روزگاران دیرین


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


آشنایی با تاریخ و فرهنگ ایرانی ، تمدن جهانی ایران ، تاثیر تمدن ایران بر جهان ...
@ruzegaran
کتابخانه کانال روزگاران دیرین با نام نسک روزگاران
@nask_ruzegaran

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


Forward from: @attachbot
@ruzegaran
📌فردوسی شاهکار خود را نه با ستایش امیران، وزیران و حاکمان زمانه بلکه با ستایش خرد آغاز می کند. او شاهنامه را با ستایش حقیقتی آغاز می کند که به هیچ گروه، فرقه و آیینی تعلق ندارد و جهانی است.
خرد رهنمای و خرد دلگشای
خرد دست گیرد به هر دو سرای
خرد شاهنامه را نیروی تشخیص نیک و بد در انسان می دانند...
همچنین خردنامه فردوسی نماد و نمود فرهنگ آزادگی، مبارزه با ستم ستیزی و پاسداری از ارزشهای انسانی است. فردوسی پاکزاد مدیران و حاکمان را یکسره به داد و عدالت و رعایت حقوق مردم فرا می خواند. عدالت خواهی و دادورزی را نمودی از خردگرایی می داند.
تویی آنکه گیتی بجویی همی
چنان کن که بر داد پویی همی
تو گر دادگر باشی و پاک دین
ز هرکس نیابی به جز آفرین
اگر داد باید که ماند به جای
بیارای ازین پس به دانا نمای
اگر دادگر باشی و سرفراز
نمانی و نامت بماند دراز.
غرض آنست که دانسته شود خرد در تمامی ملتها راه یگانه ای را می پیماید و شاهنامه در واقع خردنامه ای است پیشکش تمدن ایرانی به تمام انسان ها.
نام او چنان که خود می گوید: "نمیرم ازین پس که من زنده ام که تخم سخن را پراکنده ام" در گذر تاریخ پر فراز و نشیب این سرزمین زنده بوده است... تاریکی ها می آیند و می روند اما او معشوقش "ایران" خواهند ماند.
امروز، یکم بهمن ماه زادروز فردوسی بزرگ را بر همه خردگرایان جهان و به طور خاص به ایرانیان شادباش می گوییم.
@ruzegaran


Forward from: @TkanalSubTitleBot
زنان ماقبل تاریخ، قوی‌تر از زنان ورزشکار امروزی بودند.

bit.ly/2AWcDUR

@ruzegaran
مجله علمی ایلیاد - بر اساس مطالعه‌ای جدید، زنان ماقبل تاریخ که در ۵،۵۰۰ سال اولِ دوره‌ی کشاورزی در اروپای مرکزی زندگی می‌کردند، بازوهای قوی‌تری نسبت به قهرمانان زن امروز داشتند. نویسنده‌ی اصلی مطالعه، دکتر «آلیسون ماسینتوش» از گروه باستان‌شناسی دانشگاه کمبریج انگلیس، گفت: «این اولین مطالعه‌ای است که واقعأ استخوان‌های زنان ماقبل تاریخ را با زنان معاصر مقایسه کرده است. با تفسیر استخوان‌های زنان در بافتِ زنانه، می‌توانیم ببینیم رفتارهای آن‌ها تا چه حد شدید، متغیر و دشوار بوده است و کارهای دشواری که زنان به مدت هزاران سال انجام می‌دادند را افشا می‌کند.»
دکتر ماسینتوش از سی‌تی‌اسکنر کوچک برای تجزیه و تحلیل استخوان‌های بازو و ساق پای زنان معاصر ورزشکار استفاده کرده است؛ از دوندگان، پاروزنان و بازیکنان فوتبال گرفته تا کسانی که سبک زندگی ساکن‌تری داشتند. قدرت استخوان‌های زنان مدرن با زنان کشاورز اوایل دوره‌ی نوسنگی تا جوامع کشاورز در قرون وسطی، مقایسه شد. به گفته‌ی محققان، «قدرت استخوان ساق پای زنان نوسنگی که در این مطالعه تحت تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، مشابه با پارو زنان مدرن بود، اما استخوان‌های بازوی آن‌ها ۱۱ تا ۱۶ درصد، قدرتمندتر از پارو زنان و تقریبأ ۳۰ درصد، قوی‌تر از دانشجویان عادی دانشگاه کمبرییج بوده

