⛔ #شبهه: ازدواج پیامبرﷺ با دختر نُه ساله(عایشہؓ)
✅ پاسخ: بطور عموم این پرسش را دو گروه میپرسند؛ مسلمانان و منتقدان اسلام. گرچه با هرگونه پاسخ عقلانی و منطقی باز هم مشکل اسلام ستیزان حل نخواهد شد زیرا آنها با اصل نبوت مشکل دارند و این موضوعات را بهانهی برای لجاجت خود میدانند. ولی به هر حال میتوان از چند جهت پاسخ عقلانی و منطقی داد.
اولا: مقایسه زمان حال با ۱۴۰۰ سال پیش نظر به شرایط مختلفی که داشتند، کاملا غلط است. همچنان در بین علما در مورد سن عایشہؓ اختلاف وجود دارد' طوریکه بعضی علما نظر به قرایین سن ایشان را(+-) ۱۷، ۲۰ میدانند. ولی برفرض اینکه سن ایشان ۹ سال باشد. باز هم هیچ مشکلی وجود ندارد، چون؛ سن بلوغت نظر به ادوار مختلف تاریخ، جنسیت و مناطق مختلف جغرافیایی متفاوت میباشد. طوریکه تحقیقات متعدد سن بلاغت را در دختران(+-) ۸ تا ۱۴ سال میداند. همچنان افراد در مناطق گرم سیر زودتر به بلاغت میرسند. پس ازدواج با یک دختر تازه به بلاغت رسیده آنهم در تحت جامعهی که این کار تبدیل به یک فرهنگ شده و تمامی طرف ها از آن راضی و خوشنود بودند چه مشکلی دارد.(طوریکه این فرهنگ هنوز هم بکثرت مرسوم است.)
ثانیا: دشمنان اسلام در آن زمان نیز وجود داشتند و هیچ فرصتی را برای بی اعتبار کردن پیامبرﷺ از دست نمیدادند. پس چطور ممکن است از این موضوع غفلت کرده باشند؟. پس معلوم میشود که این کار(ازدواج در سنین نوجوانی) برایشان عادی و رسم بوده است.
ثالثا: منتقدان به عمد این موضوع را برجسته میکنند تا گویا اینرا بگویند که(نعوذبالله) پیامبرﷺ شهوتران بوده است. ولی حیف که زحمت فکر کردن برخود نمیدهند تا بفهمند که اگر پیامبرﷺ چنین شخصی میبود اولین ازدواج خود را در سن ۲۵ سالگی با یک بیوه زنیکه ۱۵ سال از خودش بزرگتر بود، نمیکرد. همچنان اخلاق اوﷺ همه رحمت و محبت بود طوریکه همه او را بعنوان با اعتمادترین شخص و امین میشناختند. همه اینها به یک طرف؛ در رد این ادعای بی شرمانه همین کافیست که پیامبرﷺ در جواب پیشنهاد بزرگان قریش که یکی از پیشنهاد های شان همین(دختران زیبا) بود فرمودند: اگر در یک دستم ماه و در دست دیگرم... برعلاوه عایشہؓ تنها دوشیزهی بود که پیامبرﷺ با او ازدواج کرد. و بقیه تمامی ازدواج های ایشان(که همه بعد از وفات خدیجہؓ درحالیکه اوﷺ بیشتر از ۵۰ سال سن داشت) را پیرزنان و بیوه زنان(نظر به حکمت های خاص آن) تشکیل میداد.
و حال پاسخ مسلمین: گرچه برای پاسخ به مسلمین همین بس که بگوییم این ازدواج امر پروردگار بوده و خود رسول اللهﷺ در آن هیچ نقشی نداشتند. ولی توجه به نکات زیر خالی از حکمت نخواهد بود.
۱: ازدواج عایشہؓ یکی رحمات الهی بالای مسلمین میباشد. چون عایشہؓ یکی از بزرگان فقه امت بوده طوریکه هیچ کتاب فقهی بدون روایاتی از عایشہؓ کامل نیست. همچنان با روایت ۲۲۰۰ حدیث ازجمله بزرگترین(چهارم) راویان بشمار میرود.
۲: عایشہؓ تنها همسر جوان ایشان بوده و سالیان زیادی بعد از وفات پیامبرﷺ زنده بود، بناً بیشتر از همه با اوﷺ انس و الفت داشته و آگاه به خلق و خویشان بود.
۳: حضرت عایشہؓ یکی از هوشیار ترین افراد زمان خود بود بناً مسلمین مسائل زیادی را از ایشان آموخته اند. حتی روایت شده که اصحاب بزرگی برای پرسش سوالاتشان نزد عایشہؓ می آمدند.
۴: رسولاللهﷺ اسوه و الگوی مسلمین است و اخلاق ایشان در خانه و فامیل یکی از بزرگترین بخش های سیرت ایشان را تشکیل میدهد که اکثراً توسط ام المومنین عایشہؓ بما رسیده است. پس واقعا که نبود ایشان یک فاجعه بزرگ بر امت اسلام میبود.
#موشکاف
✒کانال رسمی استادفضل احمداسلمی
شامل ترجمه ها،درس ها،ونکته های مهم علمی.
(اللهم استعملنافی ماتحبه وترضی )
لینک کانال مارابادوستان تان به اشتراک بگذارید
T.me/aslami98
ارتباط بامدیر
@fazlahmadaslami