مطالعات ترکیه و قفقاز


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


مطالعات تاریخ، سیاست و اندیشه اوراسیا

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


در رثای نشست سه گانه جمعه که قرار بود تبریز برگزار شود

تبریز زمانی زیر پای سالدات روس مانده و روزگاری زیر شمشیر عساگر عثمانی، هر کس تبریز را گرفت گویا گوهری سخت یاب را به دست آورده است. اما امروز در تبریز بیرق ایران و ایرانیت است که در اهتزاز است. این نشست میتوانست نمادی از اقتدار ایران باشد. میراثداران تزار و سلطان هر دو برای مذاکره ای مساوی و در یک مستوی وارد تبریز میشدند و با سردمداران ایران به مذاکره مینشستند. آیا غروری بالاتر از این میتوانست باشد؟ آیا تاکیدی بر قدرت تاریخی بالاتر از این میشد که تصور شود؟ آیا امکان مانورتاریخی بر اقتدار ایران و تاکید ضمنی بر این که ایران حرف خودش را هم به پطرزبورگ|مسکو و هم به استانبول|آنکارا تحمیل میکند میتوانست به دست بیاید؟
اما این فرصت عظیم تاریخی از دست رفت.
در اثر حماقت گروهی و جبن گروهی دیگر.
....
از سوی دیگر نشست تبریز میتوانست نشانی از آغاز دورانی جدید در تاریخ سیاسی منطقه و جهان تعبیر شود.
تهران، آنکارا و مسکو میتوانستند با برگزاری نشست در تبریز این پیام را به جهان مخابره کنند که دوران درگیری و رویارویی ما تمام شده است؛ نشانش هم همین تبریز که زمانی جولانگاه برخوردهای ما بود و امروز مکان همرایی و هم اندیشیمان. دیگر ما با همیم در برابر جهانی که علیه همه ماست.
اما این هم نشد.
در اثر حماقت گروهی و جبن گروهی دیگر.
#تبریز

مسعود صدر


خبری در همین رابطه به نقل از کانال خبری مرکز قفقاز:
افزایش ۳۱ درصدی سفر شهروندان جمهوری آذربایجان به ایران

✅مسافرت شهروندان جمهوری آذربایجان به ایران ، در هفت ماه سال جاری میلادی ، با ۳۱٫۲ درصد افزایش نسبت به دوره مشابه سال پیش به ۶۰۳ هزار و ۵۵۲ نفر رسیده است.
✅به گزارش مرکز فرهنگی قفقاز به نقل از سایت نیروی مرزبانی جمهوری آذربایجان ، میزان مسافرت از ایران به جمهوری آذربایجان در این بازه زمانی در مقایسه با سال قبل با ۲۱٫۱ درصد کاهش به ۱۶۵ هزار و ۵۳۰ نفر رسیده است.
✅بر اساس این گزارش ،در هفت ماه سال ۲۰۱۸، تعداد سفرهای شهروندان جمهوری آذربایجان به کشورهای خارجی ،در مقایسه با زمان مشابه یک سال قبل ۹ درصد افزایش یافته و به دو میلیون و ۵۱۴ هزار و ۸۰۰ نفر رسیده است.
✅بنا به این گزارش ، ۳۳٫۴ درصد از شهروندان جمهوری آذربایجان به گرجستان ، ۲۴ درصد به ایران ، ۲۲٫۹ درصد به روسیه ، ۱۵٫۲ درصد به ترکیه ، ۱٫۴ درصد به اوکراین ، یک درصد به امارات متحده عربی و ۲٫۱ درصد به کشورهای دیگر سفر کردند.
✅در هفت ماه سال جاری مسافرت شهروندان جمهوری آذربایجان به ایران ۳۱٫۲ درصد و به گرجستان ۰٫۹ در صد افزایش یافته و مسافرت به ترکیه ۵٫۵ درصد و به روسیه ۲٫۶ درصد کاهش داشته است.
۷۹٫۹ درصد از سفرهای شهروندان جمهوری آذربایجان ،در دوره یاد شده از طریق راه آهن و زمینی ، ۱۹٫۲ درصد با وسایل نقلیه هوایی و ۰٫۹ درصد نیز با وسایل نقلیه دریایی به کشورهای خارجی سفر کرده اند.
✅در هفت ماه سال ۲۰۱۸ میلادی مسافرت شهروندان خارجی به جمهوری آذربایجان نیز ۹ درصد افزایش یافته و از ۱۹۱ کشور یک میلیون و ۶۵۵ هزار و ۳۰۰ نفر به این کشور سفر کردند.
✅این گزارش افزود : ۳۱٫۵ درصد از مجموع مسافران خارجی را شهروندان روسیه ، ۱۹٫۸ درصد گرجستان ، ۱۰٫۳ درصد ترکیه ، ۱۰درصد ایران ، ۳٫۵ درصد امارات متحده عربی ، ۲٫۴درصد عرا ق ، ۲ درصد اوکراین ، ۲۰٫۴ درصد را کشورهای دیگر تشکیل دادند.
✅در هفت ماه سال جاری میلادی مسافرت شهروندان کشورهای حاشیه خلیج فارس به غیر از ایران و امارات متحده عربی افزایش قابل توجهی داشت.
✅این در حالی است که در مقایسه با هفت ماه سال گذشته میلادی در سال جاری مسافرت از کویت به جمهوری آذربایجان ۳٫۳ برابر ، عربستان سه برابر ، بحرین ۲٫۷ برابر ، قطر ۲٫۱ برابر ، عراق ۲۵٫۱ درصد ، عمان ۱۶٫۵ درصد افزایش یافت.
✅در هفت ماه سال جاری میلادی مسافرت از ایران به جمهوری آذربایجان ۲۱٫۱ درصد و امارات متحده عربی ۲٫۷ درصد کاهش پیداد کرده است.
✅در سال جاری میلادی مسافرت شهروندان کشورهای خلیج فارس به جمهوری آذربایجان ۴ درصد افزایش یافته و ۳۵۵٫۳ هزار نفر تشکیل داده است و بطور کلی یکی از هر پنج مسافر خارجی از کشورهای خلیج فارس بودند.
✅در هفت ماه سال جاری میلادی مسافرت از کشورهای عضو اتحادیه اروپا با ۷٫۴ درصد افزایش یافته به ۶۵٫۹ هزار نفر ، کشورهای همسود با ۵٫۶ درصد افزایش به ۶۱۴٫۲ هزار نفر رسیده است.


