?دانش همگانی?


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


کانالی درباره‌ی زیست شناسی، تکامل و علوم وابسته.
سپنتا نوروزیان
@sepantanorouzian

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
آخرین پیام الهام‌بخش‌ استیون هاوکینگ

از تو سپاسگزاریم استیون، برای الهام و بینشی که بخشیدی

ترجمه: سپنتا نوروزیان

@daneshhamegani


همین دیروز بود که داشتم درباره‌ی استیون هاوکینگ و داستان زندگی و دستاوردهای علمی‌اش فکر می‌کردم... و امروز صبح وقتی از خواب بر خواستم این خبر باور نکردنی را شنیدم... استیون هاوکینگ درگذشت.
هضم این خبر با وجود چند ساعتی که از شنیدنش می‌گذرد هنوز واقعا سخت است. هاوکینگ با وجود تمام مشکلات، همیشه از زنده بودن و داشتن فرصتی برای فهم جهان خوشحال و قدردان این فرصت بود.
هر چند برای او رنجی چند ده ساله به پایان رسید، ولی رنج فقدان این ذهن زیبا همیشه در دل شیفتگان علم باقی خواهد ماند.

هر موجود زنده‌ای در این جهان منحصر به فرد است و بعد از مرگ هرگز باز نخواهد گشت، اما این حقیقت، زمانی تلخ‌تر می‌شود که خبر درگذشت کسی مثل هاوکینگ را می‌شنویم.

@daneshhamegani


Stephen Hawking (1942-2018)

@daneshhamegani


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
منظور از ژن خودخواه چیست؟

توضیح دقیق و کامل مفهوم ژن خودخواه از زبان ریچارد داوکینز

ترجمه: سپنتا نوروزیان

@daneshhamegani


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
تکامل (فرگشت) شیمیایی چیست؟

چرا فرضیه‌ی تکامل شیمیایی یکی از دلایل احتمالیِ منشأ حیات است؟

ترجمه: سپنتا نوروزیان

@daneshhamegani


Репост из: رازیک
⁣⁣⁣⁣⁣✅ ویژه‌نامه نوروزی و شماره 200 مجله «دانستنیها» منتشر شد.

📌ضمیمه نوروزی «ندانستنیها»
📌تقویم مناسبت‌های علمی سال 1397
📌پرونده ویژه 200

🎨 طرح:‌ مرتضی آذرخيل
#جلد
@Danestanihamag


Репост из: نشر نو
📚 معرفی مجموعهٔ «کتابخانهٔ طبیعت انسان»

انسان موجودی نیست که بر اساس یک طرح منطقی مهندسی شده باشد. طبیعت انسان اگرچه شکل معینی دارد اما ثابت نیست و در گذر زمان شکل گرفته است. پیچ‌وخم‌های روان ما حکایت از پیچ‌وخم‌هایی دارند که در طول تاریخ طولانی تکامل خود طی میلیون‌ها سال از آنها عبور کرده‌ایم و هر یک نقشی ماندگار بر طبیعت ما باقی گذاشته‌اند. به همین دلیل است که نمی‌توان با مهندسی معکوس پرده از رازهای طبیعت انسان کنار زد. به همین دلیل انسان آمیزه‌ای از تناقض‌های به‌ظاهر غیرقابل درک است. یک روز لبریز از حسادت می‌شود و روز بعد سرشار از همدلی. با یک سکندری به پست‌ترین ورطه‌ها می‌افتد و با یک اشاره خداگونه می‌شود.

▫️«در جست‌وجوی طبیعت» اثر ادوارد ویلسون اولین کتابی است که تا چند روز دیگر از اين مجموعه منتشر می‌شود. ادوارد ویلسون، زیست‌شناس و طبیعی‌دان ٨٨ ساله امریکایی، یکی از بزرگ‌ترین نظریه‌پردازان تکامل در جهان است. «در جست‌وجوی طبیعت» ویلسون را در تهاجمی‌ترین و خواندنی‌ترین شکلش به نمایش می‌گذارد: جشنواره‌ای از ایده‌ها درباره مورچه‌ها، مارها، کوسه‌ها و طبیعت انسان، متعالی و وحشی، و نیاز عمیق ما به وحش.

