Ehsan Soltani احسان سلطانی


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


اقتصاد، صنعت و تجارت ایران و جهان
THINK TANK
تماس با ما
@Soltani_Ehsan

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


✅ بنبان های رشد اقتصادی غیرفراگیر،‌ ناپایدار و کم کیفیت ایران
🔹 رشد اقتصادی ناپایدار و کم کیفیت دهه هشتاد ایران بر خلاف آن چه در همه اقتصادهای با رشد سریع تجربه شده، ناشی از رشد و صادرات تولیدات صنعتی (با ارزش افزوده بالا و متکی به نیروی کار) نیست. در ربع قرن گذشته برندگان مهم و اصلی تحولات اقتصادی جهان، به ترتیب کشورهای چین (با ۷۳۱ درصد رشد سرانه حقیقی اقتصادی)، ویتنام (۲۵۸ درصد)، هند (۲۰۷ درصد)، سریلانکا (۱۸۸ درصد) کره جنوبی (۱۷۸ درصد)، مالزی (۱۳۴ درصد)، بنگلادش (۱۳۱ درصد) و تایلند (۱۲۶ درصد) به شمار می روند. رشد اقتصادی همه این کشورها ناشی از رشد بالای تولید و صادرات صنعتی و افزایش سهم بخش صنعت از اقتصاد است. باید تاکید شود بر خلاف ایران که تولید و صادرات مواد خام و اولیه صنعتی با تکیه بر مزیتهای رانتی و با اشتغالزایی پایین توسعه سریعی یافته، تولید و صادرات صنعتی این کشورها با تکیه بر نیروی کار داخلی و مزیتهای رقابتی رشد داشته است.
🔹 مهمترین خطای راهبردی و توسعه ای دولتهای نهم و دهم این بود که به جای حمایت از توسعه صنایع پایین دستی بخش خصوصی واقعی (ایجادکننده اشتغال و درآمد ملی)، در جهت گسترش صنایع بزرگ دولتی و شبه خصوصی مانند پتروشیمی، فولاد، خودرو و سیمان اقدام شد. در طی دوره ۹۰-۱۳۸۴، تولید پتروشیمی ۱۷۱ درصد، سیمان ۱۰۴ درصد، خودرو ۶۸ درصد و فولاد ۴۷ درصد افزایش یافت. در همین حال میزان صادرات پتروشیمی ۵۵۳ درصد، سیمان ۸۹۰ درصد، سنگ آهن ۶۷۰ درصد، فلزات اساسی ۷۰ درصد و در مجموع صادرات مواد خام و اولیه صنعتی بیش از ۳۰۰ درصد رشد داشت. این سرعت بالای رشد، بدون اعطاء گسترده و وسیع رانت انرژی و دیگر انواع رانتها به هیچ عنوان ممکن نمی شد. نکته کلیدی این است که با وجود رشد سریع صنایع بزرگ، صنایع کوچک و متوسط تضعیف و تحدید شدند، به صورتی که در مجموع دهه هشتاد در حدود ۷۰ درصد سرمایه گذاری صنعتی کشور معطوف صنایع بزرگ و انرژی بر شد که در مقابل در حدود ۳۰ درصد از ایجاد اشتغال صنعتی سهم داشتند.
🔹 در دولت یازدهم که تحت عنوان تغییر و تحول بر سر کار آمد و همچنین دولت دوازدهم، متاسفانه همان دورهای باطل و ساختار رانتی اقتصادی سابق، اما با شدت و حدت هر چه بیشتر تعقیب می شود. در این دولتها همچنان توسعه و حمایت از صنایع و بخشهای اقتصادی رانتی (استخراج نفت و گاز و معادن و تولید فولاد و پتروشیمی و خودرو با تکیه بربسته رانت ها) تحت کنترل/مدیریت/مالکیت تکنوکراتهای دولتی/رانتی استمرار دارد. آن چه که به عنوان رشد اقتصادی دورقمی و بالا با افتخار از آن نام برده می شود... در اصل یک رشد اقتصادی غیرفراگیر و سطحی متکی به رانت منابع و فروش ثروتهای ملی است که بیش از ۹۰ درصد از جامعه فعالان اقتصادی و مردم را در بر نمی گیرد.
🔹 روندها و عملکردهای رانتی اقتصاد ایران که فقط منافع گروه قلیلی را تامین می کند، مهمترین عامل رشد اقتصادی غیرفراگیر، کم کیفیت و پایین، تعمیق رکود، بیکاری گسترده، افزایش فقر و نابرابری و بروز نارضایتی های گسترده مردم از وضعیت اقتصادی کشور است.
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


