اساطیر ایران و جهان


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


سیری در نمادها و اساطیر ایران و جهان
بیان نقد و نظرها: @poodeh

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


شکوفه می رقصد...
آواز: ویگن
آهنگ: عطاءالله خرم
.


کارت تبریک طراحی شده توسط سازمان یونسکو برای نوروز و به رسمیت شناختن آن به عنوان یک مناسبت بین المللی و جهانی ...


( ۲۱ مارس ؛ نوروز فرخنده )


🌼🍃🌸🍃🌺🍃🌸🍃🌺
🍃🌺🍃🌸🍃🌺
🌺🍃🌸
🌸

سلام.
نوبهار است در آن کوش که خوش دل باشی

فرارسیدن سال نو را شاد باش می گویم و برايتان سالی سرشار از شادی و کامیابی آرزومندم.
اميدوارم سال دوستی، آرامش، بی نیازی و دلخوشی باشد.


نوروز ١٣٩7 خجسته باد!
🌸
🌺🍃🌸
🍃🌺🍃🌸🍃🌺
🌼🍃🌸🍃🌺🍃🌸🍃🌺


🌿🍎🌿🍎🌿

#جشن_های_ایرانی(5)
نمادهای سفره هفت سین


🌿🌿 در بخش پیشین بحث شد که #هفتـسین شباهت به آیینی اسطوره ای دارد ولی اسطوره نیست و در پیوند با عدد اسطوره ای #هفت و زیبایی نمادین آن، همه گیر شده است. برخی آیین های مشابه هفت سین، مثل سفره آراسته به خوراکی های گوناگون برای خوشامد فروهران یا سبز کرده سبزه در ایام نوروز، تاریخی طولانی دارد و هفت سین نیز بر بنیاد آنها ساخته شده است. اما محدود و مشترک بودن «سین» هایی که بر سفره هفت سین می چینند،‌ باعث شده است که این نمونه ها ارزش نمادین و آیینی بیابند. در این بخش به نمادشناسی محصولات سفره هفت سین پرداخته می شود. کم و بیش با اندکی تفاوت در برخی نقاط، سین های معروف سفره نوروزی عبارتند از: سنجد، سیب، سبزه، سمنو، سیر، سرکه و سماق. جز این ها، موارد دیگری هم بر سفره مشاهده می شود که ارزش نمادین دارند. به نظر می رسد که برخی از آنها بازمانده سفره آرایی های قدیمی تر جشن ها هستند که هفت سین بعدها به آنها اضافه شده است. مثل آب، آینه و کتاب مقدس ادیان. سکه و تخم و مرغ و ماهی قرمز نیز کم و بیش ضرورت حضور خود را تثبیت کرده اند.
نمادهای سفره هفت سین، اغلب بر اساس ذوق و سلیقه های گوناگون تفسیر شده اند که خالی از لطف هم نیست. در مواردی هم با اتکا به طب قدیم و خواص گیاهی و همچنین پاره ای باورهای نجومی، تحلیلی شبه-علمی ارایه کرده اند. برخی از این تفسیرها چنین اند:‌

🥖 سنجد:
سنجد نشانه‌ی سنجيده عمل كردن و خردورزی است، می‌گويند اول چيزی كه خداوند خلق نمود عقل بود. شايد كمتر ملتی را بيابيد كه به اندازه‌ی ايران در سابقه‌ی حكمت‌های خود تاكيد بر خردوزی داشته باشند.

🍎سيب:
سيب ميوه‌ی سلامتی است و مشهور به ميوه‌ی بهشتی است. همچنین نماد مهر و محبت و دوستی و دلباختگی است.

🌿سبزه
سبزه با رنگ و طراوت خود دلها را شادمان می‌سازد و با نگریستن به آن طلوع سال جدید را زیباتر می‌کند. سبزه نشان طبيعت و نشان طراوت، سادگي و ايثار است. درخت سبز آفتاب را تحمل كرده و سايه‌ی خود را به بشر تقديم می‌كند. سبزه و به طور كلی گياهان، مايه‌ی دوام حيات موجودات هستند.