در این مجموعه خواهیم دید که تعدادی از برجسته‌ترین اندیشمندان معاصر درباره ابعاد گوناگون طبیعت انسان، از جنسیت و خشونت گرفته تا فرهنگ و اخلاق، چه می‌گویند و ما چگونه موجودی هستیم.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
::: وب‌سایت و شبکه‌های اجتماعی رسمی فرهنگ نشرنو :::

@Nashrenow
www.nashrenow.com
instagram.com/Nashrenow
facebook.com/NashreNowPublications

📬 ارسال رایگان کتاب به همهٔ شهرستان‌ها


Репост из: پالئوگرام
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
موتور جستجو
کارگردان: سیاوش صفاریان‌پور
قسمت نخست این مجموعه علم‌وفناوریِ شبکه آموزش، به معرفی موضوعات اصلی برنامه می‌پردازد. من هم اندکی درباره سنگواره جینگو و نومولیت‌ها و تغییرات تکاملی توضیح دادم.


متن فوق را از کانال جناب عبدالرضا شهبازی عزیز به اشتراک گذاشتم. «فرهاد کنجکاو» و مشابه آن، امروز دیگر جایی در میان کتب آموزشی فرزندان این مرز و بوم ندارد، و جای آن را مطالب بی‌محتوا و حتی مضر پر کرده است.

توصیه‌ به پدر و مادران عزیزی که رشد عقلی و علمی فرزندشان را مهم می‌دانند این است که زیاد به آموزش‌های مدرسه دل نبندند. برای پیشرفت مهارت‌های نگاه انتقادی و روحیه‌ی کنجکاوی بچه‌ها، به جستجوی کتاب‌ها و مطالب مناسب و داستان‌های جذابی مثل فرهاد کنجکاو بپردازند و خود، این بخش از وظیفه‌ی آموزش و پرورش ناتوان را بر دوش بکشند. متأسفانه شرایط، محتوا و نحوه‌ی آموزش در مدارس ایران ایرادات تمام نشدنی دارد و بچه‌ها را نسبت به تحصیل دلزده می‌کند. می‌توان با قطعیت گفت محتوای آموزشی کتاب‌هایی مثل علوم دبستان و راهنماییِ دهه‌ی شصت و حتی هفتاد، از امروز خیلی بهتر بود.

امیدوارم فکری به حال این نظام آموزشیِ بی‌محتوا بکنند.

@daneshhamegani


Репост из: ⛏?دیرینه‌نگار?
«فرهاد کنجکاو»، برای من، زیباترین، تأثیرگذارترین و آموزنده‌ترین درس دوران دبستان بود و به شکلی بسیار شفاف و جذاب اصول روش علمی را آموزش می داد.
این داستان که در طلیعه‌ی کتاب علوم سوم دبستان (دهه‌ی شصت) جای داشت، تا جایی که می‌دانم در تغییر و تحول‌های کتاب‌های دبستان، در سال های بعد، گم شد و به خاطره‌ها پیوست.
چه حیف بزرگی. کاش در سرتاسر کتاب‌های دوران مدرسه، متناسب با سن دانش‌آموز، چنین داستان‌های تاثیرگذار و آموزنده‌ای می‌گنجاندند، در قالب آموزش مهارتهای نگاه و تفکر انتقادی، تا روحیۀ کنجکاوی و پژوهش هر چه بیشتر تقویت می‌شد.
ولی آموزش و پرورش علیل و مفلوک ما در خواب خوش مستی، بی‌خبر از مُلک هستی‌ است.
این داستان زیبا را می‌توانید در فایل پی‌دی‌اف فوق بخوانید.
@dirinenegar




