ابوالقاسم کریمی


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


🔹شاعر _ نویسنده _ تاریخ خوان _ علاقه مند به روانشناسی _ فعال محیط زیست
🔰 وبسایت رسمی :
https://abolghasemkarimi.ir
🔰ارسال پیام:
https://t.me/ab0lghasemkarimi
🔰لینک کانال:
https://t.me/ab0lghasemekarimi
🔰سرآغاز کانال:
https://t.me/ab0lghasemekarimi/3

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


✅خاطره محیط زیستی

در یکی از همین روزهای گرم تابستان ، وقتی در پارک کوچکی در شهر ورامین منتظر دوست وقت نشناسم بودم…

ناگهان چشمم به چندین مورچه خورد که هزارپای نسبتاً بزرگی را داشتند حمل می‌کردند وقتی سرم را برگرداندم دو گربه را دیدم که با هم دعوا می‌کردند تقریباً در ۱۰ ۱۵ متری آن گربه‌ها کلاغی سعی می‌کرد از حوض کوچک پارک آب بنوشد در همان حوالی تعدادی گنجشک مشغول خوردن غذا بودند در نزدیکی آن گنجشک‌ها چند یاکریم حضور داشتند و با چند متر فاصله که چندان زیاد نبود سگی خیابانی زیر درخت چناری لم داده بود …

آری یک پارک کوچک و این همه موجود زنده

به راستی که زمین چقدر زیبا خواهد شد اگر انسان‌ها بپذیرند که این سیاره ، خانه مشترک همه موجودات است…

***

ابوالقاسم کریمی

ورامین

18/امرداد/1403
***
🔻وبسایت رسمی
🔻 abolghasemkarimi .ir
🔺تلگرام:
🔺 @ab0lghasemekarimi


✅یاداشت های من :آیا سیاست و محیط زیست با هم ارتباط دارند؟نقش فعالان محیط زیستی در این زمینه چیست؟


مقدمه
در روزگار ما ، که مشکلات محیط زیستی جزئی از زندگی روزانه مردم شده است به درستی سیاست و محیط زیست به صورت جدایی ناپذیری با هم در ارتباط هستند و تاثیرات این پیوند را مردم در تصویب قوانین حفاظت از محیط زیست که به اجرا درآمده است ، به خوبی درک کرده اند…

در ادامه به مهم‌ترین دلایل وابستگی سیاست و محیط زیست و بلعکس و به نقش فعالان محیط زیست در این زمینه ، می پردازیم.

۱_ تاثیر سیاست بر محیط زیست
انسان به هوا ، غذا ، انرژی ، کشاورزی ، حمل و نقل ، توسعه شهری ، شغل و … ، به صورت جدی نیازمند است و دولت وظیفه دارد نیازهای اساسی مردم را تامین نماید اما تصمیمات دولت به صورت عمیقی بر آینده محیط زیست تاثیر داشته و دارد . به عنوان مثال سیاست‌های انرژی که به استفاده از سوخت‌های فسیلی تاکید فراوان دارند منجر به افزایش آلودگی خاک ،آب ، هوا ، تغییرات اقلیمی وبه خطر افتادن زندگی بسیاری از موجودات شده است.

۲_ تاثیر محیط زیست بر سیاست
بحران‌های محیط زیستی مانند خشکسالی سیل و آلودگی هوا که بیش از گذشته دامنگیر دولت‌های جهان شده است و به نارضایتی های عمومی و حتی تغییر در کابینه منجر شده به سیاستمداران این هشدار جدی را می‌دهد که اگر مشکلات محیط زیستی را جدی نگیرند در آینده با عواقب سخت آنها باید دست و پنجه نرم کنند و بر همین اساس کشورهای مختلف صنعتی و در حال توسعه قوانین و سیاست‌های سختگیرانه‌ای در زمینه حقوق حیوانات، مدیریت آب، مدیریت پسماند ،تصویب طرح‌هایی در مورد رفع و پیشگیری از آلودگی های زیستی و تشویق بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در توسعه منابع انرژی تجدید پذیر و سایر موارد را به اجرا گذاشته اند و بوجه قابل توجهی را به آن اختصاص داده اند.

۳_ نقش فعالان محیط زیست
نقش فعالان محیط زیستی در ایجاد،ترغیب و تشویق طرح‌های مناسب حفاظت از محیط زیست بسیار است. آنها می‌توانند با راهکارها و مشارکت در بخش فرهنگسازی به مردم و همکاری ، هماهنگی و حتی فشار بر دولت در فرایند تصمیم گیری ها دخالت نمایند و به بهبود وضعیت محیط زیست کمک کنند. فعالان محیط زیست تنها با مشارکت‌های داوطلبانه سهم قابل توجهی از آموزش و آگاهی را می‌توانند به خود اختصاص دهند اما لازم به ذکر است که فعالان محیط زیستی باید دو مسئله را رعایت فرمایند ۱ _ داشتن اطلاعات قوی در زمینه‌ای که می‌خواهند مشارکت داشته باشند ۲_ اتحاد و همکاری با سازمان‌ محیط زیست و نهادهای مردمی که در امر حفاظت و پاسداری از محیط زیست پیش قدم هستند.

