سید علی محمودی


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


کانال رسمی سید علی محمودی
نشانی وب‌سایت:
drmahmoudi.com
نشانی فیس‌بوک:
facebook.com/S.A.Mahmoudi
تماس:
@samahmoudi
mahmoudi3000@gmail.com

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


♻️ صلح‌طلبی، هدف غاییِ سیاست

https://telegra.ph/Peace-05-23-2
🔻مقدمه

🍀 اگر بخواهیم هدف غاییِ سیاست را ترسیم کنیم، آن هدف چیست؟ بعضی گفته اند هدف سیاست رسیدن به قدرت، حفظ قدرت و افزایش قدرت است. بعضی دیگر، بر این باوراند که سیاست در پی تأمین توسعۀ اقتصادی و رفاه مادی جامعه های بشری است. در برابر، اخلاق گرایان و دین باوران، هدف سیاست را نیل به جامعه ای اخلاقی و معنوی می دانند. از سوی دیگر، لیبرال ها هدف سیاست را گسترش آزادی های فردی و اجتماعی در زمینه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی عنوان می کنند. در کنار اینان، کسانی تأمین امنیت را هدف بنیادین سیاست دانسته اند.

🍀 بی تردید، کسب قدرت، تأمین رفاه مردم، جامعۀ اخلاقی و معنوی، بسط و گسترش آزادی ها به عنوان گرانیگاه حقوق بنیادین بشر و تأمین امنیت فردی و اجتماعی و بسیاری هدف های دیگر، می تواند برای سیاست پذیرفته شود. پرسش اساسی این است که دستیابی به این هدف ها در سیاست ورزی، درگرو نیل به کدام هدف بنیادین است که نبودِ آن، هدف های مرحله ای را با ناکامی روبه رو می کند؟

@Drmahmoudi7




Репост из: S.A Mahmoudi
♻️نغمه های آسمانی در ماه رمضان

💢باصدای شهریار آواز ایران، محمد رضا شجریان

🍀متن ها:
🔻آیاتی از قرآن
🔻ابیاتی از مولانا

✍️متن اشعار:

این دهان بستی، دهانی بازشد
تا خورندۀ لقمه های راز شد
لب فروبند از طعام و از شراب
سوی خانِ آسمانی کن شتاب
گرتو این انبان زِ نان خالی کنی
پُر زگوهر های اِجلالی کنی
طفل جان از شیرِ شیطان باز کن
بعد از آنَش با مَلَک انباز کن
چند خوردی چرب و شیرین از طعام
امتحان کن چند روزی در صیام
چند شب‌ها خواب را گشتی اسیر
یک شبی بیدارشو، دولت بگیر

🎼 آواز:👇

@Drmahmoudi7


🔻آیین نکوداشت استاد گرانمایه دکتر سید محمد رضوی، دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، 10 اردیبهشت 1398
از راست:
دکتر حبیبا، دکتر داود فیرحی، دکتر فرهنگ رجایی، و بنده.🔻

@Feirahi
@Drmahmoudi7


رونمایی از کتاب معرفت علمی، ارزش و قدرت در علوم سیاسی(مجموعۀ مقالات دکتر سید محمد رضوی)


برگزاری آیین نکوداشت معلم بزرگ اندیشۀ سیاسی دکتر سید محمد رضوی
سه شنبه، 10 اردیبهشت 1398، دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران


💢آیین نکوداشت دکتر سید محمد رضوی، استاد بزرگ اندیشۀ سیاسی

🍀مراسم بزرگداشت شخصیت اخلاقی، علمی و فکری استاد گرانمایه آقای دکتر سید محمد رضوی، روز سه شنبه دهم اردیبهشت ماه 1398 با حضور استادان، دانشجویان و پژوهشگران در دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد. در این گردهم آیی با شکوه، ابعادی از ویژگی های شخصیت، ژرفایی دانش و تاثیرگذاری استاد از سوی شماری از شاگردان وی -که اکنون در داخل و خارج کشور، خود از استادان برجستۀ علوم سیاسی و فلسفۀ سیاسی هستند-، ذکر گردید. آیین نکوداشت استاد رضوی به همت انجمن علوم سیاسی ایران، دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، خانۀ اندیشمندان علوم انسانی و بنیاد فرهنگی مصلی نژاد به انجام رسید. در این مراسم، از دو کتاب با عنوان های زیر رونمایی شد:

🔻گفتارهایی در معرفت علمی، ارزش و قدرت در علوم سیاسی[مجموعۀ مقالات دکتر سید محمد رضوی]

🔻اندشه سالار سپهر سیاست، ارج نامۀ دکتر سید محمد رضوی[شامل بخش های زندگی و آثار، استاد از نگاه شاگردان،و گفتارهایی تقدیم به استاد]

@Drmahmoudi7




🔶 یکپارچگی‌ملی و سه‌گانۀ«حکومت»،«اقلیت»و«اکثریت» درایران

🔹سخنرانی در همایش سالانۀ «انجمن علوم سیاسی ایران»؛ بهمن 97

✍️ چکیده:

🔻وضعیت اقلیت های دینی و مذهبیِ عمده در ایران، شامل سنیان، مسیحیان، یهودیان، زرتشتیان و آسوریان، از موضوع های بنیادین و با اهمیتی است که در مقام نظر، با یکپارچگی ملی پیوندی وثیق دارد. از سویی پیروان ادیان و مذاهب به عنوان اقلیت در ایران، همگی شهروندان ایرانی اند و بخشی جدایی ناپذیر از ملت ایران به شمار می‌روند؛ از سوی دیگر، دین و مذهبِ آنان متفاوت است و به این هم وطنان هویت دینیِ«دیگر»ی می بخشد.


🔻فرضیۀ این پژوهش آن است که نوع سیاست ها و هم کنشی ها میان سه گانۀ «حکومت»، «اقلیت» و «اکثریت»، در پدیدآوردن فرصت ها یا مخاطرات، یکپارچگی یا واگرایی در گسترۀ ملی، نقش اساسی دارد.


🔻واقعیت این است که بدون مسئولیت پذیری حکومت، اقلیت و اکثریت در پذیرش و عمل به وظایف متقابل قانونی و اخلاقی خویش، همگرایی میان این سه حاصل نمی شود. می توان از رهگذر گفت و گوی ملی، با بهره گیری از دانش سیاست ورزی و تجربه های بشری، همبستگی میان اقلیت و اکثریت را قوام بخشید. برای دستیابی به تفاهم، همزیستی، مدارا، صلح و یکپارچگی ملی-که به معنی انکار تفاوت ها و هویت های گوناگون و انحلال اقلیت ها در اکثریت‌ نیست-، به‌کارگیری ظرفیت های کاربردیِ اجتماعی-سیاسی«لیبرال-سوسیال دموکراسی» به مثابۀ یک نظریۀ تلفیقیِ حکمرانی، در ارتباط با اقلیت های مذهبی، راهگشا و موثر خواهد بود.

🎤فایل صوتی👇

@Drmahmoudi7




🔴«آتش در نیستان» با صدای هنرمند نامور آواز ایران، شهرام ناظری

🔥مرد را دردی اگر باشد خوش است
درد بی دردی علاجش آتش است

🔻شعر: مجذوب علیشاه کبودرآهنگی
🔻آهنگ: جلال ذوالفنون
🔻دستگاه: شور

✍️متن:


یک شب آتش در نیستانی فتاد
سوخت چون اشکی که بر جانی فتاد

شعله تا سرگرم کار خویش شد
هر نیی شمع مزار خویش شد

نی به آتش گفت:« کین آشوب چیست؟
مر تو را زین سوختن مطلوب چیست؟»

گفت آتش:« بی سبب نفروختم
دعوی بی معنیت را سوختم»

زانکه می گفتی:« نیم با صد نمود»
همچنان در بند خود بودی که بود

مرد را دردی اگر باشد خوش است
درد بی دردی علاجش آتش است

@Drmahmoudi7
🎼 آواز: 👇


Репост из: S.A Mahmoudi
🔴ادامۀ متن:«تختی زنده است و به شهروندان ایران فردا تعلق دارد»

🔻فیلم«غلامرضا تختی» را به بینید. اهل قلم، پژوهش، تاریخ، ادب و هنر بایستی در باره زوایای گوناگون پدیدۀ تختی، بسیار کار کنند. تختی به گذشتۀ ایران وابسته نیست. تختی بیش از روزگار کنونی، به آیندۀ این سرزمین، به شهروندانِ ایران فردا تعلق دارد. تختی زنده است. تختی در آینده، بیش از گذشته و حال، بازخوانی و بازشناسی خواهد شد.

