СЛОВО О СУДЬБАХ БОЖИИХ (вт. пол. XVII в., окончание)
Царевна же вземъ, отиде в сокровенную камару и нача делу прилежати, бе бо хитра зело. И постави три камени на оконце на златом блюде. И Божими судьбами прилете вранъ, вземъ единъ камень и улете. Девица, сие увидевъ, нача сетовати и плакати, и поведа царю. Царь же нача деву вопрошати: «Где еси дела камень?» — И кляся она, плакаше, что унесе птичищь.
Царь же возьярися на девицу: «Окаянница, еще еси юна, а старым лжеши! Украла еси камень! Несть другаго таковаго в царской ризнице!» — И повеле девицу обнажити и кнутом пытати. Девица же токмо слезами обливашеся и помянувъ свое первое согрешение, како хотяше судеб Божихъ избыти.
Царь же недоумевашеся, что сотворити. И повеле принести старого фи лософа на златом ковре. Принесену же ему бывшу, рече царь философу: «Что учиню девице? Украде у меня драги камень». — Философ глаголя: «Во веки живи! Аще сие дело от диявола—остави: само скоро обличится и в тление разорится; аще ли от Бога, то ни ты, ни инъ кто можетъ раззорити — остави: само собою объявится. Ими же весть Богъ, судбами». — И послуша его царь, повеле девице пребывати в свободе.
И по семъ прииде инъ год, и паки царь повеле девице венецъ царски устрояти. И даде ей паки три камни, и повеле своей царице дело снабдевати. Девица же отиде во свой теремъ, нача прилежати, а царица у нее седяше, и дщери царевы. И мановениемъ Божимъ прилете вранъ оконцемъ и принесе той камень, положи его на стол на златое блюдо, всемъ ту зрящимъ, сам же излете вонъ. Царица же и дева и сущии с нею вземъ камень, дивишася и несе ко царю. И уведе царь, яко несть неправды в девице, и нача ее наиболе чтити.
Девица же вся царю о себе исповеда, чия дочи и за что пострада. И помысли царь отпустити девицу ко отцу ея. И учреди корету, оковав златом, и опоны окрестъ украси камением и чистымъ жемчюгомъ. И посла со девицею посла своего, честна мужа, и иные вельможи, и жены, и отроковицы ко царю, ко отцу ея.
Посол же со девицею прииде во царство ея и посла ко царю посланника своего, чтобы царь повеле полату такову уготовати, еже бы корета прошла: «А посла к тебе братъ твой, царь нашъ, такия дары, яко несть у тебе таковых во всемъ царстве твоемъ».
И повеле царь устроити полату, и вниде сам и со царицею в полату, по веле послу быти з дарами. Посол же идяше и вси вельможи пред коретою откро венными главами, благочество вниде с коретою в полату. И поклонився царю по подобию царскому, и правя от царя своего послование все по ряду.
И рече царь: «Яви ми, после, дары, якоже ты похвалился еси, что у нас таковыхъ несть во всемъ царствии нашемъ». — Посол же рече: «Воистинну, царю, не солга». — И тако откры запану кореты златую, и выйде ис кореты дьщерь царева. И рече посол: «О царю, познавай честьные дары, еже есть детище». — Царь же и царица позна свою дщерь, охапився1, паде на выю ея, облобыза ея, плачеся от радости. И бысть радость велия во всемъ царстве, не токмо царь, но и всии людие прославиша Бога, творящаго дивная чудеса, яко мертва бе и оживе, погибла бе и обретеся. Царь же одаривъ посла много, отпусти восвояси.
Богу нашему слава. Аминь.
Источник: Библиотека литературы Древней Руси. Т. 15. СПб., 2006. С. 412–415.