نکته: علت بالا بودن نسبت توریست‌های آذری را میتوان در بالا بودن ارزش پول ملی و امکان سفر ارزان به کشوررهایی همچون ایران، ترکیه، گرجستان و روسیه، سفرهای روزمره مرزنشینان برای تامین معاش و ماجرت های فصلی برای کار به روسیه و ترکیه دانست.

🔵مسعود صدر|کانال مطالعات ترکیه و قفقاز


نسبت توریستهای ورودی و توریست های خارج شده از کشور در جمهوری آذربایجان بین سالهای 2010 و 2016.
قرمز: توریستهایی که از کشور خارج شده اند.
سبز: توریستهایی که به کشور آمده اند.


در یکی از مراکز آموزشی نیروی زمینی ارتش ترکیه بر سر این موضوع که نماز جمعه پادگان را امام جماعت کدام طریقت باید برپا کند میان افسران جوان ابتدا مشاجره و پس از آن درگیری رخ داده است.
مساله درگیری تا حدی پیش رفته است که مساله به ستاد کل ارتش و نیز فرماندهی کل قوا (ریاست جمهوری) گزارش شده است.
امید اوزداغ، معاون رئیس İYİ Parti در مصاحبه ای با شبکه جم تی وی ترکیه با اعلام این از تصمیمش برای سوال از رئیس جمور در مورد این حادثه و تصمیماتی که در این خصوص گرفته شده است خبر داد.
(https://goo.gl/pcK33p)
...
شاید در مخیله آتاترک چنین روزی خطور نمیکرد که در ارتش او که در واقع سپاه پاسداران انقلاب او است روزی برای تعیین طریقت امام جمعه درگیری رخ دهد!

🔵مسعود صدر|کانال مطالعات ترکیه و قفقاز


که البته ریشه‌هایی قدرتمند در عمق حاکمیت داشته باشد نداشت. بنابراین حرکت به سمت همکاری استراتژیک با جریان حزب حرکت ملی آغاز شد و اردوغان و باغچلی که تا پیش از این در سخنرانی‌های خود تا حد ناسزاهایی همچون "بی شرف و بی ناموس" به یکدیگر رسیده بودند اکنون تبدیل به فرشته‌های نجات هم شدند.

باغچلی تمام نیروی انسانی جریان خود چه در ارتش و چه در ساختارهای امنیتی را که یادگار دوران لابی گری و مافیای دهه 80 و 90 بود را به نفع حزب حاکم فعال کرد و در سازمان‌هایی همچون دادگستری فعال کرد. در مقابل نیز اردوغان رویکرد ملی گرایانه خود و دادن سهم بیشتر از قدرت سیاسی در کشور به نفع باغچلی را در پیش گرفت.