Regional Challenges (R3).pdf
19.7Мб
✅ گزارش تحلیلی راهبردی اقتصاد منطقه، نفت، جمعیت، اقتصاد سیاسی ایران و چالشهای پیش رو (شامل ۵۰ نمودار و فکت)
#اقتصادایران #جمعیت #نفت

➡️ @EconomySoltani


✅ تبعیض صنعتی در پرداخت مزد، حقوق و مزایای شاغلین کارگاه های بزرگ صنعتی. میانگین حقوق کارکنان بخش های رانتی دولتی و شبه دولتی دو برابر بخش خصوصی است.
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ روند افزایش بهای تخم مرغ و نهاده های دامی
🔹 سالانه حدود ۳ میلیارد دلار نهاده های دامی وارد می شود و افزون بر این حدود ۸۰ درصد از مصرف روغن های خوراکی و کره نیز وارداتی است.
🔹در دوران افزایش بهای نفت در دهه هشتاد به همین ترتیب بهای اقلام وارداتی بالا رفت. از نیمه سال ۱۳۹۳ که بهای نفت رو به تنزل نهاد، کم و بیش همراه با آن بهای اقلام کالایی جهانی نیز کاهش پیدا کرد. دولت یازدهم با باد موافق کاهش قیمتهای جهانی روبرو گردید که همراه با ثبات نسبی نرخ تبدیل ارز، عامل کنترل کننده قیمتها در داخل کشور و به تبع أن نرخ تورم یک رقمی گردید.
🔹 در یک سال گذشته روند تنزلی اقلام کالایی در جهان متوقف و در بسیاری موارد صعودی شده است. در همین شرایط افزایش نرخ تبدیل ارز منجر به رشد مضاعف بهای اقلام وارداتی به کشور گردیده است. در نتیجه افزایش بهای ارز با باد مخالف افزایش بهای اقلام وارداتی روبرو شده است.
🔹 در نتیجه نه تنها در ماههای آتی بهای اقلام غذایی با شدت بیشتری بالا خواهد رفت که تولیدات صنعتی و کشاورزی و دامی نیز با افزایش قیمت قابل توجه مواجه خواهند شد. نه تنها تولید تخم مرغ که شیر،‌ ماست، انواع گوشت نیز به نهاده های دامی وارداتی وابسته است.
🔹 فرودستان که دیر زمانی است گوشت را به ندرت بر سر سفره های خود می بیننند و عامه مردم توان تحمل در برابر امواج گرانی های در پیش رو که با افزایش بهای قیمت های دیگر و اقلام انرژی تشدید خواهد شد را ندارند... که این موضوع در ذات خود بحران زا و بس پر مخاطره است.
🔹 نحله های فکری و رسانه ای نئولیبرالیسم که در اتحاد با تکنوکرات های رانتی بیش از شش ماه است فتوای گرانی را صادر می کنند،‌ این قدر از واقعیت های اقتصاد ایران دور افتاده اند که شروع به انتقاد از کنترل قیمت اقلام کلیدی کرده اند. آنها از پرتو کسب منافع ریز و درشت حاصله از مناسبات رانتی تا حدی از عامه مردم و گرفتاری های آنها غافل شده اند که حتی حاضر نیستند قبول کنند پس از سی سال فشار مستمر به مردم، در حال حاضر میلیون ها فقیر یا بیکار وجود دارند که تخم مرغ تنها رنگین کننده سفره آنها است و دیگر تاب و توانی برای تحمل امواج جدید گرانی را ندارند.
#تورم #قیمتها #نرخـارز

➡️ @EconomySoltani


✅ همگرایی روند افزایش بهای تخم مرغ با بهای نهاده های دامی وارداتی/افزایش بهای تخم مرغ نتیجه مستقیم افزایش نرخ ارز است.
#تورم #قیمتها #نرخـارز