🥘سمنو
نماد خواربار، زایش گیاهی و بارور شدن گیاهان، فراوانی خوراک و غذاهای خوب و پر نیرو است. سمنو سمبل قدرت و شجاعت است. سمنو را غذای مرد آفرين می‌گفتند. اين غذا از جوانه‌ی گندم درست می‌شود و تمام حكمت آن نيز در همين است.

🥜سیر
نماد زدودن چشم زخم است که باید حتماً بر سر سفره نهاده شود. برخی سير را به نشان گندزدايی و پاكيزگی محيط زيست در سفره قرار می‌دهند اما در اکثر فرهنگ‌های ايرانيان، برای سیر نقش محافظت‌کننده از شر قائل بودند و از سير به عنوان نگهبان سفره ياد كرده اند.

🍶سركه
سركه نشان از جوش و خروش است. طبيعت اسيدی سركه در خاك را همگان ديده‌اند و از اين رو برای ياد دادن پذيرش ناملايمات بر سفره می‌گذارند.

🍝 سماق
نشانه صبر و تحمل و وقار و خویشتن داری است. سماق مکیدن، که به معنای انتظار کشیدن در ادبیات به کار رفته است، از این انگاره آمده است.
🌿🌿


🔹#اسطوره_در_جهان_امروز
🔹#جشنـهایـایرانی
🔹#آیینهایـنوروزی
—------------------------------------------
منابع:
علی محمد دادخواه، نوروز و فلسفه هفت سین.
اینترنت، ویکی پدیا
محمد بشرا، طاهر طاهری، باورهای عامیانه مردم گیلان


🍎@persian_mythology

🌿🌷


🔴 هفت‌سین نماد عشق، زندگی و همبستگی ایرانیان و کهن‌ترین نماد مانای تاریخ بشر که پس از گذشت هزاران سال همچنان باشکوه مانده است...

درباره نمادهای سفره هفت سین 👇👇
@persian_mythology




🌿🍎🌿🍎🌿

#جشن_های_ایرانی(4)
خانهـتکانی و هفت سین


🌿🌿 #خانهـتکانی، از جمله آداب جدایی ناپذیر جشن نوروز است و اگر چه در ظاهر کاری معمول برای نظافت و غبارروبی سالیانه از خانه و کاشانه است و اسطوره به نظرنمی آید، ولی در واقع بخشی به جا مانده از آیینی اسطوره است. در شمار آیین های نوشدن سال، آیین فروردگان، امروزه، شناخته نیست ولی این آیین، مثل خود نوروز، ریشه در آفرینش انسان دارد. آفرینش انسان دو مرحله دارد:‌مرحله غیر جسمانی و مرحله جسمانی. آفریدگار، در آغاز، #فَرَوَهر (Faravahr) یا وجود غیر مادی انسان را در عالم ملکوت آفریده است. و سپس، در مان معین، فروهر انسان به به عالم خاکی فرود می آید و در جسم او می نشیند و سیر آفرینش انسان کامل می گردد. «فروهر مردم، به هنگام خلقت، در سگالش با هرمزد، آگاهانه پذیرفت و به اختیار خود به گیتی آمد تا به تن با پتیاره (= اهریمن) بجنگد.» (بهار، ص69 / همچنین نک:‌ اوشیدری، 372) هنگامی که انسان می میرد فروهر با عالم فرَوَشی باز می گردد. باور چنان بود که ارتباط فروهرها به کلی با خاندان انها قطع نمی گردد، بلکه آنها در ده روز پایان سال دوباره به زمین باز می گردند تا به خاندان و خانواده سر بزنند و بنابراین، برای پذیرایی و خوش آمد فروهرها، جشن فروَردگان، در ده روز پایانی سال برگزار می شد و مردم شبها بر بام ها آتش می افروختند تا رهنمای آنان در یافتن خانواده باشد، خانه را آب و جارو می کردند و خوردنی های نیکو تدارک می دیدند تا فروهرهای بازآمده از دیدن شادی و شور و نعمت و پاکی خانواده خوشنود و شاد بازگردند. آیین خانه تکانی ریشه در جشن فروردگان دارد که امروزه، در آستانه نوروز به جا آورده می شود و با آن درآمیخته است.

