نوروز | nowruz


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


با نوروز فرهنگ ایران را بشناسید
نهاد مردمی و مستقل ایران بزرگ فرهنگی
Www.nowruzmedia.ir

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


معلمان ارتش معنوی یک کشور هستند، باید به آنها همان قدر توجه کرد، که به یک ارتش توجه می شود.



#توران_میر_هادی


#نوروز
@nowruzmediair


🖊 یادی از استاد خانلری و نگاهی به امروز

#علیرضا_افشاری کنشگر فرهنگی

▪️ در خواندن بخشی از خاطرات استاد ناتل خانلری، که ویراستار مجله‌ی ایران‌شناسی عنوان «تنگدستی» را برای آن برگزیده است، ناخواسته گریستم. افسوس خوردم که با بزرگان‌مان چه کردیم. هر چند آنچه شد از سوی جوانانی برآمده از انقلاب بود و شاید نتوان به همه یا دست‌کم یک نسل تعمیم داد، اما اندیشه‌برانگیز بود که چگونه این استاد برجسته را، بدون آن که پای سخنش بنشینند، به بند کشیدند و انگ‌های بسیار به وی زدند که چنین رفتاری حتی در همان آیین‌ شرع هم تأیید نمی‌شود. یاد و نام استاد گرامی‌باد، و خداوند مسببان چنان رویدادی را نسبت به کارهای نابخردانه‌ای که انجام دادند آگاه کند. اما انگیزه‌ی نوشتنِ این یادداشت اشاره به دو نکته‌ی دیگر بود.

▪️ نخست، انتخاب استاد به سناتوری استان مازندران است، که حتا بر خلافِ میلش بوده. این که برای مجلس سنا، که جایگاه اداری و حکومتی‌اش چیزی برابر با شورای نگهبان کنونی در تأیید مصوبات مجلس بوده است، چنین ادیب شایسته‌ای را برگزیدند کاری به غایت ارجمند و در خورِ اندیشه است. نمی‌دانم چنین گزینشی (دستکم برای سناتورهای انتصابی) یک عُرف بوده یا استاد خانلری به سبب آشنایی با عَلَم، شخصیت مقتدر و بانفوذ آن دوران، برای چنین جایگاهی انتخاب شده است. این موضوع شایسته‌ی پژوهش است. چنین موضوعی از مدت‌ها پیش دغدغه‌ی ذهنی من بوده که اگر قرار باشد نمودار مدیریتی نظام به‌سامان شود درستش همین هست که سه شورا و مجلسِ نگهبان، خبرگان و تشخیص مصلحت نظام، با همه‌ی کارکردهایشان، یکی شوند. طبیعتاً تنها سنجیدن مصوبات مجلس شورای کنونی با احکام شرع یا از دیدگاه حقوقی (دو زمینه‌ای که در شورای نگهبان حضور دارد)، نمی‌تواند تضمین‌کننده‌ی درستیِ آن باشد و لازم است برجسته‌ترین کارشناسان و باتجربه‌ترینِ دولت‌مردان، هم‌چنان که به‌گونه‌ای ضعیف‌تر در قانون مجلس سنا آمده بود، از میان بازنشستگانی از نخست‌وزیران (رییس‌جمهورها) و نیز وزیران، استانداران و نمایندگان مجلسی که دست‌کم سه دوره منتخب بوده‌اند، و هم‌چنین امیران بازنشسته ارتش، استادان دانشگاه و قاضیان خوشنام، درباره‌ی چنان قانون‌های تصویب‌شده‌ای نظر دهند و هم‌چنین بزرگانی از ادب و هنر و فرهنگ و...، که می‌توانند برگزیده‌ی صنف‌های خود باشند. چنین مجلسی، که طبیعتاً ناظر و طرف مشورت شخص نخست کشور هم خواهد بود، در خورِ نام «مِهستان» است و سبب خواهد شد بسیاری از موازی‌کاری‌ها و داشتن مرکزهای پژوهشی جداگانه و... متوقف شود.