سخن آخر:
محیط زیست و سیاست به طور چشمگیر و جدایی‌ناپذیری با یکدیگر در ارتباط هستند و تصمیمات سیاسی می‌تواند تاثیرات عمیقی بر محیط زیست داشته باشد .فعالان محیط زیست نقش مهمی در ایجاد تغییرات مثبت در سیاست‌های محیط زیستی دارند و می‌توانند با آگاهی بخشی مردم ،همکاری، هماهنگی با اشخاص حقیقی و حقوقی مشابه خود، نقد ، انتقاد و برسی قوانین دولتی و مشارکت در فرایندهای تصمیم گیری به بهبود وضعیت محیط زیست کمک کنند.
***
ابوالقاسم کریمی
۱۴ دی ۱۴۰۲
ورامین
***
🔻وبسایت رسمی
🔻 abolghasemkarimi.ir
🔺تلگرام:
🔺 @ab0lghasemekarimi


✅یاداشت های من :دلایل اصلی برخی از افراد در جهان که به علت مشکلات محیط زیستی نمی خواهد ازدواج کنند و یا بچه دار شوند.

🔹مقدمه:

بسیاری از انسان‌ها در عصر کنونی ما وجود دارند که با انگیزه های مختلف مایل به ازدواج و یا بچه‌دار شدن نیستند و جمعی از این افراد که تعدادشان چندان کم نیست ، و روز به روز به جمعیت آنها افزوده می‌شود به علت مشکلات و بحران‌های شدید و متنوع زیست محیطی تمایل دارند تنهایی زندگی کنند.
واقعیت آن است که گروهی از مردم جهان نگرانی در مورد طبیعت و آینده سیاره زمین و تاثیرات ناشی از تخریب های زیست محیطی را دغدغه اصلی خود تلقی می‌کنند و به همین سبب از ازدواج یا بچه‌دار شدن صرف نظر کرده‌اند.

🔹مهم‌ترین دلایل این افراد:

۱_ آینده نامعلوم زمین: تغییرات شدید اقلیمی ، تخریب جنگل‌ها که ریه‌های زمین هستند ، آلودگی روز افزون دریا ، خشکی ، هوا ، انقراض موجودات ، کمبود منابع طبیعی و … باعث شده بسیاری معتقد باشند ازدواج و فرزندآوری در دنیایی که آینده آن نامعلوم است مسئولیت بزرگی است.این دسته از افراد تصور دارند سیاستمداران تنها به پول و قدرت فکر می‌کنند و دستورالعمل های آنها در خصوص محیط زیست ظاهر سازی است آنان معتقدند آینده زمین به دلیل سیاستمداران خودخواه و مردم نا آگاه نامشخص است و در نهایت مایل نیستند نسل آینده آنها در محیطی ناسالم و با کیفیت زندگی پایین بزرگ شود.

۲_بحران آب و هوا: هم اکنون سیاره زمین شاهد بلایای طبیعی یی است که در گذشته تمدن انسانی کمتر نظیر آن دیده شده است به عنوان مثال گرمای بیش از حد هوا و بیماری‌ها و مشکلات ناشی از آن که انسان ، طبیعت ، حیوانات و حتی موجودات کوچک دریایی را تهدید می‌کند ، و این موضوع سبب شده بسیاری از افراد نگران سلامتی فرزندان آینده و کیفیت زندگی آنها باشند. و حاضر به ازدواج و تولد فرزند نباشند.

۳_ مصرف بیش از حد منابع به خصوص فسیلی: برخی بر این باور استوارند ، هر فرزند جدید یعنی مصرف منابع بیشتر که در نهایت به تشدید بحران محیط زیستی کمک میکند.
یکی از اصلی‌ترین دغدغه این افراد مصرف بی‌رویه نفت ، گاز ، زغال سنگ ، و دیگر منابع تجدید ناپذیری است که سوختن آنها با ساختن شهرها و زیر ساخت ها گره خورده است.

۴_بحران اقتصادی و جمعیت: وقتی سیاست‌های اقتصادی یک کشور اشتباه باشد ، دچار بحران اقتصادی می‌شود و دولت حاکم بر آن سرزمین تلاش می‌کند با ابزارهای مختلف این بحران را حل و فصل نماید که یکی از آن ابزارها استفاده بیشتر ازامکانات سرزمینی همچون افزایش بهره برداری از معادن و تولید و فروش مواد خام است که در نهایت باعث تخریب و صدمات بیشتر بر طبیعت زمین می شود اما بر هیچکس پوشیده نیست که از اصلی‌ترین دلایل بحران اقتصادی ، جمعیت می باشد ، چراکه دولت وظیفه دارد مردم را سیر کند و اشتغال را برای شهروندان خود تامین نمایید ولی هرچه جمعیت بیشتر باشد توان دولت در پیشبرد این اصول حیاتی سرزمینی کمتر می‌شود.(هم اکنون انگلستان با افزایش تولید زغال سنگ و سوزاندن آن در صدد کاهش بحران اقتصادی بر آمده است)

🔹نتیجه گیری:

انسان‌هایی که به دلیل مشکلات محیط زیستی باور دارند ازدواج کردن و یا تولد فرزند رفتار اشتباهی است دلایلی را بر می‌شمارند که قابل تامل است و نمی‌توان آنها را بدون بحث و گفتگو کافی ، کنار گذاشت.

