Rayyan


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


نشر علم شرعی و منهج صحیح .. سخنان گهربار اسلاف و علمای بزرگوار اهل سنت و‌جماعت ...ارائه فهمی درست از قرآن وسنت
فیسبوک ریان👇

https://www.facebook.com/farsi.rayyan/

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


#رياض_الصالحين

ابوهريره رضي الله عنه مي گويد: رسول الله صلّي الله عليه و سلّم فرمودند: "الله سبحانه و تعالي، به دو نفري كه يكي از آن ها ديگري را به قتل مي رساند و هر دو وارد بهشت مي شوند، مي خندد؛ بدين صورت كه يكي از آن ها در راه الله مي جنگد و (به وسيله ي ديگري) كشته مي شود. سپس الله توبه ي قاتل را مي پذيرد و او، اسلام مي آورد و به شهادت مي رسد".

عَن أبي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه أنَّ رَسُولَ اللهِ صلّي الله عليه و سلّم قَالَ: "يَضْحَكُ اللهُ سبحَانه و تعالي إلي رَجُلَيْنِ يَقْتُلُ أحَدَهما الآخَرَ يَدْخُلانِ الجَنَّةَ يُقَاتِلُ هذا في سَبيلِ الله فَيُقْتَلُ ثُمَّ يَتُوبُ اللهُ علي القاتِلِ فَيُسْلِمُ فَيُسْتَشْهَدُ".
📚(متفق عليه)

#شرح حدیث
"وقتي كافري از كفرش توبه كند، حتي اگر مسلماني را كشته باشد، خداوند عزّوجلّ توبه اش را مي پذيرد؛ زيرا پذيرش اسلام، همه ي گناهان گذشته ي هر تازه مسلماني را از بين مي برد".

[علامه ابن عثيمين رحمه الله ]

https://t.me/rayyan_farsi
https://www.facebook.com/farsi.rayyan/


مرتبه‌ی دوم:

دیگر نام‌هایی که شامل بندگی الله باشد مانند: عبدالعزیز و عبدالرحیم و عبدالملک و عبدالاله و عبدالسلام و دیگر نام‌هایی که بیانگر بندگی برای الله عزوجل است.

مرتبه‌ی سوم: نام‌های پیامبران و مرسلین علیهم الصلاة والسلام که بی‌شک بهترین و سرور آنان پیامبر ما محمد ـ صلی الله علیه وسلم ـ است که احمد نیز یکی از نام‌های اوست، سپس نام پیامبران اولوالعزم یعنی ابراهیم و موسی و عیسی و نوح علیهم الصلاة والسلام، سپس دیگر پیامبر که درود و سلام الله بر آنان باد.

مرتبه‌ی چهارم: نام‌های بندگان صالح الله و در راس آنان صحابه‌ی گرامی که مستحب است از روی اقتدای به آنان و طلب رفعت درجات به نام‌های آنان نامگذاری شود.

مرتبه‌ی پنجم: هر نام نیکی که معنای خوب و زیبایی داشته باشد.

مواردی که باید در هنگام نامگذاری فرزندان به آن توجه کرد:

۱ـ این را بدانیم که این نام در طول زندگی فرزند با او خواهد بود و چه بسا جاهایی باعث اذیت و یا شرمندگی او شود و این باعث شود نسبت به پدر یا مادرش یا کسی که این نام را بر وی گذاشته حس بدی پیدا کند.

۲ـ هنگامی بررسی نام‌ها برای انتخاب یکی از آنها، باید همه‌ی جنبه‌ها را بررسی کرد، هم ذات خود اسم را در نظر گرفت و هم اینکه بررسی کرد این نام برای او در کودکی و جوانی و پیری مناسب باشد و همینطور مناسبت این نام برای کنیه (مثلا ابومریم یا ابومحمد که در میان عرب مرسوم است که پدر به نام فرزندش یا فرزند به نام پدرش کنیه‌ای اختیار می‌کند مانند ابن عباس) و میزان هماهنگی آن با نام پدر.

۳ـ نامگذاری حق مشروع پدر است زیرا فرزند به او منتسب می‌شود اما مستحب است که پدر، مادر را نیز در امر نامگذاری شرکت دهد و رای او را اگر مناسب است در نظر بگیرد و او را خشنود سازد.

۴ـ فرزند را باید به پدر نسبت داد حتی اگر پدر درگذشته یا پدر و مادر از هم جدا شده باشند و حتی اگر پدر به فرزندش اهمیت نداده و آنان را ترک گفته و مطلقا نسبت دادن فرزند به غیر پدر حرام است مگر در یک حالت که فرزندی از زنا باشد که در این صورت به مادرش نسبت داده می‌شود [زیرا اسلام زنا را به عنوان عامل تولد فرزند به رسمیت نمی‌شناسد و فرزند زنا را فرزند پدرش نمی‌داند] و در این حالت، فرزند به پدرش منتسب نمی‌شود.