سوال خوب استیون کُلبِر، کمدین و مجری تلویزیونی معروفِ آمریکایی از نیل دی‌گراس تایسون و پاسخ تأمل برانگیز تایسون:

استیون کُلبِر:
فکر می‌کنی [اگر کارل سِیگن الان زنده بود] چه چیزی در تغییر دانش ما نسبت به جهان هستی از زمان مرگش در سال 1996 تا الان، بیش از همه حیرت زده‌اش می‌کرد؟

نیل تایسون:
فکر می‌کنم چیزی که بیشتر از همه باعث حیرت و تعجبش می‌شد این بود که ما هنوز باید درباره‌ی اهمیت علم در جامعه بحث کنیم. این بیشتر از هر چیزی حیرت‌زده‌اش می‌کرد.

عکس از اینستاگرام نیل تایسون

@daneshhamegani




Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
سینه سرخ کوانتومی

(نقش مکانیک کوانتومی در فرآیندهای زیستی مانند جهت یابی پرندگان با میدان مغناطیسی زمین)

ترجمه: سپنتا نوروزیان

@daneshhamegani


زیست شناسی کوانتومی عرصه‌ای نوظهور در علم و یک شاخه‌‌ی میان‌رشته‌ای است که زیست‌شناسان، فیزیکدانان کوانتومی و بیوشیمیدان‌ها را گرد هم آورده تا به پرسش‌های هیجان‌‌انگیزی پاسخ دهند. آیا ممکن است مکانیک کوانتومی در فرآیندهایی که درون سلول‌های زنده رخ می‌دهند نقشی بازی کند؟ آیا ممکن است پاسخ بعضی از معماهای دنیای جانوری، مثل جهت یابی پرندگان، به وسیله‌ی مکانیک کوانتومی که به طریقی در بدن این موجودات نقش بازی می‌کند قابل توضیح باشد؟

جیم الخلیلی فیزیکدان، علاقه‌ی زیادی به این عرصه دارد و تا به حال سخنرانی‌های زیادی را در این رابطه انجام داده و کتابی را هم با همکاری یک زیست‌شناس در سال 2014 با عنوان Life on the Edge: The Coming of Age of Quantum Biology به رشته‌ی تحریر درآورده است.

ویدئوی زیر با اجرای جیم الخلیلی موضوع جالبی را درباره‌ی نحوه‌ی جهت یابی پرنده‌ای به نام سینه سرخ اروپایی با نام علمی Erithacus rubecula و نقش مکانیک کوانتومی در این فرآیند مطرح می‌کند.

با کانال دانش همگانی همراه باشید.

@daneshhamegani


Репост из: دانش، آگاهی
📗رفتار: زیست شناسی انسان در بهترین و بدترین موقعیت ها رفتاری

مقدمه:
تفکر طبقه‌بندی شده (Categorical thinking)

تصور کنید که جایی ایستاده‌اید و یک خروس قبراق و خوش پر و بال هم نزدیک شما است. او سینه را جلو داده و قوقولی‌قوقو سر می‌دهد. مرغی که دورتر و سمت دیگر جاده ایستاده است با شنیدن صدای خروس فریفته شده، به سرعت از جاده عبور کرده و برای جفت‌گیری به نزد خروس می‌آید. حال سوال این است: چرا مرغ از جاده رد شد؟ اگر شما یک سایکونورولوژیست باشید خواهید گفت که وجود استوژن در قسمتی از مغز مرغ موجب شده که او به آواز خروس واکنش نشان دهد. اما اگر شما یک زیست‌شناس فرگشتی باشید خواهید گفت که در طی میلیون‌ها سال فرگشت ماکیان، آن مرغ‌هایی که به آواز خروس واکنش مثبت نشان دادند و جفت‌گیری کردند ژن خود را به نسل بعد منتقل ساختند و در گذر زمان این نوع از رفتار در مرغ‌ها نهادینه شده است.