▪️ دویم، برابری یا حتا بیشتر بودنِ حقوقِ استادیِ دانشگاه در مقایسه با سناتوری و وزارت بود! استاد خانلری اعداد دقیق حقوق‌ها را یاد می‌کند و واقعاً برایم این ارزش‌دهی به شأن و جایگاه استادی بسیار جالب و آموزنده بود که چگونه نه تنها استاد خود تمایلش به استادی بیشتر بود بلکه از نظر مادی هم آن جایگاه بالای معنوی، ارزشِ خود را داشت. امروز چگونه است؟ می‌دانیم که دو روز است اعتراض مدنی بخش بزرگی از جامعه‌ی آموزشی کشور، یعنی آموزگاران، آغاز شده و در این سال‌ها اعتراض‌های هیأت‌های علمی دانشگاه‌ها هم کم نبوده است. و آموزنده‌تر بود که استاد خانلری یاد می‌کند که به خاطر سناتور یا وزیر شدن یا ریاست سازمان پیکار با بی‌سوادی یا ریاست فرهنگستان ادب و هنر... حقوق دانشگاهی خود را، با وجود آن که درس دادن‌هایش کم‌وبیش ادامه داشت (حدود 15 سال)، دریافت نمی‌کرده و به این ترتیب سال‌ها رایگان حرفه‌ی مورد علاقه‌اش را دنبال می‌کرده است. باز می‌توان پرسید امروز چگونه است و از میان آن همه افراد مدعی اخلاق و شرع که چندین پُست و مقام دارند کدام یک فقط به گرفتن یک حقوق بسنده می‌کنند؟... سخن در این باره بسیار است.



#نوروز
@nowruzmediair


دوران هخامنشی یکی از ادوار بسیار درخشان و سرنوشت‌ساز تاریخ ماست که همواره مورد بی‌مهری بسیار قرار گرفته است. همهٔ ما کم و بیش تعلق خاطر و علاقه‌ای به میراث فرهنگی و تاریخ خود داریم. این سبب می‌شود، نوعی حجاب روی واقعیت‌های تاریخی افکنده شود و گاهی در عرصهٔ داوری، واقعیت‌ها را به گونه‌ای‌ دیگری ببینیم. به همین دلیل، رویدادهای تاریخی و واقعیت‌های اجتماعی در برابر داوری‌های ما آسیب‌پذیرند.

#حکمت_الله_ملاصالحی


نوروز
@nowruzmediair


نباید گفت که ما تاریخ خود را ننوشته­ ایم. ما در یافتن کتیبه­ ها مدیون باستان­شناسان هستیم، در کاویدن نکاتش مدیون زبان­شناسان و در نتیجه­ گیری و تحلیل مدیون تاریخ نویسان هستیم و این تهمت را بر خودمان نپذیریم که بی تاریخ بوده ایم.

#ژاله_آموزگار


نوروز
@nowruzmediair


دوره ساسانی اگر چه به زمان ما نزدیک تر است و مورخان بسیاری نیز در این باره نوشته­اند اما کماکان کتیبه­ های برجای مانده از این زمان هستند که بیشترین یاری را به ما می­ دهند. شاپور ساسانی در کتیبه ­اش در کعبه زرشت نسب نامه، اعتقادات مذهبی، لشگرکشی ها و بالاخص شکست رومیان را بیان کرده است که چون مربوط به همان زمان است ارزش بسیاری دارد. یکی از نکات مهم در این کتیبه نام بردن از زنان است که نشان می­ دهد در آن زمان زنان نیز در جامعه جایگاه ویژه ای داشتند. دیگر کتیبه، کتیبه «کرتیر» است که در متن آن روند گام به گام قدرت گیری خود را به تصویر کشیده که این اطلاعات در هیچ کجای دیگر قابل دریافت نیستند جز در همین کتیبه. کتیبه دیگر کتیبه نرسه در پایکولی است که در واقع این سه کتیبه چون در برهه ­ها­ی بسیار حساسی از تاریخ ساسانی نقر شده ­اند بسیار مهم هستند و بخشی از تاریخ ساسانی را به شکل ناب و نه نقل قول ارائه می­ کنند.

#ژاله_آموزگار


نوروز
@nowruzmediair


📢فارسی‌آموز روس: ایران وطن دوم من است/ عمر خیام در روسیه عزیزتر از دیگر شاعران است #گفتگو

🔸من اهل شهر آستراخان از شهرهای جنوبی روسیه و نزدیک به دریای خزر هستم، ولی در حال حاضر دانشجوی سال دوم رشته روابط بین‌الملل خاورمیانه در دانشگاه دولتی روابط بین‌الملل مسکو هستم و در مسکو زندگی می‌کنم. در دانشگاه خودم، به خاطر رشته‌ام، فارسی دری و تاجیکی یاد گرفتم، اما فارسی دری و تاجیکی با فارسی ایرانی خیلی فرق می‌کند. در فارسی ایرانی، شما از کلمات عربی استفاده می‌کنید، اما در زبان دری، کلمات عربی خیلی زیاد نیست. هچنین در زبان دری از بعضی کلمات استفاده می‌شود که در ادبیات فارسی خیلی قدیم استفاده می‌شده است.