➡️ @EconomySoltani


✅ هزینه واقعی خودرو در ایران (۳)
چنان چه در خصوص هزینه نهایی استفاده از خودرو بحث شد، در برابر نسبت هزینه بنزین، نسبت هزینه نهایی استفاده از خودرو به مخارج خانوار اهمیت کلیدی را دارد. در این حالت به استثنای تعدادی کشور با درآمد سرانه (یا مخارج مصرف نهایی خانوار) پایین، فاصله زیادی بین ایران و کشورهای دیگر اعم از توسعه یافته و در حال توسعه یا نفتی وجود دارد. نسبت هزینه نهایی استفاده از خودرو به مخارج خانوار ایران بین ۱۰ تا ۳۰ برابر بیش از کشورهای توسعه یافته و بین ۵ تا ۱۰ بار بیش از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس است. نسبت بالای ایران نشان می دهد که طبقه متوسط استطاعت تهیه یک خودرو متوسط (با استاندارد جهانی) را ندارد و فقط بخشی از خانوارهای دهک درآمدی بالایی جامعه قادر به تهیه آن هستند.
هم اکنون مصرف کنندگان خودرو در ایران مسئول مصرف بالای بنزین، آلودگی هوا و تلفات بالای حوادث رانندگی معرفی می شوند، بی آن که بخش عرضه یعنی خودروسازان داخلی مورد سوال قرار گیرند. در شرایطی که با افزایش سرانه جرائم رانندگی به میزان دو میلیون ریال به ازای هر راننده و از سوی دیگر رشد ۵۰ درصدی بهای بنزین در بودجه سال ۱۳۹۷، در عمل مصرف کنندگان مجازات می شوند، اما از سوی دیگر جلوی ورود سالانه بیش از یک میلیون خودرو مونتاژ یا ساخت داخل پرمصرف و ناایمن به بازار کشور گرفته نمی شود. این بدترین نوع برخورد دولتها با یک معضل بزرگ ملی است که به جای برخورد با مسببان و عاملین، قربانیان آن به سزا برسند. سیاستهای خودروسازی دولتی سه دهه اخیر هزینه های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی بالایی را به کشور تحمیل کرده است و زمان آن فرا رسیده که به جای مجازات مردم و مصرف کنندگان، بازنگری اساسی و بنیادی در این سیاستهای متضاد با منافع ملی صورت گیرد.
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ هزینه واقعی خودرو در ایران (۲)
جهت محاسبه هزینه نهایی استفاده از خودرو، یک خودرو خارجی با بهای متوسط در نظر گرفته می شود که تحت چهار سناریو ایران با بهای بنزین ۱۰ هزار ریال و جهان با بهای بنزین ۰/۵، ۱ و ۱/۵ دلار در لیتر، محاسبات هزینه تمام شده انجام می شود. در این شرایط با توجه به هزینه مالی (سود سرمایه و استهلاک) بین ۲ تا ۳ برابر ایران نسبت به کشورهای دیگر، بهای پایین بنزین در ایران تحت شعاع قرار می گیرد. در نتیجه هزینه نهایی استفاده از خودرو در ایران در حدود دو برابر کشورهای با بهای بنزین نیم یا یک دلار و ۵۰ درصد بیش از کشورهای با بهای بنزین ۱/۵ دلار است. نسبت هزینه سوخت به کل هزینه استفاده از یک خودرو کلاس متوسط در ایران کمتر از ۵ درصد و در جهان معمولاً بین ۲۰ تا ۴۰ درصد تغییر می کند. هزینه مالی استفاده از خودرو ایران در حدی زیاد است که به تنهایی بیش از کل هزینه جهانی استفاده خودرو در هر سه حالت سناریوهای بهای بنزین (۰/۵، ۱ و ۱/۵ دلار در لیتر) می باشد. در صورتی که این محاسبات برای خودروهای با بهای متوسط به بالا یا بالا انجام گردد، فاصله بین هزینه استفاده از خودرو در ایران و جهان بیشتر و در صورت در نظر گرفتن خودروهای ارزان قیمت، این فاصله کمتر می شود. لازم به ذکر است که با در نظر گرفتن خودروهای جدید مونتاژ داخل هم هزینه نهایی استفاده از خودرو در ایران بالاتر از جهان است.