نوشته: SciNews
ترجمه: سحر الله‌وردی - مجله علمی ایلیاد
@ruzegaran
@ruzegaran
@ruzegaran


🔴 در روز« #یک #بهمن #ماه » زادروز یکی از بزرگترین حماسه سرایان جهان ، #فردوسی_بزرگ ، عکس پروفایل خود را #فردوسی بزرگ بگذاریم.
@ruzegaran


🔍چرا فردوسی مهم است؟

@ruzegaran
@nask_ruzegaran
بهمن نامورمطلق: ما برای دیدن خودمان به شاهنامه نیاز داریم، همان‌طور که به آیینه نیاز داریم. ما برای دیدن هویت فرهنگی‌مان به آیینه شاهنامه نیاز داریم. به بیان دیگر، ما با کلمات فردوسی دوباره روییدن گرفتیم، رشد کردیم و زاییده شدیم. ما برای این‌که هویت ملی و اجتماعی‌مان را بشناسیم، باید مدام به دیوان حافظ، گلستان سعدی و بویژه شاهنامه فردوسی مراجعه کنیم.

📜ما باید فردوسی را آن‌طور که خودش خواسته است، بازخوانی کنیم. فردوسی در عین حال که تاریخ ما را نوشته، ‌اسطوره‌ها و افسانه‌های ما را نیز یادآوری می‌کند. تاریخ و روایت‌های یک قوم، مهم‌ترین عنصر هویتی آن قوم است و حافظه‌ی جمعی یک قوم بهترین شکل هویت و علت همبستگی آن است. فردوسی‌ ملتی را که هویتش در خطر بود و برای همیشه داشت آن را از دست می‌داد، هوشمندانه نجات داد و با یادآوری روایت‌هایش، آن را به‌روز کرد. 

📜فردوسی می‌گوید، من را تاریخی، صرفا اسطوره‌ای یا ادبی نخوانید. یک کتاب ترکیبی به شما ارائه می‌دهم، پس آن را ترکیبی بخوانید. خواندن شاهنامه سخت است، چون ما در جهان فعلی عادت کرده‌ایم همه‌چیز را جزیی، موردی و تخصصی مطالعه کنیم. با روش و منش خوانش‌های جدید ونقدهای نو نمی‌توان آن‌طور که باید فردوسی را شناخت. کسی که می‌خواهد فردوسی را بشناسد، باید خودش حکیم باشد تا بتواند حکیم ابوالقاسم فردوسی را بشناسد. اگر بخواهد با یک جنبه صرفا تاریخی، ادبی، اسطوره‌ای یا جامعه‌شناسانه این‌ موضوع را بررسی کند، در بخش‌هایی به خطا می‌رود و بخش‌هایی را به هم تعمیم می‌دهد. 
@ruzegaran
📜فردوسی می‌گوید «تو این را دروغ و فسانه مدان» یعنی این‌که فکر نکن صرفا دروغ و افسانه است، بلکه باید آن را با خود بررسی کنیم و به رمزهایش پی‌ ببریم. فردوسی می‌گوید برخی روایت‌های من تاریخی و برخی اسطوره‌ای است که با رمز همراه است. اسطوره‌ای که به معنای دروغ نیست، بلکه به روایت نمادین مورد توجه واقع شده است. فردوسی سهل‌ و ممتنع است، هم می‌توان عبارت‌های استفاده‌شده در کتابش را به راحتی درک کرد و هم این‌که بسیار دشوار است، چون در دل همه‌ی آن‌ها رمزی خوابیده است، ظاهری ساده و باطنی عمیق دارند.

📜فردوسی اذعان کرده، عبارت‌هایی که می‌گوید پیش از این هم گفته شده است «سخن هرچه گویم همه گفته‌اند / بر باغ دانش همه رفته‌اند». او خودش به وجود روابط بینا متنی روایت‌هایش آگهی دارد و آشناست. فردوسی واقعا هر آنچه را که قبلا گفته شده بود، جمع کرد و با ترکیبی تازه ارائه داد که این موضوع مهمی است.