🍀(1)به عنوان نمونه، هوشنگ گلمکانی منتقد باسابقۀ سینمای ایران، در جدولی 7‌ فیلم نوروز امسال را از نظر میزان فروش باهم مقایسه کرده است. در ردیف اول و دوم، فیلم های«رحمان 1400»و«متری شیش و نیم» به ترتیب 000/058/333/9 و 000/818/745/6 تومان فروش داشته، و فروش فیلم«غلامرضا تختی»در ردیف هفتم مبلغ 000/021/418 تومان بوده است. او دراین باره گفته است:«اگر قرار باشد سیلاب نوروزی[1398] تاثیری بر فروش فیلم‌ها گذاشته باشد، که حتما گذاشته، باید تاثیری مشابه و مساوی بر همه فیلم‌ها باشد، نه این که فیلمی با حدود ده میلیارد آن بالا باشد و تختی با پنج درصد فروش آن فیلم، این پایین. البته این‌که «غلامرضا تختی» به انتظارهای عامه تماشاگران از زندگی یک اسطوره معاصر اجتماعی پاسخ مطلوبی نمی‌دهد؛ از آغاز هم قابل پیش‌بینی‌بود، اما نه این قدر که تماشاگران، حتی نگاهی متفاوت و از حیث زیبایی‌شناسی، متعالی به زندگی تختی را هم تاب نیاورند.
بی‌تعارف، این میزان تماشاگر برای چنین فیلمی در جامعه ما شرم‌آور است. یک شرم اجتماعی. می‌توانیم تحلیل کنیم که اوضاع عمومی سینما سلیقه مخاطبان را تقلیل داده، اما در رده دوم جدول فروش، فیلم خوب و جدی «متری شیش‌ونیم» هم هست. بنابراین موضوع پیچیده‌تر از چنین تحلیل ساده‌ای است. به هر حال به نظر می‌رسد شمار مخاطبان جدی و متوقع و مدعی و معترض به اوضاع عمومی سینما آن قدر هست که انتظار داشته باشیم فروش فیلمی چون «غلامرضا تختی» با چنین رقمی در انتهای جدول فروش اکران نوروزی نباشد، اما حالا این طوری اسباب شرمندگی است. من که شرمم آمد؛ کسانی که فیلم را ندیده‌اند، نمی‌دانم.»(خبرآنلاین، 11 فروردین 1398؛ (www.khabaronline.ir

@Drmahmoudi7


Репост из: S.A Mahmoudi
🔴تختی زنده است و به شهروندان ایران فردا تعلق دارد
✍️دربارۀ فیلم سینمایی«غلامرضا تختی»

🔻فیلم«غلامرضا تختی» دربارۀ زندگی و زمانۀ قهرمان ملی کشتی ایران را دیدم. نمونه ای درخشان از سینمای مستقل، آزادی و غیرملتزمِ این سرزمین. تصویرگرِ کشاکش عرصۀ عقلانیت، اخلاق، آزادی، استقلال و میهن دوستی از سویی، و حیطۀ بی خردی، اخلاق ستیزی، استبداد، وابستگی و وطن فروشی از سوی دیگر. تختی در سَمتِ جبهۀ اول است. با محمد مصدق و سید محمود طالقانی و جبهۀ ملی هم سنگر و همراه است و در عمل، با قامتی برافراشته در برابر کودتاچیان و دولت نظامی کودتا با آگاهی و دلیری تاپای جان ایستاده است. استبداد سرکوبگر پهلوی، همۀ درها را بسته است: باید انتخاب کنی که همراه خودکامگی و ذلتِ تسلیم و انقیاد در برابر دارو دستۀ درباریان و دولت کودتا باشی، یا در کنار مردم و جانبدار حقیقت، راستی، آزادیخواهی و حکومت قانون. شوربختانه، گزینۀ سومی وجود ندارد.