واقعیت تلخ و دردناک آن است که زمین دچار بحران‌های متعدد زیست محیطی شده که اکثر آنها را انسان‌ها به وجود آورده اند و این در حالی است که در گذشته‌های نه چندان دور ، زمانیکه جمعیت انسانی به این تعداد نبود ، این بحران ها یا وجود نداشت و یا حداقل تاثیرات آن ناچیز بود …

***

ابوالقاسم کریمی

ورامین

***

17 اَمرداد 1403
***
🔻وبسایت رسمی
🔻 abolghasemkarimi.ir
🔺تلگرام:
🔺 @ab0lghasemekarimi




✅دلنوشته محیط زیستی_ ابوالقاسم کریمی _ای زمین مهربان


ای زمین مهربان
ای وطن فراموش شده
ای مادر دلسوز
ای پناهگاه امن
با من سخن بگو
با من که فرزند تو هستم
با من که از خاک تو آفریده شده‌ام

ای مهربان
چرا چنین بی‌رحمانه زخم می‌خوری؟
چرا وحشیانه با تو رفتار می شود؟
این تازیانه‌ها که بر تن سبز تو فرود می‌آید ، سزاوار قلب سیاه ظالمان است…

ای مهربان
هیاهوی رودخانه‌هایت
سیرآبمان میکند.
سرسبزی جنگل‌هایت
به زندگان روح می بخشد.

دست و دلبازی هایت

به سفره ها برکت می دهد.

و صدای پای فصل هایت

طبیعت را از نعمت رنگین میکند.

ای مهربان

آبی آسمان ِ تو ، سایه حیات ماست

تو تنها خانه ، برای ماندن هستی؟

اما هر روز غمگین‌تر می‌شوی.

من صدای فریاد خاموشت را می شنوم
درختانت در آتش می سوزند.
دریاچه هایت در حال خشکیدند.
وَ دریاهایت در آغوش زباله غرق شده اند.

ای مهربان

این انسانها

این انسانهایی که همانند سربازان چنگیزاند،

بر قلب پاک تو تاخته اند

تا غنیمتی به دست آرند

این نوکران فریب شیطان
این تیره بختان قدرنشناس
این دلار پرستان مست شهوت
این جلادان سنگدل زندگی

نمی‌ اندیشند
نمیفهمند

که باز شدن چشم ها ، از نفس ریه های تو برخاسته است

این انسانها

این دیو صفتان افسار گسیخته ،

که روح خود را به دستان پول سپرده اند،

نمی‌دانند بدون تو، تنها مرگ ممکن است.

این انسانها

این خیانتکاران بی‌غیرت ،

نمی‌فهمند که نسل آنها ، زیر سایه تو باید زندگی کند…

ای مهربان ، با من سخن بگو
چه باید کرد
چه باید گفت

بقای همه در دستان توست
چگونه می‌شود اندوه را از چهره ات پاک کرد ؟

***

ابوالقاسم کریمی

ورامین

سه شنبه – ۱۶ اَمرداد ۱۴۰۳
***
🔻وبسایت رسمی
🔻 abolghasemkarimi.ir
🔺تلگرام:
🔺 @ab0lghasemekarimi






✅یاداشت های من:حقوق حیوانات !؟ آنچه که انسانها در مورد حیوانات باید رعایت کنند.

🔹مقدمه:

هر چند هنوز توافق جهانی در مورد تعریف دقیق حقوق حیوانات وجود ندارد و این موضوع باعث ایجاد اختلاف نظر بین طرفداران حقوق حیوانات و سایر گروه‌ها می‌شود اما با این حال حقوق حیوانات بخشی از موضوع حقوق است که به‌طور ویژه به رفتار صحیح با جانوران وحشی و اهلی می‌پردازد.در این نگرش حقوقی به حیوانات به عنوان موجودات دارای ارزش ذاتی و مستحق احترام نگاه می شود. این حقوق به دنبال آن است که از حیوانات در برابر سوء استفاده، بی‌رحمی و بهره‌کشی محافظت کند.

برخی از کشورهای دنیا قوانین خاصی را به حقوق حیوانات اختصاص داده اند.

🔹حامیان حقوق حیوانات باور دارند:

1_ایجاد درد و رنج برای جانوران نادرست است.

2_حیوانات نباید خورده شوند.

3_حیوانات نباید در باغ وحش‌ها ، پناهگاه‌ها ، سیرک‌ها و مراکز آزمایشگاهی اسیر و زندانی باشند.

4_ حیوانات نباید در تحقیقات دردناک یا هر نوع تحقیقات دیگری از آن‌ها استفاده شود.

5_حیوانات نباید فدای توسعهٔ زندگی انسان‌ها شوند ، نباید به محیط زندگی حیوانات تجاوز شود.

حامیان حیوانات معتقدند که جانوران دارای حقوق قانونی و اخلاقی معینی هستند که شامل حق آسیب و آزار ندیدن نیز می‌گردد.