🌿🌿 برعکس خانه تکانی، #هفت_سین بسیار کهن به نظر می آید، اما در واقع چنین نیست! هفت سین، یک نوآوری تازه بر بنیادهای اساطیری است که پیشینه آن به دویست سال اخیر باز می گردد. نه در منابع اساطیری کهن، و نه در آثار ادبی پس از اسلام، سخنی از هفت سین به میان نیامده است. سفره گستردن و شکرگزاری برای نعمت ها، بخش جدایی ناپذیر همه جشن ها بوده و سبزکردن گیاهان در نوروز نیز همواره رواج داشته است. رفته رفته، این آیین به سوی شکل گیری سفره هفت سین گراییده است.
تقدس عدد هفت،‌ باوری اساطیری و به جا مانده از کهنترین دوره های تمدن بشری است. سومری ها، آشوری ها، عیلامی ها، بابلی ها و ... عدد هفت را مقدس می دانستند. (اوشیدری، 485) تقدس عدد هفت به احتمال زیاد از ستاره شناسی و نجوم قدیم ریشه گرفته است که هفت روشنِ آسمانی خورشید و ماه و تیر و ناهید، بهرام، هرمزد (مشتری) و کیوان را می شناخته اند، که از زمین با چشم دیدنی بوده است و بنابراین انها را در سرنوشت زمینی ها، موثر دانسته اند. و بر بنیاد این هفت ستاره / سیاره، آسمان را دارای هفت طبقه دانسته اند و بنابراین عدد هفت با کل هستی پیوند خورده است. (در مورد عدد هفت، در اسطوره شناسی اعداد بیشتر بحث خاهد شد.) تقدس و کمال گزایی عدد هفت سبب شده است که از میان خوراک و نوشاک بسیاری که بر سفره می نهاده اند، کمال سفره را در هفت نعمت نمادین مجسم نمایند.
وجود سین، در آغاز نام های سفره، نشان دهنده نوعی خوش ذوقی و رفتار شاعرانه با زبان است. چنان که در برخی سفره پردازی های دیگر نیز از هفت چین،‌ هفت شین و هفت میم نیز سخن گفته اند ولی هفت سین بخت بلندتری داشته و همه گیر شده است. در مورد نمادشناسی محصولاتی که بر سفره هفت سین قرار می گیرد (و به اصطلاح معانی آنها) نیز، شور و شوق بی پایان همراه با خوش ذوقی هنرمندانه ای شکل گرفته است که اغلب نیز بی بهره از زیبایی نیست ولی بنیاد این گونه معنی شناسی ها بر ذوق و خرد و برخی ویژگی های اجتماعی و گاهی باورهای دینی یا پزشکی نهاده شده است.
سفره هفت سین، از آن جهت که مثل اغلب اسطوره های ایرانی ریشه گیاهی دارد «و همچنین احترام به پاسداشت مظاهر طبیعت، و پدیده های اقلیمی و آیین شکرگزاری نیز» که ویژگی جشن های ایرانی است، در آن نهان است، شباهت به آیینی اسطوره ای دارد.


