علوم قرآن و حدیث


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


کانال تخصصی در حوزه علوم قرآن و حدیث
موضوعات:
*مطالب موجز از سرفصل های رشته علوم قرآن و حدیث
*پاورپوینت
*فایل صوتی اساتید
*معرفی و دانلود کتاب
*نکات کنکوری و آموزشی
وبلاگها:
quranied.blog.ir
dr-arabic.blog.ir
qorra.blog.ir
ارتباط با ادمین:
@hafeze2

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و تبریک به مناسبت ایام الله شعبان المعظم؛ به اطلاع می رساند کانال علوم قرآن و حدیث -مادامی که تلگرام فیلتر باشد- تنها در پیام رسان های ایتا و سروش فعالیت خواهد نمود.
امیدواریم مخاطبان عزیز نیز در این مدت این کانال را در پیام رسان ها تبلیغ بنمایند. با تشکر فراوان.


💠 بسم الله الرحمن الرحیم
♦️ به یاری خدا کانال علوم قرآن و حدیث در پیام رسان های ایتا و سروش افتتاح شد و به تدریج مطالب کانال تلگرامی حاضر در آن بارگزاری خواهد شد.
🔸🔸🔸
🔹 ان شاء الله به محض فیلتر تلگرام فعالیت ها در یکی از این دو کانال ادامه به کار خواهیم داد.
🌺 لطفا جهت ورود به کانال علوم قرآن و حدیث در پیام رسان های ایتا و سروش بر روی لینک های زیر کلیک بفرمایید:

🆔 https://eitaa.com/quranied
🆔 http://sapp.ir/quranieed


#استاد_سید_محمد_میر_حسینی
🆔 @quranied


فایل 🌺🌺🌺جلسه هفتاد و سوم نحو از کتاب مبادی العربیه(شرح استاد سید محمد میر حسینی)🌺🌺🌺👇👇👇
💠بخش مجرورات💠
♦️مبحث احرف الاستفهام
🔹 صفحه 369
#عربی #کنکور_ارشد
🆔 @quranied


التفسير و المفسرون ذهبی جلد3.pdf
12.1Mb
#دانلود_کتاب
💠 التفسیر و المفسرون
✅ محمد حسین ذهبی
♦️ جلد 3
🆔 @quranied


التفسير والمفسرون2.pdf
19.8Mb
#دانلود_کتاب
💠 التفسیر و المفسرون
✅ محمد حسین ذهبی
♦️ جلد 2
🆔 @quranied


التفسیر و المفسرون للذهبی جلد 1.pdf
14.5Mb
#دانلود_کتاب
💠 التفسیر و المفسرون
✅ محمد حسین ذهبی
♦️ جلد 1
🆔 @quranied