شیخ محمد صالح المنجد


https://t.me/islamqa_fa


#نام_گذاری_فرزند_به_نام_پدر

7180: آداب نامگذاری فرزندان

✉️ سؤال:

می‌خواهم فرزندم را نامگذاری کنم؛ آداب شرعی نامگذاری فرزند چیست؟

📝 پاسخ:

الحمدلله

بدون شک مساله‌ی نام از مسائل مهم در زندگی مردم است چرا که نام، عنوان و تابلوی شخص و آدرس او و یک چیزی ضروری برای ایجاد تفاهم و ارتباط متقابل است. نام، زینت شخص و نشانه‌ای است که در دنیا و آخرت با آن صدا زده می‌شود و اشاره‌ای است به دین او و اینکه وی از اهل دینداری است و نزد مردم نیز اعتبارها و نشانه‌های خود را دارد، مانند لباس که اگر خیلی کوتاه باشد زشت و است و اگر خیلی بلند باشد نیز زشت و نامناسب.

اصل در نام‌ها اباحه و جواز است، جز آنکه برخی ممنوعیت‌های شرعی وجود دارد که باید در هنگام نام نهادن از آن دوری کرد، از جمله:

ـ اشاره به بندگی غیر الله، چه آن غیر الله پیامبر باشد یا از ملائکه و بنده‌ی کسی جز الله دانستن مطلقا جایز نیست. از این نام‌های ناجایز: عبدالرسول، عبدالنبی، عبدالامیر و دیگر نام‌هایی است که نشانه‌ی بندگی یا ذلت برای غیر الله عزوجل است.

این نام‌ها را باید تغییر داد. صحابی جلیل عبدالرحمن بن عوف ـ رضی الله عنه ـ می‌گوید: نام من عبدعمرو ـ و در روایتی عبدالکعبه ـ بود؛ وقتی اسلام آوردم رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ مرا عبدالرحمن نام نهاد. به روایت حاکم (۳/ ۳۰۶). حاکم آن را صحیح دانسته و ذهبی با وی موافقت کرده است.

ـ نام‌گذاری به نام‌هایی که الله تبارک و تعالی آن را خاص خود دانسته است، مانند آنکه کسی خود را خالق با رازق یا رب یا رحمان یا مانند این نام‌هایی بنامد که مختص الله عزوجل است یا نام‌هایی که نمی‌توان جز بر الله عزوجل صدق داشته باشد مانند ملک الملوک (شاهنشاه) یا قاهر یا مانند آن. نهادن اینگونه نام‌ها حرام است و تغییرش واجب. الله عزوجل می‌فرماید:

هَلْ تَعْلَمُ لَهُ سَمِيًّا [مریم: ۶۵]

(آیا برای او همنامی می‌شناسی؟)

نامگذاری از نام‌های مخصوص کافران که تنها دال بر آنان است نه غیر آنان (یعنی نام مشترک بین مسلمانان و کافران نباشد) مانند عبدالمسیح، پطرس، جرجس و مانند آن که دال بر ملت کفر است.

ـ گذاشتن نام‌های بت‌ها یا دیگر طاغوت‌هایی که به جای الله پرستش می‌شوند، مانند گذاشتن نام شیطان یا مانند آن.

همه‌ی نام‌هایی که ذکر شد نامگذای به آن جایز نیست و حرام است و کسی که چنین نامی بر فرزندش گذاشته یا برایش چنین نامی انتخاب کرده‌اند باید آن را تغییر دهد.

ـ گذاشتن نامی که باعث تنفر می‌شود یا معنایی زشت دارد و جلب تمسخر می‌کند مکروه و ناپسند است، چنانکه مخالف راه و روش پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ است که امر به نام نیکو نهادن کرده است. نام‌هایی مانند حرب (جنگ)، رشاش، هیام که نام بیماری مخصوص شتران است و مانند آن که زشت است و نیکو نیست.

ـ گذاشتن نام‌هایی که معانی شهوانی دارد جایز نیست. چنین نام‌هایی معمولا در بین دختران شایع است مانند اسم‌هایی که شامل اوصافی جنسی یا شهوانی است.

ـ مکروه است که نام فاسقان و ترانه خوانان و هنرپیشه‌های بدکار و مانند آن را به عمد بر فرزند خود گذاشت. اما اگر نامشان نیکو است به سبب معنای خوب آن نه به سبب شبیه ساختن خود با آنان یا تقلیدشان جایز است.

ـ نام‌هایی که معنایش دال بر گناه است مانند سارق و ظالم، یا نهادن نام‌های فراعنه و ستمکاران مانند فرعون و هامان و قارون مکروه است.

ـ نام‌های حیواناتی که صفت خوبی ندارند مانند الاغ و سگ و میمون و مانند آن مکروه است.

ـ نامگذاری به نام‌ها یا صفاتِ مضاف به دین یا مضاف به اسلام مکروه است. نام‌هایی مانند نورالدین، شمس الدین، نور الاسلام، شمس الاسلام، چرا که شامل تعریف و تمجیدی بالاتر از حق شخص است. علمای سلف نیز ملقب کردنشان به این القاب را نمی‌پسندیدند. امام نووی ـ رحمه الله ـ اینکه او را محیی الدین لقب داده بودند دوست نداشت و همینطور شیخ الاسلام ابن تیمیه لقب تقی الدین را که بر وی گذاشته بودند دوست نداشت و می‌گفت: اما خانواده‌ام این لقب را بر من گذاشتند و مشهور شد.