🔹#اسطوره_در_جهان_امروز
🔹#جشنـهایـایرانی 🔹#آیینهایـنوروزی
—----------------------------


منابع:
دانشنامه مزدیسنا، جهانگیر اوشیدری.
ایرانیکا، مقاله هفت سین، نوشته علیرضا شاپور شهبازی
راهنمای زمان جشن‌ها و گردهمایی‌های ملی ایران، رضا مرادی غیاث‌آبادی، 1386


💊 @persian_mythology

🌿🌷🍎


#هفت_سین 1397
@persian_mythology




🌷🌼🌷🌼🌷

#جشن_های_ایرانی(3) نوروز مهمترین جشن بازمانده


از میان جشن های فراوان ایرانی، امروزه تعدادی به صورت محدود در میان اقوام بازمانده اند یا به شیوه های گوناگونی شکسته شده اند و در با آیین و آداب جدیدتر آمیخته اند. اما جشن #نورزو، همچنان اهمیت دیرپا و دیرسال خود را نگه داشته است و با این که پاره ای از آیین ها و آداب آن دچار دگرگونی شده اند، اما بخشی از آداب وابسته به آن نیز همچنان باقی مانده اند.
شاید یکی از دلایل بازماندن و پایایی جشن نوروز، این باشد که در گذار از دنیای اساطیری به دنیای تاریخی، این پتانسیل را داشته است که با دگردیسی و نوسازی دوباره آیین ها، معنای تازه ای بر معانی کهن آن افزوده شود و بنابراین هم آهنگ و هم آوا با دوران تاریخی، به بالندگی خود ادامه داده است و روز به روز بر اهمیت ان افزوده شده است.
دلیل دیگر این ماندگار را نیز باید در زمان ویژه آن دانست، پایان سال کهنه و اغاز سال نو، در همه ملت ها با جشنی همراه است و با اصلاح تقویم ایرانی، پایان سال با پایان یک چرخه دوازه ماهه و پایان زمستان و رسیدن به آغاز بهار، تناسب بی حد و اندازه ای میان نوشدن دور زمان و نوشدن چهره طبیعت پدید آورده است.

«نوروز تجديد خاطرة بزرگي است: خاطرة خويشاوندي انسان با طبيعت. هر سال، اين فرزند فراموشكار كه،‌ سرگرم كارهاي مصنوعي و ساخته‌هاي پيچيدة خود، مادر خويش را از ياد مي‌برد، با يادآوري‌هاي وسوسه‌آميز نوروز، به دامن وي باز مي‌گردد و با او، اين بازگشت و تجديد ديدار را جشن مي‌گيرد... نوروز را ملت ما هر ساله در اين سرزمين بر پا مي‌داشته است، ... آري، هر ساله! حتي همان سالي كه اسكندر چهرة اين خاك را به خون ملت ما رنگين كرده بود، در كنار شعله‌هاي مهيبي كه از تخت جمشيد زبانه مي‌كشيد، همانجا، همان وقت، مردم مصيبت‌زدة ما نوروز را جدي‌تر و با ايمان بيشتري برپا مي‌كردند؛ آري، هر ساله! حتي همان سال كه سربازان قتيبه بر كنارة جيحون سرخ رنگ،‌ خيمه برافراشته بودند و مُهَلَّب خراسان را پياپي قتل عام مي‌كرد، در آرامش غمگين شهرهاي مجروح و در كنار آتشكده‌هاي سرد و خاموش، نوروز را گرم و پرشور جشن مي‌گرفتند. » (علی شریعتی، کویر)

اهمیت دیگر نوروز این است که در دنیای گسست ها و چند پاره گی های امروزی، یکی از عوامل پیوند دهنده ملت اران با ملل همسایه است. هر سال پیشینه وپیوند مشترک این ملت ها را یاداوری و بازسازی می کند و بنابراین زمینه ساز صلح و آشتی و مهرورزی میان ملت های گوناگون، از هند تا اروپاست.

آیین های اسطوره دیگر نیز، با جدا شدن از جایگاه پیشین خود در اسطوره ای دیگر، به نوروز پیوسته اند و امروزه بخشی جدایی ناپذیر از این جشن بهاری اند. تعدادی از این آیین ها و اساطیر بدین قرارند:‌ #چهارشنبه سوری، #حاجی فیروز، #هفت_سین، #سیزده_به_در، #سبزه گره زدن و ...