این وضعیت تا به حدی پیش رفت که دولت در اقدامی قابل توجه کتابی که از سوی جریان چپ علیه دولت باغچلی با قلم صباح الدین اونکبار منتشر شده بود را جمع آوری کرد که این اقدام از اقدامات قابل توجه در فضای سیاسی – فرهنگی در ترکیه بود.

آخرین همکاری و پاسکاری موفق این دو فرد نیز در انتخابات زودهنگام ماه پیش میلادی بود که در حالی که اردوغان از عدم برگزاری انتخابات زودهنگام سخن گفته بود، تنها چند هفته بعد باغچلی در یک سخنرانی عمومی از اردوغان خواست تا انتخابات زوهنگام در کشور برگزار کند که در پاسخ به این درخواست اردوغان دستور برگزاری انتخابات زودهنگام را در کشور داد.

اگرچه باغچلی و اردوغان با ایجاد ائتلاف جمهور تلاش کردند تا طیف آرا قابل توجهی به نفع خود کسب کنند و جناح مخالف هر دو حزب را متهم به ضعف می‌کرد، اما نتایج انتخابات نشان داد که علاوه بر یک همکاری سیاسی شاهد یک موج فکری قابل توجه در متن جامعه ترکیه است. جامعه ترکیه به سمت ملی گرایی در حال حرکت است و این حرکت که ریشه در تلقینات دولتی دارد، می‌تواند نتایجی غیرقابل پیش بینی در فرآیندهای داخلی و خارجی این کشور دارد.

نویسنده: مسعود صدر محمدی


انتخابات 24 ژوئن ترکیه که از آن می‌توان به عنوان تاریخی‌ترین انتخابات دوران جمهوریت در ترکیه یاد کرد در کنار نتایج سیاسی سرنوشت سازی که به همراه داشت برای ناظران فضای فکری ترکیه نیز علائم و اشاراتی از آغاز دورانی نو در فضای فکری این کشور دارد.

این انتخابات در حالی که برای حزب عدالت و توسعه نوید بخش تداوم حداقل پنج ساله قدرت در تمام عرصه‌های تقنین و اجرا است و بسیاری از ناظران پیروزی میدان انتخابات را متعلق به این حزب می‌دانند، اما در واقع پیروز اصلی این انتخابات حزب حرکت ملی بود که توانست به رغم تمام ادعاهایی که مبنی بر به اتمام رسیدن توان سیاسی آن حزب و پایین آمدن آرا تا زیر 10 درصد داشت دولت باغچلی با بر عهده گرفتن نقشی فعال در صحنه سیاسی کشور  توانست این حزب را از مرگی حتمی نجات داده و امکان زیست سیاسی را با کسب 49 کرسی در پارلمان حفظ کند.

در کنار این پیروزی که به رغم یک انشعاب بزرگ از درون حزب و ایجاد حزبی جدید به سرکردگی مرال آکشنر انجام گرفت، توجه به فضای گفتمانی احزاب سیاسی ترکیه نشان از حرکت جریان کلی کشور و نیز احزب سیاسی به سمت ملی گرایی است.

در این میان در کنار موفقیت دولت باغچلی در جلب توجه توده‌های عمومی مردم به خود و گفتمان افراطی‌ای که حزب او از سالهای دهه 80 به همراه خود دارد، روی آوردن حزب عدالت و توسعه به سمت ملی گرایی ترکی و تقریباً دور شدن از فضای امکان میانه روی در مسائل ملی نشان از تحولاتی عمیق در فضای گفتمانی سیاست ورزی در ترکیه و نیز جامعه ترکیه دارد.

حزب عدالت و توسعه در حالی که از خاکستر "ملی گوروش"(نگاه ملی) مرحوم اربکان سر برآورده است، در همان ابتدای کار خود در سالهای 2002 و 2003 اعلام کرد که دیگر "پیراهن ملی گوروش بودن را از تن بیرون کرده‌اند".

این حزب بعدها صراحتاً به سمت اسلام لیبرالی حرکت کرد که مخالفان  از آن به کاپیتالسم با وضو یاد کردند؛ پس از آن و با توجه به فقر راهبردی جریان اسلام اعتدالی که هسته گولنی در حال پیشبرد آن بود، حزب حاکم به سمت گفتمان"عمق استراتژیک"که با دو ویژگی "مشکل صفر درجه با همسایگان" و رویکرد منطقه‌ای که از آن به "نو عثمانی گری" یاد شد حرکت کرد.