🔻تختی نه چریک بود، نه برانداز بود، و نه ستیزه‌گر در قبال حکومت پهلوی. او یک مخالف سیاسی بود و دارای خط مشی سیاسی ملی. چرا حکومت پهلوی به تدریج روابط او را با مردم قطع کرد؟ چرا حقوق فردی و اجتماعی او را سلب کرد؟ چرا دیگر حتی او را برای تماشای مسابقات کشتی به ورزشگاه ها راه نداد؟ چرا با جنگ روانی از راه های مختلف از جمله مطبوعات آن زمان، کوشیدند او را بدنام کنند، بدون این که امکان دفاع از خود را داشته باشد؟

🔻بزرگ ترین گناه تختی این بود که در کنار مردم بود، مردم او را دوست داشتند و اهل سازش و سرسپردگی در برابر حکومت استبدادی نبود. برای درک دقیق جایگاهی که تختی در عرضه های اجتماعی و سیاسی برگزید تا ملی و مصدقی باشد، نه ضدملی و محمد رضا شاهی، باید تاریخ پیش و به ویژه پس از کودتای 28 مرداد را به دقت وارسی و مطالعۀ انتقادی کرد. در این صورت، به نظر من مواضع سیاسی تختی سزاوار هیچ‌گونه سرزنشی نیست. تختی باید میان اردوگاه استبداد، وابستگی و کودتا از سویی، و آزادی، استقلال و قانون از سوی دیگر، یکی را انتخاب می کرد. گزینۀ سومی وجودنداشت.

🔻به روایت صادقِ فیلمِ«غلامرضا تختی»، او خیلی زود در دهۀ سوم زندگی پیر شد و به آخر خط رسید. فیلم نشان می دهد که او از کودکی تا پایان عمر بسیار و بسیار سختی و رنج کشید. او نازپرورده نبود. روی پرِ قو یزرگ نشده بود که به طعنه ای، دشنامی یا تهدیدی، خوف کند و به زیر چتر استبداد پناه ببرد. دشمنان، حاسدان، جیره خواران استبداد و حتی بعضی افراد خانوادۀ او، تا توانستند او را رنج دادند، خون به دل او کردند، ملامتش کردند و چهره اش را تخریب کردند، و بدین سان شهد حمایت های پرشور ملی را در پسِ هر پیروزی در مسابقات جهانی و در هر فرصت حضور مردمی، مانند جمع آوری کمک برای زلزله زدگان بویین زهرا، در کام او زهر کردند.

🔻 فیلم به درستی نشان می دهد که چند دسته از نامردمانِ فرومایه، تختی را کشتند: حکومت نامشروع کودتا، تنگ چشمان و حاسدان، ناآگاهان و کسانی که منافع خود را در پیوندِ تختی با استبداد پهلوی می دیدند. بعضی آدم های ساده دل و بی غل و غش درِ گوشش می خواندند که بیا دربرابر این حکومت کوتاه بیا. لبخندی بزن، گوشه چشمی نشان بده، آنوقت همه چیز درست می شود: امنیت، پول، امکانات، ادامۀ فعالیت ورزشی و... عاقبت به خیری به سراغت می آید. اما تختی، شرف داشت، وجدان داشت. به راستی و درستی باور داشت. او خودش را، گوهر وجودیش را، وجدان اخلاقیش را وآگاهی اجتماعی و سیاسیش را به استبداد نفروخت. فرجام زندگیش تلخ و دردناک بود. تختی دِق کرد و مُرد. تختی را اگر نه بطور مستقیم، اما به صورت غیر مستقیم کشتند. علت واقعیِ مرگ او هنوز درپردۀ ابهام قراردارد.

🔻فیلم«غلامرضا تختی» معرفی و بازتاب درخوری در رسانه های جمعی نداشت. چرا؟ آیا هنوز تختی باید حساب پس بدهد که چرا همرنگ جماعت نشد و برمدار وجدان اخلاقی خویش زندگی کرد؟ چرا نماد ملیِ«نه» گفتن به استبداد خشن کودتا شد؟ چرا زیادی، آدم خوبی بود؟!

🔻از این فیلم آگاهی بخش و هنرمندانه چنان که باید و شاید، استقبالِ گرمی نشد. چرا؟ فیلم زندگی تختی را می گویم که از متن مردم برآمد، با مردم زیست، غمخوار محرومان و پابرهنگان بود و خود را فدای مردم کرد. بر جامعه شناسان ما است که این پدیدۀ بغرنج را بررسی کنند و ابعاد آن را به روش علمی نشان دهند و به آفتاب بیفکنند.

🔻به راستی ما را چه شده است که این اندازه فراموشکار و بی وفا شده ایم؟ چرا از صفحات درخشان انسانی، اخلاقی و سیاسیِ تاریخ ایران که هویت ملی ما را رقم زده است، فاصله گرفته ایم. تختی فقط یک نمونه است. چرا درک درستی از جانمایۀ حقیقت جویانۀ یک اثر هنری نداریم؟ چرا فیلم های بازاری در سینما و تلویزیون، این همه جا را بر تهیه و انتشار آزادِ آثار فاخر تصویری تنگ کرده است؟(1) ادامه دارد👇


Репост из: S.A Mahmoudi




◼️ایران: بهار سوگوار...