دولت برنامه افزایش بهای بنزین از ۱۰ به ۱۵ هزار ریال در لیتر را در دستور کار قرار داده است. این افزایش بهای سوخت در خودروهای کارکرده و فرسوده داخلی با ارزش زیر ۱۰۰ میلیون ریال منجر به افزایش هزینه استفاده از خودرو به میزان بالای ۲۰ درصد می شود. با بالا رفتن بهای خودرو تاثیر افزایش بهای بنزین کاهش پیدا می کند، به صورتی که برای خودروهای با بهای به ترتیب ۲۰۰، ۳۰۰ و ۵۰۰ میلیون ریال، میزان افزایش هزینه استفاده از خودرو به ۱۲، ۹ و ۶ درصد می رسد. این میزان افزایش هزینه برای خودروهای لوکس (با بهای بالای ۳ میلیارد ریال) به کمتر از یک درصد سقوط پیدا می کند. بنابراین هر چند افزایش بهای بنزین برای ثروتمندان بی معنی است، اما برای اقشار ضعیف بسیار تاثیرگذار می باشد.
موضوع مهم دیگر نسبت بهای بنزین به مخارج مصرف نهایی خانوار است. با این که بهای بنزین در کشورهای توسعه یافته بالا است، نظر به وجود رفاه و مخارج مصرف نهایی بالای خانوارها، نسبت بهای بنزین به مخارج خانوارها پایین می باشد. به عبارتی بهای بنزین بین یک تا دو دلار در لیتر فشار زیادی به مردم وارد نمی کند. در مقابل نسبت بهای بنزین به مخارج خانوارها در کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته بالا است که بیشتر از مخارج مصرف نهایی پایین خانوار این کشورها ناشی می شود. به عنوان مثال نسبت هزینه سرانه مخارج مصرف نهایی خانوار در آمریکا به ترتیب ۳۸، ۳۵ و ۱۵ برابر کشورهای پاکستان، چین و هند است. نسبت بهای بنزین به مخارج مصرف نهایی خانوار ایران بین ۱/۵ تا ۶ برابر کشورهای توسعه یافته و همچنین کشورهای عربی حوزه خلیج فارس می باشد. با وجود این که ایران دارای رتبه جمعیتی و قدرت اقتصادی حدود ۱۷ در سطح جهان می باشد، اما مصرف سرانه بنزین دارای رتبه پایینتر از چهلم جهانی است. مصرف سرانه بنزین اغلب کشورهای توسعه یافته یا دارای ذخائر نفتی بیش از ایران می باشد. در رابطه با بهای بنزین یا اقلام انرژی، عامدانه از دو موضوع مهم غفلت می شود. اول این که از مردم یک کشور صاحب منابع انرژی نمی توان انتظار داشت که در سطح کشورهای فاقد منابع انرژی کمتر توسعه یافته یا در حال توسعه، مصرف انرژی داشته باشند و دوم این که با توجه به نسبت بهای انرژی به درآمد و مخارج مردم بایستی که هزینه آن تعیین شده یا افزایش پیدا کند.
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ هزینه واقعی خودرو در ایران (۱)
هزینه نهایی واقعی مصرف هر نوع کالا یا خدمات توسط مردم به عوامل پیدا و نهان زیادی بستگی دارد و ممکن است که این هزینه با هزینه واقعی آن برای کل اقتصاد کاملاً متفاوت باشد. در شرایطی که بازار رقابتی وجود ندارد، ترکیب هزینه عوامل مشهود و نامشهود به زیان مصرف کنندگان و همچنین کل اقتصاد تغییر می کند و فقط عرضه-کنندگان کالا یا خدمات سود می برند. در این حالت ذینفعان شرایط را به نحوی نشان می دهند که توجه افکار عمومی از واقعیتهای اصلی بازار منحرف شود. عرضه و مصرف خودرو در ایران مثالی بارز از برخورد منفصل و جزیره ای با اقتصاد و به نفع ذینفعان توسط دولت است. از یک سو نزدیک به سه دهه است که با ایجاد بازار انحصاری و سیاست درهای بسته از خودروسازی دولتی کاملا دفاع و حمایت می شود و در نهایت نه تنها هیچ پیشرفتی حاصل نشده که این صنعت دچار پسرفت عظیمی هم شده است. از سوی دیگر با وجود اجبار بازار به مصرف خودروهای پرمصرف و ناایمن، به جای مقصرین اصلی، مصرف کنندگان با افزایش بهای بنزین و همچنین جرائم رانندگی مجازات می شوند.
هزینه کلی استفاده از خودرو در ایران تحت تاثیر دو موضوع خودروسازی داخلی و بهای بنزین قرار دارد. در سطح اقتصاد ملی علاوه بر هزینه های مصرف کننده، هزینه های مصرف سوخت نامتعارف، آلودگی هوا و سوانح و تلفات رانندگی که با استفاده از خودروهای پرمصرف و ناایمن تشدید می شود، نیز باید در نظر گرفته شود. بهای سوخت مصرفی (بنزین در ایران) فقط بخشی از هزینه استفاده از خودرو را به خود اختصاص می دهد. هزینه نهایی استفاده از خودرو توسط مصرف کننده شامل سه بخش هزینه ای کلی (۱) مالی (سود سرمایه + استهلاک)، (۲) بیمه و تعمیر و نگهداری و (۳) سوخت مصرفی است. هزینه های مالی و بیمه، هزینه ثابت و هزینه های تعمیر و نگهداری و سوخت مصرفی، هزینه های متغیر بهره برداری از خودرو محسوب می شوند.