این حرکت در داخل کشور با فرآیند صلح کردی همراه بود. فرآیندی که در آن دولت ضمن مذاکره رسمی با گروه تروریستی پ.ک.ک در اسلو که محتویات این نشست‌های محرمانه بعدها منتشر شد و پس از آن با برگزار جلساتی با عبدالله اوجالان در زندان امرالی تلاش کرد تا با ایجاد شاخه‌ای سیاسی و البته رسمی برای جریان پ.ک.ک این گروه را از فعالیت تروریستی به سمت فعالیت سیاسی حرکت دهد.

در عرصه بین‌المللی نیز حرکت به سمت حل مشکلات تاریخی و مرزی و سیاسی با ارمنستان، روی گشاده به یونان و گشایش به سمت جهان عربی مسائلی بودند که به واسطه آنها حزب حاکم تلاش کرد تا رویکرد نوی خود را به رخ بکشد. همه این فعالیت‌ها با واکنش‌های تند و سخت جریان ملی گرای ترکی همراه بود. حزب حاکم امکان حضور یک حزب تجزیه طلب که وجود رابطان آن با کوه قندیل جزء مسلمات است را در مجلس فراهم کرده و از سوی دیگر با دشمنان همیشگی ملت ترک یعنی ارامنه و یونانیان وارد مراوده شده بود. حزب عدالت و توسعه در این مرحله تمام تلاش خود را کرد تا با فاصله گرفتن از هر نوع ملی گرایی ترکی و سردادن این شعار همیشگی اردوغان که" ما مخلوق را برای خاطر خالق دوست می‌داریم" گفتمانی انسانی از خود به نمایش بگذارد.

اما دو اتفاق قابل توجه باعث حرکت اردوغان از گفتمان‌های سابق خود به سمت گفتمان ترکی و دست به دامن جریان بوزقورت‌ها شد؛ نخست، شکست انتخابات سال 2015 و دوم، حادثه کودتای نافرجام 15 جولای. این دو حادثه اردوغان و حزب او را لاجرم به سوی ملی گرایی حرکت داد.

در حادثه نخست اردوغان و تیم همراهش زمانی که در منگنه لزوم تاسیس کابینه‌ای ائتلافی با احزاب مخالف و تقسیم کیک قدرت با آنها قرار گرفته‌اند به یکباره با پشت پا زدن به تمام تلاش‌های چندین و چند ساله خود در راستای همراه کردن جریان پ.ک.ک با خود این بار جنگی تمام عیار را در منطقه جنوبشرق کشور آغاز کردند که به مهاجرت صدها هزار نفر از اهالی این مناطق و ویرانی تقریباً تمامی شهرهایی همچون جیزره و شرناک و ... انجامید.

در این مرحله گفتمان ملی گرایی ترکی و تبلیغات میهن پرستانه صرفاً یک رویکرد تاکتیکی برای در خطر نشان دادن میهن ترکی بود، اما با حادثه دوم یعنی شورش جریان گولن علیه شرکای عدالت و توسعه‌ای خود که با پرونده‌های فساد مالی کابینه اردوغان آغاز و نهایتاً با کودتای شب 15 جولای به اوج رسید، تیم اردوغان با یک بحران در عمق حاکمیت روبرو شد. در این بحران، قوه قضاییه، سازمان اطلاعات و امنیت و ساختارهای نظامی کشور به شدت غیر قابل کنترل شده و نهادهای تحت امر قوه مجریه نیز با گسل‌های نیروی انسانی روبرو بودند.

در چنین وضعیتی رهبری حزب حاکم چاره‌ای در پیدا کردن شریکی جدید


انتخابات ۲۴ ژوئن ترکیه و حرکت به سوی ملی‌گرایی ترکی








کاریکاتورهای حمایتی از تمل کاراموللااوغلو، دبیر کل حزب سعادت
...
این طرح‌ها و کاریکاتورها تلاش می‌کند تا پیام مقاومت جانانه و بدون هرگونه حمایت دولتی و حکومتی حزب سعادت را مورد تأکید قرار دهد.


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
مثنوی خوانی در سریال محمد فاتح


‏یک شایعه سنگین در درون حزب حاکم ‎#ترکیه : احتمال بسیار قوی عبدالله گل به عنوان نماینده جناح اسلامی در دور نخست و نماینده تمام جناح مخالف در دور دوم در برابر ‎#اردوغان خواهد ایستاد.
گل بر خلاف بقیه رقبا هیچ نکته ضعف قابل توجهی ندارد و جامعه هدفش نیز همان جامعه سنتی اردوغان است.
‏گل از فکر تأسیس حزب جدید برای خود که با کودتای ۱۵ جولای دو سال پیش تبدیل به پروژه ای ناتمام شد صرف نظر کرده و اگر در انتخابات پیروز نیز نشود با همراهی حزب سعادت بار دیگر وارد در میدان سیاست خواهد شد.
این یک کابوس برای حزب حاکم است.