🔹#اسطوره_در_جهان_امروز
🔹#جشنـهایـایرانی 🔹#اسطورهـشناسی
🔹#آیینهایـنوروزی
—------------------------------------------
منابع:
راهنمای زمان جشن‌ها و گردهمایی‌های ملی ایران،
رضا مرادی غیاث‌آبادی، 1386
کویر، دکتر علی شریعتی، pdf

💊 @persian_mythology

🌸🌼🌸🌼


🌻🌻🌻🌻

حاجی فیروز

حاجی فیروز بازمانده ی آیین بازگشت ایزد شهید شونده یا سیاوش است. چهره‌ی سیاه او نماد بازگشت از جهان مردگان است و لباس سرخ او نیز نماد خون سیاوش و حیات مجدد ایزد شهید شونده و شادی او شادی زایش دوباره ی آنهاست که رویش و برکت با خود می‌آورند.

—------------------
منبع:
جستاری چند در فرهنگ ایران، مهرداد بهار، ص۲۳۱.

#تحلیل_اسطوره
#حاجی_فیروز

🌻@persian_mythology


🌷🌼🌷🌼🌷

#جشن_های_ایرانی(2) گوناگونی جشن‌های ایرانی

در آستانه سال نو خورشیدی، به جشن های ایرانی نگاهی دوباره می اندازیم. تعداد زیادی از جشن ها از میان رفته اند، و منابع اسطوره شناسی مربوط به جشن ها، پراکنده است و با پاره ای داستان ها و باورهای عامیانه در آمیخته است و بنابراین برای بحث و بررسی در مورد جشن هایی که هنوز به جا مانده است، یا بخشی از آن به جا مانده است، در بخش های جداگانه، سخن خاهد رفت.
نکته دیگر اینکه، بسیاری از جشن های اساطیری، مثل اغلب اساطیر دیگر، در دوره ای از سیر تحول خود، از میان آیین های زرتشتی و بعد اسلامی گذشته اند و رنگ هر دو مذهب را به خود گرفته اند و دگرگونی هایی پذیرفته اند ولی ریشه های اسطوره ای آنها را نیز می توان ردیابی کرد. اسطوره ها دارای یک هسته بنیادین هستند که ریشه در جهان بینی عام انسان و خواسته ها و آرزوها و توانایی ها و ناتوانایی های او دارد. آیین های بعدی، تنها استمرار بخشیدن به همان ایده اولیه را، نمایندگی می کنند. بنابراین، اغلب می توان با زدودن جلوه های و نگاره های یک آیین خاص، که اسطوره را پوشانده است، به ایده بنیادین آن دست یافت. دین آوران و پیروان مذاهب گوناگون نیز، از زمینه های رایج شکل گرفته در میان مردم، بهره جسته و آیین جدید خود را با آن پیوند زده اند. در همین موضوع جشن ها، بسیاری از جشن های ایرانی با آیین زرتشتی پیوند دارند ولی در اغلب آنها می توان ریشه های اسطوره ای پیش از زرتشت را بازیافت. و چنان که استاد مهرداد بهار نوشته است، #گاتها، که قدیمی ترین بخش #اوستاست، قدیمی تریم منبع اساطیر ایرانی نیز هست. بنابراین جشن های زرتشتی را نیز در شمار جشن های اساطیری خاهیم آورد زیرا از سویی، ریشه در اسطوره های پیشین دارد، و از سوی دیگر، خود آیین زرتشتی نیز با گذر سالیان به اسطوره ای دیگر تبدیل شده است.

به طور کلی، جشن های ایرانی دو محور اصلی دارند:‌
الف- جشن های آیینی
ج- جشن های کشاورزی و محصول
که در برخی موارد نیزبا همدیگر پیوند می یابند و درآمیخته می شوند. در اولین بخش این جستار، و پرهیز از به درازا کشیدن سخن، به ذکر نام جشن های ایرانی، بسنده می کنیم و بحث و بررسی در مورد آنها را به روزهای آینده وا می گذاریم.

