تکامل و زیبایی شناسی


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


مطالعات نوروبیولوژیک زیبایی شناسی و هنر
ارتباط با ادمین:
@kamran_paknejad

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


animation.gif
3.3Kb
🔸نسبت هنر و علوم شناختی (۱)


یکی از مهمترین سوالات در علوم شناختی این است که چه نسبتی میان بازنمایی های ادراکی مغز و واقعیت وجود دارد؟
آیا الگوی دریافت شئ ادراک شده با خود شئ مطابقت کامل دارد؟
واقعیت این است که مغز با اطلاعات دریافتی خود از محیط پیرامون نوعی " هم ارزی کارکردی" به وجود می آورد. به عبارت دیگر آنچه ما ادراک می کنیم در تناظر یک به یک و مطابقت کامل با واقعیت بیرونی نیست بلکه مدلی هم ارز آن و ساخته شده توسط مغزمان است تا توانمندی ما را در سنجش فرصت ها و تهدیدهای محیطی، افزایش دهد. بنابراین ما دنیا را نه دقیقا آنگونه که هست بلکه به گونه ای ادراک می کنیم که شانس بقای ما را افزایش دهد.
بنابراین از منظر مبانی عصب شناختی ادراک دیداری، هنر رئالیستی وجود خارجی نخواهد داشت، زیرا این سبک هنری تلاشی است برای بازنمایی دوباره آنچه از جهان خارج ادراک کرده ایم؛ ادراکی که خود تلاشی بود برای ایجاد یک هم ارزی کاربردی و نه دقیقا بازنمایی واقعیت آن ابژه بیرونی ...
آیا حق با افلاطون بود که هنر را تقلیدی درجه دوم از جهان مُثُل می دانست؟!

✍ کامران پاک نژاد

🆔@neurobiology_of_art


🎤نظریه ی هنر و علوم شناختی با دکتر طباطبایی

@neurobiology_of_art




[Denis_Dutton]_The_Art_Instinct_Beauty,_Pleasure,(b-ok.org).pdf
2.3Mb
The Art Instinct: Beauty, Pleasure, and Human Evolution by Denis Dutton


Forward from: پیوست
‌‌📚معرفی کتاب غریزه هنر
اثر پروفسور دنیس داتن


🔹دنیس داتن در‌‌‌ این کتاب بحثی غنی و متقاعد کننده درباره مرکزیت داشتن هنر در تکامل گونه ما ارایه داده است. داستان از‌‌‌ اینجا آغاز شد که دم طاووس موجب ابها‌‌‌می‌بزرگ برای داروین بود زیرا شکوه و جلال آن آمادگی حیوان نر را برای جفت یابی نشان ‌‌‌می‌داد و جالب آنکه با وجود نقصی به نظر ذاتی در فنوتیپ حیوان نر – دم بسیار بزرگ که در هنگام فرار از دست شکار مانع بزرگی خواهد بود – باز هم مشاهده می شود که این خصیصه توسط حیوان ماده به عنوان انتخابی بی نظیر شناسایی ‌‌‌می‌شود. داروین حدس ‌‌‌می‌زد که ‌‌‌‌فرآیند انتخابی مشابهی بر اساس شاخص‌های سازگاری در تکامل انسان در این مورد نیز دخیل است. در گونه‌هایی که زبان برای آنها دریچه‌‌‌ای است برای دوراندیشی، یادگیری از گذشته و ابداع چیزهای جدید،‌‌‌ این شاخصه‌های سازگاری، با شیوایی بیان، آواز، درام و هنر درهم تنیده ‌‌‌می‌شود. داتن در‌‌‌ این کتاب نظریه داروین را با وضوح بیشتری شرح ‌‌‌می‌دهد، مانند روانشناس تکاملی آمریکایی جفری میلر که او نیز در کتاب خود نظریه داروین را توسعه داده است. درست همانند انسان‌های اولیه‌‌‌ای که حیوانات را از طریق انتخاب آن‌هایی که رام شدنی‌‌‌‌تر بودند اهلی کردند، انسان‌های اولیه نیز خودشان را بوسیله انتخاب جفت‌هایی با ویژگی‌‌ها و صفاتی مطلوب اهلی کردند. نظریه داتن/میلر نقطه مقابل نظریه "بی فایده بودن همه هنرها" است که مورد حمایت اغلب زیست شناسان پس از داروین نیز بوده است. از‌‌‌ این دیدگاه مغزِ به شدت توسعه یافته ما که برای بقا در عصر سختِ یخبندان تکامل و توسعه یافته، امروزه نیز به ما ظرفیت اضافه‌‌‌ای بخشیده است که اوقات خود را در فضاهای مجازی مانند توییتر و غیره و همچنین در اموری چون هنر والا صرف کنیم!‌‌‌ این کتاب در واقع دو مفهوم فریبنده و مناقشه برانگیز یعنی هنر و تکامل را با یکدیگر ‌‌‌‌ترکیب کرده و در عین حال تفکر ما را در مورد هنر از نقاشی تا ادبیات و شعر به شکلی برانگیزاننده تغییر ‌‌‌می‌دهد. داتون بیان ‌‌‌می‌کند که ذائقه‌‌ها و سلایق انسان در همه هنرها خصایصی تکاملی هستند.‌‌‌ این نظریه، اساسی اجتماعی داشته و در مباحث و نظریات آکادمیک هنری در قرن گذشته به چشم نمی‌خورد. بسیاری از‌‌‌ این ذائقه‌های زیبایی‌شناختی در تما‌‌‌می‌فرهنگ‌های دورافتاده نیز دیده ‌‌‌می‌شوند. داتن نشان ‌‌‌می‌دهد که باید نقد هنری را بر پایه فهمی‌تکاملی بنیان نهاد و نه صرفا نظریاتی انتزاعی. این مهمترین پیام‌‌‌ این کتاب است.

ترجمه: کامران پاک نژاد

🆔@neurobiology_of_art


🔸درود بر دوستان و فرهیختگان گرامی
کانال تکامل و زیبایی شناسی با هدف پرداختن به مطالعات نوروبیولوژیک هنر ایجاد شده است. در این کانال برای پاسخ به پرسش هایی همچون چیستی معیارهای ادراک زیبایی و چرایی زیباانگاری آثار آبستره و ... از منظر تکامل ژنتیک، تکامل فرهنگی و علوم اعصاب شناختی تلاش می شود علاوه بر نشر یادداشت ها و مقالات مرتبط، ترجمه به روز ترین و مهمترین مقالات این حوزه بینارشته ای به همراه معرفی کتب مرتبط با آن عرضه شود. از کلیه علاقه مندان به مطالعات دانش بنیان در حوزه فرهنگ و هنر برای پیوستن به این کانال علمی/پژوهشی دعوت می شود.

کامران پاک نژاد

🔸لینک عضویت در کانال تکامل و زیبایی شناسی:

🆔@neurobiology_of_art

6 last posts shown.

15

subscribers
Channel statistics