📚 معرفى كتاب‏
💠 التفسیر و المفسرون تألیف: محمد حسين ذهبى
♦️ وى از نويسندگان و محققان علوم قرآنى در عصر حاضر مى‏باشد كه سمت استادى علوم قرآنى در دانشگاه الازهر مصر را دارد و نامبرده از نخستين كسانى است كه درباره تفسير و مفسران تأليفاتى را از خود برجاى گذاشته است.
✅ کتاب حاضر در موضوعات علوم قرآنى است كه در آن به سير تطور تفسير، و روش‏هاى مختلف تفسيرى و معرفى تفاسير معروف فرقه‏هاى مختلف اسلامى پرداخته است. از آنجا كه نامبرده استاد دانشگاه مى‏باشند سعى نموده است مطالب را به صورت دسته‏بندى و تقريبا خلاصه ذكر نمايد و از بحث‏هاى حاشيه‏اى پرهيز نموده است‏.
💠 ساختار كتاب‏
✅ اين كتاب دو جلد است كه مطالب آن شامل: يك مقدمه، سه باب (مجموعا 16 فصل) و يك خاتمه مى‏باشد.
✅ جلد اول آن داراى مطالب ذيل است:
♦️ مقدمه: در مورد معنى تفسير و تاويل و...
♦️ باب اول (شامل چهار فصل) پيرامون تفسير در زمان پيامبر (صلی الله علیه و آله) شامل: فهم پيامبر(صلی الله علیه و آله) و صحابه از قرآن، مفسرون از صحابه، ارزش تفسير مأثور از صحابه، مشخصات تفسيرهاى مربوط به اين مرحله.
♦️ باب دوم: تفسير در زمان تابعين( شامل 4 فصل) ابتداء شروع اين مرحله و مصادر تفسير در آن، ارزش تفسير مأثور از تابعين، مشخصات تفسير در اين مرحله، اختلاف صحابه در تفسير قرآن. باب سوم: تفسير در زمان تدوين (داراى 8 فصل) شامل: تفسير مأثور، تفسير به راى، مهمترين كتابهاى تفسير به راى، تفسير به راى مذموم.
✅ فهرست مطالب جلد دوم: تفسير صوفيه، تفسير فلاسفه، تفسير فقهاء، تفسير علمى.خاتمه: در مورد انواع تفسير در عصر حاضر.
💠 ويژگى‏ها:
🔹 كتاب« التفسير و المفسرون» - از نخستين كتابهائى است كه (از طرف اهل سنت) در زمينه معرفى تفاسير و روش‏هاى تفسيرى آنان و نيز شيوه نگارش- و سير تطور آن، بصورت مجزا نوشته شده و داراى ويژگى‏هاى ذيل مى‏باشد:
🔸1- كتابهاى تفسيرى فرقه‏هاى مختلف اسلامى را بصورت مجزا مورد نقد و بررسى قرار مى‏دهد.
🔸 2- در ابتداى هر فصل فهرست موضوعات مورد بحث ذكر شده است.
🔸 3- در باب سوم- فصل اول: چگونگى شكل‏گيرى تفسير در عصر تدوين را توضيح مى‏دهند- در اين فصل مراحل مختلفى را كه تفسير طى نموده تا به مرحله تدوين رسيده به روش مناسبى بررسى مى‏نمايد (از زمان پيامبر (صلی الله علیه و آله) تا زمان بنى عباس)
🔸 4- باب سوم- اسباب ضعف در روايات تفسير بالمأثور را بحث و سه عامل كثرت وضع، ورود اسرائيليات و حذف اسانيد را به عنوان عوامل اساسى براى ضعف روايات، بيان مى‏نمايد.
🔸 5- در باب سوم( فصل دوم) تفسير به راى را دو قسمت نموده( جايز و غير جايز) و در ادامه آن اسامى كتابهاى تفسير به راى جايز را نام مى‏برد.
🔸 6- باب سوم: فصل چهارم- پيرامون تفسير به راى مذموم اين فصل از نظر نويسنده داراى اهميت فراوانى است (چونكه بيشترين صفحات اين دو جلد را به خود اختصاص داد. حدود 330 صفحه) وى در ابتدا فرقه‏هاى اسلامى را كه (به نظر ايشان) بدعت‏گذار در دين بوده‏اند را بررسى (افكار و عقايد آنها را مورد تجزيه و تحليل قرار داده) سپس كتابهاى تفسيرى آنها را مورد نقد و بررسى قرار مى‏دهد از ميان فرقه‏هاى مختلف اسلامى آنچه كه مورد خشم و غضب ايشان است، شيعه اثنى عشرى است- لذا كتابهاى مهم تفسيرى، مخصوصا كتابهاى تفسيرى روايى را ذكر و از متن آنها برداشت‏هايى را عليه شيعه بيان مى‏نمايد.
🔹 نگارنده گويد: به نظر مى‏رسد كه وى به اصول و مبانى شيعه آشنايى و تسلط كافى نداشته لذا اشكالاتى را در كتاب خود به عقايد شيعه بيان مى‏نمايد لذا لازم است كه از طرف علماء شيعه نسبت به مطالب مطرح شده ايشان پاسخ كافى ارائه و كتاب وى مورد نقد و بررسى قرار گيرد.
👇👇👇👇
🆔 @quranied