ـ اضافه به نام الله ـ به جز کلمه‌ی عبد ـ مکروه است، مانند حسب الله و رحمت الله و مانند آن. همینطور اضافه به لفظ رسول.

ـ همینطور گذاشتن نام ملائکه و همینطور نام سوره‌های قرآن مانند طه و یاسین و مانند آن. این نام‌ها از حروف مقطعه است و نه از نام‌های پیامبر صلی الله علیه وسلم. نگا: تحفة المودود ابن قیم رحمه الله (۱۰۹).

نهادن این نام‌ها مکروه است اما کسی که خانواده‌اش اینگونه نامها را بر وی گذاشته‌اند و بزرگ شده و مردم او را اینگونه می‌شناسند و تغییرش سخت است، واجب نیست که نامش را عوض کند.

مراتب نام‌ها بر حسب بهتر بودن بر چهار دسته است:

مرتبه‌ی نخست: نام‌های عبدالله و عبدالرحمن چرا که در روایت صحیح از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ آمده که فرمودند: محبوب‌ترین نام‌ها نزد الله عبدالله و عبدالرحمن است به روایت مسلم (۱۳۹۸).


Video is unavailable for watching
Show in Telegram


اما مردم به نسبت یادآوری و فراموشی این مطلب، متفاوتند، ولی [به طور کلی] هر کس به رسول الله ﷺ ایمانی صحیح بیاورد، از این محبت خالی نیست، اما در [میزان] آن متفاوتند؛ برخی از این جایگاه، بهره‌ای وافر برده‌اند و برخی حداقل آن را دارا هستند، مانند کسانی که در شهوات دست و پا می‌زند و بیشتر اوقات در غفلت به سر می‌برد، اما با این وجود بیشتر آنان هنگامی که پیامبر ﷺ یاد می‌شود مشتاق دیدار او می‌شوند، به طوری که ایشان را بر خانواده و فرزندان و اموال و پدر و مادرشان ترجیح می دهند، جز اینکه این احساس به سبب غفلت‌های پی در پی، زود از بین می‌رود. مراجعه کنید به: فتح الباری (۱/ ۵۹).

خداوند متعال نیز به همین معنی اشاره نموده و می‌فرماید: النَّبِيُّ أَوْلَى بِالْمُؤْمِنِينَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ [احزاب/ ۶] (پیامبر به مومنان از خودشان سزاوارتر است).

ابن کثیر ـ رحمه الله ـ می‌گوید: [خداوند متعال] از دلسوزی ایشان نسبت به امت و خیرخواهی وی آگاه است، به همین سبب ایشان را نسبت به مومنان، سزاوارتر از خودشان قرار داده و حکم او را بر انتخاب خودشان مقدم داشته است (۶/ ۳۸۰).

شیخ عبدالرحمن السعدی ـ رحمه الله ـ می‌گوید: «خداوند متعال مومنان را از امر آگاه می‌کند که به حال و منزلت رسول الله ﷺ آگاه شوند و با وی به مقتضای آن رفتار نمایند، بنابراین می‌فرماید: النَّبِيُّ أَوْلَى بِالْمُؤْمِنِينَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ نزدیک‌تر به انسان از خودش و سزاوارتر از او نسبت به خود، زیرا او علیه الصلاة و السلام چنان در حق‌شان دلسوزی و خیرخواهی و مهربانی نموده که در نتیجه مهربان‌ترین و رئوف‌ترین انسان‌ها است، بنابراین پیامبر ﷺ بیش از هر کس دیگری بر آنان منت دارد زیرا کوچک‌ترین خیری به آنان نرسیده و کم‌ترین شری از آن‌ها دور نگشته مگر به دست او و به سبب او. بنابراین بر آن‌ها واجب است که هرگاه خواسته‌ی نفس یا خواسته‌ی کسی دیگر با خواسته‌ی رسول الله ﷺ در تعارض بود، خواسته‌ی پیامبر را مقدم بدارند و سخن هیچ‌کس ـ هر کسی باشد ـ رابرابر سخن پیامبر ﷺ قرار ندهند و خود و اموال و فرزندان را فدای او سازند و محبتش را بر محبتش همه‌ی بندگان برتر بدانند و پیش از سخن او سخن نگویند و از وی پیشی نگیرند».

نتیجه‌ی سخن اهل علم در بیان این مساله چنین است که خشم خداوند و آتش جهنم بیش‌ترین چیزی است که بنده باید از آن بترسد و راه نجاتی از آن نیست مگر به دست رسول الله ﷺ، و خشنودی الله و بهشت او بالاترین هدف است و به دست نمی‌آید مگر به دست رسول الله ﷺ.