🔹چالش های جهانی:

در عصر کنونی ما ، تقریبا هیچ یک از موارد بالا رعایت نمیشود …چرا که حفظ حقوق حیوانات با چالش های جهانی روبرو است که از جمله آنها میتواند به موارد زیر اشاره کرد:

1_توسعه شهرها و ساخت و سازها

2_افزایش جمعیت انسانی

3_رقابت کشورهای جهان در بخش هایی نظیر اقتصاد ، فن آوری وتجهیزات نظامی

4_جنگ

5_گرسنگی و فقر

6_پیشرفت های علمی و پزشکی روز افزون و رقابت های تنگا تنگ در این زمینه

7_توسعه صنایعی مانند کشاورزی و دامداری در جهان

این موارد به انسانها اجازه نمیدهد که به حیوانات به عنوان موجوداتی داری حق حیات و احترام نگاه کنند

واقعیت آن است که انسانها ، آنقدر درگیر حفظ منافع خود هستند که نوبت به حیوانات نمی رسد

چهره واقعی دولت ها،افراد معروف ثروتمند و سیاستمندان(جهان) آن است که در ظاهر امر به رعایت حق حیوانات میپردازند و در مورد آن صحبت کرده و حتی قانون تصویب میکنند ولی پشت پرده ، در آزمایشگاههای ، نظامی ، شیمیایی ، پزشکی و تحقیقاتی آنها خبرهای دیگری است.


🔹حقوق حیوانات در ایران:

در کشور ما ایران تبصره ها و ماده‌های قانونی وجود دارد که به حفظ حقوق حیوانات که اکثراً در مناطق حفاظت شده هستند اشاره می‌کند اما باید اذعان داشت که یک قانون همه جانبه در مورد حقوق حیوانات در کشور ما وجود ندارد البته قوانینی هست که به کنترل جمعیت حیوانات خیابانی و جلوگیری از انتقال بیماری‌ها متمرکز است که آن را نمی‌توان جزو قوانین حقوق حیوانات دانست چرا که در آن قوانین ، به کشتن و نابودی حیوانات خیابانی اشاره شده است با این حال در سال‌های اخیر شاهد افزایش آگاهی عمومی نسبت به حقوق حیوانات و فعالیت‌های برخی از سازمان‌های مردم نهاد در این زمینه هستیم.

🔹سخن پایانی:

به دلیل مشکلات زیادی که انسان‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند حفظ حقوق حیوانات به یک موضوع کم اهمیت در نزد بیشتر دولت‌های جهان و مردم تبدیل شده است ، و این درحالیست که بسیاری از انسانها ، هیچ درک درستی از احساسات و عواطف حیوانات ندارند و یا نمی خواهند داشته باشند و تا جایی این بیشعوری پیشرفت داشته که تجاوز جنسی به حیوانات خانگی از جمله سگ و گربه و حیوانات مزرعه همانند خوک ، گوسفند ، بز و حتی مرغ و خروس ، به یکی از معضلات فرهنگی ، اجتماعی جهان به خصوص در کشورهای توسعه یافته صنعتی تبدیل شده است.

حامیان حقوق حیوانات ، از چالش‌های پرشماری که حقوق حیوانات را تهدید می‌کند ، آگاه هستند ولی با اتخاذ تصمیمات مناسب ، همانند : حفظ آرامش ، صبوری و احترام ، درگیر نشدن با دولت و نیروهای امنیتی ، همکاری و اتحاد فعالان محیط زیست ، حامیان حقوق حیوانات و سازمان محیط زیست ، فرهنگ سازی و گفتگو با مردم کوچه و بازار ، برخورد مناسب ، هدفمند و قانونمند با حفظ حقوق شهروندی با خاطیان حقوق حیوانات ، می‌توانیم در کشور خودمان ایران ، در نهایت حقوق حیوانات را نهادینه کرده و حفاظت و پاسداری از آن را از شهروندان عزیز و دولت محترم خواستار باشیم.

***

ابوالقاسم کریمی

30/اردیبهشت/1403

ورامین

***
🔻وبسایت رسمی
🔻 abolghasemkarimi.ir
🔺تلگرام:
🔺 @ab0lghasemekarimi


✅یاداشت های من:دلایل اصلی فرونشست زمین در دشت ورامین چیست؟و راهکارهای آن کدام است؟


🔹مقدمه:

دشت ورامین که یک منطقه حاصل خیز کشاورزی در جنوب شرق استان تهران است با مشکلات زیست محیطی بسیاری دست و پنجه نرم میکند که از مهم ترین آنها فرو نشست زمین است.

فرونشست زمین دردشت ورامین ( که شامل ، ورامین ، قرچک ، پیشوا ، جواد آباد و پاکدشت است) یک چالش‌ جدی زیست‌محیطی و اجتماعی است که عواقب جبران‌ناپذیری را به دنبال دارد.

🔹عوامل فرو نشت زمین در دشت ورامین:

🔺برداشت بی رویه از آب های زیر زمینی: در دشت ورامین تعداد زیادی دامداری ، مرغ داری ، باغ ، کارخانه و زمین کشاورزی وجود دارد که تعداد قابل توجهی از آنها به وسیله چاه ( مجاز یا غیر مجاز ) مصرف آب خود را تامین می‌کنند این رویه که از ده‌ها قبل ادامه داشته و هم اکنون صدمات خود را نشان داده باعث کاهش سطح آب زیرزمینی و در نتیجه فشرده شدن لایه‌های آبرفتی و نشست زمین شده است .
🔺خشکسالی‌های پی در پی: متاسفانه به دلیل تغییرات اقلیمی سال‌هاست که شاهد کاهش بارندگی و افزایش دوره‌های خشکسالی در این منطقه هستیم ، این عامل باعث شده که ورودی آب به سفره‌های آب زیرزمینی کاهش چشمگیری داشته باشد و فروشست زمین را تشدید کند.
🔺کاهش نفوذ پذیری خاک: عوامل مختلفی همانند فرسایش خاک، گسترش کویر، پوشش گیاهی ضعیف، افزایش جمعیت و ساخت و سازهای بی‌رویه باعث کاهش نفوذ پذیری خاک و در نتیجه کاهش ذخیره آب در سفره‌های زیرزمینی شده است جمعیت دشت ورامین به دلیل ساختن شهرک‌های صنعتی غول پیکر افزایش بسیاری داشته ، و تنها یکی از صدمات مهم این افزایش جمعیت کاهش نفوذ پذیری خاک بوده است.
🔺کشاورزی سنتی: در کشاورزی سنتی حجم قابل توجهی آب مصرف می‌شود و این فشار بیشتری بر منابع آب‌های زیرزمینی وارد می‌کند ، باید پذیرفت که با وجود گسترش مشکلات محیط زیستی دیگر چاره ای نیست و باید در ایران و دشت ورامین کشاورزی مدرن جای کشاورزی سنتی را بگیرد.