#معرفی_کتاب
🆔 @quranied


🌺بسم الله الرحمن الرحیم🌺
#تاریخ_تفسیر
💠 انواع تفسير پيامبر صلّى اللّه عليه و آله‏
✅ شرح اصطلاحات قرآنى‏
🔸 الف: شرح اصطلاحات مربوط به احكام:
طبرى در تفسير خود روايتى را از پيامبر صلّى اللّه عليه و آله در تفسير «صلوة وسطى» در آيه حافِظُوا عَلَى الصَّلَواتِ وَ الصَّلاةِ الْوُسْطى‏ ... نقل مى‏كند كه آن حضرت فرمود: «انّها صلاة العصر».
🔸 ب: شرح اصطلاحات غير احكام: از جمله اينكه فرمود: «انّ المغضوب عليهم هم اليهود و انّ الضالّين النّصارى»؛ «الاتقان، ج 2، ص 244»
✅ شرح واژگان‏
از رسول خدا در مورد معناى عدل در آيه شريفه (و لا يؤخذ منها عدل) سؤال شد، حضرت فرمود: يعنى فديه و عوض دادن. «الاتقان، ج 2، ص 245»
✅ تقييد مطلق‏
سنت صحيح مى‏تواند هم مطلقات قرآن را تقييد و هم عمومات آن را تخصيص بزند. مشهور دانشمندان عامه و خاصه اين امر را پذيرفته‏اند. از جمله مواردى كه كلام رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله مى‏تواند مطلق قرآن را مقيد كند، اجراى وصيت است. خداوند متعال مى‏فرمايد: ... مِنْ بَعْدِ وَصِيَّةٍ يُوصِي بِها أَوْ دَيْنٍ .... وصيت در اين آيه مطلق است؛ در نتيجه اگر كسى به تمام اموالش وصيت كرد، جايز و صحيح مى‏باشد؛ حال آنكه در فقه اين حكم قيد خورده است. از 🔸 امام صادق عليه السلام نقل شده:
راء بن معرور، صحابى رسول خدا، در مدينه بود كه زمان مرگش فرا رسيد؛ در حالى كه رسول خدا هنوز در مكه بود و به سمت بيت المقدس نماز مى‏خواند. او دو سفارش كرد:
1. او را به سوى كعبه دفن كنند؛ (زيرا رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در مكه بود و) براء دوست داشت او را به سويى كه آن حضرت بوده، دفن كنند.
2. براء به تصرف در ثلث اموالش وصيت نمود. هر دو سنت «براء» سنت رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله قرار گرفت.
در برخى نسخه‏ها تعبير «نزل به الكتاب» (در قرآن چنين آمده) نيز به چشم مى‏خورد. «سفينة البحار، ج 1، ص 66»
✅ تخصيص عام‏
🔸از انواع تفسير رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله، تخصيص برخى عمومات قرآنى است مشهور علما اين نكته را پذيرفته‏اند كه هم خبر متواتر و هم خبر واحد مى‏تواند مخصّص عمومات قرآن باشد.
🔸 از احكام عام قرآنى كه با سنت تخصيص خورده، ارث فرزند است. خداوند متعال مى‏فرمايد: يُوصِيكُمُ اللَّهُ فِي أَوْلادِكُمْ لِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنْثَيَيْنِ ...؛ فرزندان پسر دو برابر دختر ارث مى‏برند. سنت رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله اين حكم عام را تخصيص زده:
«قال رسول اللّه صلّى اللّه عليه و آله: لا ميراث للقاتل»؛ «وسائل الشيعه، ج 17، ص 388» اگر فرزند، قاتل پدر خود باشد، ارث نمى‏برد.
✅ تفسير قرآن به قرآن‏
🔸 ابن مسعود مى‏گويد: وقتى آيه شريفه الَّذِينَ آمَنُوا وَ لَمْ يَلْبِسُوا إِيمانَهُمْ بِظُلْمٍ أُولئِكَ لَهُمُ الْأَمْنُ وَ هُمْ مُهْتَدُونَ؛ نازل شد، مردم احساس نگرانى و سختى كردند، به رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله گفتند: يا رسول اللّه! كدام يك از ما به نفس خود ظلم نكرده‏ايم؟ حضرت فرمود: اين‏گونه نيست كه شما فهميده‏ايد؛ آيا گفتار عبد صالح خدا (لقمان حكيم) به فرزندش را نشنيده‏ايد كه گفت: ... إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ؟ منظور از ظلم در آيه، شرك است، نه هر ظلمى. «الاتقان، ج 4، ص 212»
✅ نكات اخلاقى‏
🔸 پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله در روز فتح مكه فرمودند:
اى مردم! خداوند به بركت اسلام تكبر زمان جاهليت و فخر فروشى به آبا را از بين برده است. عربى بودن به اين نيست كه شما از يك پدر و مادر هستيد؛ بلكه عربى يك زبان است، هر كسى به آن زبان سخن گويد عرب است (و مايه مباهات و فخر فروشى نيست). آگاه باشيد كه همه شما از حضرت آدم هستيد و آدم از خاك آفريده شده، و «إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاكُمْ» گرامى‏ترين شما نزد خداوند، پرهيزكارترين شماست. «كنز الدقائق، ج 12، ص 349»
✅ امامت و ولايت‏
🔸 در ذيل آيه شريفه ... إِنِّي جاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِماماً قالَ وَ مِنْ ذُرِّيَّتِي قالَ لا يَنالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ از پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله نقل شده كه فرمود: دعوت از حضرت ابراهيم به من و على عليه السلام ادامه يافته است؛ زيرا هيچ يك از ما براى بتى سجده نكرده‏ايم و «فاتخذنى نبيا و اتخذ عليا، وصيا»؛و خداوند متعال مرا به پيامبرى برگزيد و على را وصى و جانشين من قرارداد. «كنز الدقايق، ج 2، ص 139.»
✅ ويژگيهاى جهنم‏
🔸 در تفسير آيه شريفه إِنَّها تَرْمِي بِشَرَرٍ كَالْقَصْرِ؛ (ترجمه: دوزخ چون كاخى بلند شراره مى‏افكند)، از پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله نقل شده كه فرمود: «تزفر النار بمثل الجبال شررا»؛ «كنز الدقائق، ج 14، ص 89.» دهانه‏هاى آتش جهنم مانند كوهها شراره مى‏افكند.