📗«بهار سوگوار» با صدای شهریار آواز ایران، محمد رضا شجریان

🔻شعر از هوشنگ ابتهاج(سایه)
🔻ساز: محمد رضا لطفی
🔻آواز: بیات تُرک

✍️متن

نه لب گشایدم از گل ، نه دل کشد به نبید
چه بی نشاط بهاری که بی رخ تو رسید!
نشانِ داغِ دلِ ماست لاله ای که شکفت
به سوگواریِ زلفِ تو این بنفشه دمید
بیا که خاکِ رهت لاله زار خواهد شد
ز بس که خونِ دل از چشمِ انتظار چکید
به یادِ زلفِ نگونسارِشاهدانِ چمن
ببین در آینه ی جویبار گریه ی بید
به دورِ ما که همه خونِ دل به ساغرهاست
ز چشم ساقیِ غمگین که بوسه خواهد چید؟
چه جای من ؟ که درین روزگارِ بی فریاد
ز دست جورِ تو ناهید بر فلک نالید
از این چراغ توام چشم روشنایی نیست
که کس ز آتش بیداد غیر دود ندید
گذشت عمر و به دل عشوه می خریم هنوز
که هست در پی شام سیاه صبح سپید
کِراست سایه درین فتنه ها امید امان؟
شد آن زمان که دلی بود در امان امید
صفای آینه ی خواجه بین کزین دمِ سرد
نشد مکدر و بر آه عاشقان برچید

🎼 آواز 👇

@Drmahmoudi7


🔴ادامۀ متن: بعثتِ پیام آور خردورزی، اخلاق و عدالت

4⃣دوستی و دشمنی
در منطق پیامبر، دشمنی آشکارا نهی شده است. گفتارهای او نشان می دهد که در نگاه او اصل بردوستی است. او خطاب به ما گفته است:« همین گناه ترا بس که پیوسته درحال مخاصمه باشی.»( 454). پیامبر در این باره سخنی دارد که به ویژه باید در ذهن و ضمیر سیاست وزران و دیپلمات های کنونیِ ایران نقش بندد و آنان به جِد به آن عمل کنند و از این آموزۀ نبوی هیچگاه منحرف نشوند. سخن پیامبر این است:«در دوستی میانه نگهدار که شاید دوست، روزی دشمنِ تو شود و در دشمنی راه افراط مسپار که شاید دشمن، روزی دوستِ توگردد.»(14).

5⃣گفت و گو ومدارا
در مکتب پیامبر، گفت و گو جایگاه ویژه ای دارد. او در حلقه های فکریِ دایره وار که تشکیل می داد، با مردم به گفت و شنود می نشست. اما گفت و گو باید هدف دار و سودمند باشد، نه بیهوده و بی هدف. پیامبر گفته است:«به روز رستاخیز، گناه آن‌کس از همۀ مردم بیشتراست که بیشتر از همه گفت و گوی بیهوده کرده باشد.»(120).
پیامبر ما را به عنوان انسان های عاقل، به تساهل و مدارا فرامی خواند:«عاقل تر از همۀ مردم کسی است که با مردم بیشتر مدارا کند.»(69). پیامبر در فرازی دیگر، به ما می آموزد که درکارِ دانش، بردباری، خردورزی، عمل، مدارا، میانه روی و شکیبایی، کوشا باشیم:« دانش بیاموز، که دانش دوستِ مومن است، و بردباری پشتیبان او و عقل رهبر و عمل قیم و مدارا پدر و ملایمت برادر او است، و صبر امیرِ سپاه وی به شمار می رود.»(88).

