شده بود از جمله نقاره خانه های معروف ایران بودودرسال 1320 که مرحوم اسماعیل دیباج رییس فرهنگ اردبیل بودمقرنس و کاشی های نقاره خانه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی را برای اینکه از بین نرود بااصول باستانشناسی شماره بندی و در بقعه انبار می کندبه امید مرمت نقاره خانه بقعه
هدایتی:
لینک موسسه مطالعات وتدوین تاریخ اردبیل
@mmhedayati


Forward from: @attachbot
تولد شاه اسماعیل صفوی بر حسب تاریخ هجری شمسی ۴مرداد می باشد نه ۲۶تیر👇🏻👇🏻👇🏻
باتوجه به انتشار غلط تولدشاه اسماعیل صفوی در بعضی از کانال های اردبیل که ۲۶ تیرعنوان کرده اندولی طبق منابع تاریخی از جمله تکلمه الاخبار نوشته نویسنده دوره صفوی عبدی بیگ وکتاب جانگشای خاقان که از منابع دست اول دوره صفویه به حساب می آیدو سایر منابع دوره صفوی ((شاه اسماعیل در سال ۸۹۲هجری قمری روز سه شنبه بیست وپنجم شهر رجب به دنیا آمده واهل نجوم طالع ویرا برج عقرب و خداوند طالع او را مریخ تشخیص داده اند ))وطبق تاریخ هجری شمسی مطابق است با 4مرداد ۸۶۶هجری شمسی ‌می باشدواگر برحسب تاریخ میلادی حساب نماییم می شود ۲۶ژوییه ۱۴۸۷


هدایتی:
مقابل درب دژبان نظامی اردبیل .به مناسبت جشن روز مولود حضرت امام حسین علیه اسلام در ۱۳۰۷از سمت راست نفر دوم حاج سید جعفر قلی حبیبی شهردار اردبیل.


یک اتفاق مبارک خرید ۵آلبوم عکس تاریخی مربوط به اردبیل توسط موسسه مطالعات و تدوین تاریخ اردبیل 🌷💐🌹
هدایتی:
لینک موسسه مطالعات وتدوین تاریخ اردبیل
@mmhedayati


Forward from: @attachbot
تغییرات محوطه شهیدگاه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی(قسمت سوم)👇🏻👇🏻
طی حفریاتی که در سال ۱۳۷۸دریکی از حجره های ضلع شرقی حیاط بزرگ به منظور دفع رطوبت انجام گرفته بود در عمق یک متری از سطح حجره (انبار)۳قبر به همراه سنگ قبرهای تزیینی و کتیبه مربوط به دوره صفویه کشف گردید که بر اساس شواهد عینی اجساد در داخل پوست (چرم )پیچیده شده بود.
با این وضعیت معلوم می شود که قبرستان شهیدگاه تا ضلع شرقی چله خانه جدید گسترش داشته است .
این قبرستان در دوره قاجار به دلیل دفن اجساد بزرگان اردبیل محدوده حیاط و بناهای دیگر را تحت شعاع قرار داد.
جیمز موریه نیز به این مساله تاکید دارد:((مومنین شیعه سعی می کنندنزدیک حرم دفن شوندبنابراین تمام اطراف بقعه بصورت قبر در آمده ))
با شروع مرمتهای بقعه توسط اسماعیل دیباج در سال ۱۳۲۲وبعداز آن شهیدگاه پاکسازی و دیوار جدیدی بر آن ساخته شد .
در سال ۱۳۲۷ با بنای دبستان صفویه در سمت شمال محوطه آن کوچکتر گشته و باقی مانده آن امروز با دیواری که برگرد آن کشیده شده است محیط بالنسبه کوچکترگشته ‌وباقی مانده آن امروز با دیوار ی که برگرد آن کشیده شده است محیط بالنسبه کوچکتری را نشان می دهد.
حفریات باستان شناسی و گمانه ای که توسط علی اکبر سرفراز در سال ۱۹۷۱میلادی در شرق چینی خانه زده شد شهید گاه فاقد هرگونه آثار معماری بود و قبور و سفالهای مشکوفه تاریخ شان به قرن چهاردهم و حتی سیزدهم میلادی می رسید.
در قسمت بعدی به سنگ قبرهای شهیدگاه پرداخت خواهیم کرد .
هدایتی:
لینک موسسه مطالعات وتدوین تاریخ اردبیل
@mmhedayati