وجود عوارض، حقوق گمرکی و دیگر هزینه های بسیار بالای واردات خودرو به ایران موجب می¬شود که بر اساس قیمت های بازارهای جهانی، در عمل بهای خودرو در ایران حدود دو برابر دنیا باشد. هر چند که ممکن است به بهای پایین بعضی خودروهای داخلی اشاره شود، اما چون بهای این خودروها غیر واقعی است و تحت شرایط ساختار بازار انحصاری و بسته و غیررقابتی تعیین می شود،‌ نمی تواند ملاک مقایسه واقع گردد. همچنین باید توجه داشت که اغلب این خودروها در مقایسه با استانداردهای جهانی، اصولاً نمی توانند به عنوان خودرو تعریف شوند.
سود سرمایه شامل سود بانکی (یا تجاری) بخش هزینه ای مهم سرمایه گذاری در خرید خودرو است، چه از بانک ها یا موسسات مالی و لیزینگ ها به وام گرفته شده باشد و چه توسط صاحب خودرو پرداخت شده باشد. نرخ سود وام خودرو در کشورهای توسعه یافته اروپای غربی، آمریکای شمالی و ژاپن بین ۲ تا ۴/۵ درصد، در چین و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس زیر ۶ درصد و در هند ۹ درصد است. نظر به این که در ایران سود بانکی بسیار بالا است، هزینه سرمایه در صورت تامین از بانکها ۲۴ درصد و در صورت تامین از بازار آزاد بالای ۳۰ درصد می باشد. در کنار بهای دو برابری خودرو در ایران، هزینه بسیار بالای پول به عامل مهم ثانویه در جهت افزایش هزینه مالی استفاده از خودرو تبدیل می شود.
استهلاک و از رده خارج شدن خودرو موجب تنزل تدریجی ارزش حقیقی خودرو در طول زمان می شود. نرخ استهلاک در کشورهای توسعه یافته بالاتر می تواند باشد یا در نظر گرفته شود. در ایران با توجه به نرخ های تورم بالا، مانده استهلاک ارزش یک خودرو در مقایسه با کشورهای دیگر و به خصوص اقتصادهای توسعه یافته، قابل توجه است. هزینه بیمه خودرو (به خصوص بیمه های اجباری) و تعمیر و نگهداری و لوازم مصرفی (مانند تایر و روغن یا لنت ترمز و فیلترها) نیز عامل هزینه مهمی به شمار می رود که معمولاً بستگی به ارزش یا نوع خودرو دارد. هزینه سوخت مصرفی ضمن آن که به شرایط استفاده و نوع و مدل خودرو بستگی دارد، در کشورهای مختلف تغییر می کند. نظر به این که هزینه ثابت (مالی و بیمه) استفاده از خودروی مناسب و استاندارد در ایران بالا می باشد و هزینه متغیر (تعمیر و نگهداری و سوخت مصرفی) پایین است، در نتیجه این موضوع می تواند تا حدی بر روی کل مصرف سوخت تاثیر منفی داشته باشد.
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ شاخص نسبت هزینه استفاده از خودرو به مخارج مصرف نهایی خانوار در سطح جهان/فشار بالای هزینه ای استفاده از خودرو در ایران
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ شاخص نسبت بهای بنزین به مخارج مصرف نهایی خانوار در سطح جهان/ بهای بالای بنزین در ایران نسبت به مخارج زندگی
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ میزان افزایش هزینه نهایی استفاده از خودرو بر اساس ارزش خودروها (با بالا رفتن بهای بنزین از ۱۰ به ۱۵ هزار ریال)/ افزایش فشار هزینه ای بر طبقات متوسط و پایین
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ مقایسه هزینه نهایی استفاده از خودرو در ایران با سه سناریو جهانی/در عمل هزینه خودرو در ایران حدود دو برابر جهان است.
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ بازار دو قطبی حمل و نقل ایران
