💢
بازخوانی آخرین سفر بشار اسد به چین🔻بشار اسد، رئیسجمهور پیشین سوریه، برای اولین بار بعد از سال ۲۰۰۴، در سپتامبر ۲۰۲۳ به چین سفر کرد. این سفر تلاش او برای پایان دادن به بیش از یک دهه انزوا دیپلماتیک تحت تحریمهای غربی بود. سفر اسد به چین، یکی از طولانیترین سفرهای او به خارج از کشور از زمان شعلهور شدن جنگ داخلی بود.
🔻اسد در هوایی مهآلود با پرواز ایر چاینا به شهر هانگژو چین رسید که به گفته رسانههای دولتی چین، "جو مرموزی" را ایجاد کرد. او قرار بود در مراسم افتتاحیه بازیهای آسیایی شرکت کرده و با رئیسجمهور چین، شی جینپینگ، دیدار کند.
🔻حضور اسد در کنار رئیسجمهور چین میتوانست مشروعیت بیشتری به تلاشهای او برای بازگشت به صحنه جهانی بدهد. سوریه در سال ۲۰۲۲ به ابتکار "کمربند و جاده" چین پیوسته بود و در ماه مه دوباره در اتحادیه عرب پذیرفته شده بود.
🔻اسد در این سفر به دنبال حمایت مالی از چین بود، اما هرگونه سرمایهگذاری چینی یا دیگر سرمایهگذاریها در سوریه ممکن بود سرمایهگذار را در تحریمهای ایالات متحده تحت قانون سزار در سال ۲۰۲۰ گرفتار کند که میتواند داراییهای هر کسی را که با سوریه تعامل دارد، مسدود کند. اما چین تحت رهبری شی جینپینگ در تلاش بود تا به طور علنی ایالات متحده را به چالش بکشد و به همین دلیل میزبانی از اسد را پذیرفته بود.
🔻سوریه علاوه بر ایالات متحده، با تحریمهایی از سوی استرالیا، کانادا و کشورهای اروپایی مواجه بود. تلاشها برای تحمیل تحریمهای چندجانبه از حمایت شورای امنیت سازمان ملل برخوردار نشده بود و چین حداقل هشت بار از حق وتوی خود برای رد قطعنامههای سازمان ملل که دولت اسد را محکوم میکرد، استفاده کرد.
🔻سوریه به عنوان یک تولیدکننده کوچک نفت، برای چین از اهمیت استراتژیک برخوردار بود. این کشور بین عراق، که یکی از تأمینکنندههای اصلی نفت برای چین است، و ترکیه که نقطه پایانی کریدورهای اقتصادی است که آسیا را به اروپا متصل میکند، قرار دارد.
🔻شرکتهای انرژی چینی در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ مجموعاً ۳ میلیارد دلار در سوریه سرمایهگذاری کردند، اما امنیت و وضعیت مالی نامناسب سوریه مانع از بازگشت سرمایهگذاران چینی شده بود. بر همین اساس تحلیلگران نسبت به تمایل شرکتهای چینی برای بازگشت به سوریه تردید داشتند و سوال اصلی این بود که آیا توافقات انجام شده در این سفر به پروژههای واقعی تبدیل خواهد شد یا خیر؟
@Chinshenasi_ir 🇨🇳