6⃣ قاعدۀ زّرین(Golden Rule)
پیامبر در سخنی کوتاه به «قاعدۀ زّرین» اشاره می کند و ما را به رفتار اخلاقی برمدار آن فرامی‌خوانَد:« آنچه را برای خود می خواهی برای مردم بخواه.»(16). قاعدۀ زّرین در اخلاق پیشینه ای درازدامن دارد و به پیش از حیات پیامبر می رسد. این قاعده در دین یهودیت توسط ربّی هیّلل از پیشوایان سدۀ نخست پیش از میلاد، در مسیحیت در انجیل متّی و لوقا و در اسلام در سخن پیامبر و نامۀ امام علی به فرزندش امام حسن در نهج البلاغه و در ایران در کلام سعدی، و نیز در شماری از ادیان غیر ابراهیمی آمده است. جدید ترین صورت بندی قاعدۀ زّرین چنین است:«با دیگران طوری رفتار کن که رضایت می دهی در همان موقعیت با تو رفتار شود.» قاعدۀ زّرین یکی از همسانی های گفتارهای پیامبر و آموزه های ادیان و اندیشه های اخلاقی در تراز جهانی است. این قاعدۀ اخلافی، در زندگی اجتماعی شهروندان جهان و در مناسبات سیاسی و بین المللی دارای ظرفیت های کاربردیِ موثراست.

💢بعثت حضرت محمد، پیام آور خردورزی، اخلاق و عدالت بر تمامی انسان ها و پیروان راستین و اصیل او مبارک باد.

🔻اعداد داخل پرانتزها، شماره های صفحات کتاب«نهج الفصاحه» است.

@Drmahmoudi7


🔴بعثتِ پیام آور خردورزی، اخلاق و عدالت

💢آنچه از پیام آور بزرگ اسلام به ما رسیده است، منظومه ای از اندیشه های مثال زدنیِ انسانی، خردمندانه و اخلاقی است. در سالگشت بعثت محمد مصطفی خوب است با گزیده هایی از اندیشه های وی آشنا شویم؛ اندیشه هایی که در دومین هزارۀ برآمدنِ آن، الهام بخش زیست انسانی، صلح طلبی و حق جوییِ نوع بشر، در آغازین دهه های هزارۀ سوم میلادی است.

💢گفتار های پیامبر اسلام را ابوالقاسم پاینده، ترجمه و گردآوری کرد، برای نخستین بار در سال 1336به چاپ رساند و آنرا «نهج الفصاحه» نام نهاد. پوشیده نمانَد که در ایران، سنت نبوی در نظر و عمل، به دلایلی که جای مطرح کردن آن در این نوشته نیست، به غایت مهجور است. پس بر اندیشه وران، نویسندگان و گویندگان متعهد فرض است که پیرامون اندیشه های نبوی تحقیق کنند و در شناساندن آن به شهروندان ایران و جهان بکوشند.

💢اکنون به اختصار چند مفهوم بنیادین، برگرفته از منظومۀ نبوی، شرح و تبیین می شود:

1⃣حقیقت جویی و حق گویی
پیامبر اسلام گفته است:«کسی که در مقابل حق خوارشود، عزیزتر از آن است که به باطل عزت جوید.»(241)🔻. حق طلبی و دوری گزیدن از باطل، از آموزه های کلی، یعنی فرازمانی، فرامکانی و جهانشمول است. باید حرف حق را با شجاعت به زبان آورد، چه به نفع ما تمام شود و چه به زیان ما. پیامبر چنین شخصی را پرهیزگارترین افراد می داند: «از همۀ مردم پرهیزگارتر آن کس است که حق را بر نفع و ضرر خویش بگوید.»(9). دانستن سخن حق نیکو است، اما نباید فقط به دانستن آن اکتفا کرد. پیامبر به ما می گوید: « کسی که سخن حقی می داند، نباید از بیم مردم، از گفتن آن خودداری کند.»( 92). البته حق گویی دلیری می خواهد و هزینه ها دارد. دربرابرِ حق گویی، سکوت و انفعال قراردارد. معلوم است که نهایت جُبن، تن دادن به ذلت، زبونی و استعباد است. من تاکنون در موضوع اخلاق، «شعر»ی بی مایه تر از این بیتِ عرفی شیرازی ندیده ام که برخلاف اخلاق، آشکارا دعوت به سازشکاری، فرصت طلبی، خاکشیر مزاجی و نان به نرخ روز خوردن می کند. گفتنی است که متن کامل این قطعه، به روشنی نشان می دهد که معنیِ این بیت عرفی،«طعنه آمیز»(ironic) نیست:
«چنان با نیک و بد خوکن که بعد از مردنت «عرفی»،
مسلمانت به زمزم شوید و هندو بسوزاند.»