📜هیچ شاعر دیگری نمی‌تواند در بازسازی و احیای هویت ما، جای فردوسی را بگیرد. در واقع شاهنامه، نامه‌ همه‌ی نامه‌هاست. شعر «فریدون فرخ فرشته نبود / ز مشگ و ز عنبر سرشته نبود / به داد و دهش یافت آن نیکویی / تو داد و دهش کن فریدون تویی» من را منقلب کرد، تا جایی که مقاله‌ای با عنوان «‌فریدون منم» نوشتم.

📜شخصیت‌های شاهنامه نمادهایی هستند که ما خود را بشناسیم. ما می‌توانیم فریدون، ضحاک، کیکاووس، افراسیاب یا رستم باشیم. صحبت‌هایی که فردوسی نقل کرده، برای این است که خودمان را بشناسیم و ببینیم کدام‌یک از شخصیت‌های فراوان شاهنامه هستیم و با شناخت شاهنامه به شناخت خودمان برسیم. آنجا بود که احساس کردم فردوسی تا چه اندازه عمیق سخن گفته است.

📜فردوسی می‌گوید، همه‌ی این حرف‌ها زده شده و من می‌خواهم آن‌ها را باز ترکیب و بازنویسی کنم. از طرف دیگری می‌گوید، فکر نکنید حرف‌هایی که من می‌زنم دروغ است و اگر این‌طور فکر می‌کنید به‌دنبال راز و رمز آن بگردید. او خطاب به مخاطب حرف می‌زند و می‌گوید «فریدون تویی» یعنی تو می‌توانی فریدون یا دیگری باشی. پس همه‌ی ما استعداد ضحاک، فریدون یا رستم شدن را داریم و مستعد یکی از شخصیت‌های شکل‌گرفته شاهنامه‌ هستیم. 

📜بهترین شناخت هر انسانی، تصویر آن انسان از خداست. هر شاعری به شکلی به نام نامه‌ی خود را شروع می‌کند. برای مثال سعدی با عنوان «به نام خداوند جان‌آفرین» به نام نامه‌اش را شروع می‌کند و جان‌آفرین برایش مهم است، اما فردوسی می‌گوید «به نام خداوند جان و خرد». اگر شما این خدا را با خدای هومر و بسیاری از اسطوره‌شناسانی که در دنیا به تصویر کشیده شده‌اند، مقایسه کنید، متوجه عظمت فردوسی و خدایش می‌شوید.

📜سعدی هم از فردوسی بسیار الهام گرفته است، همه‌ی شاعران معاصر به‌گونه‌ای از فردوسی الهام گرفته‌اند. 📜زمانی که شما به خارج از حوزه تمدنی ایران می‌روید، تازه متوجه می‌شوید خدای فردوسی نسبت به خدای هومر، پاک و منزه است. بازتولید هویت ایرانی همراه با خردورزی و معنویت ایرانی - اسلامی نزد فردوسی صورت گرفته است.
📜اگر فردوسی نبود ما هم نبودیم، همان‌طور که بدون فردوسی، مصر دیگر مصر نیست، مصری که هویت مستقل داشت، چون فردوسی نداشت، هویت سابق خود را از دست داده است.


دولت به دنبال ثبت روزی غیر از هفتم آبان برای کوروش بزرگ است!!!