پیامبر خدا ﷺ در اشاره به مورد اول می‌فرماید: مثال و من و شما مانند مردی است که آتشی روشن کرده، سپس حشرات و پروانه‌ها خود را درون آن می‌اندازند و او آن‌ّها را از آن آتش دور می‌کند؛ من [نیز] شما را گرفته‌ام که در آتش نیفتید و شما از دست من در می‌روید مسلم (۲۲۸۵) از جابر رضی الله عنه و بخاری (۳۴۲۷) از ابوهریره رضی الله عنه.

معنای حدیث چنین است که رسول الله ﷺ افتادن جاهلان و کسانی که با گناهان و شهوت‌ها در آتش جهنم می‌افتند و تلاش آنان برای افتادن در آتش با وجود جلوگیری ایشان را به افتادن حشرات در آتش دنیا تشبیه کرده است چرا که هر دو دچار هوای نفس و ضعف تشخیص حق از باطل هستند و هر دو برای هلاک کردن خود حریصند و به سبب جهلشان در راه هلاکت تلاش می‌کنند. شرح امام نووی بر صحیح مسلم.

و در اشاره به مورد دوم می‌فرماید: همه‌ی امت من وارد بهشت می‌شوند مگر کسی که خود نخواهد گفتند: چه کسی نمی‌خواهد [وارد بهشت شود]؟ فرمود: هر که از من اطاعت کند وارد بهشت می‌شود و هرکه از من سرپیچی کند نخواسته [که وارد بهشت شود] بخاری (۷۲۸۰) به روایت ابوهریره رضی الله عنه.

و توفیق از سوی خداوند است.

منبع: https://t.me/islamqa_fa
#عقیده #ایمان #ایمان_به_پیامبران


14250: چرا باید پیامبر صلی الله علیه وسلم را از هر کس دیگری بیشتر دوست داشته باشیم؟

✉️ سؤال:

دلیل اینکه باید پیامبران محمد ﷺ را بیش از هر کس دیگری دوست داشته باشیم و از ایشان اطاعت و پیروی کنیم و به وی احترام بگذاریم چیست؟

📝 پاسخ:

الحمدلله

۱- الله متعال طاعت پیامبر ﷺ را بر ما واجب ساخته است. خداوند می‌فرماید: وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَاحْذَرُوا فَإِنْ تَوَلَّيْتُمْ فَاعْلَمُوا أَنَّمَا عَلَى رَسُولِنَا الْبَلاغُ الْمُبِينُ [مائده/ ۹۲] (و اطاعت الله و اطاعت پیامبر کنید و [از سرکشی آنان] برحذر باشید؛ پس اگر روی گرداندید بدانید که بر عهده‌ی پیامبر ما فقط رساندن [پیام] آشکار است).

۲- و ما را به این حقیقت آگاه نموده که اطاعت از پیامبر ﷺ اطاعت از الله تعالی است. خداوند متعال می‌فرماید: مَنْ يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطَاعَ اللَّهَ وَمَنْ تَوَلَّى فَمَا أَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظاً [نساء/ ۸۰] (هر کس از پیامبر فرمان برد در حقیقت الله را فرمان برده و هرکس روی‌گردان شود ما تو را بر ایشان نگهبان نفرستاده‌ایم).

۳- الله عزوجل ما را از سرپیچی از طاعت ایشان برحذر داشته و بیان داشته که مخالفت از امر او ما را دچار فتنه ـ یعنی شرک ـ خواهد کرد. الله عزوجل می‌فرماید: لا تَجْعَلُوا دُعَاءَ الرَّسُولِ بَيْنَكُمْ كَدُعَاءِ بَعْضِكُمْ بَعْضاً قَدْ يَعْلَمُ اللَّهُ الَّذِينَ يَتَسَلَّلُونَ مِنْكُمْ لِوَاذاً فَلْيَحْذَرِ الَّذِينَ يُخَالِفُونَ عَنْ أَمْرِهِ أَنْ تُصِيبَهُمْ فِتْنَةٌ أَوْ يُصِيبَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ [نور/ ۶۳] (پس کسانی که از فرمان او سرپیچی می‌کنند بترسند که مبادا بدیشان بلایی رسد یا به عذاب دردناکی گرفتار شوند). و آگاهمان نموده که مقام پیامبری که به پیامبرش ﷺ عطا کرده از سوی مومنان مستوجب احترام و بزرگداشت ایشان است، چنانکه می‌فرماید: إناأَرْسَلْنَاكَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِيرًا * لِتُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُعَزِّرُوهُ وَتُوَقِّرُوهُ وَتُسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلا [فتح/ ۸-۹] (ما تو را گواه و بشارتگر و هشداردهنده فرستاده‌ایم، تا به الله و پیامبرش ایمان آورید و او را یاری کنید و ارجش نهید و [الله] را بامدادان و شامگاهان به پاکی ستایش کنید).