🔹عواقب فرونشست زمین در دشت ورامین:

🔺خسارت به زیرساخت‌ها: فرونشست زمین باعث تخریب جاده‌ها، پل‌ها، ساختمان‌ها و سایر زیرساخت‌ها می‌شود.

🔺تخریب زمین‌های کشاورزی: نشست زمین باعث کاهش حاصلخیزی خاک و از بین رفتن زمین‌های کشاورزی می‌شود.

🔺آلودگی آب‌های زیرزمینی: فرونشست زمین می‌تواند باعث نفوذ آلودگی‌ها به سفره‌های آب زیرزمینی شود.

🔺خطرات زیست‌محیطی: فرونشست زمین می‌تواند باعث تغییر مسیر رودخانه‌ها، ایجاد شکاف‌های زمین و سایر مخاطرات زیست‌محیطی شود.

🔹راهکار های مقابله با فرو نشست زمین در دشت ورامین

🔺مدیریت صحیح و اصولی از منابع آبی باقیمانده: به وسیله کاهش برداشت آب زیرزمینی ، اصلاح الگوی کشاورزی ،آبیاری مدرن صنعتی ، شناسایی و مسدود کردن چاه‌های غیر مجاز ، محدود کردن استفاده از چاه‌های مجاز ، اعمال قوانین سختگیرانه برای حفر چاه‌های جدید ، احیای پوشش گیاهی ، و احیای نفوذ پذیری خاک از جمله مهم‌ترین و بهترین راهکارها برای مدیریت منابع آبی باقیمانده است.

🔺فرهنگسازی و همکاری کردن با سازمان‌های مردم نهاد و مساجد:اطلاع رسانی دقیق ، شفاف و سازنده از خطرات جبران ناپذیر فرونشست زمین و همکاری همه جانبه با سازمان‌های مردم نهاد و مساجد شهرستان و استفاده از تریبون نماز جمعه در ایجاد فرهنگسازی یک راهکار مهم برای کاهش صدمات فرونشست زمین است.

🔹سخن پایانی:


هرچند آب رفته را به جوی نمی‌توان برگرداند اما فرونشست زمین در ورامین یک بحران جدی است که کاهش صدمات آن نیازمند اقدامات فوری و هماهنگ همه دستگاه‌های مسئول است باید فرهنگ سازی شود و مردم باید از خطرات فرونشست زمین آگاه شوند و باید با اتخاذ راهکارهای مناسب و مشارکت همه جانبه ، میزان فرونشست سالانه زمین در دشت ورامین را کم و خسارت‌های ناشی از آن را کاهش داد.

***

ابوالقاسم کریمی

شنبه – ۱۳ اَمرداد ۱۴۰۳

ورامین
***
🔻وبسایت رسمی
🔻 abolghasemkarimi.ir
🔺تلگرام:
🔺 @ab0lghasemekarimi


✅یاداشت های من :چرا محیط زیست برای مردم کشور ما مهم است؟

🔹مقدمه:

بر هیچ شهروند آگاهی این موضوع پوشیده نیست که به دلایل متعددی از جمله مشکلات اقتصادی،اجتماعی،فرهنگی وامنیتی فعالیت‌های محیط زیستی در کشور ما کمرنگ شده است.

در حال حاضر سازمان‌های مردم نهاد انگشت شماری وجود دارند که هنوز فعالیت‌های مستمر محیط زیستی خود را ادامه می دهند.

اما هرگز این بدین معنا نبوده و نیست که محیط زیست برای مردم کشور ما بی‌اهمیت و یا حتی کم اهمیت است.

اگر شهروندان به سازمان‌های مردم نهاد ، شناخت و اعتماد کمی دارند ، این موضوع را نباید در بی تفاوتی مردم نسبت به مسائل فرهنگی،هنری و محیط زیستی تفسیر کرد.

و اگر اکثریت NGO ها در ایران ، بر اساس ساختاری بنا و مدیریت می‌شوند که مردم را از خود دور نگه داشته اند ، این دلیل محکمی بر عدم شناخت صحیح و اصولی احساسات ، هنجار ها ، نگرش ها و مشکلات جامعه از سوی موسسان آنها دارد.