مسعود صدر


در روزهای آغازین عملیات عفرین در همین کانال نوشتیم که احتمالا اردوغان اردیبهشت ماه را انتخابات زودهنگام اعلام خواهد کرد. اکنون اردوغان البته تیر ماه را زمان مدنظر خود اعلام کرد.
از ابتدا نیز معلوم بود که اردوغان و حزب حاکم تلا شدارند تا از فضای همرایی ملی برای عفرین در یک انتخابات به نفع خود استفاده کنند.
از سوی دیگر اردوغان متوجه بحران اقتصادی ای که در نیمه دوم سال جاری میلادی گریبانگیرش خواهد شد است و برای همین تلاش دارد تا هر چه زودتر خرش را از پل بگذراند.
در واقع به یک بن بست مدیریتی در سیاست داخلی و خارجی رسیده است و لازم است تا با یک انتخابات دوپینگ سیاسی انجام دهد.
از دیگر دلایل این که این تاریخ اعلام شد دادن یک آوانتاژ سیاسی به باغچلی است. چرا که باغچلی امکان عبور از حد نصاب 10 درصدی مجلس را ندارد و برای همین تلاش کردند تا اولا ضمن تغییر قانون برای شرکت مشترک دو حزب در یک انتخابات مانع حضور مرال آکشنر در انتخابات شوند.
طبق قانون هر حزب پس از حداقل 6 ماه پس از برگزاری کنگره تاسیس اش میتواند در انتخابات مجلس شرکت کند که حزب آکشنر هنوز این ظرف زمانی را پر نکرده است.
البته آکشنر از تصمیم خود برای انتخابات ریاست جمهوری صحبت میکند اما مساله این است که دیگر نمیتواند با حضور در مجلس مانور قدرت دهد. (چند راه دیگر در پیش روی مرال است مانند همراهی با یک حزب دیگر و انشعاب س از ورود به مجلس یا خرید نماینده و کاندید اما امکان تحقق آنها به شرایط سیاسی وابسته است.)

روزهای پر آشوبی -به جهت سیاسی- برای ترکیه باید انتظار کشید.