۴- و ایمان مسلم کامل نمی‌شود مگر آنکه پیامبر ﷺ را دوست بدارد، و نه تنها این، بلکه ایشان را از پدر فرزندش و خودش و همه‌ی مردم بیشتر دوست بدارد. از انس روایت است که پیامبر ﷺ فرمود: هیچ‌یک از شما ایمان نمی‌آورد مگر آنکه من برایش محبوب‌تر از پدرش و فرزندش و همه‌ی مردم باشم بخاری (۱۵) و مسلم (۴۴).

عبدالله بن هشام می‌گوید: همراه پیامبر ﷺ بودیم؛ ایشان دست عمر بن الخطاب را گرفته بودند. عمر به ایشان گفت: ای پیامبر خدا، شما نزد من از همه چیز جز خودم، محبوب‌ترید. پیامبر ﷺ فرمود: نه، قسم به آنکه جانم به دست اوست [ایمانت کامل نمی‌شود] تا آنکه مرا از خودت هم بیشتر دوست بداری. عمر گفت: اکنون شما را از خودم بیشتر دوست دارم. آنگاه پیامبر ﷺ فرمود: الان ای عمر بخاری (۶۲۵۷).

شیخ الاسلام ابن تیمیه ـ رحمه الله ـ می‌گوید: سبب وجوب محبت وی ﷺ و بزرگداشت او بیش از هر کس دیگر این است که بزرگترین خیر در دنیا و آخرت جز توسط رسول الله ﷺ یعنی با ایمان و پیروی از او حاصل نمی‌شود زیرا هیچکس نمی‌تواند از عذاب خداوند نجات یابد و به رحمت او دست یابد مگر به واسطه‌ی پیامبر؛ با ایمان به او محبت و دوستی و پیروی‌اش. او کسی است که خداوند به واسطه‌اش مردم را از عذاب دنیا و آخرت نجات می‌دهد و توسط او خیر دنیا و آخرت به دست می‌آید. چرا که بزرگترین و سودمندترینِ نعمت‌ّها، نعمت ایمان است که جز از طریق ایشان به دست نمی‌آید، و او برای هر کس از خودش و خانواده‌اش دلسوزتر و سودمندتر است؛ چرا که خداوند به سبب او [بندگان را] از تاریکی‌ها به سوی نور بیرون می‌آورد و راهی جز راهِ او وجود ندارد، اما خودش و خانواده‌اش نزد الله هیچ سودی برایش ندارند» مجموع الفتاوی (۲۷/ ۲۴۶).

یکی از علما می‌گوید: اگر بنده به سود حاصل از سوی رسول الله ﷺ بنگرد که خداوند به واسطه‌اش وی را از تاریکی‌ّها به سوی نور هدایت کرده، خواهد دانست که وی سبب بقای ابدی‌اش در نعیم سرمدی است و خواهد دانست سودی که از جهت رسول الله ﷺ به وی رسیده بزرگتر از همه‌ی انواع منافع است، به همین سبب، ایشان مستحق آن است که نصیبش از محبت بنده بیش از دیگران باشد.


شيخ الاسلام رحمه الله مي گويد:
هر كس ديد قلبش گشوده نشده است و شيريني ايمان و نور هدايت نصيبش نمي شود، پس بر توبه و استغفار خود بيافزايد.

📚الفتاوى 11/ 390

https://t.me/rayyan_farsi
https://www.facebook.com/farsi.rayyan/


Forward from: ? واقع معاصر ما ?
#تصحیح_مفاهیم

فهمی بسیار اشتباه درباره حجاب که رسانه‌های دین‌ستیز و فحشاپراکن در بین مسلمین ترویج داده‌اند و باید به دست والدین، خود زنان و دختران و مردان خانواده تصحیح گردد.

🍃 @waqemoaser


‏أبو الخير رحمه الله مي گويد:

قلب ظرفي ست كه يا پر از ايمان مي شود يا پر از نفاق؛ نشانه ي قلب سرشار از ايمان اين است كه نسبت به همه ي مسلمين دلسوز است و به آنچه براي ايشان مهم است اهميت مي دهد و آن ها را در هر چه به صلاحشان است ياري مي دهد اما قلب سرشار از نفاق اهل حقد و حسد و غل و غش است".

البيهقي || تاريخ دمشق ( ١٦١/٦٦ )

https://t.me/rayyan_farsi
https://www.facebook.com/farsi.rayyan/


"يكي از بزرگ ترين اشتباهات اين است كه تصور كني طاعت و عبادتت براي الله، به خاطر نعمت هايي ست كه او سبحانه به تو داده است!
بلكه عبادتت براي خودت است و همين عبادت نيز، خودش يكي از نعمت هاي الهي ست:
"بَلِ اللَّهُ يَمُنُّ عَلَيْكُمْ أَنْ هَدَاكُمْ لِلْإِيمَانِ" {بلكه خدا بر شما منت مي گذارد كه شما را به سوي ايمان آوردن رهنمود كرده است.} (حجرات/١٧)
"مَنْ عَمِلَ صَالِحًا فَلِنَفْسِهِ وَمَنْ أَسَاءَ فَعَلَيْهَا" {هر كس كار نيك بكند، به سود خود اوست و هر كس كار بد بكند، به زيان خود اوست.} (جاثيه/١٥)

د.خليل البلوي

https://t.me/rayyan_farsi
https://www.facebook.com/farsi.rayyan/


در حديث آمده است كه:
‏"بيشتر خطاهاي بني آدم در زبان اوست".
‏السلسلة الصحيحة رقم: 534

و تو امروز زبان هاي بسياري داري:
‏- زباني كه با آن سخن مي گويي
‏- و زبان هايي كه با آن ها در تويتر و فيسبوك و تلگرام واينستاگرام و شبكه هاي اينچنيني مينويسي.
‏و يك كلمه از فقط يك زبان براي نابودي ات كافي ست!
‏هوشيار باش!