🔹مردم کشور ایران به دلایل زیر محیط زیست را مسئله حیاتی می دانند …

۱_ ارزش های فرهنگی،مذهبی و دینی : در فرهنگ ایران محیط زیست جایگاه ویژه‌ای در میان آیین ها ، باور ها و ادیانی دارد که در این سرزمین حضور داشته و دارند.
۲_سلامت ، بهداشت و تندرستی: آلودگی هوا، آب و خاک باعث بروز بیماری در اقشار مختلف جامعه شده است ، متاسفانه ، بیماری‌های تنفسی ، قلبی و عروقی ، در کشور ما شایع است، و این فهم احترام به محیط زیست را دوچندان می‌کند.

۳_تغیرات اقلیمی: ایران یکی از کشورهایی است که به شدت تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفته ، افزایش دمای هوا ، سیل ، خشکسالی های پی در پی و دیگر بلایای طبیعی ، زندگی مردم را به مخاطره انداخته و زیر ساخت ها را به صورت جدی تهدید می‌کند.
۴_تنوع زیستی: ایران یکی از غنی‌ترین کشورهای دنیا در تنوع زیستی است ، ولی شوربختانه ، مشکلات مختلف محیط زیستی به این تنوع به شدت آسیب رسانیده ، در حال حاضر بسیاری از موجوداتی که در اکوسیستم سرزمین ایران زندگی می‌کنند ، در حال انقراض و یا در خطر انقراض هستند.

۵_منابع آبی محدود و فرونشت زمین: سال‌هاست که بحران آب ، بیشتر استان‌های ایران را درگیر کرده ، و امنیت غذایی مردم را تهدید می‌کندهمچنین شهروندان ایران ، شاهد فرونشست زمین بر اثر خالی شدن سفره‌های آب های زیرزمینی هستند.
۶_فرسایش خاک و گسترش کویر: مردم با چشمان خود، کوچک شدن جنگل‌ها را نظاره می‌کنند ، مردم آسیب‌هایی را که به دریاچه ها وارد می‌شود و هجوم طوفانی کویر بر دل شهرها را دیده اند ، مردم سال‌هاست گرد و غباررا تنفس می‌کنند، مردم به خوبی از کم بارانی های وحشانه ی پی در پی و دیگر بحران های محیط زیستی آگاه هستند.

🔹سخن پایانی

جایگاه محیط زیست در نزد مردم ، مقامی ویژه دارد . اما اگر سوال کنیم چرا اغلب شهروندان ایرانی نسبت به فعالیت‌های سازمان‌های محیط زیستی شناخت کافی ندارند ، باورمند نیستند و به آنها اعتماد نمیکنند ، پاسخ این پرسش را باید در رفتار مدیریتی اکثر نهادهای مردمی و سیستم دولتی جستجو کرد.

بیاییم به جای آنکه مردم را در هر چیز بزرگ و کوچکی ، مقصر خطاب کنیم ، نگاهی منتقدانه به عملکرد مدیریتی بیندازیم.

ما ، باید بیاموزیم برای ایجاد تغییر در جامعه ، اول باید خود را تغییر دهیم.

___

ابوالقاسم کریمی

27/خرداد/1402

ورامین
___
🔻وبسایت رسمی
🔻 abolghasemkarimi .ir
🔺تلگرام:
🔺 @ab0lghasemekarimi


✅یاداشت های من: آیا با تولد دوباره و احیای مدارس طبیعت در کشور موافق هستید ؟چرا؟



🔹مقدمه:

آن دسته از فعالان بزرگوار محیط زیست و حامیان حقوق حیوانات که مقاله بنده تحت عنوان (اساسی‌ترین مشکلات مدارس طبیعت در ایران ، از زبان یک تسهیلگر سابق) را مطالعه کرده‌اند در جریان نقدهای من به موسسان ، مدیران و تسهیلگران مدرسه طبیعت قرار گرفته‌اند.

ولی باید اعتراف داشت با شرایط وخیم محیط زیست ، که نه تنها ایران بلکه سیاره‌ای که در آن سکونت داریم را در بر گرفته است ، احیای مدارس طبیعت نه فقط یک رویا بلکه یک ضرورت است که نیازمند برنامه‌ریزی کامل و همه جانبه از سوی موسسان و دولت محترم می‌باشد.

در ادامه به برخی از مهم‌ترین فواید مدارس طبیعت و راهکارهای کلیدی احیای این پروژه ، اشاره می‌شود.

🔹مهم‌ترین فواید مدارس طبیعت:

🔺ارتباط با طبیعت: ما در عصری زندگی می‌کنیم که متاسفانه ، کودکان بیشتر وقت خود را در محیط‌های بسته و با موبایل و تبلت و بازی‌های رایانه‌ای سپری می‌کنند ، در چنین زندانی مدرسه طبیعت فرصتی سازنده برای نسل آینده است تا با طبیعت ارتباط عمیق‌تری برقرار کند و از فواید بیشمار آن بهره‌مند شود.

🔺آموزش کودک: در مدارس طبیعت (البته اگر درست این پروژه اجرا شود )کودکان با روش‌های غیر مستقیم علاوه بر یادگیری مفاهیم علمی. مهارت‌های اجتماعی ، عاطفی و جسمانی خود را تقویت می‌کنند .

🔺خلاقیت و نوآوری: مدارس طبیعت می‌توانند به یکی از بهترین ارکان اجرایی برای پرورش خلاقیت و نوآوری کودکان تبدیل شوند.

🔺سلامت جسمی و روانی:( در صورت درک صحیح موسسان مدارس طبیعت و استفاده از روانشناسان مجرب) بازی و فعالیت بدنی در مدارس طبیعت بهترین روش ممکن است تا سلامت جسمی و روانی نسل‌های آینده ، تضمین شود.