آشکار شد که اعضای کارگروه اجرایی روز کوروش بی سواد هستند

#ثبت_رسمی_هفتم_آبان

@ruzegaran


#چنگیز_حشمتی_کلهور
#زبانشناسی_گویشها
#پیوندهای_خویشاوندی


🌀پیوندهای خویشاوندی در زبان کردی کلهری یا کلهوری🌀
@ruzegaran

1_ باپیر bāpir 👈 پدربزرگ
2_ نَنِگ naneg, داپیره👈 مادربزرگ
3_ باوگ bāwg, باوه👈 پدر
4_ دالِگ dāłeg, دایه 👈 مادر
5_ بِرا berā👈 برادر
6_ کاکه kāka👈 برادر بزرگ
7_ خویشک xweyšk👈 خواهر
8_ هاوشیره hāw'šira👈 برادر یا خواهر شیری
9_ تاتیtāti, خویشک کلین 👈 خواهر بزرگ
10_ خالو xāłū👈 دائی
11_ خالوژن xału'žen👈 زن دائی
12_ میمگ mimeg👈 خاله ، عمه
13_ مَمو mamu, تاتگ tāteg👈 عمو
14_ مَمو ژن mam'užen👈 زن عمو
15_ کُور باپیر kwəre'bāpir👈 پسر پدربزرگ
16_ دیوت باپیر düate'bāpir👈 دختر پدربزرگ
17_ کور ننگ kwəre'naneg 👈 پسر مادربزرگ
18_ دیوت ننگ düate'naneg👈 دختر مادربزرگ
19_ باوه ژن bāwa'žen👈 زن پدر
20_ دایه شیو dāya'šü👈 شوهرمادر (ناپدری)
@ruzegaran
21_ براژن berā'žen👈 همسر برادر
22_ برارزا berār'zā👈 فرزند برادر
23_ خویشک زا xweyška'zā,خوارزا xwār'zā 👈 فرزند خواهر
24_ روله rūła👈 فرزند
25_ رورَلزا rurał'zā,روله زا ruła'zā👈 نوه
26_ کورَر زا kwərar'zā👈 نوه پسری
27_ دیوتَر زا düatarzā👈 نوه دختری
28_ زاوا zāwā👈 داماد، همسر خواهر
29_ خالوزا xāłu'zā👈 پسردایی،دختر دایی
30_ میمزا mimezā👈 پسرخاله ، دخترخاله ، پسرعمه، دخترعمه
31_ آموزا āmuzā👈 دخترعمو ، پسرعمو
32_ آموزا وزا āmuzā'wazā👈 پسر (دختر) ِ پسرعمو
33_ آموزا ژن āmuzā'žen👈 زن پسرعمو
34_ خالوزا ژن xāłū'žen👈 زن پسردایی
35_ میمزا ژن mimezā'žen👈 زن پسرخاله ، زن پسرعمه
36_ گُرده gwərda👈 فرزند از شوهر قبلی که زن با خود به خانه شوهر می آورد(نسبت فرزند با ناپدری)
37_ هاو زاوا haw'zawā👈 باجناق
38_ خسیوره xasüra👈 پدر زن ، مادر زن ، پدر شوهر ، مادر شوهر ، برادر زن
39_ خسیوران xasürān👈 خانواده داماد یا عروس، خویشاندان نزدیک عروس یا داماد
40_ باوان bāwān👈 خانوده پدری عروس
@ruzegaran
41_ شیورا šürā👈 برادر شوهر
42_ دِش deš👈 خواهر شوهر
43_ شیو میمگ šü'mimeg👈 شوهر خاله ، شوهر عمه
44_ هاو وَیو hāw'waü👈 جاری
45_ هَو haw👈 هوو
46_ وَیو waü👈 عروس
47_ تَمیار tamyār👈 نامزد نشان کرده
48_ دَزیوران dazürān👈 نامزد عقد کرده
49_ کآ kā 👈 برادر
50 _ کابرا kā'berā👈 برادر
52_ شیو šü 👈 شوهر
52_ کوِر kwər 👈 فرزند پسر، پسر
53_ دیوت düat 👈 فرزند دختر، دختر
54_ پیا piyā👈 شوهر و مرد