#خالد_أبو_شادي

https://t.me/rayyan_farsi
https://www.facebook.com/farsi.rayyan/


شرط نيست كه تسبيحات پس از نماز حتما در همان مكاني كه نماز خوانده ايم گفته شوند

از شيخ محمد بن صالح العثيمين رحمه الله سوال شد:

🍃 آيا تسبيحات نماز بايد حتما در همان جايي كه نماز خوانده ايم گفته شوند در حالي كه من زني متاهل هستم و نمي توانم در همان جايي كه نماز خوانده ام بلافاصله تسبيحات را كامل بگويم زيرا فرزندان كوچك دارم و بايد براي رفع و رجوع كارهايشان پس از نماز از جايم بلند شوم؟

جواب:

شرط نيست كه اذكار پس از نماز حتما در همان مكاني كه نماز خوانده ايم گفته شوند؛ الله عزّوجلّ مي فرمايد:
(فَإِذَا قَضَيْتُمْ الصَّلاةَ فَاذْكُرُوا اللَّهَ قِيَاماً وَقُعُوداً وَعَلَى جُنُوبِكُمْ)

(چون نماز را به جاى آورديد خدا را [در همه حال] ايستاده و نشسته و بر پهلوآرميده ياد كنيد)
📚فتاوي نور على الدرب

https://t.me/rayyan_farsi
https://www.facebook.com/farsi.rayyan/


«پیش از نماز و حجاب در باره‌ی اسلام با من سخن بگو»!

با وجود همه‌ی نابسامانی‌ها، من به این روزهایی که امت اسلامی آن‌ها را سپری می‌کند خوش‌بین هستم و یکی از اسباب خوش‌بینی من این است که این رخدادها مسلمانان با درد و با احساس را وادار می‌کند تا نوع خطاب و گفتمان خود را با مردم تغییر دهند.

«برادرم نمازت را بخوان! خواهرم حجابت را رعایت کن! از شنیدن موسیقی اجتناب کن! از دیدن این سریال‌ها خود داری کن!»

این نوع گفتمان، بر این فرضیه بنا یافته بود که مخاطبان شان مشکلات عقیدتی حقیقی ندارند و تنها چیزی که کم دارند، شنیدن دلیلِ بایدها و نبایدها و واجبات و محرمات است و نیز نیاز است تا اندکی به دین‌داری و التزام تشویق شوند و از پیامدهای نافرمانی و لگام گسیختگی هشدار داده شوند.

این نوع گفتمان، فریب این را خورده بود که این مخاطَبان، مسلمان و مسلمان زاده و بخشی از امت یک و نیم ملیاردی هستند و مسلّمات و امور قطعی دین نزد آنان ثابت و تردیدناپذیر است.

من از سال‌های زیادی بدین سو فکر می‌کردم این نوع گفتمان، از مشکل اساسی عبور می‌کند و آن را نادیده می‌گیرد، مشکل سست‌باوری و ضعف مسلّمات در نزد مردم. برای همین این نوع گفتمان نتیجه‌ی مطلوبی نمی‌داد.

اکنون، که هجوم بر اسلام شدیدتر و خشن‌تر شده است، قناعت‌های بسیاری متزلزل شده است؛ تردیدهای فراوانی از نهان سر بر آورده است، ذخیره‌ی یک و نیم ملیاردی سوراخ شده است و کسانی از آن به بیرون سرازیر شده اند. اکنون اصلاح‌گران شکایت می‌کنند که حالا کسانی که مسلمان پنداشته و شناخته می‌شدند از مسلمات می‌پرسند و در آن‌ها تردید دارند!

این بدین معناست که ما دو باره به مرحله‌ی اول بازگشتیم و «مسلمانان» را به اسلام دعوت می‌کنیم!!