عکسی خاطره انگیز از اردبیل 👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻مسیر سرچشمه به طرف چهار راه قبل از احداث پاساژصدف در دوفصل تابستان و زمستان (عکس از آرشیو دوست عزیزمان یاشار)
هدایتی:
لینک موسسه مطالعات وتدوین تاریخ اردبیل
@mmhedayati


در جغرافیای قدیم، مردمان اقلیم رابع، دارای بهترین عقلها بودند. چون آب و هوای خوب را منشأ عقل خوب می دانستند.دراین نقشه اقلیم رابع شهر اردبیل هم آمده است
هدایتی:

@mmhedayati






تغییرات محوطه شهیدگاه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در طول تاریخ (قسمت دوم)👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
محوطه شهیدگاه در مقایسه با وضع ظاهری کنونی دچار تغییرات فراوانی شده است ،قبرستان مذکور دارای حصار ی برای جلوگیری از ورود افراد (اجلاف واجامیرا)به داخل آن بوده است در اوایل سلطنت شاه عباس اول دیوار شهیدگاه فرو ریخت و راه ورود مردم هموار شد .شیخ ابدال زاهدی متوالی بقعه شیخ صفی دیوار محکمی جدید بنا نمود ،ازمتن جیمز موریه در اوایل قرن نوزدهم میلادی استنباط می شود که محوطه شهید گاه دیواری نداشته است.
بر طبق نوشته دیباج در پایان دوره قاجار و بعد از آن محدوده شهیدگاه توسط مردم تصاحب و تصرف شد و بخش زیادی از آن بعنوان محل انبارت زباله مورد استفاده قرارگرفت و در اصل به قول مرحوم ترابی طباطبایی عامل تغییرات اصلی در محوطه شهید گاه دردوره بعد قاجار همسایگان متصرف بقعه شیخ صفی بوده است .
در قسمت بعدی در موردقبور محوطه شهیدگاه و اجساد شهدای جنگ شروانشاهیان داخل پوست (چرم)پیچیده شده بودند و در سال ۱۳۷۸ کشف شدخواهیم نوشت .
هدایتی:
لینک موسسه مطالعات وتدوین تاریخ اردبیل
@mmhedayati
تغییرات محوطه شهیدگاه از قاجار تا حال
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻


Forward from: @attachbot
بررسی محوطه شهیدگاه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی (قسمت اول )👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
این هفته در چند مورد به بررسی محوطه شهیدگاه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی خواهیم پرداخت در این مورد هیچ منبع فارسی و خارجی مستقل در خصوص این محوطه وجود ندارد اما یکی از مهم‌ترین منبع برای این محوطه کتاب ارزشمند صریح الملک عبدی بیگ که یکی از پیچیده ترین متون دوره صفویه می باشد .
صریح الملک در خصوص حدود شهیدگاه می گوید:((بر جانب شمال گنبد فلک مثال (جنت سرا)محوطه وسیعه معرفه به شهیدگاه است و بینهما فاصله اکثر دیواراین گنبدثم خانه که حالا فراشخانه آستانه علیه است و این محوطه محیط بر جانب شرقست یکجانب آن نزدیک به شمال وحایط آن از نزدیکی گنبدفیروز فام است و ممتدمی شود تا خانه سید علی بیگ بن خواجه شیخ جان صفوی و از آنجا باز حایط است تا خانه ورثه سید بیگ بن صفوی که در عقب حایط است و حایط ممتد می شود تا مسجدی که در آنجاست و جانب غربی آن به حمام قدیمی و مطبخ معموره متصل می گرددبعضی خانه ها و محوطه ها که در ایام سلطنت نواب کامیاب خریده هموارکرده این عمارت برآن ساخته ))
هدایتی:
لینک موسسه مطالعات وتدوین تاریخ اردبیل
@mmhedayati

20 last posts shown.

624

subscribers
Channel statistics