🌺 ادامه دارد...
#سرفصل_علوم_قرآنی
#آموزشی
🆔 @quranied


#استاد_سید_محمد_میر_حسینی
🆔 @quranied


فایل 🌺🌺🌺جلسه هفتاد و n,م نحو از کتاب مبادی العربیه(شرح استاد سید محمد میر حسینی)🌺🌺🌺👇👇👇
💠بخش مجرورات💠
♦️مبحث عطف
🔹 صفحه 366
#عربی #کنکور_ارشد
🆔 @quranied


آسيب_شناسى_و_روش_شناسى_تفسير_معصومان.pdf
2.7Mb
#دانلود_کتاب
💠 آسيب‏ شناسى و روش‏ شناسى تفسير معصومان عليهم السلام
✅ على اكبر رستمى
🆔 @quranied


📚 معرفى كتاب‏
💠 آسيب‏ شناسى و روش‏ شناسى تفسير معصومان عليهم السلام تألیف: آقاى على اكبر رستمى
♦️ در اين كتاب جايگاه و نقش روايات تفسيرى معصومان(علیهم السلام) در تفسير و آسيب‏شناسى و روش‏شناسى آن به بحث نهاده شده است.
✅ قبل از ورود به موضوع اصلى، ابتدا درباره پيوند معصومان(علیهم السلام) با قرآن، با توجه به رواياتى چون حديث شريف ثقلين، سخن به ميان آمده و گفتار شمارى از عالمان برجسته شيعه و اهل تسنن درباره سند و محتواى آن بازگو شده است.
✅ در ادامه به طرح پرسشى درباره روايات تفسيرى و پاسخ آن پرداخته شده و آن اينكه آيا مى‏توان با همان ملاك و روش ارزشگذارى روايات در حوزه فقه به سراغ روايات تفسيرى رفت. ديدگاه شمارى از مفسران و صاحب نظران در اين زمينه كه آيا تعبد به روايات تفسيرى همانند تعبد به روايات فقهى جايز است يا نه، مطرح شده است.
✅ نگارنده پس از مقايسه‏اى ميان آنچه در فقه گفته شده با آنچه در اصول گفته مى‏شود، ديدگاه هاى مخالف نظريه امكان تعبد به روايات تفسيرى را بيان و سپس تحليلى در ثمره عملى آن دو ارائه نموده است.
✅ در فصلى ديگر از كتاب، آسيب‏ها و آفاتى نظير خلط تفسير و تأويل( ظاهر و باطن)، غلوّ، اسرائيليات و... كه دامنگير روايات تفسيرى است با راهكارهاى عملى شناخت آن بررسى شده است.
✅ و در نهايت شمارى از روشهاى تفسيرى معصومان عليهم السلام همچون تفسير قرآن به قرآن، تفسير ظاهر و باطن قرآن، تفسير از رهگذر تمثيل، تفسير واژگانى و بهره‏گيرى از قواعد زبان عربى در تفسير برخى آيات، به تفصيل مورد بررسى قرار گرفته و چگونگى كارآيى و كارآمدى هريك با مثال هاى آن توضيح داده شده است.
💠 ساختار كتاب‏
♦️ كتاب شامل يادداشتى از «دبيرخانه نمايشگاه قرآن كريم»
♦️ چكيده‏اى از مطالب كتاب
♦️ فهرست مطالب
♦️ پيشگفتار نويسنده و چهار فصل ذيل مى‏باشد:
🔸 فصل اول: «پيوند معصومان(علیهم السلام) با قرآن»
🔸 فصل دوم: «جايگاه و نقش روايت در تفسير»
🔸 فصل سوم: «آسيب‏شناسى روايات تفسيرى و راه‏حل‏هاى آن»
🔸 فصل چهارم:« روشهاى تفسيرى معصومان عليهم السلام»
♦️ فهرست منابع و مآخذ مورد استفاده نويسنده كتاب، به همراه خلاصه انگليسى مطالب كتاب.
👇👇👇👇
🆔 @quranied