به این می‌گوئیم تفکر طبقه‌بندی شده .
یعنی شخص فقط از زاویه خاصی می‌خواهد یک پدیده را بطور تمام و کمال توضیح دهد. تفکر تفکر طبقه‌بندی شده برای دسته‌بندی، بخاطر سپردن و یادآوری پدیده‌ها مناسب است اما همزمان مانع می‌شود که یک پدیده را کامل و همه‌جانبه تحلیل کنیم. ما نباید فراموش کنیم که مرزبندی بین حوزه‌های مختلف علم را خودمان برای تسهیل کارمان ابداع کرده‌ایم. چنین مرزبندی در جهان خارج عملا وجود ندارد. در کتاب «رفتار» تلاش شده تا از تفکر تفکر طبقه‌بندی شده اجتناب شود و به جای آن، علل منتهی به بروز یک رفتار بر حسب زمان مرتب شده‌اند.

رفتاری از شخصی سر می‌زند و برای توضیح دادن آن، در اولین مرحله به سراغ نوروبیولوژی می‌رویم تا دریابیم در یک ثانیه قبل از بروز آن رفتار، در مغز شخص چه اتفاقی افتاده است. در مرحله دوم، حوزه دید خود را کمی بازتر کرده و می‌پرسیم که در چند ثانیه تا چند دقیقه قبل، چه صحنه، صدا، بو و یا حس دیگری فرایندهای عصبی مغز را جرقه زده بود. سپس بررسی می‌کنیم که در طی چند ساعت تا چند روز قبل، چه تغییرات هورمونی در بدن آن شخص رخ داده بودند. افق دید خود را کماکان بازتر می‌کنیم و به سراغ تغییرات در ساختار و عملکرد مغز شخص می‌رویم که در چند هفته تا چند سال قبل رخ داده‌اند. بعد به سراغ کودکی، دوران جنینی و ترکیب ژنتیکی او می‌رویم. سپس محدوده کنکاش خود را از شخص فراتر برده و بررسی می‌کنیم که فرهنگ و رفتار سایر افراد اجتماع چگونه بر رفتار او اثر گذاشته است. چه شاخص‌های اکولوژیکی بر شکل‌گیری فرهنگ موثر بوده است و آنقدر عقب می‌رویم که حتی حوادث هزاره‌های قبل و فرگشت آن نوع از رفتار را هم مطالعه نماییم.

مهمترین ایده ارائه شده در این کتاب این است که: هنگامی که یک رفتار را از دیدگاه یک حوزه‌ی علم مطالعه می‌کنید، شما بطور ضمنی به حوزه‌های دیگری از علم نیز دارید استناد می‌کنید. رفتار کردن یک پدیده پیچیده است و نمی‌توانیم آن را ساده‌انگارانه فقط از یک زاویه خاص توضیح دهیم و بگذریم. واضح و مبرهن است که دانشمندان افراد باهوشی هستند و هنگام مطالعه یک پدیده پیچیده آن‌را از همه جوانب مورد بررسی قرار می‌دهند. قبول دارید؟ شاید هم شک دارید که گزاره قبلی درست باشد؟ جمله زیر را از رفتارشناس نامی، جان واتسون ببینید که در حدود سال ۱۹۲۵ ابراز شده است:
«یک دوجین نوزاد سالم در اختیارم بگذارید و اجازه دهید آن‌ها را تحت شرایطی که خودم تعیین می‌کنم تربیت کنم؛ به شما قول می‌دهم که هر جور شخصیتی که خواستید تحویل‌تان دهم. دکتر، وکیل، مهندس، و یا حتی دزد و آدمکش. فرقی هم نمی‌کند که این کودکان چه استعدادی و چه پیشینه خانوادگی دارند»
حال سخنان زیر را بخوانید که نورولوژیست پرتغالی، أگاس مونیز، در سال ۱۹۴۹ و هنگام دریافت جایزه نوبل بر زبان راند: «زندگی یک شخص معمولی وابسته به عملکرد صحیح سیناپس‌های مغز وی می‌باشد، و ناهنجاری‌های ذهنی نتیجه تخریب سیناپس‌ها هستند. با دستکاری سیناپس‌ها می‌توانیم تفکرات و ایده‌ها را در مسیر کاملا متفاوتی هدایت کنیم»
این دو نفر از جمله اثرگذارترین دانشمندان قرن بیستم بودند که هر کدام می‌خواهد رفتارهای انسانی را فقط از یک دیدگاه توضیح دهد.