💐 جشن های سالانه:‌ جشن نوروز، سیزده به در، جشن شب يلدا، جشن سده، چهارشنبه سوري
☀️ جشن های ماهانه زردتشتیان:‌ فروردین گان، اردیبهشتگان، خردادگان، تیرگان، امردادگان، شهریورگان، مهرگان، آبانگان، آذرگان، دی گان، بهمنگان، اسفندگان (سپندارمذگان)
🍎 جشن های برداشت محصول:‌ جشن بیل گردانی، جشن انار، جشن شاندر، جشن گلاب گیری، جشن فندق، و ....


نکته گفتنی دیگر نیز این است که تعداد دقیق جشن های ایرانی محدود به جشن های رسمی که امروزه رواج دارد یا در متن ها و تاریخ نگاری های رسمی آمده، نیست بلکه بسیاری اقوام ایرانی جشن های ویژه ای دارند که با محیط زندگی و نوع پیشه و کار آنها مرتبط است و ممکن است هماهنگ با جشن های یاد شده نباشد. شناخت و بررسی جشن های ایرانی بدون شناخت و بررسی انها کامل نیست و امید که گزارشگران و پژوهشگرانی، به ثبت آنها پرداخته باشند.

#اسطوره_در_جهان_امروز 🔹#جشنـهایـایرانی 🔹#اسطورهـشناسی
—------------------------------------------
منابع:
راهنمای زمان جشن‌ها و گردهمایی‌های ملی ایران، رضا مرادی غیاث‌آبادی، 1386
#ژالهـآموزگار، تاریخ اساطیری ایران.
جهانگیر #اوشیدری، دانشنامه #مزدیسنا
ویکی پدیا، دانشنامه آزاد.


💊@persian_mythology
🌸🌼🌸🌼


Репост из: چشم‌و‌چراغ
#چهارشنبه_سوری
#نوروزانه
@cheshmocheragh


🔥🔥🔥🔥

#جشن_های_ایرانی(1) چهارشنبه سوری، جشن آتش پالاینده


#چهارشنبهـسوری، نوید بخش بهار و آغازگر آیین های نوروزی است. در عمق آیین های اساطیری همواره یک مفهوم اصلی و بنیادین وجود دارد که اسطوره برای بزرگداشت آن شکل می گیرد و سپس در طول دوران ها، بر گرد آن رسم ها و آداب دیگر تنیده می شود. جشن هایی که درون مایه آنها بزرگداشت آب یا آتش است، که نشان دهنده تاثیر این دو عنصر در حیات انسان است، در میان همه تمدن ها و اقوام رواج دارد. چهارشنبه سوری نیز در نهاد خود، یکی از جشن های بزرگداشت آتش است که رفته رفته، آداب و رسوم و باورهای دیگر نیز با آن پیوند خورده است.

در اساطیر یونانی، #پرومته (promete) یکی از خدایان اساطیری، «از ارابه خورشید اخگری ربود و آن را درون یک نی پنهان ساخت و در بازگشت به زمین این منبع آتش ایزدی را، به مردم بخشید.» (ژوئل اسمیت، 141) در اساطیر ایران نیز آتش منشأ الهی دارد. اگر چه کشف آتش به #هوشنگ نسبت داده شده است، که با پرتاب سنگی به سوی #اژدها، جرقه ای از سنگ برآمد و آتش پدیدار شد، (شاهنامه فردوسی، ژول مول، ج 1، 15) اما این کشف ناشی از اتفاق یا تصادف نیست بلکه حضور اژدها در این روایت نشان دهنده نوعی پیام از سوی آسمان برای هوشنگ قلمداد می شود که خود نیز آفریده ای یگانه و ایزدی بود. (هوشنگ در اوستا ستایش شده و #آناهیتا او را فرمانروایی همه جهان بخشیده و بر دیوان و جادوان و پریان پیروزی داده است.)‌ (اوستا، آبان یشت، بند 22) او در برابر این گوهر تابان نیایش کرد و بر جهان آفرین درود فرستاد و جشنی برپا کرد که به نام جشن #سده به یادگار مانده است. (فردوسی، همان) چهارشنبه سوری نیز مانند جشن سده، بزرگداشت آتش است که گویی با کشف آن، روزگار نوینی در زندگی انسان پدید آمده است و بنابراین در طلیعه «نوروز» وجود آن بایسته و ضروری است.