https://t.me/ruzegaran

@ruzegaran
@nask_ruzegaran


Forward from: @TkanalSubTitleBot
پس از شكست خليفه اسلام بدست مغول
.
پس ازفتح بغداد و شکست آخرین خلفه عباسی هلاکوخان سردار مغول بر سر خلیفه عباسی فریاد زد:
.
" در هر اتاق از این قصر، ده کنیزک نازک بدن خزیده‌اند. مگر تو چند زن می‌توانی اختیار کنی؟ در مطبخت چند خوالیگر، طعام می‌پزند؟ از این سقف‌های بلند و دیوارهای محکم و سراپرده‌های مخملین چه حاصل؟ من، هلاکو، سردار مغول از همان غذایی می‌خورم که سپاهیانم می‌خورند و بر همان اسب می‌نشینم که سربازانم می‌نشینند و بر همان زمین می‌خوابم که سربازانم می‌خوابند. شما که بسیاری‌تان عالمان دین هستید و مردان خدا، به این سردار بگویید که حکمران ظالم مسلمان را دوست‌تر می‌داریم یا حاکم کافری که به عدل حکومت کند؟
.
مجلس ساکت شد در سرتاسر صحن مستنصریه کسی سخن نمی‌گفت. هلاکو پرسشی مهم پرسیده بود.
به راستی کدام یک از این دو، مردمان را نفع بیشتری می‌رساند؟ حکمرانی که دم از دین می‌زند اما بساط ظلم می‌گسترد و اسباب جور فراهم می‌کند یا حاکمی که کافر است اما بر مردمان به عدالت و برابری حکم می‌کند.
.
مجلس همچنان ساکت بود.
پیری از میانه صحن به پا خواست.
- های سردار فاتح مغول! پاسخ پرسش خود را از من بشنو.
ما مسلمانان بغداد، حکمرانی حکمران عادل کافر را بر حکمرانی مسلمان ظالم ترجیح می‌دهیم و اگر این نبود، تو امروز به سادگی بر دارالخلافه مسلمین دست نمی‌یافتی. بر ما حکمران کافری بگمار که به عدالت حکم براند.
.
با فتح بغداد به دست هلاکوخان مغول خلافت دودمان عباسیان پس از قرن ها برای همیشه منقرض و برچیده شد...

@ruzegaran
@ruzegaran
@ruzegaran


Forward from: @attachbot
@ruzegaran
میتانی ها
میتانی ها از پیشگامان آریایی(هندوایرانی) در آسیای غربی بودند.
@ruzegaran
آن ها به احتمال از مسیر قفقاز وارد منطقه شدند و در شمال میانرودان و جنوب آناتولی یعنی سوریه و جنوب ترکیه امروزی یک دولت نظامی تشکیل دادند. آن ها نخستین بار ارابه جنگی را وارد میدان کردند. #میتانی_ها به همراه #کاسی_ها و #هیتی_ها سه قوم هندواروپایی بودند که بر آسیای غربی مسلط شدند
آن ها نام ها و خدایان هندوایرانی داشتند.
@ruzegaran
در کتیبه ای که در منطقه (بوغازکوی) ترکیه به دست آمده است پادشاهان میتانی و هیتی یک سوگندنامه امضا کرده اند و در آن به خدایان خویش #میترا، #ایندیرا، #وارونا، #ناساتیا که خدایان هندوایرانی بودند سوگند یاد کرده اند.
@ruzegaran
میتانی ها با همسایگان خویش #آشور و #هیتی و #مصر رابطه داشتند. آن ها با مصری ها علیه هیتی ها و آشوری ها متحد بودند و مدتها آشور را در اشغال خود داشتند اما پس از شکستی که از هیتی ها خوردند دولتشان از هم پاشید و قلمروشان میان هیتی ها و آشوری ها تقسیم شد.
آن ها در هزاره دوم پیش از میلاد می‌زیستند و پایتختشان #کارکامیش در جنوب آناتولی قرار داشت
@ruzegaran


گیوتین از زادگاهش تا ایران
(✍️کاری از: مانا نیستانی)

@ruzegaran


Forward from: @attachbot
@ruzegaran
در بارهٔ ساخت کعبه به دست ایرانیان، روایت‌های جالبی از ابوالفرج اصفهانی در «الاغانی» در دست است: او آورده است که ابن مسجع (موسیقیدان بزرگ ایرانی که در شبه‌جزیره به بردگی گرفته شده بود و کسی بود که  نغمه‌های موسیقی ایرانی را بر نغمه‌ها و الحان عربی توافق و تطبیق داد) آوازی را به عربی در نزد خواجه خود خواند. خواجه پرسید که این آواز را از که آموختی؟ و ابن مسجع گفته بود که از «ایرانیانی که مشغول ساختن کعبه هستند».
سامی، علی، نقش ایران در تمدن اسلامی، انتشارات نوید شیراز، ۱۳۶۵، (سامی، ص ۴۹۴)
@ruzegaran