🔗ادامه گفتگو را در نوروز بخوانید
http://nowruzmedia.ir/فارسی‌آموز-روس-ایران-وطن-دوم-من-است-عم/


نوروز
@nowruzmediair


📣شب آبشارهای ایران
به مناسبت چاپ کتاب «راهنمای میدانی آبشارهای ایران» حاصل سفرهای متعدد و تحقیقات مجید اسکندری، شبی از شب‌های بخارا به رونمایی و بحث درباره آبشارهای ایران اختصاص یافته که ساعت پنج روز شنبه شانزدهم شهریور 98، با سخنرانی مهندس محمد درویش، مهندس مجید اسکندری، مهندس حمیدرضا ریحانیان، محمد گائینی و علی دهباشی به همراه پخش کلیپی از آبشارهای ایران در خانه گفتمان شهر برگزار می‌شود.
آبشارها نقش مهمی در صنعت گردشگری جهانی دارند و هر ساله میلیون‌ها گردشگر به شوق دیدن آبشارهای مختلف جهان به کشورهای مختلف سفر می‌کنند. در ایران نیز علاقه به آب و آبشار از دیرباز در فرهنگ اصیل ایرانی موج می‌زده است. آبشارهای بسیاری در ایران هستند که نامشان با تاریخ و فرهنگ ایرانی گره خورده‌اند. یکی از چالش‌های پیش روی مقصدهای گردشگری از جمله آبشارها، چگونگی رسیدن به تعادل بین توسعه گردشگری و پیامدهای منفی آن است و برخی معتقدند معرفی جاذبه‌های ناشناخته طبیعت در نابودی سریع‌تر آنها مؤثر است. سفر مسئولانه یکی از شیوه‌های مؤثر گردشگری پایدار است که همراه با احترام و منفعت رساندن به مردم محلی و محیط زیست است، یک گردشگر می‌بایست برای سنت، فرهنگ و رسوم مردم محلی ارزش قائل شود و در کنار آن کمترین آسیب را به طبیعت منطقه وارد کند. همچنین در پایان مراسم از کتاب «راهنمای میدانی آبشارهای ایران» با حضور ناشر، نویسنده و سخنرانان رونمایی می‌شود.
نشانی: خانه گفتمان شهر، میدان فلسطین، طالقانی غربی،
پلاک 514


#نوروز
@nowruzmediair


#نوروز
@nowruzmediair


در روزگاری که گویی ایران در ابری از فراموشی پیچیده شده است، اگر کار دیگری از دست ما بر‌نیاید، لااقل خوب است بکوشیم تا فکرِ او و غم او را در دلِ خود زنده نگاه‌ داریم و اعتقاد به زایندگیِ دوران را در سینه نپُژمرانیم.
ما از این حیث چون بیمارانِ تریاک خورده‌ای هستیم که به هر افسونی است باید بیدار نگاهشان داشت؛ زیرا اگر چشم بر هم نهند، بیمِ آن است که دیگر آن را نگشایند.