گرامی داشت آتش، در مذاهب باستانی نیز بازتافته است. در اوستا، آتش / آتر / آذر یک از بزرگترین #ایزدان (فرشتگان والامقام اهورامزدا)‌ است و در شاخه های دیگر اقوام آریایی مثل هندوان به نام آگنی شناخته شده و از خدایان بزرگ است. (اوشیدری، 66) و رمز پیروزی معنوی روشنایی و راستی بر نیروهای تاریکی و دروغ است و از فره ایزدی پاسداری می کند تا #اژی_دهاک به آن آسیب نرساند. (ستاری، 58)

ایرانیان پیش از اسلام با افروختن آتش در ده روز پایانی سال، «برای #فروهر نیاکان نیایش می کردند و به آنان درود می فرستاند اما پس از ساسانیان و با ورود اسلام، چون اعراب روز چهارشنبه (یوم الارباع) را شوم می دانستند، این رسم آتش افروزی به شامگاه چهارشنبه آخر سال افتاد.» (اوشیدری، 243)‌ هم با باورهای عامیانه دین داران جدید هماهنگی یافت و هم اثری از دین قدیم را با خود نگه داشت و بعد با برخی رسوم محلی دیگر هم پیوند خورد که امروزه در گوشه و کنار، هر جا به شکلی برگزار می گردد ولی هسته اصلی آن - بزرگداشت آتش تمدن و تحول آفرین- در همه هست.

با تحولات دنیای صنعتی، رسوم و برنامه های آتش بازی که یک رسم نمایشی اروپایی و چینی و... است، از دوره قاجار، به این جشن افزوده شده است. این جلوه های نور و رنگ آتشناک نیز زیبایی هایی دارد ولی باعث خشونت ها و اندوه آفرینی های چندی نیز می شود که نه دل-خاه هیچ انسانی است و نه شایسته جشن های ایرانی. زیرا در جشن های ایرانی به نوشته محققان چند عنصر ثابت وجود دارد، از جمله:‌ گرامی داشت آب یا آتش، پیوند آنها با پدیده های طبیعی و کیهانی و اقلیمی، سرور و خوشخویی و خرسندی و پرهیز از خشونت، پاسداشت طبیعت و زندگی و گسترده بودن و همگانی بودن جشن ها از آن جمله است.

امید که با برگزاری شایسته چهارشنبه سوری، شادی و سرزندگی نثار همگان گردد و در شعله های فروزان آتش، زردی از دلها و چهره ها رخت بندد و سرخی (سوری) آن بر جان ها بتابد.

ز کوی یار می آید نسیم باد نوروزی
از این باد ار مدد خواهی چراغ دل برافروزی.

#چهارشنبه_سوری__خجسته_باد!
🔥🔥🔥🔥


🔹#اسطوره_در_جهان_امروز 🔹#جشنـهایـایرانی 🔹#آیینهایـنوروزی
—------------------------------------------
منابع:
دانشنامه مزدیسنا، جهانگیر اوشیدری.
جهان اسطوزه شناسی، X، جلال ستاری
فرهنگ اساطیر یونان و روم، ژوئل اسمیت، ترجمه شهلا برادران
راهنمای زمان جشن‌ها و گردهمایی‌های ملی ایران، رضا مرادی غیاث‌آبادی، 1386


💊 @persian_mythology

🔥🔥🔥🔥


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
#چهارشنبه_سوری، آغازگر جشنهای بهاری، خجسته باد!