«ای سرزمین!
کدام فرزندها، در کدام نسل تو را آزاد، آباد و سربلند، با چشمان باور خود خواهند دید؟
ای مادر، ای ایران!
جان زخمی تو در کدام روز هفته التیام خواهد پذیرفت؟
چشمان ما به راه عافیت تو سپید شد.
ای ما نثار عافیت تو»

#محمود_دولت_آبادی

@ruzegaran
@ruzegaran


📸آتش نشان شجاع و فداکار...

🔹در اثر ریزش ساختمان پلاسکو در سی ام دیماه ۱۳۹۵، شانزده نفر از آتش نشانان شجاع تهران به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.
یادشان گرامی باد.
@ruzegaran


‏قحطی است،دوا نیست،مرض بیداد می‌کند،نفوس حق‌النفس می‌دهند،باران رحمت از دولتی سرقبله عالم است و سیل و زلزله از معصیت مردم.

#حاجی_واشنگتن
#زنده_یاد_علی_حاتمی
🖌 @ruzegaran


با شما از زخمی سخن می‌گویم برآمده

از نیزه‌های نادانی و ما همه قربانی آنیم.

کسی دوستدار حقیقت نیست،

همه دوستدار مصلحت‌اند.

#بهرام_بیضایی ✍
پ.ن: مسبب اصلی این وضع نادانی خود ماست...
🖌 @ruzegaran


نفرت انگیز ترین و زجرآورترین شکنجه برای انسانها این است
که از فساد همه چیز آگاه باشند و بر اصلاح هیچ چیزی قادر نباشند.

🖌 @ruzegaran


روزانه یک کار نیک انجام دهید و پس از انجام دادن آن، لبخند بزنید و شاهد لبخند دیگران باشید.
دیل کارنگی
@ruzegaran


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
خالکوبی شعر خیام ایرانی بر بدن بازیگر زن هالیوود 💠

توضیح Amber Heard بازیگر زن هالیوود از خالکوبی شعر عمر خیام شاعر ایرانی 😍

✋ با زیرنویس فارسی

🆔 @ruzegaran


بی‌توجهی به زبان فارسی و زوال اخلاقیات در مراوده‌های جوانان

دکتر امان الله قرایی مقدم

این روزها از هر 50 واژه که جوانان می گویند، 30 تایش را نمی فهمیم. جوانان برای خودنمایی و خود بزرگ کردن این گونه حرف می زنند. می خواهند بگویند شما را به خدا به ما توجه کنید.

حسش نیست، رد داده، گیر نده، وات د فاز، ما رو گرفتی، عجیجم ... . اینها چند نمومه اصطلاحاتی است که امروزه از زبان جوانان و نوجوانان کم نمی شویم. برخی از این واژگان و جملات تاریخ انقضا دارد ولی بسیاری از آن ها چنان در زبان و ادبیات فارسی جا خوش می کنند که حتی یافتن ریشه و زمان پیدایش آنها چندان آسان نیست. خیلی از جملاتی که امروز به کار می بریم، چنین سرگذشتی دارد.

به گزارش ابتکار، شاید کمترین مشکل این تغییر شکل سخن گفتن که در بعضی مواقع حتی اخلاق را نشانه می رود، بیگانه شدن نسل امروز با متون ادبی گذشتگان باشد.

دکتر امان الله قرایی مقدم در این باره به خبرنگار ابتکار می گوید: این رفتار ها دلایل فرهنگی و اجتماعی دارد. جوانان در طول تاریخ همیشه نوگرا، نوجو و نوخواه بوده اند. در بسیاری از کشور ها به ویژه ژاپن از سال 1948 به بعد کوشیدند که از فرهنگ، زبان و ارزش های ملی خود پاسداری کنند. آن ها می گفتند باید ژاپنی بمانیم ولی از تمدن غرب عقب نیفتیم. البته نمی شود گفت که جوان ژاپنی امسال با جوان ژاپنی 10 سال پیش تفاوتی ندارد. در این جا نقش تربیتی بسیار مهم است. ما خودمان جوانان را به سمت موسیقی غربی چون راک، رپ، متال و ... برده ایم. وقتی جوان دنبال این سبک موسیقی ها برود، مویش دم اسبی می شود، بدنش را خالکوبی می کند، از واژگان رکیک و بی ریشه استفاده می کند... .

