◾️فضای آکوستیکی مرده یا بدون پژواک (بازتاب)، فضایی است که در آن تمام امواج صوتی غیرمستقیم یا بازتابی حذف میشوند و آنچه که به گیرنده میرسد، تنها امواج صوتی مستقیم از منبع انتشار صوت هستند. برای دستیابی به چنین هدفی نیاز است تا از بازتاب امواج صوتی برخوردی بر تمام سطوح موجود در یک محیط بسته اعم از دیوارها، سقف و کف جلوگیری شود. برهمین اساس این سطوح با مواد جاذب صوت پوشانده میشوند و درواقع محیط بازتابی به محیط جذبی تبدیل میشود. شاید جای سوال باشد که قرار دادن چنین مواد جاذب بزرگی بر روی دیوارها و سقف امکانپذیر است ولی چگونه کف یک اتاق را که محل رفت و آمد است با این متریال میپوشانند. برای فائق آمدن بر این مشکل کف اتاق با همین مواد پوشیده میشود و سپس یک سطحی توسط شبکههای فلزی محکم و ساپورت شده بر روی آنها ایجاد میشود تا افراد و تجهیزات بر روی آن مستقر شوند (تصویر 2).
🔴البته اجرای چنین ساختاری بسیار مشکل است و علاوه بر هزینهی بسیار بالا نیازمند فضایی با ارتفاع بسیار زیاد نسبت به دیگر ابعاد میباشد، به همین علت در مواردی که نیاز به آزمایشات بسیار دقیق نباشد و جهت کاهش هزینه ها ممکن است از اجرای مواد جاذب بر روی کف فضا صرفنظر شود، در این صورت فضای نهایی اصطلاحاً اتاق نیمه مرده (semi-anechoic room) نامیده میشود (تصویر 3).
🤫معمولا چنین فضاهایی به ساکت ترین نقاط روی کره زمین مشهور هستند که البته درست هم هست. فشار صوت در چنین فضاهایی بسیار پائینتر از حد قابل درک برای سیستم شنوایی انسان است. برای درک بهتر این موضوع میتوان به چند مثال قابل لمس اشاره کرد؛
🎶وقتی شخصی در یک اتاق کاملا ساکت شعری را زیر لب و فقط با هوای تنفسیاش برای خود زمزمه میکند بدون آنکه صدایی از دهانش خارج شود(مانند وقتی که درگوشی صحبت میکنید) تراز فشار صوت در نزدیکی فرد حدود 30 دسیبل است.
🏕وقتی در یک باغ دور از شهر و کاملا ساکت هستید، فقط صدای حرکت باد و برگ درختان حدود 20 دسیبل است و
🏜در بیابانی دوردست بدون حضور هیچ انسانی صدای حرکت بسیار آرام هوا به حدود10 دسیبل خواهد رسید!
اینها کمترین شدت صداهایی هستند که یک فرد ممکن است در روند عادی زندگی خود گاهاً تجربه کرده باشد. حال جالب است بدانید که تراز فشار صوت در ساکت ترین اتاق مرده جهان (در آزمایشگاه صدا معلق به شرکت مایکروسافت، ردموند، واشنگتن) طبق اندازهگیریهای بسیار دقیق برابر با منفی 20 دسیبل است😳 (فیلم 1).
این صدا ناشی از حرکات براونی مولکولهای موجود در هوا میباشد که با گوش انسان قابل شنیدن نیست.👂🏻❌
📃اولین Anechoic room در سال 1940 در آزمایشگاه Bell ساخته شد. امروزه چنین فضاهایی برای آزمایشات علمی و تکنولوژیکی به خصوص در حوزه اکوستیک و صدا بسیار کاربردی و ضروری هستند.
.
.
.
.
امیدوارم که لذت برده باشید
درضمن، اگر سوالی در ذهنتون ایجاد شد یا موضوع خاصی در حوزه صدا و آکوستیک رو خواستید درموردش اطلاعاتی کسب کنید حتما به یکی از ادمینها اطلاع بدید تا در پستهای آتی راجع به اونا صحبت کنیم.
🟠
@oshazanjan