🌷دکتر اسلامی ‌ندوشن🌷
#ایران_را_از_یاد_نبریم

Www.nowruzmedia.ir
@nowruzmediair


از سال‌ها پیش که پشتون‌ها در افغانستان حکومت داشته‌اند و نیز در این سال‌های پسین که جنگ‌های فراوان و رخدادهای سیاسی نامیمون در افغانستان روی داده، واقعاً جفاهای فراوانی به زبان فارسی شده است. البته این اتفاق در گذشته به این شدت نبود، حتی تا یک نسل پیش‌تر ظاهر شاه که آخرین شاه پشتون در افغانستان بود، فقط فارسی صحبت می‌کرد و یک واژه هم پشتو به کار نمی‌برد. احمد شاه دورانی نیز که مؤسس افغانستان فعلی است، نیز هیچ فرمانی را به زبان پشتو صادر نکرده و همه به فارسی بوده است. این کار آنان به این دلیل بوده که می‌دانستند زبان فارسی، زبان فرهنگ و زبان مراودات منطقه‌یی است. چرا محمود غزنوی که ترک بوده، به گسترش زبان فارسی کمک می کند؟ به باور بنده این‌ها بدین دلیل است که زبان پارسی یک زبان فرامنطقه‌یی بود. در آن زمان (عهد غزنوی و سلجوقی) شما از کاشغر تا شبه قاره و بخشی از اروپا می‌توانستید جلوه‌های زبان پارسی را ببینید. همین امروزه نیز اگر به سرود ملی پاکستان دقت کنید، درمی‌یابید که تنها دو واژه آن به زبان اردو است و باقی‌اش واژه‌های پارسی است.
به هر حال، به باور من اگر جهان نیز در برابر شاهنامه و فردوسی بایستد، باز هم فردوسی و شاهنامه‌ تا همیشه جاودان خواهند بود، همان طور که حافظ تا ابد جاودانه است و این جاودانگی را زبان فارسی برای آنان رقم زده است، زیرا در جهان هیچ زبانی پیمانه (ظرفیت) زبان فارسی را در شعر و ادبیات و فرهنگ و هنر ندارد. یکی از نویسندگان معاصر ایرانی گفته که غرب با همه بزرگی و فناوری‌هایش اگر می‌تواند یک فروغ فرخزاد به عالم عرضه کند.



#محمد_افسر_رهبین (ادیب، شاعر و رایزن فرهنگی پیشین سفارت افغانستان در ایران)

#نوروز
@nowruzmediair


#نوروز
@nowruzmediair


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
در آیین پایانی دومین جشنواره ملی عکس شاهنامه پیام ویدئویی رییس مرکز شاهنامه دانشگاه کمبریج به جشنواره ملی عکس شاهنامه پخش شد. فیروزه ملویل برگزاری دومین جشنواره ملی عکس شاهنامه را به کورش جوادی تبریک گفت و از داوران جشنواره سپاسگزاری کرد. او همچنین آیین پایانی جشنواره ملی عکس شاهنامه را با توجه به حمایت دانشگاه کمبریج از آن آغازی رسمی برای همکاری با جشنواره دانست و افزود امیدوارم بزودی با چاپ کتاب جشنواره این همکاری تداوم یابد.

#نوروز
@nowruzmediair


#نوروز
@nowruzmediair


فریدون بیگلری، مسئول بخش پارینه‌سنگی موزه ملی ایران و همکارانش به‌تازگی شناسایی دندان یک نئاندرتال را در نشریه‌ی علمی « The Journal of Human Evolution» گزارش دادند. تا پیش از این ابزارهای سنگی ساخت دست این انسان در نقاط مختلف ایران یافت شده بود و بقایای استخوان‌بندی آن‌ها در شمال غرب زاگرس در کردستان عراق نیز به دست آمده بود. اما، کشف اخیر در غار وزمه در شهرستان اسلام‌آباد غرب، کرمانشاه، رسما ایران را در فهرست کشورهایی قرار داد که بقایای این انسان باستانی در آن کشف شده است.




#نوروز
@nowruzmediair


#معرفی_کتاب


چراغی در باد (گزارش زيباشناختی و باورشناختی بيست غزل حافظ)
ميرجلال الدين كزازی
چاپ اول ۱۳۹۸، نشر گويا
قطع رقعی،‌ ۲۳۸ صفحه، جلد شوميز
قيمت: ۳۶۰۰۰ تومان



#نوروز
@nowruzmediair


📣افغانستان، قلب تپنده تمدن ایرانشهر



افغانستان عزیز سرزمین تمدن و فرهنگ و مرکز رسمیت آیین زرتشتی و پناهگاه و جلوه گاه پیام آور کردار و گفتار و پندار نیک است ، مزار شریف و بلخ اش مشهد حضرت زرتشت است و غزنی اش سرزمین تدوین شاهنامه فردوسی ، بادغیس اش از حنظله است و بلخ از رابعه و هرات و بامیان و غور و بدخشان و بیشتر ولایات آن زادگاه زبان و ادبیات فارسی دری است تداعی کننده نام مولوی و سنایی و عنصری و سلطان محمود و کابل اش سرزمین امام اعظم ابوحنیفه که مسلمانی ایرانگرا بود ، افغانستان برای غربی هایی که آن را به این روز کشاندند شاید یادآور خشونت و ترور و مواد مخدر باشد ولی برای ایرانیان فرهنگ دوست قطعا سرزمین شعر و ادب و فرهنگ است ، توهین به افغانستان و تهدید آن به نابودی از سوی یاوه گوی زورمداری که بویی از مدنیت نبرده ، بی تردید آب در هاون کوبیدن است ، افغانستان این قلب تپنده تمدن ایرانشهر زنده و پویا خواهد ماند و تهدیدات وحشیان بی خرد را نیز پشت سر خواهد گذارد.