نقص آموزشی و پرورش

در گذشته جوانان از به کار بردن اصطلاحات و واژگان رکیک بین خانواده شرم داشتند ولی امروزه شاهد هستیم که به راحتی این واژگان به درون خانه ها راه یافته است و چه بسا بزرگترهایی جهت هم نوایی با جوانان شکل سخن گفتنشان را تغییر داده اند. دکتر قرایی در ادامه می گوید: در ایران به دلیل بی قاعدگی و نقص آموزشی و پرورشی و تربیتی شاهد چنین الگو برداری های غلطی از سوی جوانان بوده ایم. رسانه ها و تلویزیون، علی الخصوص برنامه های ورزشی و فوتبالی نقش بسیار زیادی در این الگو دهی داشته اند. افزون بر آن شبکه های اجتماعی، چت کردن و جوک سازی هم تاثیر بسزایی در شکل گیری این روند داشته است. این روزها از هر 50 واژه که جوانان می گویند، 30 تایش را نمی فهمیم. جوانان برای خودنمایی و خود بزرگ کردن این گونه حرف می زنند. می خواهند بگویند شما را به خدا به ما توجه کنید. این ها از کمبود های عاطفی و روانی سرچشمه می گیرد و معمولا بین طبقات پایین و متوسط اتفاق می افتد. تحصیلات، شغل و نحوه ی بیان خانواده ها بسیار بر گفتار جوانان تاثیر گذار است. خوش بختانه این گونه جوانان در اکثریت نیستند و یک گروه اقلیت را تشکیل می دهند. بیشتر آن ها هنگام حرف زدن با گروه هم سالانشان این گونه سخن می گویند. در واقع آموزش و پرورش فقط در مدرسه نیست. بلکه در جامعه، خیابان و بین هم سالان است.

نقش رسانه ها و تلویزیون

دکتر قرایی با اشاره به نقش رسانه ها در این مورد می افزاید: سریال هایی که به صورت ترجمه شده در ماهواره پخش می شود و حتی سریال های صدا و سیما در این تغییر شکل سخن گفتن نقش زیادی دارند. مثلا وقتی نحوه ی حرف زدن یک لات یا یک معتاد از تلویزیون پخش می شود،جوان از آن یاد می گیرد و تقلید می کند. اما در این مورد بیشترین تاثیر را برنامه های ورزشی دارد. صداهایی که از استادیوم ها چه از سوی گزارشگران و چه از سوی تماشاگران به گوش جوانان می رسد حاوی واژگان و اصطلاحات بی بته و غیر اخلاقی است. جوانان به ورزش علاقه دارند. عزیزان ورزشکار الگوی جوانان هستند و باید در به کار بردن واژگان و اصطلاحات دقت کنند. جامعه از زشت گویی در رنج است. بی ادبی بین جوانان گسترش پیدا کرده است.

زبان فارسی رها شده است

زبان فارسی به سبب ادبیات غنی و بالنده اش در جهان مشهور است. برگزیدن بیت: بنی آدم اعضای یک پیکرند / که در آفرینش ز یک گوهرند گواهی بر این مساله است. اما حالا باید نگران این شویم که جوان ایرانی 20 سال آینده نتواند این چنین بیت ها را بخواند و نیازمند تفسیر و معنی باشد. دکتر قرایی در این مورد اضافه می کند: ندانم کاری های رسانه ها در زمینه ی کم توجهی به زبان و ادبیات فارسی و کم اهمیت شمردن آن مدارس روز به روز بیشتر می شود و بر دامنه ی شیوع آن افزوده می شود.

https://telegram.me/ruzegaran


پنجمین گروه هدیه آورندگان تخت جمشید بابِلیان هستند که شش تن هستند...
@ruzegaran



20 last posts shown.

90

subscribers
Channel statistics