مسعود صدر


🔹آیا اردوغان با حمایت از حملات آمریکا به سوریه می‌تواند خود را از مهلکه شکست اقتصادی و سیاسی نجات دهد؟
#یادداشت
آمریکا به سوریه حمله کرد. حال و هوای دولتمردان ترکیه عوض شد و خبری از «ای آمریکا!» گفتن‌های اردوغان نبود. در همان لحظه‌های اولیه حمله موشکی آمریکا، وزارت خارجه ترکیه بیانیه صادر کرد و گفت: «از عملیات صورت گرفته علیه دولت سوریه رضایت داریم و با ممنونیت از آن استقبال می‌کنیم، چرا که این حمله به عنوان وجدان بشریت، یک واکنش به جا بود.»
سپس «ابراهیم کالین» سخنگوی اردوغان هم از حملات غربی‌ها حمایت کرد و گفت: «امکان بی‌پاسخ ماندن حمله شیمیایی رژیم سوریه به دوما وجود نداشت.»
«ماهیر اونال» سخنگوی دولت ترکیه هم بلافاصله در صفحه تلویزیون ظاهر شد و حمایت دولت ترکیه از حملات آمریکا را اعلام کرد و به صف حامیان حمله به سوریه قرار گرفت.
رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه هم حجت را به همه تمام کرد و گفت: «حملات غربی‌ها به سوریه را اقدامی درست و به جا می‌دانیم.»
این مواضع حمایتی دولتمردان ترکیه از حملات آمریکا به سوریه باعث ایجاد اختلاف در میان اعضای حزب حاکم عدالت و توسعه شده است. سؤالی که ذهن اعضای این حزب را به خود مشغول کرده است این است که «چه زود کمک تسلیحاتی پنج هزار کامیونی آمریکا به گروه‌های تروریستی پ.ی.د و پ.ک.ک در سوریه فراموش شد! ما که هر روز در حال انتقاد از سیاست‌های منطقه‌ای آمریکا و کمک تسلیحاتی آن‌ها به گروه‌های تروریستی بودیم، چه شده است که با چرخش 180 درجه‌ای در کنار آمریکا قرار گرفتیم؟»
تجربه نشان داده است که حکومت حزب عدالت و توسعه مشتاقانه و در هر زمانی حاضر به قبول ادعاهای آمریکا و قرار گرفتن در کنار آن‌ها هستند. این حکومت در گذشته از حمله آمریکا به عراق حمایت کرد و امروز هم همان اشتباه را در مورد سوریه مرتکب می‌شود.
آیا آمریکایی که در سال‌های اخیر در حال توطئه علیه ترکیه است، نمی‌تواند در سوریه هم علیه این کشور توطئه کند؟ آیا این همان آمریکایی نیست که پنج هزار کامیون اسلحه به شبه‌نظامیان پ.ک.ک فرستاد و برنامه ایجاد دولت پ.ک.ک در شمال سوریه را دنبال می‌کند؟ آمریکا کشور مسلمان سوریه را در شب عید مبعث بمباران کرد، حتی این مسئله هم نتوانست حزب اسلام‌گرای عدالت و توسعه را تحت تأثیر قرار دهد. دولت ترکیه اجازه نداد که مشخص شود که موشک‌های آمریکا به چه مکانی از سوریه اصابت کرده است و بلافاصله بعد از حمله، حمایت خود را از آن اعلام کرد.
بحران داخلی و ترس از شکست در انتخابات آتی ترکیه، حزب حاکم عدالت و توسعه را در وضعیت دشواری قرار داده است. بخشی از اعضای این حزب معتقدند که با دوستی و مصالحه با آمریکا بار دیگر می‌توانند خود را از مهلکه انتخابات نجات دهند و به حاکمیت خود در ترکیه ادامه دهند. این بخش از حزب عدالت و توسعه نفوذ زیادی در کاخ ریاست جمهوری اردوغان دارند و دولت ترکیه را تحت تاثیر ایدئولوژی‌های خود قرار داده‌اند.
جالب اینجاست که «احمد داود اوغلو» نخست‌وزیر سابق ترکیه که از صحنه سیاسی ترکیه حذف شده بود، با حمله آمریکا به سوریه جانی دوباره گرفته است و با اعلام حمایت از حملات آمریکا، رؤیاهای خود در مورد نماز خواندن در «مسجد اموی دمشق» را بار دیگر مطرح می‌کند.
اگر اردوغان و حزب عدالت و توسعه خیال می‌کنند که با دوستی و حمایت از آمریکا می‌توانند خود را از مهلکه شکست احتمالی در عرصه سیاسی و اقتصادی ترکیه نجات دهند، سخت در اشتباه‌اند. چرا که ساعت‌ها بعد از حمله موشکی آمریکا به سوریه، پرونده «رضا ضراب» بار دیگر در دادگاه آمریکا مطرح شد و اسناد اثبات جرم سه وزیر اردوغان و پسرانشان به قاضی دادگاه ارائه شد. یعنی آمریکا بدون در نظر گرفتن حمایت آنکارا از واشنگتن در بحث حمله به سوریه، مصمم است که از تمام فشارهای سیاسی و اقتصادی علیه اردوغان و دولتش استفاده کند تا آن‌ها را در انتخابات آتی ترکیه سرنگون کرده و دولت مدنظر خود را سرکار بیاورد.

🔗 https://goo.gl/1y3WTR

🔵حمید قدسی آذر|کانال مطالعات ترکیه و قفقاز
@serhed_sadr


#آرشیو
هر چقدر که در ترکیه صادق هدایت عمومی ترین نویسنده ایرانی است، به طرز جالبی در جمهوری آذربایجان مصطفی مستور در همه کتابفروشی ها پیدا میشود.
#سفرنامه


کتاب بهترین شکل ممکن، مصطفی مستور در ترکیه منتشر شد.
مصطفی مستور جز نویسندگان شناخته شده ایران در ترکیه و جمهوری آذربایجان است که توانسته است مخاطب واقعی در جامعه کتابخوان این دو کشور به دست آورد.


"فرهاد ابراهیم‌اف" کارشناس مسائل سیاسی آذربایجان و کارشناس مرکز تحقیقات بعد از فروپاشی شوروی آکادمی علوم روسیه، سیاست اقتصادی را اصلی ترین دلیل تغییر تاریخ انتخابات در آذربایجان می داند. به گفته وی، طی چند سال اخیر این جمهوری با مشکلات اجتماعی و اقتصادی، از جمله کاهش قیمت نفت مواجه شد و در این شرایط برای علی‌اف بسیار مهم است تا حمایت مردم از خط مشی خود را بدست آورد. ضمن اینکه دقیقا اکنون جامعه آذربایجان علی‌اف را رهبری می داند که قادر به حل مشکلات پیش روی کشور است.

طبق آخرین نظرسنجی ها، بیش از 83 درصد از رای دهندگان حاضرند به الهام علی‌اف رای بدهند و نزدیکترین رقیب وی ، تنها می تواند روی کسب 2 درصد از آراء حساب کند.