#معرفی_کتاب
🆔 @quranied


🔸اوّلا: طبرى كه ناقل اين روايت است، آن را از نظر سند مخدوش مى‏داند؛
🔸 ثانيا: اين حديث با رواياتى كه بيانگر علم كامل برخى از اصحاب (مانند امام على عليه السلام) به قرآن كريم است، تعارض دارد؛
🔸 ثالثا: بر فرض صحت سند، منظور اين است كه هر بار جبرئيل آياتى را مى‏آورد، پيامبر صلّى اللّه عليه و آله آن را به مردم تعليم مى‏داد، و چون نزول قرآن تدريجى بوده است، آيات نيز قسمت به قسمت نازل مى‏شد و آن حضرت براى مردم تفسير مى‏كرد؛
🔹 تمام قرآن به تفسير نياز ندارد؛ زيرا- همان طور كه بيان شد- قرآن به زبان‏ عربى و در محيط عرب زبان نازل شده تا مردم به سادگى بتوانند آن را بفهمند؛ خداوند مى‏فرمايد: وَ لَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّكِرٍ؛ «1» ما قرآن را براى تذكر و پند آسان ساختيم؛
🔹 برخى مطالب قرآن با مراجعه به لغت و ادبيات قابل درك است و اديبان و لغت شناسان به خوبى آن را تبيين مى‏كنند؛
🔹 تعداد روايات تفسيرى كه سيوطى از پيامبر صلّى اللّه عليه و آله نقل نموده، به ظاهر حدود دويست و پنجاه حديث است؛ اما به يقين به اين مقدار منحصر نمى‏شود؛ زيرا از يك طرف سيره پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و احاديث آن حضرت در اصول و فروع كه مطابق با قرآن است، به اين مقدار اضافه شده و از طرف ديگر با گشودن مدينه علم و وراثت علوم خود به جانشينانش، مكتب بسيار گسترده‏اى را بنا نهاده كه تمام نيازمنديهاى مردم را برآورده و هيچ ابهامى را براى كتاب آسمانى باقى نگذاشته است.
✅ پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله براى جاودانه كردن دين اسلام و تعيين مرجعيت فكرى پس از خود، على عليه السلام و فرزندانش را براى وراثت علوم الاهى، از جمله تفسير قرآن كريم آماده كرد. امام على عليه السلام يافته‏هاى تفسيرى خود را به طور كامل از پيامبر صلّى اللّه عليه و آله آموخت و رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله ضمن دعا براى او درخواست نمود كه اين علوم را به فرزندانش نيز بياموزد. رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود:
يا على! اكتب ما املى عليك، قلت يا رسول اللّه اتخاف علىّ النسيان؟ قال: لا، و قد دعوت اللّه ان يجعلك حافظا و لكن لشركائك الائمة من ولدك؛ اى على! بنويس آنچه را بر تو املا مى‏كنم. على عليه السلام گويد: به رسول خدا گفتم: آيا مى‏ترسى من فراموش كنم؟ حضرت فرمود: خير! و من از خداوند درخواست نموده‏ام كه تو را حافظ قرار دهد؛ اما براى امامان پس از تو كه از فرزندانت هستند، نگرانم.
✅ در روايتى امام حسن بن على عليه السلام مى‏فرمايد:
انّ العلم فينا و نحن اهله و هو عندنا مجموع كله بحذافيره و انّه لا يحدث شى الى يوم القيامه حتى ارش الخدش الّا و هو عندنا مكتوب باملاء رسول اللّه و خط علىّ بيده؛ تمام علوم در ميان ما است و ما اهل و شايسته آن هستيم و همه آن با تمام ويژگيها نزد ما است و تا روز قيامت هرچه اتفاق افتد- حتى ارش و ديه خراشى كه به پوست بدن وارد شود- همه با خط على عليه السلام و املاى پيامبر صلّى اللّه عليه و آله نزد ما مكتوب است.
💠 در نتيجه مى‏توان گفت هرچه امام على عليه السلام فرموده، از پيامبر است. همچنين سخنان ساير ائمه اطهار عليهم السلام و روايات تفسيرى كه از آنان به دست ما رسيده، قابل انتساب به پيامبر صلّى اللّه عليه و آله مى‏باشد كه مى‏تواند مجموع بسيار حجيمى از تفسير تمام يا بيشتر قرآن را پوشش دهد. به تعبير ديگر- بنا به آنچه گذشت- آن حضرت داراى دو درس تفسيرى بودند كه حجم روايات تفسيرى را براساس آن دو مى‏توان ارزيابى كرد:
✅ مدرسه تفسيرى عام: حجم اين مدرسه بنا به نقل برخى (مانند سيوطى) محدود است و با مشكلات فراوانى كه از نظر سند يا متن مشاهده مى‏شود، حدود دويست و پنجاه روايت يا مقدارى بيشتر يا كمتر را تشكيل مى‏دهد؛
✅ مدرسه تفسيرى خاص: امام على عليه السلام و اهل بيت عليهم السلام در جايگاه يك مرجع فكرى در اين مدرسه درس گرفته‏اند تا مردم پس از پيامبر صلّى اللّه عليه و آله در همه امور به آنان مراجعه كنند- همان طور كه از روايات گذشته استفاده مى‏شد- در اين مدرسه، رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله بيشتر يا تمام قرآن را تفسير كرده؛ اما نه براى تمام صحابه يا مردم. روايات زيادى كه از علم فراوان امام على عليه السلام حكايت مى‏كند، بر اين مطلب دلالت مى‏نمايد؛ چرا كه على عليه السلام شاگرد و درس خوانده در مكتب آن حضرت بوده و نخستين كسى‏ است كه با دستور پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله پس از رحلت وى مصحفى را جمع آورى كرده كه همراه با ناسخ و منسوخ، شأن نزول، عام و خاص و ... مى‏باشد.
♦️ ابن نديم گويد: نخستين مصحفى كه گرد آورى شد، مصحف على عليه السلام بود و اين مصحف نزد آل جعفر بود. سپس مى‏گويد: مصحفى را ديدم نزد ابويعلى حمزه حسنى كه با خط على بود و چند صفحه از آن افتاده بود و فرزندان حسن بن على آن را به ميراث گرفته بودند.


