✴️ عبور از تحریم ها میسر است ؟
✍️ پروفسور جواد صالحی اصفهانی
🔘 محقق اندیشکده بروکینز و استاد ویرجینیاتک
▪️اگر پیشبینی بهتازگی تعدیلشده صندوق بینالمللی پول در مورد اقتصاد ایران (رشد اقتصادی منفی 6 درصد) را قبول کنیم، آنگاه برخلاف برخی ادعاهای بدبینانه و هشداردهنده باید بگوییم که تأثیر تحریمهای آمریکا بر اقتصاد ایران چندان هم شدید نیست.
▪️در عین دست کم 3 دلیل وجود دارد که نشان میدهد اقتصاد ایران میتواند در صورت اتخاذ سیاستهای مناسب، با همین سطح از درآمدهای نفتی نیز به حیات خود –ولو با کاهش استانداردهای زندگی- ادامه داده و حتی در بلندمدت از این طریق وابستگی خود را به نفت کاهش دهد تا [بهطور ناخواسته] به خود لطف کرده باشد.
▪️اولاً باید خاطرنشان کنیم که ایران قبلاً نیز در سال 2012 چنین شرایطی را تجربه کرده است. در آن زمان باراک اوباما تحریمهای آمریکا علیه ایران را شدت بخشید و در نتیجه صادرات نفت ایران 27.5 درصد کاهش یافت و تولید ناخالص داخلی ایران نیز 6.2 درصد افت کرد. در سال 2015 اثرگذاری همزمان تحریمها و کاهش قیمت نفت حتی صادرات نفت ایران را به 32 میلیارد دلار کاهش داد که کمترین میزان آن در یک دهه منتهی به آن سال محسوب میشد؛ تولید ناخالص داخلی ایران این بار 1.6 درصد کاهش یافت
▪️در سال 2012 زمانی که تولیدات صنعتی ایران 3.6 درصد کاهش یافت، بخش خدمات این کشور درواقع یک درصد رشد کرد. در آن زمان کاهش ارزش ریال به افزایش قیمت کالاهای وارداتی و کالاهای وابسته به واردات انجامیده و احتمالاً همین مسئله باعث شده بود که مصرفکنندگان ایرانی بخش بیشتری از درآمد خود را صرف خرید خدمات کنند.
▪️نکته دومی که باید به آن اشاره کنیم این است که ایران بدهی خارجی زیادی ندارد و به همین تحت فشار وامدهندگان خارجی نیست. اگر مردم احساس کنند که اصلاحات ساختاری در راستای تأمین منافع وامدهندگان خارجی انجام میشود، آنگاه انجام اصلاحات بسیار دشوارتر خواهد بود.
▪️مورد دیگری که کمتر به آن توجه شده این است که اقتصاد ایران یک اقتصاد نسبتاً متنوع است. ایران محصولات دیگری بهجز نفت را تولید و صادر میکند. این کشور برای تولید محصولات مختلف، از فولاد و خودرو گرفته تا کالاهای سبک، زیرساختهای تولیدی قابلتوجهی دارد. با استفاده از محرکهای اقتصادی مناسب میتوان این زیرساختهای را بهگونهای اصلاح کرد که اشتغال و تولید از بخشهای بهشدت نیازمند واردات به بخشهایی که بیشتر متکی به نهادههای داخلی هستند، منتقل شود.
☑️ منبع دانش تفسیر سیاسی
🔴رویداد استراتژیک
@StrategicEventCSR