🛑
روانشناسی ژئوپلیتیک: چگونه احساسات روابط بین الملل را شکل میدهدمقاله فوق از دریچه هویتی که هر کشور برای خود در آینده روابط بین الملل قائل است و احساسی که ملت ها از نقش و رسالت خود دارند، چهار طبقه بندي از کشورها ارائه می دهد. شاید بد نباشد نگاهی بیاندازیم به ایده نویسنده که می تواند بنیان یک کار پژوهشی خوب البته با یک رویکرد نظری جدید باشد و پیچیدگی تحولات جهانی را بهتر درک کنیم.
🔹 خوش بینان
کشورهایی که به آینده خود خوش بین هستند، عمدتا در شرق و جنوب شرقی آسیا یافت می شوند. نویسنده می گوید هرچند شرق اسیا را امروز به دلیل افزایش رقابتهای ژئوپلیتیکی، افزایش ملی گرایی، تسلیح شدن بیشتر و تشدید درگیری های سرزمینی، با اروپا دیروز مقایسه می کنند، اما این بخش از جهان امید را نسبت به سایرین شعله ور می کند. زیرا اول اینکه در یک دوره زمانی کوتاه ، شرق و جنوب شرقی آسیا به پویاترین بخش های اقتصاد جهانی تبدیل شده اند.
دوم اینکه صلح، امنیت و رفاه در سایر نقاط جهان به طور فزاینده به نحوه انجام کارها در این منطقه وابسته شده است. آنچه باعث می شود اکثریت مردم آسیا در شرق و جنوب شرقی احساس خوش بینی کنند، اعتقاد مشترک آنها مبنی بر اینکه می توانند از لحاظ مادی رونق بگیرند و در عین حال وفادار به فرهنگها و ارزشهای سنتی خود باشند و بتوانند در سیاست جهانی گام بردارند.
🔹 بدبینان
کشورهایی نسبت به آینده خود بیشتر نگرانی دارند و عمدتاً در غرب یافت می شوند. اکثریت افرادی که در کشورهای غربی زندگی می کنند احساس می کنند به طور روزافزون در معرض چالش های مختلفی قرار می گیرند زیرا دیگران را تماشا می کنند. غیر غربی ها به سرعت از نردبان سلسله مراتب قدرت بالا می روند. جوامع غربی با این واقعیت مواجه می شوند كه مدرنیته های مختلفی وجود دارد. ادعاهای غربی مبنی بر آگاهی، اخلاق و ارزشهای جهانی دیگر در دنیای چند محور امروز صادق نیست. در مواجه با غیرغربی ها، آنها بیش از هر زمان دیگری نسبت به هویت و علایق خود تأمل می کنند که این امر موجب ترس و بدبینی غربی ها می شود.
🔹 ستمدیده ها یا منکوب شده ها
منکوب شده ها گروهی از کشورها هستند که اعضای آنها به شدت درگیر مشغول مشکلات داخلی هستند، احساس تحقیر نسبت به دیگران می کنند و فاقد یک نهاد قوی برای تسلط بر آینده خود هستند. بسیاری از کشورها در خاورمیانه، آفریقا و منطقه پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی در این گروه گنجانده شوند. این کشورها نه تقسیم سودهای صلح پایان دوران جنگ سرد را تجربه کرده اند و نه داستانهای موفقیت را از نظر شرایطی که در آن شهروندانشان از رونق اقتصادی، امنیت و انسجام اجتماعی بهره می برند، دنبال کرده اند. به نظر می رسد سالها استعمار و تحقیر به دست قدرتهای امپریالیستی غربی و همچنین عدم موفقیت رهبران استبدادی خود در پیشبرد روند توسعه پایدار یا مدرنیزاسیون باعث شده است که یک درجه قوی از عدم اعتماد به نفس به وجود بیاورد.
🔹 بلاتکلیف ها
این گروه از کشورها شامل روسیه، ژاپن، اسرائیل، برزیل و بسیاری از کشورهای متوسط دیگر می شوند و خود را بین خوش بین و بدبین می بینند. آنها به دلیل روابطشان با جهان خارج از بحران عمیق هویت رنج می برند. آنها نه مانند غرب بدبین و نه مانند شرق خوش بین هستند.
پیوندهای نزدیک آنها با قدرتهای بدبین غربی و تاریخ طولانی روندهای نوسازی تعریف شده در چارچوب غربی، آنها را در گروهی متفاوت از بسیاری از قدرتهای خوشبین شرق و جنوب شرقی آسیا قرار داده است. آنها به خوبی با ارزش ها و هنجارهای غربی و اروپایی آشنا هستند، اما به طور همزمان احساس غربت می کنند. به عنوان مثال در سایه همین احساس مشترک است که ترکیه و روسیه همکاری های دو جانبه خود را در سالهای اخیر افزایش داده اند. آنها از رشد خوش بینان احساس ناراحتی می کنند، اما هنوز مطمئن نیستند که آیا باید خود را با خوش بینانه از لحاظ ژئوپلیتیکی متحد کنند یا نه.
آنها به اندازه قدرتهای غربی بدبین نیستند زیرا فکر می کنند نظم نوظهور جهانی به ایجاد فضای بیشتر برای آنها کمک خواهد کرد. آنها خوشبینی بسیاری از کشورهای آسیای شرقی و جنوب شرقی را در مورد این که دنیای جدید در حال وقوع است و همه آنها سزاوار کرسی های خود هستند، دارند. همه آنها خواهان اقتصادی قدرتمند و اشتهایشان برای توسعه سیری ناپذیر است.
📚 برنامه مطالعاتی چین
@chinastudyCSRhttps://www.dailysabah.com/op-ed/2019/03/29/the-psychology-of-geopolitics-how-feelings-shape-international-relations