💠 نتيجه‏
✅ از مباحث گذشته به دست آمد كه روايات پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سنت حضرت و احاديث وارد شده در اصول و فروع كه مطابق با قرآن است و نيز رواياتى كه از ائمه اطهار عليهم السلام (جانشينان بحق رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله) به ما رسيده، عدد قابل توجهى را تشكيل مى‏دهد؛ به گونه‏اى كه مى‏توان گفت پيامبر صلّى اللّه عليه و آله تمام معانى قرآن را بيان كرده.
✅ استاد معرفت نيز اين ديدگاه را پذيرفته است. توضيح اينكه تنها در تفسير عياشى سمرقندى كه تا آخر سوره كهف مى‏باشد، حدود دو هزار و هفتصد روايت وجود دارد و در تفسير البرهان از محدث بحرانى، حدود شانزده هزار و تفسير نور الثقلين از حويزى، حدود چهارده هزار روايت نقل شده است. رواياتى نيز در احكام و فروع دين وارد شده كه تاكنون به دست ما نرسيده است؛ مانند وَ أَقِيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ ... «3» و نيز ... وَ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا ... كه به اجمال به نماز و زكات و حج اشاره كرد. اما تفصيل آنها (تعداد ركعات نماز، متعلق زكات، حد نصاب آن، تعداد شوط طواف و ...) در قرآن كريم‏ نيامده است. علت آن هم روشن است؛ زيرا قرآن كريم كتاب قانون مى‏باشد و در قانون اساسى به كليات قوانين بسنده مى‏كنند؛ اما در كنار آن شارح و سنت وجود دارد. پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: «الا و انى اوتيت القرآن و مثله معه يعنى السنه»؛ به من قرآن داده شده و مانند آن (يعنى سنت) همراه اوست. در نتيجه شرح و تفصيل قوانين را بر عهده پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و ائمه معصوم عليهم السلام گذاشته است.
🌺 ادامه دارد...
#سرفصل_علوم_قرآنی
#آموزشی
🆔 @quranied