🔹 پس از برجام اولین دستاوردهای آن منجر به رفع بیش از سه دهه تحریم خرید هواپیما و عقد قرارداد خرید در حدود ۲۰۰ فروند هواپیمای فرانسوی (اروپایی) و آمریکایی به ارزش نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار گردید.
🔹 همزمان با تدارکات خرید هواپیماهای جدید،‌ قراردادهای محرمانه مونتاژ خودرو با دو شرکت فرانسوی پژو-سیتروئن (PSA) و رنو منعقد شد و در نتیجه بازار خودروسازی پس از برجام کشور به فرانسوی ها واگذار گردید.
🔹 پس از فراغت مسئولین از عقد قراردادهای بزرگ و تاریخی هواپیما و خودرو، نوبت به بخش حمل و نقل ریلی رسید که با عقد چند میلیارد دلار قرارداد (در زمینه هایی مانند برقی سازی و تولید واگن) با چین و روسیه، سرنوشت بخش حمل و نقل ریلی ایران به این کشورها سپرده می شود.
🔹🔹 در مجموع بالاترین سرمایه گذاری در صنعت حمل و نقل کشور به بخش حمل و نقل هوایی با فنآوری و امکانات درجه یک جهان،‌ پس از آن بخش حمل و نقل جاده ای با وسایل نقلیه درجه دو و در نهایت بخش حمل و نقل ریلی با تجهیزات و وسایل درجه سه جهانی (چینی و روسی)، اختصاص یافته است.
در نتیجه بخش بسیار مهم حمل و نقل ریلی کشور که با توجه به سطح درآمد اکثریت مردم،‌ نقش بسیار مهمی در حمل و نقل عمومی می تواند ایفا کند، کماکان در درجه سوم تخصیص منابع کشور باقی می ماند. حمل و نقل ریلی کارآمد و مدرن از الزامات و نیازهای راهبردی کشوری با اقتصاد، موقعیت و جغرافیای ایران به شمار می رود.
🔹🔹🔹 بازار حمل و نقل ایران کاملا دو قطبی شده است. هواپیماهای مدرن و خودروهای مونتاژ داخل فرانسوی یا لوکس وارداتی جهت ثروتمندان و خودروهای چینی مونتاژ داخل یا وارداتی بی کیفیت و ناایمن و قطارهای روسی و چینی برای استفاده عامه مردم اختصاص یافته است.
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ تبعیض و نابرابری بین بازنشستگان کشور بالا است.
در سال ۱۳۹۵ میزان میانگین مستمری بازنشستگی به ترتیب بازنشستگان صندوق فولاد، صندوق بازنشستگی کشور و سازمان تامین اجتماعی به ترتیب ۲۱، ۱۵ و ۹ میلیون ریال در ماه بود. میزان مستمری بازنشستگان صندوق فولاد به ترتیب ۱/۷ و ۲/۶ برابر مستمری بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشور و سازمان تامین اجتماعی است.
🔹 با توجه به مشکلات صندوق بازنشستگی فولاد، ضمن پرداخت مستمری بازنشستگان در سالهای اخیر مقرر شده که در بودجه سال ۱۳۹۷، ۲۵۰۰ میلیارد تومان برای پرداخت حقوق بازنشستگان فولاد در نظر گرفته شود. این سطح بالای پرداخت مستمری بازنشستگی در شرایطی به بازنشستگان صنعت فولاد (از جمله فولاد مبارکه) پرداخت می شود که بسیاری از این شرکتها از سود بسیار بالایی برخوردار هستند. مبالغ پرداختی به بازنشستگان فولاد از محل بودجه دولت انجام می شود و با توجه به وضعیت خصولتی شرکتهای سودآور فولاد و سنگ آهن لازم است که این شرکتها پرداخت همه یا بخشی از هزینه های مستمری بازنشستگان خود را بر عهده بگیرند.
🔹 بر اساس اطلاعات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، متوسط مستمری ماهانه بازنشستگان صندوق فولاد در سال ۱۳۹۰ در حدود ۵۶۶ هزار تومان بود، اما به دلیل اتفاقات رخ داده در این صندوق در سال ۱۳۹۱ و سوءاستفاده از مقررات مربوط به محاسبه مستمری ها عدد مذکور با رشد بیش از ۸۲ درصد به بیش از یک میلیون تومان در سال ۱۳۹۱ افزایش یافت.
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ تبعیض و نابرابری بین بازنشستگان کشور
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ تنوع توزیع رانت در بنگاه های صنعتی بزرگ دولتی و شبه دولتی.
رانت سرمایه عبارت است از رانت سرمایه ثابت و در موارد زیادی رانت سرمایه در گردش ( به خصوص در زمان بروز شوک های تورمی)