🔺حفظ محیط زیست: برای هیچ یک از فعالان (واقعی)محیط زیست این نکته پوشیده نیست که آموزش (صحیح) کودکان می‌تواند به حفظ محیط زیست کمک کند.

ما اگر شهروندان مسئولیت پذیر بیشتری ، داشته باشیم ، محیط زیست آسیب کمتری خواهد دید.

🔹راهکارهای کلیدی برای تولد دوباره مدارس طبیعت:

🔺درس گرفتن از اشتباهات گذشته: به نظر من مهم‌ترین و حیاتی‌ترین نکته‌ای که باید به آن عمل شود. درس گرفتن از اشتباهات گذشته مدارس طبیعت است.

با رعایت کردن قوانین ، اخذ مجوزهای لازم برای فعالیت، درک درست از هنجارها و احساسات جامعه ، درگیر نشدن با دولت و نیروهای امنیتی، احترام به حقوق محیط زیست و حیوانات، و اجرای اصولی آموزش‌های لازم برای تسهیلگران ، موسسان و مدیران مدارس طبیعت ، تعهد ، میدهند ، که اشتباهات گذشته را تکرار نمی‌کنند.

🔺انسان محوری را کنار بگذاریم: باید بپذیریم ما جزئی از طبیعت هستیم ، و نه جدای از آن ، باید بپذیریم که ما حق نداریم و نمیتوانیم ، به طبیعت آسیب برسانیم ، باید بپذیریم که زمین یک سیستم خود تنظیم است و حقوقی دارد که باید رعایت شود و ما نمیتوانیم هر طور تمایل داریم با طبیعت رفتار کنیم.

این یک اصل حیاتی برای زندگی کردن است که باید آن را درک کنیم و به نسل‌های آینده آموزش دهیم.

🔺جذب حمایت‌های دولتی و همکاری با آموزش و پرورش و سازمان محیط زیست:

سیستم دولت با تصویب قوانین و اخذ مجوز ، زمینه‌ ساز تاسیس و ادامه حیات مدارس طبیعت است.
همچنین ، با اختصاص بودجه و ارائه تسهیلات مالی و اعتباری به موسساتی که در امر تاسیس مدارس طبیعت فعالیت دارند ،انگیزه لازم برای سرمایه‌گذاری در این حوزه را ارائه می‌دهد.

🔹سخن پایانی:

دلایل متعددی باعث به تعطیلی کشانده شدن مدارس طبیعت شد و نقدهای بسیاری بر عملکرد موسسان و مدیران مدارس طبیعت وجود دارد که اکثر آنها قابل تامل و پیگیری می‌باشد اما روح مدرسه طبیعت هنوز زنده است چرا که تعداد زیادی از فعالان محیط زیست و منتقدان مدارس طبیعت اعتقاد دارند ، اگر این پروژه به صورت صحیح و اصولی اجرا شود فواید بیشماری برای آینده محیط زیست کشور ما خواهد داشت.

🔺نظر شما درباره تولد دوباره و احیای مدارس طبیعت در کشور چیست؟
___

ابوالقاسم کریمی
۱۲ اَمرداد ۱۴۰۳
ورامین
___
🔻وبسایت رسمی
🔻 abolghasemkarimi .ir
🔺تلگرام:
🔺 @ab0lghasemekarimi


🔹شاعر _ نویسنده _ تاریخ خوان _ علاقه مند به روانشناسی _ فعال محیط زیست

🔰 وبسایت رسمی :
https://abolghasemkarimi.ir

🔰ارسال پیام:
https://t.me/ab0lghasemkarimi
🔰لینک کانال:
https://t.me/ab0lghasemekarimi
🔰سرآغاز کانال:
https://t.me/ab0lghasemekarimi/3


✅یاداشت های من:اساسی ترین مشکلات مدارس طبیعت در ایران_از زبان یک تسهیلگر سابق.

✅این مطلب برای ارسال بهتر ، در شبکه های اجتماعی ، خلاصه شده است.
🔹مقدمه:
زمانیکه مدرسه طبیعت در دو شکل سیار و غیر سیار در ایران شروع به کار کرد ، بسیاری آینده خوبی برای آن ، پیش بینی می‌کردند ، و در آغاز هم اکثر فعالان محیط زیست ، حامیان حقوق حیوانات و سازمان محیط زیست از حمایت های خود دریغ نکردنند و جانانه حامی این پروژه بودند اما دیری نپایید که حتی نام مدرسه بر این ساختار ، از سوی وزارت آموزش و پرورش به اهرمی برای به چالش کشیدن و فشار آوردن تبدیل شد…
🔹مهم ترین مشکلات مدارس طبیعت
۱_ کمبود نیروی متخصص:

تقریبا هیچ کدام از مدارس طبیعت دارای نیروی متخصص کارآمد نبودند ، روانشناس (مجرب) در مدارس طبیعت وجود نداشت و تسهیلگران تجربه کافی در خصوص رفتار با کودکان را نداشتند…

۲_ مشکلات مالی:

فضای باغ مانندی که مدارس طبیعت غیر سیار در آن تاسیس شده بودند اکثراً اجاره‌ای بود ، و این خود معضل بزرگی در ایجاد مشکلات مالی برای این نوع از مدارس طبیعت به شمار میرفت و مدارس سیار هم به دلیل عدم استقبال والدین ، با مشکلات مالی عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کردند…