🌺بسم الله الرحمن الرحیم🌺
#تاریخ_تفسیر
💠 حجم روايات تفسيرى پيامبر صلّى اللّه عليه و آله‏
✅ درباره اينكه چه مقدار روايات تفسيرى از حضرت به دست ما رسيده است، جلال الدين سيوطى در آخرين بحث الاتقان حدود دويست و پنجاه روايت صحيح و غير صحيح از ايشان نقل مى‏كند؛ اما به طور كلّى اينكه چه مقدار از قرآن كريم را پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله تفسير كرده و حجم آن چقدر مى‏باشد، ميان دانشمندان اسلامى و محقّقان علوم قرآنى اختلاف نظر است كه به سه ديدگاه در اين زمينه مى‏توان اشاره كرد:
💠 ديدگاه اوّل: تفسير همه معانى و الفاظ قرآن‏
♦️ پيامبر صلّى اللّه عليه و آله تمام معانى قرآن و الفاظ آن را تفسير كرده است. اين تفسير در ظاهر، تمام سوره‏ها و آيات قرآن را شامل مى‏شود. ابن تيميه (متوفاى 728 ق) از طرفداران اين ديدگاه است و ادله براى نظريه خود آورده است:
🔸 دليل قرآنى: خداوند متعال پيامبر را مفسر و مبيّن قرآن معرفى كرده است؛ چنان كه مى‏فرمايد: ... وَ أَنْزَلْنا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ ...؛ ما قرآن را به سوى تو فرستاديم تا آن را براى مردم بيان كنى.
تبيين شامل بيان معانى و الفاظ هر دو مى‏شود.
🔹 دليل روايى: صحابه روايت كرده‏اند كه وقتى پيامبر صلّى اللّه عليه و آله ده آيه را به آنان آموزش مى‏داد از آن تجاوز نمى‏كردند، مگر اينكه به طور كامل آنها را مى‏آموختند و به آن عمل مى‏كردند. در نتيجه اصحاب پيامبر صلّى اللّه عليه و آله؛ قرآن، علم و عمل به آن را با هم مى‏آموختند.
🔸 دليل عقلى: وقتى كتابى براى گروهى تدوين مى‏شود، به طور معمول محتواى كتاب را مى‏آموزند؛ مثلا كتابى را كه درباره علم طب يا حساب نوشته شده، بدون شرح و تبيين نمى‏گذارند. قرآن كريم نيز كتاب قانون مسلمانان است و بهترين كتابى است كه قوانين كاملى براى نجات و سعادت دنيا و آخرت بشر آورده؛ آيا ممكن است محتواى چنين كتابى براى مردم تفهيم نشده باشد؟ (در حالى كه وظيفه پيامبر صلّى اللّه عليه و آله نيز اين بوده كه آنچه به مردم اختصاص دارد، براى آنان بيان كند).
💠 ديدگاه دوم: تفسير اندكى از آيات‏
✅ مطابق اين ديدگاه پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله جز اندكى از قرآن را تفسير نكرده، از طرفداران اين نظريه، خويى و سيوطى (متوفاى 911 ق) است، ايشان مى‏نويسد: «قلت: الذى‏ صحّ من ذلك قليل جدا بل اصل المرفوع منه في غالب القلّة»؛ روايات صحيح رسيده از پيامبر در تفسير، كم است و روايات مرفوعه كه به ايشان نسبت داده شده، بسيار اندك مى‏باشد.
اين گروه براى اثبات نظريه خود به ادله‏اى تمسك كرده‏اند كه عبارتند از:
🔹 طبرى (متوفاى 310 ق) در تفسير خود روايتى از عايشه نقل مى‏كند كه او گفت: پيامبر صلّى اللّه عليه و آله تنها چند آيه از قرآن را كه جبرئيل به او آموخته بود، براى مردم تفسير كرده است.
🔸 خداوند مردم را به تدبر و تفكر در آيات قرآن كريم دعوت كرده تا مردم از اين راه به فهم قرآن دست يابند و نص صريحى هم در دست نيست كه وظيفه پيامبر صلّى اللّه عليه و آله را تفسير تمام آيات بيان كرده باشد، و اساسا با دعوت مردم به تدبر و تفكر در آيات نيز منافات دارد. بنابراين پيامبر صلّى اللّه عليه و آله تنها مقدارى از آيات را تفسير كرده و بسيارى از آن را به خود مردم واگذار نموده. افزون بر آن، تنها حدود دويست و پنجاه روايت از پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله در تبيين و تفسير آيات به دست ما رسيده است؛
🔹 پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله برخى از صحابه، از جمله ابن عباس را براى فراگيرى علم تفسير دعا نموده و عرضه داشت: «اللهم فقّهه في الدين و علّمه التأويل»؛ خدايا او را در دين فقيه و عالم به تفسير فرما. بر اين اساس آن حضرت تفسير بخشى از آيات را بر عهده ديگران گذاشته تا آنان قرآن را تفسير كنند و نيازى نمى‏ديده است كه تمام قرآن از جانب خودش تفسير شود.
💠 ديدگاه سوم: تفسير بيشتر آيات‏
♦️ اين نظريه كه به اعتدال نزديك‏تر مى‏باشد، بر اين باور است كه پيامبر صلّى اللّه عليه و آله بسيارى از آيات قرآن را تفسير نموده است؛ زيرا همه آيات قرآن نيازمند تفسير نيست. برخى آيات با مراجعه به لغت يا ادبيات و نيز با تدبّر قابل فهم است؛ چرا كه براى فهم ساده و عمومى مردم نازل شده و آنان با اندك توجهى معناى برخى از آيات (مانند وَ لا تَقْرَبُوا مالَ الْيَتِيمِ إِلَّا بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ...، وَ لا تَقْرَبُوا الزِّنى‏ إِنَّهُ، كانَ فاحِشَةً ...
و ...) را مى‏توانند درك كنند.
✅ دكتر ذهبى اين نظر را تأييد و تقويت مى‏نمايد. با توجه به نقد دو ديدگاه گذشته مى‏توان گفت كه اين نظريه بهترين ديدگاه است؛ هر چند كه به اصلاحاتى نياز دارد.
♦️ در اين خصوص مى‏توان به نكات ذيل اشاره كرد:
🔹 روايتى از عايشه نقل شد كه پيامبر صلّى اللّه عليه و آله تنها چند آيه را كه جبرئيل به او آموخته بود، براى مردم تفسير كرد؛ اما:


#استاد_سید_محمد_میر_حسینی
🆔 @quranied


فایل 🌺🌺🌺جلسه هفتاد و یکم نحو از کتاب مبادی العربیه(شرح استاد سید محمد میر حسینی)🌺🌺🌺👇👇👇
💠بخش مجرورات💠
♦️مبحث عطف
🔹 صفحه 365
#عربی #کنکور_ارشد
🆔 @quranied

20 last posts shown.

1 148

subscribers
Channel statistics