آیا می‌دانید برادران (و خواهران) که این به خیر ماست! بلی به خیر ماست. چرا که باعث می‌شود زیربناهای عقیدتی درست و اساسی و استوار گذاشته شود و بر مبنای آن، احکام و حلال و حرام بنا شود. چرا که باعث تصحیح گفتمان واعظان می‌شود، گفتمانی که از مشکل اساسی و بنیادین بی‌تفاوت عبور می‌کرد. چرا که باعث می‌شود دعوت به مرحله‌ی زیربنایی و بنیادین نبوی باز گردد که ام المؤمنین عایشه (رضی الله عنها) در حدیثی آن را این گونه توصیف کرده است:

«از نخستین چیزهایی که (از قرآن) نازل شد، سوره‌ای از (سوره‌های) مفصّل بود و در آن از بهشت و دوزخ سخن می‌رفت، تا این که مردم به اسلام باورمند شدند (و این جا بود که) حلال و حرام نازل شد. اگر در مرحله‌ی اول نازل می‌شد که: شراب ننوشید! یقینا (مردم) می‌گفتند: شراب را کنار نخواهیم گذاشت! اگر نازل می‌شد که: زنا نکنید! بدون تردید می‌گفتند: هرگز از زنا دست نخواهیم کشید!» [به روایت امام بخاری]

با بخشی از مخاطبان به یقینیات و مسلمات باز گشتیم: الله، پیامبر و سرای آخرت. شاید به ظاهر دردناک باشد که به مرحله‌ی اول باز گشتیم. اما باور کنید که بنای محکم از همین جا شروع می‌شود. نه از این که خود را فریب دهیم به آمارها و ملیاردهایی که پیش از این پیامبر (صلی الله علیه وسلم) در باره‌ی آن‌ها فرموده اند: «بلکه شما در آن روز بسیار هستید، اما مانند کف دریا»!

این بازگشتن به مرحله‌ی اول، به خواست الله، پیامدهای مثبت بزرگی بر ایمان ما و ایمان کسانی که آنان را دعوت می‌کنیم خواهد داشت. مهم این است که با جدیت و باور و یقین جازم به مسئولیت دعوت همت گماریم و در این امتحان پیروز شویم و کسانی را که امکان نجات دادن آنان فراهم است، نجات دهیم.

خوشحال باشید! چرا که الله متعال شرّ محض مقدر نمی‌کند! بلکه شرّ آب‌های سودمند ایستاده را به حرکت وا می‌دارد و گنج‌های نهان مسلمانان را به ظهور و فعلیّت می‌رساند و نتیجه‌ی نهایی می‌شود:

خیر و خوبی و پیروزی و رستگاری مسلمانان و بلند رفتن درجات آنان و در مقابل، خسران و زیان کافران و منافقان. این رخدادها، بلند کننده و در عین حال پایین آورنده است. این سنت الله متعال در گذشتگان (و آیندگان) است.

🔸د. اياد قنيبى🔸

https://t.me/rayyan_farsi
https://www.facebook.com/farsi.rayyan/


#عظمت_قرآن

"بزرگترین حقیقت در قرآن این است که کلام الله متعال است و همین حقیقت وجودی بزرگ کافیست که قلب‌ها را مالامال از هراس ‌کند".

دکتر فرید انصاری رحمه الله

https://www.facebook.com/farsi.rayyan/
https://t.me/rayyan_farsi


Forward from: شیخ عبدالعزیز طریفی
شیخ عبدالعزیز طریفی:

باید به حکم الهی گردن نهاد حتی اگر نفس به سوی حکمی دیگر گرایش دارد؛ پیامبر ﷺ به سوی مسجد الأقصى نماز می‌گزارد با آن‌که نفس ایشان نماز گزاردن به سوی کعبه را بیشتر دوست داشت:

﴿فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضَاهَا﴾ [بقره: ۱۴۴]

(پس تو را به قبله‌ای که بدان خشنود شوی برگردانیم).

instagram.com/tarefe.fa


امام نووي رحمه الله مي گويد:
"اگر گناهت را صد بار يا هزار بار يا بيشتر تكرار كني اما در هر بار، توبه نمايي، توبه ات پذيرفته خواهد شد و گناهت رفع مي گردد".

📚شرح مسلم (١٧/٧٥)

https://t.me/rayyan_farsi
https://www.facebook.com/farsi.rayyan/


"اگر كسي مرتكب زنا شود، بهتر است نزد قاضي برود و به گناهش اعتراف كندتا حكم شرعي را بر او اجرا نمايند يا بهتر است كه هيچ نگويد و بر خود پرده پوشي نمايد؟
پاسخش مفصل است، اگر توبه ي خالصي كرده و پشيمان شده و مطمئن است كه ديگر به سراغ اين عمل زشت نمي رود، افضل و بهتر اين است كه نزد قاضي نرود و به گناهش اعتراف نكند و اين راز را ميان خود و پروردگارش نگاه دارد؛ زيرا هر كس توبه كند، الله توبه اش را مي پذيرد؛ ولي اگر مي ترسد كه توبه اش توبه ي خالصي نباشد و نگران بود كه شايد دوباره هم مرتكب چنين گناهي بشود، بهتر است با مراجعه به قاضي خواهان اجراي مجازات باشد".
[شرح رياض الصالحين/علامه ابن عثيمين]