2⃣ستمگری
اندیشه های پیامبر در بارۀ زشتیِ ستمگری و زیباییِ ظلم ستیزی، درخور تأمل و درس آموزیِ بسیار است. خصم ستمگر و یار ستمدیده بودن، منش و کرداری انسانی، اخلاقی و مسئولانه است: «وقتی مردم ستمگر را دیدند و او را از ستم بازنداشتند، بیم آن می رود که خدا همه را به عذاب خود مبتلاکند.»( 169). پیامبر، حاکمان را هشدار و زنهار می دهد که:«از دعای مظلوم بپرهیز، زیرا وی به دعا، حق خویش را از خدا می خواهد و خدا از حق‌دار دریغ نمی دارد.»(7). و نیز:« از نفرین مظلوم بترسید که چون شعلۀ آتش بر آسمان می رود.»(9 ). ظلم کردن فقط در حق مومن، ناروا و محکوم نیست. پیامبر به ما می آموزد که ظلم کردن در حق «کافر» نیز ممنوع است. حاکمان باید از نفرین کافران نیز بیمناک باشند:« از نفرین مظلوم بترسید اگرچه کافر باشد، زیرا دربرابر نفرین مظلوم، پرده و مانعی نیست.»(10). جهان به کام ستمگران نبوده، نیست و نخواهد بود. این حقیقت را پیامبر با ما درمیان می گذارد:« از ستمگری بپرهیزید، زیرا کیفری از کیفر ستمکاری آماده تر نیست.»(17).

3⃣عدالت و قضاوت
دیدگاه پیامبر آن است که اصل در حکومتگری«عدالت» است، نه «حاکم». از این رو:«عدالت نیک است ولی از زمامداری نیکوتر است.»( 424). حاکمان نباید هدیه از این و آن بگیرند و قاضی حق ندارد رشوه خواری کند:«
هدیه گرفتنِ امیر ناروا است و رشوه گرفتن قاضی کفر است.»(19). چه کسی از نگاه پیامبر بدترین فرد امت است؟ پیامبر به ما می گوید کسی که بر مسند قضا بنشیند و« اگر به تردید افتد، مشورت نکند و اگر به صواب رود، گردن فَرازد و اگر خشمگین شود، خشونت کند و هر که بدی را نویسد، مانند کسی است که بدان عمل می کند.»( 382). بنابراین، مشورت نکردن فاضی در هنگام تردید، گردن فرازی و کبر و نخوت وی، و نیزخشونت ورزی و صدوراحکام ناروا از جانب قاضی، در نگاه پیامبر، کارهای بدترین افرادِ امت او است.

ادامه دارد...👇🏽👇🏽
@Drmahmoudi7


🎼 تصنیف «ای ایران»(متن کامل)
خواننده: بنان
آهنگساز: روح الله خالقی
کلام: حسین گل گلاب
دستگاه: مایه دشتی

@Drmahmoudi7


💢سرود«ای ایران» با صدای غلامحسین بنان

🔻شعر از حسین گل گلاب
🔻آهنگساز: روح الله خالقی
🔻دستگاه: مایه دشتی

✍متن:

ای ایران ای مرز پر گهر
ای خاکت سرچشمه هنر
دور از تو اندیشه بدان
پاینده مانی و جاودان

ای... دشمن ارتو سنگ خاره ای من آهنم
جان من فدای خاک پاک میهنم
مهر تو چون شد پیشه ام
دور از تو نیست اندیشه ام
در راه تو، کی ارزشی دارد این جان ما
پاینده باد خاک ایران ما

سنگ کوهت دُر و گوهر است
خاک دشتت بهتر از زر است
مهرت از دل کی برون کنم
برگو بی مهر تو چون کنم

تا … گردش جهان و دور آسمان بپاست
نور ایزدی همیشه رهنمای ماست
مهر تو چون شد پیشه ام
دور از تو نیست، اندیشه ام
در راه تو ، کی ارزشی دارد این جان ما
پاینده باد خاک ایران ما

ایران ای خُرم بهشت من
روشن از تو سرنوشت من
گر آتش بارد به پیکرم
جز مهرت بر دل نپرورم

از … آب و خاک و مهر تو سرشته شد دلم
مهرت ار برون رود چه می شود دلم
مهر تو چون ، شد پیشه ام
دور از تو نیست ، اندیشه ام
در راه تو ، کی ارزشی دارد این جان ما
پاینده باد خاک ایران ما.
🎼 آواز:👇

Показано 20 последних публикаций.

249

подписчиков
Статистика канала