۳_عدم استانداردسازی مناسب:

متاسفانه ، برای مدارس طبیعت استانداردسازی مناسب همراه با نیازها و هنجارهای جامعه تعریف نشده بود دختران و پسران در این مدارس با هم حضور داشتند و این خود مشکلات اجتماعی ایجاد کرده بود

پسر بچه‌ها گاهی دختران را آزار می‌دادند و برخی از بچه ها برای دیگران قلدری می‌کردند و ناسزا می‌گفتند

دعوا ،آزار و اذیت ، قلدر بازی و رفتارهای نادرست توسط کودکان به یک معضل تبدیل شده بود…

۴_آموزش ناکافی تسهیلگران:

کسی که تمایل داشت در مدارس طبیعت به صورت حرفه‌ای کار کند و یا مدرسه طبیعت تاسیس نماید برای آموزش های لازم به یک مدرسه طبیعت واقع در مشهد رجوع میکرد و در آنجا به مدت تنها ۳ روز آموزش می‌دید و بعد سپری کردن این مدت بسیار کوتاه یک آزمون بسیار آسان را از سر میگذراند و پس از اخذ مدرک ، می‌توانست ، مدرسه طبیعت تاسیس کند و یا در یکی از مدارس طبیعت در کشور مشغول به کار شود…

۵_ عدم اجرای واکسینه کردن حیوانات:

به جرات می‌توانم بگویم تقریباً هیچ کدام از مدارس طبیعت در ایران ، حیواناتی را که در آن مکان حضور داشتند را واکسینه نکرده بودند اما به والدین به دروغ می‌گفتند که تمام حیوانات این مکان واکسینه است و دلیل اصلی واکسینه نکردن حیوانات مشکلات مالی بود…

۶_ رفتارهای نامناسب برخی تسهیلگران با کودکان:

تسهیلگران به دلیل نداشتن آموزش‌های کافی و اطلاعات نادرست و نبودن روانشناس مجرب در مدارس طبیعت نمی‌توانستند با بسیاری از کودکان رفتار مناسب و ارتباط سازنده داشته باشند …

کودکانی که پرخاشگر بودند، کودکانی که بازیگوش بودند ، کودکان بیش فعال، کودکان سلطه‌گر و … تسهیلگران نمی‌دانستند با چنین کودکانی باید چه رفتاری انجام دهند پس راحت‌ترین گزینه ها ، که فریاد زدن ، تهدید کردن و یا گاهی تنبیه کردن آنها بود را ، انتخاب می کردند تا بتوانند کودک را کنترل نمایند …

۷_ عدم حمایت قانون از مدارس طبیعت:

هیچگاه قانون سازنده ای برای حمایت از مدارس طبیعت تصویب نشد ، با مدارس طبیعت ایران در همان بدو تولد همانند یک فرزند ناخواسته برخورد شد و حتی هیچ کدام از مسئولین بلندپایه سازمان محیط زیست (تقریبا) به هیچ یک از وعده‌هایی که در خصوص مدارس طبیعت دادند ، عمل نکردند.

۸_ عدم اعتماد والدین به مدارس طبیعت:

والدین نتوانستند به مدارس طبیعت اعتماد کنند آنها با مدارس طبیعت آشنایی نداشتند و عده معدودی که به این ساز کار اعتماد کردند خیلی زود از اعتماد خود پشیمان شدند ، تا جایی که بیشتر مدارس طبیعت بعد از تقریباً یک سال کار ، خالی از کودک بودند.

۹_ عدم توجه به نقد فعالان محیط زیست و حامیان حقوق حیوانات:

متاسفانه بسیاری از مدارس طبیعت تبدیل به یک معضل محیط زیستی شده بودند آنها کودکان را در دل طبیعت رها می‌کردند و به راحتی به کودکان اجازه می‌دادند هر نوع رفتاری که مایل هستند با طبیعت انجام دهند به طور مثال کودکان با خیال راحت می‌توانستند شاخه نهال ها و درختان کوتاه قد را حتی با کمک والدین خود ، بشکنند و با همراهی تسهیلگران میتوانستند آتش روشن کنند و می‌توانستند با حیوانات به خصوص حشرات و حیوانات کوچک جثه به هر طور که مایل هستند رفتار نمایند …
🔹سخن آخر
مدارس طبیعت می‌توانستند در آینده ای نه چندان دور در ایران به یکی از سدهای مقاوم و سخت جان در برابر بحران‌های محیط زیستی و حفاظت از محیط زیست آسیب پذیر کشور تبدیل شوند ولی به دلیل کارشکنی مسئولین ، عدم استانداردسازی مناسب و شفاف نبودن موسسان مدارس طبیعت این اتفاق محقق نشد.
_____
ابوالقاسم کریمی
ورامین
_____
🔻وبسایت رسمی:
🔻 abolghasemkarimi .ir
🔺تلگرام:
🔺 @ab0lghasemekarimi


ابوالقاسم کریمی

شاعر _ نویسنده _ تاریخ خوان _ علاقه مند به روانشناسی _ فعال محیط زیست

🔰 وبسایت رسمی : https://abolghasemkarimi.ir/
_
🔰ارسال پیام: https://t.me/ab0lghasemkarimi



Показано 15 последних публикаций.

529

подписчиков
Статистика канала