🔹 در حدود ۷۰ درصد از سرمایه گذاری های صنعتی انجام شده در دهه هشتاد شمسی به صنایع متکی به رانت منابع و انرژی (پتروشیمی، فولاد و فلزات اساسی، سیمان و کانی غیر فلزی و نفتی) اختصاص یافت. صنایع بزرگ مادر اصولا در زمره صنایع سرمایه بر محسوب می شوند و در نتیجه هزینه سرمایه در این واحدها بالا می باشد. با حمایت های دولتها، این صنایع در زمان ایجاد از منابع مالی ارزان قیمت برخوردار می شوند.
🔹 وجود تورم بالا موهبتی خاص برای سود دهی واحدهای صنعتی دولتی و شبه دولتی محسوب می شود. هنگامی که تورم قیمت های مواد اولیه و فروش را افزایش می دهد،‌ هزینه های مالی سرمایه ثابت (استهلاک و بهره) ثابت می ماند. به این ترتیب درعمل با کاهش سهم هزینه سرمایه ثابت که بخش مهمی از قیمت تمام شده را شامل می شود، حاشیه سود به میزان قابل ملاحظه ای بالا می رود و بسیاری از بنگاه های شبه دولتی زیان ده به سودآوری می رسند یا سود آنها افزایش پیدا می کند.
🔹 همین موضوع در خصوص سرمایه در گردش نیز وجود دارد. هنگامی که شوک های تورمی ایجاد می شود، موجودی مواد اولیه، کالاهای در حال ساخت و ساخته شده بنگاه ها افزایش قیمت پیدا کرده و منافع بالایی خلق می گردد. همچنین وقتی که بهای نرخ ارز بالا می رود، اثری مشابه ایجاد می شود. در این حالت مواد اولیه، انرژی و دستمزد (که منشاء داخلی دارند) معمولا ثابت می ماند و یا توجه به افزایش قیمت های فروش، سود بالایی به وجود می آید.
🔹 علاوه بر ارتزاق از منابع عمومی و ثروتهای ملی کشور و طیف گسترده ای از رانتها، یکی از رانتهای مرسوم محل ارتزاق دولت و همچنین بنگاه های دولتی و شبه دولتی، استفاده از اهرم افزایش نرخ تورم و نرخ ارز است. با کاهش ارزش پول ملی (از طریق افزایش نرخ ارز و گران کردن اقلام دولتی یا استقراض از بانک مرکزی و انحاء دیگر) ۳۰ سال است که ماشین رانتی دولت و بنگاه های رانتی با سوخت تورم دارد کار می کند.
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ رشد بالای ۱۰۰۰ درصدی درآمد حاصل از جرائم
🔹 در طی دوره ۹۷-۱۳۹۲ با ۱۱۵۰ درصد رشد، درآمد حاصل از جرائم به ۷۷ هزار میلیارد ریال در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ بالغ می شود. به عبارتی در سال ۱۳۹۷ قرار است به صورت متوسط از هر نفر ایرانی (بالای ۱۸ سال) ۱۳۰ هزار تومان جریمه یا خسارت دریافت و به حساب دولت واریز گردد.
🔹 شصت درصد درآمد جرائم و خسارات مربوط به رانندگی می باشد، یعنی این که مقرر است ۴۶ هزار میلیارد ریال جرائم رانندگی در سال ۱۳۹۷ اخذ گردد و به عبارتی هر راننده ایرانی باید بیش از ۲۰۰ هزار تومان جریمه رانندگی پرداخت کند که این رقم در سال ۱۳۹۱ در حدود ۲۰ هزار تومان بود.
🔹 در طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۱ درآمدهای ناشی از جرائم و تخلفات فقط ۳۵ درصد افزایش یافت و نکته حائز اهمیت این است که پس از کاهش درآمدهای نفتی، نرخ جریمه به سرعت افزایش پیدا می کند، به صورتی که فقط در طی سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳، درآمد کل جرائم ۳ برابر و جرائم رانندگی ۴ برابر شد.
* آمار قبل از سال ۱۳۸۷ در دسترس نیست.
🔹 روند رشد درآمدهای جرائم و به خصوص رانندگی، نشان می دهد که دولت بیش از کارکرد بازدارنده، به عنوان یک منبع درآمدی به اخذ جرائم نگاه می کند. در همین راستا ملاحظه می شود که وزارت راه و شهرسازی نسخه می پیچد برای کاهش تصادفات و تلفات جانی، حداکثر سرعت مجاز ۱۰ کیلومتر کاهش پیدا کند (بعد از نیم قرن کشف می شود که قانون غلط است و به رغم افزایش کیفیت جاده ها و خودروها، حد مجاز سرعت باید پایین بیاید) و از سوی دیگر وزیر مربوطه اعلام می کند که گرانی بنزین عامل کاهش تصادفات جاده ای است.
