♻️مقایسه نسل انقلاب و جنگ، با نسل زد z
با نزدیک شدن به بهمن ماه، سالگرد انقلاب ۱۳۵۷، بد نیست نسلی که آن انقلاب و به تبع جنگ تحمیلی را تدبیر نمودند، با نسل زد (z ) که در جنبش پاییز سال جاری، بیشترین نقش را در شهرهای ایران ایفا نمودند در دو بعد اشتراکات و افتراقات مقایسه شوند.
الف) تشابهها
۱. هر دو نسل نسبت به وضع موجود و رژیم حاکم، ناراضی بودند.
۲. هر دو نسل شجاع، جسور و حماسه آفرین بوده و حاضر بوده و هستند که برای مقاصدشان هزینه سنگین دهند.
۳. در هر دو نسل مسایل قومی، زبانی و مذهبی (شیعه یا سنی بودن) موضوعیت نداشت و شرکت کنندگان از اکثریت استانها فراتر از نگاه قومی و ... بودند.
۴. هر دو نسل برای رسیدن به مقاصدشان از روش های خشونت آلود نیز بهره جستند.
۵. هر دو نسل شعارهای ساختارشکنانه دادند.
۶. مقامات و کارگزاران حکومتی، هیچکدام از این دو نسل و مطالباتشان را جدی نگرفتند.
۷. جنبش دانشجویی، از هر دو نسل حمایت کردند.
۸. روشنفکران دینی عمدتا از هر دو جنبش حمایت کردند.
ب) تفاوتها
۱. نسل انقلاب و جنگ، خواسته های دنیایی نداشته و حتی اصل دنیا برایشان مهم نبود (شهادت طلب بودند)، اما نسل زد، مطالبات این جهانی دارد و می خواهد زندگی کند.
۲. نسل انقلاب و جنگ، ذیل سایه معنویات و مقدسات، همه کارهایش را توضیح می داد، اما نسل زد، بر اساس ملموسات، محسوسات و اتفاقات پیش رو کارهایش را سامان می بخشد.
۳. تعداد «روشنفکران ارگانیک» (روشنفکران وابسته به نظام حاکم)، منتقد به نسل انقلاب و جنگ، بسیار محدود بودند، ولی تعداد روشنفکران ارگانیک منتقد به نسل زد، پر تعدادترند.
۴. نسل انقلاب و جنگ، از جهت فکری به وسیله «روحانیت» به ویژه شیعی هدایت می شد، اما روحانیت شیعی نسل زد را (جز روحانیون نواندیش)، عمدتا تنها گذاشتند؛ برعکس روحانیت «اهل سنت» که حمایت آشکار داشتند و دارند.
۵. نسل انقلاب و جنگ، برایشان، شان «روحانیت»، جایگاه ویژه داشت، اما برای نسل زد، نه تنها چنین نیست، بلکه ابایی از عمامه پرانی هم ندارد.
۶. برای زنان نسل انقلاب و جنگ، «پوشش»، ارزش محسوب می شد و برای نسل زد، حجاب، مساله شخصی است و حجاب اجباری ضد ارزش!
۷. برای نسل انقلاب و جنگ، اصلا ابعاد جنسیتی جنبش، هیچ موضوعیت نداشت، ولی جنبش نسل زد، تا حدودی حال و هوای زنانه و دخترانه داشته و مطالبات جنسیتی در آن برجسته تر است.
۸. نسل انقلاب و جنگ، از «تحصیلات» پایین تر از نسل زد برخوردار بودند.
۹. نسل انقلاب و جنگ، مثل نسل زد به «رسانه ها» دسترسی نداشتند و به داده های محدودی هم بسنده میکردند.
۱۰. نسل انقلاب و جنگ، قناعت پیشه و ساده زیست بودند، اما نسل زد می خواهد شیک بپوشد و در آسایش زندگی کند.
۱۱. نسل انقلاب و جنگ، بر محور شعار «ایران و میهن»، حتی در جنگ تمرکز نمی کرد، اما برای نسل زد، تا حد خوبی مساله ایرانی بودن و ایران، موضوعیت یافته است.
۱۲. نسل انقلاب و جنگ، افتخارش تبعیت از رهبری و رهبران بود و نسل زد، زیر بار رهبری کسی نمی رود.
۱۳. نسل انقلاب و جنگ، در پس هر اتفاق و مساله و مشکل، رد پای تنها دشمن و استکبار جهانی را می جست، ولی نسل زد، معتقد است: دشمن ما همینجاست دروغ می گن آمریکاست.
۱۴. نسل انقلاب و جنگ، خواسته یا ناخواسته متاثر از جنبش های چپ و چریکی جهانی بو،د، حال آنکه نسل زد، با جریان های چپ هیچ نسبتی ندارد.
۱۵. نسل انقلاب و جنگ، شناختش از جهان و مردم دنیا همان چیزی بود که مقامات می گفتند، اما نسل زد، برای خودش در این زمینه داده های فراوان و تحلیل مستقل و مخالف تحلیل رسمی دارد.
۱۶. از نسل انقلاب و جنگ، گروهها و جریان های مختلف مردمی بیشتر (میلیونی) و جدی تر حمایت کردند، اما از نسل زد، حمایت ها عمومی و مردمی یواشکی تر، کم هزینه تر و محدودتر بود.
۱۷. نسل انقلاب و جنگ، نگاهی به پشت سر (سنت های صدر اسلام) داشت و نسل زد، نگاهی به پیش رو و جایگاهش در جهان امروز دارد و می خواهد «طرح نو» در اندازد.
۱۸. نسل انقلاب و جنگ، نسل منتقد و پرسشگر نبود و نسل زد، از اطاعت کردن نفرت دارد و به شدت پرسشگر و منتقد است.
۱۹. نسل انقلاب و جنگ، برای «حفظ نظام» حاضر بود دست به هر کاری بزند و از عزیزترین کسانش نیز بگذرد، اما برای نسل زد، حفظ خود و دست کم عزیزانش، بر هر چیز مقدم است.
۲۰. نسل انقلاب و جنگ، نسبت به امور و اتفاقات زمانش، نگاه نسبتا خوش بینانه و امیدوارانه داشت و حال آنکه نسل زد، نگاهش به وضعیت ایران امروز و اتفاقات جاری بدبینانه و مایوسانه است.
۲۱. برای نسل انقلاب و جنگ، تلازم دین و سیاست، اصل بدیهی بود و برای نسل زد، جدایی دین از سیاست، بدیهی است!
۲۲. نسل انقلاب و جنگ، خلاف جریان حاکم بر جهان امروز شنا کردند (نه شرقی؛ نه غربی) و نسل زد، موافق آب و امواج روزگار ما شنا می کند.
✍️ محمد منصورنژاد
🆔
https://t.me/Discourseees