تغییر تاریخ انتخابات ریاست جمهوری یک مشکل دیگر را نیز برطرف کرده و آن تطابق با تاریخ برگزاری انتخابات پارلمانی در اکتبر سال 2025 است که همزمانی دو انتخابات، خواسته های سیاسی بیشتری را برای جلب اعتماد مردم به همراه خواهد داشت.

ضمن اینکه بسیار عجیب خواهد بود اگر مسئله ارمنستان و قره باغ نیز در میان مشکلات داخلی آذربایجان مطرح نشود. همانطور که همه می دانند در تاریخ 17 آوریل (28 فروردین) نخست وزیر جدید ارمنستان، قدرت را در دست خواهد گرفت که با ادای سوگند ریاست جمهوری آذربایجان مصادف خواهد بود. با وجود دشواریها در روابط دوجانبه، حمایت از مذاکرات سازنده،از جمله در زمینه مشکل قره باغ، برای هر دو طرف اهمیت دارد.

نگرانی آمریکا از روابط باکو با مسکو و تهران و دخالت در امور داخلی آذربایجان

در سال 2014 بود که "ریچارد مورنینگ استار" سفیر آمریکا در باکو در مصاحبه‌ای در تفسیر اوضاع اوکراین، بطور جدی هشدار داده بود که اگر دولت آذربایجان از سیاست سخت گیرانه علیه آزادیهای مردم این کشور دست برندارد، دیر یا زود حوادث «انقلاب میدان» کی یف، در باکو نیز رخ خواهد داد.

حمایت آمریکا از مخالفان داخلی در آذربایجان بر کسی پوشیده نیست. "سرگئی مارکوف" کارشناس روس مسائل سیاسی معتقد است، آذربایجان یکی از عوامل موثر در برقراری صلح و ثبات در منطقه است. با توجه به تشدید رویارویی ر منطقه خاورمیانه و تیرگی روابط آمریکا با کشورهای روسیه، ترکیه و ایران، مقامات واشنگتن می توانند با حمایت از جنبشهای اعتراض آمیز در آذربایجان، منطقه را به بی ثباتی سیاسی سوق دهند.

فرهاد ابراهیم‌اف نیز با این عقیده موافق است و می گوید: «غرب در صورت تمایل کاملا می تواند در انتخابات ریاست جمهوری در آذربایجان دخالت کند. روابط حسنه باکو با دو رقیب اصلی آمریکا در منطقه خاورمیانه، یعنی روسیه و ایران، مورد رضایت واشنگتن قرار ندارد. دولت آذربایجان به طور جدی نگران تکرار حوادث اوکراین در این کشور است. هرچند مخالفان سیاسی فعلا ضعیف هستند، ولی در صورت حمایت غرب می توانند باعث ایجاد ناارامی در کشور شوند. به همین دلیل الهام علی‌اف زودتر دست به کار شده تا فرصت برای تحریکات سیاسی از مخالفان گرفته شود.»

جای تعجب ندارد که اصلی ترین نیروهای سیاسی مخالف در آذربایجان- جنبش «جایگزین جمهوری» (REAL)، شورای ملی نیروهای دموکراتیک آذربایجان و حزب جبهه مردمی آذربایجان در چنین شرایطی انتخابات ریاست جمهوری را تحریم کرده و ازهم اکنون اعلام کرده اند نتیجه آن را به رسمیت نخواهند شناخت.

انتهای پیام/

http://tn.ai/1698267


به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، سایت خبری-تحلیلی «لنتا.رو» روسیه در تحلیلی نوشته است: امروز، 11 آوریل (22 فروردین) در جمهوری آذربایجان روز انتخابات پیش از موعد ریاست جمهوری است. در حالیکه تنها شش ماه به تاریخ اصلی برگزاری انتخابات در این کشور باقی مانده، ولی دو ماه قبل "الهام علی‌اف" رئیس جمهوری فعلی آذربایجان تصمیم گرفت تا این انتخابات پیش از موعد و در ماه آوریل، یعنی اکنون برگزار شود.

بخشی از دلایل این تصیم گیری اوضاع سیاسی داخلی است و برخی عوامل خارجی نیز احتمالا در این مسئله موثر بودند که در این مقاله به آنها پرداخته شده است.

"الهام علی‌اف" رئیس جمهوری آذربایجان در واقع جانشین پدر خود "حیدر علی اف" نخستین رئیس جمهوری آذربایجان است که بدون تردید دارای اقتدار کامل در این کشور بوده و بیخود نیست که در آذربایجان به نام «پدر ملت» نام برده می شود.