محمد علی بهمنی قاجار / وکیل دادگستری و پژوهشگر تاریخ

#نوروز
@nowruzmediair


#نوروز
@nowruzmediair


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📣درخواست دختر کوچولوی تالشی از افرادی که در طبیعت زباله می‌ریزند! به راستی که یکی از نشانه های خردمندی و تمدن دوستداری طبیعت و پاسداری از آن است. همچنین راه میهن دوستی از پاسداری از طبیعت و میراث فرهنگی و طبیعی می گذرد


#نوروز
@nowruzmediair


میهن پرستی از خطه آذرآبادگان

استاد ژاله آموزگار: من ایرانی‌ام من با پا‌های محکم روی خاک‌های این سرزمین راه می‌روم. در شهر خوش منظره خوی به دنیا آمدم با مردمان مهربان و در دل آذربایجان عزیز در بالای ایران بزرگ، در درون سر این گربه دوست‌داشتنی.

من مانند هم‌نسلانم در مدرسه دولتی، بدون معلم خصوصی درس خواندم و با رتبه یک کنکور شهر تبریز، برای تحصیل در رشته ادبیات، وارد دانشگاه شدم. با بورس دانشجوی برتر در مقطع لیسانس به خارج رفتم. قدر این سعادت را خوب دانستم و به مردمی که با مالیات آن‌ها به این جایگاه رسیدم احترام گذاشتم.

زرق و برق فرنگ هیچ گاه نتوانست مرا که یک دختر شهرستانی بودم بفریبد و حتی یک لحظه از بازگشتم به ایران پشیمان نشدم و بعدها هرگز حتی یک لحظه از خیالم نگذشت که ایران عزیزم را ترک کنم و می دانستم که آغوشی گرم تر از آغوش مردمان این سرزمین نمی یابم.


Www.nowruzmedia.ir

@nowruzmediair


صد بار گفته ام و در همين يادداشت هم تكرار كردم كه من #سپهرى را صد در صد از مقوله آن شاعر عصر صفوى و #هوشنگ_ايرانى نمى دانم، بلكه او را يكى از شاعران شعر مدرن فارسى، پس از #نيما_يوشيج مى شمارم و در كنار #فروغ و #اخوان، ولى
حرف من درباره هجوم كوركورانه اى است كه نسل جوان ما، به او دارد، به ويژه نسلى كه بعد از جنگ ايران و عراق و عوارض اجتماعى و فرهنگى آن، به صحنهء زندگى اجتماعى ما دارد وارد مى شود. بسيارى از اينان را ديده ام كه از مسائل شعر معاصر؛ يعنى شعر امثال فروغ و اخوان و نيما، كوچكترين اطلاعى نداشته اند و به اين شاعران كوچكترين تمايلى نشان نداده اند. با اين حال چنان شيفته «هشت كتاب» سپهرى بوده اند كه كمتر كسى از ماها چنين عشقى را به حافظ و مولوى و سعدى و فردوسى نشان مى دهد. آنچه نشانه آن بيمارى است اين است، وگرنه در شاعر بودن و هنرمند بودن سپهرى كوچك ترين ترديدى نيست.
.
.
اين نكته را، از راه كتاب شناسى سپهرى نيز مى توان اثبات كرد. حجم مقالات و انشاهايى كه درين بيست سال، تنها دربارهء سپهرى نوشته شده است، بيشتر از كتاب ها و مقالاتى است كه جمعا، دربارهء سعدى و فردوسى و مولوى و از معاصران، مجموعهء روى هم رفته نيما و اخوان و فروغ نوشته شده است و اگر به عمق اين نوشته ها نيز توجه شود، همه اين نوشته ها، جان كلام شان و خلاصه « انشا نويسى » شان دعوت به خرد گريزى و پناه بردن به عالم اساطير و مقولات بيرون از تجربه و « مرز هاى سحر و افسون » است؛ همان هايى كه به احضار جنّ و كريشنا مورتى و كاستاندا پناه مى برند.
.
.
.
#محمد رضا_شفيعى_كدكنى
زمينه اجتماعى شعر فارسى



#نوروز
@nowruzmediair

20 last posts shown.

753

subscribers
Channel statistics