🔹 این بدترین رویه اداره کشور است که برای فریب افکار عمومی و توجیه گرانی و افزایش بهای اقلام کلیدی (که در اصل برای جبران کسر بودجه در اثر ناکارآمدی دولت می باشد)، این گونه مدعیات و توجیهات اظهار شود و از هر حربه ای برای توجیه گرانی و کسب درآمد استفاده گردد و این خیلی غلط است که برای جبران کسری بودجه، تحت عنوان دفاع از جان مردم و ...، امواج گرانی راه بیفتد.
🔹 اگر دولت می خواهد مالیات از استفاده از خودرو بگیرد،‌ همین درآمدها را می تواند به صورت مالیات سالانه از دارندگان خودروهای لوکس و گران قیمت اخذ کند. اما همان طور که در مورد مالیات مستغلات و زمین تجربه شد،‌ دولت حاضر به کسب مالیات از ثروتمندان نیست. دهها هزار خودروی لوکس در سطح کشور تردد دارد،‌ چرا از دارندگان این خودروها که ثروتمند هم هستند مالیات اخذ نمی شود و به جای آن با افزایش میزان جرائم رانندگی سعی می شود که به ترتیبی دیگر از عامه مردم مالیات گرفته شود.
🔹 علت اصلی افزایش مصرف بنزین و از سوی دیگر تلفات سوانح رانندگی در اصل خودروهای از رده خارج شده مونتاژ و مقداری ساخت داخل است. کارتل خودروسازی کشور که به رانت بازارهای بسته و انحصاری متکی است، نه تنها قادر نیست که خودروی با کیفیت و قیمت مناسب و متناسب مورد نیاز مردم را تامین کند،‌ بلکه با همکاری دولت (وزارت صنعت، معدن و تجارت) مانع از دسترسی مردم به خودرو با شرایط عادلانه می گردد. در این میان استفاده از خودروی بی کیفیت و ناایمن به مردم تحمیل شده و از سوی دیگر به جهت تلفات ناشی از استفاده از این خودروها، مردم نیز جریمه می شوند. علاوه بر این گناه مصرف بالای سوخت خودروهای فرسوده و بی کیفیت نیز به پای مردم نوشته شده و نسخه افزایش بهای بنزین صادر می شود.
🔹 وزیر راه و شهرسازی بر این اعتقاد است تا زمانی که سوخت در کشور ارزان باشد، حمل و نقل شخصی به عمومی منتقل نشده و جاده ها ایمن نخواهد شد. اول این که چنان چه تجربه نشان داده، افزایش بهای سوخت اثرات خود بر روی افزایش بهای حمل و نقل عمومی (اعم از دولتی یا خصوصی یا جاده ای، ریلی و هوایی) بر جای می گذارد و گرانی آنها را نیز به همراه دارد. دوم این که آیا زیرساختهای لازم حمل و نقل ارزان و به خصوص ریلی فراهم است؟ و سوم این که از قرار معلوم گویا ایشان از وضع معیشت و کسب و کار مردم سخت بی خبر است. یک سفر مسافت متوسط خانواده چهار نفره با قطار فقط در حدود ۵ میلیون ریال هزینه رفت و آمد دارد که از استطاعت حداقل نیمی از مردم خارج است. استفاده از خودروی شخصی (ضمن ارجحیت و مطلوبیت) برای اغلب خانوارها استطاعت پذیری دارد.
🔹 سه وجهی ضد مردمی «خودروهای ناایمن و پرمصرف+اخذ جرائم سنگین رانندگی (تحت عنوان کاهش تلفات رانندگی)+افزایش بهای سوخت (تحت عنوان کاهش مصرف که در اصل ناشی از خودروهای بی کیفیت است)» را نمی توان تحت عنوان استدلالها و توجیهات پوپولیستی نئولیبرال بیش از این استمرار بخشید. این که دولت بخواهد هم استفاده از خودروهای بی کیفیت و ناایمن را به مردم تحمیل کند، هم بهای سوخت را بالا ببرد و هم جرائم کژکارکردی های خود را از مردم بگیرد،‌ بس ناروا و ناعادلانه است.
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ روند رشد درآمد سرانه حاصل از جرائم و تخلفات در بودجه کشور. ۱۰۶۰ درصد رشد طی دوره ۹۷-۱۳۹۲
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ روند رشد درآمدهای حاصل از جرائم و تخلفات در بودجه کشور. ۱۱۵۰ درصد رشد طی دوره ۹۷-۱۳۹۲
#اقتصادایران

➡️ @EconomySoltani


✅ ارزش ریال ایران در برابر افغانی افغانستان (۱۸ درصد کاهش ارزش ریال ایران در برابر افغانی افغانستان در یک سال و نیم اخیر)
#اقتصادایران #نرخـارز

➡️ @EconomySoltani

Показано 20 последних публикаций.

1 590

подписчиков
Статистика канала