در جدیدترین کاوشهای، باستان‌شناسی مشخص شده که منطقه جیرفت احتمالا سه قرن پیش از میلاد مسیح مرکز تجاری جهان در میانه راه بین‌النهرین به دره سند بوده است. تمدن #جیرفت را کهن ترین تمدن بشری می دانند.


تندیس #هرکول در بیستون کرمانشاه.

@persian_mythology


Репост из: بر بال اندیشه‌ها
📗📕📗

#فرهنگ_نامه_هنر، دانشنامه هنرهای تجسمی و مکاتب هنری است که به کوشش و پژوهش استاد #محمد_شمخانی، دانش آموخته دانشگاه هنر تهران، منتقد و پژوهشگر سختکوش هنرهای تجسمی، با قلمی شیوا و سبکی خلاقانه نگاشته شده است و بی گمان، برای هنرمندان و همه دوستداران هنر مدرن، کتابی سودمند و مورد نیاز است. از همه علاقمندان هنر و ادبیات دعوت می شود که در جشن رونمایی این کتاب گران سنگ، روز #یکشنبه ساعت 16 به دانشگاه هنر تهران، تشریف بیاورند.
حضور استادان و هنرمندان ارجمندی چون قباد شیوا، جواد مجابی، مسعود عربشاهی، مهدی حسینی و مهدی مقیم نژاد نیز زینت افزای این مراسم است و امضای معتبری بر کتاب فرهنگنامه هنر تواند بود.
برای محمد شمخانی، نویسنده کوشا و پرتوان این اثر، روزهای شکوهمندتری آرزومندیم.
@bar_bal_andisheha
🌷🌷


Репост из: بر بال اندیشه‌ها
جشن رونمایی و معرفی کتاب فرهنگنامه هنر


Репост из: @HZHyperBot
🔻🔻🔻📚آشنایی با کانال‌های حوزه هنر و اندیشه📚🔻🔻🔻


🔹جان آگه با #فرهیختگان


🔸فکر خوب


🔹عاشقان هنر و ادبیات


🔸اساطیر ایران و جهان


🔹ندای اندیشه (درسگفتارهای صوتی)


🔸مقاله و ویدیوهای آموزشی


🔹فلسفه برای زندگی


🔸«تاریخ و فلسفه خردگرایی»


🔹نقدنامه


🔸سالمندان ایرانی


🔸کانال فارسی اکونومیست


🔹مطالعات و پژوهش‌های توسعه


🔸شمس و مولانا


🔹کانال محمدامین مروتی در اندیشه و فرهنگ


🔸فلسفۀ نیچه


🔹فراخوان مقالات علوم انسانی


🔸تاملات فلسفی و اجتماعی عمیق


🔹جامعه شناسی در یک نگاه


🔸فایل های صوتی جامعه شناسی


🔹نگاهی عمیق تر به هستی و انسان


🔸سها | مرکز آموزش‌های آزاد


§dمکتب هاروت


§eکانال دکتر محمدجواد صافیان


§dتفلسف؛اسلامی-غربی


§eگزیده آثارِ استاد عبدالحسین زرین کوب


§dاخلاق


§eروش شناسان


§dمثنوی آدم‌ها/ افلاطون‌شناسی/ دکتر هادی جعفری


§eکانال فلسفی «تکانه»


§dموج و قطره: فرزندپروری و روان‌شناسی کودک


§eنشریه آزاد


§dجامعه شناسی اقتصادی و توسعه


§eاستعداد و خودشناسی


§dفرهنگ علوم اجتماعی اوتویت،باتامور


§eاشعار ماندگار


🔺🔺🔺🔺🔺

Показано 20 последних публикаций.

2 055

подписчиков
Статистика канала