الهام علی اف از سال 2003 رهبری آذربایجان را بدست گرفت و سپس توانست در سال 2008 و 2013 توانست با موفقیت دو انتخابات ریاست جمهوری دیگر را نیز پشت سر بگذارد. هر دو مرتبه وی بیش از 79 درصد از آراء مردم آذربایجان را بدست آورد و کمتر کسی تردید دارد که در انتخابات آتی ریاست جمهوری که قرار بود در تاریخ 17 اکتبر سال جاری برگزار شود نیز برای چهارمین بار برنده میشد. ولی علی‌اف به ناگهان در اوایل ماه فوریه اعلام کرد که این انتخابات تقریبا شش ماه زود برگزار خواهد شد و توضیحی هم در مورد علت این تصمیم خود نداد.

ارتباط اصلاح قانون اساسی آذربایجان با تاریخ برگزاری انتخابات

البته بجای رئیس جمهوری، "علی حسن‌اوف" مشاور وی در مسائل سیاسی و اجتماعی توضیح داد که تغییر تاریخ انتخابات به مسئله همه پرسی مربوط به اصلاح قانون اساسی مربوط می شود که در سال 2016 در این کشور صورت گرفته و باعث تغییراتی در قانون اساسی آذربایجان شد. در نتیجه دوره اختیارات ریاست جمهوری از 5 سال به 7 سال افزایش یافته و به همین دلیل علی اف تصمیم گرفته تا قبل از موعد انتخابات برگزار شود تا اعتماد مردمی نسبت به خود را بعد از این تغییرات زودتر مورد آزمایش قرار دهد.

"نوروز مامیدوف" مشاور سیاست خارجی علی‌اف نیز اصلاح قانون اساسی را مرحله جدید تاریخی نامیده و یاداور شد که رئیس جمهوری ر آستانه این تغییرات می خواهد از حمایت ملت آذربایجان از خط مشی خود اطمینان حاصل کند.

این توضیحات کاملا متقاعدکننده بود، اگر الهام علی‌اف بلافاصله بعد از همه پرسی خواستار رای اعتماد مردم به خود میشد، ولی اکنون بعد از گذشت یک سال و نیم دست به چنین اقدامی زده است. منطقی این بود که شش ماه دیگر صبر می کرد تا در اکتبر سال 2018 دیدگاه مردم کشورش نسبت به خود را می فهمید. بخصوص آنکه دوره ریاست جمهوری 7 ساله، بعد از انتخابات محاسبه میشد و دلیلی برای این تعجیل وجود نداشت.

علی حسن‌اف، بعنوان دلیل دیگر این تصمیم گیری به برخی مراسم بزرگ در این کشور اشاره کرد که از ماه مه (اواخر اردیبهشت) به بعد آغاز خواهند شد و رهبران این جمهوری نمی خواستند مبارزات انتخاباتی با این رویدادهای مهم همزمان شوند.

ابتدا در باکو مسابقات اتومبیل رانی «فرمول 1» برگزار می شود و سپس جشن صدمین سالگرد استقلال جمهوری دموکراتیک آذربایجان گرامی داشته می شود که مورد توجه خاص مخالفین است و در ماه اکتبر نیز اجلاس بین المللی انسان دوستی در باکو برگزار خواهد شد.

سیاست اقتصادی، دلیل اصلی تغییر تاریخ انتخابات آذربایجان

البته به غیر از این دلایل دیگری برای برگزاری پیش از موعد انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان وجود دارد. جمهوری آذربایجان در دوره رهبری الهام علی‌اف به رشد اقتصادی قابل توجهی رسید. در سال 2003 تولید ناخالص داخلی این کشور کمتر از 5 هزار دلار بود، ولی در سال 2016 به بیش از 17 هزار دلار رسید. در شرایط ثبات سیاسی، برخی آزادیهای مشروط محقق شد. با وجودیکه الهام علی اف، رهبری خودکامه است، ولی از لحاظ شدت عمل اصلا قابل مقایسه با با پدرش «علی اف بزرگ» نیست.

شرایط مناسب اقتصادی آذربایجان با توجه به این واقعیت که فروش نفت 77 درصد صادرات این کشور را تشکیل می داد، تحقق یافت و این جمهوری وضعیتی تقریبا مشابه روسیه امروزی را دارد. در اوایل سال 2018 نفت بالاترین سهم در تامین بودجه دولت را داشته و بهای ارز ملی تقویت شد، ولی کسی نمی تواند تضمین دهد که شش ماه دیگر نیز قیمت نفت تغییری نکند.

20 last posts shown.

773

subscribers
Channel statistics