اما رابرت ساپولسکی در کتاب «رفتار»، فرهنگ جامعی از همه علوم مرتبط با رفتار انسانی را گردآوری کرده و آن را با زبانی شیوا و جذاب به خوانندگان ارائه می‌کند. این کتاب نقطه اوج هنرنمایی ساپولسکی در ارائه علم به عموم می‌باشد.

مترجم: امیر رحمانی
انتشار کانال دانش آگاهی

https://goo.gl/sKXthm
@daneshagahi


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
آتش دقیقا چیست؟ شعله‌ی شمع از چه قسمت‌هایی تشکیل شده و چرا به سمت بالا شناور است؟

ترجمه: سپنتا نوروزیان

@daneshhamegani


علاقه‌مندان به فیلم‌های مستند، شبکه‌ی pbs را بیشتر با مجموعه مستندهای NOVA می‌شناسند. مجموعه‌ای که تلاش می‌کند مانند BBC Horizon طیف وسیعی از موضوعات روز علمی را با دعوت از متخصصان، به زبان ساده به بیننده عرضه کند. اما در کنار این فیلم‌های جذاب، ویدئوهای کوتاه علمی با پرسش‌هایی که ممکن است در ذهن هر فرد کنجکاوی ایجاد شود هم منتشر می‌کند. ویدئوی زیر به یکی از مسحورکننده‌ترین پدیده‌های طبیعت که در ذهن بیشتر افراد از همان کودکی ایجاد پرسش می‌کند، پرداخته است.

آتش دقیقا چیست؟ شعله‌ی شمع از چه قسمت‌هایی تشکیل شده و چرا به سمت بالا شناور است؟ برای فهمیدن پاسخ این پرسش‌ها پیشنهاد می‌کنم ویدئوی زیر را تماشا کنید.

با کانال دانش همگانی همراه باشید.

@daneshhamegani


در هر کدام از چشم‌های شما حدود 130 میلیون سلول گیرنده‌ی نوری وجود دارد. در هر یک از این سلول‌ها حدود 100,000,000,000,000 (100 تریلیون) اتم وجود دارد، بیشتر از تمام ستاره‌های کهکشان راه شیری خودمان.

هر یک از اتم‌های هر کدام از سلول‌های چشم‌های شما در هسته‌ی یک ستاره، میلیاردها سال پیش از اینکه شما به دنیا بیایید شکل گرفته است. حال، تمام این اتم‌ها بعد از زمانی طولانی و رقابتی نفس‌گیر در عرصه‌ی حیات، در اعضای بدن شما، از جمله چشم‌ها، در کنار هم قرار گرفته‌اند تا وجودی را شکل دهند که نسبت به خودش آگاهی دارد، یعنی شما.

شاید هیچ کسی بهتر از کارل سِیگن فقید این شگفتی را در قالب یک جمله بیان نکرده است: «ما روشی هستیم که با آن جهان خود را می‌شناسد». در واقع جهان به وسیله‌ی ما خودش را تجربه می‌کند. چند دقیقه به این موضوع فکر کنید.

نگرش ما نسبت به خودمان، نسبت به انسان‌های دیگر و حیواناتی که با ما در منابع این کره‌ی خاکی سهیم هستند، فقط از طریق دانش و آگاهی از واقعیت موجود است که با فهم عمیق همراه می‌شود و آینده‌ای روشن را نوید می‌دهد.

@daneshhamegani



Показано 20 последних публикаций.

1 772

подписчиков
Статистика канала