"اگر كسي زنا كرد، جايز است كه به گناهش اعتراف كند تا حكم شرعي را بر او اجرا نمايند و بدين سان پاك شود. البته اعترافش نبايد به قصد رسوا كردن خود باشد. بنابراين كسي كه به قصد اجراي حكم شرعي، نزد قاضي به گناهش اعتراف مي كند شايسته ي سرزنش نيست؛ اما اگر كسي نزد عموم از زنا كردن خود سخن بگويد، خود را رسوا كرده است و جزو كساني ست كه بخشيده نخواهد شد زيرا رسول الله صلّي الله عليه و سلّم فرموده اند: "همه ي امتم بخشيده مي شوند مگر كساني كه گناهشان را آشكار مي كنند".
[شرح رياض الصالحين/علامه ابن عثيمين]


سه شرح برای این حدیث

#زن_جهميه
"اگر كسي كه ازدواج كرده است، زنا كند، سنگسارش واجب است؛ زيرا ابتدا آيه ي رجم، در قرآن وجود داشت كه مسلمانان آن را مي خواندند و حفظ بودند و به آن عمل مي كردند. پيامبر صلّي الله عليه و سلّم و خلفاي پس از او نيز اين حكم را اجرا كرده اند ولي الله عزّوجلّ بنا به حكمت خويش، الفاظ مربوط به اين حكم را منسوخ نمود اما خود حكم را منسوخ نكرد و آن را در اين امت، ابقا كرد، از اين رو اگر كسي كه ازدواج كرده است، زنا كند، بايد سنگسارش كنن تا بميرد. براي سنگسار، شخص را در زمين هموار و وسيعي سرپا مي بندند و مردم اطرافش جمع مي شوند و او را سنگسار مي كنند تا بميرد. اين از حكمت الله است كه براي سنگسار امر ننموده است تا سنگ را به سر شخص بزنند كه كارش به يك باره تمام شود، بلكه او را سنگ مي زنند تا عذاب شود و طعم عذاب را در برابر لذت حرام بچشد. علما گفته اند سنگسار نبايد با سنگ بزرگ انجام شود زيرا به مرگش سرعت مي بخشد و زود مي ميرد و درد و روج كمتري تحمل مي كند و همين طور نبايد هم با سنگ كوچك باشد زيرا بيش از حد باعث آزار و اذيت شخص مي شود و دير مي ميرد؛ بلكه بايد با سنگ هاي متوسط سنگسارش كنند تا مقداري درد بكشد و بميرد".
[شرح رياض الصالحين/علامه ابن عثيمين]


#رياض_الصالحين
عَن أبي نُجَيْد بضم النّون و فَتح الجيم، عِمْران بن الحُصَيْنِ الخُزاعِيّ رضي الله عنهما أنَّ امْرأَةً مِن جُهَيْنَةَ أتَت رَسولَ الله صلّي الله عليه و سلّم و هي حُبْلَي مِنَ الزِّنَا، فقَالَت: يا رسول الله! أصَبْتُ حَدًّا فَأقِمْهُ عَلَيّ، فَدَعَا نَبِيُّ الله صلّي الله عليه و سلّم وَليَّهَا فَقَالَ: أحْسِنْ إلَيْها، فَإذا وَضَعَتْ فَأتِنِي فَفَعَلَ فَأمَرَ بِهَا نَبِيُّ الله صلّي الله عليه و سلّم فَشُدَّتْ عَلَيْهَا ثِيَابُها، ثُمَّ أمَرَ بِهَا فَرُجِمت، ثُمَّ صلَّي عَلَيْهَا. فَقَالَ لَهُ عُمَر: تُصَلِّي عَلَيْهَا يا رَسولَ الله وَ قَدْ زَنَتْ، قال: لَقَدْ تابَت تَوبَةً لَوْ قُسِمَتْ بَيْن سَبْعينَ مِن أهْلِ المَدينَةِ لوسعتهُم و هل وَجَدْتَ أفْضَلَ مِن أنْ جَادَتْ بِنَفْسِها لله عزّ وجلّ؟"

📚 (رواه مسلم/١٦٩٦)

ابو نجيد، عمران بن حصين خزاعي رضي الله عنهما مي گويد: زني از طايفه ي جهينه كه زنا كرده و باردار بود، نزد رسول البه صلّي الله عليه و سلّم آمد و گفت: سزاوار حد (مجازات شرعي) شده ام، آن را بر من اجرا كن. رسول البه صلّي الله عليه و سلّم سرپرست او را فراخواند و فرمود: "به او خوبي کن و وقتي وضع حمل كرد، او را نزدم بياور". (و چون وضع حمل كرد) سرپرستش او را نزد پيامبر صلّي الله عليه و سلّم برد؛ به فرمان رسول خدا صلّي الله اليه و سلّم، لباسش را محكم بر او پيچيدند و سنگسارش کردند و آن گاه پيامبر صلّي الله عليه و سلّم بر او نماز خواند. عمر رضي الله عنه عرض كرد: او زنا كرده است و شمابر او نماز مي خوانيد؟ فرمودند: "اين زن چنان توبه اي كرده است كه اگر توبه اش را ميان هفتاد نفر از اهالي مدينه تقسيم كنند، همه ي آن ها را در بر مي گيرد. آيا وضعي بهتر از اين ديده اي كه خودش را تسليم الله عزّوجلّ كند؟"

20 last posts shown.

483

subscribers
Channel statistics